Albatrosul Băsescu și plumbul Udrea (Update)

De voie, de nevoie,  președintele Traian Băsescu s-a (re)întors ”cu fața la popor”. Rămâne de văzut dacă și poporul se va reîntoarce cu fața la dl Traian Băsescu. Deocamdată, aș observa că repoziționarea președintelui este de salutat, dar nu este și completă: reîntors ”cu fața la popor”, dl Băsescu trebuie să întoarcă definitiv spatele unor personaje-balast, gen Elena Udrea.

Nu știu câtă lume va vota la referendumul din 29 iulie, nu pot bănui care va fi diferența dintre intenția de a vota și participarea la vot, dar sunt sigur că procentajul constituit de doamnele și domnișoarelor care se vor prezenta la urne pe tocuri înalte cât turnul Eiffel, cu poșete Vuitton sau Hermes, ochelari de soare Prada, în pantaloni Armani bine strânși pe pulpe, genunchi și glezne, energice posesoare de hoteluri și autoturisme Mercedes-Benz și gata să absoarbă cât mai multe fonduri europene nu va fi unul copleșitor. Mai ales în România rurală și a sutelor de orașe și orășele.

De data aceasta, carismaticul Traian Băsescu se va confrunta cu un val de ură de proporțiile unui tsunami. A lupta și cu un al doilea val – mai înalt și mai furios – stârnit de personaje ca dna Elena Udrea este un risc enorm fie și pentru un oțelit lup de mare.

Chiar dacă procentajele oferite de firme de sondaje manipulate de adversarii politici ai dlui Băsescu sunt voit-alarmiste, se vede cu ochiul liber că președintele Băsescu nu mai are azi sprijinul popular de care s-a bucurat cândva. Asumarea unor riscuri inutile poate provoca înfrângerea.

Dna Elena Udrea este capabilă astăzi să ofere cantități substanțiale de ură care să stârnească împotriva dlui Băsescu mai mult de jumătate plus unu dintre votanții la referendum/jumătate plus unu dintre cei aflați pe listele de alegători. Deși unul dintre realizatorii celebrului pictorial dedicat fostului ministru al turismului și dezvoltării a informat țara că dna Udrea nu prezenta nici un semn de celulită, celulita politică de care este atinsă dna Udrea astăzi poate fi observată ușor și fără să ai un doctorat în științe politice.

 

Copyright 2012 - ION BARBU

Preferând mișcările tactice (pripite, aducătoare de câștig pe scurtă durată și dezinteresate de respectarea tuturor procedurilor legale) în defavoarea celor strategice (bine gândite, inatacabile din punct de vedere al procedurilor folosite și garantând câștiguri politice de lungă durată), USL a oferit, fără să vrea, președintelui Băsescu prilejul de a fi perceput ca o victimă și șansa enormă de a (re)deveni un fel de erou național.

Dna Udrea și PD-L se agață de această șansă ca înecatul de pai. Să nu uităm că nu dl Băsescu a fost emanația PD-L, ci PD-L a apărat ca răspuns la nevoia dlui Băsescu de a avea un partid și democrat, și liberal, și cu volan pe dreapta, și cu volan pe stânga. Fără dl Băsescu, vehicolul politic PD-L nu ar fi apărut. Numai că azi, dl Traian Băsescu este prea încolțit pentru a avea puterea să lupte simultan și pentru șansa de a-și duce la capăt mandatul, și pentru readucerea PD-L la putere. S-ar putea ca nici măcar lanțul de erori marca USL să nu-l poată ajuta într-un asemenea pariu sisific. De aceea, nu este înțelept să se lase căpușat; nici măcar electoral.

Poate că dna Udrea nu greșește afirmând, cu tupeul ce a făcut-o un brand de partid: ”Toţi cei care cred că Traian Băsescu şi-a epuizat capitalul de încredere şi capacitatea de a atrage susţinerea românilor vor avea o mare surpriză pe 29 iulie. Din acel moment, atât Crin Antonescu, cât şi Victor Ponta vor fi istorie.” Numai că, până una-alta, istorie este dna Udrea. Și n-ar fi rău pentru dl Băsescu ca dna Udrea să se afle în vacanță, măcar până la 1august, dacă președintele nu ține să devină el însuși istorie după 29 iulie.

Dacă președintele Traian Băsescu este un albatros care încearcă să se ridice încă o dată în văzduh, dna Elena Udrea s-ar putea dovedi plumbul placat peste niște aripi și așa suficient de obosite. Și dna Udrea nu este singura statuie de plumb care-l poate țintui definitiv pe dl Băsescu în afara Palatului Cotroceni, dar este cea mai stridentă dintre ele.

Se știe cât de mult îi displace dlui Băsescu plagiatul, dar, cum puțină lume se sinchisește în România de proasta faimă ce însoțește această “formă supremă de admirație”, merită să-și asume riscul de a se dedulici la plagiat și să-i spună dnei Udrea: ”Ciocu’ mic și fă pași!…”

 

Copyright @ poporul.ro/ziarul gandul

Nu-i înțeleg nici pe cei covârșiți de certitudinea că pe 29 iulie președintele Traian Băsescu va pierde, nici pe cei posedați de siguranța că dl Băsescu va câștiga. Singura persoană pe care o înțeleg este dna Elena Udrea: nu atât ieșitul unora din istoria curentă o frământă, cât o istorie căreia nu i se pot pune gene false la nesfârșit.

 

 

 P.S. CCR: “Legea referendumului, constituţională doar dacă prezenţa la urne este de 50% plus unu din persoanele înscrise pe listele electorale.” Din acest moment este limpede că dl Traian Băsescu se va reîntoarce la Cotroceni și își va continua mandatul. Este mai mult decât improbabil că în ziua de 29 iulie vor ieși la vot 9 (nouă) milioane de români. 

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist