Au revoir, tandrețe mică (II)

La 27 februarie a.c., orele 20:18, Costi Rogozanu postează pe VoxPublica Din acest moment, declar anticomunismul mort. Oprea a fost destituit pentru că aşa era convenit cu FMI, text în care ridiculizează, pe bună dreptate, enormitatea sugerată în decizia prin care premierul Emil Boc îl înlătura pe Marius Oprea din funcţia de Preşedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, decizie publicată la 26 februarie în Monitorul Oficial.  

Nu este un secret pentru nimeni cine au fost cei care (și de ce) au dorit destituirea  lui Marius Oprea de la IICCR şi îndepărtarea fostului deţinut politic Dinu Zamfirescu din fruntea Institutului pentru Memoria Exilului Românesc. În operațiunea respectivă, FMI nu a jucat nici un rol. Până în momentul în care scriu aceste rânduri, postarea lui Costi Rogozanu are 2504 de vizualizări şi 123 de comentarii.  

Primele două comnetarii (nr. 46 şi nr. 47) îi aparţin lui Ioan T. Morar:

Costi Rogozanu
mi se pare ca ati declarat anticomunistmul mort cind ati scris despre Iluzia anicomunimsului. De acum doar vi se implinesc profetiile!
     

Ioan T. Morar
2010-02-28 00:43:55

CostiRogozanu
declaratie de deces a anticomunismului se inregistreaza undeva? De cind intra in vigoare? Ce va face M. Oprea care,probabil, altceva s-a dezobisnuit sa facă?
Protestez impotriva declaratiei de deces, ea nedreptateste un om care a dezgropat, totusi, niste crime!
     

Ioan T. Morar
2010-02-28 00:54:36

 
     
     

Comentariul nr. 50  îmi aparţine. În el citez un autor pentru care cronologia faptelor nu contează, atâta vreme cât scopul scuză mijloacele: 

@ costi rogozanuNu va puneti rau cu FMI, puneti-va bine cu noua istoriografie de tip rollerian:“…ICCR, o institutie creata ‘in balans’ cu Comisia prezidentiala pentru condamnarea Comunismului. Era un Fel de raspuns al lui Tariceanu la initiativa lui Traian Basescu”.Cum a putut fi IICCR, infiintat la 21 decembrie 2005, un raspuns la CPADR infiintat, dupa, in aprile 2006 e greu de inteles….  
     

Dorin Tudoran
2010-02-28 01:34:57

Foare rapid, la nr. 52, apare ”florina”:

@Dorin Tudoran: Ce mai face prietenul dvs, Dan-Felix-Voiculescu, domnule Tudoran? Ma scuzati, vechiul dvs prieten?
     

florina
2010-02-28 01:48:01

După care, “florina” fuge pe blogul lui I.T. Morar şi raportează cu mândrie:  

florina Says:
February 28th, 2010 at 2:07 am  

Ma lasati sa lupt singura pe Vox la subiectul MO?
Ei, nu sunt chiar singura, ma alint acum.
Dar a intrat si Tudoran. Cred ca a si iesit dupa ce l-am intrebat de prietenul Felix. Fug pe Vox.  

Şi fuge, căci naveta cibernetică este destinul postacilor. Ioan T. Morar nu o lasă să fugă cu mâna goală. Îi face cu ochiul:  

Ioan T Morar Says:
February 28th, 2010 at 2:10 am  

florina
tudoran a intrat abia acum cu numele lui.   

Evident, cu numele meu. Nu folosesc pseudonime. Totuşi, “florina” era în întîrziere. I. T. Morar îmi comunicase deja pe VoxPublica punctul său de vedere în legătură cu întrebarea mea referitoare la legile ce guvernează cronologia:

@Dorin Tudoran: 
am de spus un singur lucru, trist: Dumnezeu nu bate cu bîta. Dorin, ştii ce spun.
     

Ioan T. Morar
2010-02-28 02:00:58  

Urmează un lung schimb de comentarii:

57.

@) Ioan T. MorarDear Biju, pentru ca pe blogul ta nu se (mai) pot posta comentarii, as vrea sa-mi explici prin cel miracol temporar Institutul creat si condus de Marius Oprea putea fi o replica la Comisia condusa de dl. Tismaneanu, devreme ce ele, cum ne reaminteste dl. Tudoran pe blogul sau au aparut in ordine temporala inversa? Bun, intr-un spatiu orwellian sau in istoiografia rolleriana se poate orice! Deci, citat de pe blogul d-lui Tudoran:“Cu deplină echidistanță față de cei doi oameni politici – greu de înțeles cum putea IICCR, inființat la 21 decembrie 2005, să fie un răspuns la CPADR, înființată în …aprilie 2006?”.Sigur, ii putem banui pe d-nii Tariceanu si Oprea ca au citit gindurile viitoare ale d-lor Basescu si Tismaneanu, dar explicatia ar fi cam ufo-logica!
     

Liviu Antonesei

2010-02-28 02:11:28

58.

@) AllIaca vad ca ;postase si DT informatia! Dar mai bine de doua ori aici decit niciodata pe blogul unde a fost introdusa falsificarea!
     

Liviu Antonesei

2010-02-28 02:13:12

60.

@ Ioan T. MorarBiju,Chiar nu stiu ce spui; ce vrei sa spui.Ce Dumnezeu, e vorba de simpla cronologie.In rest, putem avea opinii radical diferite, putem intra in coliziuni de toate felurile, dar in materie de cronologie nu putem avea optiuni.Cum am fost invitat sa fac parte din Comisie, imi aduc aminte exact cand s-a intamplat.Dovedeste-mi ca ai dreptate in aceasta simpla chestiune de cronologie si imi pun cenusa-n cap!Dorin
     

Dorin Tudoran
2010-02-28 02:14:23

62.

@Dorin Tudoran:
poate scriu si eu un pamflet despre Curin Tuturan, asa, la misto si iti explic acolo despre ce e vorba.Cum ai procedat tu. Dar nu cobor pina acolo.Te mai vezi cu Gaetan?
     

Ioan T. Morar

2010-02-28 02:17:57

Evident, nu mă văd cu domnul menţionat. I.T. Morar ştie acest lucru, dar îi place să mintă. Cu toate acestea, răspund întrebării:

67.

@ I.T.MorarMa vad cu domnul respectiv la fel de des ca tine si Volo.
Eu te intreb ceva, tu raspunzi pe-alaturi cu intrebarea.Cand ai chef sa vorbim serios, vorbim.Daca nu, nu.Dorin
     

Dorin Tudoran
2010-02-28 02:27:20

 
     

Liviu Antonesei încearcă, din nou, să readucă discuţia la obiect:

64.

@) Ioan T. MorarE prea complicat. Am spus aici ce aveam de spus – daca ai si un raspuns in ce priveste miracolul e ok, daca nu, nu moare nimeni din atit lucru. Doar adevarul ramine cu capul spart. Dar asta, hic et nunc, chiar nu mai are vreo importanta!
     

Liviu Antonesei
2010-02-28 02:24:55

I.T. Morar răspunde:

66.

@Liviu Antonesei:
citeste interviul cu Marius Oprea de peVox publica. Apoi te rog pe tine ca specialist sa-mi spui parerea.
     

Ioan T. Morar
2010-02-28 02:26:48

Îmi răspunde şi mie:

69.

@Dorin Tudoran:
dupa ce scriu si eu pamfletul referitor la Curin Tzutzuran, poate mai ai chef de vorbit serios. Eu nu mai am.
     

Ioan T. Morar
2010-02-28 02:32:52       

Reapare  “florina”. I.T. Morar nu trebuie lăsat singur în lupta sa împotriva celor doi duşmani odioşi: cronologia şi adevărul:

65.

@Dorin Tudoran: Sunteti amabil sa raspundeti la #52?
     

florina
2010-02-28 02:26:06

Nu, cu ”florina” nu mai sunt amabil. Nu-i răspund.

Liviu Antonesei încearcă, din nou, să forțeze o discuție rațională:

70.

@) Ioan T. MorarNu, dom`le, ma iei ca si pe Dorin! Eu pun o intebare precisa referitoare la miracolul temporar, tu ma trimiti la plimbare pe platforma… Bun, am inteles, nici tu nu-ti explici cum ceva ulterior a provocat o replica interioara, fara intereventia eventuala a divinitatii, dar in cazul acesta onest ar fi sa retragi afirmatia cu pricina, care e fie o greseala, ori o minicuna, dar oricum trebuie reparata!
     

Liviu Antonesei
2010-02-28 02:33:49

Dialogului raţional (fapte, argumente, logică), I. T. Morar îi preferă băşcălia:

73.

@Liviu Antonesei:
vorba ta, ramine secretul nostru. nu vreau sa-ti spun.
     

Ioan T. Morar
2010-02-28 02:37:40

Încăpăţânat, Liviu Antonesei aduce, imprudent şi încă o dată, vorba despre moralitate:

75.

@) Ioan T MorarIn cazul acesta, n-ar fi totusi moral sa retagi postarea sau sa indrepti tacit eroarea? Bun, asta daca si etica mai are vreo importanta!
     

Liviu Antonesei
2010-02-28 02:43:10

Ţi-ai găsit! Faptele, cronologia, argumentele nu au nici o importanţă. Datele problemei rămân cum le doreşte I. T. Morar:

76.

@Liviu Antonesei:
am recitit postarea. Ceea ce spui tu (si, desigur,DT) nu schimba datele problemei. dar deloc!
si b) te-am rugat sa-mi spui parerea ta de psiholog despre interviul cu pricina.
     

Ioan T. Morar
2010-02-28 02:52:05

Îmi zic că, totuşi, poate merită să mai încerc o dată:

80.

@ I.T.MorarBiju,Scuza-ma ca te “inoportunez”, dar chiar nu inteleg. Cum, adica, evidenta faptelor nu inseamna nimic in raport cu o opinie? Care si de ce natura sunt “dartele problemei”, de nu pot fi schimbate de EVIDENTE?Ca tot inviti oamenii la citit – tu ai citit cartea lui Marius Oprea “Sase feluri” de a muri?
     

Dorin Tudoran
2010-02-28 03:02:06

Nici o şansă:

83.

@Dorin Tudoran:
ai de dat niste raspunsuri pina sa mai poti pune intrebari. Treci la pamflete si injura-i pe toti cei care au fost alaturi de tine. Asta iti mai iese in ultimul timp. Jalnic, Dorine.
     

Ioan T. Morar
2010-02-28 03:06:19

Tare de tot! Am de dat nişte răspunsuri? Cui? Lui Biju? Cu dragă inimă:

92.

@ I.T.MorarAm de dat raspunsuri? Cui, Bijule? M-ai intrebat vreodata ceva si nu ti-am raspuns?Fă-mi o lista cu intrebarile la care n-am raspuns, si incerc sa raspund la ele.In sfarsit, inteleg ca tu nu raspunzi altora in legatura cu raportul dintre eveidente (cronologie) si opinii, pentru ca nu am raspuns eu nu-stiu-caror intrebari.Te-ai intrebat vreodata (in pauzele dintre intrebarile pe care le pui altora)daca nu cumva unele pamflete sunt un raspuns la mentalitati care tind sa devina (ele insele, era sa zic) un fel de… pamflete la adresa evidentelor si decentei?Nu mai fi asa sigur de tot si de toate, mai lasă-te, din cand in cand, si la mana…dilemelor.Te lasa, ca tu ai de scris si, spre deosebire de bine, tie iti iese tot ce scrii, nu?Dorin
     

Dorin Tudoran
2010-02-28 03:26:01

*

Nu mai pot pune  întrebări, până nu îmi dă voie I. T. Morar?  

Asta chiar mă înspăimântă.  

Totuşi, imprudent cum sunt, iată, pun câteva întrebări:  

De câte ori mă ameninţă I. T. Morar, în acest lung şi inutil dialog, că s-ar putea să scrie un pamflet intitulat  ba ”Curin Tuturan”, ba ”Curin Tzutzuran”? Număraţi. 

Aţi citit cumva comentariile postate peste şapte luni sub textul meu – reluat ca de obicei şi de VoxPublica – intitulat Marchizul de Post-Scriptum, text al cărui post-scriptum de două rânduri a supărat persoane importante? Nu?

Hai să vă ajut. Nu de alta, dar nu vreau să mă minunez de unul singur în fața unor coincidenţe:

47.

traian Cocos
Dorinele, hai inapoi la Felix ca nu te mai supara nimeni.
     

Kurin Poporan
2010-09-13 14:20:23 |

Câtă imaginaţie — Curin Tzutzuran, Curin Tuturan şi acum Kurin Poporan!  De coincidențe, ce să mai zic.

*  

Dacă I. T. Morar nu este încă diplomat român, îl rog să purceadă o dată la scrisul acelui pamflet, altfel tot felul de postaci pot crea suspiciuni în legătură cu cine, de ce, unde, ce şi sub ce nickname postează tot felul de mizerii. Cât despre mine, nu am scris încă un adevărat pamflet dedicat lui I. T. Morar, căci nu doresc să-l bag în Istoria literaturii române, mai ales că a început să intre acolo de unul singur şi nu chiar în mod nemeritat. 

Dacă I. T. Morar a fost deja hirotonisit MAE-ist şi turnat în fracul diplomatic, îi doresc succes în ramură şi sper că i s-a spus la instructaj că nu mai poate umbla în spielhosen pe Internet spre a scoate limba la oameni – de-acum aparţine ţării. În plus, imunitatea diplomatică nu te apără chiar de orice.

Într-o zi, două, câteva cuvinte și despre textul lui I. T. Morar Eu am cunoscut un alt Dorin Tudoran, postat pe VoxPublica, în ziua de 27 septembrie, a.c.

 

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist