ADAM ZAGAJEWSKI câștigă Marele Premiu de Poezie Janus Pannonius ediția 2016

Géza Szócs, Președintele Juriului, și Adam Zagajewski, câștigătorul premiului.
Géza Szócs, Președintele juriului, și Adam Zagajewski, câștigătorul premiului.

Întrunit în ședință finală la Viena, în luna aprilie, juriul internațional permanent (Enikö Bollobás – Ungaria, Tomaso Kemény – Italia, Marjorie Perloff – Statele Unite ale Americii, Géza Szöcs – Ungaria, Edwin Thumboo – Singapore și Dorin Tudoran – Statele Unite ale Americii) l-a desemnat câștigător al ediției din acest an al Marelui Premiu de Poezie Janus Pannonius, în valoare de 50.000 de Euro, pe Adam Zagajewski (Polonia).

Poet, romancier, eseist și traducător, unul din liderii Generației ’68 (sau New Wave) Zagajewski este una dintre personalitățile cele mai respectate ale lumii literare de astăzi. În World Literature Today, Joachim T. Baer consideră că temele fundamentale ale poeziei lui Zagajewski sunt „noaptea, visul, istoria și timpul, infinitul și eternitatea, tăcerea și moartea.”

În anul 2004, Zagajewski a primit Premiul Internațional Neustadt pentru Literatură iar în acest an a fost distins cu Griffin Poetry Prize for Longtime Recognition Award. Nominalizat în două rânduri pentru Premiul Nobel pentru Literatură, Zagajewski este și laureat al Premiului Libertății.

cci11102016

Ceremonia decernării premiului (AICI) a avut loc în ziua de 7 octombrie, la Muzeul Janus Pannonius din Pécs, după o vizită la Catedrala din oraș în care se află mormântul lui Pannonius.

A doua zi, Zagajevski a participat la o conferință organizată la Muzeul Literaturii Petöfi din Budapesta consacrată împlinirii a 90 de ani de existență a PEN Clubului Maghiar. Mesajul PEN Clubului Român a fost rostit de prozatoarea Mariana Gorczyca.

Candidații care au fost selectați pentru etapa finală a lucrărilor juriului în acest an au fost Caroline Bergval (Germania) Christian Bök (Canada), Augusto de Campos (Brazilia), Frank Davey (Canada), Brendan Kennelly (Irlanda), Besik Kharanauli (Georgia), John Kinsella (Australia), Julian Kornhauser (Polonia), Reina Maria Rodríguez (Cuba), Eloy Sánchez Rosillo (Spania), Susan Howe (SUA) și Adam Zagajewski (Polonia).

Laureații Marelui Premiul de Poezie Janus Pannonius din anii anteriori au fost Simin Behbahani (Iran), Adonis (Siria), Yves Bonnefoy (Franța), Giuseppe Conte (Italia) și Charles Bernstein (SUA).

dt_signature2-e1270748737227[1]

0

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in