≡ Menu

Vești din Bistrița-Năsăud via Vasile Gogea.blog

Mulțumesc, Ioan Pintea. Mulțumesc, Bistrița-Năsăud.

 

dorin1_0-e1494310757163

„Socotim de mare importanţă punerea la dispoziţia publicului a cărţilor, revistelor, înregistrărilor din biblioteca şi arhiva lui Dorin Tudoran, neîndoielnic un mare scriitor, un om de curaj de care ar fi mândru şi antecesorul său Tănase Todoran. Ne bucurăm ca această zestre să se fi întors în ţinutul de origine al scriitorului, căruia îi apreciem nu numai valoarea literară, ci şi ataşamentul, dragostea pentru locurile rădăcinilor sale şi oamenii din Bistriţa-Năsăud. Este o expoziţie care oferă o perspectivă asupra parcursului de până acum al omului şi scriitorului, care merită cunoscut”. (Ioan Pintea)

O parte din donația de cărți și documente din arhiva personală a lui Dorin Tudoran – expusă la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud

 • Liviu Antonesei

  Minunat din partea mea și foarte frumos din partea lor. Vazusem înainte de a pleca la ore, postarea fratelui Vasile.

 • DG Ontelus

  Mai mult chiar decât limbajul articulat, o bună gestiune a memoriei – istorice, culturale, individuale, colective – reprezintă o confirmare a umanității. Un semn bun într-o zi de sărbătoare!

 • Valentin Feyns

  Impresionant, emotionant, cum a fost si relatarea ta a vizitei la Bichigiu.

 • Dezideriu Dudas

  Frumoasă și bună inițiativă ! La amintita recent conferință de la Academia Română, acad. Ioan Aurel Pop a spus câteva cuvinte despre post-adevăr, „adevărul coerență”, „adevărul semnificație” ( plecase de la ideea că importantă nu mai e doar informația ci și comunicarea….)…. Probabil frumosul si binele susținute individual vor reusi sa invingă retorica goală a adevărului și a libertății publice, cele legate de interesul comun, abia după ce se va înțelege si conceptul de post-bine, post-frumos…, dar mai ales conceptele de „binele coerență” si „binele semnificație”….Albert Camus nu se gândise că după bine și rău, unde identificase necunoașterea noastră…, rămân la fel de importante coerența si semnificația…Acad. I.A. Pop explicita că „adevărul coerența” este acel tip de enunț care se încadreaza în tipul de adevăr social… și aș adăuga, adevar relaționat pe care societatea in ansamblu sau grupurile de interese ( de „excluziune reciprocă” acum in România ….), în concret, le acceptă. Inițiativa dvs. și celor din Bistrița-Nasăud, bună și frumoasă. Adevărul și libertatea cu care veniți, extrem de importante pentru coerența viitorului ! Bineînțeles, există și semnificații….Depinde cum ne raportăm la sistemele de referință.

 • DG Ontelus

  Domnule Dorin Tudoran, nu știu dacă ați aflat, dar în numărul omagial din martie 2017 al revistei ieșene ,,Convorbiri literare” – se împlinesc 150 de ani de la primul număr al celei mai titrate publicații culturale românești nebucureștene – , Domnul Dan Mănucă, istoric și critic literar, profesor universitar doctor, într-un text intitulat ,,Exilul american”, dedicat cărții Doamnei Mihaela Albu, ,,Memoria exilului românesc. Ziarul ‘Lumea liberă’ din New York”, Editura Fundaţiei Gheorghe Marin Sepeteanu, București, 2008, 400 pp., vă citează de două ori. Prima dată: ,,Cum în ţară se păstra o tăcere absolută asupra Basarabiei, Dorin Tudoran intervine în discutarea acestei chestiuni, insistînd asupra sălbăticiei represaliilor ruso-bolşevice: «se aplica pe larg împuşcarea. Și trebuie spus că locurile de înhumare au rămas, practic, necunoscute. De obicei, anchetatorii n-aveau terminată, măcar, şcoala medie, nemaivorbind de studii juridice, dar care dispuneau de o putere nemărginită, hotărau soarta şi viaţa oamenilor cu pumnul şi revolverul», susţinea, foarte bine informat, şi Dorin Tudoran.” A doua oară: ,,Era vorba despre versuri care în nici un caz nu puteau fi publicate în ţară, precum poezia lui Dorin Tudoran intitulată ‘Romanţă pentru piticul istoric’, în ale cărei strofe i se făcea un elogiu parodic al acestuia: «Cum aş putea să-i cer ceva acestei lumi/ cînd am trăit de mă cuprinse greaţa;/ în palme port belciugul dresorului de mîini/ piticul sulfamidă- geniu cît e şi ceaţa.// Uitate instituţii cu ziduri de urzici/ bătrîne secretare cu bazedov şi nervii/ brodaţi pe o batistă-vă rog priviţi aici:/ piticul sulfamidă istoric bate cerbii.»” Evident, citatele sunt luate din cartea autoarei amintite, al cărei volum constituie obiectul articolului din ,,Convorbiri literare”.

 • DG Ontelus

  De pe saitul filialei Iași a Uniunii Scriitorilor, aflu că Dan Mănucă a murit pe 7 mai 2017. Când am scris comentariul despre textul său din ,,Convorbiri literare”, nu știam acest fapt. Dumnezeu să-l ierte!

WP Admin