Apodictic dar și ușurel apoplectic

Războiul purtat de o vreme împotriva Alinei Mungiu-Pippidi de Vladimir Tismăneanu nu este nici pe departe atât de sfânt cum ar dori să-l prezinte cel mai democrat jihadist româno-american.

Pretextul pentru recentul asalt a fost termenul de lumpendiasporeni folosit de Alina Mungiu-Pippidi într-un text despre protestul pregătit pentru 10 august, miting soldat, cum era de așteptat, cu episoade dintre cele mai deprimante.

Motivul adevărat însă este altul – o analiză publicată de Alina Mungiu-Pippidi în Journal of Democracy despre România (Romania’s Italian-Style Anticorruption Populism, AICI). Or, se știe, Mr & Mrs Romania nu pot fi decât Vladimir și Tismăneanu.

Ca și Tismăneanu, și Mungiu-Pippidi se numără printre cei 40 de membri ai Colegiului de redacție (Editorial Board) al revistei Journal of Democracy. Și asta întrece orice închipuire (a lui Tismăneanu), e aproape un afront ce i se aduce lui Mr. Romania!

Că despre situația din România pot vorbi în publicații de prestigiu și alții, nu doar el și cei aflați sub papucul doctrinar al acestui control freak, îl face pe Tismăneanu să își dea în petec într-un dialog public, pe Facebook.

Mă rog, public pentru o vreme. Realizând ce tâmpenie a comis [de altfel știa de la început: “In general, ma abtin sa port acest gen de discutii pe FB. Se pot trimite si mesaje personale…:) ” ] și luat pe sus de proverbialul său curaj, a șters dialogul cu pricina.

Totuși, câțiva cititori au avut timp să imortalizeze discuția foarte “academică” purtată de dl profesor Tismăneanu și dna profesor Mihaela Miroiu.

Iată câteva fragmente din ea, așa cum mi-au parvenit:

LikeShow more reactions
· 43m
Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanu Ai citit cumva articolul ei din ultimul nr din “Journal of Democracy”? E revista principala pe tema. Iar AMP a produs acolo “analiza” despre Romania. In general, ma abtin sa port acest gen de discutii pe FB. Se pot trimite si mesaje personale…:)
6
Manage
LikeShow more reactions
· 40m · Edited
Mihaela Miroiu
Mihaela Miroiu Pe scurt, da-o dracului. Ignora. Se hraneste din bagat in seama.
1
Manage
LikeShow more reactions
· 37m
Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanu Mihaela Miroiu Repet, e membra in board (ca si mine) la “Journal of Democracy”. Da tonul acum, apodictic, pe tema Romania. Revista e super-citia si super-citata.
4
Manage
LikeShow more reactions
· 35m · Edited
Mihaela Miroiu
Mihaela Miroiu Vladimir Tismaneanu Nici ei nu au discernământ, dacă o acceptă.

Asta a fost – și va continu să fie – problema lui Tismăneanu, acest stalinist pentru eternitate: cum să dea altcineva, nu el, tonul “apodictic” pe “tema România”?.

O Românie redusă la condiția de “temă”, țară ai cărei oameni sunt împinși de unii în stradă sub sloganuri idioate, care stârnesc gustul pentru violență, și primiți acolo, în stradă, de alții, cu “o brutalitate puternic disproporţionată în raport cu manifestările majorităţii oamenilor din Piaţa Victoriei” (după președintele Klaus Iohannis), sau, după ministrul MAI, Carmen Dan – “cred că nimeni nu poate acuza Jandarmeria că a aplicat legea.”/…/”s-a acționat gradual, pentru restabilirea ordinii publice, iar acțiunea în forță a fost executată la momentul pierderii caracterului pașnic al manifestației, când a fost pusă în pericol iminent integritatea corporală  a forțelor de ordine și a celorlalți participanți la manifestație.”

Avem de-a face, încă o dată, cu scenariul clasic al dublelor, multiplelor manipulări, cărora continuă să le cadă victime atâția oameni de bună-credință, transformați în carne de tun — chiar dacă, deocamdată, numai un tun de apă. Cum tot așa, avem de-a face cu un destin ingrat al jandarmilor care, oricum ar reacționa, atunci când sunt agresați verbal și fizic, vor fi răstingniți ori de unii, ori de alții dintre actanții politici și de opinia publică.

În sfârșit, mă întreb cum s-ar simți editorii revistei (Mark F. Plattner și Larry Diamond) și colegii lui Tismăneanu din Colegiul de redacție văzând că o analiză a unei colege din Editorial Board devine o amărâtă de “analiză” iar afirmația dnei Miroiu, potrivit căreia conducerea revistei este lipsită de discernământ, este acceptată “apodictic” de Tismăneanu.

Apodictic ca apodictic, dar Tismăneanu – în patologica sa sete de glorie, control și oarece putere – este de-a dreptul apoplectic.

 

5+

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist