≡ Menu

Veac nou, aceeași mediocritate…

Sunt peste patru decenii de când mi-am scris teza de licență: Urmuz – avangarda românească și europeană. Coordonator – Eugen Simion. N-am uitat niciodată săptămânile în care am fost găzduit de Sașa Pană în fabuloasa lui bibliotecă. În luna ianuarie a acestui an, în trenul ce ne aducea de la Botoșani la București, Nicolae Țone mi-a dăruit câteva cărți pe care le-a scos, împreună cu fiul lui Sașa Pană, Vladimir, sub egida Institutului pentru Cercetarea Avangardei Românești și Europene – ICARE. Printre ele, Ilarie Voronca, ULISE, o ediție, realizată prin facsimilare, a volumului din 1928 cu legendarul portret al lui Voronca semnat de Marc Chagall.

În aceste zile, la București se desfășoară o nouă ediție a Bookfest-ului. Și tot în aceste zile, demersuri – cu totul legitime — de arheologie culturală și politică amestecă impardonabil nume și cariere ce nu pot fi puse alături de numele și jalnicele cariere ale unor politruci culturali. Fără cei ce au pus în mână atâtor promoții de studenți cărți esențiale, ne-au învățat cum să citim, au cultivat în noi vocații de care eram nesiguri și apoi ne-au primit printre ei ca prieteni și colegi, vremurile dictaturii comuniste ar fi încurajat în noi o beznă profundă.

Fără profesori ca Eugen Simion, Nicolae Manolescu, Mircea Martin sau Mihai Zamfir, ca să menționez numai câțiva, Filologia bucureșteană ar fi rămas doar pe mâna celor slujind imbecilele idei comuniste. Este descurajant să vezi că la peste două decenii de la acel decembrie 1989, care ar fi trebuit să ne elibereze de atâtea, unii dintre noi aleg să rămână prizonierii lipsei de nuanță și ai verdictelor aberante, adică exact al unora dintre maladiile de care, pe cât le-a fost omenește și instituțional cu putință, unii dintre profesorii noștri au încercat să ne învețe cum să ne ferim.

Fără asemenea profesori, edițiile tuturor Bookfest-ului și altor Saloane de carte ar fi fost cu mult mai sărace în autori ce au continuat ce era demn de continuat în literatura română și au deschis pârtii fără de care cei ce își publică azi prima carte ori primul articol de gazetă ar fi venit aproape din neant. Și când se vine de acolo, din neant, știm bine calitatea produsului.

A-i pune la colț, pe coji de nucă, tocmai pe dascălii ce ne-au ajutat să deschidem ochii și să căutăm lumina dincolo de pâsla ideologcă și rânjetul cinic al sârmei ghimpate, mi se pare, înainte de orice, un act de mediocritate.

Reproduc mai jos prima din cele nouăsprezece părți ale poemului lui Voronca în speranața că nu dorim cu toți să devenim constructorii unui alt veac al mediocrității.

 • victor L

  Trebuie sa va spun ca sint de acord cu dvoastra cind vorbiti despre cele 4 personalitati pomenite in text.
  Dar, totodata, trebuie sa va spun ca sinteti atit de secret incit nu stiu la ce va referiti. Nu mai exista cenzura; ce si despre ce e vorba?
  Bine, nu e obligatoriu sa stiu si eu, dar demersul dvoastra pare doar un eseu.
  Stiu doar ca Iliescu a fost eroul tirgului de carte.

  PS,
  frumos fragmentul de poem.

 • Dorin Tudoran

  @ victor L # 1
  Unul din ziarele românești online are o rubrică intitulată Arheologie culturală și politică. Repet -- e un fel de a face imersiuni în trecut și de a aduce la suprafață lucruri necunoscute sau nu foarte cunoscute -- gazetărie de investigație pe arhive. Nimic rău în așa ceva.

  Dar se reproduc citate din tot felul de autori, personalitți etc. care, împinse cu lopata în groapă comună a citatelor trebuie să creeze certitudinea acelui idiot TOȚI AU FOST NIȘTE GĂINARI. Este o stratagemă veche, cunoscută sub numele de vinovăție colectivă, sau un derivat al acestei forme de vinovăție, care face să se piardă în ceață vinovățiile mari, substanțiale, criminale.

  Un singur exemplu: Nicolae Manolescu a fost exmatriculat în primul an de facultate pe motive politice, a fost reprimit cu greu, a refuzat pînă în decembrie 1989 să devină membru PCR și evenimentele din acel decembrie l-au prins (ca și pe alți universitari ce se comportaseră la fel) doar lector ori conferențiar, când era un lucru de notoritate că Nicolae Manolescu era unul dintre cei mai străluciți profesori, critici și istorici literari. Cineva reproduce câteva fraze tip din 1962/63, sau faptul că la o întâlnire cu Nicolae Ceaușescu i se adresa acestuia cu “Domnia voastră” (bănuiesc că marele curajos al notei respective, când se întâlnea cu Ceaușescu îl lua direct cu “Bă, dobitocule, unde e analfabeta aia de nevasta-ta?”). Sunt prea multe instanțele în care m-am aflat alături de Manolescu, Simion, Mircea Martin ori Mihai Zamfir ca să simt datoria de a spune că o asemenea aberantă vânătoare de vrăjitoare este o formă de a amesteca totul într-o troacă de porci din care și cei care au crecut pe lângă ea (pe acolo era poteca națională!) și a fost stropiți pe manșeta pantalonilor de grohăiala de serviciu devin acum participanți de frunte la Porciniada națională…

  O asemenea investigare nenuanțată, decontextualizată a trecutului nu anunță decât alt veac mediocru și opac.

 • Radu Humor

  Doar pentru Nicolae Manolescu m-as bate pana la ultima picatura de cerneala cu toata sleahta asta de critici , ale caror intentii nivelatoare nu dovedesc decat dorinta de a nu se observa veritabilele creatii de deasupra treptei valorice pe care au ramas !
  Ce se impune cu obstinatie si tupeu nu reprezinta decat obligatiile de gasca literara si politica, pe principiul avem o nulitate , cum o promovam, sau cum ne promovam reciproc ?!
  Cea mai mare dezamagire ramane lipsa acelei mult discutate, curajoase si promitatoare literaturi de sertar care se incapataneaza sa ramana necunoscuta sau mai rau inexistenta …

 • victor L

  Domnule Tudoran,
  multumesc de explicatii.

 • Mitica

  Draga Dorine metoda e clasica si este aplicata cu multa consecventa in toate domeniile.
  1. “Gasca” pregateste intii o troaca mare.
  2. Se arunca in troaca tot ce tine de domeniul respectiv , bune si rele, buni si rai, valori si non-valori, criminali si sfinti…
  3. Se lasa la fezandat iar intre timp se cultiva un sentiment de dispret in rindul opiniei publice vis a vis de perioada si domeniul respectiv.
  4. Ei acum urmeaza etapa cea mai interesanta.
  “Noi si ai nostrii” vindem indulgente!
  Numai “Gasca” noastra are voi sa scoata din troaca pe cine vrem noi si cei care ne platesc pe noi.
  “Noi” hotarim care sint criteriile de “albire”.
  5. Bine inteles ca cine nu e baiat “gigea” si nu “pupa poala popii” nu primeste
  dreptul de a fii albit.
  6. “Gasca” culege roadele “municii” depuse la punctele 1,2,3,4,5!

  Metoda (algoritmul) s-a aplicat in toate domeniile: politica, sport, cultura, tehnica …religie.
  Am avut privelegiul de a vedea acest algoritm aplicat si de comunisti, parca cu mai multa timiditate si mai multa ne-pricepere.

  “Maestri combinatiilor” din ziua de azi au devenit experti in domeniul
  (Volodea e chiar un Mare Maestru) ,
  reusind sa ameteasca asa de bine lumea ca numai putinii oameni “treji”, mai stiu cine e “Stamate” si cine e “Palnia”…

  Cu bine, Mitica

 • radu

  Nicolae Manolescu este inainte de toate un reper cultural !
  Este in opinia mea este cel mai bun istoric al literaturii pe care l-a avut Romania. Pacat ca e muscat de niste pigmei care fac zgomot pe linga el ca sa fie si ei bagati inseama.
  A facut bine la multe dintre ”geniile” de doi lei gen Viorel Padina care acum il latra pe net si asta ca multumire pentru ce a facut pentru el.
  Asa ca domnule Tudoran Targurile de Carte ar fi numai niste magazine fara multi din scriitorii care au trecut prin mana lui Nicolae Manolescu.

 • Dorin Tudoran

  @ Mitica # 5

  Nu degeaba ești arhitect — se vede, de la o poștă, simțul construcției. Ești și un bun radilog -- l-ai “citit” corect pe Marele Maestru.

  În urma lui, cu ochi sticloși și cu limba atârnând până la pământ, se dă în petec un alt suflet în căutarea onorurilor supreme. Face tumbe, dă lecții, se auto-tămâiază etc.

  În curând, va fi și mai dificil de înțeles cine este Pâlnia, cine -- Stamate, cine -- Turnavitu și câți kilometri de panglică pot înghiți sau arunca din gură asupra mulțimilor titirez(j)i de felul ăsta.

  Numai că eu am altă întrebare pentru tine, Mitică. Una serioasă: cum de reușesc sârbii să piardă meciuri pe care echipe cu nici un sfert din talentul lor le pot câștiga la pas? Cum de nu i s-a spus lui Kuzmanovici, când a intrat pe teren, “Copile, cred că ai înțeles, aici jucăm fotbal, nu baschet ori handbal…”?

  Fii sincer, fiindcă altfel te voi ține răspunzător de cîștigarea Cupei de către Coreea…

 • mihai rogobete

  Nu trecusem, parcă, la creştinism, cu dragostea faţă de celălalt, până şi peste suficienţa păgână a valorilor bine, adevăr şi frumos, rupându-ne definitiv de barbaria judecăţilor -- cine-i urât, e şi rău, e şi mincinos -- primitive? Ce mai este umanismul, dacă, deşi bun şi cinstit, trebuie să fii neapărat şi frumos; dacă cel sincer şi frumos e cam răutăcios; dacă mincinosul nu poate fi un om bun sau frumos? Nici realismul socialist n-a riscat asemenea reducţionism.

 • victor L

  Cine cauta gaseste, si eu am gasit “Arheologie culturală și politică”.
  Ei bine, cu parere de rau trebuie sa le atrag atentia unora ca nu e vorba de Tismaneanu, ci de altii.
  “Este in opinia mea este cel mai bun istoric al literaturii pe care l-a avut Romania”. E vorba de istoricul literar N. Manolescu. Om bun. S-a reprofilat si ne-a lasat noua rolul de critici.

  Ne aliem si cu Nistorescu numai sa-l darimam si pe Tismaneanu. Bineinteles, ar trebui sa avem rabdare sa ii termine pe Manolescu, Simion si ceilalti.

  Glumesc, caldura mare!

 • Domnule Tudoran,

  Imi place mult blogul dvs. si va cer permisiunea sa-l recomand in blogroll-ul meu.
  Imi amintesc un poem f scurt si minunat al dumneavoastra cu niste cai ce isi usuca noaptea coamele la vocea lui Nat King Cole(?) Imi amintesc bine? Desi stiu multa poezie pe de rost nu am retinut decat imaginea. Mi-ati putea reaminti poemul? Ca sa-l invat. Multumesc.

 • Dorin Tudoran

  @ darie ducan

  1. Mă bucur să aflu că doriți să recomandați acest blog. Vă mulțumesc.

  2. ansiedad
  uneori cai împărătești ies noaptea din apă
  să-și usuce pletele la vocea lui nat king cole

 • Dorin Tudoran

  @ victor L # 9

  Da, căldură mare. Foarte mare!

  Într-un anume fel, unul dintre cei pe care îi menționați este terminat deja.
  Nu glumesc, nu-mi pare bine, nu mai are cale de întoarcere, dar faptul că se simte fericit pentru ce și cum face e un soi de consolare…

 • Multumesc.

  In schimbul poemului va trimit si eu unul publicat in recentul meu volum Aprilie aseptic. Cu pretuire.

  A cincea câmpie

  Mă pot mândri cu faptul că avem mormintele atât de aproape că şi în secetă dacă fac un pas spre tine îmi transpiră talpa că vei crede că păşesc pe noroi doar ca să vezi tu partea lui de apă.

 • Dorin Tudoran

  @ darie ducan # 13

  Mulțumesc și mult succes!

 • mihai rogobete

  Cred că-s totuşi prea mulţi “că” în A câmpa cincie.

 • Lu

  Aflu cu uluire de pe blogul Dvs de seria de articole recente din Cotidianul: scuze, nu citesc fiţuici nici chiar în format electronic, dar asta era important de ştiut.
  Aş zice multe, dar, ca să nu anticipez, zic doar atât cititorilor Dvs: să citească atent documentele postate pe blogul Dvs şi pe cele din presa culturală românească (mă refer la extrasele din dosarul Dvs de Securitate). Şi să fie atenţi la ce va urma.
  Am citit recent nişte documente din care am aflat fără putinţă de tăgadă că, într-o lume de şobolani fricoşi (scuze de duritatea termenului, dar, dle Tudoran, sunt sigură că-l înţelegeţi) şi de turnători, N. Manolescu şi-a permis libertatea de a fi bun prieten şi de a se menţine moralmente impecabil. Nu m-am îndoit niciodată de asta, dar acum o ştiu sigur.
  Cu nişte ani în urmă, vorbind eu admirativ de dl Manolescu, am primit următoarea replică de la un “nene”: “Se vede că sunteţi tânără, că n-aţi citit articolele lui Manolescu de la începutul anilor 60”. Şi am răspuns aşa: “Staţi liniştit, le-am citit şi pe alea, dar le-am citit şi pe cele de mai târziu”. Cine trece cu lejeritate peste climatul epocii şi nu recunoaşte imensul rol pe care l-a avut omul acesta în lumea culturală românească de după 60, e, pur şi simplu, un idiot. Dar, din păcate, în ţara noastră tot mai mulţi îşi manifestă liber idioţenia în ultima vreme.
  Sper să acceptaţi acest comentariu, împreuna cu toată admiraţia mea.

 • Domnule Tudoran. Chestiile astea se intampla atunci cand se amesteca planul profesional cu cel politic cu cel social.

  Imi aduc aminte prin anii 90 in facultate cad se punea problema alegerii decanului. Reiese un domn foart bun profesional dar anti “talent” total in chestiuni administrative. A fost foarte greu sa-i conving pe cei din jur ca decanul ( in conditiile unei facultati din romania) nu trebe sa fie profesorul cel mai bine pregatit stiintific ci ci unul care stie cat costa reparatul unei toalete.

  iar daca in mod void se amesteca planurile atunci toti sunt daca vreti in aceeasi oala.

 • Mitica

  Cred ca antrenorul sirb, Radomir Antic, a gresit tactica.
  El trebuia sa spuna jucatorilor un singur lucru:
  Nu va uitati ca adversrii par africani, ei sint niste UCK-isti deghizati.
  Sa vezi ce bine jucau plavii! Nu mai erau asa apatici.
  Lasind gluma eu tot Brazilia cred ca va cistiga!
  PS. Iarta-ma dar nu am semnele specifice: “i” din a , “sh” din s,…

 • @ mihai rogobete,

  buna observatie asta face polisemantic poemul, il ajuta.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran #7 @ Mitica#18

  Cred ca un posibil raspuns logic la nedumerirea legata de prestatia echipei Serbiei in match-ul cu Ghana este …… Vuvuzela, instrumentul Sud-African de generat sunete care trec dincolo de 130 decibeli.

  rel="nofollow">

  Pentru cititiorii de engleza, iata un mic comentariu amuzant legat de acest asalt fara precedent asupra timpanelor celor prezenti pe stadioane:
  Dear World Cup Diary,

  Prior to the opening South Africa -- Mexico match on Friday, I somehow had never heard of--or heard--the vuvuzela, let alone know how to spell it. I would have guessed it was another spelling for Hugo Chavez’s country: for example, Cuber is sending arms to Vuvuzela. Turns out it is something much scarier.

  Seventy-two hours have now passed since the opening kickoff, and I, like many, can’t take these damn horns any more. They don’t stop. They never stop. Every moment of every game. If you somehow don’t know the sound, here is a mercilessly brief youtube clip:

  rel="nofollow">

  Apparently there is hope in the form of the so-called vuvu-stoppers discussed below--but supply can’t keep up with demand! And there are still four weeks left in the World Cup!

  Game over! Game over! Make it stop! Make it stop! I can’t take it anymore!

  Cheers!

  S.African stores run out of ‘vuvu-stopper’ earplugs
  (AFP) – 1 day ago

  CAPE TOWN — The vuvuzela trumpet might be synonymous with South African football fans, but not everyone can stand the din and Cape Town shops report they are running out of “vuvu-stopper” earplugs.

  Vuvuzelas can record noise levels of up to 130 decibels, compared to the 100 produced by a chainsaw, and it seems many people need some peace.

  “I could have sold 300 pairs of earplugs yesterday if I’d had the stock, and the same today, but I’ve only got 200 pairs and that’s just about finished,” one local shopkeeper told the Weekend Argus newspaper.

  “We can’t keep up,” said the owner, who has ordered 1,000 more.

  The earplugs, marketed as the “Vuvu-Stop”, have a label on the back of the packet which reads: Highly effective noise reduction. Uses include soccer, rugby, or for couch potatoes to block out your wife’s moaning.”

  They claim to have a noise-reduction rating of 31 decibels.

  The vuvuzelas are also making a big noise outside of South Africa with German municipal authorities banning them from the giant-screen venues where fans gather to watch the live broadcasts.

  German television producers have also expressed concern that the din could drown out the commentaries of their reporters covering the games and even cause health problems for viewers.

  “You are getting on our nerves!” headlined Bild newspaper on Saturday.

 • Dorin Tudoran

  @ Mitica # 18 & Gheorghe Campeanu # 20

  Nu știu cum va câștiga Brazilia… Că așa am dori unii dintre noi…

  Ajungem și la vuvuzelas, nici o grijă… Am văzut câteva meciuri de fotbal în America Latină și de Sud. I-am și telefonat unui prieten din Virgina în timpul unuia din meciurile acelea… De aceea mă cam apucă râsul să aud comentatori sporitivi — foarte pe linie, adică loviți de corectitudine politică — spunând că nu-i bai, la urma-urmelor vuvuzelas sunt folosite la fel și prin Americile cu pricina…

 • Dorin Tudoran

  @ Virgiul # 17

  …Și se cam amestecau tot timpul pe vremuri.

  Și azi se amestecă unele și altele, dar într-un alt fel…

 • #21 🙂 :roll: Nu castiga Brazilia, coane Dorine, tocmai pentru ca prea se cred a fi \”la rând\” cu castigarea. O sa fie una care n-a mai castigat pana acum. Am vorbit io cu ei. Poate sa va spuie si Mitoca (Dragomir), conu Corleone, de… chit ca nu e jurisdictia lui, cand o zice el ceva cu gura lui aurita vorba ramane. Imi pare bine ca va mai veniti in simtiri. Noapte buna. %D%A

WP Admin