Băi, neconstituționalule! Poate vrei să-ți trag un cap în gură…

Tonul acuzațiilor reciproce a atins paroxismul. Este nevoie de o imaginație cu totul neobișnuită spre a bănui cum ar putea un asemenea război de gherilă să devină mai dur, mai murdar și mai irațional decât este în acest moment. Dacă binomul constituțional – neconstituțional va fi folosit, în continuare, ca un ciomag, lucrurile nu pot sfârși decât prin revocarea plicticosului ”Bună dimineața!” și înlocuirea lui cu palpitantul Băi, neconstituționalule! Poate-ți trag un cap în gură…”

Aflăm, zilnic,  că: mașinile sunt parcate, neconstituțional, pe trotuoar; nevestele sunt înșelate neconstituțional; amantele sunt promovate neconstituțional; străzile sunt traversate neconstituțional; Traian Băsescu râde, cu prea multă poftă, deci neconstituțional; Crin Antonescu doarme neconstituțional de mult; Victor Ponta plagiază neconstituțional; vara aceasta este neconstituțional de toridă; iarna trecută a fost neconstituțional de rece; verile și iernile au devenit neconstituțional de diferite etc.

Câteva întrebări rămase până acum fără ruspuns:

Cum se poate parca mașina pe trotuar constituțional? Cum îți poți înșela nevasta constituțional? Cum îți poți promova amanta constituțional? Cum poți traversa strada constituțional? Cu câtă poftă poate să râdă Traian Băsescu, fără să încalce Constituția? Câte ore pe noapte poate să doarmă Crin Antonescu, fără să încalce Constituția? Cum poate Victor Ponta să plagieze constituțional? De la ce  temperatură în sus poate fi considerată vara neconstituțional de toridă? Cât de rece ar fi putut să fie iarna trecută, fără a fi neconstituțional de friguroasă? Cam cât este constituțional acceptabilă diferența între iarnă și vară și de unde devine neconstituțională o asemenea diferență?

Este o dovadă de nesmițire să parchezi mașina pe trotuar, dar neconstituțional nu e. Să-ți bați nevasta nu e nici constituțional, nici neconstituțional. E o barbarie.

Desen & Copyright 2012 - DION

Cu cât sunt mai puțini cei care citesc sau recitesc Constituția, cu atât sunt mai mulți cei care nu înțeleg cu ce se ocupă ea, care sunt legile ce guvernează mecanismele societății, care sunt diferențele între o lege organică și o lege ordinară și ce relație există între Constituție, legea fundamentală a unui stat, și celelalte legi.

Eu, unul, de câte ori aud afirmându-se cu ton aproape inchizitorial ”Constituția spune clar…”, cu atât mai tare mă tem că lucrurile stau invers – Constituția nu spune chiar foarte clar un lucru sau altul. Un exemplu recent este cel legat de întrebarea națională: Cine trebuie să plece la Bruxelles – Președintele sau Premierul?”

Ce-ar fi dacă Facultatea de Drept din București ar sponsoriza un proiect de câteva luni în care studenți ai facultății să monitorizeze mediile de informare în masă, să urmărească cum se referă la Constituție, ce consideră constituțional și neconstituțional oamenii politici, purtătorii de cuvânt ai partidelor și alianțelor politice, suporterii partidelor politice și jurnaliștii?

Date publicității, rezultatele ne-ar putea tulbura liniștea cu totul. Și-apoi, un asemenea proiect s-ar putea dovedi chiar neconstituțional. Așa că îmi retrag ideea.

Totuși:  prostia este constituțională sau neconstituțională?

Nefiind jurist, am citit cu mare atenție și de câteva ori cele 7 (șapte) capete de acuzare pe baza cărora USL cere CCR avizul consultativ pentru suspendarea președintelui Traian Băsescu. Nici măcar o curte pe care până și dl Băsescu a calificat-o drept “o instituție penibilă” nu poate da un asemenea aviz doar pe baza motivelor enunțate de USL fără a risca să confirme diagnosticul dat de șeful statului. Documentul prezentat de USL constituie mai degrabă o înșiruire de afirmații decât o listă de probe. Juridic, documentul mi se pare șubrezel, dar, cum am spus, nu sunt jurist.

Repet – nu avem de-a face cu o lovitură de stat. Adaug – avem de-a face cu o industrie a ridicolului. Și, când tonele de ridicol sunt produse, de atâția ani, la vârf, da,  statul de drept și instituțiile sale se pot prăbuși din temelii, mai ales că e vorba de un stat de drept extrem de firav.

România a devenit un stat prea mic pentru un ridicol atât de mare. Aceasta este adevărata lovitură de stat. Și este una de lungă, de foarte lungă durată. Îmi vine în minte titlul unei cărți a lui Ion Caraion despre Bacovia – Sfârșitul continuu

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist