Aduceți aportul cu grijă…

Proaspăt întors de la un simpozion organizat la New York, dl Angelo Mitchievici publică un text pe blogul dlui Vladimir Tismăneanu în care ne anunţă că “Urmărind dezbaterea referitoare la legitimitatea studierii comunismului am sesizat următoarea falsă dihotomie care stă în centrul ei, susţinută cu obstinaţie de Marius Oprea et Co, dihotomia dintre cercetarea de teren şi cercetarea de bibliotecă.”

Dl Mitchievici are dreptate, când spune că o asemenea dezbatere nu trebuie purtată în jurul unei false dihotomii. Unde nu are dreptate este adevărul. Şi limba română.

Adevărul — fiindcă nu toţi cei care au denunţat destituirea dlui Marius Oprea drept o epurare politică au jucat pe cartea dihotomiei denunţate de dl Mitchievici.

Limba română — fiindcă povestea privitoare la “aducerea aportului” ( “Mărturiile celor din închisori îşi aduc aportul la această incriminare necesară, şi o parte din cercetarea românească a avut în vedere regimul concentraţionar românesc.”) a fost tranşată, de mult, în limba română în defavoarea dlui  Mitchievici.

Dacă adevărul îi pune probleme insurmontabile pe care nu le poate rezolva decât prin generalizări găunoase,  dl Mitchievici ar putea fi ceva mai scrupulos cu limba română. Nu de alta, dar a fost paraşutat la simpozion de o instituţie cu prestigiul Institutului Cultural Român.

Nu-i rău să te ai bine cu ICR, dar este şi mai bine să nu te ai rău cu limba română.

Puteţi  “concluziona”  unde poate duce amestecul de “jet leg” şi joc de picioare deschizând link-ul următor:

http://tismaneanu.wordpress.com/2010/03/10/despre-morti-spectre-si-analiza-comunismului-un-articol-de-angelo-mitchievici/

0

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in