Ceaușescu, Jebeleanu, Ponta și Regele David

În perioada scandalului provocat de plagiatul săvârșit de Eugen Barbu, Eugen Jebeleanu a avut o întâlnire cu Nicolae Ceaușescu. Acesta din urmă nu era doar nervos că un ”tovarăș de încredere” era acuzat de plagiat, dar și oarecum iritat că ștabii de Partid nu fuseseră capabili să-i explice foarte clar despre ce era vorba, rezumându-se la placa: ”Tovarășul Barbu e un tovarăș devotat, iubește cauza. Cei care-l acuză nu sunt devotați, nu iubesc cauza.” Practic, Ceaușescu nu înțelegea în ce constă “metoda colajului” invocată drept apărare de Eugen Barbu și clica sa. Așa că Tovarășul l-a întrebat pe Jebeleanu ce e cu colajul ăsta.

Mi-l amintesc pe ”Nea Jebe” reproducându-ne cu mare mândrie seara, la masă, răspunsul dat lui Ceaușescu. A fost cam următorul: ”Tovarășe Ceaușescu, în cazul acesta lucrurile stau așa – intri, pe furiș, în curtea unui om și ți se colează o găină de mână.”

Om de la țară, Ceaușescu a înțeles. A continuat să-l apere pe Barbu, dar a permis publicarea comunicatului Consiliului Uniunii Scriitorilor prin care era dezavuat furtul comis de acesta.

Dl Victor Ponta ne spune că nemesisul său, președintele Traian Băsescu, a înroșit telefoanele ca sa-l pârască în America și la revista Nature.

Lăsând la o parte faptul că revista respectivă nu este, cum pare să creadă premierul, una specializată doar în probleme de mediu (dacă nu mă crede, îl poate întreba pe dl Remus Cernea), chiar dacă membri ai echipei Băsescu au sunat peste tot, ei nu au adresat lumii științifice și mijloacelor de informare în masă apelul: ”Săriți, Victor Ponta ne-a furat Cloșca (cu puii de aur) ca să o polueze!” Au transmis altceva.

Eugen Jebeleanu făcuse vâlvă și cu un scurt poem care începea așa: ”Pe vremea Regelui David/Veni la el un individ.” Dl Ponta se întreabă   cum de poate să-l acuze cineva de plagiat, când prefața lucrării sale de doctorat a fost semnată chiar de profesorul Diaconu, pe care l-ar fi plagiat?!?

Din motive ușor de înțeles, Eugen Jebeleanu nu poate răspunde și la această întrebare. Regele David, nici atât.

Desen & Copyright 2012 - DION

Nu știu cine este profesorul Diaconu și dacă mai este prin preajmă. Dacă este, ar trebui să răspundă nedumeririi lansate de dl Ponta. Dacă Nicolae Ceaușescu era prea simpluț pentru a înțelege subtilitatea acelui “Plagiatul este forma supremă a admirației”, profesorul David ar trebui să fie  un admirator desăvârșit al celor care-l admiră până în culmile supreme ale admirației, ca să nu observe că ar fi fost prădat.

Dl Ponta are dreptate absolută într-o singură chestiune: nu este nevoie de o părere venită din partea Academiei Române. În acest moment, așa cum arată lucrurile se văd de la o poștă. Cu ochiul liber.

În turneele de simplu și dublu ale Marelui Șlem de Plagiat Amator, PSD pare să conducă detașat în fața PD-L. Cum se vor termina finalele în preajma parlamentarelor din toamnă rămâne totuși greu de ghicit.

Deocamdată, în avionul de Bruxelles,  dl Ponta și ai săi îi pot asculta pe Freddie Mercury și The Queen cu ”We Are The Champions!”

În celălalt avion de Bruxelles (fiindcă România își permite două), dl Băsescu și ai săi pot fredona fericiți: ”I-am ciuruit! I-am ciuruit! I-am ciuruit!”

Noi, prostimea, în așteptarea “kingmaker”-ului, profesorul Diaconu, ne putem întoarce la versurile lui Eugen Jebeleanu: ”Pe vremea Regelui David /Veni la el un individ / Spunând: Ascultă băi Davide /De ce în ţară nu-s stafide /Căci ele mi se fac din struguri /Și când le ciuguleşti te bucuri. /David răspunse Ehehe /Ce bune-ar fi, dar nu mai e  Ce nu mai e, făcu săracul /În ce le pune cozonacul“…


Dar dacă spre toamnă lucrurile se complică și mai tare și nu neapărat (doar) pentru pentru dl Ponta?

Bun și Bacovia cu nervii săi de toamnă:

“La toamnă, când frunza vă îngălbeni,/Când pentru ftizici nu se ştie ce noi surprize vor veni,-/Alcoolizat, bătut de ploi, cum n-am mai fost cândva,/Târziu, în geamul tău, încet, cu o monedă voi suna.”

Moneda, bat-o vina!

 

0

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in