≡ Menu

Veselă pușcărie, domnilor!

Un fost prim-ministru român postdecembrist se află după gratii.  O parte a timpului o dedică cititului: Le Monde, Le Figaro, The New York Times, The Financial Times,  The Wall Street Journal, The Economist etc. O altă parte a timpului o dedică scrisului: blogul personal, rubrica din ziar, memorii etc. Are timp chiar sa-l ia peste picior pe șeful statului. De altfel, îl consideră pe președinte autorul trimiterii la ”mititica”, iar pe el însuși esența inocenței. După condamnarea fostului premier, șeful statului afirma că doi ani cu executare e o pedeapsă cam dură, că-i pare rău pentru fostul premier, dar unde-i lege, nu-i tocmeală. Așa e: nu e. Tocmeala începe și se termină doar acolo unde, dacă n-ai reușit să-ți înfunzi dușmanul pe douăzeci de ani, deși, după unii, probele nu lipseau, îl căinezi pentru doi ani de scris și citit, apoi faci cu ochiul cu care mai întâi ai lăcrimat. ”Știu prietenii de ce…”

Un alt fost prim-ministru ”din zonă” se află în pușcărie. Pe vremea când era șefa guvernului era acuzată – acasă și în Occident – de tot felul de mega-matrapazlâcuri care au îmbogățit-o peste poate. Acum este căinată, considerată o victimă a unei răzbunări politice și, s-au gândit unii, numele ei n-ar fi o propunere nepotrivită pentru Premiul Nobel pentru Pace. Fiica încarceratei se află la București spre a le cere mai marilor Europei sprijinul pentru eliberarea mamei. Șeful statului român o asigură de solidaritate cu năpăstuita mamă și roagă fiica să-i transmită încarceratei gândurile sale de bine. Încarceratul fost premier român reacționează prompt cu o glumă: și fiul său va avea o întâlnire asemănătoare cu șeful statului român. Mă uit la un film în care sunt prezentate condițiile de detenție ale fostului prim-ministru ”din zonă”: carpete persane pe podeaua celulei, televizor plasma pe perete și o sală de baie mai dichisită decât una dintr-un hotel de trei stele din capitala țării respective.

Doi foști miniștri de externe ai României postdecembriste nu-și pierd vremea spre a infirma informația potrivit căreia continuă să locuiască – contra unei chirii aproape simbolice – în case de protocol la care nu mai sunt îndreptățiți, vreme în care și-au închiriat apartamentele personale pentru chirii foarte piperate. Cei doi foști șefi ai diplomației românești postdecembriste se plâng că au fost și sunt victimele unor atacuri mișelești ale dușmanilor politici. Aceștia din urmă distilează ideea că, de ar intra integral pe mâna celorlalți, puterea ar fi folosită atât de abuziv încât s-ar putea ca mulți adversari politici ai hămesiților de putere să sfârșescă în pușcărie. Cum ar veni, ar fi trimiși la cititul marilor ziare ale lumii, la semnarea de contracte pentru publicarea memoriilor scrise la bulău, la cazna săptămânală de a scrie pe blogurile personale și la semnatul rubricilor din ziarele de partid.

Aflată la București pentru o petrecere de familie, ștăbimea de-o anumită culoare a Europei lasă românimea să priceapă că: “Rămâne cum ne-am înțeles astă-vară. E dreptul vostru să ieșiți la câte referendumuri  și alegeri doriți, dar să nu vă dea prin cap să ieșiți mai mulți decât se cuvine, că rezultatul votului tot noi îl stabilim.” În același timp, un europarlamentar român – căruia i se refuză de foarte multă vreme dreptul de a locui la Bălăceanca sau de a citi Săptămâna culturală a Capitalei în aceeși bibliotecă unde-și petrece timpul premierul întemnițat – repetă, ca să audă ștăbimea Europei aflată în localitate, că Holocaustul n-a atins și evreii din România. Își șterge balele de la gură și mai repetă o dată. Ce zice ștăbimea Europei aflată la București? Ce să zică? Nimic. Petrecerea de familie este prea zgomotoasă ca să audă așa ceva. Europarlamentarului i se amână încă un proces – cel în care este acuzat de ultraj adus unui executor judecătoresc:

 

 

 

Pe un stadion din capitală, o alianță care vrea să scape țara de jefuitori și tot felul de găinari organizează un miting la care participă peste 70,000 de oameni. Delir – viitorul țării se va schimba din portocaliu în roz și până și cetățenii loviți de daltonism se vor bucura de beneficiile uriașe ale acestei schimbări cromatice. Pentru a consolida definitiv încrederea participanților în miracolul că România va sări direct din iad în rai prin evitarea costurilor presupuse de purgatoriu, organizatorii mitingului prezintă icoana vie a ce va să vie: “Here iiis Mickyyyy Șpagăăăăă!” Se aud și fluierături, huiduieli și oftaturi. Optimiștii alianței afirmă că e vorba doar de un grup de infiltrați. Dinspre pesimiștii ori realiștii alianței nu se aude nimic. De ce? Păi dacă nu există, cum să spună ceva? Un alt europarlamentar pitoresc se leapădă de patrafirul democrației-creștine în care l-a imortalizat cel mai important politolog-giruetă, îmbracă sacoul liberal, se suie în Maybach și, întrebat unde se duce, răspunde prin a fredona: ”Liberal la oi m-aș duce!” Și se duce. Și e primit. Cu brațele și conturile deschise. Doctrinarul alianței nu poate fi decât fericit și, mustăcind din antene, se poate delecta ascultând pagini de platină din “arhiva de aur” a gândirii politice contemporane românești:

 

Dacă tot e vorba de operetă, atunci prefer “Liliacul” lui Johann Strauss-fiul în care gardianul-șef, Frocsh, repetă la nesfârșit, ”Veselă pușcărie, domnilor!” Amănunte aici. Totuși, în foarte mulți alții orbecăie acel etern-național ”Eu cu cine votez?” Amănunte aici.

România – o pușcărie veselă plină ochi de cetățeni turmentați? Să curgă șampania!

 

 • Domnule Tudoran,

  Dupa cum se prezinta in secventele alese de dvs., cei doi europarlamentari par a avea mai degraba nevoie de un exorcist (altul decat popa de la Tanacu!) si de o urna cu apa sfintita, decat de o urna de vot si un cetatean turmentat.

 • Dezideriu Dudas

  Perfect, desi ati uitat de ultimele stenograme…

  Dar, stati linistit , nu va “arestam”, desi n-ar strica ca si noi, “prostii”, sa fim mai veseli…. ! Ar fi contrar Mecanismului de Cooperare si Verificare ….Daca erati de pe aici, erati insa in pericol, chiar din cauza MCV-ului…, pentru ca “fluierati” in biserica lor….Si nu din cauza “lor” ( de mult nu mai au nici-o concurenta, de la super-doctrina globala a lui G.Bush al II-lea, “cei buni sunt prietenii nostri, restul dusmani”, acum isi dau singuri Premiul Nobel pentru Pace…)…, ci din cauza “alor nostri”, foarte sensibili la imaginea “luptei” lor contra dusmanilor “democratiei”, “economiei de piata “, etc., etc….Imi pare rau, dar la ora asta nu mai am “vorbe” ref. la “cei rai” si la ce urmaresc ei sa distruga….Puteti intra insa pe orice text al lui Vladimir Tismaneanu si veti gasi cel putin 10 vorbe / per text de inalt calibru…in lupta dintre “cei buni” si “cei rai”….

 • Dorin Tudoran

  @ Dezideriu Dudas

  Incerc sa intru cat se poate de rar pe texte ale dlui Tismaneanu, fiindca fac din ce in ce mai greu fata unei stari de voma…

 • Vlad C

  D-le Tudoran,

  Va rog ca ma scuzati ca postez aici desi este vorba despre Mircea Cartarescu. Cred ca-l aparati degeaba pentru ca nu a facut nimic pentru Basescu pe degeaba. Numai ICR-ul lui Patapievici a bagat in el peste 4 miliarde de lei. Ce-o mai fi bagat si in nevasta lui care cica e si ea scriitoare. Stiu ca traiti in America si va intreb daca intelegeti ce inseamna 4 miliarde de lei.

  Iata ce scrie d-l Stelian Tanase si cred ca are dreptate.
  http://www.stelian-tanase.ro/la-zi/cartarescu-greseala-de-tipar/

 • Vlad C

  D-le Tudoran,

  Scuzati-ma ca revin. De povestea asta ce credeti? Sunt documente nu barfe.
  http://www.stelian-tanase.ro/jurnal-de-bord/decont-tismaneanu/

 • Nu pot decat sa repet ceea ce am mai spus astazi pe blogul dlui Antonesei. Este cumplit sa fi nevoit sa alegi intre ciuma si holera, dar si mai rau e sa lasi una dintre ele sa-si faca mendrele in Ro timp de doua mandate sudate. Mai rezonabil, cat de cat, e sa le rotesti, o data la patru -- cinci ani, daca o a treia varianta nu se iveste intre timp. Problema e ca, dupa ce alegi, daca se mai si nimereste sa scoti din urna si lozul castigator, incepe sa te napadeasca -- treptat, treptat -- o stare de jena fata de rodul votului tau, stare ce risca sa devina, pana la sfarsitul mandatului celui ales, un ditamai complexul de vinovatie. Fiindca nu stiu cum se face, dar eu, una, ma simt responsabila moral pentru toate faradelegile pe care le comite “alesul”, la a carui victorie am contribuit si eu cu umilul meu vot. Astfel, simpla optiune intre a vota sau a nu vota capata in timp gravitatea unui act existentialist, mai ceva ca-n drama alegerii la Soren Kierkegaard: “Daca te spanzuri, regreti, daca nu te spanzuri -- iar regreti. Ori ca te spanzuri, ori ca nu, oricum ajugi sa regreti -- si intr-un caz, si-n celalalt.”
  Nu trebuie decat sa inlocuim “spanzuri” cu “votezi”, si vedem ca dilema ramane la fel de… abisala!

 • sa fii, desigur

 • mihai rogobete

  Ia, vedeţi, dom’ Vlad, că ale 4 miliarde de lei vechi, ajung 400.000, noi, sau, în şapte-opt ani, cam 1500 dolari/luna -- ceea ce nu-i o sumă, dacă punem în balanţă salariul lui Gigi Becali, ca să nu mai zic de veniturile unui bancar. Şi nu-i rău c-a primit atâta bănet Cărtă, ci că pensionarii US -- care n-au făcut nicio brânză în literatură -- au parte doar de vreo 3-400 de dolari.

 • InimaRea

  D-le Tudoran, m-aţi întristat cu puşcăria, şi m-aţi înveselit cu ţigănia. Primul gînd a fost “Domnii”-s la puşcărie, iar ţiganii -- la televizie, ca-n anii dictaturii proletariatului”.
  Abia al doilea a fost ceva mai serios: În spaţiul exsovietic (din care Ro face parte deşi nimeni n-ar recunoaşte-o) politica de înalt nivel e penală, iar înfrîngerea în alegeri se pedepseşte cu închisoarea.
  În istoria recentă, doi preşedinţi americani au ratat la mustaţă puşcăria -- Nixon şi Clinton. (Pe Reagan, cu Arme pentru Contras, nu-l pun la socoteală, el a rămas ca erou anticomunist.) Nici acum nu mi-e clar dacă era bine să fie închişi, dar “sistemul american” a arătat că nu era. Ba chiar că unul din ei a fost reales în chiar cursul judecării sale pentru mărturie falsă.
  Fapta criminală -- “penală”, la noi -- se pedepseşte cu închisoarea, fie că e crimă pur şi simplu (murder) ori escrocherie, sperjur etc. În imensa lor înţelepciune, juriştii moderni şi contemporani au impus formula “condamnare cu suspendarea executării” -- un fel de cartonaş galben, din sport. Nu ştiu dacă-n America sînt reguli stricte de aplicare a suspendării executării -- oricîte filme cu temă juridică am văzut -- dar ştiu că-n Ro, unul poate fi condamnat la 4 ani cu suspendare pentru omor calificat (accident auto, ce-i drept, dar cu moţi şi răniţi) iar altul, la 2 ani cu executare pentru abuz în serviciu.
  Or, dacă e vreo lege nescrisă şi cu sfinţenie respectată în ţara asta, atunci e a bunului plac al Şefului. “Abuz în serviciu” nu există decît la foştii şefi, “care nu mai au spate”.
  Închei c-un panseu dintr-o asociaţie de idei -- fiindcă, pe tema asta, cred că se va discuta, nu glumă.
  Referendumul ratat de USL i-a creat Băsescului alibiul pentru a nu fi condamnat, îndată ce părăseşte Cotrocenii. Aşa cum a făcut Europa zid în jurul ameninţatelor instituţii ale statului român, tot aşa va face şi-n jurul lui. Chit că-şi va da seama (“prea tîrziu”?) că Băsescu era… instituţiile alea democratice. Dar tocmai de-aceea, pentru consecvenţă…

 • @) DT

  Burlesc, grotesc si funambulesc tablou, master. Din pacate, si foarte veridic!

 • @) No Name / DP

  Ati uitat sa puneti scena din “Noi Albinoi”, o pun eu!

  rel="nofollow">

 • Ontelus Dan Gabriel

  ,,Astfel dar, Camerele sînt în marea lor majoritate reprezentantele intelectualilor și ale plebei orașelor. Pe lîngă agricultură deci, trebue să’nflorească în Romînia și o vastă industrie, industria politică, și, ca orce industrie bine și inteligent desvoltată, trebue să prospereze.
  Administrația e compusă din două mari armate. Una stă la putere și se hrănește; alta așteaptă flămînzind în opoziție. Cînd cei hrăniți au devenit impotenți prin nutrire excesivă, iar cei flămînzi au ajuns la completă famină, încep tulburările de stradă… Plebea, clienții, cu studenții universitari și școlarii din licee, conduși uneori de profesori universitari, cer numaidecît răsturnarea guvernului. Facțiunea de la putere, supranutrită, este incapabilă a mai ține pept torentului popular, adică facțiunii răsbite de foame; iar Regele, gelos de reputația europeană de liniște și ordine a Statului său, este silit să congedieze, avec force compliments, cabinetul, care avea aproape unanimități în Parlament, pentru a însărcina pe capul opoziției cu formarea unui nou cabinet, cu disolvarea Parlamentului și a tuturor consiliilor județene, urbane și rurale, cu convocarea colegiilor electorale pentru constituirea unui nou Parlament și unor noi consilii, -- care toate, după bunele obiceiuri consacrate, sînt firește aproape unanime partizane ale noului guvern.”
  (I.L.Caragiale, ,,1907 din primăvară până’n toamnă”)

 • Dorin Tudoran

  @ No Name / DP

  Singurul exorcist pentru ei este votul: nu-i trimiti a doua oara la Bruxelles.

 • Dorin Tudoran

  @Vlad C

  Interesant. Unii pun ca ca i-a tras “o scatoalca” dura, altii -- ca l-am aparat. N-am facut nici una, nici alta. Am spus ce cred despre o situatie cel putin jenanta in care s-a plasat un scriitor important. Nu am suficiente detalii in legatura cu acesti bani si cum au fost ei folositi pentru promovarea cartilor lui MC.

 • Dorin Tudoran

  @ Vlad C

  Imi inchipui ca dl Stelian Tanase nu se tine de glume. Deci: documentele sunt, probabil, autentice. Detaliile legate de aceste contracte si altele ar trebui deschis, cu toate argumentele pe masa.

 • Dorin Tudoran

  @ InimaRea

  1. Cazurile Nixon si Clinton au fost foarte diferite, desi, pana la urma, ii unea faptul ca au mintit sub juramant. Cazul Reagan a fost si el “foarte special”. Cei doi fosti prim-minitrii la care ma refer si care se afla in puscarie sunt invinuiti (si dovediti, spun justitiile respective) de cu totul alte lucruri. Am fost in cateva randuri in Ucraina cand IT era prim-ministru. Nu am auzit multe vorbe de bine despre ea. Despre AN ce sa mai spun? Intrebarea este: daca spunem ca legea-i lege pentru oiricne, suntem capabili sa si punem in practica principiile pe care le enuntam la tot pasul?

  2. Doar cartonas galben pentru afaceri de foarte multe milioane (cazul IT)? Nu stiu.

  3. Ca in asemenea verdicte reglarile de conturi politice joaca un rol important este adevarat.

  4. Esecul mecanismului folosit (referendum) era usor de prevazut. Numai cei care au vrut “sa scape” cat mai repede de Traian Basescu n-au inteles ca daca vor sa reuseasca trebuie sa procedeze atent si fara erori “de fond si de forma”.

  5. Un alt exemplu: indepartarea sefilor camerelor parlamentare, Anastase si Blaga. Ai majoritate in parlament, schimbi regulamentul, ca ai voturile necesare, apoi schimbi presedintii camerilor pe baza unui regulament. Nu ti se poate reprosa nimic. Constatarea ca e imbecil sa operezi pe ideea ca presedintii camerelor nu pot fi inlocuiti decat la propunerea celor care i-au… propus sa fie in acele functii nu e suficienta, oricat de clara este imbecilitatea “regulamentului”. Ai pierdut majoritatea parlamentara, asta e; presedintia camerelor o preiau cei care au castigat majoritatea parlamentara.

  6. Repet, spre neplacerea multor prieteni: nu Traian Basescu este vinovat ca e un jucator politic mult mai abil decat dusmanii sai…

 • Dorin Tudoran

  @ Liviu Antonesei

  Azi, ma duc la o expozitie de renascentisti, ca sa-mi mai “clatesc” ochii.

 • Domnule Antonesei,

  Va multumesc ca ati pus dvs. si secventa “cathartica”! 🙂

 • @) DT

  Cu toata prietenia si cordialitatea, dar tot te invidiez! Eu mi-am clatit ochii dimineata, in cimitir, ca ar fi fost ziua de nastere a mamei. Constat cu oarece surprindere, ca ma simt tot mai bine printre morti si mai putin bine printre cei vii…

 • Dorin Tudoran

  @ Liviu Antonesei

  De fapt, ne bucuram de acelasi lucru: morti cumsecade, doar ca mortii la care ma duc eu azi sunt “atarnati” pe niste pereti de muzeu.

 • Dezideriu Dudas

  In comentariul urmator redau o poezie omagiala dedicata primului „abil„ al tarii ( de pe link-ul http://ascutirealupteideclasa.wordpress.com/2012/10/19/javra-si-cainii/ )

  Ne-ati scris odata ceva de Gogu Radulescu si mecanismele ascunse ale perpetuarii puterii in lume…Atat de ascunse ca nici nu ati stiut pana mai ieri ca seful dvs. direct din acea perioada a venirii dvs. in „lumea noua”, Andrei Brezianu, era, si el, foarte abil…

  Va asigur ca nu sunt de acord nici cu opinia mult mai dura a d-lui Liviu Antonesei despre „primul abil „ al tarii…NU TRAIAN BASESCU E PROBLEMA ! Problema tine de cei care dau „certificate de abilitate” si de faptul ca „divizia lor romaneasca” s-a subordonat total intereselor straine Romaniei ( din obisnuita, dupa anul 1947 in Romania )….In mod sistematic insistati sa fluierati in biserica…

  Intelegeti odata ca nu e biserica dvs. /a noastra, ci e „biserica” lor ( stiu insa ca o faceti constient, ca sa ne provocati si pe noi si pe ei…)…In mod paradoxal, ei sunt atat de „abili”, incat sunt capabili sa ne lase sa ne jucam la infinit de-a democratia ( „LUPTA„ CU RAUL PARE MAI INCINSA….)…Doar daca nu ne pune dracu’ sa vrem mai mult….

  La ce ne-ar folosi ? Am iesi din logica „lor” atat de abila si, poate, poate…, vom reusi vreodata sa impunem o logica ne-kakistocrata pentru societate….

  NOTA : Paradoxal este ca percep ca poezia din comentariul postat de mine mai jos este creata in aceleasi ateliere de creatie ale „abililor” tarii…De ce ? Poate da masura neputintei poporului…Sau, din contra ( pot vedea mai repede daca „pune dracu pe cineva”, cine-i „banditul”, si daca poate fi anihilat…)….Mai e si varianta ca s-a nascut ( a re-nascut ? ) totusi un „fascicul de putere abila”, cel putin de la conflictul lui Raed Arafat cu „primul abil” incoace, de cand s-a mai diminuat perceptia „abilitatii infinite” a „sultanului”….Ce ar urmari „ei” si cu ce riscuri ? Buna intrebare. As vrea sa stiu si eu raspunsul.

 • Dezideriu Dudas

  JAVRA ŞI CÂINII
  Posted on 19 octombrie 2012

  Fabulă

  Se dedică tuturor celor care l-au votat pe Traian Băsescu în 2004, în 2007, în 2009, sau care, din indolenţă ori pe motiv că “toţi sunt la fel”, n-au ieşit la vot pentru a scăpa de el, şi acum regretă.

  Pe căi obscure, javra ordinară,
  Tâmpită, cheală, vagaboandă, chioară,
  Ajunse rege peste-un neam de câini,
  Mereu în căutare de stăpâni.
  Şi, evident, gândind mereu în dodii,
  Se-nconjurase numai de jigodii:
  Numise premier un mops slugarnic,
  Ministru de interne-un buldog harnic,
  Ministră la turism – o căţea blondă
  (O curviştină de-aia “pudibondă”),
  Un pudel la cultură – efemer --
  Şi, meteoric, tot ca premier,
  Un doberman gonflat de îngâmfare,
  Trimis însă degrabă la plimbare,
  În mârâieli de javră umilită,
  De-o opoziţie abia trezită.
  Pe urmă, opoziţia canină,
  Dorind o reuşită mai deplină,
  Făcu un referendum, într-o vară,
  Să scape şi de javra ordinară.
  Şi mi se lăudă, măi frăţioare,
  Că, din palat, o bagă la-nchisoare,
  Cu gratii şi cu pat de pioneze,
  Numai să iasă câinii să voteze.
  Şi au ieşit vreo şapte milioane,
  Sărmane şi naive lighioane,
  Care-au crezut în javră ca-ntr-o mumă
  Şi s-au trezit că nu-i decât o ciumă.
  Jigodii insolente, de alt neam,
  Şi mai ales un porc de dog german
  Au început să urle ca la lună
  Că detronarea javrei nu-i a bună,
  Că le miroase lor a dictatură,
  Când cade un tiran şi-o secătură,
  Şi, de nu-i pusă imediat la loc,
  Se înarmează şi răspund cu foc.
  O curte-alcătuită din câini roşii,
  Capabili să îşi vândă şi strămoşii,
  Din ţara unde javra ordinară
  Domnea ca zeitate tutelară,
  Decise – şase voturi contra trei --
  Să pună javra iar la locul “ei”;
  Câinii cei mulţi tăcură în mod laş
  Şi javra se întoarse mintenaş.
  Morala:
  Aşa se-ntâmplă când un neam de câini,
  Mereu în căutare de stăpâni,
  Vrea neapărat un şef de stat “vânjos”:
  Pe urmă nu mai poate să-l dea jos

  ( de pe site-ul : ” Ascutirea luptei de clasa ” )

 • Dezideriu Dudas

  ACEST COMENTARIU TREBUIA SA APARA INAINTEA COMENTARIULUI CU POEZIA ( daca nu a aparut cumva si inainte )

  …………………………………………………………………………..

  In comentariul urmator redau o poezie omagiala dedicata primului „abil„ al tarii ( de pe link-ul http://ascutirealupteideclasa.wordpress.com/2012/10/19/javra-si-cainii/ )

  Ne-ati scris odata ceva de Gogu Radulescu si mecanismele ascunse ale perpetuarii puterii in lume…Atat de ascunse ca nici nu ati stiut pana mai ieri ca seful dvs. direct din acea perioada a venirii dvs. in „lumea noua”, Andrei Brezianu, era, si el, foarte abil…

  Va asigur ca nu sunt de acord nici cu opinia mult mai dura a d-lui Liviu Antonesei despre „primul abil „ al tarii…NU TRAIAN BASESCU E PROBLEMA ! Problema tine de cei care dau „certificate de abilitate” si de faptul ca „divizia lor romaneasca” s-a subordonat total intereselor straine Romaniei ( din obisnuita, dupa anul 1947 in Romania )….In mod sistematic insistati sa fluierati in biserica…

  Intelegeti odata ca nu e biserica dvs. /a noastra, ci e „biserica” lor ( stiu insa ca o faceti constient, ca sa ne provocati si pe noi si pe ei…)…In mod paradoxal, ei sunt atat de „abili”, incat sunt capabili sa ne lase sa ne jucam la infinit de-a democratia ( „LUPTA„ CU RAUL PARE MAI INCINSA….)…Doar daca nu ne pune dracu’ sa vrem mai mult….

  La ce ne-ar folosi ? Am iesi din logica „lor” atat de abila si, poate, poate…, vom reusi vreodata sa impunem o logica ne-kakistocrata pentru societate….

  NOTA : Paradoxal este ca percep ca poezia din comentariul postat de mine mai jos este creata in aceleasi ateliere de creatie ale „abililor” tarii…De ce ? Poate da masura neputintei poporului…Sau, din contra ( pot vedea mai repede daca „pune dracu pe cineva”, cine-i „banditul”, si daca poate fi anihilat…)….Mai e si varianta ca s-a nascut ( a re-nascut ? ) totusi un „fascicul de putere abila”, cel putin de la conflictul lui Raed Arafat cu „primul abil” incoace, de cand s-a mai diminuat perceptia „abilitatii infinite” a „sultanului”….Ce ar urmari „ei” si cu ce riscuri ? Buna intrebare. As vrea sa stiu si eu raspunsul.

 • Mi-a plăcut partea cu cetățenii daltoniști. Dar e o părere optimistă, (cei mai mulți dintre) noi (inclusiv eu) fiind mai degrabă orbeți decât daltoniști. Lumina aia roz-portocalie pe care o întrezărim pare-mi-se a unei stele pe care „azi o vedem, și nu e”.

 • Dorin Tudoran

  @ Dezideriu Dudas

  Nu am auzit pana acum de acest site -- “Ascutirea luptei de clasa” — dar e cam dura poezica. Si-apoi, schimband doar “fotografia” celui desfiintat, poezica se poate aplica multor politicieni romani. Fie ei dusmani, fie ei prieteni ai dlui TB.

 • Dezideriu Dudas

  @ Dorin Tudoran # 23

  Am preluat informatia ( poezia ) de pe site-ul d-nei Zoe Petre.

  Ref. la partea a II-a, redau mai jos sfarsitul mesajului de pe email pe care vi l-am transmis dvs. si d-lui Liviu Antonesei acum cateva minute . Va explicam amandurora ca am incercat sa transmit comentariul edificator care nu a aparut nici pe blogul dvs. ( am incercat de 2 ori ) nici pe cel al d-lui LA ( transmis de mine datorita referirii la d-nul LA in contextul „Scrisorilor” lui catre dvs.) si explicam ca fara el ( fara „comentariul edificator „)… :

  „…nu se poate intelege mai nimic….Doar, eventual, ca sunt vehement anti –BASE ( desi m-as fi ascuns destul de bine pana acum…)…Nu ma strofoc sa demonstrez altceva…Mai degraba cred ca e important sa demonstrez ca nu e un subiect important pentru mine…

 • Dorin Tudoran

  @Dezideriu Dudas

  Tehnic, nu inteleg ce se intampla.. Ce ati trimis a fost publicat…

 • Radu Calin Cristea

  Ceea ce ma straduiesc sa inteleg (si nu reusesc!) este de ce a luat-o atit de razna democratia romaneasca. Cocteilului tau letal i s-ar mai putea adauga multe asemenea “tarii”. Ma intreb de ce nu are societatea resurse de a scuipa toate mucozitatile astea care o sufoca? Parca si dementa lui CV Tudor era cumva mai rezonabila cu ani in urma. A existat o perioada -- in jurul ultimilor 2 ani ai Administratiei Constantinescu -- cind democratia functiona, cind parca ne scuturaseram de jegurile comunismului si incepea sa bata un aer occidental. Eu am avut sentimentul acesta. Apoi totul s-a blocat. Guvernarea Nastase a fost la fel de sinistra, desi mai putin sofisticata, ca regimul Basescu. Eu sustin de pe la inceputul lui 2005 incoace ca raul asta asupritor si totalitar dinspre Basescu ni se trage. Atunci a aparut un actor insetat de crize, de conflicte, de tensiuni. Si actorul acesta a acumulat foarte multa putere. Multe din temele si personajele din peisajul tau sunt creatia directa a unui sistem cladit pe ura, pe faradelege, pe smecherii. Un sistem patronat de Basescu. Vezi si proaspetele stenograme. Uluitoare! Sa sporovaiesti cu seful Fiscului despre cum sa fentezi un investitor strategic… Nu am niciun motiv sa-i sar in aparare lui Nastase. Am stat insa de vorba cu niste avocati priceputi care mi-au spus ca Nastase putea fi inghesuit rau in alte dosare, nu si in cel care i-a cauzat aplombul reflexiv. Daca il condamni pe Nastase pentru matrapazlicuri in sustinerea financiara a campaniei electorale atunci la fel de bine poti umple 5 Jilave si 10 Rahove cam cu tot ce a insemnat politica in Romania dupa ’89. Iti voi povesti cindva despre un prieten pe care il cunosti si tu si care a candidat pe listele PD in 2000. Mi-a povestit niste istorii fabuloase despre experienta aceea -- ratata -- si despre relatia avuta cu trezorierul PD-ului, evident, T. Basescu. Ceva a produs deraierea aceasta. Poate televiziunile, prea multe si prea abjecte? Multi din sinistrii din comentariul tau nu existau daca televiziunile nu le sorbeau scirboseniile debitate zilnic. Poate omul de tranzitie, abia iesit din pesteri, usor de momit cu orice ii da iluzia ca ii potoleste foamea si setea? Poate obraznicirea clasei politice pentru care parlamentul inseamna doar toboganul spre afaceri oneroase? Am avut justitie (cit de cit) cinstita in Romania ultimilor 75 de ani? Si eu am scris si voi mai scrie asemenea texte otravite despre o Romanie imposibila si ermetice in autonegarea ei. E un aer toxic de care n-ai cum te feresti si de care nu te pazesc refugiile in putinele oaze scapate de desertificarea asta dezlantuita. Mi-ar placea sa mai pot fi anxios. E, din pacate, un lux la care nu mai am acces. Ce e de facut cind o democratie nu se poate apara de raul mortal care ii ataca toate tesuturile? Trebuie sa fie o solutie -- directa, nedescriptiva. Doar eficace. Eu cred, dupa multe framintari care iti sunt si tie in mare parte cunoscute, ca antidotul provizoriu, deloc ideal, dar cu sanse sa deschida o fereastra spre un rau mai putin rau decit raul absolut de acum este eliminarea din scena a lui Traian Basescu. Nu o spun din vreun fanatism, dar prea multe drumuri, inclusiv cele pavate cu intentii bune, duc la el. Simplific prea mult? Posibil. Tocmai pentru ca simt ca nu mai am aer in piept nu am alta sansa decit sa sper ca disparitia lui Basescu ma scapa de o grija fundamentala. Cine si cum ma scapa sunt, iarta-ma, draga Dorin, niste detalii. Oricine ma poate trece puntea e binevenit. Pentru ca ma extrage din putreziciunea asta viscoasa care mi-a ajuns pina la git. Ai scris un text excelent: foarte rau pentru ca e foarte adevarat. Ia-ma mai usor altadata ca s-ar putea sa ma ai pe constiinta cu asemenea socuri. Si pentru ca tot v-ati uschit tu si fratele Liviu sa va spalati ochii te informez ca am ratat prima repriza din meciul Depo -- Barca ca sa scriu acest “comment”. Ma duc si eu la spalat de ochi.

 • Daniel StPaul

  Ja sehr komisch, ah ah ah, ist die Sache, ah ah ah… And the deflator of our few remaining sicklish hopes is… : Die Fledermaus! …

 • Dorin Tudoran

  @Radu Calin Cristea

  O “solutie simpla, nedescriptiva”, zici. Cine o afla, o sugereaza si, mai ales, o poate “vinde” celorlalti va fi de laudat.
  Singura veste buna (cel putin pentru mine) este ca Barcelona a castigat si ca Messi a mai dat trei goluri intr-un meci.
  De simplificat, toti simplificam, nu te teme, altfel n-am mai putea demonstra nimic. Nici macar nu are nevoie sa fie “demonstrat”, caci este prea evident.
  O duminica linistita!

 • dumitru ungureanu

  @DT #27 -- Putem face o comparatie intre Messi si Messerul de Bucuresci? Oare besserul nostru antologic o sa ia balonul de aur? Parca tot in decembrie se acorda si asta…

 • InimaRea

  RCC: Prea vă faceţi inima rea! Toate astea-s de privit -- şi de trăit, da-le-aş! -- cu resemnare dacă nu neapărat filozofică, măcar bătrînească: Ce-a fost, a mai fi. Chiar şi ce n-a fost a mai fi. Altminteri, nu se-mplineşte destinul posibilului.
  Ziceţi că TB e răul absolut şi că dispariţia sa ne-ar uşura viaţa, cît de cît. Bine-ar fi să aveţi dreptate dar tare mă tem că abia după avem a vedea că răul acela era necesar unei ordini oarecare -- fie şi-a Răului, dacă aşa socotiţi. Vedeţi de-acum semne că lucrurile-ncăpute pe mîna altui soi de rău tind a scăpa de sub control. Ba chiar o iau razna de-a binelea, lăsate-n boii lor.
  Îmi pare că -- “descriptiv” -- politica dîmboviţeană aplică a la carte dictonul Non licet bovis quod licet Jovis. Astfel lucrează şirul ilicienist -- în care Băsescu-i exemplar de luxe.
  În Europa, încă mai dăinuie prejudecata Non licet Jovis quod licet bovis. E prejudecată fiindcă-s prea multe semne că nici pe-acolo nu-i totu-n regulă, că Jovis e bovis. Ceea ce dă apă la moară Teoriei conspiraţiei.
  În spiritul temei propuse de DT -- Veselă puşcăria, domnilor -- mă gîndesc la soarta lui Bayazid Ilderim, capturat de Timur Lenk. Adevărat ori ba, e deja tradiţie că învingătorul îşi purta prizonierul într-o cuşcă de aur; ba chiar că-l folosea şi ca scaun de picioare, uneori.
  Adevărul istoric -- de-o surprinzătoare compasiune -- avansează ipoteza că Bayazid s-ar fi sinucis, pînă la urmă. Şi că Timur Lenk l-ar fi jelit. Aşa cum l-ar fi jelit şi Soliman Magnificul pe regele maghiar, după Bătălia de la Mohach.
  Lacrimi de crocodil, probabil. E o durere să te lipsească soarta de victima ta preferată. De bucuria de a o umili la nesfîrşit.
  Putem zice că nu-i acelaşi lucru ce se-ntîmpla-n sec. XIV-XVI, cu ce-i în ditamai sec XXL. Dar cruzimea, domnilor? Dar -- mai ales -- vendetta, domnilor?
  Fiindcă avem a afla că şirul cruzimilor nu se rupe prin veselia întemniţării lui AN. Că, în 2014 -- cel mai tîrziu, şi doar dacă supravieţuieşte Băsescul -- se va dezlănţui sfînta răzbunare.
  În fond, ce diferenţă este între “Bani pentru partid” şi “Bani pentru EBA”?
  Ce-i drept nu-i păcat -- Băsescul aduse Răul pe noi culmi de civilizaţie (a răului, evident). Dar ce ne-ndreptăţeşte speranţa că, odată el dispărut, ne vom rostogoli de la sine, “natural”, înapoi, în matca răului confortabil?

 • Stiu ca risc din partea unora un zambet usor ironic, dar insist si eu in a sustine ca sursa raului care face din Ro un loc cu o atmosfera aproape irespirabila este acum T.B. Stiu si ca TB nu inseamna, totusi, nici originea si nici esenta unica a “sistemului ticalosit”, dar este parte importanta a lui inca din anii ’70. Stiu si ca, incepand cu vara lui 2004, i s-a tot cosmetizat si coafat ascensiunea politica ( ba cu suvita pe stanga, ba cu suvita pe dreapta, ba fara…) ca si cum personajul ar fi fost extras din spuma marii, printr-o imaculata conceptie, si nu s-ar fi aflat in structurile guvernarii feseniste inca de la inceputurile ei tulburi, si n-ar fi avut niciun amestec in mineriade, si n-ar fi depus de doua ori juramantul de ministru in fata ‘batranului edecar”, cum l-a numit mai tarziu pe Iliescu, dupa ce a profitat de ‘spatele’ pe care i la tinut acesta, atat lui cat si tuturor celor inscrisi in cursa imbogatirii suspecte, care stiau ei ce stiau, de la orele de marxism (unde auzisera si de Proudhon) -- ca proprietatea e furt! Si cum pana atunci doar statul fusese proprietar, imbogatatitii de azi au inceput sa-si compuna proprietatile furand in primul rand de la stat (care o flota, care o fabrica, care o uzina, care un I.M.S., care cum s-a priceput si-a fost ajutat ori lasat “sa se priceapa”.) Cel mai mare rau l-a facut insa TB nu in faza capitalismuui salbatic ci dupa ce a ajuns seful statului (cum ii place sa-si spuna). E vorba de un rau propagat zi de zi prin exemplul personal, prin felul agresiv de a face politica, nelasand nicio culme a tupeului (a se intelege chiar pleonastic, a tupeului obraznic!) neatinsa; un tip de politica in care maneaua si bulaul au tinut loc de doctrina si de strategie, in care promovarea femeii s-a facut prin silicoane, bucle si vuittoane (s-a umplut PDL-ul, si din pacate nu numai el, de clonele Ebei si ale Duduii), in care toate competitiile si criteriile de selectie, la toate nivelurile, au fost viciate, concursurile si licitatiile trucate. Succesul material in regimul Basescu a fost asigurat de pupinism, de cotizatiile pentru partid, de sufletel, nerusinare, nevasta sau barbatel. Cat a distorsionat Basescu insusi relatiile infra si inter institutionale, cat au malformat Basescu et comp. tineretul, caruia i-au expus ostentativ o cheie indoielnica a succesului, se va vedea atunci cand regimului i se face bilantul “la rece’. Cert e ca “modelul suprem” s-a propagat de la Cotroceni, in unde concentrice tot mai largi, pana a afectat toate straturile societatii si a produs prozeliti si clivaje chiar si la nivelul “celulei de baza”.
  Desigur, toata toxicitatea asta nu a aparut in Ro din senin, ci a inflorit pe un pat germinativ pregatit si intretinut, cu mai mult sau mai putin sarg, de vreo 70 de ani. Ce a facut TB n-a fost decat o accelarare a procesului de descompunere, o impingere a raului pe culmi nebanuite, acolo de unde procesul pare, azi, aproape ireversibil.

 • @) DT

  Multumesc pentru urare, master! M-am straduit sa procedez intocmai -- am revazut trilogia Bourne, iar acum, cu sufletul eliberat de tensiuni, itru pe niste preclasici italieni…

 • mihai rogobete
 • dumitru ungureanu

  @ NoName/DP # 31: Păi să nu-i acordăm genialului TB balonul de aur, ca încununare a întregii cariere?

 • @dumitru ungureanu # 34

  Da, da, balonul de aur -- cu nacela Romania si, musai -- musai, gheata de fier!!

 • @) Dumitru Ungureanu

  Mie mi s-ar parea mai potrivit sutul de aur, in fund desigur!

 • neamtu tiganu

  Avind in vedere conditiile bune si f. bune de trai din puscariile romanesti l-as ibcuraja pa domnu Cartarescu sa priveasca cu mai mult optimism eventuala mnealui incarcerare ca dizident politic.
  Dom Cartarescu, draga Mircea, nu mai e bre boierii la putere, care sa c..au in capu nostru, am aflat ca exista conditii exceptionale, pe undeva orice spirit creator si-ar dori sa se afle intr-o incapere (celula), luminata, incalzita, cu legatura Internet si tel. mobil, unde vine mincarea la timp, un loc ideal pt. un creator, nici un fel de stress cu conferinte, calatorii.. cred ca, pt. cultura romana o evntuala condamnare la inchisoare pt. Mircea ar fi un mare cistig, asa ca Mirceo, curaj, capu sus!

 • Daca_nu_nu

  Tulai, Neamțule, bolund ești, Doamne!!!
  🙂 🙂 🙂
  Da ce-i acolo, bre, stațiune?
  Tocmai citeam o știre cum c-ar mai fi unu de-a dusulea…

  http://www.gandul.info/news/dan-diaconescu-risca-15-ani-de-inchisoare-in-dosarul-oltchim-fostul-sef-al-privatizarii-audiat-ca-martor-10249143

 • mihai rogobete

  Aoleu, ce-a ieşit cu Mie, dom’ Liviu.

 • @) Mihai Rogobete

  “cu Mie”? E putin obscur pentru mine!

 • neamtu tiganu

  Marcelo, as avea o propunere constructiva, ca parlamentu si eventual Cotroceniu sa fie transformate in puscarii. Ar fi extrem de avantajos, nu ar mai trebui bani cheltuiti pe procese, pe avocati, in definitiv ar fi usor de realizat, n-ar trebui decit sa se puna niste gratii la feréstre si citiva paznici. Teribil de avantajos ar fi ca alesii ar avea timp cacalau sa se ocupe de problemele tarii, nu s-ar mai risipi cu firme private si joburi suplimentare….

 • @) Daca_nu_nu

  Cum am vazut in multe cazuri, pentru personalitati si chiar personulitati, puscaria e mai dihai ca un pension… Dar n-are omul sansa asta!

 • Dorin Tudoran

  @neamtu tigan & Daca_nu_nu@Liviu Antonesei si altii

  Vedeti ce spuneti. Suntem monitorizati. Daca iesiti nasol in rapoartele lui Domn’ Goye, Doamna Goya s.a.m.d. riscati sa ajungeti la mititica. Nu stiu daca o sa va convina sa impartiti Le Figaro si The Financial Timpuri Grele cu dl Nastase. La puscarie, Premiul Nobel nu se da decat pentru Futurologie, caci trecutul detinutilor se sterge din cartea de munca.

 • @ Dorin Tudoran,@neamtu tiganu, Daca_nu_nu @Liviu Antonesei and all . NU stiu daca monitorizarea acestor domn Goii poate duce la puscarie dar cu siguranta supararea unui domn (unul din marii nostrii antiocomunisti) va poate trimite la puscarie pentru delict de lezmajestate
  Luati de va minunati
  http://www.stelian-tanase.ro/wp-content/uploads/2012/10/0012.jpg

 • Vlad C

  @ virgil

  Intrebarea este pentru ce servicii a fost platit dl Tismaneanu? Uite ceva amuzant semnat chiar de gazda dvs anul trecut legat de conferinta data de presedintele Traian Basescu la London School of Economics eveniment finantat de ICR:

  http://www.dorintudoran.com/2011/06/07/sanchi-sau-cum-ii-face-hayek-cu-oakeshottul-lui-gellner/

  Uitati-va cu atentie si pe youtube la ce spune cel ce il introduce pe presedintele Traian Basescu si apoi explica ce urmeaza sa faca si d-l Tismaneanu caruia ii incearca numele de doua ori pana il ajuta d-l Tismaneanu sa il pronunte:

  rel="nofollow">

  Cum ar veni, d-l Tismaneanu nu a prezentat o conferinta. A discutat conferinta prezentat de Traian Basescu. Cine i-a scris conferinta lui Traian Basescu nu stim.

  Contractele d-lui Tismaneanu cu ICR indica doua plati pentru “conferinte” in zilele de de 30 Mai si pentru 3 Iunie pentru conferinte la Londra. Pentru ambele plati se scrie “Stat de plata Drept de autor ICR Londra conferinta”. Le-a sustinut pe amandoua d-l Tismaneanu sau unul din cele doua onorarii incasate este pentru conferinta scrisa pentru presedintele Traian Basescu? Presedintia trebuie sa plateasca din bugetul ei conferintele scrise de altii pentru presedinte. De ce sa plateasca ICR? E legal ca ICR sa plateasca speechwritterul presedintelui?

  Presedintele Traian Basescu era si patronul ICR pentru ca presedintele Patapievici era subordonatul lui Basescu. Tot ICR a platit si conferinta lui Traian Basescu la Londra. Asta nu se numeste “conflict de interese”? Nu este ilegal?

  Eu nu am raspuns la intrebarile astea. D-l Tudoran dvs ce ziceti?

 • Dorin Tudoran

  @ Vlad C

  Nu am raspunsuri pentru intrebarile dumneavoasta legate de onorariile platite de ICR pentru participariile la conferintele de la Londra. Cel mai potrivit ar fi sa adresati aceste intrebari conducerii ICR si Presedintiei.

 • Vlad C

  D-le Tudoran inteleg ca nu vreti sa va amestecati in discutarea documentelor ajunse la presa dar eu zic ca nu e legal sa plateasca ICR autorii ce scriu texte pentru seful statului. In America nu exista institutii ca ICR adica finantate de stat dar daca ar exista nu cred ca ar fi legal sa plateasca pentru discursurile lui Obama.

  Pe urma “16.460 Drept autor relatii internationale”? Atunci sa le dea si altora 20.000 “Drept de autor pentru vorbit la telefon” ca si astea sunt relatii. E prea cusuta cu ata alba toata povestea asta cu “drepturi de autor”.

 • neamtu tiganu

  Vlade Ce, nu poate fi vorba de conflict de interese deoarece domnii de care amintesti sunt mari patrioti romani si nationalitati foste conlocuitoare care reprezinta interesu tarii, poporului si partidului. Io crap de mindrie ca un roman verde si adevarat le da lectii de economie dintosilor de englezi, pt. ca, stim cu totii, Londra e pe axa cu Bucurestiu.
  Iata ca ICR contribuie, extrem de eficient, la cultivarea culturii romane in tara si peste hotare.

 • Dorin Tudoran

  @ Vlad C

  Cred ca e mai intelept sa asteptam si sa vedem unde duce aceasta disputa, ce dovezi se aduc, ce fel de explicatii institutionale apar etc. Daca pot spune ceva, fara nicio retinere, este ca mi se pare inacceptabila scurgerea de documente in care apare numarul contului de banca al unei persoane.

 • neamtu tiganu

  sa ma explic, englezilor le ies dintii in fata de la pronuntarea lu “The”, care se pronunta impingind limba in dinti, care impingere repetata duce la iesirea dintilor..

 • Gheorghe Campeanu

  @ Vlad C

  Desi nu va cunosc, sper sa-mi iertati interventia. Mi se pare ca sugestia amfitrionului nostru in acest spatiu este un inteleapta. Mai ales ca Dvs. santeti putin intempestiv l in desclusirea documentelor. Nu pareti sa acceptati de fel posibiliatea unor pure coincidente calendaristice si geografice. Iata si argumentul meu, care sper sa va dea de gandit, si sa va persuadeze macar sa considerati idea coincindentei ca optiune la cea a culpabilitatilor prezumptive:

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/traian-basescu-l-a-decorat-pe-tismaneanu-ordinul-pentru-merit-in-grad-de-mare-ofiter-938124.html

 • virgil

  @neamtu tiganu Tot e bine domnule ca eu am auzit ca locuitorilor din jurul lui Cernobil au inceput sa le cada dinti tot din cauza de “The” desii la Erevan zice ca nici ei nu si-au tinut gura 🙂

 • Daca_nu_nu

  Domnu Goe, stați la rând: ne-au luatără la oache alții, înainte!
  Am și uitat de când, de unde: ne-am învățatără cu ei, mâni-poimâni îi invităm la o cafea sau vicevercea, care, cum…
  Așadară, nu fiți triști!!!
  (Garda merge înainte, țucu-vă pă ghinți cu ranga, vorba lu Virgil…)

 • Daca_nu_nu

  @) Amici
  1. DD n-are noroc de șansă la pension din cauză de motiv: carevasăzică, n-are banii!!! N-ai banii, faci anii!
  2. Lezmajestate e atunci când vine vorba despre nobili… În cazul citat, noblete -- ioc!!!
  3. Ca sa ne-nchiză pe noi, tre să-l sloboază pe Năstase, care numai pentru delict de opinie nu fu săltat. A, că-și bătu el joc de noi cam ca DD-ul cu Oltichimul, și asta-i drept, da io, muiere, ochi înlăcrimați, inimă credulnică, io chiar crezui că dumnealui voi să se omoare!!! (Ah, Chiriac!, vorba cui știm, ia mâna de pe pușcoci! etc. ș.a.m.d.). În fine, una-i una si două-s mai multe: ca să ne-nchiză pe noi -- no offence nimăruie!!! -- tre să-și doteze ăia bibliotecile, că nouă nu ne place Marx, nu ne place Engels, nu ne place Lenin & Co, să nu mai vorbim de dl Iliescu! Deeeeeci cred, dle Goe, că n-aveți bani de așe mare cheltuială, că_cartea coastă!!!… Nu că spun, da numa zic.

 • Mara

  Nu ne mai perpeliti si spuneti-ne si noua cine-i acest domn, doamna Goya. Sa fie fostul domn Goe cel care a plecat schelalaind si de pe blogul dl. Gogea dupa ce a bagat citeva fitile si eu l-am confundat cu Ionica spunind ca pune dulceata in galosii domnilor spre deliciul “mamitei”? Sa fie infocata d-na SV pentru care si din solidaritate feminina imi pare rau ca a iesit cam sifonata din acele dispute? Sa fie cei de la in LD care se cam tin de sotii? Sa fie dintre fostii secu, dar aia deja au afaceri, sint in campanie electorala sau spun povesti nepotilor despre cit era de bine in comunism. Serios, nu stiu cine ar putea sa se preteze sa va enerveze cu o asa insistenta suspecta. Toata aceasta energie risipita aiurea ar merita o cauza mai buna. Numai daca persoana nu-i tocmai normala ar mai putea fi o explicatie plauzibila. Mea culpa pentru toti cei numiti daca nu sint ei persoana. Nu de alta, dar mai sintem citiva anonimi pe care nu ne cunoasteti personal sa nu credeti pacatele noastre ca unul dintre noi ar fi persoana sau sa ne suspectam reciproc.

 • Dorin Tudoran

  @ Mara

  1. Mai asteptam un pic, pana cad mai multe fustite si mai multi pantalonasi pe pamant.

  2. Cred ca e o combinatie (minus “In line dreapta”, dl Costin Andries semneaza mai degraba “Adi”, dar, drept este, daca se enerveaza peste poate, recunoaste cine este.) din cele la care va ganditi: pleava Secu, “crema” de la DIE, pupini infuriati, dilimani si dilimance, rapandule si rapanduli cu ifose “diplomatice”, refuzati si refuzate cu aere academice etc. Cred ca e vorba de un mini-trust mobil de mancat rahat electronic.

  3. Cum va amintiti, poama care semneaza, uneori, “Dl Goe” a declarat inainte de alegerile locale ca se retrage, ca se sinucide, s-a inchis in closetul vagonului de tren B(arca) lui Goe si a tras apa dupa ea. Dupa “triumful” la locale a reaparut cu o falca in cer (adica, la Arad) si cu alta in/la pamant (Piatra Neamt). Se apropie alegerile parlamentare si mini-trustul mobil de mancat rahat electronic opereaza “in regim de urgenta”. De Craciun, ne vor anunta ca sunt crestini. Da, poama asta de “Dl Goe” nu prea mai e primita pe niciun blog serios, fiindca, pana la urma, a devenit limpede despre ce material e vorba…

  3. Platite ori nu, asemenea personaje nu au cum fi normale: nu poti fi decat diliman ca sa stai la panda 24 din 24 de ore si sa injuri imediat dupa ce apare ceva pe blogurile “date in urmarire”. Jegul e jeg si eforturile de a se da drept “odicolon” il fac sa puta si mai tare. Pana la urma, dupa ce a improscat spre toate “obiectivele”, un asemenea personaj se pune in fata ventilatorului si arunca spre el pungulitele cu rahat. Rade in prostie si-i place ce vede in oglinda…

 • Pareri dezinteresate

  @ Mara si Daca_nu_nu

  Dl Goe
  Se cunoaste
  La nevoie

  Lady Goya
  Este chiar
  Nevoia

 • “Nu am auzit pana acum de acest site – ‘Ascutirea luptei de clasa’ — dar e cam dura poezica. Si-apoi, schimband doar “fotografia” celui desfiintat, poezica se poate aplica multor politicieni romani. Fie ei dusmani, fie ei prieteni ai dlui TB.”

  Intervin cu cateva precizari:

  1. “Poezica” e de mine;

  2. Site-ul meu se numeste, de fapt, “Lupta de clasa” (principala ratiune a alegerii acestui nume fiind aceea de a-i scandaliza pe marii si micii “intelectuali de dreapta”). Totusi, tinand cont de faptul ca adresa site-ului este ascutirealupteideclasa.wordpress.com, confuzia dintre nume si adresa e perfect de inteles;

  3. Faptul ca nu ati auzit pana acum de site-ul “Lupta de clasa” nu ma suprinde: sunt un geniu neinteles si, deci, putin cunoscut. 😆 Totusi, tot e bine ca ati auzit si acum. Altfel, ati fi avut mult de pierdut. “Rasfoind” putin site-ul, va veti convinge;

  4. “Poezica” e de fapt o poezie; adica o creatie literara versificata serioasa, scrisa cu mult, mult, mult talent, care, peste ani, va capata (date fiind referirile la politica zilelor noastre), alaturi de incontestabila ei valoare artistica, si una documentara; 😆

  5. “Poezica” nu e dura; ea descrie numai o REALITATE dura;

  6. “Poezica” nu “se poate aplica multor politicieni romani, fie ei dusmani, fie ei prieteni ai dlui TB”, pentru ca:

  a) Nici unul din multii politicieni romani damboviteni postrevolutionari nu a fost atat de daunator ca Basescu. Un sigur argument, cel mai evident, mai logic, mai la-ndemana: de toti am scapat mai mult sau mai putin usor, numai Chiorino nu se da dus; este un dictator perfect;

  b) Nu exista si n-a existat niciodata un “domn” TB, ci numai un TB. In aceste conditii, nu pot exista nici dusmani sau prieteni ai inexistenului domn TB. 😛

  7. Tot pe site-ul “Lupta de clasa” am publicat recent alte cateva poezii geniale de-ale mele (rondeluri). Daca inca va mai indoiti de genialitatea mea, cititi-le. 😆

 • andrei i

  Cu cele mai multe afirmatii din articol mi-ar fi foarte greu sa nu fiu de acord; am totusi o obiectie (oarecum majora, din punctul meu de vedere): nu stiu de ce tot insistati cu ideea ca Basescu ar fi fost salvat de “stabimea de o anumita culoare” de la Bruxelles; nu exista nici un fel de argument pt asta -nici nu mai are rost sa spun -dar uite ca spun- ca au reactionat -mai discret, evident, dar ferm- si cei de “cealalta culoare” sau ca Barrosso&co s-au impacat cu Ponta&co atunci cand acestia din urma au dat inapoi, sau ca cererile lui Barrosso vizau foarte clar transparenta si obiectivitatea justitiei (fara legatura cu Basescu), sau ca presa straina “quality” -care nu seamana deloc cu aia “quality” de la noi- nu vorbeste in dodii -de altfel, nu i-au menajat nici pe Basescu&co- sau ca (si) de-aia exista mai multe partide, pt ca “unii” sa reactioneze la abuzurile “celorlalti”. Am tot asteptat -in van- sa vad argumentatia prin care au ajuns unii la concluzia ca “Occidentul l-a ajutat pe Basescu”. Evident, nu exista asa ceva, pt ca e vorba de impresii si pareri, nu de argumente (ma rog, unii or fi avand acces la cine stie ce informatii “oculte”, “din culise” -eu n-am ,ma bazez pe “ce se vede” in mod public). Cat despre dna Timosenko, “Occidentul” cauta, presupun, “raul mai mic” (si mai indepartat de Rusia), lucru care, ce-i drept, nu stiu daca e de gasit in acea tara (cum nici, poate, la noi -dar la noi, repet, n-a fost vorba de Basescu). Iar despre tonul -si “modul de operare”- general anti-occidental al guvernarii useliste, ce sa mai zic…

 • @) Dorin Tudoran

  Nu cred sa avem noi norocul asta, mititica e asa, mai pentru elite!

 • @) Pareri dezinteresate

  Imi place poezia, simpla si expresiva, ca o stampa japoneza, ca un dublu hai ku!

 • Mara

  Eu zic sa privim cu detasare si umor chestia cu monitorizarea. Si daca ne monitorizeaza le uram -- sa monitorizati bine, sa raportati bine, sa monipolizati bine si finalul glorios “sa traiti bine”!
  Ar fi imprudent pentru domnul prof. Tismaneanu sa scrie un text negativ despre nucleul dur veritabil a ceea ce inseamna spiritul “Europei Libere”, oameni despre care stie cu siguranta ca ar putea fi adevarate repere morale pentru tinerii din Romania daca s-ar fi bucurat macar de jumatate din popularizarea de care au avut parte altii. Risca sa directioneze tinerii care au semnat scrisoarea de protest impotriva demiterii prof. VT spre aceste surse si atunci li se poate lumina mintea. Dintre cele aproape 2000 de adeziuni (dintre care multi sint atit de gituiti de indignare incit nu comenteaza absolut nimic, sint consemnati in ciorghine multi la acelasi minut -poate asa opereaza calculatorul, sa nu fim circotasi) am desprins un anume profil, probabil tinerii care au plecat dupa 90 scirbiti de mineriade si care se agata cu disperare de notorietatea si combativitatea dl. Tismaneanu, pe care il percep ca singurul “anticomunist” care se lupta cu hidra comunista. Recunosc ca si eu la vremea alegerilor din 2009 urmarind inregistrarile “Nasul” aveam aceasta perceptie. Dintre semnatari de ex. la poz. 1486 Cornel Prodan (Constanta, Romania): “Ca fiu de fost condamnat la Canal … doresc sa condamn cu vehementa si indignare demiterea domnului Tismaneanu”.
  sau la poz. 1479. Panaitescu Alexandru (Montreal, Canada) “Am plecat cind mi-am pierdut 90% din sperante, revoltat si frustrat ca Brucan avea dreptate…” Nimeni nu contesta profesionalismul si calitatile intelectuale remarcabile ale dl.prof., este o somitate in materie, dar este pacat sa amagim acesti tineri care au parasit Romania si au lasat in tara parinti indurerati. Era de dorit ca in acest domniu sa se conlucreze cu dl. Marius Oprea, dna Blandiana si toti cei care erau indreptatiti profesional si moral.
  O zi senina si toate bune sa se adune.

 • Dorin Tudoran

  @ Mara

  Nu prea sunt la curent in aceste zile cu agenda de lucru a dlui Tismaneanu nu prea stiu ce text negativa despre Europa libera ar dori sa produca.
  Ca ar fi singurul anticomunist din Romania e cam mult spus. Exista cel purin “singurii doi anticomunisti din Romania”. Cititi “Marele Soc” si veti vedea ca sunt cel putin doi….
  Indepartarea dlui Tismaneanu din fruntea IICCMR s-a produs legal. De fapt isi anuntase demisia dar, luat cu gazetaria de partid, a uitat sa si-o mai “inainteze”.

 • Dorin Tudoran

  @ andrei i

  1. Exista suficiente argumente: de la mesajele lansate de oameni tinand sa arate ca niste “comisari politici” (de ambasadorul Statelor Unite la dna Reading) si de la preluarea unor singure puncte de vedere la impunerea cvorumului pentru rezultatul alegerilor: nu 50%+1 din cei care voteaza, ci 50%+1 din listele de alegatori. Multe altele…

  2. Barosso@Comp nu s-au impacat cu premierul Ponta. Il vor tine in “monitorizare” pana demisioneaza. Si intr-o zi, ba demisiona, fiindca problema plagiatului comis nu e o gluma si atarna greu si urat de gatul acestei guvernari.

  3. Ca se continua presiunea pe guvernul Romaniei (in unele cazuri — o presiune justificata; in alte cazuri — nesjustificata, profund partizana, deci interesata) o spune si incoltirea ministrului Justitiei. Deci, cand dna Monica Macovei era ministru al Justitiei a cerut si a obtinut, gratie majoritatii detinute de PD-L si a sustinerii Presedintelui, ca legea prin care se numesc anumiti demnitari in Justitie sa fie schimbata pentru a-i da mana libera ministrului sa hotarasca asa cum vrea. Azi, cand ministrul Justitiei anunta ca va folosi acelasi mecanism, dna Macovei considera ca legea trebuie schimbata din nou; fiindca ministrul Justitiei este din tabara cealalata. Nu e prea batator la ochi?

  4. Cand dl Oprea a fost indepartat de la conducera IICCR si inlocuit cu dl Tismaneanu, ni s-a explicat ca “Asta este. Fiecare premier are dreptul sa-si faca echipa lui, fiindca institutul este subordonat premierului”. Cand a fost schimbat dl Tismaneanu exact pe aceeasi logica, premierul Ponta a fost acuzat crunt… Dubla masura nu e buna. oricine ar folosi-o.

  5. Nu cred ca “modul de operare” al guvernarii USL este neaparat anti-occidental. Cred ca este vorba de pripeala, dorinta de a vedea “dusmanul intern” “terminat”, de o lipsa crasa de coordonare intre membrii aliantei, de o lipsa evidenta de profesionalism si de preluarea unor obsesii personale in agenda de lucru a aliantei etc.

 • Iepurele de Martie

  Domnu’ Dorin!

 • Iepurele de Martie

  Nu vreti sa-mi scoateti comentariul ala din spam?

 • Dorin Tudoran

  @ Iepurele de Martie

  Inteleg ca-l urati pe dl Traian Basescu, dar inteleg mai putin chestia cu genialitatea. Cred, de multisor, ca una dintre problemele Romaniei este ca are prea multe genii pe m/patrat si prea putin oameni dotaticu talentul de a fi seriosi. oricum, succes in ramura!

 • Dorin Tudoran

  @ Iepurele de Martie

  Am vrut sa va ajut, dar m-am predat in fata imprudentei dumneavoastra.

 • Dorin Tudoran

  @ Iepurele de Martie

  Da, domnu’ Iepure. Care-i baiu’? Abia suntem in octombrie. Pai, daca va enervati inca din “luna recoltei”, peste iarna cum Dumnezeu va veti descurca?

 • andrei i

  @D. Tudoran

  1. bine, dar astea nu-s argumente ci pretexte invocate de usl si de diversi “independenti” (ca aceia care au semnat rizibila scrisorica a lui S. Tanase catre Barrosso). Problema principala cu aceste afirmatii e ca sint nefalsificabile (in sensul lui Popper), adica nu putem spune daca sint adevarate sau false. Admit ca sint plauzibile, dar si contrariul lor e la fel de plauzibil (de pilda: ca impunerea cvorumului a fost o masura de precautie suplimentara -pt apararea statului de drept- in conditiile brutalitatii cu care a actionat usl, o masura care se practica in astfel de situatii, ca Reding si altii au actionat pt apararea unor institutii si nu ca niste “comisari politici” etc.). Dvs preferati interpretarile usl (desi nu mi se pare ca ati avea vreo simpatie pt usl), eu prefer interpretarile pdl (care sint si interpretarile de la Bruxelles).
  2.ba s-au impacat: Barrosso a recunoscut ca Ponta “si-a revenit_, Ponta a recunoscut ca Barrosso a formulat niste cereri legitime. Cat despre monitorizare, asta era la fel de prezenta si pe vremea lui Boc (si inainte, de altfel). Ba chiar mi se pare ca “europenii” sint prea indulgenti cand accepta un plagiator (care a manipulat institutiile statului ca sa-si ascunda plagiatul) drept partener de negocieri.
  3.intr-adevar, e o contradictie, dar nu ma pricep la justitie si nu stiu daca dna Macovei are dreptate acum sau avea dreptate atunci
  4.cei care au reactionat asa cum spuneti la schimbarile dnilor Oprea si Tismaneanu au fost jurnalistii de casa ai pdl-ului. Altii au reactionat diferit (imi vine in minte dl Mircea Vasilescu de la Dilema, care a protestat si intr-un caz si in celalalt). Bruxelles-ul n-a spus nimic nici intr-un caz, nici in celalalt (au considerat ca nu e treaba lor, de altfel “Bruxelles”-ul a reactionat doar in cazuri de forta majora -cum a fost puciul parlamentar- sau in anumite cazuri specifice, cum sint justitia sau fondurile europene)
  5. sigur ca nu idealizez “occidentul”, dar arbitrajul venit de acolo e aproape intotdeauna preferabil fata de arbitrajul institutiilor noastre politizate. Sigur ca si “ei” pot gresi, dar mi s-a parut ca felul in care au judecat lucrurile vara trecuta a fost adecvat realitatii, deci n-am de ce sa-i acuz in acest caz.
  6. modul de operare al usl nu e ,intr-adevar, “anti-occidental” -ci doar amatoristic- in economie, dar e astfel in doua domenii majore: cultura (ICR-ul functioneaza acum dupa metode de tip Sararu/Everac) si invatamantul (reformele excelente si esentiale realizate de Funeriu sint sistematic sabotate si probabil vor fi definitiv abandonate dupa alegeri, iar asta nu se intampla din motive “ideologice” -chiar, care e ideologia usl ?! ca acum ei pretind ca reprezinta si “crestin-democratia autentica”- ci in interesul “fabricilor de diplome” si al mediocritatilor care picotesc prin universitati)
  7.eu nu sint vreun specialist in UE, dar cei de la CRPE sint (mai ales articolele scrise de Cristian Ghinea si Ciprian Ciucu sint foarte utile) si ei (care n-au nici un fel de treaba cu Basescu, pe care l-au criticat de cate ori a fost cazul) au considerat ca atitudinea Bruxelles-ului a fost justificata. Mi-a placut si acest interviu cu dl Plesu: http://www.revista22.ro/articol.php?id=17540

 • Iepurele de Martie

  Vai de mine, domnu’ Dorin, da’ nu m-am enervat!

  In ce priveste chestia cu “genialul”, am glumit, domn’e! 😆 Sigur, sunt putin incantat de mine insumi, dar nu ma cred chiar genial.

  Cat despre faptul ca ati vrut sa ma ajutati, apoi v-ati predat in fata imprudentei mele, va cred, sincer, si va multumesc pentru asta, dar nu trebuie sa va faceti griji pentru mine: l-am injurat eu pe Basescu si in spatii mult mai publice (printre care si niste ziare putin recomandabile :mrgreen:), sub numele meu real, si sunt inca in libertate si in viata. 😀

  Oricum, per total, sunteti un scump.

 • Dorin Tudoran

  @ andrei

  1. Raman sceptic in privinta motivului pentru care a fost impus cvorumul respectiv. Apararea institutiilor statului nu se poate face ascultand doar argumentele uneia dintre parti. Or, dna Reding a tinut usa deschisa doar pentru un grup politic din Romania asa cum ambasadorul SUA la Bucuresti a avut “inteligenta” sa spuna ca inainte de a lua o pozitie fata de o problema romaneasca se consulta intotdeauna cu dna Macovei.

  2. Nu prefer interpretarile USL-ului. Am spus, de la bun inceput, ce am crezut despre felul in care s-a intervenit din afara in criza interna romaneasca. Iar despre USL nu-mi aduc aminte sa fi scris de bine, caci nu prea exista motive serioase decat de ingrijorare.

  3. Plagiatul dlui Ponta nu este prioritatea Bruxelles-ului. Este problema Romaniei.

  4. Nu este o contradictie. Este inca o manipulare. Nu e semn de seriozitate cand schimbi o lege pentru a-ti crea toate drepturile de a lua o decizie ca ministru, iar cand altcineva (din tabara adversa) devine ministru, legea pe care ai dorit-o si folosit-o “trebuie” abandonata.

  5. Comisia de la Venetia -- sa ne uitam putin la reactiile ei. Nu recomanda cvorumul impus Romaniei, dimpotriva explica tehnic de ce nu este justificabil. Dar tace cand cvorumul respectiv este impus Romaniei. Se declara ingrijorata de presiunile facute asupra CCR de guvernarea USL, dar a tacut malc inainte, cand — incepand cu seful statului care considera CCR o echipa de incompetenti, si terminand cu alte asemenea mesaje — CCR era luata in catare. Dupa opinia mea, echipa de la CCR este un dezastru iar curtea respectiva un esantion reprezentativ pentru mizeria morala din Romania, dar de ce o poate spune dl Traian Basescu un lucru, dar e inadmisibil sa o spuna si Ponta&Antonescu? E adevarat, Ponta&Antonescu ar fi dorit sa limiteze prerogativele CCR si asa ceva, facut prin mecanisme nedemocratice, devine un act nedemocratic. Intrebarea ramane: are cineva de gand sa faca ce trebuie facut cu acest buboi numit CCR?

  6. Da, noua conducere a ICR-ului a inceput cu stangul. Continua cu stangul. Si daca o tine asa, va fi dificil sa nu calce in toate gropile.

  7. Dl Cristian Ghinea este un jurnalist foarte percutant, nu cred insa ca este impartial; chiar daca l-a criticat cateodata pe dl Traian Basescu.

 • @andrei i

  Intervin si eu, desi consider ca dl Dorin Tudoran v-a argumentat, super-valid si exhaustiv, parti-pris-ul Bruxellus-lui in cazul asa-zisului “puci parlamentar” romanesc. Tocmai in folosirea abuziva, complet inadecvata a conceptului de puci parlamentar in cazul “happening-ului” din Ro ( va voi explica imediat de ce nu-l pot numi putsch!) sta cheia interpretarii gresite a problemei. Or, daca premisa e gresita… Conceptul de puci parlamentar nu l-am inventat noi acum si nici chiar Bruxelles-ul, ci, dupa stiinta mea, anglo-saxonii, cu decenii in urma. Oricum, pentru mine cel putin etimologia lui e inca neclara.
  El i-a fost aplicat recent -- ca o manusa, as zice -- cazului numit pe buna dreptate “puciul din Paraguay”, prin care, in iunie a.c., presedintele Fernando Lugo a fost demis de parlament, in mod irevocabil, printr-un simulacru de proceduri care, all in all, n-au durat mai mult de 30 de ore. Presedintele nu a avut nicio cale de atac, nepermitandu-i-se nici macar un discurs de aparare in fata parlamentului, ca sa nu mai vorbim de referendum national si campanie electorala, prevazuta si cu sediu si materale publicitare, fiindca nici vorba de asa ceva! Pentru ca Lugo a fost un presedinte foarte popular, ca protest fata de demiterea sa mii de tarani au blocat drumurile. Demonstrantii au fost dispersati cu gloante de cauciuc si tunuri de apa. Preseditele NU s-a prevalat in niciun del de suportul multimilor.
  http://www.wsws.org/articles/2012/jun2012/lugo-j25.shtml

  Interesant, poate, e ca, in Paraguay, Washingtonul (impartial, cum l-am vazut si noi in ultima vreme!) i-a sprijiint (discret, dar eficient) pe pucisti, care sunt de dreapta.

  Daca dvs. v-ati insusit (pe principiul crede si nu cerceta?) etichetarea “evenimentelor” romanesti din vara drept “puci parlamentar”, consider ca v-ati plasat aprioric de partea presedintelui T.B. si-a mijloacelor de informare care il sustin si ca toate interpretarile pe care le dati ulterior evenimentelor, oricat de obiective v-ati dori dvs. sa fie, sufera de un fel de distorsiune -- cauzata de lentila prin care le-ati privit in momentul t zero.

 • InimaRea

  “Istoria” referendumului e complicată deşi s-a desfăşurat sub ochii noştri. De aceea e ba un basm despre lovitura de stat, ba reallity show despre dreptatea divină, cînd nu -- reportaj de front făcut după rapoarte bine ticluite.
  Cred că Băsescu şi-a dorit referendumul, l-a provocat şi a şi pus umărul la organizarea cît se poate defectuoasă a sa. S-a bazat pe două forţe: “Disciplina de grup parlamentar” şi Generalul Izmană (“preferatul” lui Liviu Antonesei).
  Îmi vine a crede că autorul “scenariului” pus în operă de Băsescu putea fi şi ioncristoiu, cu heteroclitele sale cunoştinţe istorice. Pasiunea lui pentru istorie l-o fi-mpins “să pună-n scenă” actul de la 23 august 1944, cu Băsescu în rolul lui Stalin, care a amînat armistiţiul cu Antonescu pînă ce cominterniştii săi l-au convins pe Mihai I să-l aresteze pe mareşal şi să lase ţara la mîna Armatei Roşii.
  Disciplina de grup parlamentar asigura votul în massă la dispoziţia şefului partidului -- singura reţetă de succes a vieţii parlamentare româneşti. Iar Generalul Izmană “a-ntors armele” la ordin, pentru a da USL posibilitatea să-şi pună-n aplicare planul politic de a-l suspenda pe Băsescu. Un plan prostesc şi tocmai de aceea uşor de contracarat. Atîta doar că Băsescu nu dorea să-l contracareze doar, ci să compromită pe termen lung toată acţiunea USL.
  Nu c-ar fi fost simplu dar nici aşa complicat nu putea fi cîtă vreme USL călca-n străchini ca soldatul sovietic -- acela faimos despre care se spunea că trecea Volga îngheţată înot şi nu i se stingea ţigarea. Concomitent -- oricum, bine sincronizat -- europarlamentarii PDL “informau” Europa despre “lovitura de stat”. Era abuz de limbaj, fiindcă USL dădea într-adevăr lovituri statului de drept dar n-avea cum da lovitură de stat cîtă vreme guverna.
  Parcă şi-aici simt amatorismul scenaristului ioncristoiu -- palida asemănare cu detronarea lui Cuza, şi el autor al unei lovituri de stat, la vremea sa: prin contagiune, debarcarea lui Băsescu era văzută ca lovitură de stat, iar asupra loviturilor pe care el însuşi le aplicase statului de drept -- timp de 7 ani -- căpătase drept de proprietate intelectuală, altcineva nu le putea folosi fără copyright.
  Rămîne un mister atitudinea Vestului cîtă vreme trecem cu vederea încălcarea unor tabuuri, de către USL: Ombusdmanul şi CCR, simboluri ale statului de drept. Chiar dacă românii nu le iau în serios şi le batjocoresc cum ştiu ei mai bine, pentru occidentali acestea rămîn sfinte şi de neatins. E ca-ntre creştini: crucea e sfîntă pentru toţi, de ea nu se atinge nimeni. Poţi scrie ce bazaconii îţi trec prin cap, pe ea dar o laşi la locul ei.
  Mai e şi simbolismul atacului la ICR -- “o prostie”, cum bine zice Pleşu, în interviul din 22. Neimportant politic dar de-o enormă importanţă de percepţie în Vest -- “au venit troglodiţii”.
  Vedem şi la noi idiosincrazia pe care Elita proocidentală -- şi, după ea ori independent dar din aceeaşi zonă a simţirii, cam toată intelectualitatea de calitate, românească -- o afişează ostentativ faţă de Stînga -- socotită neobolşevică. (Interesant e, aici, că Ilici numeşte “fascism” acţiunea PDL -- a Dreptei, în genere. Cît ar fi de impenitent, tot nu o putea numi “bolşevism”.)
  Ipoteza mea are a se verifica după alegeri, cînd cred că USL va forma guvern dar va cădea la prima moţiune de cenzură. La cîţi transfugi politici a pus pe liste, e floare la ureche să-i fie dat jos guvernul. Şi-atunci să te ţii răfuială!

 • dArtagnan

  D. Tudoran
  Îmi pare că sunteți prietenii domnului Cărtărescu, așa că mă grăbesc să vă fac o surpriză plăcută:
  http://dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptamanii/articol/m-am-luat-mine-insumi-duhovnic-psihanalist-interviu-mircea-cartares

  (…)

 • neamtu tiganu

  in general, vesticilor, occidentalilor le place sa dea lectii, e un fel de complex de superioritate, chiar si mie, de fapt un baiat modest de la mahala, imi place sa ma dau mare. Asa trebe inteles barosanu si dinsa, ailalta. Da sa nu uitam ca Europa sta cu mina-n gura, s-au terminat banii, deci orice pretext, motiv, mai mult sau mai putin intemeiat sa taie macaroana e bun. Iata ca au inceput sa blocheze programele de finantare, desigur niste portocalii infocati ar spune uslistii sunt de vina, pa draq, oricine ar fi fost la putere “occidentalii” ar fi inchis robinetu. Ca daca socotesti cu virgula vei afla ca Ro plateste mai mult la EU decit primeste, pai atunci, intreb si io, la ce bun intrarea in EU? Doar ca piata, doar sa poa sa ia baietii muncitori buni si ieftin?

 • Dezideriu Dudas

  @ InimaRea # 76

  Sa speram ca „generalii” tip „ izmana “ vor deveni “generali” indispensabili reasezarii Romaniei intr-o pozitie consonanta cu interesul sau national, un obiectiv foarte important pentru trecerea de la retorica doctrina a drepturilor omului care a insotit destramarea CAER, la doctrina actuala a statului de drept….

 • Dezideriu Dudas

  @ neamtu tiganu # 77

  Va cunosc o parte din opinii si va dau dreptate in privinta preeminentei economicului in actuala politica internationala. Este totusi o situatie conjucturala si nu cred ca dupa zeci de ani de eforturi ne vom multumi cu realizari de genul “proiectul UE a reusit macar ca a impiedicat Franta si Germania sa se mai incaiere”….Cunosc preocupari si idei din mediul de afaceri romanesc din anii 1995-1999 si va asigur ca si ei se gandeau ca piata UE poate reprezenta o tinta pentru noi si, si mai important, cu angrenajul UE vom deveni mai competitivi, inclusiv in competitia globala…Nu este insa vina mediului de afaceri ca au fost tinuti in vizibilitate doar 4-5 mari oameni de afaceri din Romania, care au cartelizat milimetric si programatic piata media, piata politica si indirect, in mare masura si piata administrativa….Repectivii “carmaci” mostenisera o armata intreaga de “dibaci” care ramasese “pe varfuri” dupa 1990….Istoria ar fi prea lunga si ar duce din telenovela in telenovela pana la posibila salvare a Romaniei economice de catre inventatorul “Elodiei”, in timp ce cei 4-5 mentionati mai sus se intrec care mai de care sa-l ni-l prezinte pe candidatul final la prezintentiale din 2000 in toata splendoarea capabilitatii sale (europarlamentare)umane …

  Mai sugestiva mi se pare esentializarea determinata de InimaRea anterior : Daca Vestul ne-a pacalit cu drepturile omului ( si scriu asta pe blogul d-lui Dorin Tudoran care a facut parte dintre acei putini,…multi, care chiar au fost ajutati inainte de 1989 sa-si regaseasca demnitatea umana de catre Vest…), iar acum pare a ne pacali cu “statul de drept” luand-o pe Monica Macovei drept etalon al frumusetii, tot nu cred ca e cazul sa capitulam. Cred ca ar trebui sa impunem formula noastra de “stat de drept global” ( deci nu o notiune abstracta de stat de drept, ci una in care sa se identfice inca din definitie dihotomia stat mare-stat mic…)…Idei frumoase precum aceea ca functionarea pietelor asigura alocarea judicioasa a resurselor au fost uitate de ayatolahii vorbelor si mercenarii pasilor marunti dar siguri…, si acum cu totii se arunca in abisurile vituperarii impotriva intereselor ascunse ale unora sau ale altora din afara Romaniei… Sa nu gresim si noi…

  Nu e rau ca am aderat la NATO si UE, rau ar fi sa credem ca cineva a avut vreun interes ascuns sa ne pacaleasca cu asta…E drept, si eu consider ca ar trebui sa avem o strategia nationala precum tarile BRICS, dar nu cred ca asta ar fi fost posibil daca nu ne trezeam din “pumnii” NATO si UE, “pumni “ in sensul ca elitele romanesti care au asigurat cele 2 integrari au fost coplesite de mai multe agende si pozitionari si au generat actiuni formale cu prea putin impact pentru societatea romaneasca. …Acum insa avem alaturi de noi si cu noi actori extrem de puternici din cadrul institutiilor NATO si UE si cred ca e cazul sa vedem realitatea in panta ei constructiva ( ei se pot insela in privinta unei realitati din Romania dar nu se pot insela la nesfarsit…). Scriam recent ca institutiile internationale sunt vectorii principali care sustin afacerile transnationalelor care sunt cei mai puternici competitori economici pentru economia Romaniei ( atata cat a mai ramas a noastra si atat cat mai trebuie sa ne ramana noua ca sa mai putem exista ca stat )…IN ACELASI TIMP INSA, institutiile publice internationale politice si administrative sunt si cei mai mari dusmani ai acestor transnationale tinand cont de puterea pe care o detin si unii si altii ( stim cu totii ca Stanga internationala, exceptand-o pe cea “caviar””…, are o putere care nu poate fi neglijata ) …Putem sa ne strecuram intre aceste falii, daca NU VEDEM “DUSMANUL” IN BLOC COMPACT….

  NOTA : Recent, Adrian Nastase prezenta peiorativ trecerea de la doctrina drepturilor omului la cea a statului de drept…Consider ca este un lucru foarte serios si posibila slabiciunea a noastra pe aceasta axa este de fapt forta noastra principala. Punctand ideea de stat de drept GLOBAL, putem rezolva si problema desfiintarii preeminentei economicului, a rezolvarii accesului la piete si a statelor mici, a dezvoltarii actorilor economici din acestea…Acum vreo 9 luni adusesem in discutie si ideea de CONSTITUTIE GLOBALA….Drumul e lung insa… Si poate fi scurtat doar prin solidarizare.

 • Dorin Tudoran

  @ D’Aretagnan

  1. Foarte interesante, intr-adevar, raspunsurile lui Mircea Cartarescu. Pentru mine nu e o surpriza — in acest interviu Mircea Cartarescu este cu mult mai aproape de Mircea Cartarescu pe care-l cunosc si pretuiesc decat in declaratiile care au starnit multe nedumeriri.

  2. Partea doua a comentariul dvs. nu a trecut… Dar, ca sa nu fiti nedumerit: nu, pe acest blog, ipochimenul de care aduceti vorba nu mai are drept la replica. Si l-a consumat de mult. Ca sa nu mai spun, ca da din coada si da “replici” pe pluta sa. Il puteti vizita acolo si va puteti delecta cu performantele sale.

 • Dorin Tudoran

  @ InimaRea
  Doua nuante:

  1. In discutie nu este referendumul. In discutie a fost si este cvorumul impus. In momentul in care a fost impus, dl Traian Basescu s-a amuzat cerand un singur lucru: boicotarea referendumului; acceptat initial, nu?

  2. Ingrijorarea occidentalilor in discutie a fost mai putin legata de respectarea statului de drept cat de asigurarea ramanerii la putere a celor pe care unii occidentali ii considera singura chezasie a statului de drept in Romania. N-au scos o vorba inainte, cand, hai sa fim seriosi, statul de drept a cam fost redus, in unele momente, la statul de drepti in fata unor persoane si interese. revin la exemplul Macovei-Pivniceru. De ce e ingrijorata azi dna Reding de felul in care dorerste ministrul Justitiei sa numeasca niste oameni, cand regula de anumi exact in acest fel a fos impusa (prin schimbarea legii) chiar de dna Macovei?

  2. USL este o struto-camila ca multe altele aparute in Romania dupa 1989…

 • InimaRea

  Dorin Tudoran: Nu-mi iau în tragic ipotezele şi scenariile, fiecare dintre ele fiind cîte-o-ncercare de “a-nţepa” balonul protejînd “adevărul istoric”. Clar, pornesc de la ideea că mai curînd n-am decît am dreptate dar că -- cine ştie? -- pînă şi efortul meu fortuit poate fi o cale spre adevăr, ca o întîmplătoare combinaţie posibil cîştigătoare.
  Cînd sînt morocănos, mă trezesc ca surferul înfăşurat de valul Teoriei conspiraţiei -- înaintez oţărît prin el, doar-doar oi ieşi la liman.
  Cînd nu-s, mă sui pe valul simpatiei faţă de românaşii mei: Uite-i, mă, ce fraieri sînt! Uite cumu-şi bat ei joc de soarta lor şi-a copiilor lor!
  Iar cînd “sînt serios” e cel mai rău -- mi-s şi pe val, şi sub val; îşi dau mîna cauzele dezastrului.
  “Nu-mi place de mine” atunci, deloc nu-mi place. Aşa că să mă iertaţi de nu-s deseori serios cît cuprinde.
  La cestiune: Dv sînteţi cam serios -- aşa -- după părerea mea, rămînînd ferm la ideea că Evropa nedreptăţi o parte a luptei, pe fix aceleaşi motive care n-au neliniştit-o anţărţ. Cum ar fi, pentru unii -- mumă, pentru alţii -- ciumă.
  Nu ştiu de ce nu veniţi înapoi, acasă. Măcar din această perspectivă, v-aţi simţi confortabil printre noi, care asta clamăm de dimineaţa pînă seara: Adică, p’ăla nu-l văzuşi cînd’ fură, da’ mă văzuşi pe mine. Păi, asta-i dreptate? Nu merge-aşa, vere! Ori muriţi toţi, ori scăpăm toţi, că nu ne-aţi cîştigat la belciuge…

 • InimaReat

  Dezideriu Dudaş: Încîntătoare încrederea dv în generalul român, pavăză -- fie şi-n viitor -- a statului de drept.
  Îmi vine-a vă face o confesiune, şi chiar vi-o fac. Printre nerealilzările cu care mă mîndresc, la loc de cinste stau aceea că n-ajunsei general, şi-aceea că nu m-am învîrtit şi eu de-un doctorat. C-aş fi acum -- cel puţin în ochii mei, iar eu mă cunosc bine -- pe una dacă nu pe două dintre listele ruşinii, cum ajunseră gradele şi titlurile p’aci. Or, mie-mi e prea de-ajuns “jena” de a fi român.

 • Dorin Tudoran

  @InimaRea
  Nu traiesc dupa formula “Adica’, p’ala nu-l vazusi ca fura, da’ ma vazusi pe mine.” fiindca ea legitimeazaza furtul. Propun un alt “slogan” de ca,panie electorala: “Uita-te la ala. Nu fura. Totusi traieste. N-ai putea si tu sa incerci sa nu furi”

  Da, unele organisme supra-statele ar face bine sa fie corecte, sa arbitreze corect, sa intervina cu aceeasi masura si promptitudine cand un mecanism comunitar sare de pe linie etc.

 • D-l Ne(Goe)

  @ D-l Tudoran si D-l Antonesei

  Cititi textul acesta si ziceti-mi ce credeti.
  http://www.observatorcultural.ro/De-cine-trebuie-aparat-Mircea-Cartarescu*articleID_27715-articles_details.html

 • andrei i

  @No name/DP:
  1.stirea despre Paraguay am vazut-o in treacat, nu cunosc situatia de acolo si deci nu ma pot pronunta; interesant, intr-adevar, ca Washington-ul de stanga (Obama) a sustinut niste miscari de dreapta (pucistii de acolo, Basescu la noi);
  2.ce-au facut pucistii din Paraguay ar fi facut si astia de la noi (vorba’aia: “sentimentul paraguayan al fiintei”) fara “interventia externa”, cu deosebirea ca la noi au vrut sa se legitimeze prin vot popular (pt stiau ca Basescu nu mai e popular mai deloc); se practica (Napoleon 3, etc.)
  3. am folosit cu buna stiinta expresia “puci parlamentar”, intr-adevar m-am plasat “de partea lui Basescu”; nu e nici un secret: il prefer pe Basescu fata de usl . Totusi, nici optiunea “usl preferabil fata de Basescu” nu mi se pare ilegitima. Nu-mi place deloc usl, dar asta nu inseamna ca-i consider nefrecventabili (in sensul in care prm sau ppdd sint astfel)

 • andrei i

  @D. Tudoran:
  1.ca sa fiu clar: inconsecventa dnei Macovei e un lucru reprobabil, care nu-mi place deloc si pe care nu vreau sa-l justific. Ca sa fiu putin cinic, voi spune totusi ca am mai multa incredere in numirile facute de dna Macovei decat in cele facute de dna Pivniceru (dar, repet, asta nu e o scuza); iar atitudinea “Europei” de acum si cea de acum 5 ani nu stiu daca pot fi comparate, pt ca intre timp si “Europa” s-a schimbat (guverne, comisari, partide etc) iar acum 5 ani nici nu-mi amintesc ca ei sa fi zis ceva de referendumul de atunci (care a fost totusi mult mai legal organizat);
  2.am zis ca nu mi se pare ca ati avea vreo simpatie pt usl, deci nu stiu de ce ma banuiti ca v-as banui de asa ceva (si nici daca ati avea o astfel de simpatie nu m-ar deranja);
  3. am acelasi raspuns despre cvorumul de la referendum: a fost o situatie speciala, critica (recomandarile Comisiei se refera la situatii “normale”)
  4.cred ca toata lumea e de acord ca CCR ar trebui sa fie substantial imbunatatita (dar usl a vrut s-o desfinteze)
  5.C. Ghinea nu e impartial, in sensul ca e un liberal individualist “de dreapta” asumat ca atare; in conditiile astea cred ca e firesc sa aiba o oarece aplecare spre Basescu (sau macar spre ideologia pe care acesta o sustine); dar asta e cu totul altceva decat mercenarii de tip Cristoiu

 • Dingo

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/SENATUL-EVZ-Apocalipsa-acum-1007612.html

  alta prostie marca Cartarescu, cel care habar nu avea de chinezul scriitor nobelizat.

  S-a nascut prea tarziu: isi avea locul in turma ucigasa din anii ’50. Iata ce da din el:
  “cei care vor însângera după alegeri trei sferturi din sala Parlamentului”
  “Vom trăi un asalt al urangutanilor asupra României”
  “Obrăznicia sfruntată, pescuitul în ape tulburi, nerespectarea legilor, tirania majorităţii, populismul agresiv, holocaustul cultural, atentatul la fibra morală a naţiunii, fireşti când eşti guvernat de un plagiator şi de un Adolf în miniatură”

  Saracul Cartarescu. A primit comanda si s-a executat .. Credea el ca scapa usor …

 • Dorin Tudoran

  @ andrei i

  1. Nu stiu prea multe despre dna Pivniceru, asa ca nu pot face o comparatie intre dansa si dna Macovei. Ma refeream strict la un “principiu”: cand imi convine, impun o lege; cand nu-mi convine cine se poate folosi de legea impusa chiar de mine, cer schimbarea legii…
  2. Nu va banuiesc de nimic.
  3. Da, numai ca nimeni nu mai intelege ce se intelege prin situatii normale si situatii speciale.
  4. Degeaba schimbi componenta CCR daca noii judecatori se dovedesc din acelasi aluat; jalnic.
  5. Binenteles ca nu exista comparatie intre dl Ghinea si dl Ion Cristoiu. Acesta din urma este unic, incomparabil, deci, si de neinlocuit.

 • @andrei i

  Cred ca “sentimentul paraguyan al fiintei” v-a indepartat de Noica, apropiindu-va mai mult de discipolii lui, G.L. si A.P. 🙂 Nu de alta, dar cred ca, potrivit unui sentiment romanesc al fiintei, nu ar trebui sa ganditi istoria contrafactual. Nu putem deduce -- din nimic! -- ca la Bucuresti s-ar fi procedat cu TB, ca la Asuncion, cu F. Lugo. lanoi, referendumul (fara cvorum insa) era oricum inclus, constitutional, in “tacamul” de suspendare, ca si dreptul presedintelui suspendat de a se apara in fata parlamentului (si-a tarii, in fond, dat fiind ca speech-ul lui ar fi fost transmis live de mai multe canale tv), cum inclusa era si campania presedintelui suspendat, inainte de referendum.

  In sensul contrafactual pe care i-l dati dvs. istorei recente, contra-basistii ar putea spune ca, daca nu ii arata parlamentul cartonasul rosu, prin suspendare, TB ar fi fost acum un al doilea Lukashenko, iar Ro un fel de Belarus.

  Nu-i obligatoriu sa ne placa USL, cum nu-i obliagatoriu nici sa ne placa Traian Basescu, pentru a ne stradui sa ramanem cat de cat obiectivi. 🙂
  Vorba unei vechi si obsedante reclame la Adidas torsion: “Daca vrei, poti!”

 • Dezideriu Dudas

  @ InimaRea

  Ma gandeam la termenul „general”, ca la unul tip „izmana”, adica un fel de colonel Turcescu…Dar nu unul alaturi de Cristoiu….si nu din mass media ci din economie / societate. Aia de pe langa Cristoiu sunt caprari…, chiar doctori…., neprinsi cu plagiatul, cum scriati si dvs…Vadim se lauda zilele trecute ca are vreo zece pe langa el ( se referea la generali generali, dar in acest context, tot un drac…)…

  Ref. la dvs. : banuiam …, ca sunteti prea “bine informat” si stati rau cu speranta ….Dar cu atata paranoia, nu mai poti fi sigur de nimic…

 • andrei i

  @No name/DP
  1. ati ghicit din nou ! intr-adevar, ma simt mult mai apropiat de discipolii G.L. si A.P. decat de maestrul Noica (mai ales dpdv al orientarii politice);
  2.n-am recurs la nici un fel de ipoteza contrafactuala; m-am referit la actiunile usl, actiuni de la care acestia au dat inapoi la presiunea externa; apelul la vot popular a fost o masura legitimizatoare: toata lumea stia ca Basescu n-are nici o sansa sa castige la vot (fara cvorum; si ar fi pierdut si cu cvorum fara boicot). Admit, totusi, ca am exagerat putin: la noi s-a recurs la vot, in Paraguay nu (dar si acolo parlamentul era ales de popor, deci au putut spune ca ei reprezinta “vointa poporului” ). Nu putem sa suspendam presedintii cand ne trazneste; daca Republicanii s-ar fi apucat si ei sa-l suspende pe Obama in 2010, probabil ca acum Casa Alba ar fi avut alt locatar…
  3. ca sa vedeti ca sint, totusi, cat de cat obiectiv, o sa spun ce mi-a placut (in “chestia” aflata in discutie) la usl: mi-a placut ca au fost receptivi la criticile venite din Occident si pina la urma au facut totul legal (ma rog, exceptand furtul de voturi); asta arata ca le pasa ce zice Occidentul si n-au de gand sa instituie, totusi, un regim autoritar in sensul strict al termenului (de-alde Ahmadinedjad sau Mugabe nici ca s-ar fi sinchisit de ce zice “Occidentul”).

 • Dorin Tudoran

  @ andrei 1 @ No name/DP

  1. Absolut de acord -- ideea ca poti suspenda un presedinte doar pentru ca a scazut dramatic in sondajele ce testeaza popularitatea unu presedinte este o imbecilitate.

  2. Am deplans faptul ca s-a ajuns la “solutia” referendumului, fiindca incercarea de coabitarea politica a fost acceptata doar in vorbe; in fapte -- s-a incercat compromiterea “partenerului” de coabitare.

  3. Dar, daca tot s-a ajuns la referendum (sa nu uitam ca, in sedinta din Parlament, presedintele nu a respins ideea; dimpotriva, s-a aratat brav si a spus, parca ceva de felul : “Bine, atunci mergem la referendum cu adevarul si…”), atunci chiar sa fie organizat cum se cuvine, nu cum avantajeaza o parte sau alta.

  4. Evident ca USL-ului ii pasa de ce spune Occidentul; indiferent de reacttile uneori stupide ale unor politicieni. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa ingheti de frica de fiecare data cand Occidentul dorteste sa-ti bage pe gat solutii nejustificate.

  5. Era evident ca s-a furat la vot. Dar — cum arata rezultatul cercetarilor — cifraele oferite bruxelles-ului si altor capitale politice de dna Macovei si altii nu aveau nicio legatura cu numarul real al infractiunilor.

WP Admin