"Patrie mumă, putoare nemiloasă "

Dintre toți prietenii din exil, Vassily Aksyonov a fost cel a cărui conversație mă amuza profund pentru ca apoi să mă arunce într-o profundă hărțuială cu mine însumi. Ne-am cunoscut într-un restaurant din Dupont Circle, în Washington, unde am început să frecventăm un “club volant” compus de câțiva intelectuali est-europeni și animat de incredibilul nonagenar de azi Istvan Csicseri – Ronay, reîntors în iubita lui Budapestă. Aveam jour fixe, marțea, la șase seara.

După o vreme, Vassily și eu am devenit membrii ai conducerii PEN Clubului American, branch-ul Scriitori în exil. Mergeam împreună la New York, unde se țineau ședințele lunare ale comitetului. Eu conduceam mașina, Vassily povestea. Și o făcea cu un umor inimaginabil.

Într-o seară, întorcându-ne pe o vreme mizerabilă, după ce l-am tocat bine pe Czeslav Milosz, care în timpul ședinței ni se păruse oarecum absent, Vassily m-a întrebat “Vrei să-ți cânt ceva?” “Cum nu?”, am răspuns, luat cam pe nepregătite. Mi-a fredonat un cântec al lui Bulat Okudjava după care mi-a povestit istoria lui Okudjava Sr. Rareori a fost pomenit numele lui Stalin atât de des în mașina mea.

Una din ultimele noastre călătorii împreună a fost în noiembrie 1991, la Viena, la un congres mondial al PEN Clubului. Era mare agitație printre intelectualii exilați – “Ne întoarcem ori nu?” Unii s-au întors. Vassily a fost printre ei. Și, cum a bănuit, avea să moară în Rusia. Alții nu s-au întors, sau nu s-au întors încă, și vor muri unde nici cu gândul nu gândesc; poate chiar în patria natală. Ultima seară petrecută cu Vassily la un restaurant din Georgetown este încă vie în memoria mea — a fost o lungă partidă de râs.

Într-una din nopțile vieneze, am stat de vorbă până în zori. Am înregistrat parte din vorbărie și am publicat-o în MERIDIAN, Vol.1, Nr.5, ianuarie/aprilie 1992. Redau aici doar un scurt fragment. Discuția integrală o găsiți în documentul atașat:

 ”Vassily, nu puțini din prietenii noștri ne întreabă, pe noi, scriitori trăind în exil, de ce nu ne întoarcem acasă, prin acasă înțelegând ei locul unde ne-am născut. Întrebarea are mai multe temeiuri. Unul dintre ele – poate nu cel mai important – fiind acela că, de obicei, scriitoruul aflat în exil continuă să se plângă de toate cele. Ești, din acest punct de vedere, o excepție, autorul unei cărți extrem de amuzante, în care-ți declari dragostea pentru țara în care te-ai refugiat. Cu toate acestea, îmi închipui că nu ești scutit de spectrul acestei întrebări <Mă întorc? Nu mă întorc>?”

”Dorin, știi bine că nutresc un profund sentiment de gratitudine față de America. Această țară mi-a oferit un refugiu în momentul cel mai dificil al vieții mele. E o țară cu oameni extrem de amuzanți, de haioși; chiar și cei mai încruntați dintre ei sunt teribil de comici. Ei nu realizează acest lucru întotdeauna, și asta-i face și mai amuzanți. Da, îmi place America. Pe de altă parte, mai am și acea iubită, nefericită patrie-mumă, care a fost numită, cândva, de Andrei Siniavsky, <patrie-mumă, putoare nemiloasă> și atunci am fost de acord cu Siniavsky. Totuși, port încă în suflet această patrie mumă-ciumă, și sper că se va schimba, că va deveni mai puțin haină, mai puțin indiferentă față de soarta copiilor ei. Și, firește, am obligații față de țara mea natală, față de limba ei, față de literatura ei. Numai cu o lună în urmă, cum știi, am fost destul de… încolțit, când s-a auzit că am fost numit redactor-șef al săptămânalului Literaturnaia Gazeta. Noroc că a fost doar un zvon… Și am realizat în acel moment că nu mi-ar fi fost ușor să răspund unei astfel de propuneri spunându-le <Duceți-vă la dracu, cu gazeta voastră, eu sunt bine merci, profesor universitar la Washington>. Deocamdată reanalizez ordinea prioritătilor din viața mea profesională, socială. Poate că după ce voi ieși la pensie, mă voi reîntoarce acolo, să mor în Rusia, deși nu sunt sigur deloc nici de asta.”

Nici eu nu sunt sigur că, reîntorcându-se, prietenul meu Vassily a fost neapărat un visător, dar simt că-mi lipsește foarte mult. Mă voi plimba în curând – cum o făceam pe vremuri cu Vassily – prin Lafayette Square, chiar vizavi de Casa Albă, dar e greu de crezut că voi auzi vreun trecător fredonând, cum o făcea Vassily din când în când, acel Arbat, moi Arbat al lui Okudjava. (VASSILY AKSYONOV)

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in