Absența dnei Petre se prelungește…

Am avut norocul să mă număr, nu doar pe Facebook, printre prietenii doamnei Zoe Petre. Am admirat-o pentru doxă, pentru cum și-a iubit, călăuzit și protejat studenții, pentru cum și-a apărat prietenii mai tineri, fără să le cânte în coarne când, luându-și zborul, unii dintre ei uitau că modestia este parte a inteligenței.

Mesajul său era simplu – nu toate istoriile sunt Istorie, și nu toate personajele “istorice” fac Istorie. A trăit suficiente istorii pentru a ști să aleagă între istorii și Istorie. A încercat să-i ajute și pe alții să deprindă acest meșteșug. Unii au reușit, alții – nu. Dar dna Petre nu a renunțat niciodată la ideea că fără a înțelege Istoria, nu vom putea avea niciodată o Istorie mai bună.

Photo & © ADEVĂRUL
Photo & © ADEVĂRUL

Una din marile sale calități a fost capacitatea de a servi dialogul – cu pasiune pentru idei, cu atenție pentru adevăr, cu exactitate pentru context. Corespondam. Eram, deseori, de acord; uneori – în dezacord. Ne împărtășeam temeri – în ultimii ani, din ce în ce mai multe; speranțe – în ultimii ani, din ce în ce mai puține și mai subțiri:

“Multumesc, ați scris ce gîndeam și eu – dar cu mult mai expresiv și mai frumos. Am pus pe FB, sper că nu vă supărați. Cu cele mai bune gînduri, Zoe.” (28 noiembrie 2016)

“În ce mă privește, nu e chiar așa. Am avut prilejul – “plăcutul prilej”, cum insistă literații de la MAE să scrie în orice scrisoare – să o cunosc personal pe Hillary, să știu despre ea  – și despre el – tot felul de detalii dintre cele mai dezagreabile, și nu m-aș fi bucurat nici o clipa de o victorie mai mult smulsă, decît cîștigată. Asta nu înseamnă că mă pot bucura de noul președinte-ales, din motivele bine știute si de Dvs. Mă regăsesc în 2000, între Ilici și Vadim, sau în 2004, cu Basescu învingător. Nu l-am votat pe Iliescu, și cu atît mai puțin pe Năstase, dar nu m-aș fi putut bucura de o eventuală victorie a lul Vadim. Dar vox populi, vox Dei…Cu bine, Zoe” (10 noiembrie 2016)

Avea un umor pe care știa foarte exact când și cum să-l folosească, toporului preferându-i floreta:

“Am citit cu pasiune. Să știți însă că Zgonea a luat nu mai știu ce premiu internațional de retorică! Zoe” (20 februarie 2014)

“Ca o pedantă latinistă, aș fi spus ‘crima de les-sub-maiestate’… Zoe.” (31 octombrie 2014)

“Cleopatra era o regină din neam de regi și știa șapte limbi; niciodată, dar niciodată nu ar fi crezut că Noevegia e republică. Remarcabile predicții, mulțumesc, Zoe.” (12 februarie 2015)

“Excelent. Poate Ciolos nu avea nevoie de binecuvintarea GDS, dar GDS are mare nevoie de orice Prim Ministru. Istoria a început prin descoperirea excelenței lui Adrian Nastase, illo tempore. Cu bine, ZP.” (8 decembrie 2016)

Când Dan Andronic a publicat un text devastator la adresa lui Corneliu Vadim Tudor, îmi scria, printre altele:

“E prima dată după foarte mulți ani cînd îmi aduc aminte că și Andronic mi-a fost student. Z” (15 septembrie 2015)

21151587_727316197453801_4420984034400620702_n

Plănuisem să ne revedem în iulie, acest an, când veneam la București, dar deja de prin februarie veștile de la și despre doamna Petre se înegurau. În iunie, scriindu-i în ce perioadă mă voi afla la București, primeam un răspuns transmis de dna Petre tuturor celor care îi scriau :

“Saptămînile astea voi fi absentă, vă rog să mă iertați dacă nu răspund la e-mailuri. În caz de MARE urgență, telefonul meu este…” (6 iunie 2017)

Astăzi aflu că absența doamnei Petre se prelungește…

Primesc vestea cu  tăcută resemnare. Va trece o vreme până vom înțelege ce am pierdut prin plecarea doamnei Petre, dar vom redescoperi, sunt sigur, câtă nevoie avem de oameni ca Domnia Sa.

dt_signature2-e1270748737227[1]

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in