≡ Menu

Vuvuzeala (II)

Indiferent de ce afirmă cei care iau asemenea decizii ori de argumentele aduse în favoarea profesionalismului, numirea conducerii unei societăți naționale de radio sau televiziune rămâne o hotărâre politică. Cei care au renunțat la asemenea societăți, lăsând informația și divertismentul oferite prin radio și televiziune în seama capitalului privat, și-au asumat un anume risc dar au tăiat de pe lista coliziunilor o categorie de confruntări. România nu este țara în care numirea unui președinte al SRTV să nu fie transformată într-o bătălie politică, pe alocuri o păruială mai aiuritoare chiar decât cea proprie alegerilor strict politice.

După lunga, istovitoarea și deseori jenanta campanie electorală a prezidențialelor de anul trecut, desemnarea noului președinte (fie el și numai unul interimar) al SRTV a devenit pentru mulți următoarea bătălie politică majoră. Dar oricât de numeroși ar fi acești ”mulți”, ei sunt, în mod natural, cu mult mai puțini decât cei ce au fost implicați – politic, logistic și afectiv – în păruiala prezidențialelor. Ca să nu mai spun că, în cazul alegerilor strict politice, decizia finală este a electoratului, pe când în desemnarea președintelui unei societăți naționale de radio sau televiziune hotărârea este la discreția factorului politic – președinte, premier, alianțe aflate la putere, posibile alianțe pentru obținerea unui vot confortabil etc.

Mai există câteva dificultăți majore în realizarea unui acord privind numirea noului președinte al SRTV. Prima este din categoria cercului vicios: ce-a fost mai întâi – oul sau găina? Adică – am căzut, cât de cât, de acord în legătură cu viitorul chip al  televiziunii naționale și acum căutăm omul care poate fi constructorul ei șef sau mai întâi alegem omul în care avem încredere oarbă, aflăm de la el ce fel de televiziune națională și-ar dori românii, aprobăm proiectul, asigurăm bugetul instituției și așteptăm revirimentul instituției?

A doua – pe care telespectatori români îi avem în vedere, atunci când ne referim la românii care-și doresc un  anume tip de televiziune națională? Românii pedeseriști? Românii udemeriști? Românii pedeliști? Românii liberali? Românii țărăniști? Românii regaliști? Românii îmbuibați? Românii leșinați de foame și nesomn? Românii morți după cancanuri politice, înmormântări și botezuri cu fițe, transmise în direct? Românii care  prin echidistanța informației înțeleg că doar partidul lor sau cel pe care-l simpatizează să fie lăudat, celelalte – criticate? Românii care prin depolitizarea televiziunii naționale speră să nu mai vadă niciodată în vreo emisiune TVR ”moaca” lui X, dar în fiecare zi să tremure de plăcere văzând ”chipul serafic” al lui Y sau ”zâmbetul” lui Z ”inspirând încredere absolută”? Deci, cum și ce eșantioane de vârstă, profesionale, sociale etc. au fost folosite în stabilirea portretului-robot al telespectatorului român ce poate redeveni loial canalelor televiziunii naționale?

A treia – cât de pregătit managerial trebuie să fie noul Președinte al SRTV pentru a împăca și capra, și varza. Și nu doar la nivelul presiunii politice, ci și la nivelul spectrului economic? Ce asigurări poate da un candidat la această funcție că va fi capabil/capabilă să țină departe de grila programelor naționale invazia prostului gust ce se vinde bine spre a cultiva emisiunile de calitate, căutate din ce în ce mai puțin și pentru a căror producere nu există niciodată fonduri suficiente într-o societate națională de televiziune? Cine dintre candidații la șefia aceasta atât de râvnită a prezentat până acum un business plan convingător și o strategie convingătoare care să asigure recâștigarea audiențelor pierdute?

La începutul acestui an, aflând de interesul lui Sorin Ilieșiu pentru poziția de Președinte al SRTV și de sprijinul pe care l-ar putea trezi în straturi suficient de diverse ale societății, m-am voluntarizat să-mi exprim, public, sprjinul pentru candidatura sa la funcția de președinte al SRTV. Profesional – îl prețuiesc; spiritul său cetățenesc mi se pare o garanție pe care orice public servant trebuie să o prezinte; poate face cu bani puțini lucruri de mult mai bună calitate decât cei având la dispoziție fonduri substanțial mai mari etc.

Acesta era și rămâne raționamentul pentru care, la 18 februarie a.c., i-am trimis dlui George Costin, Președinte Executiv al Blocului Național al revoluționarilor România 1989 următorul mesaj: ”Susţin apelul Dumneavoastă prin care se cere propunerea dlui Sorin Ilieşiu în funcţia de Preşedinte al TVR. După atâtea  mandate aberant acordate unor oameni ce nu au făcut decât să contribuie la ruina morală şi economică a unei instituţii ce ar fi trebuit să fie un model al deontologiei profesionale, a venit momentul ca televiziunii naţionale să i se dea şansa de a deveni tot ce a fost împiedicată să fie în aceste ultime două decenii.

Sunt sigur că dl Sorin Ilieşiu dispune de arsenalul profesional, moral-cetăţenesc şi managerial necesar pentru transformarea TVR într-o instituţie naţională de care să fim mândri cu toţi, indiferent de opţiunile noastre politice.”

Indiferent de opțiunile noastre politice…

Sorin Ilieșiu nu a fost, din start, un candidat cu șanse foarte mari. Nu din cauza slăbiciunile pe care – asemenea fiecăruia dintre noi – le are, ci din cauza unora din calitățile și preocupările sale. Evidențierea acestora din urmă s-a făcut, din ce în ce mai des, prin mijloace neinspirate. Campania de susținere a candidaturii sale a fost articulată greșit, a decurs haotic și a început să fie subminată de un balast retoric insuportabil.

În locul imaginii profesionistului de televiziune, a managerului ce poate urni în sfârșit televiziunea naţională în direcţia pe care chipurile o aşteptăm, campania de susţinere a lui Sorin Ilieşiu s-a axat din ce în ce mai mult pe virtuţi care pe mulţi îi interesează prea puţin, iar pe alţii îi fac din ce în ce mai reticenţi în legătură cu un asemenea candidat. Candidatura lui Sorin Ilieşiu nu este nici la preşedinţia unei noi Alianţe Civice, nici la directoratul unui Institut Naţional de Stârpire Definitivă dar Moderată a Comuniştilor.

Prima dintre structurile menţionate nu are nici de ce, nici cum să apară. A doua, deşi neînfiinţată încă, este condusă deja și în forță de paradigma anticomunismului universal și corporatist – Vladimir Tismăneanu. Cu alte cuvinte, noi, suporterii lui Sorin Ilieşiu, am uitat pentru conducerea cărei instituţii candidează Sorin Ilieşiu şi folosim, deseori, argumente insuficient de convingătoare. Ba, şi mai rău, folosim argumente care şubrezesc şansele acestei candidaturi şi aşa nu pe placul multora. Şi mă refer, în primul rând, la cei aflaţi azi la Putere.

O campanie precum cea iniţiată în sprijinirea candidaturii lui Sorin Ilieşiu pentru conducerea SRTV are două adrese – factorii de decizie şi opinia publică.

La nivelul factorilor de decizie (tehnic, Parlamentul dar, în realitate, multe alte etaje ca Preşedinţia, Palatul Victoria, minele de marmură, regii gunoaielor şi şoselelor etc.) – lucrurile nu sunt deloc simple, chiar dacă PDL are pâinea şi cuţitul. Televiziunea naţională este o pâine foarte specială, iar cuţitul ce o va împărţi – unul cu multiple tăişuri. Grupurile (chipurile doctrinare, în fapt – găşti de interese) din interiorul puterii şi-au avut, de la bun început, candidaţii lor. Sorin Ilieşiu nu a fost unul pe gusturile atât de diverse ale Puterii. De gusturile Opoziţiei – şi ele foarte diverse – ce să mai vorbim.

La nivelul opiniei publice, cred că focalizarea pe un Sorin Ilieşiu drept cel mai consecvent militant pentru decomunizarea României, cel mai vocal petiţionar pentru pedepsirea crimelor comise în decembrie 1989 şi omul ce deţine copyrightul acelui ”război fratricid” în legătură cu mineriadele şi nu pe calităţile managerului şi omului de televiziune a fost, cel puţin în bună parte, contraproductivă. De ce nu ne-am întreba, înainte de a lansa asemenea campanii de susţinere, de fapt, ce ar putea să aştepte un telespectator de la televiziunea naţională?

Mai mult, pe alocuri s-a uitat şi în sprijinul cui se face această campanie. În unele situaţii, numele lui Sorin Ilieşiu a devenit aproape un pretext pentru a se etala meritele altor persoane – unele bântuite de o megalomanie agresivă, altele – de vocația aflării în treabă. Texte de toate felurile încep cu candidatura lui Sorin Ilieşiu pentru a se transforma repede şi definitiv în osanale ridicate susţinătorilor candidatului, ba chiar şi prietenilor, colaboratorilor şi rudelor de gradul al treilea ale susţinătorilor. Atenţia celor ce citesc sau aud un asemenea apel este trimisă în direcţii parazitare, încât mulți oameni cumsecade sfârşesc prin a se întreba “De fapt, cine şi la ce candidează, domne?” Când tot acest vârtej se va fi terminat, mă întreb dacă însuşi Sorin Ilieşiu va mai şti dacă el a candidat sau a susţinut un candidat şi la ce anume funcţie a candidat etc.

Apelurile pro-Sorin Ilieşiu sunt pritocite, amestecate şi livrate la pachet cu somaţii dure adresate Curţii Constituţionale, aşa-zise teste de depistare ştiinţifică a motivelor celor ce preferă alt tip de candidat decât Sorin Ilieşiu, incriminări şi insinuări, anunţarea încă înaintea închiderii competiţiei a motivelor pentru care Sorin Ilieşiu nu s-a aflat în vederile factorilor de decizie  etc. S-a ajuns la o adevărată beţie de cuvinte sub care au fost năruite probabil şi puţinele şanse pe care le-a avut Sorin Ilieşiu să devină conducătorul unei instituţii naţionale. Vorbele sunt disproporţionat mai mari decât întâmplarea în sine. Acte de normalitate sunt decretate “fondatoare” sau ”refondatoare”, încât te întrebi ce epitet am mai putea folosi mâine aflaţi în prezenţa unor acte şi gesturi cu adevărat fondatoare.

Livrarea la pachet a unor mesaje, apeluri, somații etc. mai prezintă un pericol. Până și oameni de bună-credință au început să cadă victime colportajului de genul ce pretinde că mai toate aceste texte sunt scrise de una și aceeași persoană – Sorin Ilieșiu. Indiferent de cine dă publicității asemenea texte ele sunt tot opera lui Sorin Ilieșiu etc.

Când postez acest text, nu ştiu care sunt, dacă mai sunt şi de cine sunt sprijinite — acolo sus — şansele lui Sorin Ilieşiu. Dar ştiu că, dacă s-au epuizat aproape cu totul, aceste şanse au fost năruite mai ales de unii dintre noi, sprijinitorii lui, care am gândit şi acţionat nu ca o orchestră atentă la nuanţele polifoniei, ci, mai degrabă, gălăgios şi cu lipsa de măsură a unor vuvuzelas. Sorin Ilieşiu este un om care a dăruit atâta timp şi trudă României ultimelor două decenii, încât merita din partea noastră cu totul altceva.

A răspunde lipsei de măsură cu lipsă de măsură este o eroare. Și există, probabil, niște români de care se uită tot timpul – cei sătui de lipsa de măsură, indiferent de cine se face vinovat de ea. O televeziune națională trebuie clădită în numele și pentru acești oameni, nu în numele și pentru deliciul lipsei de măsură.

Fiindcă tot am pomenit sintagma devenită celebră graţie lui Titu Maiorescu – Beţia de cuvinte – se cuvine, îmi zic,  să menţionez şi nişte vorbe ale lui Topârceanu: ”Lăuda-te-ar Bogdan Duică/Şi pupa-te-ar Popa Iapa!”.

 • Aprob pozitiv!

 • divanuriletomitane

  Daca intre “santaje si etaje”, mai ramanea si fobia fata de alde Bogdan Duica si Popa Iapa…, inclusiv in memoria posteritatii, in ciuda « corectilor politicii » zilei de atunci, reflexia democratiei romanesti interbelice ar trebui sa ne puna serios pe ganduri. Azi, « corectii politic », au rechizitionat complet « etajul », iar, cat despre santaj…., parca merge mai bine : « Critica-te-ar Bogdan Duica si scuipa-te-ar Popa Iapa » ( noi, cei satui de lipsa de masura, chiar am acorda sanse in acest context, celor lipsiti de ea…, gandind ca nici la aproape un secol masura ing/in/ereasca a lui Ion Bratianu nu a reusit sa-l convinga pe « Nicolae Iorga » , prin excelenta un delimitator « ingeresc »….). In spatiul public, un asemenea mesaj ar fi asigurat un « etaj », dar nu in sus, ci in jos ( in limbaj ingeresc si nu ingineresc )….Noroc ca spatiul e-public pare a fi altceva…. Mai mult, « Arghezi -ul» zilei pare a fi in « masina salvarii », Mircea Dinescu nemaiputand sa mai avertizeze pe nimeni, desi este un vector important al « betiei de cuvinte » necesare….

  Felicitari pentru calificarea SUA ! Referitor la « calificarea » SUA din 4 iulie, mai avem de discutat….Intre « betia de cuvinte » si austeritatea lor….Pe emailul privat va voi transmite date, « austere », despre etapa Bacau 7 iunie a « Divanurilor Scolilor Romanesti ».

 • mihai rogobete

  Am fi nerealişti, dac-am socoti că, prin principialitatea lui Sorin Ilieşu, pot fi plătite obligaţiile şi datoriile făcute-n campania prezidenţială.

 • Vasile Gogea

  @Dorin Tudoran
  Nu mi-a plăcut niciodată “arta pariului”, dar parcă mă îmbie, aşa, un pariu: va fi “ales” cineva care nu va prezenta “vulnerabilităţi, riscuri sau chiar pericole” pentru siguranţa naţională, dar… portocalie!

 • Radu Humor

  Domnul Sorin Iliesiu nici nu s-a vazut bine “uns” la TVR si s-a manjit singur cu niste atitudini care-l pun intr-o lumina cel putin dubioasa ! Ca sa se revanseze oarecum fata de unii dintre cei mai infocati sustinatori, comite una din cele mai impardonabile si nejustificabile iesiri in decorul amintind de gradina cu ode si slavi pe care-o credeam definitiv napadita de buruieni :
  ” Nu exista decoratie a statului roman pe masura meritelor dlui V.P. !
  Eu dacas fi sef de stat as inventa o super-decoratie, pe care as mai da-o doar catorva, foarte putini , printre care si D.G .”
  Pai, daca acum este bantuit de asemenea planuri, ne inchipuim in ce se va transforma o retea de tv si inca nationala condusa de domnia sa ?!
  Probabil ca odele si osanalele vor curge din nou, la fel, sau poate (ca se vede ca poate !) chiar mai mult ca-n epoca de trista amintire !

  Cuiva care crezuse ca cele afirmate ar fi o gluma, cam neinspirata, dar buna , domnul Iliesiu ii raspunde mult prea serios si indignat :
  ” Dezmint si dezavuez comentariul dvs. total neintemeiat, cum ca ar fi fost o gluma, cam nereusita, dar buna si afirm raspicat ca mi-am exprimat parerea la modul cel mai serios :
  Nu exista decoratie….” si repeta si intareste vechea declaratie.

  P.S. “Dezzzzmint si dezzzzavuezzzzz !!!”
  Curata vuvuzeala !

 • Hantzy

  Rareori imi sunt necesare reluari ale textului. De aceasta data insa am facut-o de trei ori. Nu pentru ca mi-ar displace, ci dimpotriva! Densitatea covarsitoare de argumente de bun simt impune acest lucru. Iar faptul ca sunt structurat prezentate nu poate fi decat pe placul unui tip de formatie reala, ca mine.
  Omit insa, nemeritat de des, ca, contrar unor prejudecati generale, puterea analitica a artistilor excede posibilitatile individului statistic. Articolul de fata este o dovada in acest sens! Personal, nu gasesc nimic de adaugat.

 • Dorin Tudoran

  @ divanuriletomitane # 1

  M-a bucurat calificarea, mai ales prin prisma depăşirii furtului din meciul anterior, furt care ar fi putut priva echipa americană de o asemenea calificare. M-am bucurat şi pentru Landon Donovan, tocmai pentru că nu mai este jucătorul care a fost cu ani în urmă dar îşi face datoria la acest turneu final. Ce şanse au mai departe el şi colegii lui… Echipa nu străluceşte şi nu poţi conta pe un moment eroic în fiecare meci…

 • Dorin Tudoran

  @ Mihai Rogobete # 2

  De acord.

  Perceput de unii ca prea apropiat de Traian Băsescu (ceea ce nu este adevărat), de alţii ca insuficient de PDL-ist (are dreptate să fie prudent), Sorin Ilieşiu “nu prezintă garanţiile” de care au nevoie să fie siguri unii şi alţii.

  De aceea şi cred că spre a-i consolida şansele (atâtea câte au fost sau încă mai sunt), noi, susţinătorii lui, ar fi trebuit să avem o strategie — şi în ce facem, şi în ce spunem…

 • Dorin Tudoran

  @ Vasile Gogea # 3

  Da, vezi bine, siguranţa naţională… La fel ca pe timpul lui Nea Ceaşcă… Nu că presa românească n-ar fi o calamitate, dar de aici la invocarea siguranţei naţionale se ard nişte etape…

  Cum crezi că ar fi reacţionat Volodea & Comp dacă siguranţa naţională ar fi fost invocată şi apărată în acest fel de o administraţie… Geoană? Sau Crin Antonescu? De Iliescu şi a sa celebră “o anumită parte a presei”, ce să mai spun?

 • Dorin Tudoran

  @ Dl. Goe # 1

  Sunt absolut emoţionat. Atât de emoţionat că uit să întreb care este motivul pentru care aprobaţi…

 • Loda

  Dreptate aveti domnule Tudoran, dar o sa vi-o luati 🙂 cand se va porni vuveazala pe anumite canale…

 • Dorin Tudoran

  @ Loda # 11

  Asta e, Loda. Dacă ăştia suntem — vuvuzelim oamenii chiar şi când au dreptate — înseamnă că merităm să fim vuvuzeliţi permanent de ceilalţi…

 • Dorin Tudoran

  @ Radu Humor # 5

  Cum nu ştiu în ce context a făcut Sorin Ilieşiu declaraţiile despre decoraţii şi super-decoraţii, nu mă pot pronunţa.

  Cum problema decoraţiilor mă lasă rece, nu văd de ce m-aş pronunţa.

  Cum Sorin Ilieşiu — şef ori ne-şef la TVR — are dreptul moral de a spune pe cine ar decora, nu văd de ce l-aş combate. Şi este mai bine să spună acum, fiindcă ajuns în fruntea televiziunii naţionale va avea alte lucruri de făcut. Şi le-ar face bine, ar şti că misiunea TVR-ului este alta decât propunerile pentru decorări.

  Cum cred că viaţa de zi cu zi este mai importantă decât zilele în care se dau decoraţii, aş zice că priorităţile zilei sunt altele decât întocmirea listelor cu decorabili.

 • Dorin Tudoran

  @ Hantzy # 6

  Multumesc.

 • Pai coane Dorine, nu inteleg ce nu intelegeti. Articolul asta bate-n ciocoi. Ciocoii care au scris in Racnetul Carpatilor lucrurile care v-au inspirat si pe d-voastra aici in Aurora Economica. Daca ati fi citit si comentariile de acolo de la Racnet, printre randuri ati fi putut remarca ca apucasem aprioric sa ma exprim in contra festivismului lingusitor dar pagubos ca metoda de promovare reciproca. Deci m-am aprobat pozitiv pe mine si m-am bucurat sa vad la d-voastra o unda de luciditate si detasare. Vad insa ca-l pastrati la suflet pe cantindatul Iliesiu, in ciuda faptului ca si d-lui a procedat intocmai si la timp, in retziproca, precum sustinatorii sai prea spontani. Coane Dorine, nu bate, nu se loveste. Cred ca si d-voastra ati fi mai potrivit. Sau chiar Octavian Paler (ca a mai fost). In concluzie: aveti dreptate! Prin ceea ce s-a intamplat in sustinerea lui domnul Iliesiu i se scad din sansele si asa putine. Din tot articolul d-voastra (bine le-ati facut!) cu o singura propozitiune ma incearca niste nedumeriri indoielnice: \”Sorin Ilieşiu este un om care a dăruit atâta timp şi trudă României ultimelor două decenii, încât merita din partea noastră cu totul altceva.\” A \”noastra\” adica a cui? \”Altceva\” adica ce? Postul de la televiziune? Pai … de-aia luptam noi? De-aia aclamam noi?

 • Radu Humor

  @Dl.Goe :
  “Aprob pozitiv !”

  mi-ati adus si dvs aminte ( ca si operatiunea decorativa a dlui Sorin Iliesiu :roll: de vremuri ce le speram apuse :
  La cererile mele de plecare in RFG primeam invariabil acelasi raspuns :
  La cererea dvs de a calatori in RFG va facem cunoscut ca cererea dvs a fost aprobata nefavorabil.
  Cum prima data am citit doar pana la ” a fost aprobata..” ultimul cuvant
  “nefavorabil”, m-a adus cu greu la o realitate spre care mi-e frica sa nu ne indreptam din nou , in acesti ultimi ani de mandat portocaliu, caci din pacate si astazi ne trezim cu sensuri contorsionate logic, cum ar fi cea cu “presa- pericol pentru securitatea nationala” si cate vor mai urma, daca nu le luam urma pana in fundul vizuinei din care razbat asemenea monstruozitati ideologice!? :mrgreen:

 • Maria R.

  Dar mai are importanta cine va fi presedinte director la TVR,acum,cand s-a decretat in CSAT periclitarea sigurantei nationale de catre”campaniile de presa”?!?
  Dom’ presedinte il poate pune si pe”tacatorul”sau de serviciu,Turcan,sau chiar pe “inebranlabilul”(curat neclintit!)tot de serviciu domn Tismaneanu,daca e sa ne intoarcem la 1989,si mai inainte,daca simpla reiterare de imagini cu sunet ale unor minciuni si razgandeli devin pericol de stat.
  N-o sa fie chiar greu sa dea”copy/paste”la desfasuratoarele de program din anii’80.
  Chiar n-as fi crezut ca am ajuns sa nu mai stim deslusi chipul adevarului,ca judecam persoane publice numai dupa apropierea temporara si intamplatoare de personaje din fauna politica…
  Daca situatia mea si a prietenilor mei ar fi oleaca mai senina,m-as distra privind prostiile comise la nivel inalt,dar acum chiar nu mai e de ras.
  Aveti dreptate,in Romania e un galimatias si-o vuvuzeala de neiertat!

 • Dorin Tudoran

  @ Dl. Goe # 15

  E bine că te autoaprobi pozitiv, ca să întărim încrederea în propriile forţe, încredere care şi aşa bate la pragul megalomaniei.

  Nu este nici o îndoială că eu aş fi cel mai potrivit pentru şefia TVR. Problema nu este că mă iei pe mine peste picior. Problema este că îţi dai iarăşi în petec luând peste picior un om care nu mai este printre noi — Octavian Paler. Este --în general — o băşcălie de prost gust şi — în particular — una care mă enervează, fiindcă Octavian Paler mi-a fost un foarte bun, foarte apropiat prieten.

  Te faci că nu pricepi, Goe. Sorin Ilieşiu merita din partea noastă, a prietenilor şi susţinătorilor săi, o campanie de susţinere cevas mai inteligentă…

 • Dorin Tudoran

  @ Maria # 17

  Tocmai acum este foarte important cine va fi numit la conducerea SRTV. Şi din acest punct de vedere Sorin Ilieşiu ar fi o soluţie foarte bună, căci nu ar lăsa instituţia la cheremul toanelor celor cu… toane foarte înalte şi spaime neîntemeiate. Cu toate neghiobiile şi murdăriile ei, nu presa constituie marele pericol pentru siguranţa naţională a României. Dar ce a fost vreodată mai uşor decât deturnarea atenţiei de la pericolele reale?…

 • Maria R.

  Sigur,a fost foarte usor,iata-ma pe mine enervata,nu sunt decat o consumatoare de presa,dar am o scuza:nu suport nici umbra ipotezei interzicerii dreptului la libera exprimare.
  Iar zilele astea a trecut neobservata chestiunea contactului Germania-Rusia cu privire la noi termeni ai securitatii in zona Marii Negre,probabail in contextul securitatii europene-au fost informate Franta si Polonia,dar nu si noi,astia de pe malul Marii Negre.Sau tocmai ne-am mutat si diriguitorii nostri erau ocupati cu despachetatul?
  Adica,aveti din nou dreptate,ne-am luat cu prostiile celor de la palatele Victoria si Cotroceni,lasand in umbra lucruri importante.

 • Dorin Tudoran

  @ Maria R. # 20

  Când te dai mare şi spui în gura mare că Marea Neagră nu e “lac rusesc” rişti ca, măcar din când în când, să ţi se transmită să tragi pluta la mal. Într-un fel, este şi tema textului postat aici -- nu degeaba s-a spus că tonul face muzica. Câteodată nu contează atât ce spui (adică, nu contează că ai dreptate), cât cum spui.

 • victor L
 • m anton

  O s-o spun cu naduf: daca l-am fi avut acum premier pe Klaus Iohannis -- poate -- am fi fost si noi macar informati in prealabil despre intalnirea de ieri dintre ministrii de externe din Germania, Rusia, Polonia si Franta. O anumita experienta in a urmari ce se intampla si cum se intampla lucrurile in spatiul german (si cel rusesc) ma indreptateste sa afirm acest lucru. Mai stiu insa cum se intampla lucrurile la noi.

 • Maria R.

  Poate nu ar trebui sa ne pese mie si celor de nivelul meu,adica oameni obisnuiti,fara ranguri si/sau suprafata intelectuala,oricum nu ni s-ar cere opinia,si oricum criza economica e foarte-foarte prezenta,zic deci ca poate pare nepotrivit interesul meu,o anonima,pentru probleme de genul intelegerilor Germania-Rusia-totusi imi pasa,ma intereseaza si ma deranjeaza ca din nou suntem pur si simplu neluati in seama,ca din nou facem figura unui…August Prostul.
  Si cred ca mai sunt si altii asemeni mie,cautand sa inteleaga ce se va alege de viata lor pe mai departe.

 • Dorin Tudoran

  @ Maria R. # 24

  Tocmai pe dumneavoastra trebuie sa va intereseze. Orice inteleger de felul acesta se face pe pielea cetateanului. Politicianul este si el un cvetatea, dar unul mai deosebit. Cand se afla la putere, incepe sa se simta altceva, alticineva…
  Daca n u incercam sa intelegem ce se va alege de viata noastra (oriunde am trai!) se poate alege praful; foarte usor…

 • Poanta lu Arghezi ”Lăuda-te-ar Bogdan Duică/Şi pupa-te-ar Popa Iapa!”, e mortala.
  Nu ma intereseaza absolut de loc cine va fi directoru TV. Cred ca se exagereaza rolu acestui canal, atita timp cit exista TV private.
  Persoana Iliesu nu ma entuziazmeaza, din contra, am citit nenumaratele Apeluri, care mi se par mult prea patimase, patetice si chiar de prost gust. Nu mi-as putea imagina ca peltelele mnealui au loc in secolu 21.
  Cred ca un asemenea post ar trebui ocupat de unu mai cool, mai neutru si mai putin patimas, fara ginduri revansarde.
  Urasc tendintele de formare a gastilor, grupurilor, mafiilor.

 • Va inselati coane Dorine, ca mai de obicei. Si interpretati prost, dupa ureche. Octavian Paler este printre noi. (…CENZURAT…)

 • divanuriletomitane

  @ « vuvuzeala » globala : Germania Rusia

  Torn si eu putin gaz pe foc….:

  http://www.cronicaromana.ro/un-nou-razboi-rece-.html

  …desi mi-am propus sa apar foarte rar e-public. Si doar in contexte de promovare a initiativelor mele. Am anticipat insa, inca de la vechiul blog a d-lui Tudoran, “vuvuzeala” globala in care “cateii” nu au voie la ceea ce “dulaii” sunt aproape de saturatie ( contextul SUA -UE -- Rusia, pe aplicatia Romania- Moldova )….Poate dupa….O mai ramane vreo ciosvarta…Chiar micsorata cu 10 % ( bugete locale) 15 % ( pensionari ), 25 % ( salarii bugetari ) sau 40 % ( numar bugetari ) . In sectorul privat “s-a rezolvat” de mult problema. Intr-o proportie covarsitoare salariatii din sectorul privat sunt platiti cu salariul minim pe economie ! Iar cca. 3 milioane din fostii salariati romani se ocupa cu “menajul” Occidentului…. Mai mult, poate ne vom descurca, chiar daca nu vom mai “avea voie” sa producem nimic….Nu ca am avea nevoie de voie…Dar asa suntem obisnuiti, la granita dintre Est si Vest, “religiile zilei” parand a veni periodic si consecutiv dinspre cele doua zari…”Ai nostrii”, devenind mult « prea destepti » si nici macar nu mai incearca vreo evadare ( chiar daca, istoric, intotdeuna suntem prinsi…. ) spre sustinerea intereselor nationale…N-ar fi “corect politic”.

 • Dorin Tudoran

  @ Dl. Goe #27

  Ti-am mai spus ca glumele proaste sunt imbecile. Iata o mostra:

  “Va inselati coane Dorine, ca mai de obicei. Si interpretati prost, dupa ureche. Octavian Paler este printre noi.”

 • Strategia „în ce facem şi în ce spunem…” nu poate fi stabilită fără „cum gândim”, pentru a „cum spune”. Dacă ideea omului obiectiv camuflează pe cea a celui providenţial – terţiu exclus în dualitate – echilibru între bine şi rău, samavolnicia prepartiţiei dualiste mă face să-mi rezerv susţinerea, simpatia. Ce fel de obiectivitate politică poate funcţiona între stânga şi dreapta, când tocmai disociativismul gândirii este folkloric, mioritic, stângist? Neconfundând dualitatea cu diversitatea, obiectivitatea nu poate fi activată decât, paritar, prin colectivitatea convingerilor, nicidecum majoritar. Aş fi agrreat candidatura dlui. Sorin Ilieşu, fără a mai fi aşteptat din parte-i un program, dac-ar fi propus, în reţeta echipei de conducere sprijinitoare, ca fiecare orientare ideologică fundamentală să fie prezentă, indiferent de numărul simpatizanţilor, cu tot atâţia reprezentanţi, pentru ca dialogul să poată avea loc, egal, între principii, nu între forţe, descumpănit. Când, însă, maniheismul exclusivist şi intransigent al celor de dreapta îi ţine captivi în stângism, tonul vuvuzelelii rămâne, fără speranţă, surd şi mut, monoton.

 • Florin Iaru

  @Dorin
  Mărturisesc că nu înţeleg (deşi aş dori fierbinte s-o fac) de ce le plac unora blogurile potrivnice? E clar că un blog adună la un loc oameni cu afinităţi sau viziuni asemănătoare. Sau poate doar prieteni îndepărtaţi. Dar ce te poate face să stai, să călăreşti un blog care-ţi e nu numai străin, dar şi potrivnic? Oare s-o fi definit afecţiunea aceasta nouă, “masochism virtual”?
  Mi-aduc aminte de o piesă a lui Paul Everac. Da, domne, chiar a lui. Florin Piersic, întrupînd un activist de care Partidul urma să se scuture, ascultă, prin tabloul 11, postul de radio “Europa liberă”. Şi ce crezi că face? Se răsteşte la radio: “Taci! Taci! (răcnit) Taaaaci!” Şi ce mai crezi? Radioul nu tace! Poţi să-ţi închipui? Eu cred că radioul ăla n-avea nici butoane, nici fir, nici cutie, nici lămpi. De aia nu putea fi închis! :))

 • Florin Iaru

  Pe verificate şi pe luate. N-am intrat pe blogurile portocalii decît ca să-mi apăr un prieten, sau doar să semnalez o nedreptate flagrantă. Adică: intru, văd, gust şi, dacă nu-mi place, plec, nu scuip şi nu bag minţile-n cap nimănui.
  Şi acum, la subiect.
  De acum în zece-douăzeci de ani, TVR nu mai depinde de nici un director/manager sau ce-o mai fi. E un organism autonom, rezistent, retrograd, un zid de indiferenţă şi o crescătorie de nepoţi, un paradis sindical, o trambulină către pensie. Nimeni, nimic nu mai poate schimba instituţia. Poa’ să te cheme Ilieşiu, Avramescu, Jugănaru, Longin, oricum. Te poate chema şi FMI, că tot TVR va învinge.

 • Dorin Tudoran

  @ Florin Iaru # 31 & 32

  “Masochism virtual”, zici? Bine zici! Nenorocirea este ca nimic nu ramane virtual prea multa vreme. La un moment dat, masochistul, satul de distanta ce il separa de obiectul urii sale, se pune pe drum, iti bate la usa, deschizi, te scuipa intre ochi etc. Daca asa i-ar face, cu adevarat bine, ar fi o terapie. Dar nu este…

  I-am spus candva lui Sorin ce cred despre anumite institutii…

  Week-end placut!
  Degeaba le spui unora “Taci, ca mai mult rau faci!”. Ei sunt convinsi ca au o misiune, poarte o cruce istorica, sunt eroi seculari ori milenari si uite asa vuvuzeala. Pe drum se pierde tocmai sansa vragila care se contura la un moment dat.

 • victor L

  “Informaţiile şi declaraţiile turnătorilor -- în majoritate, scriitori -- sunt, în schimb, de o bogăţie, dacă nu şi de o calitate literară remarcabilă. ” N. Manolescu in Romlit.

  Ma intreb, naiv cum sint, daca intre timp s-a schimbat ceva in sintagma “in majoritate, scriitori”.

  In fine, e pauza de meci, dar se termina.

 • Radu Humor

  Dle Florin Iaru
  De multe ori urmarind mersul lucrurilor(de fapt a ideilor )pe un blog, descoperi ca ai si tu ceva de spus la/pe un anumit subiect !
  Ca acea ideie nu-i pe placul mainii de oameni stransi acolo de identitatea parerilor politice(de cele mai multe ori) n-ar trebui sa para in ochii bastinasilor un afront adus inteligentei sau conceptiilor pe care le sustin.
  Ca unii prefera sa tina un blog afisand doar ceea ce le convine lor si prietenilor
  (unii doar virtuali), iar altii isi asuma riscul de a-i lasa si pe ceilalti sa se exprime, tzine totusi de personalitatea in cauza.
  Mi-aduc aminte ca atunci cand a fost avansat Sever Voinescu si-a lasat blogul liber si s-au depasit in cateva saptamani 1000 si ceva de postari, fara ca blogul(tinuta lui) sa aiba de suferit .
  Dimpotriva !
  Libertatea dobandita , de fapt oferita cu buna stiinta, sau din curiozitate, a facut ca dupa cateva contre care se manifestau si in momentele supravegheate , in scurt timp s-a ajuns la o confruntare atat de civilizata incat aproape ca-ti era dor de o rabufnire ne la locul ei 😉 :roll:

  P.S. Sa nu credeti ca atunci sau acum sunt de acord cu ceea ce face sau zice Sever Voinescu …

 • Corect, dle. Radu Humor: dacă ne mai împrumutăm la FMI, or să ne majoreze tarifele ăştia şi la încălzirea globală.

 • emilian

  D-le D.Tudoran ,
  V-am afisat un link de pe blogul” AVP &d.Grebu “care reprezinta o replica la “vuvuzeala” dvs, in stilul binecunoscut al lui V.Padina..M-am gindit ca v-ar interesa .Cred ca merita ..Daca _nu_nu .. dar, daca nu ,nici nu stiti ce pierdeti!..

 • Radu Humor

  @Mihai Rogobete
  :roll: 😆

 • Dorin Tudoran

  @ emilian # 37

  Ce sa pierd? Nu pierd nimic.

 • emilian

  D-le D.Tudoran;
  Ba eu cred ca ati pierdut o… replica,pe cinste .Sau nu ati vrut sa afisati linkul, ptru a nu-l populariza? Bun,pe mine m-ati lamurit ,dar sa vad cum o sa-l lamuriti pe @D-l Goe, intrucit tipul asta este cam sîcîitor..Ma enerveaza si pe mine, cum vine sa se bage in seama cu tot felul de insinuari ,precum ca nu aveti curaj sa infruntati opinii diverse ,nici macar atunci cind sunt exprimate decent.. Chiar asa ? Ce credeti ca s-ar fi intimplat ,daca ati fi afisat linkul?

 • Dorin Tudoran

  @ emilian

  1. Nu știu în legătură cu ce v-am lămurit. Dar ca să fim înțeleși -- nu am nimic nici de cîștigat citind postarea respectivă, nici de pierdut -- necitind-o.

  2. Nu vă faceți nici o iluzie, textul mi-a fost semnalat și de alții, înaintea dumneavoastră. L-am citit și mi-a fost milă…

  3. Nu doresc să afișez linkul din două motive. Primul -- cei interesați de blogul respectiv sunt abonați la el, așa că nu au nevoie de ajutorul meu. Al doilea -- nu văd de ce aș oferi linkuri spre texte care, cum am spus, nu-mi trezesc decât milă.

  4. Nu sunt preocupat nici de ce va spune Dl. Goe. Îi aprob comentariile, când se străduiește să fie coerent și să nu recurgă la insinuări. Nu i le aprob (majoritatea tristă a situațiilor) cînd bate câmpii spre a face pe interesantul.

 • emilian

  D-le,D.Tudoran ;
  Intrucit vad ca mi-ati publicat comentariile, incep sa ma simt deja mult mai bine ..Nu ma supar ca nu ati publicat si linkul .Cred ca cine vrea sa-l citeasca poata sa mearga pe blogul d-lui ..Are si niste ilustratii ,ale maestrului D.Grebu, f.sugestive si pe masura textului.Pacat ca nu vreti sa-l afisati..
  Chestiunea este ca sunt unul din sustinatorii lui S.Iliesiu si mi-ar fi placut sa va dati mina ptru a-l impune ca presedinte al TVR..Vad ca in afara de mici “vuvuzeleli”nu sunt probleme care ar trebui sa va puna in defensiva ..Asa imi faceti impresia .Sau gresesc? Mi-ar placea sa fie numai o perceptie gresita si sa faceti in asa fel incit acei “decidenti”sa va cunoasca parerea si sa tina cont de ea.. Adica ,unde au esuat ei din cauza “vuvuzelelilor”,sa fie un succes, numai al d-voastra ..In fond avem un scop comun si imi este indiferent cine a fost primul si cui ii datoram succesul ..

 • emilian

  Da,acum am vazut raspunsul. Va multumesc .Va respect pdvd ,dar in acelasi timp regret ca nu puteti sa treceti peste problemele astea, care mi se par mai mult pesonale .. Nu vreau sa ma amestec,dar nu inteleg ,ce motive aveti ca sa va fie mila ? In sfirsit ,nu cred ca asta ar fi un impediment ca sa nu va dati mina ..Mila este un sentiment crestinesc ..M-as bucura ca, celor care ne decid soarta, sa le fie mila de noi.. Fie macar si numai in chestiunea asta comuna.. Este asa cum ati spus :”o batalie majora ” pe care cred ca, d-l S.Iliesiu, ar trebui s-o cistige intrucit ar fi omul potrivit din toate pdvd..Este intransigent si numai dinsul ar putea sa tina in friu CA al TVR politizat , care se prefigureaza a fi majoritar al puterii..Dar ,nu cred ca este cazul sa -i poplarizez eu meritele ..Cred ca i le cunoasteti mult mai bine si nu as vrea sa cad si eu in pacatul “vuvuzelelii”..
  Va salut , si ..pe miine?!

 • Dorin Tudoran

  @ emilian # 41

  Cu mult inainte ca unii sa devina sustinatorii atat de agitati ai lui Sorin Iliesiu, eu m-am voluntarizat sa-l sustin, public, inca din luna februarie a acestui an. Asadar, decidentii stiu foarte bine ca il sustin. Mi-am facut publica sustinerea respectiva dintr-o obligatie morala, nu cu iluzia ca decidentii vor tine cont de opinia mea. Sa speram, insa, ca vor tine cont de opinia altor oameni care il sustin pe Sorin Iliesiu. Faptul ca m-am delimitat de un anumit stil pe care-l gasesc nu doar hilar dar si contraproductiv nu inseamna ca mi-am retras sprijinul acordat candidaturii lui Sorin Iliesiu. Sorin Iliesiu stie foarte bine acest lucru. Asta este important pentru mine, nu ce crede, insinueaza sau bolboroseste o vuvuzea ori alta.

  Probleme care sa ma puna in defensiva? In defensiva de teama cui?

 • Dorin Tudoran

  @ emilian # 43

  Mila este un sentiment crestinesc, dar, daca o practici peste o anumita limita incepe sa creeze celor de care iti este mila o dependenta fata de mila. In unele cazuri, s-a si creat. Mai mult, te trezesti cu cel ce traieste ca un milog in particular ca se da drept cavaler neinfricat si cu dalba naframa — cind se da in petec, in public.

  Ce intelegeti prim “majoritar al puterii”? Unii il injura pe Sorin Iliesiu ca ar fi prea pro-Basecu (ceea ce nu este), altii ca este prea anti-Opozitie (ceea ce nu este). Daca CA al SRTV ar fi majoritar al Puterii si Sorin Iliesiu ar fi “omul lui Basescu”, nu ar avea nevoie nici de sustinerea mea, nici de sustinerea vreunor vuvuzele.

  Ce trebuie sa acceptam cu toti — oameni intregi la cap; ba chiar si vuvuzelele — este un lucru de bun simt: numirea noului Presedinte al SRTV este o DECIZIE POLITICA. Deci, si o eventuala numire a lui Sorin Iliesiu va fi tot O DECIZIE POLITICA. Nu ajuta la nimic jocul “Daca este numit candidatul nostru, este o decizie tinind cont de calitati profesionale; daca e numit candidatul altora, e o decizie… politica”.

 • radu

  Domnule Tudoran ,
  Se pare ca ati sezizat perfect in ce mizerie incearca unii (…CENZURAT…) sa va atraga.
  Ramaneti la atitudinea asta si blogul dvs va ramane acealasi for civilizat de dicutii.
  Eu unul nu pot decat sa va multumesc ca nu intrati in polemica cu (…CENZURAT…) care au devenit brusc prietenii domnului Iliesiu.

 • Cum în vuvuzeala dialecticii, a unităţii şi luptei contrariilor, anti-A stă pe craca lui A, fiindcă prin el există, stârpindu-l şi-o taie de sub picioare. Nu contrarietatea evită implozia, ci ireductibilitatea. Apreciez atât erudiţia cât şi moralitatea dlui. Ilieşu; mă tem, însă, de dualismul acestora, chiar dac-ar fi vorba despre Lao Tse. Ca să nu zic de Gigi Becali.
  “Contrarevoluţia” pomenită-n ultima intervenţie a dlui Sorin Ilieşu, fu, de fapt -- burta goală aşezându-se pe ultra-stânga -- leninista ultrarevoluţie provocată de ultrasărăcie. Ideologic, doar ghiorţăind. Dezideologizarea camuflează starea de neideologizare latentă şi inertă. Ferească-ne perspectiva de a recupera comunismul ceh sau polon, pentru ca, neflămânzi, să putem mesteca percepţia non-leninistă şi “contraînnapoitoare” a democraţiei.
  Vuvuzeala Portugalia-Brazilia mi-a trezit nostalgii.

 • Florin Iaru

  @Dorin…
  Mi-a plăcut răspunsul tău. Din păcate, există oameni care-şi dezmiardă fanatismul iluzionîndu-se că-i obiectiv şi imparţial. E o autoamăgire care mă dixtrează (musteşte de furie pe dinăuntru, că de aia e fanatism). Decizia e una politică, exact cum a fost aceea a Curţii Constituţionale. Fiecare judecător integru şi imparţial a votat… cu partidul lui. Păi, asta e Înaltă Curte? Spun asta deşi sînt 100% împotriva actualei puteri.
  Aşa că o decizie politică în cadrul unei instituţii publice tot un c…at rămîne! Cîrnat, domnilor, nu săriţi în sus!
  @Radu Humor
  Musca nu era pe pălăria dvs. 🙂

 • Daca_nu_nu

  @) emilian # 37
  Stimate domn, să fie cu iertare, dar mă văd nevoită să intervin. Chiar dacă nu apar la comentarii -- sunt şi chestiuni la care mă pricep mai puţin sau deloc -- eu citesc blogul dlui Tudoran cu destulă atenţie, aşa încât v-aş rămâne recunoscătoare dacă aţi folosi virgulele acolo unde se impun. Ca de exemplu în următoarea situaţie: ”Dacă nu, nu” în loc de ”Dacă_nu_nu”, din simplul considerent că mă aflu foaaaaaaaaaaaarte departe de ceea ce discutaţi dvs. în comment-ul citat, atât de departe încât habar n-am despre ce vorbiţi.
  Dacă veţi da curs rugăminţii mele, vă mulţumesc încă de pe acum.
  Dacă_nu_nu.

 • Goldmund

  In mare,aveti dreptate si expuneti parerea dvs. docta,distantat de problematica si “brizanteria locala”(mai ales ca nimeni nu-i profet in tara lui..)

  Numai ca in acest caz,referitor la alegerea unui nou director al TVR,nu va inteleg.Putem sa aducem mii de semnaturi(cati or fi “astia visatori”…?)pentru domnul Iliesiu,putem sa aducem mii de argumente pentru o schimbare radicala in politica radio-televiziunii publice,numai daca cineva “puternic”al zilei ne-ar asculta,iar dvs. ramaneti distant,sceptic fata de tema.Nu va inteleg,sincer.
  Eu nu m-as lamenta ca “totul e politizat”,din moment ce pana acum a fost asa,domnule Tudoran, si stiti prea bine ca daca nu e domnul Iliesiu,tot politizata va ramane tema,si fara pdlei,care doar “incurca” itzele… ,pentru ca vedem si noi,astia “capsunari”/necunoscutii,ca peste tot sunt cateva teme in jurul carora se invarte lumea intreaga:politica,banul si sexul,iar televiziunea e politizata,indiferent de tara,insa in Romania e extrem-aveti dreptate,si doar in RPChina,Vietnam,fostul spatiu sovietic sau Coreea de Nord sa fie si mai rau.

  Nu e usor sa urci din stalinism.Iar calea lunga incepe cu primul pas(filozofia chineza)Nu stiu daca pasul acesta e foarte,foarte important,dar daca romanii nu-l fac nici macar pe primul…..
  Implicati-va domnule Tudoran,nu va multumiti cu perspectiva din Turnul de Fildes!

 • Dorin Tudoran

  @ Radu # 46

  Rămân.

 • Dorin Tudoran

  @ Florin Iaru # 48

  Cum ar veni -- Imparțial ca/precum Curtea Constituțională. Ai copyrightul!

 • Dorin Tudoran

  @ Goldmund # 50

  Nici eu nu vă înțeleg, dar ăsta nu e un capăt de țară. Deci -- cum, în ce fel să mă implic? Am făcut-o printr-un text de susținere a dlui Sorin Ilieșiu. Altcum nu am cum să mă implic. A încerca să fii rațional, să nu încurajezi un tip de gălăgie contraproductivă nu înseamnă a te izola într-un turn de fildeș. Ca să nu mai spun că detest ridicolul -- nu sunt lovit de grandomania ce cutrieră târgul, cea de a crede că, dacă mă implic în ceva, cei ce iau decizii țin cont de opiniile mele. Mesajul în unele din aceste campanii desfășurate aiurea mută accentul de la Candidat la Sustinători. Citiți atent o anume suită de texte și veți observa că s-a început cu meritele lui Sorin Ilieșiu pentru a se ajunge la hiper-meritele unora dintre susținători. Nu este doar o aiureală, este și o manipulare a discursului. Dar nu oblig pe nimeni să vadă ce mi se pare evident. Fiecare dintre noi vede până unde poate și până unde vrea să vadă. Cele bune.

 • AHA

  Aha! Deci primul pasin urcarea din stalinism e filozofia chineza. Buuuuuoooon!
  Insa nu e foarte, foarte important, se pare …
  Se pare, domnule Tudoran, ca un fan al dumneavoastra considera ca nu va implicati si va cufundati in reverii ivorii. Fie nu e fan adevarat, fie nu va e fan, fie nu a citit motivele pentru care ati ales ca implicarea dumneavoastra sa aiba o anumita forma. Ca o fi de succes sau nu … nimeni nu e profet in tara lui! … dar aveti tot dreptul, ca om liber, sa o alegeti. Sau nu?!

  P.S. Pana si in razboi, liderii aliatilor n-au prea acceptat tactica celorlalti … insa nici unul n-ar putea fi acuzat de neimplicare. Zic si eu, asa!

 • Goldmund

  PS
  Apropo de vuvuzele:
  ce ar fi firava democratie din Romania fara aceste “vuvuzele”?
  Si stiu,am aflat si am citit ca si dvs.,domnule Dorin Tudoran il sustineti pe domnul Sorin Iliesiu-foarte frumos-de la departare.

  Stiti parerea mea despre raspunderea unor figuri ilustre ale elitei romanesti….Aduceti putina normalitate in Romania si apoi mergeti si sustineti Romania peste tot in lume,unde doriti.Dar stiu ca fiecare are doar o viata si nimeni nu doreste sa ajunga un Eminescu in Bucuresti…,dar toti vor sa ramana nemuritori.

  Ei,din cand in cand-foarte rar-va tachinez.Si pentru ca avem “Anul Mark Twain,mi-am adus aminte ce-am citit odata despre timp:”Poate timpul inchide ranile,insa e un prost cosmetician.”E nevoie de oameni,mai ales de elita….

 • Goldmund

  Acum am citit si raspunsul dvs..
  Numai de bine,domnule Dorin Tudoran

 • Radu Humor

  @Florin Iaru :
  “Musca nu era pe pălăria dvs. 😆

  Stati linistit ca nu port palarie ( mai ales portocalie 😉 ).
  Vreau sa va spun ca impartasesc opinia dvs. referitoare la
  “”poate veni oricine, tot TVR va invinge !”, de fapt sa va completez in cele aratate acolo, cu convingerea mea, ca nimeni nu va mai reusi sa pastreze bruma aceea de obiectivitate care a cazut pe RTV in/pe timpul(ii) lui Sassu…

 • Radu Humor

  Si sa stiti ca nu-l simpatizez deloc pe Sassu si ai lui……

 • riri

  @ Radu # 46

  Rămân.
  ……………………………..
  da domnule,
  rrrRm.i ca radu ca e de bine.

 • emilian

  Buna seara,
  In primul rind vreau s-o asigur pe doamna,”daca_ da_da”,ca nu am avut in nici un chip intentia de a-i plagia nickul sau licenta poetica ..Afost o chestiune de spontaneitate si atit..Promit ca n-o sa se mai intimple..
  In alt doilea rind cred ca m-am lamurit si cu privire la campania asta de sustinere a lui S.Iliesiu. Adica ,s-au framintat degeaba “vuvuzelele”..Este clar ca decidentii au hotarit de mult si ca aceasta este o hotarire politica ,din pacate..Spun”din pacate “intrucit am avut speranta ca partidele vor dori sa redea TVR contribuabililor si ca sefii ei vor fi numiti pe criterii profesionale si manageriale..Acum cind stim ca T.Basescu este cel care va hotari ,nu ne ramine decit ca ,unii sa ne infuriem, sau, dimpotriva ,altii sa ne bucuram..Eu ,mai mult ca sigur , am sa ma infurii..Nu stiu cine va fi “preferatul”,dar daca va fi unul din cei care apar prin unele medii de informare ,marturisesc ca nu -i vad bine pe cei de la putere.. Dar, n-au decit sa -si hotarasca singuri sfirsitul ,ptru ca asta o sa-i astepte ..

  D-le D.Tudoran,
  Vad ca ati fost felicitat de d-l F.Iaru ca mi-ati raspuns bine la interventiile mele.. M-am tot framintat sa gasesc ce l-a multumit in raspunsul dvs..
  Dinsul zice asa:
  “Din păcate, există oameni care-şi dezmiardă fanatismul iluzionîndu-se că-i obiectiv şi imparţial. E o autoamăgire care mă dixtrează (musteşte de furie pe dinăuntru, că de aia e fanatism)”.
  Marturisesc ca am tot incercat sa patrund sensul acestor fraze ,dar nu am putut cu nici un pret..Cine isi “dezmiarda fanatismul”? S.Iliesiu ,T.Basescu ,V.Padina sau niste oameni ,in general ? :roll:
  In alta ordine de idei marturisesc ca ma aflu din nou in fata unei nelamuriri..
  Ceea ce spuneti aici ..
  @ emilian # 43
  “Mila este un sentiment crestinesc, dar, daca o practici peste o anumita limita incepe sa creeze celor de care iti este mila o dependenta fata de mila. In unele cazuri, s-a si creat. Mai mult, te trezesti cu cel ce traieste ca un milog in particular ca se da drept cavaler neinfricat si cu dalba naframa — cind se da in petec, in public.”

  …m-a pus pe ginduri ,intrucit nu inteleg unde ati vrut sa ajungeti ?!.Este o subtilitate pe care n-o inteleg..Sau nu trebuie s-o inteleg eu?
  V-as ruga, daca se poate, sa-mi dati niste indicii ,macar, sa stiu unde sa caut raspunsul..

 • Dorin Tudoran

  @ emilian # 61

  1. Florin Iaru este cel ce va poate da raspunsul cel mai exact.

  2. Unde sa gasiti raspunsul in legatura cu vorbele mele despre mila, dependenta de ea etc. ?

  In istoria framantatei fiinte umane. Unii se iau, in mod voit, drept ce nu sunt, altii habar nu au ca in ei locuiesc mai multi oameni.

  A doua categorie este cea a nefericitilor ce sufera de “split personality”/”multiple personality disorder”. Dimineata -- haiduci, dupa amiaza -- tarfe, seara -- milogi, acesti nefericiti n-au de unde sa stie cate fetze arata lumii. Nu pot fi condamnati.

  Cei din prima categorie — care stiu bine ca nu sunt ceea ce pretind a fi — sunt de condamnat.

  Iti ia o vreme sa intelegi (daca poti spune vreodata ca ai inteles clar) din ce categorie fac parte asemenea oameni. Dar atunci cand te-ai lamurit (pe cat este posibil sa te dumiresti in asemenea cazuri alunecoase), e indicat sa-i tratezi cum se cuvine: cu dispret sau cu mare rabdare…

  Cum vedeti, nu este vorba despre nici o subtilitate care va scapa.

 • Radu Humor

  @Emilia
  Ce frumos stii sa te alinti ? !
  Sau poate te-a trimis sa strangi ceva probe, ca asa acuzatia ar fi mult prea vaga si in mai multe feluri interpretabila.
  Multumiti-va si cu ce reusiti sa patrundeti, ca sunteti pe drumul cel bun, presarat cu idei si metafore, dar vad ca va lipsesc “maestrii” de care dincolo te impiedici la fiecare pas, mai neatent facut :roll:

  P.S. Sa stiti ca am fost rugat sa va raspund eu, de un fost vecin de-al meu, la fel cum ati fost dvs. trimis aici sa aduceti niste clarificari (pe cat posibil, parca asa se/va spune :roll: ) , daca nu cumva ati luat din proprie initiativa in mana si aceasta problema ….

 • Ma uimeste cita energie se consuma pt. promovarea intr-un anumit post al cuiva, la institute de cercetare, sau la judecatori, la Tv, se pune in miscare o masinarie care spera ca omu providential pus in postu respectiv va rezolva problemele societatii, cel mai des se uita care sunt aceste probleme? De ex. de problema economica nu se simte nimeni atras, nici o societate civica nici un intelectual, de parca asta n-ar avea nici o importanta.
  Rolu omului providential s-a vazut la actualu Campionat Mondial, o parte din marile vedete au plecat acasa, altii sunt inca in carti datorita unor anonimi.

  Am mai spus-o, adevarata vedeta, adevaratu “providential” e echipa, ramine intrebarea esentiala Cum se poate forma o echipa?
  P.S Echipa, nu e gasca!

 • Dorin Tudoran

  @ neamtu tiganu # 63

  Aveti dreptate. De doua ori.

  Prima -- la economie nu se baga nimeni. Sau se baga multa lume, dar putini stiu ce vorbesc. La politica, fotbal si acum la televiziune se pricepe tot romanul.

  A doua -- spiritul de echipa este una, spiritul de gasa -- altceva. In Romania nu (prea) mai exista spirit de echipa — gasca (uneori chiar haita) este mai atragatoare.

  Nu (mai) tin minte cum se face diferenta in germana, dar in engleza una este sa “team up” si alta este sa “gang up”.

  Ma duc la meci!

 • Radu Humor

  Succes !
  Aveti un meci f greu, dar ma gandesc ca cei doi Bradley vor salva onoarea yankeilor !
  Acum e randul lor, Donovan va fi anihilat cu orice pret :roll:

  V-ati edificat de asemanarea cu antrenorul suedez ?
  Daca nu, va rog sa ma credeti pe cuvant !

  P.S. Era sa zic , daca nu,nu …. 😉

 • Catalin

  Sustinerea insistenta, prin repetate apeluri, a unui candidat, sustinere ce se termina aproape inevitabil in masajul propriului ego, poate fi rezumata prin stilul scriitoricesc :” Parler des autres, pour mieux parler de soi”. Daca nu ma lauda presa si editurile, ma vuvulezez singur, plus doua-trei ajutoare.

 • Radu Humor

  Ati pierdut frumos si oarecum nemeritat !
  Daca se ajungea si la penaltiuri, puteam spune ca a fost perfect si poate se depasea si aici vreun record ca la Wimbledon.

  @ Radu Humor

  Am mai raspuns — era greu de castigat cand octanii din benziena erau putini…

 • Goldmund

  team up=verbünden(cine cu cine,doamnelor si domnilor?)
  gang up=zusammenrotten(nuantele devin vaporoase,subiectii-din germana!-fortati de imprejurari,sa actioneze impreuna)
  -vuvuzele,treceti muntii!Maestrii va privesc si se lamenteaza(in lipsa lor!!) de neputinta voastra,si ca sa zic asa:
  lumea va priveste!”Eu”stau inca la balcon si-i observ pe vuvuzele si criticii ratiunii pure romanesti
  Aici exista multi prieteni ai maestrului-voi cu cine sunteti,cu cine votati?La vuvuzele e clar,aici ambiguu?!Asa putem diseca cu bisturiul mintii de romani,intreg paradisul,construit de altii in doua mii de ani de cultura,dar mai ales de civilizatie,sau ne lamentam

  Deutschland!Schland!Tschüs!

 • Florin Iaru

  @emilian
  Vă înţeleg, şi, din nefericire tocmai înţelegerea asta-i problema dvs. Dacă mi-aţi fi dat şi (orice) alte argumente decît cele afişate pe blogul atît de personal al lui Viorel Padina, v-aş fi crezut. Dar cînd aduceţi ca argument dragostea dvs. pt Sorin Ilieşiu şi argumentele exaltate ale AVP&DG, pe care le recomandaţi entuziast şi insistent, verdictul meu e dat.
  Am o întrebare: îl cunoaşteţi personal pe S.I.? De cînd? Ce ştiţi despre activitatea domniei sale? Numiţi-mi cîteva acţiuni în care a fost implicat. Şi de cînd aţi devenit convins că postul din TVR i se cuvine? Aveţi o motivaţie profesională? Cunoaşteţi modul de organizare sau problemele de structurare ale instituţiei? Sînteţi convins că lupta trebuie dusă cu CA? Care sînt simpatiile politice ale lui S.I.? Bineînţeles că aştept de la dvs. răspunsuri cinstite (orice, numai propagandă sau Wiki, nu).

 • Florin Iaru

  Am greşit nişte virgule, de la aranjatul textului în pagină. Sper să se ierte…

 • Dorin Tudoran

  @ Radu Humor # 64

  Donovan s-a anihilat de unul singur. Ca si altii membrii ai echipei americane. Disciplinati -- tactic si epuizati -- fizic puteau sa castige doar daca nu greseau nimix si ghanezi greseau. de mai multe ori…

 • emilian

  Buna ziua,
  Mai intii tin sa -mi exprim parerea de rau ptru pierderea meciului de catre echipa de fotbal a SUA ,in fata echipei din Ghana ..Afost un meci extraordinar .La inceput am tinut cu Ghana ,gindind ca ea este cea slaba ,dar curajoasa si ca de aceea merita sustinuta .In mintea mea de nationalist , vedeam infruntindu-se doua tari (una mica si necunoscuta si una mare si arhicunoscuta)si nu niste echipe nationale de fotbal.Dupa primul gol al Ghanei mi-am schimbat optiunea. Mi-am indreptat sustinerea catre echipa SUA .M-am bucurat cind am vazut egalarea ,si, mai mult, mi-am dorit sa cistige Am vrut sa cistige ptru ca de data asta i-am vazut pe ei cei slabi,dar curajosi ,fiindu-mi mila cind ii vedeam cum se zbat si cu cita daruire si disperare lupta. N-au reusit.. si cind i-am vazut prabusindu-se dezamagiti ,acel sentiment de mila s-a amplificat in asa fel incit mi-am revarsat asupra lor toata stima si respectul ptru ei si ptru tara lor..Ei(fotbalistii)mi-au stirnit acest sentiment deoarece acolo pe teren nu aveau aroganta unora care provin din tara cea mai puternica din lume ,ci aveau o teama care ii facea umili si disperati ,ca pierderea meciului le-ar aduce o mare tristete suporterilor lor din tara si de pe stadion..Daca acolo ar fi fost tara mea si acei fotbalisti ar fi fost ai nostrii si i-as fi vazut prabusiti pe gazon , mila ar fi fost si mai puternica si nu m-as fi suparat in nici un fel ca au pierdut meciul si nu mi-as fi indreptat impotriva lor nici un dispret sau alt sentiment de respingere ,ba dimpotriva, i-as fi tratat cu respect ptru ca au vrut sa ma faca fericita si mindra de ei ca sunt romani ca si mine..

 • emilian

  D-le D.Tudoran,
  Acum ,va rog respectuos sa-mi permiteti sa va mai dau un raspuns ,d-voastra si poate si d-lui F.Iaru..
  Nu neg ca am adus linkul spre a va provoca la un raspuns pe masura personalitatii d-voastra ..Sunteti o personalitate arhicunoscuta ( un fost disident anticomunist si un poet la fel de cunoscut)..Aveti renume ,aveti situatie buna ,aveti un statut social bun.. V-am admirat curajul si contributia pe care ati avut-o pe vremea comunismului,atunci, cind din diaspora va adresati romanilor de la Radio “Vocea Americii”.Eram printre aceia care va ascultam cu sufletul la gura cu speranta ca veti putea sa ne ajutati ,pe noi, cei ramasi in tara.M-am bucurat ca ati revenit (dupa revolutie) ca sa fiti alaturi de noi ..V-am urmarit cu atentie si interes si nu pot spune ca m-ati dezamagit,dar din pacate , pina acum citva timp..Spun”acum citva timp” intrucut raspunsul pe care mi l-ati dat imi da acest sentiment.In primul rind ca nu mi l-ati dat spre a fi inteles de mine ,ci de catre Altcineva ..Ati vrut sa-i transmiteti prin mine ,Aceluia , ca acea mila crestineasca s-a transformat in dispret ptru ca el si-a aratat mai multe fetze ?: “dimineata haiduc ,la prinz tirfa ,seara milog”?.Grele cuvinte si greu verdictul ! In concluzie ,d-le D.Tudoran ,cum credeti ca pot sa inteleg acea explicatie pe care dvs o vedeti simpla ,iar eu ,nu? Nu inteleg ptru ca nu stiu ce s-a intimplat cu acel sentiment de mila .Afost el sincer,dezinteresat si neconditionat ? Ce s-a intimplat de atunci si pina acum? V-a uzurpat,Acela , pozitia in societate sau in rindul confratilor d-voastra ? V-a adus falimentul material si moral din cauza unor raspunsuri la opinii contrare si pozitionarii lui alaturi de altcineva din alt spectru politic?
  Cu ce este el mai fanatic daca l-a sustinut pe T.Basescu ,decit F.Iaru care l-a sustinut pe CA si apoi pe MG? Eu nu l-am vazut pe el la televiziunile lui SOV si Voiculescu, facindu-i campanie pe bani lui T.Basescu ..Cu ce merita el dispretul si desconsiderarea d-voastra ptru sustinerea neconditionata si cu buna credinta a lui T.Basescu ,iar F.Iaru ,dimpotriva ,respect si consideratie?
  De aceea va intreb :Ce vreti sa obtineti afisindu-va public dispretul fata de un prieten care pina mai ieri il apreciati?
  Stiu ca il apreciati ca poet si ca fost disident si am vazut ca ati probat asta .Nu stiu insa daca ele au fost facute “din mila” ,iar, daca da,ce v-a determinat? Ati vrut sa-l faceti obedient si sa-l puteti manipula ptru alte scopuri si interese? Ati vrut sa-l faceti catelusul d-voastra ,spre a va linge mina care i-a intins o ciosvirta de la festinul d-voastra?Daca da, d-le Tudoran ,nu el este acela care este demn de”mila”..

 • Dorin Tudoran

  @ emilian # 73

  V-a trebuit tot “detour”-ul acesta, toată strategia aceasta “de învăluire” etc. pentru a pune o întrebare simplă și coerentă?

  Păcat -- de timpul dvs. și al altora care comentează pe acest bloc.

  Când vă veți obișnui să puneți o întrebare în chip natural, veți primi un răspuns pe măsura onestității și în dreptățirii întrebării.

  Până atunci, însă, vă pierdeți vremea, pescuind în ape tulburi. Și aici, pe acest blog, apele se doresc limpezi. Ați greșit adresa.

  Cele bune.

 • emilian

  D-le F.Iaru ;
  Vaultumesc ca binevoiti a-mi raspunde la micile mele nelamuriri privitoare la ceea ce ati spus aici:
  “Din păcate, există oameni care-şi dezmiardă fanatismul iluzionîndu-se că-i obiectiv şi imparţial’

  Da,am inteles ca in conceptia d-voastra eu mi-am afirmat ,nu sustinerea ferma si argumentata ,ci dragostea fanatica ?adica ceea ce spuneti aici?
  “Dar cînd aduceţi ca argument dragostea dvs. pt Sorin Ilieşiu şi argumentele exaltate ale AVP&DG, pe care le recomandaţi entuziast şi insistent, verdictul meu e dat”..
  Bun ,si vreti sa creada cineva ca d-voastra sunteti impartial si obiectiv ,sustinind asta? Nu credeti ca asta este numai o perceptie a d-voastra ?Daca da,eu nu pot sa va interzic ;pot doar sa va spun ca aveti o perceptie gresita .Daca gasiti o fraza ,un cuvint ,scrise de mine care sa aiba conotatii sentimentale ,atunci ,da,dar va rog sa le aduceti aici ca argument .. Vad ca imi puneti niste intrebari punctuale si imperative ,la care am sa incerc sa va raspund ;
  1.Nu ,nu-l cunosc pe S.Iliesiu personal .2.nu se pune intrucit reiese din primul raspuns..Raspunsul la intrebarile 3,4,5,6,7,8,9 le gasiti atit pe blogul AVP&D.Grebu cit si aici pe blogul lui D.Tudoran..Am fost semnatarul Apelului de sustinere lansat pe blogul lui AVP&D.Grebu .Va rog sa mergeti si sa vedeti .Nu sunt multi cu numele “emilian”..Nu am semnat de la inceput ,ci numai dupa ce am citit totul despre activitatea lui(S.I) ca semnatar a numeroase Apeluri de decomunizare si condamnare a comunismului ,de aflare a adevarului cu privire la victimele revolutiei si mineriadelor , ca vicepresedinte al Asociatiei 21 decembrie ,ca fondator al GDS etc..Celelalte motive care m-au determinat sa-l sustin sunt continute in bogatul sau palmares profesional ,atit ca studii in domeniul audio-vizualului ,cit si ca cineast cu multe filme artistice ,documentare de scurt si lung metraj.. A mai contat faptul ca nu este afiliat nici unui partid politic nefiind nici macar membru vreunui partid ,daramite politruc ca A.Sassu..
  Ma intrebati daca stiu cu cine simpatizeaza? Nu stiu sigur ..Dar vad ca nici D.Tudoran nu stie ..Vreti sa insinuati ca este pro Basescu ?Pai si ce daca?
  Puteti sa-i dati vreo vina ca are si el,ca toata lumea care voteaza, niste simpatii ? Ce naiba ,am ajuns sa facem procese de intentie ptru orice!? In cazul asta cine este fanatic ?
  D-le,F.Iaru ; Va asigur ca ptru mine a contat si numele de D.Tudoran ,pus pe lista sustinatorilor ,intrucit il cunosteam ca fost disident anticomunist ,asa cum am spus ,de f.mult timp..Asta mi-a dat un motiv in plus.
  Iar in ceea ce priveste modul cum functioneaza TVR va asigur ca stiu cum functioneaza;dupa o lege de pe vremea lui Nastase si cei 13 membrii ai CAsunt numiti asa:2 din rindul salariatilor,3 de PDL.3 de PSD,1 PNL,1 UDMR 1 guvern,1 presedinte si 1 minoritati. Stiu ca PD-L si presdintele T.Basescu au refuzat (si rau au facut ) ca in perioada 2004-2008 sa-si numeasca reprezentanti ,vrind sa dea un ex.si celorlalte partide ptru depolitizare..Acum in o saptamina s-a incercat de catre PD-L prin R.Turcan sa se voteze in parlament o noua lege de functionare ..Din pacate PSD si PNL plus citiva de la UDMR si minoritati au votat impotriva ,si neputind fi validata ,se va merge pe vechea lege ..
  In concluzie ,d-le F.Iaru :Sunteti multumit si convins ca nu sunt in nici un fel fanatic ,ci un simplu sustinator anonim?

 • emilian

  Scuze:” va multumesc ‘” in loc de ..
  P.S D-le D.Tudoran ;
  Nu va contest raspunsul ..Este dreptul d-voastra sa faceti cum doriti..Poate ca am gresit ca am actionat “prin invaluire” ,dar am vrut sa fiu cit mai argumentat.Nu ma supar ca nu-mi dati un raspuns..
  Nu va mai deranjez ..Va doresc “ape limpezi”si multa sanatate ..

 • Radu Humor

  “…i-as fi tratat cu respect ptru ca au vrut sa ma faca fericita si mindra de ei ca sunt romani ca si mine..”
  “Sunteti multumit si convins ca nu sunt in nici un fel fanatic ,ci un simplu sustinator anonim?”

  Cand fetita, cand baietel, dar cu aceeasi perversitate si mai ales cu dezgustatoare aplicatii de sluga trimisa la furat… explicatii 😉
  Deoarece nu pot intelege din prima, sau nu le vine sa creada ca asta-i pana la urma impresia ce-au obtinut-o in urma unui demers facut in cel mai dizgratios stil de aruncare in slavi, dar uitand sau neputand sa-si mai recupereze nici obiectul/subiectul adoratiei, nici onoarea completamente pierduta :roll:

 • Florin Iaru

  O precizare: fanatismul NU E PE BANI. Vine din inimă. Prietenii știu de ce. Și poate de aceea e atît de necruțător și irațional!

 • Dorin Tudoran

  @ Florin Iaru # 78

  Corect. Se intampla — uneori — ca, de se lasa si cu niscaiva avantaje, fanaticii sa nu zica “Nu” banilor ori altor “incurajari”.

 • Florin Iaru

  @Dorin
  Ha ha ha! Banii sînt bașca! Importantă e recunoașterea!
  Uite, au numit-o pe o propagandistă de partid: Ada Meseșan. Așa că toate zvîrcolelile principiale, curate și inocente adresate d-lui S.I. se vor revărsa de mîine asupra Adei (sau ardorii). Tot ce s-a revărsat asupra d-lui Ilieșiu se va revărsa înmiit asupra ei. Vom afla mîine cum a binemeritat această propagandistă obscură. Cum să nu te umfle rîsul? Sau spaima?
  Curat constituțional, da’ umflați-l!

 • Florin Iaru

  Aflu în ultima clipă că Băsescu are pe altcineva. Altcineva să-i fie numele!
  Altcineva, președintele genial și devotat al TVR.
  Citez:
  TIPĂTESCU (deschide nervos depeşa şi citeşte): „Cu orice preţ, dar cu orice preţ, colegiul d-voastră al II-lea trebuie să aleagă pe d. Agamemnon Dandanache. (toţi mişcare.) Se face din aceasta pentru d-voastră o înaltă şi ultimă chestie de încredere…” A!
  FARFURIDI şi BRÂNZOVENESCU: Aha!
  ZOE (cu toată energia): A! nu se poate! Vom lupta contra oricui… Vom lupta contra guvernului!… (Tipătescu a căzut obosit pe un scaun.)
  TRAHANACHE: Ai puţintică răbdare!
  ZOE: Da, nene! vom lupta contra guvernului!
  CAŢAVENCU: Da, vom lupta contra guvernului! (Caţavencu, Zoe şi Trahanache de o parte, Farfuridi, Brânzovenescu frecându-şi mâinile cu satisfacţie de altă parte; Ghiţă în fund; Tipătescu obosit pe scaun, ca şi cum n-ar lua parte la ce se petrece; Cetăţeanul turmentat în mijloc)
  CETĂŢEANUL (târât de curent): Da! vom lupta contra… (sughiţănd şi schimbând tonul)… adică nu… Eu nu lupt contra guvernului!…
  Cortina

  Facem pariu?

 • Dorin Tudoran

  @ Florin Iaru # 81
  Hai sa te linistesc: are doi. Finala mare se da intre Corcodel Constans si Stely Piscupescu. Imi vei spune ca nu ai auzit de ei — te inseli!

 • viorel

  sunt un cititor de bloguri de putina vreme. am inceput pe voxpublica, dar am fost repede dezamagit, prea multe injurii, jigniri si partizanate patimase. ma bucur ca am gasit acest blog si, implicit, pe cel al domnului Padina. nu stiu ce anume a dus la ruptura prieteniei dintre dvs. chiar daca aceasta polemica virtuala pare reliefata pe optiunile dvs politice, eu pot aprecia un lucru: ironia si scriitura de calitate, in locul jignirilor, defaimarilor si atacurilor la persoana pe care le vad in mass media si pe forumurile de pe internet in ultima vreme. spuneati la un moment dat de acele persoane scindate. imi permit doar o mica corectura profesionala (deh, sunt psihoterapeut): “personalitate multipla” este o tulburare psihotica foarte rara pe care n-o detaliez aici(DSM3 sau 4 o face mai bine). mai degraba ceea ce spuneti se apropie de “borderline”, o tulburare nevrotica foarte greu de tratat ptr ca cel in cauza crede ca este in regula sa fie asa. pe mine altceva ma doare, domnule Tudoran, faptul ca din 90 (aveam 18 ani atunci) pana astazi societatea este scindata, pe reminiscentele mentalitatilor comuniste niste “tovarasi” priceputi au brodat aceasta “divide et impera”. a inceput Iliescu si ai lui, cu acele dezbinari intre studenti/intelectuali/dizidenti vs muncitori/”oamenii de bine”. l-am votat pe Basescu in 2004 si vad cu tristete ca practica o dezbinare asemanataore, am inceput sa vad din 2006, dar m-am convins acum vreo 2 ani. anul trecut n-am avut cu cine vota desi eram foarte implicat, nu dormeam nopti ascultand stiri. totul se reduce la acel pacatos “cine nu e cu noi e impotriva nostra”. si cand cineva se aseaza intr-una din tabere, furia, ura il orbeste. imi aminteste de piesa “rinocerii” a lui E. Ionesco. un dialog al surzilor, fiecare vrea distrugerea adversarului. falia asta din Romania e ca un fel de taietura inlauntrul meu, asta ma doare. modelele mele spirituale m-au ajutat sa inteleg ca poate fi respectata diferenta, ca exista loc ptr opinii contrare fara tentatia de a ne distruge, sfasia, jigni si putand inca sa ne mai auzim unii pe ceilalti, chiar daca nu ne intelegem. de asta bucuria mea citind pe cele doua bloguri, ptr ca arareori am vazut aceasta ura, chiar daca exista ironii, umor, dispret, mila, pana la urma exista umanitate. este vital sa transmitem asta in jurul nostru ptr a contracara aceasta furie si inconstienta a politicienilor care rupe Romania in doua. daca am exagerat pe alocuri, nu ma scuz, am scris la prima mana.
  va multumesc

 • Dorin Tudoran

  @ Florin Iaru # 80

  A(h), da? Meseșan? Nu e din grupul para-portocaliu din Arad?
  Trebuie să recunosc -- Traian Băsescu are un umor sec, britanic…

 • Dorin Tudoran

  @ viorel @ 83

  Vă mulțumesc pentru mesaj. Falia este imensă și se adâncește. Uneori, înercând să vorbim despre ea, o adâncim și mai tare. Nu e vorba de dumneavoastră -- mă gândesc mai degrabă la unii ca mine…
  Nicvolae Carandino era uimit de acest tip de ură. Îmi povestea că dimineața se certa tare cu nu știu cine de la alt ziar, iar seara se întîlneau să mănînce împreună și să-și mai etaleze încă o dată argumentele. Era un fel de civilitate care a dispărut. De mult.

WP Admin