≡ Menu

Ză Drim Tim: propunere de guvern

Pe vremurile “de tristă amintire”, de câte ori îndrăznea cineva să caște gura mai mult decât era permis sau mai mult  decât suporta “defenestrarea” — cum ar veni “deschiderea” –, populației prea gânditoare i se reamintea un banc faimos. Cel în care intelectualilor luați de valurile “deschiderii” li se arăta pisica. În felul acesta, șoricelul era pus cu botul pe labe. Oricum, variantă mai pașnică decât aruncatul lui pe fereastră.

Azi, populației i se arată tehnocratul. Cum cârtești, cum ești anunțat că Șeful caută un tehnocrat care să preia guvernul și, of course, Primul tehnocrat al țării (cum ar veni, noul Prim ministru) va alcătui un guvern de tehnocrați & tehnocrate, așa, ca să se învețe tot omul minte, dacă i s-a urât cu partidele politice.

De fapt, după 1989, toți ne-au amenințat — și este singurul cuvânt de care s-au ținut! — cu tehnocratul. Toți au pretins că ale lor guverne sunt compuse din muc & sfârc, tehnocarați aleși pe sprânceană și tehnocrate alese pe sub geană. Unii — poate chiar mulți dintre ei  —  erau, cu adevărat, tehnocrați, numai că ideocrații i-au pus unde i-au pus nu ca să dea din ei toată tehnocrația de care debordau, ci  să ciolanizeze tot ce ar fi putut ciolaniza și ultimul gargaragiu de partid.

De curând, românilor li s-a arătat din nou tehnocratul, numai că dracu’ știe de ce, tehnocratul nu s-a mai lăsat folosit. A obosit, probabil, să tot sperie ideocratul populația cu el.

Totuși, mai pe șest ori mai altfel,  unii continuă să formeze tot felul de guverne – ba din umbră, ba din clarobscur, ba din hyperspațiu, ba chiar din sânul guvernului de guvernare.

În fața acestei realități plicticoase, după lungi ceasuri de chibzuință, noi, gânditorii politici de la cea mai serioasă publicație românească de analiză politică

maRșarier – pagină de avangardă

venim cu o contra-ofertă.

Un guvern cu mai puține posturi, dar cu titulari pe care se poate conta.

Ce mai, Ză Drim Tim.

Pă, bune!

În continuare, are cuvântul purtătorul nostru de cuvânt și nu de vorbe, Ion Barbu von Petrila.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • mihai rogobete

  Ce, cu Grigore Cugler, Urmuz, Tzara, Caragiale… şi Ion Barbu n-ajungeam de miru’ lumii?

 • InimaRea

  Inteleg ca nu mai sint bilete decit la “tribuna doua”. Daca, dupa imn, nu urmeaza nimic, drimtimul ne trateaza cu pardonul. Mersi de asa spectacol!
  PS: Dar se vad bancile tehnice, cu stafu’ si rezervele. Miroase-a blat: echipa doar de-naintasi, iar “pe fund”- nimicuta-nimicuta? Plus ca numerele-s la vrajeala -- cum sa-l pui pe Da Vinci in poarta? A, poate se joaca la “nula-na-nula”. Adica, nu se.
  Am zis ca-i blat -- de noncombat.

 • mariana

  Multumiri pentru deliciul acestei postari (articol + excelenta contributie a dlui. Ion Barbu).
  Stralucitoare dovada ca scopul poate fi ajuns fara acreli, incrancenare, expresii “tari” si batutul apei in piua pe soporifice pagini si pagini…
  P.S. Exista deja o initiativa a subscrierii “Za Drim Tim”-ului de mai sus ?

 • Dorin Tudoran

  @ mihai rogobete

  ba da, da’ joaca in alte campionate/tari

 • victor L

  Departe de mine gindul de a ma baga in trebile interne ale antrenorului, pardon, prim ministrului in formarea echipei de guvern, dar, microbist din tribuna fiind, parca mi-as da cu parerea. Ca-şa-i obiceiul locului.
  In primul rind, pare o multinationala, un guvern mondial; dar unul pentru plaiuri cu pajisti si verdeata.
  Apoi, nu ni se spune portofoliul fiecaruia; Balzac, par egzamplu, ar fi bun la Finante, ma gindesc.
  Hendrix e snooker-istul? Shake Speare chiar ca nu stiu cine e, sau l-am uitat. Dali e seful cu parcarile din Bucuresti?

  In fine, se vede că ceva nu mi-e clar si nu ma bag. Ramin in o_pozitie, o pozitie de nu ma doare nu ma bag, dar vreau sa spun, voiam sa zic, asa cum se obisnuieste.

 • Dorin Tudoran

  @ victor L

  Asta-i toata strategia: nimeni nu va sti cine pe ce post joaca. Sigur, nu e o mare noutate: si echipa lui Boc foloseste aceeasi strategie. Echipa propusa de noi are un avantaj major: una e sa nu stie Einstein e face si de ce, alta e sa nu stie Udrea. S.a.m.d. Nu-l subestimati pe Dali -- e un tanar de mare viitor!

 • Echipa de tehnocrați e delicioasă, mi-a placut mai ales faptul că Mozart e aproape cît Boc de mititel. Tema ca atare merită cîteva clipe de reflecție. Nu vreau să le epuizez aici și acum, dar vă amintesc: prima amenințare cu guvernul de tehnocrați nu a apărut în decembrie 1989, cum s-ar fi cuvenit, ci abia în decembrie 1996, ca replică la guvernul de coaliție CDR-USD-UDMR. Atunci abia, ziarele s-au dezlănțuit vehement împotriva guvernelor politice, au început să (des)califice miniștrii fiindcă fuseseră desemnați de partide, indiferent că erau profesioniști în domeniu, ca Mircea Ciumara, Ion Caramitru, Andrei Marga, Dinu Gavrilescu și Romică Tomescu. Oare de ce?

 • Dorin Tudoran

  @ Zoe Petre

  1. Amenintarile au inceput imediat dupa 1989, dar pisica ce urma sa fie aratata nu era Tehnocratul ci…. Inlectualul. “Ce se tot amesteca intelectualii astia?”, intreba dl Radu Campeanu. Adica, Domnia sa ce era -- tractorist? frezor? Si pe unde si cand au mers guvernele bine, fiindca in ele nu aveau acces intelectualii?

  2. A aparaut sperietoare cu Tehnocratul, mai ales ca o contra-ofeta la intelectual. De unde s-a inteles (si acceptat “eroic” de catre cei in cauza,) ca Tehnocratul ar fi ceva opus Intelectualului.

  3. Pana sa se prinda Intelectualul si Tehnocratul cine si de ce ii opune ca solutii, Ideocratul s-a infipt bine in sa, chiar daca idei nu prea are, iar acelea pe care le are sunt fixe.

  4. Cred ca sunt multe explicatiile la intrebarea dvs “Oare de ce?” Una ar fi ca lumea s-a asteptat la miracole din partea Coalitiei CDR-USD-UDMR, si ce a fost, initial, o miscare de mare suport a coalitiei a devenit repede o miscare de negarea a tuturor meritelor coalitiei. Numai eu cate texte dure (unele chiar nedrepte) am semnat pe-atunci. Dinescu lansase butada devenita celebra in legatura cu cei 15,000 de specialisti promisi de Coalitia: “Cei 15,000 sunt doar doi: Victor si Ciorbea….” Coalitia a “injectat”atunci in sistem cateva mii bune de specialisti, de … tehnocracti, numai ca sistemul i-a tratat drept corpuri straine si i-a respins… Sunt multe altele de spus…

 • Dorin Tudoran

  @ aurelia borzin

  Va multumesc foarte mult pentru increderea acordata. Contati pe mine, caci am de gand sa ma tin de cuvant.

 • lucid

  Uite aici o echipa de tehnicieni unu’ si unu’ : stranieri Nicolae Popa, Necolaiciuc si Omar Hayssam pe post de fundashi (aparatori ai fundurilor lui sov-nush, mitrea, bombo et co), hrebe, cherestoy, fenechiu -- mijlocashi -- mijlocitori ai marilor lovituri la poarta bugetului, puturiciu, felics (rezerva camelutza v), sov -- varfuri ale coruptziei generalizate, plus bombo, taricelu, varu’jan, nica, dragnea pe post de carne cruda pentru capcaunul Basescu. Arbitru: DNA. Echipa -- cat mai repede pe terenul zabrelit de la Jilava. Asa sa ajute Dumnezeu Romania!

 • victor L
 • Dorin Tudoran

  @ victor L
  asta-i bine, chiar foarte bine.
  sa inteleg, cumva, ca ion barbu e un mohorat?
  fiti atent cum raspundeti, ca-i trimit fotografia dvs. si dumnezeu stie ce e in stare barbu asta sa deseneze “dupa model”.
  numai bine!

 • mihai rogobete
 • victor L

  Nici nu ma gindeam la dl Barbu; constatam cu bucurie ceva.
  De fapt, auzisem ca umoristii sint oameni tristi (nu incrincenati).
  Si trag sperante sa “prind” romanul lui CDF, „Jacob se hotaraste sa iubeasca”.

  (Unde nu am eu norocul sa ma nemureasca si pe mine, dl Barbu.) 😉

 • InimaRea

  De fapt, ar trebui sa precizam un pic cum sta treaba cu raporturile intelectual/tehnocrat si politician/tehnocrat, ba chiar si cu acela politician/intelectual. N-o fi la fel de amuzant dar poate ajuta la ceva.
  Nu e locul unde e nevoie de argumentari si explicatii stufoase. So, politician si tehnocrat sint din specia intelectual. Astfel ca politica este ocupatie intelectuala, accesibila atit celor specializati in alte domenii ale muncii intelectuale, cit si teoreticienilor autodedicati studierii politicii -- protocronic/ sincron si conceptual.
  Ne amintim ca politica de dupa 1989 a fost facuta, conceputa si efectuata de intelectuali -- macar “politica mare”. Sigur c-ar fi loc de nuantari -- cit de intelectual este un ofiter, inginer ori economist, comparativ cu un istoric, filosof, scriitor. Dar corect ar fi sa admitem ca nu “cit de” ne duce catre solutie, ci “in ce fel”. Printre intelectuali, unii sint altfel intelectuali decit altii.
  Daca noi inca ne mai jucam cu nuantele pe aceasta tema, poate veni si din aceea ca nu exista facultatea de politica, nici profesiunea “politician” in nomenclatorul meseriilor. Institutele noastre de formare a politicienilor ori functionarilor meniti a deveni instantaneu politicieni lucraza cu material intelectual -- cu oameni su studii superioare, iar nu cu bacalaureati ori absolventi de scoala generala.
  Desigur, exista “primarul care este”, dupa cum prea multi impostori printre politicieni. N-avem decit masura “gradul de puritate” intelectuala al “clasei politice”, si ne-am si pricopsit cu o explicatie de fond pentru marasmul vietii politice de la noi. Ca si la fotbal, intre “clasa noastra politica” si altele din Europa, aceeasi diferenta ca dintre Liga I si Bundesliga, Serie A, Premier League, Pimera Division etc.
  Atunci, opozitia tehocrat/politician tine de independenta politica a primului. Este o stare genuina fiindca, odata intrat intr-o guvernare, isi pierde acea independenta, si-si stirbeste aura de tehnocrat. E din cauza ca guvernarea nu poate functiona fara sustinere parlamentara. De obicei, aceea vine din partea “unei majoritati constituite”.
  De aceea, un guvern de tehnocrati ar fi indicat doar in conditiile in care tot parlamentul se angajeaza a-l sustine. Ar fi, atunci, un fel de guvern de urgenta nationala. Iar situatia nationala ar trebui sa fie de asemenea urgenta pentru a fi nevoie de asemenea tip de guvernare.
  Ma-ndoiesc ca Basescu are o idee cit de cit corecta despre ce este tehnocratul. Cred ca l-ar mira sa afle ca si el este un fost tehnocrat. Dar el mai este si un bun exemplu de cit de tare timpeste politica un tehnocrat. Problema deja teoretizata de cind vorbim despte “limita competentei”. Aceea cerind implacabil ca un chirurg “sa faca minuni” la sala de operatii si boacane ca ministru al Sanatatii.
  M-am tot intrebat de ce dracu’ apare politica noastra atit de “joasa”, doar n-or fi chiar toti timpiti pe-acolo. Singura explicatie care tine la mai multe interogari ar fi aceea ca toti -- nu zic “aproape toti”, n-am vreun motiv de a face vreo concesie -- si-au atins limita incompetentei in momentul in care au intrat in politica -- o activitate tot intelectuala dar de un cu totul alt calibru decit oricare alta. Deci, “clasa noastra politica” este -- inainte de toate si mai prejos de orice -- incompetenta. Si asta se cunoaste-al dracu”. Si doare de-ti vine sa-ti iei cimpii.
  De ce e incompetenta in corpore si fara leac -- alta discutie. Ca ipoteza de lucru -- politicianul roman a ramas la stadiul de pionier, tipul acela incarcat de curaj, care dureaza asezari temporare pentru a pregati terenul viitoarelor mari constructii. Deja, sintem pe la a treia generatie de pionieri din astia.

 • mate

  Bravo, Da Vinci asta ar fi bun in locul lui Botis, ca din cate am inteles le are cu codul la perfectie!
  V-ati scos si cu normele UEFA, daca i-ati bagat pe Hendrix si Gandhi, asa in compensatie ca n-aveti si voi doua femei in guvern (eu tot intreb ca Ivan Turbinca sosit la iad -- da, stiu, o sa-mi ziceti acuma ca-n loc de tabacioc ati bagat iarba, da’ mie tot imi pare rau ca femei nu-s). Plus ca astia sunt mai ieftini, ca v-a costat mai putin sa-i transferati decat pe ailalti, europenii.
  Si da bine si la UE, ca Van Beethoven e vedeta la Bruxelles si la Strasbourg, ma rog, ideea e ca lor le plac tipii cu gandire pozitiva, aspirationala, cum a fost cand a scos el fazele alea cu bucuria si cum ar vrea el sa arate lumea.
  Poate Balzac sa fie un pic mai slabut, adica vreau sa zic la propriu sa fie mai slabut, ca de cand nu l-ati mai chemat la echipa a lasat balta ideea cu stransul curelei azi ca sa-i fie mai bine maine si a-nceput sa piarda noptile si sa arunce cu bani la negru (adica la Hendrix, din cate am inteles).
  Dar cel mai tare e Shake Speare, e dur tipul, rupe tot. E super ca l-ati pus si la justitie, si la agricultura, cum ar veni cu doua portofolii, ca le rezolva pe amandoua dintr-un foc cu ideea lui despre livra de carne. Sa vezi cum ne scoate din criza baiatu. Asta da tehnocrat!

 • Dorin Tudoran

  @ victor L

  ma faceam ca nu pricep, stiu, incrancenatul sunt eu. asta e… succes cu Jacob…

 • otto waldmann

  Tehnocratia care ar salva Romania are de fapt, la adevarata analiza morfologica, redantul “cratie”. Puterea de ungere executiva apartine Presedintelui, ca si reversul, demisia “cratiei”, care este, evident, la discretia cezarului si, la fel de evident, a partidului de adevarata “cratie”. Astfel resentimentele partinice sint evitate, teama temporarului de pozitie mentinuta si, mai cu seama, magareata populara cade NU pe distributia de culise ci pe cea de pe scindurica. Iata avantajele caci, daca este nevoie de adevarti specialisti in a aplica politicul ideologic, care mai este, atunci, sfircul meritoriu al….politicului de Parliament ??!! Adica, cum ar venii, eu numi murdaresc miinile cu guvernarea ptca sint pinan coate cu parlamentarea !
  Si, in fond, daca francejii o practica de atita timp de ce nu si noi, mai ales ca Brijit Bardo este si maicuta maidanejilor, de care romanii sa spalat pe miini -- nu si trotoarele aferente -.

 • napocitania_napocala

  GRESIT, domnule tudoran!

 • Dorin Tudoran

  @ napocitania_napocala

  niku-le-le: taman ți-am răspuns pe blogu-ți. ideea: niku-le-le, nu te da la desenele altora, doar pentru că au verde în ele. Fă-le pe ale lu’ matale și pune cât portocaliu cuprinde, că nu ne tulbură nici ca cât.
  by the way, facem d’o coaliție? eu zic să profiți, acușa, cât mai dă cineva ceva pe acțiuni cu portocala mecanică. P’ormă, după ce își intră în jimblă USL(a) ăia, rămâi cu buza umflată și mustața răvășită.
  Nu te astâmperi, vine Ciufulici la putere și ne tunde pe toți un milimetru sub piele.

  Think(ează) la ce tomnai îți spusei și lasă-mă să știu ce și cum.

  Al lu’ matale, Zam-bac-cian.

 • victor L

  Dle Tudoran,
  in unele cazuri glasul popolului zice ca pacatosul adevar graieste:
  “Sa auzim numai de bine, ca de vorbit, vorbim numai de rau!

  Dorin Tudoran
  2011-03-03 00:45:10 “

 • napocitania_napocala

  dom’ tudoran,

  nu ma lasa, nici pe mine, soacra!
  ca matusi n’am…

 • ir

  Dar ,noi ‘astea care facem curatenie dupe meetenguri,noi ce facem? ca n’am soacra,a dat coltul pe 13-15,de maciuca unui om de bine si neva’nzatori da’tara ca dealde D.Tudoran.
  USL-meul, ajuns acolo sus ,n-o sa uite ff repede de unde au plecat?
  Zang ca Zang ,dar ce te faci Hrrreb-man- buci,pititi deatata amar de vreme,oare cele’o mai ghiorlanii matelele ca’ matusa T,s’o dus.

 • victor L

  Despre soacre e vorba?
  “Bula se intalneste pe strada cu un prieten care il intreaba:
  -- Am auzit ca ti-a murit soacra. Ce-a avut?
  -- Ceva bijuterii, un televizor si putine economii…
  -- Nu asta te-am intrebat. Ce i-a lipsit?
  -- Pai, masina, o casa sau un apartament proprietate personala…
  -- Bula, de ce a murit?
  -- A fost la noi in vizita, eu i-am spus sa mearga in pivnita sa duca niste cartofi, sa facem pireu. A cazut pe scari si si-a rupt gatul.
  -- Ce ghinion! Si ce-ati facut?
  -- Macaroane cu branza. “

 • Radu Humor.ro

  Bine surprinsa guvernarea asta atat in vorbe cat si in imaginea caricaturala, de unde reiese mai clar ca se asteapta o lovitura libera (de pedeapsa ?) din partea poporului, astfel ca majoritatea isi protejeaza “averea”, ca la orice zid care se respecta pana-ntracolo incat nu-i este indiferent unde urmeaza sa primeasca lovitura ( se pare ca doar Cervantes , Shakespeare si Dali nu mai au ce pierde, asa ca-si tin mainile la spate, sau pe langa corp ) !
  Frumos ar fi sa vedem cam cine din actualul guvern poate fi comparat/asemanat cu ei, dar mai ales asa cum zicea cineva sa vedem si cine-i in spatele teamurilor.
  Mai bune zis teamului, ca la cei din poza am aflat si ne-am bucurat/delectat !
  Ramane sa vedem pe cine are in vedere dl Dorin Tudoran pe post de selectioner unic, dar mai ales sa aflam si cateva din ultimele rezultate de pe teren ale acestei tembele guvernari !
  Ca alea de la masa verde se cunosc : doar victorii cu 3-0 asupra propriului popor !

  P.S. Unii zic ca daca ar fi lasat in pace, sa-si vada de echipa, orice antrenor ar reusi sa scoata rezultate mult mai bune, dar asa cu imixtiuni gen Becali (venite din afara !) in alcatuirea formatiei si a schemelor tactice de joc, nimeni nu ne mai poate salva de la retrogradare 😉
  Numai ca se pare ca asta se si urmareste, in vederea vanzarii pe nimic a activelor (dar cu comisioane foarte mari !) :roll:

 • Şerban Foarţă

  Dacă Ion Barbu sau Dorin mă-ntreabă
  ce e cu textul care urm(uz)ează,
  le spun că tot ce vreau, de la amiază
  încoace, este să mă aflu-n treabă.

  F A B U L Ă

  Cică nişte guvernanţi
  Duceau lipsă de talanţi;
  Şi-au rugat o guvernantă
  Să le dea şi lor din geantă.
  Guvernanta,-n toiul iernii,
  Juca breaza prin gubernii,
  [Ne?]ştiind că şefii-l vor
  Boc* pe dom’ Guvernator.
  „Mugur, Mugur, Mugurel,
  Strigă Nutzy,-atunci, cu zel,
  Ia mai trage de urechi
  Leii noştri grei şi vechi!”
  Mugurel scoate un icnet,
  Căci e abonat la ClickNet,
  Şi exclamă,-n aparat:
  „Domnilor, io-s tehnocrat!”

  MORALA: Nu e cazul!

  ————-
  * Mică unitate de măsură.

 • divanuriletomitane

  @ Zoe Petre # 7

  @ Dorin Tudoran # 8 / de acord ca « ideocratul » a subordonat atat tehnocratul
  cat si intelectualul….Cat despre cei « 15.000 de
  specialisti », parerile noastre difera. Am cateva adrese
  din acea perioada catre FPS, Presedintie, PNTCD,
  plecate de la un caz concret pe care am incercat sa-l
  instrumentez axiologic…Abia acum as putea demonstra
  ceea ce atunci pe nimeni nu interesa ( nevoia de
  specialisti )…. nu stiu nici daca acum….Desi, retorica,
  ca intotdeauna, e buna….Chiar « combate »….

  @ InimaRea # 16, ref. la (ne)delimitarea tehnocrat/intelectual/politican….

  Ca si co-organizator al primului « FORUM TEHNOCRAT » in noiembrie 1997 ( aproape la un an dupa ce « s-a dat voie », dupa cum scrie d-na Zoe Petre…) am cate ceva de spus :

  Institutia « tehnocratului » nu poate fi o inventie straina de mediul organic in care a evoluat societatea pana la un moment dat. Dupa 1990, mediul mecanicii sociale relativiste exacerbat de dorinta intelectualilor de a-si lua revansa dupa atata « rezistenta prin cultura » ( brusc, dupa multi ani, Patriciu mi-a devenit simpatic dupa ce « l-a imbratisat » pe Gabriel Liiceanu intr-un articol de « carmaci » si nu de « dibaci »… dupa intalnirea publica Michnik-Plesu, impiedicand oarecum « prelingerea » demnitatii nationale….), a dus de multe ori in absurd toate intentiile publice cu caracter constructiv. Atunci intervenea « tehnocratul »…., uitandu-se ca pana mai ieri, acestia doar insumau « punctele » facute de politicienii comunisti….Totusi, parca mai in istorie decat a insuma « autogolurile » politicienilor capitalisti cum fac intelectualocratii tip BMW capitalisti ( la politicienii capitalisti, putem sa le asociem sintagma «tip Mercedes », tinand cont de ultimele trenduri « berceamondiale »….- categorie care include si extensia mioritica gigibecalolocala….) . Dupa cum scriam in acea perioada, tehnocratii pareau a fi legati de domeniul stiintelor exacte, iar intelectualii de cel al stiintelor umaniste ( din motive de inertia structurala institutionala, si nu din cine stie ce alte viziuni – cum spunea De Gaulle dupa ce a vizitat URSS la sfarsitul mandatului său : « URSS a devenit o tehnocratie si numai este o o putere politica a muncitorimii )….Mircea Nedelciu si Cezar Mereuta au fost figurile cele mai reprezentative printre colaboratorii mei din acea perioada ( 1995 -- 1997 ) pe linia intelectual, respectiv tehnocrat ( la capetele culoarelor, « eminentele cenusii » lucrau intens la extensiile politice mondiale si locale….ceea ce au reusit pana la urma si in Parlamentul European – mai trebuie sa-l invete pe Gigi, deductiv, sa se faca frate de sange cu Barroso….precum odata acesta o facuse intuitiv cu presedintele lui Real Madrid ) …Interesant este ca din zona interesului pentru « amenintarea cu guvernul cu tehnocrati », mi se sugera importanta componentei civice si nu a celei tehnice…Studiindu-l relativ pe Curzio Malaparte ( ce mai putem studia astazi mai mult decat relativ ? ), am incercat apoi buni ani la rand sa demonstrez ( vezi NOTA ) ca totusi e mai importanta tehnica….De m-oi reantoarce, poate voi reusi….Sau, ma voi reantoarce daca voi reusi ….

  NOTA : Aici ii dau dreptate d-lui Tudoran. N-ar mai trebui sa demonstram nimanui nimic. Nici sa ne mai cerem voie…Dar, parafrazandu-l pe Orwell cu celebra lui butada, « odata ce ai aflat adevarul important este sa ramai in viata »…., rezulta un dezechilibru ce releva o asumare pe care nu ai cum sa o eviti. Si nici nu mai merge sa o invingi prin cultura….Au invins altii inainte….Si, ca sa ma intorc la o expresie care odata l-a ingrijorat pe d-nul Vasile Gogea la mine, afirm ca sper ca cei ce « au invins » prin cultura, sa nu fi reusit si VICTORIA FINALA….Asta , ca sa-l nu-l uitam si pe « titanul din Gagesti »…., unul din marii « ideocrati » si fauritori de legende politice mondiale si locale….Inchei in termeni atat de echivoci si relativisti, pentru a-mi formula si eu propunerile de echipe ce respecta trendurile realitatii…. : -- la nivel mondial : Stan si Bran – la nivel local : Jean Constantin

 • Daca_nu_nu

  @) Victor L
  Vaaai, săracul de tine… Să înţeleg că scrii cu-amărăciune?… Că soacrele domniei tale sunt încă bine-mersi?… Phuaaaai… Victore dragă, ai grijă, că, de-s aşa de vigilente, precum îmi închipui eu, apoi nu numai că te-or lăsa fără bani de coniac, da-s în stare să te-ngroape ele pe tine…
  Nu te lă-saaaa!!! Ţine-le la respect, că altfeeeel…

 • ir

  rel="nofollow">
  Victoria finala……

 • InimaRea

  Orice autentic universitar roman ar face figura cel putin onorabila ca parlamentar european. Dar “selectia” europarlamentarilor nostri n-a pornit de la conditia -- necesara si suficienta -- de a face fata onorabil in PE. S-a pornit de la ideea ca si acolo-i tot politica -- deci e nevoie de politicieni ori de surogate de. Mi-e pur si simplu inaccesibila idea ca CVT, Becali, EBA si Monica Macovei ar avea o perspectiva asupra rostului si rolului PE. Cazul trist e insa al lui TRU -- surogatul ideal, daca pot spune asta.
  In schimb, ne-am descurcat cu comisarii europeni -- CE fiind un organism tehnocrat prin excelenta. Asadar, ar tine de exigente ca “selectia nationala” sa produca acel convenabil in ochii europenilor.
  Reiese ca ne-ncurca procesul democratic al alegerii europarlamentarilor, repetindu-l pe cel al alegerilor interne. Evident, ele nu pot diferi calitativ.
  Intra in discutie calitatea intelectuala a liderilor politici -- cei hotarind componenta listelor de candidati. Una impiedicindu-i a vedea in reprezentarea de nivel european sansa de a schimba nu doar perceptia asupra calitatii politice romanesti, dar si prestatia care -- stim bine -- poate duce la un trend pozitiv si pe plan intern. (Fiindca, la noi, formele organizeaza fondul, nu-i asa?)
  Ei bine, liderii politici autohtoni au promovat acelasi spirit ingust de gasca, iar nu de corpus de elita. Pina una-alta, se poate afirma -- cu destul temei -- ca si acestoa le este inaccesibil criteriul quality, judecat din perspectiva continentala -- si globala, chiar.
  Ciudatenia-si rinjeste coltii stirbi -- nici liderii aceia n-au ajuns in frunte decit tot ca paduchii -- printr-un proces de selectie dictat de cu totul alte nevoi decit acelea “nationale” ori “europene”. Ei sint produsii (sic!) “canaliei de pe uliti” sarite direct in palatele puterii. La alta scara, avem -- azi -- jenibilul spectacol al supermagnatului analfabet Bercea Mondial -- un calic ajuns mare jupin si ramas acelasi cocalar.
  Cam asta-i modelul. Atunci, e degeaba discutia despre calitatea intelectuala. Nu-i tot asa cu intrebarea “Dar cine face selectia liderilor politici?”

 • mihai rogobete

  Toate legendele civilizatoare ţin de domeniul sfintelor exacte.

 • Dorin Tudoran

  @ Șerban Foarță

  Neavând timp de pus întrebări, am trecut direct la publicare. Mulțămim!

 • Dorin Tudoran

  @divanuriletomitane

  de acord cu stan și bran.
  da, au învins și alții înainte și n-ar fi rău ca într-o zi și alții să spună același lucru referindu-se la români.

 • @) Dorin Tudoran, Ion Barbu

  Nazdravanilor, dar bine v-ati mai pottivit nu doar in “cuget si simtiri”, ci si in slova si desemn! Halal sa va fie!

 • InimaRea

  E loc comun ca intelectualii sint de stinga. E de aplicat vorba lui Churcill -- cum ca nu-i mai putin prostie una sustinuta de 100000 de oameni. Caci intelectualul este opusul visceralului, primitivului, “naturalului” din plin simtitoriu. Ii sint accesibile ideile, idealurile si ideologiile -- generalitati si generalizari care transced invidualul pentru a opera cu categorii. Odata pasind dincolo de individual -- intr-un metacorp ipotetic -- intelectualul se trezeste supus exigentei conduitei omului de idei: onestitate intelectuala, altruism (daca generozitatea nu-i e accesibila caci aceea e un dat primar) negarea interesului personal, in numele interesului colectiv (al cetatii).
  De ce ar fi toate acestea accesibile doar Stingii, Dumnezeu stie. Ar trebui, atunci, ca tot ce nu este conduita omului de idei sa fie de Dreapta. Ori datele constituind modelul Dreptei sa fie neaparat altele decit cele mai sus enuntate, pe imbatabilul rationament ca Stinga-Dreapta e binom anagonist -- atit filosofic cit si ca practica politica. Din fericire, binomul e tot atit de antagonic ca si cel inspiratie-expiratie. Deci sint complementare ale aceluiasi proces, nicidecum antagonice.
  Totusi, politica romaneasca traieste din plin antagonismul. Dreapta -- inspiratia, sa zicem -- ameninta cu sufocarea daca vine Stinga la putere -- adica, expiratia. Trendul national este Dreapta -- c’est de mauvais gout sa fii de Stinga. Mai mult, e compromitator caci aduce a criptocomunism, criptosecurism, criptoneomenklaturism, criptototalitarism. Este, bineinteles, clasicul procedeu bazat pe faimoasa vorba Le Diable c’est l’Autre. Practic, Dreapta noastra neaga alteralitatea, necesitatea alternantei politice, caci nu (mai) accepta alternanta la guvernare.
  Valeriu Stoica, Baconski, TRU -- din partea inverzit-portocalie. Patriciu, Voiculescu -- in tabara adversa. Cu exceptia ultimului -- intelectual pirit, asa impanat cu titluri stiintifice cum s-a fezandat -- la ceilalti, este aproape imposibil de negat statura intelectuala. Care-ar putea fi taina defazarii lor?
  Confuzia tinde catre infinit cind vedem ca Elita -- Plesu, Liiceanu, HRP, Tismaneanu etc -- e arbitru partinitor al disputei politice, inclinind vizibil si pe termen lung, catre “Dreapta autentica” romaneasca. Pentru a sustine “singurul partid popular” din Ro. Sigur, cochetind cu publicul caruia ii face hatirul de a dezavua prin demna ignorare Stinga, careia i-a fost atasata si miscarea liberala -- ori ceea ce-si inchipuie PNL c-ar fi.
  Situatia frizeaza absurdul incercind un raspuns la intreabarea “Care-i ideologul ori macar exponentul Dreptei romanesti?” Prin eliminare, ramine Basescu garant al continuitatii politicii de Dreapta. Poti sa-nnebunesti pe chestia asta! Tocmai acela care -- ca-n bancurile cu miltieni -- s-ar incurca la testul de inteligenta: asta-i stinga, asta-i drepta. Le amestecam bine-bine-bine! Care-i stinga, care-i dreapta, acum?
  De fapt, nu conteaza care-i una ori alta. Cind ai fost si una si alta -- in nici un caz nu conteaza. De aceea, aduni niste scribi, ii pui la treaba, iti dau niste compuneri bine simtite, dupa care te apuci sa-i inveti tu pe ei ce si cum. Iar ei “se recunosc” in vorbele tale, si sint obligati sa-ti conceada -- esti genial!
  In vremea altui genial, alibiul intelectualului de companie se chema “rezistenta prin cultura”. Azi, cum s-o fi chemind? Rezistenta prin politica, poate?
  La atitea incertitudini, merge si o certitudine: intelectualul romanesc este un tip rezistent. Poate ca originea sanatoasa -- la unii; aerul curat natal, la altii; vocatia istorica a traversarii deserturilor doar din oaza-n oaza, la ceilalti, a facut ca intelectualul autohton sa-si graveze pe armoarii “Sint suflet in sufletul neamului meu”.
  Dar, cu o exceptie, toti ceilalti se dezic tocmai de asa ceva. Gasesc ca “romanii” nu sint demni de a se numi contemporani europenilor.
  E complicat dar nu imposibil a deslusi de ce.

 • Dorin Tudoran

  @InimaRea
  1. Nu stiu cine a crezut vreodata ca doar Stanga ar avea acces la ce mentionati!?!
  2. Vorba cu pricina, daca nu ma insel, nu era despre “diavol”, ci despre “infern” (care este mereu ailalti), dar, recunosc — tot-un-drac!
  3. Andrei Plesu este un om pe care-l iubesc, dar nu inteleg de ce crede cineva ca este de Dreapta. Eu il vad de Centru, cu balansul firesc ingrijorarilor sociale — centru-stanga, centru-dreapta, dar de Dreapta nu este. Tismaneanu poate fi orice e nevoie… Si este.
  4. Ideea ca ar exista vreo echivalenta intre un “partid de dreapta ” si un “partid popular” ma amuza foarte tare. Pai, atunci, populismul e preponderent de stanga, preponderent de dreapta sau preponderent o tampenie?
  5. “Sint suflet…” suna bine in poezie, in realitate lucrurile stau --vai! vai! vai! — mult mai altfel.
  6. In sfarsit: inainte de a decide cu cine esti pregatit sa fii contemporan, intai trebuie sa decizi CINE ESTI CU ADEVARAT. Cand te afli intr-o prelungita criza de identitate, te trezesti contemporan cu toti si cu nimeni…
  Week-end/sfarsit de saptamana placut!

 • otto waldmann

  Sint foarte temtat sa repet ce credea George Orwell despre intelectuali. Nu o fac din respect.
  Participarea intelectualilor la politica este inerenta, desi preferata de la distanta, indirect. Politicul “pur” se cere despuiat de etica cu care, de fapt, este innobilat intelectualul de rasa. Asadar, cine vrea in colimatorul parlamentar sau executiv stie ce are de facut, si unii o fac dintr-un motiv sau..altul, ambele total lipsite, in ultima instanta, de selfrespect. Avantajele, mai ales in Romania, de a abondona resedinta de fildes in favoarea Snagovului de fringe benefits sint nu numai multiple dar de o anvergura care pot lasa vechii comeseni de alma mater cu gurile cascate si FARA prea mult de bagat in ele. Asadar intelectualul adincit in mocirla politicii genuine a traversat Rubiconul respectabilitatii cerebrale, he is no longer an intellectual. Ergo, nu putem avea intelectuali in sinul politicului.Alminteri, bun venit si bun stat pe acest blog respectabil, comod si inspirational…intelectual.

 • InimaRea

  Si eu va urez un uikend placut, la sfirsit de saptamina, d-le Tudoran.
  Daca centrul este locul geometric al tuturor punctelor egal
  departate de margine (diametru, periferie) el devine ex-centric atunci cind perifericul invadeaza acel loc geometric.
  Cosasu a gasit expresia fericita -- extremist de centru. Fericita fiindca poate insemna orice vrea fiecare sa-nteleaga de acolo. Contine ambiguitatea “centrului”, care-i mereu alt loc, in functie de evenimente.
  Asa si cu omul de centru -- este mereu altul, in functie de. Dar este constant “de centru”, ceea ce poate insemna si ca are darul de a se pozitiona in centrul evenimentelor.
  Dar glumesc. Sint convins ca aveti motive serioase sa-l iubiti pe Andrei Plesu. Daca i-as fi prieten, probabil c-as pati si eu la fel.

 • divanuriletomitane

  @ Dorin Tudoran

  Nu credeam ca vom fi usor DE ACORD cu « stan si bran »….Eram totusi in marja in care consideram odata ca, daca vom dialoga ( ceea ce am si facut atatia ani ), ne vom intelege….Brusc, ati fost de acord, ref. la « guvernul global », ceea ce ma obliga si pe mine la miscari pe masura….

  Tot brusc, ref. la « guvernul local », plusez si eu….Si ma refer acum la ceea ce probabil considerati ca ne desparte ( NU SUNTEM DE ACORD )….Va asigur insa ca, desi scriam ca brusc ( un adverb in voga…), Patriciu mi-a devenit simpatic, trebuie sa recunosc ca totusi si eu votez cu « Filozofeanu » si nu cu « Petroleanu » ( prin extensie, « Tinichigeanu », « Instalatoreanu »…) in disputa la care m-am referit. Dar, intre « Filozofeanu » sI Hertha, as alege-o pe cea din urma, si as tot putea continua asa, ca nici Hertha nu se simte prea bine chiar cu toti… Patriciu e de apreciat ca a avut curajul sa « miste in front »…., de unde si reactia pe masura a « filozofenilor »…Mai mult, cred ca are dreptate si cand considera ca « Apelul catre lichele » a fost mai mult « un soclu pentru autor decat sa faca ceva bun pentru ceilalti »….Totusi, la capitolul valoare (pe verticala), eram foarte deficitari ( de unde si nevoia acelui soclu…), dar adevarata valoare nu se poate intrupa fara a avea forme adecvate de fiintare…Liiceanu nu a intrupat acea valoare, dar i-a dat forme…Tot e ceva, spre deosebire de « Petroleanu », care nu s-a incurcat cu forme vetuste de valoare si a vizat valoarea prima a capitalismului, infiintarea sau dezvoltarea de afaceri…Din pacate, desi a reusit sa faca bani, el nu a dat nici forme, nici nu a intrupat valoarea necesara unui capitalism durabil pentru Romania…Pana la « binecuvantata » criza finaciara globala ( incepand cu octombrie 2008 ), era un non-sens sa afirmi ca cineva face bani pe scara mare dar nu creaza valoare. Dupa, NU. Iar adjectivul metaforos « binecuvantata », vine din universul lui « Stan si Bran »…Criza a fost « binecuvantata » pentru ca a mai taiat din elanul comediei care « ni se distribuia » pe post de tragedie antica, in ritm de Bumbesti-Livezeni….Mai e putin si ni se va descoperi ADEVARUL…. Acum insa, inca « se mai joaca » ultimele reverberatii ale pacatului originar al capitalismului romanesc…Cand se va termina « comedia », vom descoperi ca, in plina tragedie nationala, am pierdut pur si simplu 20 de ani ca si « copii de mingi » in razboaiele altora …..Si, in materie de razboaie, e posibil sa se intoarca roata istoriei. Calul daruit de Ulise Troiei avea ascuns in el razboinici de elita care au determinat cucerirea acesteia. Acum, noul « cal troian » al creditelor internationale, a gasit in greci urmasii unor razboinici care nu mai accepta asa usor « daruri », sau, in noile paradigme, (re)denumite : ajutoare, sprijin in dezvoltare, etc…d-astea, gen « Stan si Bran » ( dupa octombrie 2008 / pana atunci, « Bran » ne tot ameninta ca nu avem voie sa implicam statul in economie, dupa… « Bran » a fost lovit de-o scandura si-a lesinat, dar a venit « puternic » si agresiv « Stan » din urma si ….a implicat statul in « economia » lor, lasandu-ne sa intelegem ca « Bran » de fapt se inselase )….Noi insa, ne-grecii… , inca suntem foarte bucurosi de « margelele « primite in « dar » ( iar, in problema « Stan si Bran si statul », inca il credem pe « Bran », lesinat in continuare, atat timp cat « Stan » ezita sa recunoasca ca « au fost mistreti », ca in « bancul cu militienii » …).

 • divanuriletomitane

  “ DIVANURILE FUNCTIONALE “

  VECTOR FORTA asociat Proiectului : « SCHIMBAREA DE PARADIGMA : DE LA DIHOTOMIA STAT – SOCIETATE LA CONSONANTA SOCIETATE ROMANEASCA – SOCIETATE GLOBALA ». ( Proiect avand in forma initiala titlul : « Administratia publica locala – factor de restructurare strategica a capitalului social al societatilor comerciale romanesti. Fondurile de investitii cu capital structurant in economie. », cu primul eveniment de promovare in data de 9 mai 2009, si forma sistemica de promovare in cadrul : «Divanurilor tomitane 2009 », ce au avut loc in 10-12 decembrie 2009, pe 3 directii : 1. Reforma institutionala 2. Dialog Est Vest 3. Criza economica ).

  Rezultanta proiectului la 8 martie 2011, pe initiative modelate strategic pe axa STAT -- SOCIETATE , de la nivelul local la cel global ( 6 NIVELE ) :

  NIVELUL 1
  INITIATIVA : CGFP -- Corpul General al Functionarilor Publici
  FORMA : ONG – 3 persoane
  FACTOR INTEGRATOR : Legitimitatea ( profesionala si identitara ) a fortei initiativei

  NIVELUL 2
  INITIATIVA : ULRAP -- Unitatea Locala pentru Reforma Administratiei Publice
  ISTORIC : Intalnire in Constanta in 13.05.2010 cu trei lideri ai unor institutii publice locale reprezentative.
  FORMA : Informal
  INSTITUTII VIZATE : Asociatia Zona Metropolitana Constanta…
  FACTOR INTEGRATOR : Forta statului, asociata si /sau consonanta cu cea a comunitatilor locale ?

  NIVELUL 3
  INITIATIVA : CILIP -- Comitetul Interinstitutional Local pentru Interesul Public
  ISTORIC : acord de principiu in 2010 , din partea a cinci lideri ai unor societati comerciale cu capital privat sau de stat importante din Constanta
  FORMA : Informal
  INSTITUTII VIZATE : Regiile autonome, marii agenti economici privat, Camera de comert…
  FACTOR INTEGRATOR : Stat si / sau Societate ?

  NIVELUL 4
  INITIATIVA : CAAL -- Centrul de Analiza al Amenintarilor Locale
  ISTORIC : discutii preliminare cu Rectorul unei importante Univerrsitati locale din Constanta si cu Prodecanul Facultatii de Drept din cadrul unei Universitait locale de prestigiu.
  FORMA : Informal
  INSTITUTII VIZATE : Universitati locale
  FACTOR INTEGRATOR : Global vs. Local ( abordarea « speciala » : din concluziile conferintei din decembrie 2005 de la Universitatea Oxford pe tema transformarii serviciilor de informatii : « The Changing Face of Intelligence »…)

  NIVELUL 5
  INITIATIVA : « Divanurile Exilului Romanesc »
  FORMA : Informal
  INSTITUTII VIZATE : Intalnirea anuala de la Mangalia cu romanii de peste granite
  FACTOR INTEGRATOR : « Salamul cu soia » vs. Rromania verde….

  NIVELUL 6
  INITIATIVA : “ CALEA CURATA “
  FORMA : Informal -- – substitut pentru “ A- 3-A CALE “, tinand cont si de initiativa “ Romania curata ”…
  FACTOR INTEGRATOR : Daca tot e infinita calea, macar sa fie curata….

  Initiator : Ing. Dezideriu Dudas
  Sef Serviciu Public de Evidenta a Persoanelor Constanta

  NOTA :
  « DIVANURILE FUNCTIONALE » = componenta a proiectului “Divanurile tomitane”,initiativa integratoare demarata de la nivel local ( Constanta ), pentru promovarea institutiei FICSE – FONDURI DE INVESTITII CU CAPITAL STRUCTURANT IN ECONOMIE, ref. la restructurarea politicilor de privatizare, post-privatizare si re-privatizare din Romania, de redimensionare a rolului statului in societate.

WP Admin