Adjectivita epitetică

43-e1275182530343Așa ar putea fi numită boala prin care propagandistul Vladimir Tismăneanu l-a sufocat pe cercetătorul cu același nume. Când este ocolit de idee, o înlocuiește cu adjective. Când verbul i-a intrat în moarte clinică, îl înlocuiește cu epitete.

Ce este acceptabil în comentariul unui scriitor cochetând cu gazetăria sau de nelipsit din arsenalul unui pamfletar portretinzându-și personajele în acvaforte nu are ce căuta în limbajul unui cercetător științific.

Răsfoiți cărți ale unor serioși profesori de științe politice occidentali și veți vedea că ei nu se joacă cu prostioare de genul ”El Crin”, ”pontocrația”, ”diumvirii”, ”pontocratul galactic”, “Dottore” și alte găselnițe bune de impresionat midinetele “Micului Paris”.

A pune faptele sale față în față, pe două coloane, i se pare azi lui Vladimir Tismăneanu o campanie de denigrare; a-i spune că prea multe din faptele sale de azi arată la fel de urât ca faptele altora de acum câteva decenii constituie atac la persoană; e chiar un puseu antisemit.

În cazul său, toate numirile sunt legale, toate eliberările din funcție – ilegale. Așa a devenit ilegal unul dintre puținele lucruri făcute legal, de la cap la coadă, de premierul Ponta. Vladimir Tismăneanu nu poate ierta o decizie care i-a luat un cozonac, chiar dacă decizia a fost legală.

Granița dintre adevăr și ficțiune a devenit atât de poroasă în textele propagandistice ale lui Vladimir Tismăneanu încât, deseori, nici autorul lor nu mai știe exact unde se află. Busola lui ghicește orice, în afara punctelor cardinale.

Minte, slugărește, manipulează, uită azi al cui hagiograf a fost ieri și, speriat că ar putea fi privat de acces la vârful viitoarei piramide politice, își înlocuiește limba de catifea cu una de glaspapir, doar-doar va băga frica în nesimțitori.

Considerând că a făcut definitiv pasul de la o aspirantură oricum eșuată (portofoliu de Lingău al lui Ceaușescu) la condiția de om liber, în urmă cu aproape trei decenii l-am adoptat ca pe un frate mai mic, drag, sclipitor, de o curiozitate intelectuală excepțională.

Ne-am ajutat reciproc, ne-am încurajat, când alții ne descurajau, am dus la capăt un proiect de lungă durată, am realizat, în comun, alte proiecte, am călătorit împreună, am petrecut sărbători împreună etc. După 1990, am observat că, de fapt, felul nostru de a trece prin viață este diferit; din ce în ce mai diferit. Încet-încet, mi-am luat distanța de care aveam nevoie.

L-am apărat, ani mulți, de cei care, nemaiavând ce să-i reproșeze, se împiedicau de evreitatea lui. Azi, fiindcă îl critic pentru încă o manipulare, mă acuză că mă împiedic și eu de un prag inexistent în felul cum trăiesc.

Deși relațiile noastre nu mai erau cele de altădată, am renunțat la o rubrică permanentă, pentru că publicația în care semnam începuse să publice și atacuri nejustificate împotriva lui Vladimir Tismăneanu; unele cu accente antisemite și pline de informații inexacte.

În anul 2008, Sorin Lavric scria: Fără un Mihăieş, un Patapievici sau un Dorin Tudoran, care l-au readus la liman de fiecare dată cînd, linşat mediatic şi contestat profesional, a simţit că îi fuge pămîntul de sub picioare, pîrtia vieţii sale ar fi fost mult mai sincopată.” 

Astăzi, mă declară lipsit de orice competență, în afara aceleia de a-l jigni. Aici cred că nu se înșală. Iată o dovadă din 2008:

Dragă Dorin:

(…) Acum o rugăminte legată de universitate: Am fost nominalizat de către departamentul meu (…) pentru prestigiosul DISTINGUISHED INTERNATIONAL SERVICE AWARD. Ți-aș fi profund recunoscător dacă ai putea trimite o scurtă scrisoare de susținere (…) pentru a mi se acorda acest premiu al universității.(…)

Scrisoarea ar trebui să facă referință la angajamentul meu continuu în favoarea valorilor și instituțiilor democratice în Romania. Evident trebuie amintit rolul meu ca președinte și coordonator al Comisiei Prezidențiale. Poate menționezi, în câteva cuvinte AGORA, dar și Democracy-at-Large.

Deadline-ul este (…), însăar fi dezirabil ca scrisoarea să fie trimisă prin e-mail cât mai curand.(…)

Cu mulțumiri și caldă prietenie, (…)”

“Evident”, rugămintea prietenului a fost onorată imediat; “evident”, am făcut referință la angajamentul la care trebuia făcută referința; “evident”, am menționat și Democracy-at-Large, revista pe care am lansat-o la Washington și în al cărei colegiu editorial l-am inclus alături de nume ca Bronislav Geremek, Jean-François Revel, Thomas Carothers sau Pavol Demeš; “evident”, a primit și acel premiu, la care râvnea cum râvnește un copil la o nouă drăcie electronică, și pentru care a pus în mișcare toată suflarea prietenilor.

Înainte de a trimite scrisoarea, am uitat să-l întreb pe cel care îmi mulțumea anticipat și cu caldă prietenie, care era, totuși, competența în numele căreia (competențele în numele cărora) urma să trimit scrisoarea de susținere. Am trimis-o, așa, în totală incompetență.

Astăzi, Vladimir Tismăneanu mă acuză că sunt dușman al statului de drept, sau, cu o perlă din adjectivita sa epitetică, prieten între ghilimele al statului respectiv.

“Evident”, nu el s-a înșelat în legătură cu mine și competențele mele; eu m-am înșelat în legătură cu el și incompetența sa morală. Și pentru o asemenea “jignire”, merit chiar o reclamație.

Va fi expediată – evident.

P.S. Evenimentul zilei anunță că Vladimir Tismăneanu a fost amenințat. Victima oferă detalii: …”pe Antena 3 şi pe unele bloguri am fost stigmatizaţi, insultaţi, denigraţi. Pe blogul unui fost disident şi fost prieten, un forumist găseşte că sunt înrudit cu călăul Nicolschi prin originea “basarabeană”.”

EvZ își anunță cititorii: “Comentarii agresive şi ameninţări la adresa lui Vladimir Tismăneanu s-au regăsit şi în secţiunea de comentarii a site-ului evz.ro. Din aceste motive, Evenimentul zilei a decis să introducă o politică de moderare a comentariilor la articolele publicate de Vladimir Tismăneanu. Astfel, opiniile care nu se supun normelor decenţei, cele care sunt rasiste, antisemite şi care conţin injurii vor fi eliminate.”

Trei întrebări.

Prima –  să înțelegem din comunicatul ziarului că, până la acest incident, “opiniile care nu se supun normelor, cele care sunt rasiste, antisemite și care conțin injurii” nu erau eliminate de moderatorii forumului EvZ?

A doua – să înțelegem că la articolele publicate de alți autori nu vor fi eliminate “opiniile care nu se supun normelor decenței, cele care sunt rasiste, antisemite și care conțin injurii”, ci doar la articolele publicate de Vladimir Tismăneanu? Cum se explică un asemenea tratament diferit?

A treia – până în momentul în care am citit cele de mai sus, textul din EvZ avea 1343 de vizualizări și 0 (zero) comentarii. Să fi devenit și cititorii/forumiștii Evenimentului zilei cu toții antisemiți, rașiști și elaborând amenințări împotriva dlui Vladimir Tismăneanu?

Vladimir Tismăneanu – un martir nemuritor.

dt_signature2-e1270748737227[1]

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in