Accentul

Câteodată     este     foarte      dificil     să   înţelegi    în   ce    constă deosebirea esenţială între două puncte de vedere: buna credinţă pare prezentă în ambele cazuri, scopul propus – aproape identic, argumentele – foarte asemănătoare, cei ce le prezintă sunt sau par oameni cu o anume credibilitate etc. Și atunci? Ei, bine, atunci s-ar putea să nu fi dat prea mare atenţie unui detaliu – accentul. Câteva exemple.
 
Legiuitorii americani se confruntă din nou cu imensa problemă creată de imigranţii ilegali. Nimeni nu are o cifră exactă, dar optimiştii susţin că am avea de-a face cu aproximativ 12-14 milioane de suflete, pesimiştii — cu aproape 16-17 milioane. Adică un număr ceva mai mic sau ceva mai mare decât populaţia unor ţări precum Albania, Croaţia şi Ungaria luate împreună.
 
Toată lumea este de acord că trebuie făcut ceva – şi asta de peste un sfert de secol! – dar de făcut nu se face nimic. Se plănuiesc legi noi, când cadrul legal există chiar din timpul preşedintelui Reagan doar că legea nu se aplică. Pur şi simplu, anumite state nu se simt obligate să pună în practică o lege federală. 
Ilustraţie & Copyright © 2010 - ALEX DIMITROV

Reversul constă în încercarea Washingtonului de a bloca o lege trecută la nivelul unui stat. Cazul cel mai recent este efortul Casei Albe şi al Ministerului Justiţiei de a bloca o lege a statului Arizona. Şi cercul vicios se închide, încă o dată, prin concluzia de aur – ”Trebuie făcut ceva, dar nu aşa.” Tot ce-i rămâne americanului de rând este să se întrebe ”Dacă nu aşa, atunci cum?” Politicianul îi va răspunde, abia după ce va mai fi ales încă şi încă o dată. Dacă îi va răspunde vreodată.   

Jocul este perpetuat de sensibilitatea pe care se pune accentul. Pentru unii dintre politicieni, accentul cade pe “imigranţi”, în vreme ce pentru alţii el cade pe ”ilegali”. Cei dintâi, partizani ai clemenţei, reamintesc americanilor că sunt un popor de imigranţi. Ceilalţi, partizani ai măsurilor în forţă, reamintesc americanilor că Statele Unite sunt un stat de drept, că unde-i lege, nu-i tocmeală, şi că a tolera clădirea a zeci de milioane de vieţi pe un act ilegal (care aduce după el o serie întreagă de alte acte ilegale, extrem de costisitoare social şi economic) nu poate duce decât la dezastru.   

“Preşedinte jucător”. Pe ce cade accentul? Pe ”preşedinte” sau pe ”jucător”? Când ne convine că preşedintele pune accentul pe dreptul său de a fi şi jucător şi când ne deranjează că, nedorind să joace de partea cui vrem noi, se prevalează de condiţia sa de preşedinte?   

Ilustrație & Copyright © 2010 - DION

”Tehnocrații lui Icsulescu”. Pe ce cade accentul? Pe ”tehnocrații” sau pe ”lui Icsulescu”? Ori, pur şi simplu, doar pe “Icsulescu”, fiindcă nu ne place de el? Şi ce dovedeşte unde se află, cu adevărat, accentul? Dezvinovăţirile puerile ori sofisticate sau faptele?   

”Limbă de lemn”. Pe ce cade accentul? Pe ”limbă” sau pe ”de lemn”? Nu de alta, dar s-a aflat, ”pe surse”, că marii fesieri ai împuşcatului Nicolae Ceauşescu erau plini de aşchii de lemn de la atâtea limbi patriotice. Mai mult, examenele de laborator au stabilit, pe bază de DNA (deoxyribonucleic acid), că unele dintre acele aşchii provin din limbi foarte anticomuniste astăzi, poate printre cele mai ostentativ anticomuniste, şi nu de la niscaiva “exerciţii de admiraţie” ale ”comunistului” Adrian Marino.  

 “Anticomunism”. Pe ce cade accentul? Pe “ieri” sau pe “azi”?   

Vreo idee în legătură cu mâine?   

Pe ce va cădea accentul?  Pe “comunism” – ca ieri? Pe “anti” – ca azi? Sau pe “haimanalâc doctrinar” – ca întotdeauna. Şi nu este anticomunismul de astăzi al unora la fel de “ştiinţific” ca “materialismul ştiinţific” pe care îl cântau mai ieri? Şi când ne spun că a venit vremea experţilor, nu avem dreptul să întrebăm “Al căror experţi?” Că, dacă este vorba numai de experţii anticomunismului care au fost şi experţii comunismului, e natural să te întrebi cum de le vine lor vremea mereu. Parafrazându-l pe Miron Costin, s-ar putea spune că nu bietul om se află sub vremi, ci sărmanele vremi sub cârma experţilor.   

Ilustrație & Copyright © 2010 - DION

Eu aş mai avea exemple, dar mi-e teamă că nu mai are cineva suficienţi anticomunişti a căror limbă de lemn pune întotdeauna accentul pe ”cozonac”. Cei câţiva la îndemână sunt folosiţi cu asupra de măsură şi par storşi. Şi de vlagă, şi de imaginaţie. Şi de cei de ieri, şi de cei de azi. 

 

P.S. În eventualitatea că VoxPublica republică acest text, iată mai jos niște link-uri pentru cei care, din lipsă de informație, operează cu mistificări de toate felurile, preluate de ici și colo, folosindu-le în comentariile lor de pe platforma VoxPublica. Îmi spun că, pentru oamenii de bună-credință dar intoxicați cu informații false, aceste link-uri pot fi folositoare. 

Celorlalți — agitați și agitatori retribuiți la bucată — aceste link-uri nu le vor fi de niciun folos, căci în ochii lor adevărul constituie “o chestiune secundară” sau, în cel mai bun caz, una “de detaliu”. 

Și unora, și celorlalți, pasionați de asemenea subiecte, le recomand să aștepte până la toamnă, când editura POLIROM va publica “Eu, fiul lor. Dosar de Securitate”, documente selectate din cele aproximativ 10,000 de pagini ale dosarului meu. Pe urmă, mai vorbim. Dacă interesează — chiar pe VoxPublica.

 1. https://www.dorintudoran.com/2010/02/09/ginga%c8%99ii-din-dosarul-de-securitate/
 2.  https://www.dorintudoran.com/2010/02/10/placuta-bucurie/
 3. https://www.dorintudoran.com/2010/02/10/generalul-iulian-vlad-este-nemul%c8%9bumit-de-generalii-bordea-aron-%c8%99i-danescu-gheorghe/
 4. https://www.dorintudoran.com/2010/02/11/generalul-locotenent-iulian-vlad-este-din-ce-in-ce-mai-nemul%c8%9bumit-de-activitatea-generalilor-alexie-bordea-%c8%99i-danescu/
 5. https://www.dorintudoran.com/2010/02/11/ce-gase%c8%99te-general-locotenent-aristotel-stamatoiu-cotrobaind-prin-apartamentul-elementului/
 6. https://www.dorintudoran.com/2010/02/27/generalii-%c8%99i-curajul-prietenilor/
 7. https://www.dorintudoran.com/2010/02/20/plan-de-dirijare/
 8. https://www.dorintudoran.com/2010/02/28/tradare-%c8%99i-vigilen%c8%9ba-2/
 9. https://www.dorintudoran.com/2010/03/13/noaptea-alba-a-generalilor/
 10. https://www.dorintudoran.com/2010/03/21/ziaristul-strain/
 11. https://www.dorintudoran.com/2010/03/28/un-sicriu-ce-se-lasa-a%c8%99teptat/
 12. https://www.dorintudoran.com/2010/04/12/debutul-informatorului-dorin/
 13. https://www.dorintudoran.com/2010/04/18/neagoe-dar-nu-tocmai-basarab/
 14. https://www.dorintudoran.com/2010/04/19/arthur-dar-nu-regele/
 15. https://www.dorintudoran.com/2010/04/23/generalii-vlad-bordea-%c8%99i-danescu-nu-ard-gazul/
 16. https://www.dorintudoran.com/2010/05/04/sansa-de-a-nu-fi-fost-cetatean-sovietic/
 17. https://www.dorintudoran.com/2010/05/17/raporteaza-garbys/
 18. https://www.dorintudoran.com/2010/05/28/sunt-mindru-de-zaharia/

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in ,