≡ Menu

Valdemir de Torquemada

Dintre toți inchizitorii, cei cu geometrie variabilă sunt și cei mai sângeroși. Singura lor credință e fanatismul. Fanatismul față de propriul lor ego. Restul sunt ipostaze – pro sau contra; tovarăși de drum sau drum pe care abandonează; tovarăși – în numele credinței; credințe –  în numele tovarășilor; stânga sau dreapta; centrul acesta ori centrul celălalt etc.

Ocupați să-i controleze pe ceilalți la credință, idealuri și consecvență, nu apucă să aibă vreo credință. Idealurile lor se schimbă în funcție de fus orar. Pompierismul rămâne singura lor consecvență.

În imaginația unui astfel de inchizitor, loialitatea nu se definește  prin atașament față de idee, ci prin ideea obsesivă, fixă că servilismul este măsura loialității. Dacă nu te închini în fața statuii lui de marmeladă ideologică sau nu porți cu tine pretutindeni o duzină, două a busturilor sale de buzunar, ești un resentimentar.

Învățat să pupe totdeauna papucii cuiva, îi declară moftangii pe cei încălțați în pantofi proprii. Când unul sau altul îi dă papucii, se duce cu jalba-n proțap —  ba la Înalta Poartă, ba la Poarta Raiului. Chiar la amândouă – trasul la două capete și suptul la două țâțe îi mențin flexibilitatea.

Dacă nu te potrivești saboțeilor săi de migratoare neliniștită, n-ai aripă, n-ai anvergură, n-ai dreptul. Instalat prin potlogării de cabinet și intrigi de culise  într-un jilț ce crește într-o zi cât un arbore Sequioa într-o sută de ani, se închipuie  locatarul etern al unui temut Holly Office.

Excomunică, ordonă cel puțin un autodafé pe zi, vinde indulgențe, dă burse de căință, dă din mâini și din picioare la tot felul de varietăți cvasi-politice, dă mai ales din coate și își dă în petec mai abitir ca piticul ce se ia drept Gogea Mitu.

Așchie mentală a unor păruieli între fracționiști itineranți, își dorește să pună și el dacă nu de-o reconquistă axiologică, măcar de-un conflict hermeneutic. El definește dreapta, el ne deschide ochii asupra stângii, el are grijă ca, nu care cumva, centrul să se dea la fund și tot el stabilește bugetul acestui tărăboi al propriului orgoliu pe care îl vinde drept cruciadă morală a neamului.

Confesor al crypto-resemnaților – la micul dejun; al crypto-ranchiunoșilor – la prânz; și al crypto-somnambulilor politici de toate culorile – seara, mai de curând, zgâlțâit de tot felul de nostalgii, și-a propus să mute Catalonia undeva între Bulevardul Primăverii și Bulevardul Pardon. E convis că toate băltoacele în care calcă se numesc Guadalqivir și că toți cei gândind altfel decât el sunt eretici și agenți ai lui Franco de Popreaca.

Spânzurată și jupuită între  Tomás și Valdemir de Torquemada, lumea este un spațiu în care și morții și nenăscuții trebuie să doarmă pe ruguri. Unii – ca să nu uite că Tomás se poate întoarce în orice clipă; ceilalți – ca  să priceapă că Valdomir n-a ușchit-o vreodată.

Povestea începe așa: “A fost o dată ca niciodată un mic agitat ideologic, care tânjea să ajungă Mare Inchizitor. Cum visul său a fost stins de  închizitori mai procopsiți, deghizați în pompieri, agitatul a fost euro-purtat de o brigadă mai roșie ca para.  Astăzi, călărește un catâr recuperat dintr-un talcioc ideologic ambulant, patruped căruia îi dă bice, de dimineața până seara.”

În general, cu asta se ocupă Marele Inchizitor – dă bice. Până-i va trage cineva șaua de sub marii fesieri ideologici. Abia atunci vom afla dacă povestea asta sordidă are cumva și-un sfârșit. 

 • @) Dorin Tudoran

  Frumoasa poveste, chiar daca cu cheie! Si nu o cheie complicata, de seif!

 • boggieman

  Dar povestea Marelui Resentimentar ati uitat-o? Stiti…acela care izolat in camera-i prafuita de ura si fiere imparte sudalme indiferent de anotimp. Cel care atunci cand trebuie sa vorbeasca urla, atunci cand vrea sa scrie improasca. Cel care ridica balaceala in noroi si mediocritate la rang de paradigma estetica. Trebuie cautat Marele Resentimentar…merita si el o infierare exemplara…nu credeti domnule Tudoran?

 • CARAIMAN

  Mamaaaaaaaaaaaaa ! Om la apa pe Dimbovita ! Maryland in flacari !

 • Dorin Tudoran

  @ boggieman #2

  Aveţi dreptate. Cum dăm de el, cum îl “infieram”. De uşor, nu va fi uşor — nu avem de-a face cu unul singur. Sunt mult mai mulţi.

 • Dorin Tudoran

  @ CARAIMAN #3

  Sunteti prea panicos; ba şi panicard. Fiti linistit -- în felul acesta vor fi şi alţii. Oricum sunt.

 • da’ rau mai sintetzi !
  parc’atzi baut apa dupe lilika…

 • Dorin Tudoran

  @niku_elektriku #6

  Într-o lume de oameni de-o bunătate exemplară…
  Imi plac mustaţile, aştept barba!

 • victor L

  Pentru aceste povesti cu “cheie” (o cheie simpla, cum spune @Liviu Antonesei) se duce in derizoriu si deconspirarea turnatorilor.
  Resentimentul ( nu chiar a Marelui Resntimentar, cum spune @boggieman) nu face bine.
  Iar insertiile de povesti cu cheie universala in serialul turnatoriilor ordinare va fi delicios in cheie resentimentara.
  Unora le face bine.
  De urmarit.

 • Dorin Tudoran

  @ victor L # 8

  Zău, nu văd legătura între povestile cu cheie si deconspirarea turnătorilor!
  Resentimente exista dar nu prin partile acestea.

 • radu

  Reusit portretul lui Valdemir Tismaneanu!
  Vom avea vreodata acces la dosarul sau?

 • Dorin Tudoran

  @ radu #10

  1. Nu vă pripiţi cu identificarea personajelor ilustrând un portret ori altul. V-aţi putea confrunta cu surprize. Nu toate portrtele sunt ce par a fi.

  2. Bănuiesc că da; dar nu cred că în dosarul ce vă interesează se găsesc lucruri de natura celor pe care, din când în când, le discut pe acest blog. Să fim serioşi şi fair!

 • Ştiţi treaba aia cu …mai multe moaşe.

  Să aşteptăm sa se încheie travaliul, hein, n’est ce pas ?

  Altfel, răutăţi ieftine…

 • Dorin Tudoran

  @ Riddick #12

  Aşteptăm, cum nu? Dar, care travaliu? Sunt multe fronturile pe care se lucrează. Cel al deconspirării turnătorilor şi ofiţerilor din Poliţia Poilitică este doar unul dintre ele. La el te referi sau la alt travaliu?

 • Inima-Rea

  Poetic privind, poţi spune Torquemada. Prozaic -- ca mine -- te gîndeşti la Javert (Les Miserables): poliţia e bună pentru orice ocîrmuire; ocîrmuirile se schimbă, poliţia -- ba.
  Eu cred că există un instinct poliţist -- vardist, dacă sună “mai uman”: Puternicii zilei trebuie serviţi cu ordine publică. Asta-i esenţa guvernării -- restul, nişte chestii divers colorate, de aiurit fraieri care nu văd că orice ocîrmuire ar fi, şi aia e de apărat de către poliţie.
  Respectul pentru instituţii, mi se pare că i se spune azi, la noi. Înainte era patriotism fierbinte ca orice sentiment bolşevic. Mai’nainte, era misie de onoare. Doar cîte-un Pristanda -- săracu’!- ştia că nu-i nici o onoare, e o pâine de mîncat şi-atît. Sigur, cu cît misia-i mai grea de înţelesuri (gravidă de har?) cu atîtu-i pâinea mai coznac.
  Cum, tot la noi, instituţia c’est l’Homme din fruntea-i, respectul pentru instituţii devine, natural, pentru omul-instituţie. Cum s-a numi el -- Ceauşescu, Iliescu etc (nu, că şi eu curajos da’ totu’ tre’ să aibă o limită, altminteri mă trezesc şi eu atacat informatic, sper că mă-nţelegeţi, mersi!)

 • Dorin Tudoran

  @Inima-Rea #14

  Nu neg rolul politiei. Sa-si faca datoria. In limitel in care este legal sa si le faca. Si politi sa fie facuta de politisti, nu de arhitecti. Cum casele ar trebui inchipuite de arhitecti, nu de politisti. Altfel, toate casele vor arata ca niste puscarii.

  Ce spun este parte din respectul pentrun institutii — sa lasam institutiile sa-si faca treaba nu sa le incurajam, la vrerea patimasa a unuia ori altuia, sa faca treaba altora, toate treburile si niciuna cum se cuvine…

 • Inima-Rea

  Ştiam eu că n-am fost clar! Trebuia să adaug: ordine publică este ce vrea omul-instituţie; poliţiştii sînt de două feluri -- născuţi şi făcuţi. Eu la cei născuţi mă gîndeam (“instinct”, nu?) iar aceia pot fi şi arhitecţi, politologi, scriitori. Atunci, poliţiei i se mai spune şi camarilla (intelectuală?)

 • Dorin Tudoran

  @Inima-Rea #16

  Corect -- camarila va reprezenta intotdeauna un pericol mortal. Si pentru cei in jurul carora creste, si pentru cei carora le blocheaza accesul la cel “protejat”.
  Cand accesul este total blocat tuturor celor ce nu fac parte din camarila (adica — poporul — cuvand mare), prabusirea nu are cum sa nu se apropie.

 • Ziceam de “instituturi”, ca acum vor fi două (unul, privat). Întrecere socialistă ?

 • Dorin Tudoran

  @ Riddick #18

  OK…

  Cum, într-o vreme, am fost cei mai tari la comunism, va fi venit timpul sa fim cei mai duri la anti-comunism.

  Ai dreptate -- sa vedem cine, cum si cit comunism va ingropa un metru sub pamant.

 • Dl.Goe

  Coane Dorine e prea tare. N-o iscalesc. In plus e scris adanc (cu talent recunosc, ca la panflet nu va-ntrece nimeni, dar prea adanc). Adica-cum s-o manance? Surplusul de vehementa nu se combina deact aparent cu excesul de ambiguitate. Si apoi cum devine chestia asta: “și că toți cei gândind altfel ca el sunt eretici și agenți ai lui Franco de Popreaca.”?

 • Nu asta am vrut să spun. Dar, nu-i nimic, am înţeles că nu ne vom înţelege…

 • Dorin Tudoran

  @ Riddick #20

  Nu-mi aduc aminte ca EU sa fi fost de acord că nu ne vom înţelege.
  M-ai zăpăcit cu atâtea “instituturi”! Mă voi adresa SRI-ului, fiindcă de la tine nu pot scoate ‘nică.
  Dacă nici SRI-ul nu mă lămureşte, mă adresez celor de la SIE…

 • Vasile Gogea

  Va invit, la mine, in bloguletul meu, sa cititi exceptionalul poem “Torquemada catre curteni”, “scris” la Aiud de Ion Omescu! Nu dau link,
  pentru ca nu sunt la mine (in) “acasa”. Pentru relaxare…

 • Dorin Tudoran

  @ Dl. Goe #20

  Administratorul de limbă română zice că ai dreptate. Nu pot zice “altfel decât el”…

 • Inima-Rea

  “Altfel decît” şi “altfel ca” sînt la fel de corecte dar nu la fel de lustruite. E chiţibuşărie să te formalizezi din atîta lucru.

 • li

  Si eu , la fel ca Radu m-am pripit , dar ce sa-i faci daca recunosti portretul chiar si in lipsa ochiului imaginativ ? Si nu este vina noastra ci doar a dumneavoastra .

 • Clarks Summit

  E o fatalitate ca Valdemir e cum e. Nimic de facut. Intrebarea e de ce atitia mitici (mult mai cititi decit el) i se tirasc la picioare. Cu ce margeluse si oglinjoare i-o fi cumparat? Pe miticii recenti, salivind sa se vada si dinsii publicati la edituri nord-americane, sint convins ca i-a cumparat aratindu-le portile deschise pe care le are la citeva din stabilimentele astea “speciale” de care nu te apropii daca nu esti din neamul lor.

  E fascinant sa vezi cum Valdemir scrie prin ziare si pe blog de parca s-ar adresa unor debili mintal care habar nu au pe ce lume traiesc. Semnalizeaza sistematic dreapta, dar vireaza stinga fara sa clipeasca si fara grija ca cineva ar putea sa se prinda.

  Sa va dau un singur exemplu. Pentru unul ca mine, care l-a citit intr-o vreme (voiam sa ma lamuresc ce si cum), referintele repetate si elogioase la Scoala de la Frankfurt si la reprezentantii ei sint suficiente pentru a vedea ca in blana de oaie se ascunde un lup marxist. Chiar jigarit, degenerat si ca vai de el asa cum e bietul Valdemir. Niciodata nu a scris ca Scoala de la Frankfurt e de fapt Scoala MARXISTA de la Frankfurt, iar pe Agnes Heller, Lukacs, Marcuse si pe toti ceilalti reprezentanti ai numitei scoli -- pe care i-a tot pomenit si raspomenit cu evlavie -- i-a botezat (Doamne, iarta-ma!) UMANISTI!

  Multe pacate au dementii astia si mare nemernic trebuie sa fie cineva ca sa ii elogieze si promoveze fara pic de rusine. Sa va citez citeva fraze cu referire la scoala in discutie dintr-un articol al lui Gerald Warner:
  Is that a new idea? Not at all. It was first implemented as government policy in 1919, during the short-lived communist dictatorship of Bela Kun in Hungary, when Georg Lukacs, as deputy commissar for “culture”, enforced his system of Cultural Terrorism, force-feeding children pornographic sex education, teaching them to laugh at their parents and at monogamy and to reject the family and religion. Lukacs was a founder of the Frankfurt School of Marxism, later popularised by Herbert Marcuse, whose demented notions are today called Political Correctness and, as such, have colonised Western governments.

 • Shadow

  @Dle Tudoran

  lasand la o parte pe torquemada si istoria lui vad ca ati devenit “argument” la ciutacu pe blog :-). E o poza cu un document :-).

  http://www.ciutacu.ro/articol/decontul-pe-persoana-fizica-al-lui-jack/

 • Dorin Tudoran

  @Shadow # 28

  Am documentul cu pricina. Am şi altele.

  Maistoraşul Jack Cristoiu — care, în Jurnalul Naţional din 19.09.2006, scria că habar nu avea cine fusesem înainte de 1989, nu-l interesasem, nu mă întîlnise nivciodată cum aş fi “minţit” etc. — va avea de răspuns la câteva întrebări.

  Să nu ne grăbim. Am aşteptat 20 de ani, ce mare lucru să mai aşteptăm până vor spune ce-şi amintesc unii şi alţii. De-o pildă -- unul din rezidenţii Securităţii ]n presă şi oarece cultură pre numele său de cod “Timaru”…

 • Shadow

  @Dle Tudoran

  nu stiu cine este timaru. Poate odata si odata o sa ne spuneti si noua. Erati extrem de “deranjant” in tinere :-). Mai sunteti? Daca judecam dupa spusele din 2006 ale lui cristoiu se pare ca da.

 • divanuriletomitane

  Stiti ca “am gustat” si eu din farmecul din ce in ce mai incrancenat al lui Valdemir. Daca Torquemada este un simbol al fanatismului intr-o credinta, chiar cu excese, dar numai in domeniul puterii GANDIRII SI IDEILOR, trebuie sa recunoastem, necesar de revolutionat, cu toata experienta mea culinara ( gustativa, mai precis ), nu asta m-ar speria cel mai tare. M-ar speria ca nu cumva Torquemada sa fie in fapt un Savonarola in “blana” lui Loyola, sau, mai grav, un Ignatiu de Loyola in “blana” lui Savonarola. Ghilimele puse la blana, pot avea doua sensuri, asociate unui numar de 2 viziuni exprimate in timpul vizitei organizate ieri de mine in Constanta a lui Niels Schnecker. El spune ca nu stie ce vrea de fapt Romania, eu ii replicam ca nu stiu ce vrea de fapt UE si NATO….In contextul nedumeririlor mele si ale lui Schnecker, sper sa ( pot ) raman(e) un Torquemada ( pentru GANDIRE si IDEI ) pana la capat si mai sper ca si Schnecker, un analist financiar si consultant international cu mare vizibilitate in Romania ( firma lui are 9 birouri pe 4 continente ), sa ajunga in final la concluzia ca intr-o lume in care pana la urma doar credinta ne-ar mai putea salva ( logica, ori ne-ar innebuni – Savonarola, ori ne-ar “destepta din cale-afara” – Loyola ), “torquemadismul” ( pentru GANDIRE si IDEI ) poate salva globalismul.

  In ceea ce-l priveste pe prietenul nostru Vladimir Tismaneanu ( pentru mine, mai mult e-prieten, si mai mult fost….), probabil ati folosit un sens simbolic al termenului propriu Torquemada care-l inglobeaza si pe cel de Savonarola si pe cel de Loyola. Cred ca cele 3 nuante trebuie separate. Pentru Vladimir Tismaneanu, probabil Loyola ar fi varianta romaneasca a percetiei sale, Savonarola, probabil, varianta occidentala, Tourqemada…., probabil mai suntem foarte putini care mai putem avea o astfel de speranta….Depinde de “fanatismul” sau, daca trebuie scris cu sau fara ghilimele….

 • Dorin Tudoran

  @ Shadow # 30

  Well, well, well…
  “Timaru” era unul din viforoşii rezidenţi ai Securităţii din “domeniul presei şi culturii”. El instructa sursele-informatorii în legătură cu ce au de făcut, ce informaţii să culeagă, ce să scrie, cum şi despre cine la gazetă, ziar, supliment, almanah, cuvinte încrucişate etc.

  Rezidenţii ăştia sunt încă foarte bine protejaţi — ce vreţi, deconspirarea lor “prematură” (două decenii nu înseamnă nimic în istoria milenară a unei ţări) ar putea “periclita interese naţionale”.

  Ca să nu mai spun că deconspirarea “prematură” a rezidenţilor Securităţii/CIE/DIE/SIE “din afară” ar putea “aduce prejudicii foarte mari imaginii României”.

  Deci — Mucles, Ciocu’ mic, Omerta!

  Noroc că îşi mai scuipă unul altuia în farfurie sau îşi mai pun câte o piedică, aşa, din instinct…

  Mai vedem!

 • Shadow

  @Dle Tudoran

  Ce trebuie sa inteleg? ca nu puteti sa-i faceti public pt ca ar incalca legea secretului de stat? Va e teama(e de inteles)? Prejudicii mai mari decat isi fac romanii singuri prin liderii lor “alesi” nu putem produce.

 • Dorin Tudoran

  @ divanuriletomitane #31

  Inţeleg mai tot ce spuneţi, cu excepţia unui lucru: de ce-l aduceţi în discuţie pe Vladimir Tismăneanu. Lăsaţi-l unde este.

 • Dorin Tudoran

  @ Shadow # 33

  Nu trag cu ochiul prin gaura cheii la secrete de stat/palat (cum mă acuza Neamţu Mihail, de sub vesta nu--cui); majoritatea dintre ele sunt “un fel” de secrete etc.

  Spun doar că e bine să mai aşteptăm, dacă tot am făcut-o 20 de ani. În timp ce jigodiile, foştii tovarăşi din “apărarea patriei” îşi mai trag câte una, unul-altuia, mai ne opcupăm şi noi de alte lucruri, mai plăcute decât îndepărtarea gunoiul.

  Când “se coace”, vine ea şi recolta. Dacă nu integral, măcar o parcelă -- ici, alta -- colo…

 • Shadow

  @Dle Tudoran

  lasati-l pe copilasul mihail. Nu stie nici macar despre ce e vorba si nici cu ce s-a mancat comunismul. Asa cum nu stie nici ce e aia democratie. Daca asteptam acum si dupa 20 de ani (Alexandre Dumas ce mai) le permitem sa ramana perpetuu “la butoane” in aparatul de stat sau ca “onesti” oameni de afaceri de “succes”.

  E nevoie de cat mai multa informatie publicata cu cei care au lucrat pt sistem si cum. Nu CNSAS-ul trebuie sa judece pt noi ci fiecare cu mintea si cu constiinta sa sa o faca. De asta si ceream eu odata (de mult) publicarea in brut) pe internet a tuturor dosarelor.

 • Dorin Tudoran

  @ Shadow # 36

  Copilul o fi copilaş dar din butonul în mijlocul căruia a fost înşurubat lucrurilor li se pot da direcţii şi direcţii.

  Da, este nevoie de cât mai multă informaţie şi eu încerc, când am vreme, să mă ocup de felioara mea.

  Publicarea “în brut” nu ar fi o soluţie bună — există în asemenea documente informaţii personale care, devenite de domeniul public, nu pot contribui la mai buna înţelegere a ceea ce s-a întâmplat, dar pot conduce la îngroşarea stratului de jeg ce acoperă deja lumea.

  A fost suficient că s-a intrat cu bocancii în vieţile private ale oamenilor; o recidivă ar jalnică.

 • Dorin Tudoran

  @ Shadow # 28

  Accesaţi încă o dată blogul al cărui link l-aţi postat.
  Uitaţi-vă la ştampila CNSAS aplicată pe document.
  Reţineţi data.

  Apoi accesaţi textul meu Trădare şi vigilenţă.
  Folosiţi link-ul oferit acolo.
  Accesaţi documentul postat de mine.
  Uitaţi-vă la ştapimala CNSAS de pe document.
  Vedeţi dacă data este aceeaşi sau alta cu data ştampilei de pe documentul postat pe celălalt blog.
  Trageţi singur concluziile păe care le găsiţi de cuviinţă.

  …Eu, unul, mă bucur pentru publicitatea discretă făcută CERTOCRAŢIEI, deşi indicarea sursei n-ar fi cerut un efort prea mare, nu?

 • Dl.Goe

  “lasati-l pe copilasul mihail. Nu stie nici macar despre ce e vorba si nici cu ce s-a mancat comunismul. Asa cum nu stie nici ce e aia democratie. -- Coane Dorine atata intzelepciune musteste pe blogul asta incat zici ca-i un sfat al batranilor.

  “…Eu, unul, mă bucur pentru publicitatea discretă făcută CERTOCRAŢIEI, deşi indicarea sursei n-ar fi cerut un efort prea mare, nu?” -- Pai ce v-a impiedicati sa intrati acolo si sa corectati problema? Faceati un comentariu pertinent si (asa in subsidiar) indicati si sursa. Acolo se posteaza (la) liber. Ma rog, mai mult din “insesibilitati indelung exersate si cabotinism” decat din exces de democratie, dar totusi… Sa inteleg ca duceti lipsa de publicitate discreta si de calitate?

 • Florin Iaru

  3trJC$Il.{S l&l$*I,rs$tt gt SS.S CFiS$fsA, sfst aSEtr:ri Se SSRIS{fi;’SRAS 6*.-1 cur*$ea*S”
  @Dorin -- Nu, nu te speria, nu sînt virusat şi nici atacat de bubuli. Din docoment am încercat să extrag cu softul de bază textuleţul: NICOLAE MANOLESCU şi DAN CRISTEA sînt alături de Dorin Tudoran şi-l “curajează”! Greşeala mi-a părut, după 25 de ani, delicioasă… Ah, cîte lucruri nu par delicioase şi eroice după atîta amar de timp. Cînd te gîndeşti, ele (lucrurile) erau chiar viaţa noastră şi nu erau nici pe departe atît de vesele.
  Şi: ai dreptate. Oamenii să mai citească şi ce spui, nu numai ce vor ei să spui. E mai complicat cu Torqumada ăsta. De altfel, nu cred că poţi apela la trucuri atît de ieftine…

 • Shadow

  @Dle Tudoran

  pt “indicarea sursei” v-am trimis linkul. De fapt pt lipsa de “indicare”.
  Spuneti pe buna dreptate ca vehicularea de “informatii private” nu este cusera. Si e drept intr-un stat de drept ca nu s-ar face. Dar suntem in Romania unde “vehicularea de informatii private” se face fara pb daca servesc “obiectivul politic”. Eu taman politizarea asta care se numeste manipulare pura si simpla nu o mai vreau. Si da prefer sa judec cu capul meu cine a facut politie politica (pt ca vad ca oricum asta nu da si o latura “penala” pocesului) decat sa o faca altii cu interesele lor “meschine”. Nu vreau sa uit de exemplu cazul antohi si incercarea lui de “musamalizare”. Cate cazuri antohi s-au “perindat” deja pe la CNSAS? Cate se vor perinda inca functie de “puterea politica” in functie?

  Acum pt intelegerea mecanismului utilizat de sistemul comunist si gandit si pus in executie de catre securitate e nevoie sa cunoastem si o parte a acestor “informatii private”. Oamenii gresesc pt ca sunt oameni, cum le folosesti greselile pt a-i “inrobi” e o alta tema care din pacate “ramane de actualitate” si in actualul show politic. Am putea invata.

  Pe punctul asta poata nu suntem de acord amandoi. dar nu asta e grav :-).

 • Dorin Tudoran

  @ Shadow # 40
  Romania este, la suprafaţă, un stat de drept. Ce este îndoielnică e calitatea ţesăturii din care este croit acest stat de drept. Dar asta nu înseamnă că trebuie încurajat acest stat de cvasi-drept sa devina si mai jalnic.

  Cu ce v-ar ajuta pe dvs si pe altii sa decideti singuri daca cineva a facut politie politica sau daca a avut sau nu dreptate atacand sistemul daca vi s-a oferi urmatoarea in formatie:

  “Ieri, Ionescu a criticat dur politica lui Nicolae Ceausescu. Oviectivul Ionescu sufera foarte grtav de hemoroizi şi după ce s-a terminat şedinţa a lăsat o pată de sînge pe scaunul pe care a stat timp de trei ore. A se valorifica această informaţie. Să se vadă cine este Ionescu.”

  Sau:

  “Popescu se manifestă din ce în ce mai duşmănos faţă de principiuile socialismului şi rolul conducător al clasei muncitoare. Are o amantă la Skobozia şi alta la Călăraşi. Valorificaţi informaţia -- soţia lui trebuie să afle de aceste legături iar obiectivul trebuie atenţionat că ştim foarte bine cine este şi cu ce se ocupă”.

  În sfârşit, colecţiile unor publicaţii infecte precum Săptămâna, Lucerafărul, Suplimentul literar şi artistic al Scînteii tineretului pot fi consultate. Sunt sau nu campaniile duse împotriva criticilor regimului acte de poliţie politică? De ce dovadă mai clară de poliţie politică avem nevoie decât asemenea probe?

  ce găsim în dosarele urmăriţilor vine doar să confirme legătura strânsă între “organe” şi servitorii lor.

 • Dorin Tudoran

  @ Florin Iaru # 39
  Torquemada este mai mult decât o persoană anume -- este o mentalitate. Una pe care unii dintre noi au ţinut să o “ilustreze” ieri, alţii -- azi etc.

  Începe să fie sâcâitor când cei cu “ilustratul” sunt, uneori, cam aceiaşi, suferind de apostazii fără număr şi toate… definitive, indiferent de culorile politice ale vremii. Cam pe acolo se află trucurile ieftine…

  Da, limbajul băieţilor a şinut vie limba română…

 • Dorin Tudoran

  @ Dl Goe # 39
  Mulţumesc pentru sfat. Vine cam târzior. Făcusem deja ce trebuia făcut. Atât.
  Văd că baţi toate blogurile şi ma iei peste picior pe unde poţi. Când mai ai timp şi de blogurile matale? Iar chestia cu luatul peste picior e treabă grea, Domn’ Goe; dar, fă cum te taie capul.

  Cât despre blogul acesta, cum te scot un piculeţ de la Poşta redacţiei, cum te dai rotund pe alte site-uri. Uite, de-aia, iar te ţin un piculeţ la “Mai încercaţi, mai trimiteţi”.

 • Shadow

  @Dle Tudoran

  nu nu sunt significative informatiile despre hemoroizi sau despre amante decat in cazul in care acestea au fost folosite pt a “indrepta” omul care nu dorea sa devina “om nou”. Si e un punct pozitiv pt ionescu sau popescu.

  Campaniile ziarelor partidului sunt politie politica si cei care au scris astfel de texte au facut politie politica ori pt ca ei credeau ca e bine ori pt ca au fost constransi. Asa aflam cine au fost cei care i-au constrans (unii secu direct altii colaboratori) si probabil ca unii din ei azi “politicieni de succes”.
  Din pacate nu gasesc pe net decat simple referiri la ziarele respective.

 • CRAIMAN

  @ Dl.Goe # 39
  “Pai ce v-a impiedicati sa intrati acolo si sa corectati problema?”
  Duhoarea? Taritza? Grija pentru margaritare?

 • Dorin Tudoran

  @ Shadow # 45

  Institute cu bugete indecent de mari dacă le raportăm la bugetele altor instituţii ar trebui să intre în biblioteci, arhive etc. unde există colecţiile acestor publicaţii.

  Decent retribuiţi, nişte studenţi sau tineri cercetători pot căuta aceste colecţii. N-o să mă convingă nimeni că au dispărut toate.

  Problema este, probabil, alta -- unii, foarte mulţi, puşi în faţa evidenţelor vor continua să dea din umeri şi să spună “Care-i problema, cocoş? Dă-i în mă-sa.
  Acu’ avem alte terburi.” Una din aceste treburi este să-l trimită în Parlamentul European pe Vadim Tudor. Bună treabă, nu? În Parlamentul României, în Curţi etc -- cohorte de securişti şi informatori.

  Se ştie clar ce au făcut Marian Ureche, Vasile Măierean, Ilie Merce etc. Şi?
  Primii doi au ocupat funţii imense după 1989 iar azi, ca generali la pensie, trăiesc de 100 de ori mai bine decât Vasile Paraschiv.

  “Şi?”, vor da unii din umeri. “Asta e -- Ureche şi Măierean au fost băieţi deştepţi; Vasile Paraschiv a fost un prost…”

 • Shadow

  De acord
  cu vointa ar putea fi facute publice toate mizeriile presei din anii comunismului doar ca in acest moment nu sunt disponibile deci nu ma pot ajuta sa decid la alegeri. Pe nume pe care nu le cunosc. La “desteptaciunea” lui ureche, maierean, merce si compania au lucrat atat partidele si liderii politici care i-au sustinut cat si plesita cu ajutorul presei. De nenumarate ori in “presa” acesta s-a definit fara sa aibe nici cea mai mica punere la punct ca fiind un “adevarat patriot” si “lucrand pt tara”.

  Paraschiv a fost un prost doar in mintile frustratilor care nu si-au permis sa aibe taria sa morala.

  Vadim la ordin al lui iliescu a ocupat “dreapta extrema”. Si acolo a ramas. Si din cand in cand “scoate capul” fara sa fie in esenta decat o extrema stanga populista. Dreapta sa fiind inexistenta. Si procentul normal de “sariti de pe fix” (extremisti) cam in oricare tara este in jur de 10% suficient sa-l trimita si in parlamentul european.

  Doua exemple am de care se stie foarte putin sau deloc. Talpes si Badalan. De badalan stiu eu ca la Revolutie a ordonat focul impotriva demonstrantilor. A ajuns pe listele unui partid dupa ce a “batut toate gradele” militare posibile. Nu a fost ales “inca”. Si mai sunt atatia ca ei.

 • victor L
 • Dorin Tudoran

  @ victor L # 49
  Într-adevăr. Mulţumesc.

 • Florin Iaru

  @Victor L,
  Uf, de cînd vă aşteptam… Mi-aţi tras-o peste bo(c)t cînd am zis la teve că va ieşi lumea în stradă… Mai ţineţi minte? Că va chiţăi de foame… Că sîntem în c… Iată că se va întîmpla întocmai, doar cu juma’ de an întîrziere şi cu cinşpe miliarde datorie degeaba. M-aţi urecheat, cu mînie proletar-portocalie. Mai aveţi alte reproşuri?
  Pe bune, aştept oarece scuze… Nu de alta, dar să fim chit!
  @Dorin,
  Scuze, da’ nu m-am putut abţine.

 • CARAIMAN

  @ victor L # 49
  Merci si eu.
  Matematica legionara, matematica comunista (sic)…
  Umarit timp de 45 de ani!
  Kafka.

 • victor L

  @Florin Iaru,
  Si celor care prevad sfirsitul lumii trebuie sa le acordam, odata-si-odata, credit.
  Poete, scuze ca indrept putin lucrurile.
  Atunci, la iRealitatea, in preajma alegerilor cind, in versuri slab mestesugite faceai campanie cu crinii si nemtii salvatori, ai afirmat ca in decembrie (2009) ne vor chiorai matele de foame. Si parafai cu refrenul: “sa ma i-a dracu daca nu va fi asa”.
  Apoi, din decembrie trecut pina azi a trecut ceva timp.
  Tu ma asiguri ca miine imi va fi foame. A doua zi iti spun ca uite, nu mi-e foame. Trec zilele si lunile si, intr-o zi recunosc ca mi-e foame. “Vezi, ti-am spus io!”

  Poetul Vosganian a scris in niste versuri mestesugite ca, dupa o crestere de 7%, poti sa ai si deficit de 5%.
  Si lumea il crede si se minuneaza “uite, dracie, sucita mai e lumea!”

  Asertiunea cu “imprumutul de miliarde degeaba” e tot un vers demn de emisiunile criticului Alex Stefanescu de pe TV Cultural. De parca singura tara care se imprumuta ar fi Romania si FMI ar trai doar sugind singele poporului roman.
  Si mai ales singura tara din lume care se confrunta cu criza ar fi Romania.
  Poete, campania cu electrocrinii s-a terminat; sintem intr-un razboi mostenit de la urmasii celor ce figureaza prin dosarele dlui Tudoran.

  Dar fiindca te cred un bun amic cu marele critic literar Rogozanu as vrea sa va las sa aplicati masuri de stinga.

 • Florin Iaru

  He he,
  Domnul meu, faptul că nu s-a întîmplat atunci e doar o şmecherie contabilă: http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-7270302-drama-nationala-provocata-artificiu-contabil.htm
  A veni acum şi a-i mai băga o dată în cofă pe învinşi e cam… hm, mîrlănesc. Nu poţi acuza pe cineva de ceva ce nu a făcut. C-or fi crini, c-or fi geoni… Iar a crede că “reforma” cotroceană e de dreapta, o, sfîntă naivitate.
  Cînd cineva se împrumută numai ca să se împrumute iar eu trebuie să-i plătesc datoriile – fără să fi beneficiat de absolut nimic din suma (enormă) împrumutată… Probabil că cu dreapta asta vă acoperiţi ochii, să nu vedeţi unde ne-a dus (şi) votul dvs.
  Mai aveţi idei din astea? Pe bune!

WP Admin