≡ Menu

Voronin de vorbă cu alegătorii

Ar fi putut fi mai bine. Ar fi putut fi mai rău.

Dacă lui Dodon i-au priit alegerile, lui Voronin – nu prea.

Alex Dimitrov îmi trimite, din Chișinău, un instantaneu de la numărătoarea voturilor.

Iată-l:

Voronin-redactat

 • PaduchelePlesuv

  Sa incep eu.
  Asa este, partidul condus de furnizorul de vin al comunistului Basescu a ocupat de abia locul al 4-lea in recentele alegeri din Moldova, ca rezultat al spargerii fortelor pro-ruse si pro-comunizante in mai multe formatiuni politice. Voronin,versat politic, a avut eleganta de a multumi public electoratului pentru votul sau. Este de asteptat ca PCRM sa isi diminueze treptat influenta politica in Republica Moldova, in timp, ca efect al contradictiei pe de o parte intre denumirea partidului si programul sau, pe de alta parte intre acest partid si realitatile sociale in schimbare, insa cred ca lui Voronin ii pasa mai putin de asta cat de faptul ca partidul sau, cu reprezentare parlamentara, ii mai poate asigura o influenta si o protectie personala, inclusiv la afacerile din Romania facute de fiul lui Voronin. Remarc faptul ca PSRM a ocupat primul loc ca partid. Cateva trasaturi politice ale PSRM: acesta apare ca un partid moldo-rus, militand pentru federalizarea Moldovei, impotriva romanismului si a moldovenilor ca parte a neamului romanesc (vezi protestul din 23 octombrie a.c. impotriva reintroducerii in scoli a studiului istoriei romanilor) si, elementul cel mai cel, integrarea euroasiatica, adica lipirea de Rusia si Putin. PSRM a fost votat de un alector din cinci si poate ocupa un sfert dintre fotoliile de parlamentar. Mi se pare un partid foarte periculos prin faptul ca introduce si intretine confuzie in randul cetatenilor, incepand cu subiectele identitare si terminand prin cele de orientare de viitor. In urma acestor alegeri, Voronin ramane un personaj politic foarte bogat ( se vorbeste de peste un miliard de dolari acumulati de fiul sau din Moldova si Romania), experimentat in politica, uns cu toate alifiile si antrenat in jocul politic international la doua capete, care, pe langa protectia personala, mai poate juca un rol, cu partidul sau, in viata politica moldoveneasca. Un personaj de care trebuie tinut cont, cat timp, dupa evaluarile unor analisti, impartirea electorala a moldovenilor este, per global, cam 50%-50%, rezultatul electoral favorabil fortei pro-europene fiind si o consecinta a fragmentarii, dupa preferinte personale, a voturilor. Romania, in ciuda divizarii din tara, pare sa isi fi conjugat eforturile, alaturi de UE, pentru a arata cetatenilor moldoveni ca directia corecta de mers este alaturi de fratii lor romani, iar rusofonilor din Moldova ca directia buna este alaturi de vest. Indemnurilor patriotice ale presedintelui Romaniei, comunistul Basescu, i s-au alaturat actiunile guvernamentale, guvernul Romaniei alocand mai bine de 45 de milioane de euro pentru realizarea unor programe in Moldova.

 • PaduchelePlesuv

  Oricum, fostul presedinte comunistul Voronin are un merit, acela de a fi aratat ca aproape fostul presedinte, comunistul Basescu, poate consuma 11000 de sticle de vin intr-un timp relativ scurt. Faptul ca surse de la Cotroceni au afirmat public ca o mare parte din acest vin era stricat este lipsit de relevanta, fiind notorie priceperea controcenista la whisky si nu la vin iar, pe de alta parte, Voronin pare a avea onoarea hotilor, nu si-ar fi permis sa dea in dar vin alterat.

 • Ultor

  Voronin de vorba cu ale(r)gatorii… Vad ca ramane fara ei. Nu mai sunt nici comunistii ce au fost. Cu toate astea situatia din Republica e mai mult decat delicata.

 • Pai ce sa zicem de Moldova, sau fosta Basarabie, care fara doar si poate numai poate fi comparata cu ce era inainte de dezlipirea de Romanie mare. Vad in multe locuri scris pe ziduri ”Basarabia e Romania” si imi vine sa iau si eu un spray sa scriu un ”NU” intre ”Basarabia” si ”e”. Bineinteles ca e doar parerea mea DAR sa nu uitam ca zona aceea a fost supusa metodic de catre fosta URSS unui proces de rusofonizare si rusii, a se consulta cazul Ucraina, nu sunt dispusi sa isi reduca sfera de influenta politico-economica prin urmare tari ca Moldova, Ucraina si Georgia, gata sa intre in unionea economica europeana si de maine daca se poate, se gasesc intr-o situatie destul de delicata.

WP Admin