Au revoir, tandreţe mică (IV)

”Acest Dorin Tudoran e omul lui Felix, căruia i s-a livrat fără să-i tremure dosarul de urmărit al celuilalt.”, scrie la 27 septembrie, 2010, Ioan T. Morar şi construieşte un hyperlink spre un articol din Evenimentul zilei din 20 august, 2004, fără să-i tremure tastatura computerului. Aşadar, în cei şase ani ce separă cele două texte – cel din Evenimentul zilei şi cel de acum al lui Ioan T. Morar – nu s-a întâmplat nimic. Încremenit în proiectul de denigrare, Ioan T. Morar calomniază timpul prezent. Hai să-l trec – dus şi întors – printr-un culoar de timp pe care-l fraudează.

Când, în august 2004, am acceptat propunerea de a consilia conducerea Partidului Umanist din România, Felix nu exista. Logic, deci, nu aveam nici cum să lucrez pentru Felix, nici cum să mă livrez lui Felix. Acesta din urmă a apărut abia în 2006. Cine continuă să-mi aducă o asemenea acuzaţie comite o calomnie. Cu doi ani mai devreme, august 2004, exista doar Dan Voiculescu, un om extrem de controversat, acuzat de foarte multe lucruri, dar împotriva căruia nu exista nici un verdict de vinovăţie. Avea un document de la CNSAS în care se spunea că nu colaborase cu Securitatea. Existau procese de calomnie pe care Dan Voiculescu le câştigase: şi în România, şi în străinătate.

Dacă, în 2004, Ioan T. Morar ar fi avut cunoştinţă de existenţa lui Felix şi de un dosar de urmărit al lui Dan Voiculescu, crede cineva că I.T. Morar nu ar fi publicat informaţia respectivă? Hai să fim serioşi! Spre a construi o acuzaţie calomnioasă împotriva mea, I. T. Morar ba ţine timpul pe loc, ba împinge anul 2006 înapoi, până în a-l încorpora lui… 2004. Veşnica problemă a cronologiei ce subminează “adevărurile” lui I. T. Morar.

Când tocmai atât de bănuitul Dan Voiculescu m-a întrebat dacă există ceva în neregulă în biografia mea, m-a apucat râsul şi l-am întrebat ”Dar în biografia dumneavoastră?” ”Absolut nimic. Nu ţineţi cont de bârfe şi acuzaţii nefondate”. I-am promis că nu voi ţine cont. Şi nu am ţinut. Când a apărut prima dovadă, am ţinut cont şi l-am executat pe Felix în ziarul al cărui proprietar ba era, ba nu era – Jurnalul Naţional. Cred cu străşnicie în prezumţia de nevinovăţie la care avem cu toţii dreptul într-un stat de drept, şi nu cred că foloseşte nimănui — decât unui substitut fraudulos al statului de drept — să fie înlocuită cu prezumţia de vinovăţie. Aşa ceva ne-ar transforma pe toţi în vinovaţi, încă înainte de a fi cercetaţi, judecaţi şi găsiţi vinovaţi. Nu am ascultat la vocea lipsei de probe, dar când probele au apărut, am reacţionat rapid şi fără nici un fel de ezitare. Dar nici aşa ceva nu satisface înaltele standarde ale “deontologului”  I. T. Morar.

În primăvara lui 2004, PUR ieşise din coaliţia cu PSD şi acuzase fostul partener de guvernare drept “partidul-stat”. La alegerile locale din iunie 2004, PUR scosese nişte procentaje neaşteptat de bune. Câştigase, de exemplu, Bacăul, unde Romeo Stavarache reuşise marea performanţă de a-l învinge pe atotputernicul Dumitru Sechelariu. PUR ar fi putut să rămână pentru o vreme un partid mic, de nişă. Dacă cei ce vroiau o primenire a partidului ar fi avut câştig de cauză, PUR ar fi avut şansa să dobândească, încet-încet, încredearea unei părţi a electoratului. O parte suficientă pentru ca la nişte alegeri viitoare să atingă, independent, pragul de intrare în Parlament.

Congresul partidului – eveniment cu care nu am avut nimic de-a face şi la care nu am fost de faţă nici măcar în calitate de consultant – a decis reintrarea în alianţa cu PSD. Din partid au plecat exact oameni ca Romeo Stavarache şi au rămas oameni ca Eugen Durbacă. Hotărârea respectivă m-a făcut să înţeleg că în PUR nu există, nici pe departe, o masă critică în stare să declanşeze câştigarea unei identităţi proprii.  Am înţeles imediat care era pentru mine următorul pas şi l-am făcut fără ezitare. Cu acordul “ambelor părţi”,  la 25 septembrie 2004, PUR şi eu am reziliat contractul de consultanţă semnat la 20 august 2004:

<<PUR si Dorin Tudoran au convenit “incheierea” contractului de consultanta electorala, se arata intr-un comunicat de presa al umanistilor.
“Avand in vedere hotararea Congresului de formare a Uniunii Nationale PSD – PUR, precum si necesitatea stabilirii unei strategii comune a celor doua formatiuni membre ale Uniunii, pentru abordarea alegerilor din toamna, Partidul Umanist si domnul Dorin Tudoran, de comun acord, anunta incheierea contractului de consultanta”, se arata in comunicatul amintit. Colaborarea dintre cele doua parti a durat foarte putin, Tudoran fiind consilier politic al PUR pentru alegerile generale de la jumatatea lunii august.>>

Se aştepta un soi de circ din partea mea, declaraţii incendiare, înjurături de mamă, incriminări şi recriminări etc. Nu m-a interesat să alimentez o piaţă doritoare de scandaluri. Este posibil ca asta să fi constituit pentru ziarişti ca Ioan T. Morar cel mai impardonabil scandal.

De atunci şi până astăzi, oameni educaţi în spiritul presei de scandal îmi rescriu biografia: sunt prieten de o viaţă cu Dan Voiculescu, am ştiut permanent ce face, m-am îmbogţit din banii lui etc.  

Am locuit câţiva ani în acelaşi cartier cu Dan Voiculescu, ni s-au încrucişat paşii în adolescenţă, când jucam hochei pe gheaţă. Timp de 40 de ani (din 1964 până în 2004) nu l-am reîntâlnit vreodată pe Dan Voiculescu. Habar nu aveam ce făcuse  în viaţă, ce devenise.  Nici măcar nu l-am recunoscut în 2004. Abia în avionul ce mă purta înapoi spre Washington, citind o carte autobiografică pe care mi-o oferise, am început să realizez că era fostul cunoscut din adolescenţă. Ajuns acasă, l-am sunat, i-am pus câteva întrebări şi s-a dovedit că avusesem dreptate.

Îi invit pe Ioan T. Morar şi cei ca el să producă dovezi că lucrurile stau altfel. Până la acele probe, gazetari care scriu “Dorin Tudoran a fost foarte apropiat de Dan Voiculescu pentru a lungă periodă de timp” (20 august 2004  – 25 septembrie 2004…) pot fi consideraţi, fără nici un risc, nişte găinari.

Mi s-a mai reproşat că, pentru o vreme, am scris pentru Jurnalul Naţional. Când m-am alăturat echipei editorialiştilor de acolo (iunie 2004), la invitaţia lui Marius Tucă şi înainte de a accepta contractual de consultanţă cu PUR, printre numele editorialiştilor se aflau Andrei Pleşu, Mircea Cărtărescu, Vladimir Tismăneanu şi Emil Hurezeanu. Am plecat toţi, dar nu am citit nici o mărturisire care să o contrazică pe a mea: nu mi s-a spus niciodată ce, despre cine şi cum să scriu. În scurta perioadă în care am oferit consultanţă tehnică PUR, editorialele mele din Jurnalul Naţional nu s-au ocupat de probleme de politică românească. Oricine poate consulta colecţia ziarului şi poate constata cine minte şi cine spune adevărul. După ce am renunţat la colaborarea cu Jurnalul Naţional, Victor Ciutacu m-a acuzat că, pe când semnam în Jurnalul Naţional, obişnuiam să-i trag regulat scatoalce lui Dan Voiculescu în propriul ziar. Nu era adevărat: i-am administrat doar câteva ghionturi, atunci când mi s-a părut că îi merita cu prisosinţă.

La apariţia primelor documente care dovedeau existenţa unui Felix, am publicat în Jurnalul Naţional (11 iulie 2006) pamfletul Felix, Mircea şi Dorin. Dan Voiculescu a făcut imprudenţa să-mi adreseze o scrisoare deschisă la 17 iulie. I-am răspuns la 23 iulie. La 6 august, am acordat un interviu ziarului Ziua în care am explicat pe larg tot ce era de explicat. Deşi cunoaşte toate aceste poziţii publice ale mele, Ioan T. Morar continuă să mintă oriunde se referă la mine. Reîntorcându-ne de unde am plecat, articolul “incriminator” din Evenimentul zilei la care trimite I. T. Morar după şase ani, iată o ironie a soartei.

Mi s-a cerut în acele zile să răspund la nişte întrebări pentru Evenimentul zilei. Am făcut-o de la un computer mic şi incomod. Cu o seară înainte de apariţa articolului, am fost sunat pentru a fi consultat în legătură cu acurateţea textului meu. După ce am rezolvat toate detaliile privind răspunsurile, ziaristul care m-a sunat, mi-a spus cam aşa ”Domnule Tudoran, pot să vă pun o întrebare strict personală, off the record?” ”Binenţeles”.  ”Sunt un om care vă respectă foarte mult. Cum aţi putut accepta o asemenea colaborare? Tocmai dumneavoastră, Dorin Tudoran, care sunteţi pentru mulţi un model de moralitate, să consiliaţi partidul lui cu Dan Voiculescu, care…” Şi au urmat enunţurile arhicunoscute.

Mi-a căzut foarte greu. Din două motive. Şi eu îl preţuiam pe ziaristul respectiv, îl preţuiesc şi astăzi, şi regret că a cam dispărut de la vedere. Al doilea motiv nu-l menţionez. Spre surpriza gherilelor ce continuă să lansează acuzaţii murdare împotriva mea, ironia soartei stă în numele ziaristului oripilat că tocmai eu acceptasem un contract de consultanţă cu PUR: Carol Sebastian.

Articolul din Evenimentul zilei se intitula Dorin Tudoran, la remorca lui Voiculescu. Nu-mi amintesc cum se intitula articolul din Cotidianul, anunţând retragerea lui Carol Sebastian de la ziar, fiindcă fusese deconspirat drept fost informator al Securităţii sub numele de cod Max.

Ar fi corect ca astăzi, citind mizeria produsă de Ioan T. Morar să-l acuz că prieten fiind şi coleg de ziar cu Sebastian a fost părtaş la toate neghiobiile informatorulu Max? Că s-a înfruptat din înlesnirile făcute lui Sebastian de către Securitate? Să fac cu ochiul galeriei blogosferice şi, când scriu numele lui I. T. Morar, să adaug, “Sanchi, Max“, sau să încurajez tot felul de postaci să procedeze aşa, doar  spre a răspunde unor porcării blogosferice comise de I. T. Morar?

Guilt by association – învinovăţirea unor oameni nevinovaţi, fără probe, doar pentru că se întâmplă să fie asociaţi — într-un fel sau altul, într-o situaţie sau alta, într-o formă mai mult sau mai puţin relevantă — cu oameni găsiţi vinovaţi. Ce face, de multă vreme, împotriva mea Ioan T. Morar ar putea fi numit calomnie prin asociere.

Poate că dl Baconschi ar trebui să-l trimită pe Ioan T. Morar Consul General la Strasbourg. S-ar scuti fonduri altfel cheltuite pe călătorii Marsilia-Strasbourg-retur, iar Ioan T. Morar ar putea să îmbine plăcutul (sălile tribunalului) cu utilul (munca diplomatică). Într-o zi,  cineva care nu are nimic altceva mai bun de făcut  i-o face lui I.T. Morar. Nu eu, căci am, slavă Domnului, multe lucruri mai bune de făcut, decât să şterg parchetul unui tribunal .

*

Ironiile soartei sunt fără sfârşit.

Într-un articol intitulat Intelectualii căzuţi , publicat, la 3 decembrie 2004, în Cotidianul, ziar la care duios trebăluia şi “prietenul” meu Ioan T. Morar, (printre altele, dând titluri haioase articolele, căci, deh, I. T. Morar are umor),  Ioana Lupea îmi dedica secvenţa intitulată “Dorin Tudoran în clasa mijlocie a Securităţii”. Iată textul:

“Ameninţat că va fi ridicat de acasă, Dorin Tudoran răspundea agenţilor Securităţii: ”Vă aştept pregătit ca un inginer şi tot dobor trei dintre voi”. În 1985 era expulzat din România, iar in 2004 accepta sa fie consultant pentru Partidul Umanist Român, plătit din bani înmulţiţi chiar din conturile Securitatii. Să nu fi ştiut pe cine urma să consilieze? Poate ca da, dar clasa mijlocie era mai importantă: “Am regăsit în inima doctrinei PUR o idee la care ţin mult, clasa de mijloc”. Revenirea PUR în alianţa cu PSD a dus la ruperea contractului, consilierul s-a întors în SUA. Întrebările au rămas. Suma tentantă, de ordinul sutelor de mii de dolari, ar fi o explicaţie, dacă Dorin Tudoran ar fi dorit să se restabilească în ţară, aşa cum s-a zvonit. Politologul Cristian Preda crede însa că a mers în logica americană, pe lectura documentelor oficiale. “Atit timp cît Dan Voiculescu nu a fost condamnat, el trece drept nevinovat. Mai greu de înteles este comportamentul contradictoriu: dacă era doar consultant tehnic, nu şi ideologic, de ce a rupt contractul dupa ce PUR s-a întors la PSD ?”.

Dovezi produse pentru aceste afirmaţii? Zero. Telefon în care să mi se spună: “Lucrăm la un material în care se afirmă următoarele. Este adevărat că aţi hotărât să vă reîntoarceţi în ţară definitiv? Este adevărat că suma contractului dumneavostră a fost de atâtea sute de mii de dolari? Aveţi ceva de spus?”

Nu. “Prietenul” Ioan T. Morar uitase subit numărul meu de telefon. Cotidianul ştia totul “pe surse, beton”, de ce să afle şi opinia celui ce urma să fie bălăcărit în ziar?

Plecată de la Cotidianul la Evenimentul zilei, cu cine realizează Ioana Lupea (în colaborare cu Răzvan Ionescu) un interviu? Cum, cu cine? Cu Dan Voiculescu, omul care, în varianta Cotidianul, înmulţise “banii chiar din conturile Securităţii”.

Şi pentru ca distracţia să fie de zile mari, cine era înjurat în interviu, fiindcă îl pusese la zid pe informatorul Securităţii Felix în propriu-i ziar? Cum, cine? Dorin Tudoran:

Ioana Lupea: Sunteţi nemulţumit când vă critică “Jurnalul Naţional”?

Dan Voiculescu: Nu sunt nemulţumit. Dacă vine unu şi mă înjură în ziarul meu şi mă face în toate felurile, cum a făcut ăla din America, Dorin Tudoran, e jenant. Deocamdată, Tudoran nu a mai scris la Jurnalul national şi mă bucur să vă spun că nu a scăzut tirajul.

Nici cel al Evenimentului zilei. Ba, chiar a crescut substanţial. Recunosc, după nişte ani, am avut o experienţă plăcută atunci când i-am cerut Ioanei Lupea să-mi publice un drept la replică în Evenimentul zilei.

*

Înţeleg că Evenimentul zilei are printre coproprietarii săi şi un membru al familiei Păunescu. Academia Caţavencu, unde lucrează şi Ioan T. Morar, poate alcătui o antologie extrem de voluminoasă a tuturor acuzaţiilor, insinuărilor, miştoruilor tipărite de-a lungul anilor în legătură cu felul în care a fost acumulată averea ”Fraţilor Păunescu”. După mulţi jurnalişti cu informaţii primite ”pe surse, beton!”, o avere acumulată cam la fel ca averea dobândită de Dan Voiculescu.

Urmând raţionamentul calomnios al lui Ioan T. Morar, dacă familia Păunescu ar fi  găsită vinovată de nu ştiu ce fărădelegi, ar fi corect  să afirmăm că toţi cei ce semnează în Evenimentul zilei sunt “oamenii Familiei Păunescu”, familie căreia i “s-au livrat fără să le tremure mâna”? De exemplu – Mircea Cărtărescu, Horia-Roman Patapievici, Ioana Lupea, Sorin Ioniţă, Mircea Mihăieş sau Vladimir Tismăneanu. Hai să fim serioşi!

În acest moment, Sorin Ovidiu Vântu este acuzat nu doar de cele vechi (nu le înşir, ca să nu vă speriaţi), dar şi de una nouă – informator al Securităţii. Dacă va fi găsit vinovat şi îşi va lua pedeapsa pentru cele vechi şi certificatul de poliţie politică pentru cea mai nouă, devin complici ai săi toţi cei ce au fost angajaţii Cotidianului? Chiar şi Ioan T. Morar?

Devin complici ai lui SOV şi toţi cei ale căror texte sunt scrise pentru VoxPublica ori doar au aceptat să li se preia aici textele scrise şi publicate pe bloguri personale, cum este cazul meu? Chiar şi Ioan. T. Morar?

Dacă urmăm logica ”vinovăţiei” de acest tip, susţinută şi răspândită prin tot felul de vehicule de exprimare mai acătării ori mai obscure chiar de Ioan T. Morar, atunci există 150% şanse ca Biju să se întâlnească, cât ai zice peşte, cu cel căruia îi duce dorul. Titlu de editorial: ”Ioan T. Morar şi Dorin Tudoran în lotul Sorin Ovidiu Vântu!”

Nu-i spun încă lui Ioan T. Morar nici cine va fi autorul editorialului, nici numele ziarului în care va apare fulminantul editorial, fiindcă Biju acesta, de care chiar nu îmi este dor deloc, are gura mare şi ne trezim nu doar la pârnaie. Ne trezim chiar la izolare.

P.S. Mâine – despre prietenie, fidelităţi şi pupincurism.

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist