Adolescenta cu vertebre dulci

“Să încerc să-ți povestesc despre Brașov, cu sufletul meu de atunci, deloc străin de cel de acum, chiar dacă, între timp, cuvintele s-au schimbat, s-au aglomerat, s-au amplificat, pentru că, Dorin Tudoran, însăși candoarea pe care mi-ai recunoscut-o își schimbă înfățișările (sper, fără să se desfigureze).

Ce miracol! Brașovul era frumos și în centrul lui, și la periferia lui. Era frumos în natura și cultura lui, în fertilitatea câmpiei, în măreția munților, în întreaga lui solemnitate îndulcită! Nu sunt cuvintele copilăriei acestea, dar șocurile emoționale pe care le acoperă – da! Era frumos Brașovul, și la vedere, și la auzire, cu târgurile lui săptămânale, pline de lucruri care există și care nu există, cu clopotele și orga lui, cu sărbătorile lui multinaționale, cu librăriile lui fermecate, împodobite cu creioane, gume, ascuțitori, abțibilduri, hârtie cerată și staniol, cu excursiile lui duminicale spre iarbă și floare de zăpadă… Nu, copilăria nu e un drog care te face să uiți realitatea, ci starea de grație de a umbla, protejat, printre miracole, înainte de a fi conștient sau amenințat de complicația lor contrapunctică…”

/…/

“Îi trimisesem un caiet de versuri, în care, tot sub semnătura mea, cu inconșiență și neîncredere în mine, inserasem versuri aparținînd tatălui meu. După un timp, tata i-a telefonat lui Arghezi și acesta i-a spus că putem să-i facem o vizită la Mărțișor.”

/…/

” ‘Evenimentul uman Arghezi’ mi-a provocat o emoție paralizantă, după cum una motrice mi-au provocat-o cuvintele potrivite de el pa marginea manuscrisului în care, cu exactitate de contor Geiger, a detectat poeziile care nu-mi aparțineau, descoperind ‘accente care nu-s nici ale vârstei, nici ale sexului’, precum și pe cele în care îmi înregistra sensibilitatea spontană, dincolo de influențe. Savuroasă autocunoaștere, dar nu până a respecta și indicațiile primite și anume de a scrie zilnic, cel puțin trei ore. În acea primă adolescență nu gustam exercițiile impuse ale unei gimnastici care, ulterior, avea să devină pentru mine o prețioasă și necesară formă de libertate.”

/…/

“Coastele mele ascund 
o inimă sumbră.
Ramâi în aur rotund.
Nu intra în umbră.
Nu deveni aproapele
unei zone funebre.
Ramâi pe clapele
dulcilor mele vertebre.
Pe coastele mele de soare,
acolo, rămâi,
pe suprafața strălucitoare
a mângâierii dintâi.”

/…/

“Știu că multă lume crede că l-am cunoscut foarte bine. Eu cred că nu l-am cunoscut bine pe Ion barbu! Doamne și ce șansă am ratat!”

/…/

“Orgoliul și cruzimea și nonșalanța tinereții m-au împiedicat să-i ascult cuvintele, dacă nu cu smerenie, măcar cu sfială sau cu atenția cuvenită. Decât să polemizez cu cine știe ce punct de vedere care mi se părea fals sau nedrept, ar fi fost mult mai profitabilă pentru cultura și structura mea sensibilă cunoașterea nuanțată a unei personalități de calibrul și anvergura lui Ion Barbu, cu subiectivismul ei măreț, ostentativ, mereu aureolat de geniu.”

/…/

“Debutul meu a avut loc într-un anume context. Brutalitatea cu care a fost întâmpinat m-a umplut de durere și derută. Urmările s-au întins pe aproape zece ani, în special, pierderi de plasmă estetică și suferințe iscate de suspiciuni neîntemeiate. Mi-am revenit târziu.”

/…/

“Totuși, dragă Dorin Tudoran, dă-mi voie să-ți spun, fără umbră de sentențiozitate sau sfătoșenie, cum le place unora să se adreseze poeților tineri, că, indiferent de avatarurile obiective sau subiective pe care le-am putea invoca, puterea noastră stă în a crede și a face; în a face ceea ce credem și a crede în ceea ce facem. ” (București, 1976)

NINA CASSIAN (1924 – 2014)

***

De la Șerban Foarță:

NINA

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in