≡ Menu

Zedonk și cocoșul cu trei creste

Arborii  doctrinari nu  mai  interesează pe  nimeni  în  România. Chiar dacă ar interesa, nu mai sunt la îndemână. Au fost tăiați, mărunțiți și aruncați pe focul tranziției friguroase și fără sfârșit de la totalitarismul unei culori politice la cacofonia ideologică. Politica românească de astăzi este un soi de protopolitic în al cărui intra și extravilan se aude doar zgomotul asurzitor al ineficienței.

Evoluțiile interne ale partidelor folosesc din ce în ce mai mult modelul struțo-cămilei. Există în fiecare partid oameni și curente care pot anima – fără greutăți de adaptare – atmosfera în celelalte formațiuni politice. O migrare a acestor actori dinspre stânga spre dreapta sau invers nu mai miră pe nimeni. Ne-am obișnuit cu șoferii care, dacă semnalizează dreapta, în mod sigur o iau la stânga. Sau invers.

În vreme ce multă lume – de la analiști politici la simpatizanți dezamăgiți – așteaptă o limpezire doctrinară în PDL, partidul-carcalete dă de înțeles că nimic nu-i priește mai mult decât criza de identitate. Se simte în ea ca peștele în apă. Există semne că struțo-cămila cu pene liberale și cocoașă PD își propune să se îmbogățească și cu niște picioare creștin-democrate. La limpezirea capului par a se gândi puțini pedeliști.

Dacă ne luăm după informațiile care circulă de vreo câteva luni, Teodor Baconschi se pregătește să devină membru al PDL. Pierdere de vreme. Cine a luat vreodată în serios pretenția dlui Baconschi că ar fi independent? Este un scenariu răsuflat încă de pe vremea când ”independentul” Traian Ungureanu decidea să facă același pas. Cu sau fără carnet de partid, opțiunea politică a lui Teodor Baconschi este arhicunoscută. Și demnă de respect.

Ilustrație & Copyright © 2010: DION

Nici Traian Băsescu nu este în acest moment membru cu țidulă al partidului pe care l-a creat sau, cum susțin unii, i-a fost creat. Totuși, are cineva vreo îndoială că Traian Băsesecu este cu mult mai mult decât un simplu membru al PDL? Cine a luat în serios ieșirea Elenei Băsescu din PDL pentru a candida ca independentă la europarlamentare? Până și cei extrem de puțin ce s-au lăsat îmbrobodiți s-au trezit când Elena Băsescu s-a ”reîntors” în PDL chiar în seara în care câștigase locul de parlamentar european.

Reclamându-și carnetul de partid, Teodor Baconschi ar pune capăt unei ambiguități jenante. În plus, da, având carnetul în buzunar, s-ar putea aștepta la mai multă atenție din partea pedeliștilor, atunci când are ceva de spus. Întrebarea este: ce are de spus? Imaginea sa este aceea a unui admirator necondiționat, suporter extrem de fidel al lui Traian Băsescu. Or, de asemenea voci PDL-ul nu duce lipsă.

Dacă noutatea este, așa cum se afirmă din ce în ce mai apăsat, că Teodor Baconschi și un grup de prieteni plănuiesc să adauge PDL-ului o aripă creștin-democrată, atunci le-aș recomanda formula completă a acestui cocktail doctrinar care continuă să devină PDL-ul: transformarea partidului în Uniunea Democrată a Românilor din România.

UDRR ar deveni mult așteptata contrapondere la UDMR. La UDRR, accentul ar cădea pe “democrată română”, așa cum la UDMR accentul cade pe “democrată maghiară”. Trăitori și unii și alții în România, cum nimeni nu-i întreabă pe udemeriști ce doctrină politică au, nimeni nu-i va controla la doctrină nici pe udereriști.

Ideea construirii unui segment creștin-democrat în PDL ar duce fie la o struțo-cămilă cu mai multe pene și cocoașe multiple, fie la un cocoș cu trei creste. Așa ceva ar intra în competiție directă cu Pippi Longstockings, puiul de măgar cu picioare de zebră născut recent la Chestatee Wildlife Preserve.

Dacă prezența unui zedonk într-o rezervație naturală atrage curiozitatea turiștilor, apariția unui asemenea hibrid pe scena politică nu satisface decât foamea de circ. O foame cu atât mai mare, cu cât mai mică devine pâinea.

 • lucian burjuiul

  Problema apare cand UDRR-ul va cere autonomia Romaniei cu exceptia celor doua judete reclamare de UDMR. Si avand fraiele in maini si-ar acorda autonomia la fel de usor cum EBa a trecut de la espadrile la pantofi cu toc…
  Al doilea pas dupa autonomie ar fi trecerea la monarhie, primul rege ales fiind Maria Sa Basescu I de Romania.
  Din pacate pentru noi, al treilea pas ar fi eternizarea Bocului…

 • Aparitia a inca unei mutatii la PDL nu cred ca ar mai mira pe nimeni. Cel mult le-ar mai da celor din opozitie o falsa tema de critica. Dar opozitia ar trebui sa inteleaga ca un partid fara identitate si directie ca PDL-ul se potriveste cel mai bine unui popor fara identitate si fara directie.

 • alin fumurescu

  …mi-a tihnit textul asta! Multumesc -- aveam nevoie.

 • Florin Iaru

  Care mutație? Care partid? Care flotă?
  Lăsînd gluma deoparte, răul cel mare (că cel mic e la Palatul Victoria) e de la Constituție. Păi, Constituția presupune că preșrdintele e apartinic și apolitic, cînd el e ales taman pentru că e politic și partinic. Ipocrizie a ipocriziilor, cu patalama. Și multe alte năzdrăvănii.

 • Radu Humor

  Nu ca m-ar deranja ceva in a carui denumire macar, sa fie “crestin-democratia”.
  Dar am o oarecare temere ca in ce-l priveste, PD-L va ramane la fel de virgin doctrinar precum EBA la europarlamentare.
  Si asta cu toate intentiile si insistentele lui Baconschi , cunoscut ca un tip irezistibil atat pe uscat, dar mai ales in apa (piscina) , dar mai nou si in aer, unde insotit de colega de guvern a facut un cuplu atat de fermecator ca i-a lasat pe chinezji cu ochii mai mijit-mirati decat ai lui Basescu, care si-a aruncat privirile-n toate partile, mai ceva ca pana acum doar-doar o vedea ca ceea ce vede nu-i adevarat ( ca de obicei !) .
  Si de aici s-ar putea ca ideile crestine, si nu prea, sau mai putin, in ceea ce-o priveste pe maritata sa nu-i aduca crestinului practicant succesul scontat, ci dimpotriva, sau cel mult pe jumatate ( a lui Cocos).
  Ca pana la urma se da Baconschi peste-n piscina, Udrea cu Cocos in batatura, dar celalalt e totusi lup de mare 😉

 • mihai rogobete
 • divanuriletomitane

  # RH

  Am ales 3 dintre problemele ridicate de dvs. la care va raspund mai jos :

  1. Acea “imposibilitate a autodeterminarii nationale”, o vad mai curand ca un refuz de punere in aplicare a unor cerinte economico-sociale pe care multi dintre romani (elite sau de rand ) le-au observat si le solicita de ani buni a fi aplicate sistemului actual !
  Cu alte cuvinte noi nu ca nu ne putem autoguverna spre binele nostru, ci o parte dintre noi, din pacate cea in mana careia se afla puterea de decizie, refuza, din motive de neinteles, sa o faca !
  Atunci cand nu sti ce ai de facut pentru binele tarii tale, ai o oarecare scuza, pe cand atunci cand sti si nu-l faci este deja condamnabil
  RASPUNS 1 : Dupa ce ne-am distrus pietele in numele « luptei » pentru economie de piata, a diminuarii rolului statului in economie, toate sustinute frenetic de fortele externe, « alor nostrii » a inceput sa le placa, deoarece nu mai trebuiau sa explice nimanui nimic. Desi totul era in cadere libera, la clipa de luciditate a cuiva, imediat venea potop de acuze de politizare, minciuna, interese obscure, asa ca totul a fost posibil ( in sens rau, nu ca la americani, in sens bun ). Au intervenit 2 momente cheie apoi :
  PRIMUL a fost octombrie 2008, inceputul crizxei mondiale, cand occidentul, nu doar ca nu a diminuat rolul statului in economie cum ne cerea noua de 18 ani, ci tocmai ca a implicat statul deschis si radical alocand sume uriase, chiar sectorului privat ! Noi, in vederea privatizarilor, spre vest, nici macar nu aveam voie sa restructuram societatile inainte ( pentru a avea o valoare cat mai mica la vanzare ….). E drept, « ai nostrii », nu s-au scandalizat de schimbarea cu 180 de grade a politicii occidentului in privinta rolului statului ( rolul practic, ca in povesti, ramane cum s-a povestit….) pentru ca stiau si stiu ca mai mult au de castigat de pe la « inaltele porti » decat din batatura noastra….
  AL DOILEA moment crucial a fost odata cu decizia Guvernului Boc de se implica in restructurarea bugetara, atat timp cat statul devenise nefunctional financiar ( pentru prima data dupa 1990 !). Si acum, tot prin interesele « inaltelor porti » se vizualizeaza viitorul ( imprumuturile de la FMI ), tot prin « ograzile alor nostrii » se mai aduna cate una, alta ( bancile…)
  Sintetizand, politicienii fac bine ceea ce fac in interesul lor si al sistemului. Problema e cu tara si cu societatea. Iar aici occidentul este pur si simplu pueril. V-am dat exemplul cu uite Statul nu e Statul ca rol in economie. Florin Iaru dadea un exemplu eclatant cu Constitutia si apolitismul Presedintiei politice. La un nivel mai inalt, ce poateinsemna separarea puterilor in stat ? Daca un partid castiga puterea politica, nu ocupa automat si legislativul si puterea guvernamentala ? Prin Ministerul Justitiei, nu este politizat si sistemul judecatoresc ? Daca CSM-ul poate deveni iritant, nu pot fi atrasi magistratii prin parghii motivationale administrative « moderne » ? De ce doar ei si doar cateva alte categorii au pensii speciale, de ce doar la ei nu s-a umblat la salarii ? . UNDE ESTE SEPARAREA PUTERILOR IN STAT ? Principiu prim in « vorbele » despre democratie, economie de piata….
  »Ai nostrii » doar fructifica o stare de fapt. Americanii au ajuns la Bechtel pentru autostrada din Romania, de la 3 mld. de dolari ( initial 2,2 ) la 8 mld. de dolari, iar francezii de la Allstom au ajuns la Metrorex de la 200 de mil. de Euro maxim total contract, deja la 1 mld. Euro platit. Sa tot ii inveti economie si democratie pe altii….M-am reintors de curand la categoriile lui Arnold Toynbbee de minoritate dominanta, creatoare, proletariat intern, extern cu privire la schisma civilizatiilor….Ca sa intelegem mai bine de ce ai nostrii refuza guvernarea, cred ca trebuie refomulata propozitia. Ei refuza de fapt lupta pentru sustinerea intereselor nationale, regionale, locale, corporatiste, chiar individuale, romanesti. Guvernarea la televizor si guvernarea sluj in fata fortelor externe merge brici….

  2. Pana la urma credeti ca FMI are competente mai mari in administrarea unei tari ca Romania, decat cei care traiesc aici si au cunostinte economico-financiare (din pacate nu si parghii de aplicare a lor )uneori peste nivelul unor specialisti de-ai lor, care oricat de binevoitori ar fi vis-a-vis de noi, imposibil sa nu introduca in ecuatie , pe langa binele nostru si un profit al lor ?!
  RASPUNS 2 : Profit in ecuatie introduc toti. Problema este ca ecuatiile lor au parte si de o matematica speciala puternica ( BM, FMI, sistemul de relatii economice internationale controlat prin tratate, conventii, institutii, etc…), in timp ce in aritmetica noastra si acum Ion Cristoiu ar spune ca 2 + 2 fac 5 spre exasperarea d-lui Dorin Tudoran, care acum 30 de ani putea intelege de unde acel 5, acum, cred, spera si el, macar de la noi sau altii ca noi, sa afle de ce 5-ul in loc de 4 este imuabil in tari ca Romania, Scria ceva asemanator si Constantin Stere odata….El transforma diferenta dintre 5 si 4 intr-un timp suplimentar necesar unor lideri din Romania implicati in sustinerea intereselor tarii.

  3. P.S. M-as bucura mult daca si de aceasta data as reusi sa nu ma fi indepartat prea mult de parerile dvs. pe care le apreciez mai de fiecare data, indiferent de subiectul aflat in discutie.
  RASPUNS 3 : Ati reusit sa puneti niste probleme pe care si le pun, sunt convins, toti oamenii responsabili care incearca sa inteleaga de ce Romania nu poate evolua. Tot ce ati afirmat sunt pe directii, care, au fost duse pana la capat de Eminescu in citatele din comentariul meu anterior. Mi-ati creat insa prilejul sa fiu mai explicit in ceea ce priveste « ai nostrii » si « ai lor »….Stanga –Dreapta la « ai nostrii », cand la « ai lor » se pot face partide si peste noapte ( vezi partidele prezidentiale din Franta), va fi mult timp o fata morgana. SOLUTIA ? Aceasi : AUTODETERMINAREA, structurarea, constructia, si abia apoi, iesirea la defilare alaturi de « ai lor »….Pana acum, timp de 20 de ani, docili, am defilat pe aranjamentul lor « artistic ». Parca si aranjamentul « artistic » al URSS mai avea notiuni de echilibru, gen clearingul bilateral sau multilatetral ( pentru ca o tara sa aiba o balanta echilibrata a importurilor si exporturilor ) . Acum, daca s-ar putea sa cumparam tot din import, pare a fi ideal pentru institutiile internationale, foarte sensibile la orice forma de sprijin a productiei autohtone….IN TOT ACEST TIMP CHINA RADE SI PROSPERA….Toate pietele lumii, agonizate de un capitalism contradictoriu ( nu neg capitalismul, acuz tocmai faptul ca nu i se respecta doctrina, cu toate nuantele ei care se pot completa fericit ), sunt la picioarele marelui dragon….

  CUM VEDETI DISTANTA DE LA « DOCTRINA RAZBOIULUI PREVENTIV » LA :

  principiile dreptului international : suveranitatea si independenta nationala, egalitatea in drepturi, neamestecul in treburile interne, avantajul reciproc, excluderea fortei si a amenintarii cu forta, dreptul fiecarei tari de a-si hotari propria dezvoltare economica si sociala,

  sau la,

  principiile mai largi ale dreptului natural : libertatea, egalitatea, democratia, suveranitatea, respectul proprietatii private, care au ajuns sa nu mai poata fi cuprinse intr-o viziune unitara asupra viitorului societatii ( inclusiv a celei globale ) ?

 • Daca_nu_nu

  „Noştri”, „voştri”, orice-ar fi,
  Se scriu cu un singur „i”!!!
  Eşti convins că ştii?… Nu fi!

  Idem pentru „vizavi”.

  Aşadar, nu te pripi!
  De-ai putea mai scurt să fii,
  Mai uşor te-am şi citi…

  Dacă nu, nu.
  Ne-om hlizi…

 • mihai rogobete

  Şi dl. Andrei Pleşu semnalează, nu demult, într-unul din articolele sale, prăpastia apărută între electorat şi cei aleşi, în sensul că politicienii negociază, la un moment dat, între ei, interesele partidelor, nicidecum pe cele ale alegătorilor, nemaireprezentându-i, astfel, transpartidic. Cu punctul final şi insistenţa virgulelor din fraza de dinainte, vizez nu numai identitatea ideologică invocată de topic, ci, mai ales, gestiunea spaţiului doctrinar, “politica” transpartidică. Mai clar: dacă interesul naţional o cere, un grup transpartidic ori o persoană poate decide care compoziţie a eşichierului politic ar fi mai avantajoasă. Şi mai clar, în 1990, dl. Ion Iliescu ar fi putut unilateral atenua erupţia mentalului comunist remanent făcând voios pasul necesar înapoi pentru a îndepărta mai puţin perspectiva democraţiei -- gest pe care, plin de amărăciune, lăsat în off sit, Maiestatea Sa, Regele Mihai I, (veritabilă autoritate transpartidică), a fost silit, (şantajat), să-l contra-facă. Lipsit totalmente de har diplomatic, (în ’44, ne-ar fi sacrificat, doar să fie la putere), dl. Traian Băsescu numai de meta-politică transpartidică nu-i capabil.
  Concret, politica transpartidică identifică şi impune reţeta rezultantei politice, optimă interesului naţional.

 • mihai rogobete

  Corectură: …ori o persoană pot decide…

 • Cand parca “ramura” liberala din PDL prindea vigoare, iata-l si pe dl Baconschi cu lastarul crestin. Vorba cuiva: “Teologii si teologia vor mantui Romania” 🙂
  Interesant, oare la ce curent va adera dna Udrea?

 • Dorin Tudoran

  @ vasgar # 11

  Un partid cu prea multi poli (magnetici)… Pina acum era un p[artid de doi… poli. Cu adaugarea polului crestin-democrat devine … o opera de trei parale!

  Doamna Udrea va adera la curentul electric.
  Am o intrebare si o stire

  Iata si cat de “limpede” gandeste si se exprima dl Baconschi. Definitia sa despre “nepartizant” este o capodopera: daca nu… teologica, macar tele-tele-teleologica:

  Intai intrebarea: Ce vrea sa spuna Theodor Baconski aici?

  “Am creat Fundaţia Creştin-Democrată, care este un think tank politic nepartizan, unde se va cristaliza polul creştin-democrat din interiorul PDL.”

  Cum adica crestin-democrat, in interiorul PDL, dar totusi… nepartizan?

  Si acum stirea: “Cristian Preda a foost cooptat in echipa de la Bucuresti a Elenei Udrea, unde va coordona departamentul de comunicare in online.” 😀

 • 1. doamna: sper ca nu la curentul electric importat din Rep. Moldova.
  2. nepartizanatul: e ceea ce se cheama “o viziune din interior”. intri (…) si nu mai ai perspectiva celui dinafara.
  3. stirea: ce veste minunata!

 • Radu Humor

  @ Dt # 7 :
  CUM VEDETI DISTANTA DE LA « DOCTRINA RAZBOIULUI PREVENTIV » LA :
  ——- ?
  “Razboiul preventiv”- sintagma creata in urma constientizarii dobandirii unei pozitii de forta (jandarmul lumii) pe care si-o insusesc unii cu convingerea ca toata lumea pricepe de ce toate razboaiele sunt condamnabile , numai cele pornite sub acest (fals) stindard -- nu !
  Si asta pentru ca unora li se pare si cred cu tarie, ca de la ei incepe lumea, dar ca nu s-ar putea, nici intr-un fel, sfarsi, chiar cu ei !
  (m-am molipsit de la @Mihai Rogobete cu ,,, 😉 )

 • mihai rogobete

  Revenind la idee, prin reorientare, însuşi electoratul face politică transpartidică, dar post factum, spontană.
  De ce, dacă, prin studii de piaţă, anticipând mişcările politico-economice, orice firmă poate face politică transeconomică şi, prognozând interesul naţional, eşichierul partidelor politice nu poate acţiona transpartidic? N-o fac ele, o fac transnaţionalele. Întrebarea vizează, aşadar, impunerea sau asumarea politicii globaliste.

 • mihai rogobete

  Că tot a venit vorba despre războaie culturale, (numai pentru RH): http://www.centrul-cultural-pitesti.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=3030&Itemid=104

 • Radu Humor

  @ Mihai Rogobete
  Citit!
  Placut !
  La chestia cu toate panzele sus, eu stiam varianta :
  Jos textila !
  Cu stima ,

Next post:

Previous post:

WP Admin