Brandul de țară

Sunt oameni care fac istorie și oameni care comentează istoria. Rolurile lor sunt diferite. Așa este și importanța lor – diferită. Doina Cornea a făcut istorie.

Sunt oameni care devin branduri de țară și oameni care ajută ca brandurile de țară să fie cunoscute. Rolurile lor sunt diferite. Așa este și importanța lor – diferită. Doina Cornea este un brand de țară.

Nu spun că,  într-o situație sau alta, un brand de țară nu poate nedumeri. Nu spun că un brand de țară nu trebuie atins nici cu o floare. Spun doar că, înainte de a ridica vocea la un brand de țară, este bine să-ți calibrezi vocea.

În anii dictaturii, când trebuia să spunem cu toți doar da, Doina Cornea a spus nu. În ciuda persecuțiilor și umilințelor la care era supusă, și-a asumat riscul de a spune că oamenii au dreptul la opțiuni. Și a plătit scump pentru a-și exercita opțiunea acelui nu atât de tranșant.

În 2009, la douăzeci de ani de la căderea dictaturii, Doina Cornea și-a făcut publică o opțiune electorală. I-a îndemnat și pe alții să voteze în acel fel. Nu a fost și opțiunea mea. Nu am votat ca Doina Cornea.

Pentru opțiunea sa electorală, Doina Cornea a fost luată în tărbacă de cine vrei și nu vrei. S-au evidențiat și moraliști care, pe când Doina Cornea spunea cu voce tare adevărul, ei nu aveau curaj să caște gura nici să se spele pe dinți, de teamă că sunetul periuței ar fi putut fi interpretat drept agitație anticomunistă.

Un brand de țară este abuzat și prin manipularea unor situații. Când ce spune sau ce face ne avantajează, ne repezim să aducem cuvintele sau faptele brandului de țară în sprijinul intereselor noastre. Când ce spune sau ce face nu ne avantajează, nu vine în sprijinul intereselor noastre, ne facem că plouă sau chiar bagatelizăm ce a spus ori a făcut brandul de țară.

În cazul destituirii lui Marius Oprea, numele Doinei Cornea a fost material de asemenea manipulare. Din trei secvențe, s-a folosit doar una. Cea care avantaja. Celelalte două au fost împinse cât mai departe de centrul discuției.

Doina Cornea și-a exprimat, public, sprijinul pentru ideea păstrării lui Marius Oprea în fruntea institutului pe care îl crease. După anunțarea oficială a înlăturării lui Marius Oprea, Doina Cornea și-a dat demisia din Consiliul instituției.

A treia secvență a fost o declarație, dată unui ziarist de la Evenimentul zilei, în care Doina Cornea infirma declarația lui Marius Oprea, potrivit căruia Doina Cornea i-ar fi spus că, în cazul cooptării lui Vladimir Tismăneanu în Consiliul institutului, dânsa va demisiona. Această secvență a fost folosită intensiv de Vladirmir Tismăneanu și suporterii săi. S-a spus că, iată, minciuna are picioare scurte.

Ce nu se spune astăzi este că eschiva nu are picioare de loc. Ea nu aleargă nici cât minciuna – este un fel de a te pune pe burtă.

Într-un interviu dat tot Evenimentului zilei, Vladimir Tismăneanu este întrebat: “Dorin Tudoran scrie pe blogul personal că o serie de personalităţi precum Ştefana Bianu, Doina Cornea, Dennis Deletant, Radu Filipescu sau Radu Ioanid şi-au înaintat demisiile din Consiliul Ştiinţific al IICCMER. E adevărat? În plus, cunoaşteţi motivele pentru care au ales să acţioneze în acest mod?

Răspunsul:Nu am ascuns faptul că nu doresc să intru în polemici personale. Sigur, pe blogul meu îmi exprim unele opinii ceva mai pasional. Încerc să cultiv moderaţia şi fermitatea. Legea de restructurare a IICCMER din 23 februarie a fost de fapt continuarea demersului iniţiat în noiembrie 2009 când au fost comasate IICCR şi INMER (Institutul Naţional pentru Memoria Exilului Românesc).”

Vladimir Tismăneanu nu era invitat de Evenimentul zilei să intre într-o polemică. Era invitat să dea un răspuns simplu și clar. Dar, în acest context, invocarea brandului de țară Doina Cornea era inconvenabilă. Să nu merite, oare, Doina Cornea, nici măcar respectul de a se confirma, public, existența demisiei pe care a înaintat-o și a se menționa motivele demisiei?

O altă întrebare a Evenimentului zilei era: “În ordinul de modificare şi completare a HG 1372/2009 prin care s-a înfiinţat IICCMER scrie, negru pe alb, că „din Consiliul ştiinţific fac parte 14 membri, numiţi prin decizie a primului-ministru, la propunerea preşedintelui Consiliului”. Puteţi să-mi oferiţi câteva nume în acest sens, din moment ce numirile se vor face, practic, la recomandarea d-voastră?” “

Răspunsul: Este încă prea devreme. Din consiliu vor face parte persoane cunoscute pentru studiile lor pe tema memoriei regimurilor totalitare, deci figuri semnificative din lumea academică din România şi din străinătate. Am tot respectul pentru consiliile precedente, ale IICCR şi INMER, dar ceea ce am în vedere este diferit. Nu vreau să grăbesc lucrurile, voi fi la Bucureşti între 14-22 martie şi mă voi întâlni cu absolut toţi cercetătorii.”

Să nu merite, de pildă, Dennis Deletant confirmarea publică a demisiei înaintate și menționarea motivelor demisiei? Cam câți specialiști există în străinătate care să știe cât știe cercetătorul britanic despre România? Care să fi scris cât a scris Dennis Deletant despre regimul totalitar comunist din România? Care să fi făcut pentru România cât a făcut Dennis Deletant? În domeniul acestei cercetări, Dennis Deletant este un brand.

Alte branduri sunt Monica Lovinescu și Virgil Ierunca. Invocarea numelor lor și în situații pe care le-ar fi detestat profund mi se pare cu totul nepotrivită. Știu cel puțin cât știe Vladimir Tismăneanu despre Monica Lovinescu și Virgil Ierunca spre a spune că nu erau suporteri ai cameleonismului și traseimului politic, ai jocurilor de culise și preluărilor în forță a unor instituții clădite de alții cu muncă și talent. Dimpotrivă. Am mai spus cândva – suntem ce sunt opțiunile noastre. Adaug – a invoca numele altora — cu totul străini de opțiunile noastre de moment — este inacceptabil.

Asta nu înseamnă că nu ar fi foarte potrivit ca o instituție românească să poarte numele Monicăi Lovinescu ori a lui Virgil Ierunca. Ar fi chiar excelent!

***

Vladimir Tismăneanu declară: ”Aş mai adăuga faptul că, mai mult sau mai puţin cu de la sine putere, domnul Oprea i-a inclus pe ultima sută de metri printre membrii Consiliului pe Dorin Tudoran, Emil Constantinescu, Zoe Petre şi Catherine Durandin. Nu discut acum meritele acestor persoane. Dar nimeni nu poate contesta ca domnul Emil Constantinescu a fost extrem de activ în perioada campaniei pentru alegerile prezidenţiale, a condus strângerea de semnături de susţinere pentru candidatul PNL. Partid în care domnul Stejărel Olaru este vicepreşedinte.“

Vladimir Tismăneanu mă cunoaște prea bine ca să știe că numele meu nu poate fi adăugat, de nimeni, pe sub masă – nici pe vreo ultimă sută de metri, nici pe distanțe mult mai lungi. În fapt, chestiunea pe care o atinge este foarte importantă. Ea ține de regimul inadmisibil ce i s-a aplicat lui Marius Oprea pe un parcurs ceva mai lung decât o sută de metri.

Din câte știu, deși fusese împuternicit să conducă institutul și după ce i se fluturase în fața ochilor (martie 2009) trecerea instituției sub Vladimir Tismăneanu, lui Marius Oprea nu i s-a spus foarte clar dacă atribuțiile sale rămân aceleași sau sunt restrânse. Cred că jocul a fost – dacă ne convine o decizie pe care o ia, îl lăsăm în pace; dacă nu ne convine, îi spunem că nu avea dreptul să ia decizia respectivă. Sau insinuăm public un asemenea lucru. Conducătorul — fie el și interimar — al unei instituții nu poate fi lăsat într-o situație care să dea loc unui astfel de “mai mult sau mai puțin cu de la sine putere.“

Când am fost invitat de Marius Oprea să fac parte din Consiliu, l-am întrebat două lucruri. Primul – dacă are dreptul să îmi facă o asemenea invitație. Al doilea – dacă structura respectivă, Consiliul, are doar un rol strict consultativ, precizându-i că nu doresc să fac parte dintr-un Consiliu ce are dreptul să se amestece, să dicteze comitetului director, executivului.

Abia după ce răspunsul la amândouă întrebările a fost da, i-am spus lui Marius Oprea că îmi poate trimite invitația oficială. Am primit-o și am acceptat-o.

Cum, ”pe ultima sută de metri”, lucrurile deveneau din ce în ce mai neclare, am făcut două lucruri. Primul – mi-am stabilit un termen în care vroiam să văd că premierul Emil Boc face un anunț public în legătură cu soarta institutului și rolul lui Marius Oprea. Al doilea – am trimis o scurtă scrisoare celorlalți membri ai Consiliului în care îi rugam să-mi spună ce cred în legătură cu două lucruri fundamentale, în opinia mea, pentru viața institutului. Mi-am dat un termen și în legătură cu primirea acestor răspunsuri.

Gestul premierului de a clarifica o situație de clar-obscur nu a venit până la temenul pe care mi l-am dat. Doar câțiva membri ai Consiliului au răspuns mesajului meu până la termenul pe care mi-l dădusem. Atunci, în seara de 22 februarie (termenul pe care mi l-am stabilit) i-am trimis scrisoarea de demisie lui Marius Oprea. (http://bit.ly/birMA5) Citez din ea: ”Incapabil să operez în condiții de clar-obscur ori vacuum instituţional, nu găsesc nici o raţiune să rămân afiliat unei instituţii  ce nu este ajutată să iasă dintr-un imaginar din ce în ce mai halucinant.” Aceasta a și fost tragedia institutului – împingerea într-un imaginar care a dus unde se stabilise, de mult, că trebuie să ducă. Restul a fost doar bomboana de pe colivă.

Ce s-a întîmplat de a doua zi înainte (23 februarie), nu avea  cum să mă mai atingă, instituțional vorbind, în nici un chip, dar rămâne interesant de urmărit pentru imaginarul ce continuă să fie cultivat și după această hostile takeover.

Iată un schimb de replici extrem de important:

Evenimentul zilei: ”Înţeleg că veţi milita şi pentru încadrarea juridică a crimelor din decembrie 1989 ca acte comise împotriva umanităţii. Cum îşi propune IICCMER să realizeze acest lucru? Aveţi sprijin politic pentru un asemenea demers?”

Răspuns: “Pentru mine, acest lucru este esenţial: crimele comise de regimul comunist, asemeni celor înfăptuite de nazişti şi de aliaţii lor, sunt crime împotriva umanităţii. Pot să vă asigur că sprijinul politic, dacă vă gândiţi la preşedintele Traian Băsescu şi primul ministru Emil Boc, este cât se poate de concret şi puternic. Evident, fără absolut nici o ingerinţă în activităţile noastre.”

Pentru a face exact aceleași lucruri, Marius Oprea nu a avut sprijinul celor doi oameni politici, în vreme ce Vladimir Tismăneanu îl are. Unul a avut undă roșie, celălalt are undă verde. Cu deplină echidistanță, se poate spune și că Marius Oprea nu a știut să câștige acel spijin, în vreme ce Vladimir Tismăneanu a știut.

Câte șanse ar fi avut un liberal să câștige sprijinul politic al președintelui și premierului (amândoi PDL-iști) este o discuție mai complicată. Important rămâne ca jocul de-a unda roșie-unda verde să nu se repete la infinit. Altfel, oricum s-ar numi o instituție și oricine ar conduce-o, misiunea ei va fi ciclic alterată de ranchiune și politizare.

***

În sfârșit, cu tot respectul ce îl port autorului Vladimir Tismăneanu, trebuie să recunosc că, de ceva vreme, îmi este indiferent ce crede despre meritele mele. Ar trebui să știe că mie comunismul nu are ce să-mi mai ia și anticomunismul post-decembrist nu a avut și nu are ce să-mi aducă. Din acest punct de vedere, chiar și când am fost foarte apropiați, eram în situații foarte diferite.

Ca și astăzi, de altfel.

 

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in

Reader Interactions