2009 – un an istoric sau unul isteric?

Uitându-mă la ce se întâmplă în acest 2009 al alegerilor prezidențiale, am senzația că nu s-a schimbat nimic în raport cu 2004. De la metehnele politicienilor la cele ale presei am ajuns de unde n-am plecat niciodată. De aceea, găsesc potrivit să postez în continuare un articol scris în 2004. În felul acesta mă țin aproape de inima de foc a palpitantei realități românești.

 Duşmanul presei – presa

 Am fost convins că nimeni nu poate face mai mult rău României decât politicienii ei. M-am înşelat – în acest an, oamenii de presă s-au dovedit “mai performanţi”. Detestaţii politicieni au armate de sosii în mediile de informare în masă. Rezultate ale unor şapirografieri primitive ori ale unor clonări sofisticate, aceste duplicate s-au dovedit nimic altceva decât cele mai performante tulumbe de produs ceaţă electorală din dotarea politicienilor.

Este aproape imposibil să-ţi dai seama dacă un jurnalist tună şi fulgeră împotriva aroganţei dlui Năstase pentru că dispreţuieşte atitudinea respectivă sau pentru că nu a ajuns încă să fie la fel de arogant ca dl Năstase. Este la fel de greu să înţelegi dacă un jurnalist român îl acuză pe dl Băsescu de bădărănie convins fiind că bădărănia “nu se face” sau doar din frustrarea că nu este încă la fel de bădăran ca dl Băsescu.

Nu altfel stau lucrurile în legătură cu averile mirobolante ale unor politicieni. Sunt aceştia acuzaţi de jecmăneală fiindcă jurnaliştii ce-i demască urăsc averile inexplicabile sau pentru că averile acestora din urmă nu sunt încă în aceeaşi ligă cu cele ale politicienilor straniu de bogaţi? A jeli zilnic pe umărul milioanelor de oameni trăind sub sau la limita sărăciei, dar a folosi serile la număratul milioanele de euro sau dolari a devenit un sport răspândit printre boşii de presă.

Mulţi politicieni sunt arătaţi cu degetul de numeroşi jurnalişti pentru luxul de a-şi trimite copii la studii în occident. Nu de puţine ori asemenea demascări sunt transmise din hoteluri de lux occidentale unde tătici şi mămici de presă îşi întâlnesc odraslele aflate la studii. Cam aşa stau lucrurile şi în privinţa colecţiilor de tablouri, galeuri, tapiserii, automobile de lux, vile în intra şi extravilan sau chiar pe coaste exotice unde româna nu e încă lingua franca.

Am  crezut că nimeni nu poate face mai mult rău presei româneşti decât politicienii. M-am înşelat – în acest an, oamenii de presă s-au dovedit cei mai înverşunaţi duşmani ai presei. Cu cât mai tare strigau împotriva imixtiunii politicului şi a şantajului economic, cu atât mai mulţi boşi de presă se aliniau la interesele unor grupuri de politicieni şi sindicalişti cu dare de mână. Trupeţii s-au uitat la generali spre a înţelege cum să ia azimutul. Şi l-au luat cu grăbire.

După alegeri, mulţi adversari politici se vor îmbrăţişa. Îşi vor repartiza hălcile de bunăstare. Jurnaliştii ce i-au slujit vor rămâne certaţi multă vreme. Sau, mai ştii, amintindu-şi că nu sunt decât sosiile acestor politicieni, îşi vor împărţi şi ei frăţeşte bunăstările ce-au mai rămas disponibile după redistribuirile “la vârf”.

Sinceritatea de ultim moment a dlui Băsescu, disperat de bine regizată, a lăsat mulţi jurnalişti cu gura căscată de admiraţie şi pe dl Nastase, perdantul, bouche bée de invidie. E rândul presei să caşte gura şi să spună care a fost contribuţia ei la năpasta că românii au avut de ales între doi comunişti “pocăiţi” prin fesenizare – unul fără faţă, celălalt fără obraz de preşedinte. Nu aceleaşi Mării cu alte pălării au fost alese, ci unele cu pălării trase bine peste ochi, ca să nu vedem că nu au ochi pentru Măria sa, Electoratul.

 2004 putea fi un an istoric. S-a dovedit doar unul isteric. Şi contribuţia presei la acest eşec a fost esenţială. Prea mulţi jurnalişti s-au aruncat cu entuziasm sub incidenţa acelui “dricari ai vieţii publice”, etichetă lipită pe fruntea gazetarilor vremii sale tocmai de cel ce a apărat ca nimeni altul libertatea presei – Thomas Jefferson.

 ( http://www.jurnalul.ro/stire-editorial/dusmanul-presei-presa-54727.html   )

 

Dorin Tudoran

Scriitor și publicist
Posted in