Buen Vivir

“Capitalismul este pe moarte”, anunţa anul trecut, în The Guardian Weekly, jurnalistul britanic Larry Elliot. Unii s-au bucurat de moarte, alţii au râs de s-au prăpădit, nu puţini s-au întrebat dacă decesul cu pricina este un motiv de tristeţe sau unul de bucurie. Între timp, răspunsuri sigure şi total echidistante n-au apărut şi nici nu e de crezut că vor apare peste noapte. Şi-apoi, unii dintre noi suntem obişnuiţi cu anunţuri atât de crunte, fie şi măcar după ce ni s-a spus că până şi Dumnezeu e mort.

Tot anul trecut, un prieten îmi recomanda drept o variantă foarte potrivită pentru ”golden age”, (cum îi spune el bătrâneţii) câteva locuri din Ecuador. Înarmat cu ce găsise pe Internet, mi-a oferit toate motivele pentru o asemenea decizie: fabuloasele insule Galapagos, plăjile însorite ale Pacificului, zăpezile veşnice de pe crestele Anzilor Cordilieri, junglă amazoniană, temperatură moderată de-a lungul întregului an, servicii medicale excelente, bucătărie rafinată – ce mai, o viaţă de lux, accesibilă la o fracţiune din ce trebuie să plăteşti pentru aşa ceva în America de Nord. Locul său preferat – oraşul colonial Cuenca (Santa Ana de los cuatro ríos de Cuenca). O bijuterie.

Preţ de câteva săptămâni am tot răsfoit bibliografia lăsată de amicul meu. Ba, m-am trezit fredonând o melodie, cam tembelă, cântată de olandezii de la The Classics, prin anii ’70– Yellow sun,/yellow sun of Ecuador… Take me to the land of Riobamba…

De câte ori mă întreabă ce am hotărât, îi răspund, ”Nu ştiu, mă mai gândesc – Costa Rica, Panama. De ce nu, Croaţia…” „Croaţia?”, spune el, care crede orbeşte în tot felul de statistici, ”Croaţia este abia pe locul 29, pe când Ecuadorul este pe locul  1 în topul pe care ţi l-am arătat…”  Aşa e…

Se întâmplă că, din motive profesionale şi pregătindu-mă pentru o nouă călătorie în America de Sud, lecturile mele din ultimele săptămâni s-au axat pe probleme de dezvoltare – locală şi internaţională. Numărul cel mai recent (Volumul 53, Numărul 1, Martie 2010) al trimestrialului Development, revistă publicată de Palgrave Macmillan pentru Society for International Development (SID), are o temă centrală (New Institutions for Development) ce preocupă categorii diverse de cercetători. Este, cum subliniază editorialul semnat de Wendy Harcourt, un interes revitalizat de crize globale multiple – financiare, resurse naturale, climatice, combustibili, foamete, trafic de droguri şi carne vie etc.

Căutarea unor alternative la vectori dominanţi nu este o preocupare deloc nouă. Decenii la rând, nordicii europeni (Suedia) au căutat ”a treia cale”, miracolul politico-economico-social care să reprezinte o contra-ofertă atât în raport cu socialismul/comunismul, cât şi cu un soi de capitalism resimţit şi denunţat, din când în când sau ciclic,  drept ”sălbatec”.

O nouă paradigmă – încercată chiar prin pârghii constituţionale în ţări ca Bolivia şi Ecuador – este el buen vivir – o bunăstare colectivă, în care oamenii ar putea trăi în armonie atât în comunităţile cărora le aparţin, cât şi cu ambientul… global. Cu alte cuvinte, o ”democraţie a planetei”. În 2009, Giuseppe De Marzo a dedicat chiar un volum acestei teme  – Buen Vivir, Ediesse, Roma, prefaţat de argentinianul Adolfo Pérez Esquivel, sculptor, arhitect, activist şi laureat, în 1980, al Premiului Nobel pentru Pace.

Evident, unora ideea le pare de o naivitate totală – o utopie reciclată. Alţii sunt siguri că este vorba de parşivenia unei stângi etatiste: pe de-o parte, s-ar căuta o soluţie paşnică spre a ajuta capitalismul să moară fără ajutorul unor revoluţii/războaie civile sângeroase şi extrem de costisitoare, dar, pe de altă parte, statul ar fi singurul actor decizional în atingerea şi repartizarea lui el buen vivir. Sau, cum scrie Catherine Walsh (Senior Profesor la Universidad Andina Simón Bolívar, din Quito, Ecuador) în articolul de fond din Development: “În acest sens, buen vivir, ca dezvoltare, este statul. Şi statul este acela care – în termeni tehnocratici, economici şi sociali spune ce este dezvoltare şi buen vivir. “

Nu am încă un răspuns sigur pentru prietenul ce mă sfătuieşte să mă retrag în Ecuador. De ce n-aş rămâne unde mă aflu? Mă mai gândesc. Am timp. Sau aşa sper.

Şi mă mai gândesc la ceva: există o diferenţă   între ce încearcă unii prin buen vivir şi ce urează alţii prin Să trăiţi bine? Există, totuşi, o deosebire între a încerca şi a ura?

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in