≡ Menu

Ză Drim Tim: propunere de guvern

Photo-blog-7-150x150[1]Așa se intitula un text pe care l-am publicat în ziua de 2 martie, 2011. El exprima poziția mea față de soluția guvernelor de tehnocrați, un fel de fata morgana, fenomen optic nu doar înșelător, dar și, deseori, ucigaș. Nu degeaba i se spune și apa morților”.

Îl reiau mai jos, fiindcă una este opinia mea că în acest moment e bine să oferim liniște, chiar dacă una foarte exigentă, unui guvern care să opereze cum se cuvine (indiferent dacă este format doar din tehnocrați, doar din oameni politici sau și din unii și din ceilalți) și alta este ce cred despre ideocrații care îmbracă o anumită carne de tun în salopete de tehnocrați.

Totuși, există tehnocrați și tehnocrați, politicieni și politicieni, diplomați și diplomați, political appointees și political appointees. Singurul lucru cât de cât sigur despre lumea lor și lumea noastră nu-l știm din științele politice – “omul sfințește locul”. 

*

Pe vremurile “de tristă amintire”, de câte ori îndrăznea cineva să caște gura mai mult decât era permis sau mai mult  decât suporta “defenestrarea” — cum ar veni “deschiderea” –, populației prea gânditoare i se reamintea un banc faimos. Cel în care intelectualilor luați de valurile “deschiderii” li se arăta pisica. În felul acesta, șoricelul era pus cu botul pe labe. Oricum, variantă mai pașnică decât aruncatul lui pe fereastră.

Azi, populației i se arată tehnocratul. Cum cârtești, cum ești anunțat că Șeful caută un tehnocrat care să preia guvernul și, of course, Primul tehnocrat al țării (cum ar veni, noul Prim ministru) va alcătui un guvern de tehnocrați & tehnocrate, așa, ca să se învețe tot omul minte, dacă i s-a urât cu partidele politice.

De fapt, după 1989, toți ne-au amenințat — și este singurul cuvânt de care s-au ținut! — cu tehnocratul. Toți au pretins că ale lor guverne sunt compuse din muc & sfârc, tehnocarați aleși pe sprânceană și tehnocrate alese pe sub geană. Unii — poate chiar mulți dintre ei  —  erau, cu adevărat, tehnocrați, numai că ideocrații i-au pus unde i-au pus nu ca să dea din ei toată tehnocrația de care debordau, ci  să ciolanizeze tot ce ar fi putut ciolaniza și ultimul gargaragiu de partid.

De curând, românilor li s-a arătat din nou tehnocratul, numai că dracu’ știe de ce, tehnocratul nu s-a mai lăsat folosit. A obosit, probabil, să tot sperie ideocratul populația cu el.

Totuși, mai pe șest ori mai altfel,  unii continuă să formeze tot felul de guverne – ba din umbră, ba din clarobscur, ba din hyperspațiu, ba chiar din sânul guvernului de guvernare.

În fața acestei realități plicticoase, după lungi ceasuri de chibzuință, noi, gânditorii politici de la cea mai serioasă publicație românească de analiză politică,

maRșarier – pagină de avangardă

venim cu o contra-ofertă.

Un guvern cu mai puține posturi, dar cu titulari pe care se poate conta.

Ce mai, Ză Drim Tim.

Pă, bune!

În continuare, are cuvântul purtătorul nostru de cuvânt și nu de vorbe

Ion Barbu von Petrila.

desen4-400x311

 • Ontelus DG

  Tehnocraţia este o formă piarist-corporatistă de exercitare a puterii politice. Atunci când, formal, se manifestă din poziţii guvernamentale, tehnocraţia se contaminează inevitabil cu adrenalină ideologică. Persoana cea mai reprezentativă pentru tehnocraţie sfârşeşte prin a servi interese politice, pornind de la o conjuncţie dintr-o hotărâre de guvern şi încheind cu numiri mai mult sau mai puţin controversate în funcţii publice importante. Susţinerea parlamentară a unui guvern tehnocrat este evident una politică, astfel încât nu doar investirea, ci fiecare vot pentru o lege propusă de guvernul tehnocrat este unul pur politic. Tot ceea ce ţine de spaţiul public este politic, până şi muzica, vorba lui Thomas Mann, este suspectă politic… În concluzie, toată încercarea abilă de a separa tehnocraţia de politică este o manipulare. În spatele fiecărui titular tehnocrat se află o rezervă ideologică. Echipa este sudată, are valoare, a demonstrat-o în atâtea ocazii, arbitrul are ecuson, iar
  observatorul federal supervizează magnanim.

 • Dezideriu Dudas

  Iaca ce-am patit daca ne-ati aratat “tehnocratul” ! Trebuie insa sa marturisesc ca “am patit” totul intr-o licenta artistic-injinereasca, motivat fiind de “Orchestra inginerilor” si de faptul ca in Sala AGIR ( Asociatia Generala a Inginerilor din Romania ) am organizat alaturi de Dan Voiculescu in anul 1997 ( incepusera“jocurile generale”, inca nu si cele personale…), FORUMUL TEHNOCRAT. A fost primul si ultimul astfel de forum in Romania deoarece nu s-au mai putut intalni apoi un mai mare “prost” cu un mai mare “destept”…Acum, e deajuns o tuba-duba, ce atatea forumuri….Iata echipa dvs., deconspirata ( am tradat, da’ “de bine”….) :

  1.Da Vinci / Sergiu Andon, zis si “ Fir-ai al naibii fa, Mona Lisa “ ! ( “Mona Lisa” fiind centru atacant la echipa adversa…)
  2. Hendrix / Razvan Dumitrescu, pe Dreapta, pare a inchide toate sarjele adversarilor…Mai ales ca Tolontan pare a veni oricand de la echipa a II-a sa-l sprijine…
  3. Dali / Ciuvica, pare ca ataca da’ e un adevarat stalp al apararii….Exact ca in siajul metodei “paranoico-critica”…., doar ca invers, nu rationalizeaza delirul ci delireaza rationalul…Plecand nu de la cunoasterea irationala ci de la necunoasterea rationala….
  4. Ghandi / Mihai Gadea – Parintele Apararii ( grija mare la impresarii atacantilor adversi )
  5. Mozart / Alessandra Stoicescu, pe Stanga nu prea “se” poate croseta nimic peste ea….
  6. Chaplin / Mircea Badea, amanand la nesfarsit intalnirea cu “Einstein” ( stie ca-i va fi fatala, nu intalnirea, ci contextul…)
  7. Cervantes / Don Quijote, Ilie Serbanescu, fara cuvinte, da’ cu colonialisme….
  8. Balzac / Dan Negru, o forta a naturii jocurilor…. de divertisment.
  9. Shakespeare / Radu Tudor, finalizarea decisiva la “roscovani” ( “prostovanii” mai stau o tura…)
  10. Einstein / Capatos, “adevaratul nr. 10”….Pacat ca s-a prapadit Vadim ! Ce cantonamente faceau impreuna…
  11. Van Bethoven / Dana Grecu – Tu, Tu, Tu,Tuum…. ! ( a trecut vremea saracului Zoli Crisan…, care nu putea nici “solfegia”….)

  Sunt insa si probleme : N-a prins prima echipa Adrian Ursu ( desi impresarul C.T.P. ar trebui sa impuna prin statura )…. Noroc insa ca s-au gasit solutii pentru, Ciutacu , Niels Schnecker, ca se pierdea vestiaru’ cu asemenea “rezerve de lux”….…Sorin Oancea, mai merituos, se pare ca si-a gasit singur echipa, cea care nu pierde niciodata….Doar Tuca pare a fi ramas poiet….Daca gaseste vreun “fluieras de cires”, poate-l luam la orchestra injinerilor….si scapa !

 • Da. Cam asa se intampla. Important ar fi ca lucrurile sa mearga bine, atunci nu ar mai interesa pe nimeni cat sange de tehnocrat sau sau cata maduva de politician are cel/are cea care gria de “treburile cetatii”

 • Da, Marius s-a pus pe doinit..

 • Virgil

  Domnule Tudoran ,
  Poza dumneavoaastra cu dream team cred ca este gresita. In Romania se potriveste mai bine cu un team format din tot soiul de pirati, haiduci si alte lifte. Sincer sa fiu nu am vazut in 24 ani de politica romaneasca cineva care sa se apropie de Einstein. Poate de Chaplin dar numai in varianta in care “se radea de ei” . Cred ca la categoria Balzac ar intra presedintele nostru pentru alte coordonate isterice da numai la numarul de etichete de pe sticlele de wisky citite 🙂

 • Fiecare cu visul sau…

 • Vasile Gogea

  Nu mai ştiu de cînd aştept ca lucrurile să meargă în aşa fel în ţară, încît să nici nu mă intereseze cine sunt miniştrii!
  Cînd ţara “se vede” bine, miniştrii devin “invizibili”!

 • Grig

  Liniște nu pot oferi decât cei aleși, dar nu prin electoralismele noastre de duzină. Dar fie, aveți dreptate. Să nu fim subiectivi, nici măcar cu timpul nostru.
  Dar dacă pe noi ne ignorăm, și suntem obiectivi, foști viitori dușmani doar între noi, atunci acest nou guvern nu are timp. Nici principiu. Nici autoritate. Nici putere. Doar ceva vag, uneori important, uzufructul legal al unor instrumente pozitiviste, administrativ-juridice. Cunoștințele și zisa expertiză nici măcar nu vor intra în scenă.
  Să le dorim succes, obiectiv vorbind, înseamnă să girăm pierderea unui timp esențial, de data asta obiectiv.Concurent cu alți timpi. Și mai înseamnă susținerea unei manipulări grosiere, dublu inconștiente.
  Publicitatea, mereu exagerată, provoacă inevitabil un efect de orbire.Guvernul ăsta pare a fi unul de strâns ură. Dar el este unul de mână. El nu reprezintă nimic altceva decât expresia schimbării generațiilor de conspirați, deveniți inutili în noua serie Twin Peaks (a mătușii care s-a acoperit oportun și cu voalul lui Isis, la noi și aiurea).Lucrurile astea se văd în dezamăgirea celor din zisa politică a inițiaților, exprimată inconștient fără ezitare, inclusiv în formula prezidențială, preluată de prim-ministrul de semnat, de punte, cumva mediator a-constitțional. Între proscrisul stat de drept (construit ca obstacol de netrecut al oricărei reforme veritabile) și statul de obișnuințe. Și obișnuiți, rentieri de mare valoare, dar tot mai de compătimit.
  Deci, departe de a aduce cunoaștere, experiență, inovație instituțională, acest guvern nici măcar nu e interimar, el nu există. Și nu va exista. Așa cum nu există nici cel care pretinde să-i delege autoritate, reușind să-i detașeze doar niște dispensabili agregați în urma unor seri agreabile petrecute cu falși prieteni.
  Voalul lui Isis știe de ce.

WP Admin