back2commonsense

Cu cât sunt mai aproape alegerile, cu atât mai aprinse devin partizanatele. Pasiunile politice se manifestă în contexte dintre cele mai neașteptate. Până și uraganul Sandy a fost îmbrăcat în uniforma campaniei electorale:

 

Jim Watson/Agence France Press, Copyright 2012 The New York Times Company

 

În inima Washingtonului, la mijlocul distanței dintre Casa Albă și sediul lui ”The Washington Post”, se vând tot felul de tricouri. Unul are mare succes de vânzare. Este de culoare neagră. Dacă-l îmbraci, porți pe piept chipul președintelui Barack Obama imprimat sub numele unui festival celebru – back2black.

Mă întreb cum ar suna niște editoriale din “The Washington Post”, dacă, pe o altă tarabă electorală, ar fi puse în vânzare și tricouri albe, cu chipul lui Mitt Romney sub înscrisul back2white – traducere posibilă, “înapoi la un președinte alb”.

Nici corectitudinea politică nu este scutită de miopie, nici România nu este singura țară care, din când în când, se confruntă cu ”alegeri dificile” care ”pot să dezbine poporul”. Și cine nu vorbește în aceste zile în numele poporului? Ba, chiar în numele popoarelor.

În vreme ce optimiștii susțin că, primăvara, apar și tricouri cu back2commonsense, pesimiștii sunt convinși că primăvara a devenit anotimpul cel mai scurt iar the common sense nu mai este nici el ce a fost cândva. Când anume?

P.S. Prietenul Bill Clinton tocmai mi-a lăsat un mesaj. L-am sunat înapoi, dar telefonul său sună, încontinuu, ocupat. Revin mai pe seară, căci Bill se culcă foarte târziu: Mesaj de la Bill Clinton

 

 

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in