Băsesc, deci exist!

02.23

Cei doi cartezieni de vârf ai României – Elena Udrea-Mop și Traian Băsescu-Poc – consonează încă o dată. De data aceasta, pe față, în public: nu sunt de acord, în ruptul capului — nici individual, nici în grup de gherilă organizată — cu desemnarea lui Eduard Hellwig pentru funcția de Director al SRI. Și Poc! Și Mop! Și Mop! Și Poc!

Mă grăbesc să clarific situația – cei doi sunt cartezieni à rebours. Dacă în centrul gândirii lui Descartes se afla dubiul, miezul gălăgiei produse de tandemul Poc & Mop este certitudinea. Azi, Poc ne spune ce ar fi trebuit făcut în vremea mandatelor sale. Mop ne spune că serviciile n-au vrut-o președinte.

Descartes încerca să se convingă de un adevăr sau altul, înainte de a-l accepta. Poc & Mop încearcă să ne convingă de proprietatea lor asupra adevărului. Au un ”discurs asupra metodei” practicat pe baza diviziunii sociale a muncii. Mop e responsabilă cu discursul. Poc – cu metoda. Noi – cu crezutul.

Ce scrie Poc pe Facebook?

“«Premierul de la Grivco» reuşeşte să nominalizeze pentru şefia SRI un om al lui Voiculescu. Şocant !!!”

Despre o vizită a lui Klaus Iohannis, primar al Sibiului, la Grivco există încă dubii, chiar dacă nu neapărat de sorginte carteziană. În schimb, despre năzbâtiile șocante ale lui Poc s-au strâns rafturi de dovezi greu de măsluit. Una dintre ele, culeasă din autobiografia lui Poc:

“Ţi-a poftit sufleţelul să-ţi fie soţul şef de serviciu secret. Ţi l-a făcut preşedintele şef de serviciu secret.” 

Asta n-a fost “șocant”?

Ar fi fost, dacă ar fi fost adevărat. N-a fost șocant, fiindcă soția celui numit a negat, în repetate rânduri, afirmațiile lui Poc. Ce rămâne, totuși, mai mult decât șocant, este că, până și în legătură cu așa ceva, fostul președinte pare a fi mințit – “Nu se face, domnule chestor!”

Alta:

Așa cum a recunoscut — liber și nesilit decât de împrejurări nasoale –, președintele Poc s-a dus, în 2004, la Grivco pentru a se căciuli, rugându-l pe “domn’ profesor” Dan Voiculescu să intre la guvernare. O vărănie!

Orgolios, nevoie mare, “domn’ profesor” a intrat. Întâi – la guvernare; apoi – la pârnaie. Nu înțelesese de ce Poc îi schimbase numele de familie din “Domn’ Profesor” în “Soluția imorală”. Altă vărănie!

Ce zice Mop?

“Am spus în denunţul pe care l-am făcut la Parchet că viitorul şef SRI va fi ales de Coldea. Iată că aşa este! Singurul lucru pe care Eduard Hellvig îl va face acolo este să ia poziţie de drepţi în faţa adjunctului său cu patru stele.”/…/ “Îl felicit pe Dan Voiculescu – nu credeam că, în puşcărie fiind, va putea să-şi numească propriul om în fruntea principalului serviciu de informaţii din România.”

Recitind denunțurile semnate de Mop, logica arestatei la domițiliu se arată imbatabilă: Hellwig este și omul lui Coldea, și omul lui Voiculescu, și omul lui Iohannis, a fost și omul lui Poc, care l-a înaintat în grad de două ori – două stele și trei stele. Mai era puțin și-l făcea Hennessy XO de șapte stele. Să nu uităm, este vorba de un conglomerat cu mușchi foarte puternici – Louis Vuitton Moet Hennessy Group

Din denunțurile, televizate ori nu, semnate de Mop reiese că, de la Căpitanul Soare la gheneralul Coldea, de la Ohrana la Mossad, de la M15 la NKVD, de la Interpol la Ia-mă, nene!, și de la Voiculescu la Al Capone, toată lumea mare a sabotat intrarea Moapei în turul al doilea al prezidențialelor. De aici și mizeria din pușcării — n-are cine da cu mopul, de atât arest la domițiliu de 5 stele.

E de înțeles tristețea dnei Mop. Nu va mai putea intra la orice oră în biroul directorului SRI spre a primi ori a da informații prețioase. Nu va mai fi prevenită de directorul SRI că este filată  chiar de SRI. Nu-l va mai putea urechea pe adjunctul serviciului în prezenta directorului serviciului. Cine-a spus că tranziția e ușoară, floare la ureche? A înțărcat bălăioara.

Nici Dorin Cocoș nu va mai avea top secret level clearance să intermedieze contacte ori contracte via SRI. Nimeni nu va mai adapta fabule din La Fontaine – “Maitre Cocoș sur un arbre perché, Tenait en son bec un fromage.”  Membrii trupei heavy-metal (de preferat, aur) “Cucurigu & Famiglia” au călcat prea tare pe bec. Becul s-a spart. Cașcavalul le-a căzut din cioc.

Dacă ceva a căzut din cioc (și) în boc, rămâne de văzut. Abia e luna februarie. Anul e lung. Așteptăm provincia. Ne putem trezi cu ea sosind cu o falcă în Arad și alta taman la Cluj. Uneori, geografia bate omenia.

Până una, alta, Mop “s-a cerut” la Parlament. Secretarul General al Camerei Deputaților, Nicolae Mircovici, a declarat: “Singura noastră problemă este că în sala de plen sau în sala de şedinţe nu se poate intra încătuşat.”

Dar în bikini și transmițând mesaje SMS — unei “persoane care-mi este foarte dragă” — prin apăsatul nării cu arătătorul, se poate? Sau măcar în șpilhozen și transmițând în codul Morse, apăsând butonul pixului în care ne doare de statul de drept, se poate?

România trăiește încă — și nu doar la televizor — în zodia lui “Băsesc, deci exist!”

Spre primăvară, când dă colțul ierbii, poate se îndură cineva și deschide ferestrele, dar, așa, larg, larg de tot, că prea pute a stat de drept preferențial

 

dt_signature2-e1270748737227[1]

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist