≡ Menu

Vuvuzeala (I)

În aceste zile, vuvuzela – trompețica primitivă dar capabilă de a produce un zgomot de peste 130 de decibeli – e pe buzele tuturor. La propriu – pe buzele celor ce umplu stadioanele Cupei Mondiale din Africa de Sud. La figurat – pe tastatura computerelor din care ies tot felul de comentarii pro și contra folosirii obiectului cu pricina într-un asemenea cadru. Ideea că vuvuzela trebuie acceptată fiindcă este una dintre caracteristicile locale ce aduc culoare acestui turneu final nu convinge pe toată lumea.

S-ar putea ca la ediția următoare, organizatorii să ne spună că la ei culoarea locală este dată, printre altele, de următorul obicei: fiecare spectator are dreptul să intre în tribunele stadionului înarmat cu două mini-bâte pe care le poate folosi spre a ciocăni capul spectatorului din fața sa ca pe un xilofon obligat să suporte “masajul” respectiv timp de cel puțin 90 de minute. Un fel de a bate toaca o oră și jumătate pe scăfârlia celui din fața ta.

Nici ideea că jucătorii – fiind profesioniști, bine plătiți – trebuie să facă orice sacrificu pentru țările pe care le reprezintă nu mi se pare convingătoare. Când nu mai poți auzi fluierul arbitrului, continui faza, acumulezi două cartonașe galbene care se transformă într-unul roșu și ești eliminat de pe teren, nu știu câte șanse corecte ți s-au dat să faci totul pentru țara pe care o reprezinți.

Ce li se cere jucătorilor este ca și cum l-ai pune pe prietenul meu Harry Tavitian, cu pian cu tot, în toba de eșapament a unui Ferrari Testarossa cu motorul turat permanent la maximum și te-ai aștepta de la marele om de jaz să cânte exact cum o face pe scena unei săli de concert.

Un coleg de birou, mare iubitor de fotbal, se află în Africa de Sud. Timp de câțiva ani, a economisit niște bani spre a face această călătorie. Vorbind cu el la telefon acum câteva zile, nu m-am abținut să nu-l întreb ce crede despre vuvuzelas. În primă instanță, răspunsul lui – “Mo-no-to-nie!” – m-a surprins.

Încet-încet, am înțeles ce spune Joseph: când, aproape incontinuu, mai toate momentele unui meci – de la un ofsaid banal la un gol senzațional – sunt însoțite de aceeași bâzâială, când cântatul e înghițit de un zumzăit echivalent cu zgomotul produs de o invazie a milioane de albine, totul devine de o monotonie zgomotoasă, sâcâitoare. Asistăm, crede prietenul meu, la o schimbare de paradigmă.

O altă schimbare de aceeași natură dar mai puțin discutată este modelul de minge ales pentru acest turneu final. Am căzut peste o scurtă emisiune plină de surprize. Nu fac decât să repet afirmațiile unora dintre comentatori. Cât sunt de întemeiate, nu am de unde să știu.

Așadar, potrivit unor specialiști, modelul de minge ales pentru meciurile acestui turneu final este unul foarte curios. În goană după perfecțiune, mingea nu mai este alcătuită din multe, poate prea multe “petece” hexagonale, ci doar din două părți. Asta ar da balonului o rotunjime mult mai apropiată de perfecțiune. Un efect neașteptat și curios al acestui concept ar fi acela că, deseori, după ce atinge pământul, mingea ia traiectorii dintre cele mai ciudate. Unul din comentatori spunea cam așa “Deși i s-a făcut propagandă de obiect perfect rotund, mingea asta, după ce atinge pămânul, sare uneori ca un ou de cauciuc…”

Am rămas ușor consternat. Au urmat două imagini. Într-adevăr, fără nici un fel de motiv, în acele instanțe, după ce atinsese gazonul, mingea sărea aiurea. Nu știu cât adevăr există în această teorie, fapt cert este că, după acea emisiune, de câte ori mă uit la un meci ori altul, am senzația că sunt multe situațiile în care jucătorii par surprinși, luați pe nepregătite de direcția mingii. Și nu vorbesc de jucători oarecare.

Un al doilea comentariu despre ciudățenia acestui model de minge urmărea să explice numărul neașteptat de mare al execuțiilor nefericite semnate chiar de jucători extraordinari – Messi a fost unul dintre numele menționate. În situații mai puțin aglomerate decît cele în care, de obicei, Messi marchează, în Africa de Sud aceeași execuție tehnică trimite balonul în afara spațiului porții.

Ideea ar fi că avem de-a face — cum spunea unul dintre “detractorii” acestui model de balon – cu o “minge nesimțită”! Lucrul ar fi foarte vizibil acolo unde este vorba mai degrabă de finețe decât de forță. În executarea loviturilor libere, jucători cu un palmares strălucit nu reușesc să imprime balonului efectul ce poartă mingea în acea curbă înșelătoare ce ocolește zidul, plutește și se oprește doar în plasa porții.

S-ar observa același lucru în șuturile fără preluare. Jucători cunoscuți pentru voleuri ce dau greș destul de rar au probleme cu asemenea execuții în Africa de Sud. Una din concluzii era că ar trebui să ne așteptăm la foarte puține reușite ale unor lovituri de tip foglia seca, scărița etc. Aș include aici și ceea ce pe vremea echipei de aur a Ungariei – Puscas, Lantos, Kocsis, Hidegkuti, Czibor, Bozsik, Grocsis și alții – devenise cunoscut sub numele (nu tocmai demn de enciclopediile corectitudini politice de astăzi) de “bonghenească” – lovitură năpraznică, mai ales din voleu, cu efect, executată cu exteriorul piciorului.

Unul dintre comentatori afirma că nemții au făcut lucrul cel mai înțelept, începând să folosească acest model de minge cu mult înaintea turnelui din Africa de Sud, pentru a se acomoda cu particularitățile balonului. Așa s-ar explica, fie și parțial, că în primul meci au controlat balonul mult mai bine ca alte echipe la primele lor meciuri și au marcat patru goluri. Cât adevăr există în asemenea teorii, este greu de stabilit în aceste momente.

Vuvuzeală nu există doar la turneul din Africa de Sud. În partea a doua a acestui text, mă voi opri la cea demarată în România cu mult înaintea Cupei Mondiale, vuvuzeală ce nu are nimic de-a face cu fotbalul. Are de-a face cu felul în care înțelegem să practicăm alte “sporturi”, pentru ca apoi să ne declarăm indignați de rezultate.

 • victor L

  Sursele mele (secret, nu divulg) spun ca mingile astea (unele nu toate) au incorporat un cip minuscul.
  Si la meciuri importante sint folosite. Oricit ar fi fotbalistul de bun, mingea sutata e dereglata, prin telecomanda, de pe orbita normala. Sa nu intre in poarta sau sa intre; sa-i faca in ciuda ca lui Green.
  Poate gresesc, dar trebuie cautate remedii. Studiez.

  Referitor la vuvuzele am citit un articol pe masura.
  http://www.dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/consoarta-noastra-catastrofa

 • Dorin Tudoran

  @ victor L # 1

  Eu vorbeam serios, dvs. îmi păreți a glumi.
  Chestia cu chip-ul, telecomanda și scoaterea de pe orbită mi se par a face parte dintr-o teorie a conspirației.
  Dacă aflați ceva sigur, spuneți-ne. Nu știu cum și ce studiați. Eu m-am uitat la o primă repriză Franța vs. Mexic și, da, uneori mingea mi se pare luînd-o în sus, peste poartă de la distanțe de toate felurile, ca un fulg; alteori mi se pare căcînd pe gazon ca un pietroi.
  Vor fi fiind doar iluzii optice datorate desenului aplicat mingii…

 • victor L

  Evident ca glumeam referitor la cipul incorporat in minge. Desi, mai sti pozna?!
  Dar serios vorbind (ca telespectator), vuvuzelele imi par ARTĂ fata de mincatul semintelor si injuraturile de pe stadioanele romanesti.

  Dar nu mai zic nimic (ma uit la Franta- Mexic) pentru ca banuiesc ce va fi in partea doua. Nu a meciului, ci a textului.

  PS,
  de cind a inceput Mondialul de fotbal, cind deschid aparatul tv, daca nu aud zumzetul de albine mi se pare ca televizorul e defect. Sunetul vuvuzelelor, in comparatie cu crainicii care transmit meciurile, e balsam. Crainicii sint catastrofali.

 • Un articol cuminte, scris corect de un intelectual, despre unele lucruri colaterale fotbalului. Macar la capitolul asta ar trebui sa-l cititi mai cu luare aminte pe “prietenul” TRU. Sau sa va asumati pur si simplu unele riscuri. Despre fotbal nimic?

 • Dorin Tudoran

  @ victor L # 3

  Este greu de comparat mancatul si scuipatul semintelor cu nebunia acestor vuvuzelas.

  Nu uitati ca, oricat ne-ar displace, mancatul semintelor nu-i incurca pe fotbalisti sa-si vada de joc, sa se auda intre ei etc.

  Nu stiu la ce crainici ascultati. Cei de pe aici, unii, nu sunt pre priceputi. Cei din Romania sunt si gogomani, si inchipuiti. Adica — loviti de ridicol.

  In ianuarie, aflat in Romania, am urmarit doua meciuri care ma interesau foarte mult — unul de hochei pe gheata, liga nord-american, celalalt de fotbal american. Crainicii romani mi s-au parut de pe o planeta necunoscuta, una ce nu poate fi populata decat de fiinte nascute si destinate ridicolului…

 • Dorin Tudoran

  @ victor L # 3

  Chip-ul a primit comenzi mai exacte de la telecomanda mexicana decât de la cea franceză.

  Comentariile de după meciuri cu Steven MacManaman, Ruud Gullit și Jurgen Klinsmann sunt altceva decât cele cu băieții de fițe ai comentariului sportiv românesc…

 • victor L

  Domnule Tudoran,
  mi-am luat masuri de prevedere si am trecut in paranteza” ca telespectator”.
  Posturile tv romanesti au crainici de sport pe masura neamului din care se trag.
  Serios vorbind, doar pe Eurosport, comentatorii de snooker ori a transmisiilor de tenis, par rezonabili si acceptabili.

  Oricum, nu ma pot abtine sa nu ma bucur ca au pierdut verisorii nostrii.

 • Dorin Tudoran

  @ victor L # 6

  Verișorii noștri au jucat prost. Aveau șanse să scoată o remiză cu,,, România, dar băieții lui Răzvan Lucescu “au găsit de cuviință” să nu se califice…

  Am fost la meciuri de fotbal și în Mexic, și în Franța. Și din acest punct de vedere mă bucur că Mexicul a câștigat astăzi. Cu Forlan și colegii săi nu știu cât de ușor le va fi mexicanilor.

  Cele bune.

 • Dorin Tudoran

  @ Dl. Goe # 4

  Goe, fotbalul e treabă complicată. Crede-mă. Îți pot trimite niște fotografii, că tot îmi reamintești din două în două mesaje “Coane Dorine, văz enorm si simt monstruos”.
  Numai că mi-e teamă că ar fi alt gest de mare futilitate, fiindcă problema ta nu este nici vederea, nici simțitul. Tu ai o problemă cu înțelesul și tocmai asta nu vrei să înțelegi în nici un chip.
  Cât despre “riscurile” pe care și le (tot) ia TRU, înainte de a-ți urma sfatul trebuie să mă consult cu doamna Elena Udrea. La riscuri și sport merg pe mâna dânsei… Dacă nu are timp să-mi răspundă, mă consult cu ăla mic și tare-n tată, pe care-l recomanda dna Udrea pentru Parlament — Honorius Prigoană, parcă?

  Dacă nici el n-are timp să-mi dea vreun sfat, te las nerăspuns, luîndu-mi rscul să mă acuzi că te prigonesc.

  Cu alte cuvinte, Goe, “Las-o jos că măcăne/măcăe…”

 • Mie chiar mi se pare simpatica vuvuzela. E drept ca de la un moment incepi fie sa le ignori, fie sa le consideri obositoare, dar din punct de vedere marketing e bine ca un campionat mondial sa se identifice cu ceva. Editia asta se va identifica de acum inainte cu vuvuzelas.

  Am vazut meciul Franta -- Mexic si mexicanii chiar meritau sa castige, au jucat mai bine si au fost mai dedicati meciului.

  Daca mingea se comporta altfel decat erau pana acum obisnuiti fotbalistii, iarasi e un lucru bun, pentru ca aduce un lucru nou intr-un sport care tinde sa devina mai mult matematica decat spectacol. In plus, cei care se adapteaa cel mai repede isi merita locul.

 • Dorin Tudoran

  @ Mihai # 10

  Diferența între noi, spectatorii, și ei, fotbaliștii, este că, dacă pe noi ne enervează bâzâitul vuvuzelelor, dăm sonorul televizorului mai jos; jucătorii însă n-au cum face așa ceva.

  Și încă ceva — printre lucrurile care îmi plac la Lionel Messi este că nu se vaită, protestează foarte rar și când este faultat dur și în serie. Când un om ca el spune că vuvuzelele sunt cam… mult, înclin să cred că are dreptate.

 • Inima-Rea

  Cred că pe la-nceputul anilor ‘980 am citit un roman scris de un sud-african de culoare -- povestea unui metis devenind tot mai mulatru în timp, de unde -- drama apartheadului. M-a frapat un exemplu de discriminare rasială: pâinea vîndută negrilor nu era preambalată, li se dădea pur şi simplu-n mînă. Oribil…
  Tot de-atunci, un banc despre un român în Africa de Sud: Cum-necum, un român ajunge la Johannesburg. Metropolă năucitoare, firme luminos-colorate, reclame care mai de care, mai ales la cinematografe. Ocheşte el unul XXX, se aşează la coadă să ia bilet. Se pomeneşte cu un localnic:
  -- Mr, prima oară în Africa de Sud?
  -- Da, de unde ştiţi?
  -- Păi, staţi la coadă. Aici, numai negrii stau la coadă, poftiţi vă rog în faţă să vă luaţi bilet.
  Românului îi convine, ia bilet dă să intre-n sală cînd, îl opreşte plasatoarea:
  -- Mr, prima oară în Africa de Sud?
  -- Da, dar de unde ştiţi?
  -- Păi, albii merg la balcon, la parter stau numai împuţiţii de negri.
  Ok, îşi găseşte un loc, începe filmul şi nu’ş’ce efectu’ dracu’ are asupra lui că-l apasă băşica. Iese uşurel şi dă de o plasatoare, pe care-o-ntreabă unde-i toaleta.
  -- A, sînteţi prima oară în Africa de Sud!
  -- Da, şi care-i problema?
  -- Păi, nu-i o problemă dacă aveţi nevoie să urinaţi -- îi daţi drumul peste balcon. Pentru ceva mai grav, ieşiţi şi găsiţi vizavi o toaletă publică.
  -- Dar sînt oameni acolo jos, cum să…
  -- Ei, oameni, nişte negri împuţiţi!
  Intră el la loc şi, pe o secvenţă mai luminoasă -- aşa -- mai vede vreo doi-trei uşurîndu-se de la balcon. Dacă aşa-i obicieul pe-aici, asta e -- îşi spune, şi-ncepe a se uşura. Odată aude un glas gros de jos:
  -- Massa, prima oară în Africa de Sud?
  -- Da, bă, da’ tu de unde dracu’ ştii?
  -- Se cunoaşte, massa, că stropeşti doar unu’ -- mai plimb-o!

 • victor L

  Ma pregatesc pentru reeditarea razboiului de partizani din al Doilea Mondial.
  Am vazut filme sîrbesti unde, cind neatul tragea cu automatul intr-un grup de sîrbi nu cadea, neam, unul macar.
  Dar daca sirbul ochea cu carabina un friţ, sigur cadeau doi-trei.

 • “Dar daca sirbul ochea cu carabina un friţ, sigur cadeau doi-trei.” Sigur nu era din filemele cu Sergiu Nicolaescu ? 🙂

 • apropos de vuvuzele
  concurs cu premii (o sticla de sirop de artar)

  cine a scris urmatoarele randuri

  A. Ion Iliescu ,
  B. Emil Boc,
  C. Cristian Preda
  D. IT Morar
  E. V Tismaneanu

  Educatia din invatamantul superior punea adesea un accent cu tenta de exclusivitate pe tehnician , pe insusirea cunostiintelor de specialitate, accent care se resimte in lipsa de interes pentru cartile de filozofie , de observarea a fenomenului social, politic , uman in genere

  In conceptia partidului nostru de realizare a legaturii cu masele, credem ca intreg corpul didactic din invatamantul superior trebuie sa fie preocupat de formarea complexa a personalitatii studentului, viitor specialis , de formarea lui politica prin mentinerea interesului si fata de cartea social politica, de imensa semnficatie practica si social, de imensa semnificatie practica si social prin ameliorarea practicismului tehnicist ingust adesea cu toata eficienta de moment in unnele activitati de importanta sociala

 • Dorin Tudoran

  @ victor L # 13

  De data asta, carabina sârbului a funcționat mai bine decât “panțărul” neamțului…

  Ce să mai spun de …”vuvuzela” ăla de arbitru care a furat echipa americană de un gol de vreo mie de ori mai curat decât Parlamentul României…?

 • Dorin Tudoran

  @ Virgil # 15

  Gândul este atât de adânc, expresia -- atât de artistică și convingerea -- atât de sinceră încât cred că este un produs coletiv A+B+C+D+E+… TUR, vreau să zic turul pantalonilor ideologici.

 • @Dorin Tudoran Nu va dau sticla de sirop de artar 🙂 Desii stiu ca oricare din cei mentionati puteau foarte bine sa scrie aceste randuri .

 • victor L

  Dle Tudoran,
  filmele alea cu partizanii lui Tito le-ati vazut si dvoastra.
  Asa ca nu e vina mea. Iar dvoastra stiti prea bine ca sirbii, la fel ca francezii, umiliti in realitate de nemti, se razbunau “artistic”.

  Referitor la arbitrul din Mali si-a razbunat stramosii ajunsi sclavi in USA.

  NB,
  ati putea sa observati ca vecinul dvoastra pe harta are ambitia sa ma muste de partea de care m-a muscat, cind eram copil, un cîine. Incearca degeaba, sint tabacit acolo.
  Iar luindu-l asociat, chiar fara sa-i spuneti cutu-cutu, pentru a denigra oameni si situatii de care habar nu are, va acuz ca il folositi pe post de vuvuzela.

 • In opinia mea FIFA ar trebui sa interzica vuvuzelele cel putin incepand in optimi. Ma deranjeaza si ca telespectator, nu cred ca doar jucatorii, antrenorii si spectatorii din stadioane. Vreau sa aud incurajarile, sloganurile si cantecele, mexicanilor, argentinienilor, spaniolilor etc. din tribune.

  Frumoasa victoria mexicanilor si golul veteranului de 38 de ani Blanco, care la mondialul trecut era “prea batran” pentru a participa. Pacat ca argentinienii vor intalni probabil mexicanii sau uruguayenii deja in optimi, si unii dintre ei vor trebui sa plece acasa. “Marile” natiuni europene cam deceptioneaza pana acum, o sansa ca titlul sa mearga pe continentul american.

 • Cred că pe la-nceputul anilor ‘980 am citit un roman scris de un sud-african de culoare -- povestea unui metis devenind tot mai mulatru în timp, de unde -- drama apartheadului. M-a frapat un exemplu de discriminare rasială: pâinea vîndută negrilor nu era preambalată, li se dădea pur şi simplu-n mînă. Oribil…Tot de-atunci, un banc despre un român în Africa de Sud: Cum-necum, un român ajunge la Johannesburg. Metropolă năucitoare, firme luminos-colorate, reclame care mai de care, mai ales la cinematografe. Ocheşte el unul XXX, se aşează la coadă să ia bilet. Se pomeneşte cu un localnic:- Mr, prima oară în Africa de Sud?- Da, de unde ştiţi?- Păi, staţi la coadă. Aici, numai negrii stau la coadă, poftiţi vă rog în faţă să vă luaţi bilet.Românului îi convine, ia bilet dă să intre-n sală cînd, îl opreşte plasatoarea:- Mr, prima oară în Africa de Sud?- Da, dar de unde ştiţi?- Păi, albii merg la balcon, la parter stau numai împuţiţii de negri.Ok, îşi găseşte un loc, începe filmul şi nu’ş’ce efectu’ dracu’ are asupra lui că-l apasă băşica. Iese uşurel şi dă de o plasatoare, pe care-o-ntreabă unde-i toaleta.- A, sînteţi prima oară în Africa de Sud!- Da, şi care-i problema?- Păi, nu-i o problemă dacă aveţi nevoie să urinaţi -- îi daţi drumul peste balcon. Pentru ceva mai grav, ieşiţi şi găsiţi vizavi o toaletă publică.- Dar sînt oameni acolo jos, cum să…- Ei, oameni, nişte negri împuţiţi!Intră el la loc şi, pe o secvenţă mai luminoasă -- aşa -- mai vede vreo doi-trei uşurîndu-se de la balcon. Dacă aşa-i obicieul pe-aici, asta e -- îşi spune, şi-ncepe a se uşura. Odată aude un glas gros de jos:- Massa, prima oară în Africa de Sud?- Da, bă, da’ tu de unde dracu’ ştii?- Se cunoaşte, massa, că stropeşti doar unu’ -- mai plimb-o!
  +1

 • Dorin Tudoran

  @ victor L # 19

  Evident că le-am văzut. La unul am și plâns. Un partizan sârb avea un cal miraculos, Bojan, ca băiatul de la F. C. Barcelona, un cal care făcea minuni să-și salveze călărețul. Când a murit calul, pentru mine partizanul nu a mai însemnat nimic…

  Arbitrul din Mali este un dobitoc. De două ori. Primul motiv -- răzbunările de felul acestea sunt imbecile. Al doilea motiv -- ce scapă multora este un lucru simplu. Cel puțin la fel de vinovați — deși, în opinia mea mult mai vinovați — decât cei ce cumpărau sclavi, au fost cei care-și vindeau frații ca sclavi.

  În privința acuzației că m-aș folosi vecinul de hartă în scopurile menționate de dumneavoastră e o glumă, nu? Fiindcă dacă nu e, este altceva, de care, sincer vorbind, nu vă cred în stare.

  Dacă Maradona nu ar fi antrenorul Argentinei, aș vrea ca Messi și ai lui să câștige. Maradona nu-mi place. Ideea că își închipuie că ar fi fost, ca jucător, cam la 75% din ce a fost Pele, mă amuză. Îi pot trimite un documentar despre Pele — de când avea 15 ani până l-au măcelăriit portughezii. Cam pe la 29 de ani. Și Maradona s-ar putea apuca să învețe ceva de le Pele. Deși, geniul nu se învață….

  În sfârșit, vă amintiți din ce țară era arbitrul care a validat golul dat de Maradona cu mâna -- “mâna lui Dumnezeu”, cum spunea consumatorul — cu pumnul! — de cocaină?

  Oh, nu vă speriați — și eu cred că Maradona a fost un jucător extraordinar, dar nu a fost niciodată la nivelul lui Pele iar Messi îl poate eclipsa, dacă nu a și făcut-o, foarte curând.

 • Dorin Tudoran

  @ transildania # 20

  Marile națiuni europene… Aveți dreptate. Așa cum au și cei care cred că fotbalul se schimbă cu totul -- ce joacă inventatorii lui, englezii, sau după unii englejii, nu are nimic de-a face cu fotbalul.

  Cei ce vin din marile campionate — Anglia, Spania, Italia, chiar Germania — sunt obosiți bine. Alții, care au jucat în acest an cam 30% din cât au jucat cei din marile campionate sunt mult mai proaspeți. Este cam ca bancul cu “Nu te pune, domnule, cu prostul, că are minte odihnită…”

  Totuși, totuși, totuși — ce joacă Anglia sau Franța e, nu știu ce e, dar fotnal nu este…

 • Dorin Tudoran

  @ Virgil # 18

  Aveți dreptate să nu-mi dați siropul de arțar.

 • Mitica

  Vuvuzelesc deci exist!
  Iata o statistica oficiala despre Messi:
  http://soccernet.espn.go.com/players/stats?id=45843&cc=5901
  58 de meciuri!
  Toti jucatorii de virf joaca 50-60 de meciuri + accidentarile inerente,
  iar apoi avem pretentia sa vina sa joace la un mega mondial de 32 cu echipe si cu o minge de plaja, caci asa au hotarit niste smecheri dela marketing ca se maximalizeaza profiturile…
  Messi e inca tinar si e o exceptie dar pentru Gerard, Lampard, Pujol, Rooney…e clar o corvoada!
  Unde mai pui ca trebuie sa-si fereasca si turloaiele ca “banu” de acolo vine!

  Deci, prea multa globalizare strica!

  June 18

 • victor L

  Dle Tudoran,
  siropul de arţar băut in exces dă vedenii de genul filmelor cu luptele dintre partizanii sîrbi si nazisti regizate de Sergiu.

  Cu razbunarea arbitrului din Mali desigur ca glumeam si ca îl consider nu doar dobitoc, ci, sa-mi fie cu iertare, ramas pe cracă. De fapt, din ce am citit, nu in USA au ajuns cei mai multi africani ca sclavi, ci in Brazilia. Dar.

  “Acuzatia cu vecinul pe harta” ramine doar ca nici dvoastra nu puteti opri vuvuzelele.

  Nu, nu-mi amintesc cine era arbitrul care a validat golul dat “cu mina lui Dumnezeu”. Da, Maradona, pentru mine cel putin, nu e nici pe departe mai presus de Pele. Excentricitatile si mass media l-au saltat mult prea sus.
  Si da, in rautatea mea, din cauza lui Maradona, nici eu nu as vrea sa cistige Argentina. Dar astea sint pareri subiective de privitor la fotbal.

  In campionatul asta sint “englez” (pentru ca, in general, sint “brazilian”)si sufar cumplit. Dar astept sa-i bata pe sloveni din doua motive: sa se califice mai departe si, suflet patriot, sa ne razbune, pentru ca slovenii ne-au facut-o la niste preliminarii.

  De acord cu ce spuneti despre fotbalistii din vreo 4-5 campionate europene.

 • Daca_nu_nu

  No, uitaţi-vă, oameni buni, cum strică scriitorii de cap pe dăscăliţele cuminţi. Uitaţi-vă cum le dau ei de lucru.
  Cum di ce? Păi, de-aia:
  Acuma, ”vuvuzeala” ăsta, e limpede că-i rezultatul unui mijloc extern de îmbogăţire a vocabularului, dar poate-i trece cuiva prin cap să mă-ntrebe dacă-i împrumut sau calc lingvistic. Şi-atunci trebuie să fac apel la metoda comparativă. Dacă-i ”vuvuzeală” şi nu-i ”vuvuzire”, atunci musai să vină de la un verb reflexiv, probabil ”a se vuvuzi”, după modelul lui ”hârjoneală” (de la ”a se hârjoni”), ”zbenguială” (de la ”a se zbengui”) sau pur şi simplu ”prosteală” (de la ”a se prosti”, că de era de la ”a prosti” ar fi fost ”prostire”)…
  Doamne, Doamne, şi fotbalu-ăsta, cât că-i agreat de bărbaţi, cum poate el da de lucru muierilor…
  Nunu, vuvu, ils…
  Ioooooooooi…

 • De mic copil sunt un mare pasionat de fotbal, chiar si acum la batrinete joc odata pe saptamina. Am urmarit aproape toate meciurile. Am fost si un pic rasfatat, meciurile sunt comentate de foste mari vedete ale fotbalului mondial.
  Concluzie, fotbalu de azi nu se poate compara cu fotbalu de pe vremea lui Pele, a spus-o chiar Kaiseru, Beckenbauer. Azi adevarata vedeta e echipa, mult mai mult decit in trecut. Asa se explica de ce nationalele sunt mai slabe decit echipele de club, acolo unde se formeaza in ani de zile o echipa care se vede zilnic.
  P.S Arbitrajele sunt o mizerie, mai ales prin diferentele enorme de stil dintre un arbitru si altu.
  PPS Sunt trist ca nemtii au luat-o pe coaja.

 • Coane Dorine, asadar sunteti fan Pele si Brazilia. Care va sa zica. Trebuia sa ma astept. Nu e rau.

 • Dorin Tudoran

  @ neamtu tiganu # 27

  Evident, s-a schimbat fotbalul. Asta nu inseamna ca este mereu mai bun decat inainte. Cateodata chiar nu este. Este, probabil, mai greu.
  M-am bucurat ca arbitrii au fost instruiti sa fie foarte severi la faulturile grosolane, numai ca unii dintre ei au umplut gazonul de cartonase galebe si rosii absolut aiurea. Saritul dintr-un exces intr-altul nu este decat un… exces.
  Cred ca nemtii isi vor reveni — ca boxeurul din pumn. Revin la ce spun unii si altii despre modelul mingii folosite — e de necrezut ca un jucator ca Podolski sa de-a chiat totul pe langa poarta. Penaltiul ratat intra in alta categorie…

 • Dorin Tudoran

  @ victor L # 27

  Toata viata am tinut cu Brazilia, fiindca, mai intotdeauna, a jucat altceva, altceva mai presus de fotbalul vazut de noi acasa si pe la altii.
  Nu cred ca au echipa de titlu anul asta. Dar cine stie? Messi mi se pare un jucator extraordinar si pentru el m-as bucura sa castige Argentina. De la un anumit nivel — cand o echipa este mult peste medie si prinde o perioada fasta — amprenta pe care o pune antrenorul pe jocul echipei e mai mica. Asta ar fi solutia pentru argentinieni in acest moment — sa prinda o forma foarte buna si sa nu fie nevoie sa asculte la sfaturile lui Maradona. Caci Maradona cred ca este tipul de jucator extraordinar dar lipsit de calitatile unui antrenor. Jucator si antrenor sunt doua profesiuni foarte diferite. Cativa mari jucatori au reusit sa se dovedeasca si buni antrenori. Dar asta este excepti, nu regula.
  Imi place campionatul englez. Nenorocirea este ca atunci cin in meciurile internationale sunt iesiti din forma, englezii joaca probabil cel ma plictisitor fotbal… Sau unul dintre cele mai plictisitoare, caci trebuie sa fim drtepti cu iubita echipa nationala a Romaniei…

 • Dorin Tudoran

  @ Mitica # 27

  Mon Cher Mitica,

  Je vous vuvulouze.
  Est-ce que vous avez une vuvuzela de plus?

  Nu uita sa-i spui economistului din Nuova York sa o lase mai moale cu costitele la gratar, altfel ajunge cit Rica Raducanu, si nu mai incape prin usa…

 • Daca_nu_nu

  Ha, ha, ha!
  Deci nu sunt singura cu ureche muzicală pe-aci… O, ce bine! Că mă luai de gânduri, de nu cumva m-am prostit de cap.
  Fiuuu…
  O, nu! Nu voi nici vuvuzelă, nici vuvuzeală, nika, nika. Da, parcă te poţi opune?

 • Radu Humor

  Asa cum un neam poate razbi si dainui chiar printr-un singur om, arunci cand toti ceilalti au ajuns sa fie doar “populatie”, nu vad de ce n-ar fi valabil asta si-n fotbal !
  Mai mult, de ce n-ar trage nu numai Messi- Argentina ci si altcineva, o alta nationala ?
  Ca pana la urma tot individualitatile vor face diferenta specifica, deoarece, mai ales in fotbal, orice “globalizare” tehnica poate fi data peste cap, de catre unul mai cu cap……

 • Radu Humor

  Si ca sa tot suntem la sportul rege …
  Ati observat ce frumos “imbatranesc” monarhiile ?
  De-a dreptul fascinanta nunta Printesei Mostenitoare de la Casa Regala a Suediei!

 • Mitica

  Cred ca se poate crea o lume “centrata” pe vuvuzela.
  “Jocul cu margelele de sticla”? Cam asa ceva.
  Uite citeva exemple:
  1. Cu vuvuzela in parlamant. Rubrica permanenta la TVR.
  2. Program de divertisment: Voulez vous vuvulouze avec moi, ce soir?
  3. Tudorica cinta la vuvuzela sau la trompeta?
  4. Institutul lui Volodea ar putea studia teme foarte interesante:
  Oare comunistii nu foloseau pe ascuns vuvuzela? (2 ani , 5 cercetatori)
  Unde sint vuvuzelele folosite la mineriade? (open end study , 3 cercetatori)
  5. Sint convins ca amicul Pista, imi va dovedii ca Ieremia a folosit vuvuzela pentru a darima zidurile Jerichoului.
  ……
  A trecut doar o saptamina cu zumzaitul asta permanent…Cred ca nu mai dau drumul la sonor deloc, caci pina la urma totul se reduce la o singura intrebarea, vuvulezi sau nu vuvulezi?

  Vreau sa vad Brazilia jucind pe ritm de samba , ca la toate campionatele mondiale din 70′ incoace. Nu sa aud niste salbatici urlind la vuvuleata.

 • Dorin Tudoran

  @ Mitica # 30

  S-ar putea, numai ca de unde sa luam atati Hermann Hesse?

  1. Esti in urma -- exista deja.
  2. Esti in urma -- Surprize, surprize…
  3. Tudorica — Dzeu. sa-l ierte — n-a mai apucat vuvuzela. A murit cu trompete pe piept.
  4. Volodea stie ce face. Acum ne da visul sau de aur, care trebuie sa devina, din nou, si al Omenirii: toate biografiile Ministrilor de Interne comunisti, cum ne-a anuntat. Ii recomand — ca bani are institutul — sa includa si biografiile fostilor sefi ai Sigurantei. Acolo am putea afla ce avea, totusi, Siguranta impotriva agentilor Cominternului parasutati in Romania via Radio Moscova.
  5. Pista B. e baiat bun dar idiot. Asa ca el poate dovedi tot ce isi propune. Noroc ca nu-l mai asculta nimeni. Salut, Pista!
  6. Canalele de televiziune ce transmit din Africa de Sud au pus deja filtre, asa ca zgomotul vuvuzelelor e atenuat. Si, fiindca tot de intrebi asemenea lui Hamlet, raspunsul meu este -- nu, nu vuvulez. Si nici nu recomand vuvuzeala…
  7. Domne’, si eu vreau asta, dar Brazilia joaca, deocamdata, slabut nu din cauza vuvuzelelor sud-africane, ci din cauza prea multora din jucatori care o cam vuvuzeleaza pe ei…

 • Dorin Tudoran

  @ Daca_nu_nu # 30

  Nika este firma ce face concurenta celor de la Nike, un fel de razboi fratricind de timpul Addidas vs. Puma, sau este Nika ala de il stim noi, Nika Leon, sau este vechiul nika pe care, ca buni romani, l-am contrapus eroic, de-a lungul veacurilor de suferinta, insuportabilului nema al slavilor ce ne-au visast si ne-au adus in situatia unui strop de latinitate intr-o mare slava… Campionatul asta din Africa de Sud ridica multe probleme de interpretare, deconstructivism, milenarism si parshivism…

 • Daca_nu_nu

  Am băgat de seamă, domnule Tudoran, că fotbalul e treabă complicată şi de neînţeles pentru femei. Pe mine mă amuză termenul ăsta nou: ”vuvuzela”, care văd că făcu mare vâlvă prin lexicul nostru contemporan. Altept partea a II-a; sigur e mai pe-nţelesul meu.
  ”Nika”-al meu e foarte simplu. Un nyinyic ardelenesc, da-i greu de scris.
  Simplu, simplu, simplu, dar tare greu.
  În rest, şi-n fotbal ca-n viaţă:
  C’est la vie toujours ”parşive” / C’est la famme toujours naive…

 • Radu Humor.ro

  @ Dorin Tudoran
  Vous voulez un pic suparat pe mine ?
  Pourqoi ? :roll: 😆

 • @victor L Lictore ca tu nu esti in stare sa iesi din binomul stapan sluga este mult prea evident, dar din pacate petru tine nu am nici o solutie. Daca iti inchipui ca cineva ca domnul Tudoran se coboara la nivelul in care imi spune ce sa fac vine din faptl ca stai intr-un mediu viciat unde sunt practicate astfel de apucaturi. Ba din contra as putea spune ca ma folosesc de blogul domnului Tudoran cu siguranta o persoana de care a auzit mult mai multa lume. Tot pentru tine incearca sa intelegi ca opiniile domnului Tudoran sunt propii si personale asa cum opiniile mele sunt a fel de propi si personale. Ca din cand in cand se mai intampla sa fie si comune asta e din cauza faptului ca noi tinem capul pe umeri ca sa gandeasca nu pentru a da “capete in gura” . Si ultimul lucru: desi sunt mai tanar ca tine eram suficient de mare ca sa inteleg comunismul si ca un avantaj suficient de tanar sa nu fiu nevoit sa intercationez cu sistemul. De multe ori ma abtin sa critic anumite comportamente ale unor oameni care au prins la maturitate sistemul comunist (de ex colaboratinismul detinutilor politici) dar a pretinde ca esti fecioara Maria in conditiile in care toata lumea stie ca aveai carte de munca la casa aceea cu felinare rosii nu o admit

  PS. Domnule Tudoran daca considerati ca mesajul acesta nu este in spiritul blogului nu este nici o problema. Doar vorba aceea sunteti cel care decideti cum sa ma folositi 🙂 (dupa mintea unora)

 • Dorin Tudoran

  @ Radu Humor # 40
  Am vreun motiv să fiu supărat?

 • Dorin Tudoran

  @Daca_nu_nu # 39

  Nici o grijă -- i se întâmplă și bărbatului să fie naiv. Chiar și în chestiuni de vuvuzeală…

 • Dorin Tudoran

  @ Virgil # 41

  Nu e vorba neapărat de spiritul blogului acesta, dar e bine să nu… faultăm. Când o facem, îi invităm pe ceilalți să ne pună o… talpă.

 • victor L

  @ Virgil,
  daca dl Tudoran da voie la maidanezi in curtea sa ma gindesc sa te tratez cu mars, potaie. Caci nu semnez Lictore.
  Nu inteleg ce spui si ce vrei sa-ti arogi. Nu ma intereseaza cine ai fost. O tii langa ba ca sintem de virste apropiate, ba ca sint mai in virsta decit tine.Conteaza?
  Si insist sa te consider asa cum te-am sesizat pe blogul dlui Antonesei si aici :vuvuzeaua de serviciu. Crezi ca dl Tudoran e fara greseala? eu nu cred. Si imi permit,uneori, sa-mi spun parerea, fara sa-l jignesc. Pentru ca gindesc.
  Pe blogurile intelectualilor esti lapte si miere, iar pe blogurile Voxpublica ai un vocabular de maidan.
  Nu ma folosesc de talpa, am plici.

 • Dorin Tudoran

  @ victor L # 45

  Exact ce credeam ca putem evita…

 • Dorin Tudoran #44 In fotbal sunt bune cate odata si talpile daca in postura de ultim aparator (nu ca as fi eu) eviti un gol. 🙂

 • nea Dorine, o poveste interesanta, conf viata bate filmu, e povestea fratilor Boateng, ambii sunt nascuti in Germania, unu joaca in nationala Ganei, cel care i-a rupt picioru lui Balack, si celelalt in nat. germana.

 • Dorin Tudoran

  @ neamtu tiganu # 46

  Ii stiu, neamtule…

  Cand vine vorba de frati, ma gandesc si la fratii Munteanu de la Petrolul, de pe timpul echipei cu Pahontu, Tabarcea, Mircea Dridea…
  Parca-i vad pe fratii Munteanu incercand sa faca tot felul de minuni intr-un meci cu Gremio Porto Alegre. Le-au iesit cateva dar brazilienii erau prea buni…

  Am batut mingea multi ani, printre alte locuri la Scoala Sportiva Nr. 2, antrenor Traian Tomescu. Lume buna — Mircea Lucescu (“Macacul”) -- plecat repede, Mircea Sandu -- plecat si el repejor, Craciunescu -- ajuns stoper la Rapid, Lucica Strambeanu (Dumnezeu sa-l ierte) ajuns la Universitatea Craiova, Relu Tutuian -- ajuns la Rapid, Telu Musat -- ajuns si el la Rapid, Relu Lica -- ajuns si el la Rapid si apoi la Farul Constanta; apoi “pustimea” -- Vlad Marica, ajuns la Dinamo pe timpul lui Traian Ionescu, apoi la Politehnica Iasi si Progresul, Sever Roxin, ajuns la Poli Timisoara…

  Crezi, nu crezi, pana si nea Titit Teasca (Dumneyeu sa-l ierte si pe el…) mi-a fost antrenor cateva saptamani si-i spunea unui prieten de-al meu, nu dau nume, persoana importanta, “Daca se tinea Dorinel de fotbal, azi va aducea la toti ceasuri elvetiene…” Pe vremea aia, daca aveai la mana un “Atlantic” erai “boier”.

 • Dorin Tudoran

  @ Virgil # 46

  Daca se poate fara ele, e mai bine. Am si acum niste urme pe o glezna si cand se innoureaza ori ploua o simt mai mult decat mi-ar place…

 • victor L

  Portughezii, de teama de a nu reedita prima repriza de acum 44 de ani sau speriati in urma meciului facut cu brazilienii, i-au decimat pe nord-coreeni.
  Dar e posibil sa le fi decimat si viitorul fotbalistilor.
  Am citit ca dupa `66, forbalistii au fost aspru pedepsiti. Chiar cu inchisoare (nu stiu daca e adevarat).

 • Dorin Tudoran

  @ victor L # 52

  Nu stiu de ce incepe del Bosque meciurile cu Fernando Torres!?! FT a vut un greu, cu operatii, jocuri foarte slabe — cat a jucat — la Liverpool. Nici macar can au luat europenele si era intr-o forma sensibil mai buna nu mi s-a parut la nivelul unde ar trebuie sa joace. E drept, a dat golul in finala dar pana la acel gol nu a stralucit. Acum, fara plete blonde, tuns aproape cazon si cu parul shaten, FT nu are nici un chichirez. In sfarsit, la cat au ratat, s-ar putea ca sopaniolii sa se dea cu capul de gazon sau de vreo bara a portii daca pierd calificarea la golaveraj…

 • victor L

  Pentru vuvuzeala din Africa am pierdut meciul de tenis a lui Fedrer de la Wimbledon.
  Acum joaca Djokovic- Rochus 2-2 la seturi si 2-2.

  Referitor la F. Torres mi se parea ca ceva nu e in regula, pina am realizat lipsa esarfei si parul, parca, vopsit.

 • Dorin Tudoran

  @ victor L # 54

  Federer a revenit extraordinar dupa doua seturi pierdute dar nu cred ca e bine sa se joace cu focul. Inca un meci, doua castigate asa si poate intra in urmatorul stors cu totul de vlaga…

 • Radu Humor.ro

  @Dorin Tudoran
  Ma nedumeresc putin parerile dvs in legatura cu Tores, mai ales acum cand am aflat ca aveti ceva “talpi” la activ !
  Dupa un an atat de greu pentru el ceea ce face del Bosque, ca un adevarat antrenor/pedagog profesionist , incercand sa-i redea increderea si mai apoi forma care l-a consacrat este de toata lauda .
  Ca in acest meci Tores a ratat enorm de mult dovedeste ca incepe sa intre-n joc (ratarile sunt primul semn al unor evolutii bune si foarte bune ramase insa nefinalizate ( se mai intampla si la alte case precum cele amintite mai sus de
  @Virgil 😳 ).
  Despre nord coreeni, ma gandesc ca se vor intoarce mult mai putini acasa, dupa un asemenea dezastru !
  Daca primul lor meci cu Brazilia era cat pe ce sa nu fie dat la TV in tara la ei, de teama de a nu fi umiliti (culmea, ca n-au fost !), cel cu Portugalia s-a dovedit un dezastru, vedeta lor fiind complet stearsa, si cu toate ca in primele 15 minute au prestat un joc bun.
  Pana la urma tot meciul acesta l-am urmarit cu gandul la ceea ce am trait si noi atatea decenii (si inca nu ne-am invatat bine minte, calcand senini in strachini spre un alt fel de dictatura, ceva mai luminata :mrgreen:!!!? )si nu m-am bucurat deloc de patania lor.

 • Dorin Tudoran

  @ Radu Humor # 56

  Nu sunt impotriva efortului lui del Bosque de a-l ajuta pe Torres sa revina la o forma pe masura unui turneu final. Scepticismul meu este in legatura cu momentul in care o face: daca in pregatiri Torres nu a dat (si nu a prea dat) semne ca recupereaza vizibil, nu stiu daca trebuie sa incepi cu el tot timpul. Sa vedem ce se intampla in continuare, mai ales ca Torres este singur acolo in fata, adica vine din campionatul britanic unde se joaca altceva decat la F.C. Barcelona (Xavi, Iniesta, Pedro), Real sau Valencia. Da, ai dreptate, ratatul este si semn de revenire. Imi aduca aminte de Florica Voinea, de la Steaua, rata ocazii uriase (pe multe, e drept si le crea de unul singur) pentru ca apoi, cand microbistii stelisti erau deja lesinati de enervare, Voinea sa de un gol sau doua de pomina. Numai ca parametrii unui turneu final la mondiale sunt altii decat cei ai unor etape intr-un campionat national… Mai vedem. M-as bucura sa ai dreptate.

 • @Dorin Tudoran #51.

  Sincer nu ma gandeam la o talpa in adevartul sens al cuvantului si cu urmarile de care spuneti dumneavoastra.Eu ma refeream la un fault de joc in limita bunului simt. Mai ales ca consider ca nu exista nici o explicatie pentru faulturi asa de grosloane (indiferent de competitie)iar pe cei care fac astfel de faulturi i-as tine pe tusa exact aceeasi perioada cat ii ia victimei sa se recupereze.

 • Dorin Tudoran

  @ Virgil # 58

  Deocamdata suntem bine cu toti. ne mai tine una, alta, dar ramanem… competitivi.

 • Radu Humor

  Dintre echipele care au iesit din carti, nu-mi pare rau decat de Nigeria !
  Sa vad daca stie cineva de ce ?
  Si mai ales domnul Dorin Tudoran, care ar trebui sa stie….

 • Dorin Tudoran

  @ Radu Humor # 6

  Nu stiu ce sa zic de Nigeria — cu doar o repriza buna in trei meciuri, e gam greu.
  Putea sa castige azi la doua-trei goluri diferenta, putea sa si piarda la un gol-doua diferenta.
  Daca nu am inteles ceva a fost ce a… fost sau … nu a fost in capul aparatorului coreean care a fost nevoit sa faulteze in careu, dupa ce a avut mingea la picior, putea s-o scoata usor din careu..; l-a luat somnul…

 • Radu Humor

  Nici eu n-am inteles cum i-a luat fata nigerianul, parca a fost o translatie spatiala !
  Dar eu am ramas uluit de asemanarea izbitoaredintre dvs (cel putin in fotografia de pe acest blog) si antrenorul Nigeriei, suedezul Lars Lagerberg.
  Pacat ca nu v-am spus mai inainte , ca de acum nu va mai puteti privi in acea
  oglinda !
  De aia am spus ca-mi pare rau ca au fost eliminati, adica nu merg mai departe, spre deosebire de noi care stam pe loc de vreo 20 de ani din toate pdv, nu numai al sportului rege.
  Nu v-a placut evenimentul Casei Regale Suedeze ?!

 • Dorin Tudoran

  @ Radu Humor # 61

  Caut eu “oglinda” si vad daca aveti ori nu dreptate.
  Cum sa nu, m-a interesat evenimentul, caci am prieteni speciali in Suedia iar Stockholmul este un oras foarte placut.

 • Pingback: Firme luminoase cu leduri pentru agentii imobiliare | Panou publicitar agentie imobiliara()

WP Admin