Apel GDS

11.15Primesc, spre publicare, din partea revistei “22” un apel lansat de Grupul pentru Dialog Social (GDS).

Îl public mai jos. Îl semnez și mai jos.

APEL  DE/LA  SOLIDARITATE  CU  LIMBA  ROMÂNĂ

 

Subsemnaţii am luat cunoştinţă cu indignare şi revoltă de noua găinărie în favoarea unei importante nulități a vieţii noastre politice. Cuvintele proferate de Elena Băsescu, timp de prea mulți ani, pe toate canalele media, la adresa limbii române, una dintre cele mai (ne)respectate valori ale României, aparţin unei moşteniri toxice pe care am fi dorit-o definitiv încheiată, aceea a denigrărilor şi a delaţiunilor, a ameninţărilor şi a execuţiilor sumare ale limbii române.

Directorul postului TV “Băsescu for Ever”, Elena Băsescu, continuă să acuze limba română, în emisiunile  “Sinteza Zilei de Apoi a Limbei Române”, că ar fi fost o “slugă” a tuturor regimurilor de dupa 1989, ba și a cronicarilor români de stânga, membri ai Internaționalei Socialiste – Miron Costin, Ion Neculce, Radu Greceanu, Stoica Ludescu, Grigore Ureche, Radu Popescu și Ștefan Ioan Bănuț aka Zilot Românul.

Într-o avalanşă a calomniei şi a atacului la persoana juridică a limbii noastre, Elena Băsescu a folosit și folosește un limbaj insultător, absolut inadmisibil. Practic, Elena Băsescu mușcă din limba română, ba cu succesuri, ba cu eșece, dar, întotdeaunua, cu voie de la stăpânire și cu voie bună.

5633318-mediafax-foto-bogdan-danescu

Suntem pe deplin solidari cu dreptul Elenei Băsescu, prezență ridicolă a vieții noastre politice și extraculturale, de a se pronunţa, între patru pereți familiali, cu opinii neavizate despre idei și evenimente politice pe care nu le poate înțelege sau despre persoane devenite, peste noapte, din aliați de nădejde ai lu’ Tati, cuiere de agățat cununa de spini a statului de drept – a se vedea cazul cu macazul schimbat pentru a deraia campania de realegere a europarlamentarei Monica Macovei.

02.15

Dar nu suntem deloc solidari cu o nedreptate cât o abominațiune: în vreme ce Gigi Becali, colegul europarlamentar al Elenei Băsescu, își pregătește doctoratul la una dintre universitățile din Ivy Liga românească, “Poarta Albă”, Elena Băsescu dă peste nas limbii române cu un masterat și o amenință pe aceasta din urmă chiar cu un doctorat. Surse demne de toată încrederea prezidențială suțin că Ph.D.-ul Elenei Băsescu este în curs de îmbobocire la universitatea americană de table ”Poartă-n Casă”, care i-a eliberat și lui Gigi Becali masteratul de “om politic creștin-democrat”.

Protestăm categoric împotriva linşajului mediatic și europarlamentar pus la cale, încă şi încă o data, de către postul de Tele-Agramatisme “EBA vă reprezintă”. Cerem organismului abilitat, CNA, să acţioneze conform legii împotriva acestei abominaţiuni, fiindcă ea nu ne reprezintă.

Întrebării dușmănoase lansate de criptocomunistul Florin Iaru (“A remarcat cineva excepționala asemănare dintre discursurile Elenei Băsescu și cele ale Elenei Caușescu? O să mă urecheze colegii lor, academicienii.”) îi răspundem răspicat: Da, tovarășe Iaru, Elena Băsescu a fost confundată, chiar în Parlamentul European, cu Elena Ceaușescu-Codoi (CO2), “academician de renume mondial”.

Iată dovada:

Declarăm cu deplină responsabilitate: agresiunea mediatică și lingvistică fără precedent împotriva limbii române comise de Elena Băsescu cu sprijinul PD-L (ieri și azi) și PMP (azi și mâine) constituie un atac imund dar independent la adresa adevăratelor valori ale civilizației româneşti. Cei care semnează acest apel se consideră ei înșiși agresaţi.

Totodată, cerem eliberarea dnei Monica Ridzi, fost ministru al Tineretului (PDL-ist) și Sportului (băsisto-udrist).

În loc de a-și pierde vremea în pușcărie cu scrierea memoriilor pe care editura “Umanioare” nu le va publica niciodată, dna Ridzi ar putea fi de folos statului de drept, conferențiind gratuit și ilustrându-și discursurile cu “tutorialul” de mai jos. În felul acesta, vor putea recunoaște și autoritățile de la Bruxelles că a fost o rușine să înghită cacealmale de felul “candidat independent cu suținerea (fonduri, muncă, liste, logistică etc.) partidului lu’ Tăticu”.

În ziua de 1 aprilie, Ziua Internațională a Libertății la Visare, vom organiza, în București, La Coada calului, kilometrul zero al civismului neîmblânzit, un Miting de solidaritate cu limba română.

Cei care doresc să ni se alăture, sunt invitați să aducă cu ei bun-simț și un dicționar: fie un DEX, fie Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, fie Dicționarul universal al limbii române. Sunt acceptate și dicționare de sinonime, omonime și antonime. Cine nu are în casă un asemenea dicționar poate aduce o Gramatică de bază a limbii române + Caiet de exerciții.

Gramatica o va primi înapoi, Caietul de exerciții va fi donat Elenei Băsescu, la pachet cu jurnalul intim pe care nu știe că îl scrie, dar îl semnează, săptămână de săptămână, cu pseudonimul Simona Tacheaici.

08.21

Acest apel poate fi semnat, cu creioane colorate Carioca, de-a lungul și de-a latul zidului care înconjoară Palatul Cotroceni. Pe Internet, poate fi semnat cu parola Io_varza de Bruxelles”.

Semn al consecvenței noastre de nezdruncinat, acest apel, publicat astăzi, 21 martie, 2014, sub jurisdicția zilei de 1 aprilie, va fi reluat, în fiecare an, la aceeași dată, până când Elena Băsescu va începe să se bucure de pensia europarlamentar-viageră.

Așa să ne ajute unul dintre sponsorii noștri fondatori, Silviu Mangan, fostul profesor universitar a cărui teză de licență nu a văzut-o decât Iozefini (Aurel), după ce, în prealabil, Houdini (Harry) îl asigurase, din lumea de dincolo, că văzuse chiar și o diplomă de bacalaureat.

P.S. Ne grăbim să anunțăm că, pe lângă senatorii de drept care semnează cei dintâi toate apelurile noastre, cel de față a fost semnat deja și de personalități ca Moses Gaster, Iorgu Iordan și Lazăr Șăineanu, semn că indignarea noastră nu este vorbă-n vânt, ci scripta manent.

Grupul pentru Dialog Social (GDS)

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist