Ce ai făcut în noaptea Sfântului Bartolomeu

Aşa se intitulează un poem excepţional publicat de Nicolae Prelipceanu în 1978. Este o lectură/relectură obligatorie într-un moment în care sunt albiţi turnători ai Securităţii şi demonizaţi cei care au hotărât să-şi asume riscul de a rosti la un moment dat, cu voce tare, “Aşa nu se mai poate!”

Iată că se poate. Din nou. S-a putut chiar de la bun început, adică foarte repede după decembrie 1989.

O ”distinsă doamnă”, cum ironic o numea într-o replică savuroasă Ileana Mălăncioiu, găsea explicaţia nopţii în care zăcuse România atâtea decenii: nu toţi firavii opozanţi sau disidenţi români împinseseră revolta lor până la sacrificul final. Nu se lăsaseră măcelăriţi  în masă sau individual. Asta provocase multe şi nedrepte neplăceri celor care tăcuseră chitic în lunga noapte a Sfântului Bartolomeu. Şi aşa ceva, domnilor şi doamnelor, nu poate fi trecut cu vederea.

Rana pe care pusese degetul cu atâta precizie ”distinsa doamnă” a continuat să fie sfredelită cu fierul roşu al tuturor vigilenţelor etice postdecembriste. Celor care au avut lipsa de gust de a deschide gura în timpul nopţii Sfântului Bartolomeu li se reaminteşte să-şi ţină gura – şi-au recăpătat dreptul la ”mucles!”

În toiul murdarei campanii electorale pentru prezidenţialele din 2009, o salariată de lux la o seră aflată sub controlul direct al unuia dintre candidaţi îi adresa doamnei Doina Cornea o aspră scrisoare deschisă. Atât de vinovată devenise doamna Cornea fiindcă îşi exprimase opţiunea pentru un alt candidat decât cel pentru care lucra brânduşa-iute-la-scris încât aceasta din urmă i se adresa doamnei Cornea scurt -“Stimată doamnă”. Destinatara rechizitoriului nu mai merita nici măcar să i se scrie sau să i se pronunţe numele.

Nu trec întotdeauna prin viaţă la fel cum trece prietenul meu Mircea Dinescu, dar nu-mi este indiferent când cel care publica Moartea citeşte ziarul şi era autorul unor gesturi de o îndrăzneală exemplară este luat la refec chiar şi atunci când nu o merită. Nu-mi este uşor să văd că orice terchea-berchea, care găsește un plaivas pe stradă, se ia drept Nicolae Iorga şi se apucă să-i nege lui Dinescu merite de necontestat.

 

Ilustrație & Copyright 2012 - DION

Înfăşurat în anteriul colportajului aiuritor, un condeier turmentat încearcă să repună în drepturi adevăruri care-l depăşesc. Ar putea fi luat în seamă, fie şi parţial, dacă nu ar lucra la patru mâini cu Alex Mihai Stoenescu, acest Herodot in residence al Securităţii. Călcând apăsat pe linia ştiinţifică deschisă de scenarişti iluştri precum Mihai Lupoi, Pavel Coruţ ori tot felul de pensionari hiperactivi ai ”structurilor”, flăcăul agitat caută răspuns la întrebarea ”Cine a tras în noi?”

Cum timpul său a devenit foarte preţios, îi dau o mână de ajutor.

În decembrie 1989, la Bucureşti, au tras lunetiştii Mircea Dinescu, Gabriel Andreescu, Mira Moscovici, Nicu Stăncescu, Corneliu Coposu, Tia Şerbănescu, Vintilă Brătianu, Petre Mihai Băcanu, Radu Filipescu, Mariana Celac, Dan Deşliu şi Constantin Ticu Dumitrescu.

Tot la București, “ascuns” la trei metri sub pamântul unui cimitir dușmănos, Gheorghe Ursu trăgea fără oprire și fără milă asupra sediului Bibliotecii Centrale Universitare.

La Timişoara,  Laszlo Tökes, George Şerban, Petru Ilieşu, Claudiu Iordache şi nemernicul ăla  de Şerban Foarţă.

La Cluj, Doina Cornea şi Géza Szöcs.

La Iaşi, Dan Petrescu, Luca Piţu şi Liviu Antonesei.

La Târgul Mureș, “horthystul”  Karol Kiraly rădea totul la o palmă sub nivelul mării

Din boschetul său blindat cu păpădie, la Corabia, Viorel Padina trăgea, foc-cu-foc.

În Valea Jiului, prăpădul l-a comis Constantin Dobre.

Pe Valea Prahovei, au măcelărit Vasile Paraschiv şi Ionel Cană.

La Braşov, au tras foc automat Vasile Gogea şi Gheorghe Braşoveanu.

La Focşani, căsăpea Liviu Ioan Stoiciu.

La Tescani, teroristul cu bazuka nu era altul decât Andrei Pleşu.

Din New York, arme biochimice au fost lansate de Carmen Popescu, Mihai Botez, Mircea Răceanu, Liviu Cangeopol şi preotul Gheorghe Calciu-Dumitreasa.

Din Londra, trăgea Ion Raţiu.

Din Paris, nu conteneau să ucidă Paul Goma, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca şi Bujor Nedelcovici.

Din Bavaria, Neculai Constantin Munteanu.

Din Heidelberg, Andrei Ujică.

Din Berlin, Herta Müller si William Totok.

Întorcându-ne la Bucureşti, trebuie reamintit că Florin Iaru şi-a tras singur un cap în gură ca să fie invitat, în sfârşit, la o ciorbă de burtă spartă şi o tocană de coaste rupte în beciurile de sub Calea Rahovei. De unde şi titlul unei mult aşteptate cărţi de memorii – ”Noi am tras în noi”.

Fără nici o legătură cu cele de mai sus, dar în strânsă legătură cu o minimă doză de bun simţ, am o întrebare pentru distinsul domn Grigore Cartianu: Dumneata ce ai făcut în noaptea Sfântului Bartolomeu?

Nu-mi spune că erai prea tânăr pe atunci pentru a fi în stare să mişti ceva, căci nu neapărat la noaptea în care ştiu ce făcea Mircea Dinescu mă refer, ci mai degrabă la această nouă noapte, dar a aceluiaşi ”sfânt”, în care dumneata orbecăi ca un liliac care dă cu capul de lumină şi nu știe cum să-și decline identitatea: pasăre sau şoarice.

Dacă nu poţi face nici azi mare lucru, fă măcar ce se cuvine: du-te la culcare. Sustrage-te acestui chinuitor somnabulism investigativ şi patria îţi va fi recunoscătore, căci au rămas foarte puţine streşini intacte în România iar noaptea care s-a lăsat se anunţă la fel de lungă precum cea de dinaintea ei.

(Acest text este găzduit și de revista Timpul, nr. 12/2011)

 

 

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in