≡ Menu

Ușa, clanța și Codul lui Hammurabi

Deși nu este ușă (nici măcar de biserică), dl Mihail Neamțu dă din clanță. Energic. Și o face, crede Domnia sa, în numele unei drepte pe care visează s-o vindece, printre altele, de prea multe reflexe de stânga. Tânărul care prin anii ‘90 certa o elită intelectuală mai în vârstă decît el cu câteva decenii pentru că nu ar fi înțeles măreția Legiunii Arhanghelul Mihail a devenit șef de partid și are puține îndoieli că Noua Republică va intra în Parlament. Cum pe dl Neamțu îl cheamă și George, cred că trebuie să ne gândim nu la un parlament unicameral, ci la unul tricameral – câte o cameră (cu televizor plasma și frigider Bosch) pentru fiecare – Neamțu, George și Mihail.

Pe cine și pe ce se bazează dl Neamțu?

Mai întâi, pe dl Mihai Răzvan Ungureanu, care, în prima săptămână, declară că se consideră încă membru PNL, în a doua săptămână cere celor din PD-L ”Fiți ungurenii mei!”, în a treia săptămână ne anunță că va pune pe picioare o amplă mișcare menită să ne scape de omul de Neanderthal și în a patra săptămână uită să ne spună de ce a colaborat atâta vreme cu omulenii de Neanderthal și mai ales ce facem cu Neanderthalul din noi. Uite așa trece o lună din viața politică a dlui Ungureanu. Chiar nu văd nimic nou în această inutilă gimnastică de întreținere a mușchiului politic.

Nu înțeleg pe ce forțe civice și ale societății civile se bazează dl Ungureanu, căci nu-mi pare suficient de agreat de asemenea segmente pentru a le câștiga sprijinul în doar câteva luni. Unele dintre întrebările care i s-au pus când s-a prezentat la Protestul Papioanelor ar fi trebuit să-i dea de gândit și să-l facă un pic mai circumspect. Cât despre șansele Domniei sale de a pune pe picioare un partid politic, dna Alina Mungiu-Pippidi a răspuns foarte exact aici întrebării persane: “Al cui va fi partidul pe care vrea să îl facă Mihai Răzvan Ungureanu?”. Regret impasul în care se află dl Ungureanu, dar sper să găsească o cale spre a se salva. O asemenea cale nu mi se pare prin politică, ci prin evitarea ei. Dl Ungureanu nu are destulă tracțiune politică spre a-l remorca și pe dl Neamțu și e prea mândru, sper, să se trezească la remorca acestuia.

În construirea unei mișcări civice, dnul Ungureanu se bazează, probabil pe contribuția inestimabilă pe care o va aduce dl Teodor Baconschi. Aici, flerul dlui Ungureanu este de invidiat. ”Marele Comunicator” Baconschi nu va avea de făcut nimic altceva decât să strige la microfon: ”Mahala, pegră și ciumpalaci, la luptă! Să stârpim, o dată și pentru totdeauna, omul de Neanderthal!” Toată suflarea civică îl va urma pe dl Baconschi spre biroul politic al dlui Ungureanu. Problema e să nu se trezească vreun zevzec strigând: “Alo, dl Baconschi, arătați-ni-l pe Omul ăla de Neanderthal, ca să-i luăm gâtul.”, fiindcă mi-e teamă că, emoționat de succes, va arăta cu degetu-i doctrinar tocmai spre cine nu ar dori.

Dl George Mihail Neamțu declară: “Avem un cod etic de integritate, Monica Macovei ne-a inspirat.” Codul scris de dna Monica Macovei pentru PD-L s-a dovedit un canon extrem de indigest pentru partid și, pe cale de consecință, a fost respins cu fermitate. Contradicția majoră nu este slăbiciunea dnei Macovei de a avea inițiative foarte spectaculoase pe care i le îngroapă, una după alta, partidul din care face parte și din care nu s-a vrut dusă nici în ruptul capului. Contradiția majoră stă în două paradoxuri cam cât Vârful Omu. Iată-le:

Primul. În urmă cu câteva luni, dl Neamțu acuza necruțător dezastrul moral și incompetența din PD-L, îi declara pe dnii Băsescu și Boc expirați și ne lăsa să înțelegem că așa nu se mai poate. Și noi care credeam că – totuși, totuși, totuși – se mai poate. Azi, la numai câteva minute după înființarea Partidului Noua Republică, PD-L anunță că este interesat într-o alianță cu partidul condus de dl Neamțu, iar dl Neamțu nu spune: ”Mulțumim, dar nu ne interesează o alianță cu un partid corupt și incompetent, care, pe deasupra, a respins și Codul conceput de dna Monica Macovei.”

Al doilea. Nu o aud nici pe dna Macovei declarând că i se pare ridicol să vadă partidul care i-a aruncat Codul  pe fereastră încercând să se lipească la o alianță nu doar de dreapta, dar și pusă pe stârpirea politicianului imoral. E greu de priceput cum ar putea să respecte PD-L într-o alianță niște principii etice pe care le-a respins, intern, ca profund incompatibile cu practicile sale etice. Cu alte cuvinte, nu văd diferența dintre liantul ușurel neanderthalian ce ține împreună PSD-PNL-PC și coagulantul super-moral al viitoarei alianțe de dreapta.

 

 

 

Desen & Copyright 2012 - DION

 

Dna Macovei face o descoperire de proporții: “În această sală se construiește istorie, se formează o clasă politică nouă, cultă, responsabilă, care vrea sa schimbe aceasta țară. Este foarte greu să creezi un partid nou în Romania. Sunteți singurii care ați făcut asta, restul am vorbit.” Ptiu, dacă un partid politic se construiește greu, ce ușor se construiește o clasă politică și încă una care încape doar într-o sală! Asta da veste mare.

Spune dna Macovei în finalul salutului:  “Și o ultimă propoziție: nu mă las și nu vă las.” Să înțeleg că, în sfârșit, dna Macovei se leapădă de PD-L, că lasă acest partid în boii lui?

Îndemnul dnei Moica Macovei, “Nu vă mai place de  politicieni? Veniți și ocupați voi locul!”, este unul de bun-simț. Întrebare: cine al cui loc îl ia? României i se pregătește o nouă struțo-cămilă. Deocamdată, struțul e mai tânăr, cromatica penelor sale este mai vie, dar cocoașa cămilei ascunde metehne vechi. A da mere mai vechi pe pere mai noi nu mi se pare o soluție de perspectivă.

Îmi amintesc un alt politician român postdecembrist care vorbea despre Codul lui Hammurabi. Tot ce s-a ales din acea retorică a fost prăbușirea unui partid politic cu merite istorice. Parcă e un făcut – cu cât discursul unora este mai înalțător, cu atât mai adânc se prăbușesc proiectele lor politice. Dar, mă rog, e adevărat că una este să cazi de pe un armăsar cu spinare morală și alta e să cazi de pe un măgar de Neanderthal.

În sfârșit, cred că dl Neamțu nu se înșeală – partidul Domniei sale va intra în Parlament. Noua Republică și Inițiativa Civică vor oferi un chip nou PD-Lui (vă mai amintiți de “comunismul cu chip uman”?) iar acesta va oferi Noii Republici și Inițiativei Civice voturile de care au nevoie pentru a intra în Parlament. Cum ar veni, “Mișcarea de Renaștere Națională Aceeași Mărie – Cu Altă Pălărie”. Pe scurt și ușor de memorat: MRNAM-CAP.

La începutul iernii, soarele poate fi la fel de orbitor ca vara, așa că puțină lume  va observa ce se află sub borurile Partidului Noua Pălărie, răsărit din Mișcarea Millie-Vanilli. Dl Neamțu va striga: “Fiți nemții mei!”. Dl Ungureanu va repeta îndemul: “Fiți ungurenii mei!”. Dl Baconschi se va reconecta la realitate: “Pegră, mahala și ciumpalaci, la mine, să vă citesc din Sfântul Ioan Scărarul!”.

Fictive fiind, singurele personaje de compătimit din această fabulă rămân ciobanul trădat și Miorița. Nici o grijă: dl Sever Voinescu va citi din “Diapsalmata” lui Kierkegaard la mormântul anonim al ciobanului ucis mișelește, în vreme ce dna Monica Macovei îi va recita Mioriței din Codul etic.

După o vreme, ne putem întoarce, cu toți, linștiți, la Codul lui Hammurabi, căci, în orice babilonie, cultura e cultură, sclavia – sclavie.

 

 • Dingo

  Eroul Mihail Neamtu. Precum odat Nicolae Ceausescu la 15 ani era gaura din covrigul miscarii revolutionare, asa si eroul nost. Iata ce declara:

  ” În aprilie 1990, participam sufleteşte la mişcarea “Piaţa Universităţii”. În aceeaşi perioadă am activat în organizaţia de tineret a PNŢCD. În câteva drumuri la Bucureşti i-am întâlnit pe Ion Raţiu, Corneliu Coposu sau regretatul Ioan Alexandru.”

  Avea doar 12 anisori in 1990.

  http://www.paginiromanesti.ca/2011/12/16/nu-trebuie-sa-alegem-mereu-raul-cel-mai-mic/

 • Toti cei pe care dumneavoastra ii nominalizati (Neamtu, Ungureanu, Baconschi, Voinescu sunt de fapt un soi “smenari” cu staif. Sub umbrela unei eruditii stau de fapt caractere la fel de nefrecventabile ca ale unui Voiculescu, Nastase, Udrea samd. La fel se poate spune si despre un posibil oprtunism

 • Leul Nevastuicii

  @ALL
  “Noua Republica”, mareata vatra, imi aminteste de THE NEW REPUBLIC a lui Leo Wiseltier, iar acesta din urma, inromanizat la o editura ieseana de Mircea Mihaies, cu AGAINST IDENTITY, ne trimite la Papionul Principal… al ICR. Se pune de un nou scandal COPY & PASTE? Sau de o noua defilare cu fulare nastasiene si/sau gatlegauri patapievicioase? Aud?

 • Pingback: Profesionalizarea minciunii | Teologie pentru azi()

 • Dorin Tudoran

  @ Leul Nevastuicii

  Cartea lui Leon nu e rea deloc. De ce se pune, numai baietii cu fulare nastasiene si/sau gatlegauri… parcimonioase stiu.
  Cum aud, cum “I pak dau stire…”
  Numai bine.

 • carianopol

  Din clanta se pare ca dati chiar domnia voastra. Mihail Neamtu a pornit la drum cu un nou partid politic. Daca succesul acestei constructii se va petrece mai curand sau mai tarziu sau daca se va petrece vreodata este greu de precizat de pe acum. Anormal ar fi fost daca Mihail Neamtu ar fi declarat ca partidul sau nu va intra in parlament la proximele alegeri ci la cele din 2016 sau 2020. Prin urmare insistenta cu care afirmati ca “nu intelegeti” chiar asta denota: incapacitatea de a intelege si procesa informatie. O neintelegere epistemologica a celui care da din clanta de pe margine, dar cu convingere.

 • Dorin Tudoran

  @carianopol
  Epistemologia dvs. este coplesitoare, numai ca eu nu spuneam ca nu inteleg de ce dl neamtu a anuntat ca va intra in Parlament. Furia nu e o buna stare de spirit pentru lecturi atente. Da, eu stau “pe margine”. Dvs. sunteti unul dintre jucatori?

 • Dingo

  Cum se face, ca un om cu studii afara (nu ca ar fi elementul care automat si fara grija te plaseaza intr-un regn al celor-care-vor-face-si-drege cu mult succes) atat de (auto)trambitate, este atat de penibil (a se vedea si biografia “revolutionara”? A se vedea multele aparitii la televiziunile basiste b1 si tvr.
  Este complet lipsit de carisma, are acelasi limbaj gaunos ca ex-premierul MRU, si-ar vrea sa pacaleasca pe cei multi cu o asa-zis dreapta noua.

  Noua Republica ==> musca de pe coada vacii numite PDL.

 • Dorin Tudoran

  @ Dingo

  Dl Neamtu este, fara indoiala, un om foarte bine instruit, dar, in rest, ramane o figura din ce in ce mai problematica. Poate ne inselam… N-at fi rau; ar fi bine pentru scena politica romaneasca…

 • carianopol

  @Dorin Tudoran
  marginalitatea este intotdeauna relativa la centrul problemei. Domnia voastra sunteti marginal in raport cu oricare dintre constructiile politice din Romania, fie ca e vorba de Noua Republica sau de cea Veche. Returul pe care mi-l oferiti pe rever schimba insa contextul, iar in noul context da, sunt jucator. Ca si domnia voastra. Si ca sa va plagiez voi mai adauga ca nu inteleg despre ce furie vorbiti: a lui Dorin sau a lui Tudoran? Una peste alta, in marcajul om la om, pe care-l practicati cu umbra pe perete, umbrelor celor pe care-i declarati “incompatibili” de pe marginea domniei voastre, se vede destul de limpede obstructia, talpa, jocul periculos, faultul, favorizarea infractorului si o lipsa totala de fair-play. N-ar trebui sa va lasati inselat de faptul ca va aclama George si ceilalti de la galerie. Parerea mea.

 • Dorin Tudoran

  @ carianopol
  Da, parerea dumneavoastra.

 • neamtu tiganu

  Ma simt oarecum jignit de aluzia pe care o face Unguru la omu de Neanderta(h)l. Locuiesc doar la 20km de Neandertal (fara H), un loc f. frumos, de altfel, pe valea Düsselui, un riulet care se varsa in Rhein si da numele Düsseldorfului, si am aflat ca omu de Neandertal nu e de loc un baiat rau, din contra a fost un baiat de treaba. Ma indoiesc ca acest om ar fi intrat, Doamne pazeste, in Ungureanu, mai ales ca DNAu lui, se pare, n-are nici o legatura, cica el ar fi nu numai ungurean. De fapt omu de Neandertahl a disparut in urma cu 40000 de ani, nu se stie de ce, si nu are nici o legatura cu omu modern, poate doar cu domnu Ungureanu, sau cu domnu Neamtu, care, ca istoric, ar trebui sa stie!

  Si de ce sa nu-l scoatem pe dacu sau romanu din noi sau chiar pa ungur si pa neamt?

 • mihai rogobete

  Cu reculul creştin recuperator al doctrinei sale, numai Noua Românie nu-l ţinta dlui. Mihail Neamţu.

 • Eu, un fraier de cariera, astept inca explicatiile d-lui MRU cu privire la participarea d-sale la revolutia de la Cluj! Cit il priveste pe d-l Neamtu, ma intreb de ce nu se duce in Bulgaria!

 • Guardian

  Suspect de multa atentie pentru un abia mijit partid politic pe care domnule Tudoran, deja anticipati, il si vedeti topindu-se in ridicol (si daca-i asa, de ce atita interes?) si vechea putere…si suspect de putin de “stat cu ochii pe noua putere” (citesc Boc, Macovei, Voinescu… nimic de Ponta, nimic de Voiculescu, de vesnic tinara speranta Crin Antonescu The Old) , in vremea ce puterea “atent monitorizata” isi da cu stingu’n dreptu’ aproape zilnic…dupa cum promiteati mai zilele trecute…
  Observator de pe margine sunt si eu, de ce, e evident:politica imi repugna, doar pentru simplu fapt ca tre’ sa faci compromisuri, totusi cineva tre’ s-o faca: ala-i ipocrit, ala-i corupt, ala-i hot, ala-i oportunist, ala-i birocrat etc…dv. credeti ca e posbil ca in politica sa gasim numai serafimi, heruvimi si arhangheli? Nu, toti politicienii, ori marea majoritate sunt descrisi de atributele de mai sus, ideea e ca acele atribute sa fie orchestrate cu oarecare abilitate de purtator si sa se regaseasca in “cantitati” rezonabile si tolerabile de catre societate…
  Cit despre predictiile doamnei Alinei Mungiu Pippidi, eu unul m-as cam feri: mai mult nu le-a nimerit decit le-a nimerit (si evident predictia ca sa se numeasca predictie, tre’ sa descrie viitorul cu a certain degree of acceptable tolerance), ori dumneaei i-a iesit precum nuca in perete, deci cat se poate de inexact (eu nu ma refer la articolul citat de dv. ci asa in general, de cind dumneaei a decis sa faca predictii pentru “stinga” si nu pentru “dreapta”). E simplu, atitudine dumneaie critica impotriva vechii puteri, desigur mestesugit camuflata sub indignarea dumisale axiologica (cind de fapt e resentiment, justificat nu neg) avea tinta precisa si ca sa nu mai detaliem, milita impotriva “alora”, ca sa-i punem, pe “astia”, schimbare fostilor, incompenti pina-n maduva oaselor si hoti pe deasupra (ceea ce nu neg citusi de putin) cu unii super-competenti, tineri si de viitor, crescuti la umbra marilor oameni de stat Iliescu,Nastase si nea Nicu Vacaroiu, si care in cele din urma s-au dovedit (si asta in numai nici doua luni) a fi doar un sir lung de impostori caraghiosi fara absolut nici o viziune, exceptind desigur falimentu’ firmei de STAT Hidroelectrica. Adica exact pe dos ca in capitalism. Si culminind apoteotic, desigur cu marea conferinta de presa de la demiterea lui Diaconu cind marele orator Crin declara: “nu exista om mai cinstit decit Diaconu”…exact cind justitia dovedise exact contrariul, te doare capul…acu’ eu stiu ca “adevarul nu se suprapune intodeauna cu dreptatea” da’ nici chiar asa!…Si uite asa ne-am ales cu unii, inzecit mai incompetenti decit predecesorii lor. De-a dreptul inepti.Si doamna Mungiu tace..
  Ps. scriu pe blogul dv. dintr-un singur motiv: stiu ca sunteti un om integru ceea ce e o raritate. Imi apar opiniile nu pentru ca am un interes: nu am. Pur si simplu asa vad lucrurile in prezent. Daca imi ziceti sa nu mai scriu, nu mai scriu. Respectul pentru dv. ramane

 • InimaRea

  Guardian: N-am pretentia de a raspunde in locul d-lui Tudoran, asa ca-mi dau cu parerea: De ce despre si nu despre e o-ntrebare ciudata. Nu fiindca ar fi nelalocul ei ci pentru ca si despre a scris d-l Tudoran; tot pentru ca alegerea temei tine de o motivatie de judecat in functie de reusita textului, iar nu de asteptarile cititorului.
  Daca nu e ciudata, intrebarea e simplista de tot atunci. Asa-ntrebau unii vazind emisiuni de arta plastica la tv: Da’ ce ma intereseaza pe mine asta?

 • InimaRea

  In Povestea lui Pacala, trei flacai mostenesc o vaca. N-au cum o-mparti, nici in coproprietate n-o vor, nici s-o traga la sorti nu-i duce capu -- ori sa lupte pentru ea. Hotarasc ca trebuie lasata vaca sa hotarasca cine sa-i fie stapin: cind s-o-ntoarce de la pasune, alege grajdul -- alege stapinul.
  Fratii mai mari zidesc grajduri -- colea! Pacala se hodineste pin’la prinz, apoi incropeste un frunzar. Vaca se duce la umbra-nverzita, nu in grajd zidit -- vaca, deh!
  Fratii gospodari au o problema cu psihologia vacii: ei cred ca pe ea o atrag constructiile geometrice, riguroase; ca-si doreste confort, siguranta; ca poate avea aleanuri estetice. O supraestimeaza, ce mai! Iar daca te gindesti ca, de fapt, fiecare-si doreste o vaca de muls, intelegi ca dorinta de cistig poate-ntuneca ratiunea. Fiindca si chiar la acest nivel de intelegere, tot ar trebui sa stie robacii vacari ca siguranta vacii e obisnuinta; confortul e dupa vreme.
  Pacala, in schimb, nu se sinchiseste de mofturile vacii, merge pe minim efort -- fix cit merita operatiunea de ademenire a vacii. Careia i-ar pune pielea-n bat, la o adica, daca a fi stapinul vacii presupune sa mai si aiba grija ei.
  Mostenitorii PCR ademenesc vaca pina intra-n grajdu’lor, dupa care o mulg de-o rup, cu dieta potrivita, desigur: apa, paie si bataie. Cite-un DD -- mai ‘otz -- asa -- incropeste un frunzar, doar-doar o pacali-o. Era cit pe ce sa reuseasca asta de-acum, numa’ c-a fost cam strins la punga si-a-mpartit si pretul frunzarului la vacari fugiti din alte grajduri dar ahtiati dupa zer.
  Mostenitorii PCR sint sterpi -- ca-n poveste, nu se cunosc urmasi ai neamului Pacala. In schimb, se umple pamintu’ de pacalici -- prin polenizare, probabil. Care au si ei o fantezie cu vaca de muls, pe care si-o exiba in savante constructii teoretice: Teoria Vacii Sfinte, Dogma Staulului Sacru, Legea Caii Lactee (sa fie-ntotdeauna pe dreapta boltii celeste, altfel se brinzeste laptele).
  Au gasit si nume pentru incropitori de frunzare -- veleitari populisti: scoala pe sponci dar gargara cit incape, sint clar de Stinga.
  Aceste mindre constructii teoretice trebuie atirnate, totusi, undeva, sa le intuiasca pina si vaca soliditatea epistemologica. Evident, nu pe frunzare ci pe ziduri -- fie ele si macinate de vremuri si razboaie.
  Daca ar fi o afacere, plantarea propriilor panglici pe zidirile altora ar aduce a preluare ostila. Cum, insa, zidirile accepta innoirea -- fie si doar pe dinafara -- e clar ca avem de aface cu o operatiune decorativa. Si -- cine stie? -- poate pacalesc, totusi, vaca, inverzind zdravan zidurile, cu sfinta si crestina clorofil-a miniei de-un verde-crud pe care vaca nu si-l mai aminteste.
  Memoria vacii e veriga lipsa pe care mizeaza toti zoofilii travestiti in iubitori de animale.

 • Dorin Tudoran

  @Guardian

  Incep cu ce este important: va multumesc pentru incredere si credinta ca sunt un om integru.
  Atentia acordata nasterii acestui partid vine din mai multe motive:

  a) Vorba bancului, anumite locomotive trebuie urmarite de cand sunt samova mititele, altfel vom fi surprinsi cand da trenul peste noi, chiar daca suntem pe trotuar;
  b) Nici o grija, n-am de gand si nici motive sa nu scriu despre noua guvernare. Deocamdata, observ. Asa am facut si in cazul guvernului MRU, am observat, nu m-am repezit cu critici, am fost piscat chiar de prietenii ca o fac din prtetuire pentru MRU. S-a intamplat ca guvernul respectiv a picat foarte repede;
  c) Am avut, deseori, pareri foarte diferite de ale dnei AMP. Am si azi, dar cand cred ca are dreptate nu stiu de ce nu as recunoaste. Si, in acest caz — motivata ori nu de chestiuni personale -- are dreptate, zic eu. E o analiza exacta a relatiei intre proprietar si agent;
  d) Nu vad ce motiv as avea sa va spun sa nu mai trimiteti gandurile dvs. pe acest forum. Atata vreme cat exista buna credinta si un limbaj chiar dur dar tolerabil, cred ca dialogul ne face bine tuturor.

 • Dorin Tudoran

  @InimaRea

  Pacalicii se inmultesc si prin sciziparitate: ingropi unul, cresc sapte in locul lui.
  Noi ne mai amintim de vaca, problema, intr-o zi, va fi aceea ca noi nu vom mai figura nici macar in memorii vacii…

 • Dorin Tudoran

  @Vasile Gogea
  In Bulgaria continua sa fie bine primiti numai nemtii din Germania Federala…

 • Dorin Tudoran

  @mihai rogobete

  Cam asa cred si eu.

 • Dorin Tudoran

  @ neamtu tiganu

  Le luati prea… personal. Cunosc zona, am trecut candva pe acolo cu masina.
  Pe langa unii din cei de azi, probabil ca omul de Neanderthal chiar era un baiat cumsecade.
  Domne’, s-a trezit Mario Gomez!!! Asa ca Germania are mari sanse. Cand citesc ca meciul Anglia vs Italia a fost extraordinar, imi aduc aminte cat de mult am cascat in timpul partidei…

 • Dorin Tudoran

  @carianopol
  Hai sa ne dumirim asupra proprietatii unor termeni. Numai daca esti parte a jocului poti fi important sau marginal. Cand nu esti parte a jocului -- cazul meu -- nu pot fi nici marginal, nici important.

  Si fara returul meu pe rever, tot jucator erati -- macar in sensul ca simpatizati cu un trend politic ori altul. Nu este si cazul meu.

  Favorizarea infractorului?!? Care dintre infractori?

  Nu ma las inselat de acordul galeriei, dar nici nu-i pot spune “galeriei” sa taca, fiindca numai dvs. aveti dreptate.

  M-ar fi interesat sa ne spuneti ce credeti despre citatele date de mine si cam ce va spun ele dumneavoastra. Cum le interpretati diferit de felul cum o fac eu?

  In sfarsit, uitandu-ma la numele (sau pseudonimul dvs.) mi-am amintit ca l-am cunoscut pe dl Virgil Carianopol, am si facut un lung interviu cu dansul, interviu pentru care am luat niste scatoalce. La varsta cand l-am intalnit, dl Virgil Carianopol era mult mai putin agitat decat fusese intr-o tinerete ce nu i s-a iertat…

 • Guardian

  Desigur ca asa e (referitor la 4) si ipocrizia ca si compromisul nu-mi e prietena, deci buna credinta exista…da’ stiti cum e , sunt sever cu mine insumi, si mai tolerant cu cei din jurul meu….voiam sa fiu sigur sa nu dau cu oistea’n gard… multam…

 • Guardian

  @InimaRea
  “De ce despre si nu despre e o-ntrebare ciudata”…nu, nu este daca stii contextul…Desigur, ca daca nu stii contextul, si consideri textul izolat, atunci sunt deacord..

 • edvard

  …sigur ca da, analiza D-nei Mungiu(PPD) din RL mi se pare corecta, MRU pare genul de personaj antrenat pentru a fi un etern /agent/, consider^nd acceptiunea data termenului in articolul citat, deruteaza cu look-ul acela de /intelighentzie/, dar dupa primele aparitzii s-a confirmat imaginea de /tocilar foarte disciplinat/, si chiar da senzatia ca se misca mereu in pas de defilare, deci duce cu d^nsul [mld…] niste sechele ciudate, pare a fi omul care cere mereu sa fie subordonat cuiva, dar oare merita sa acorzi respectul chiar oricui, e etic sa faci asa ceva atunci c^nd chiar nu ai cu cine?

  …si bineintzeles ca votam cu totzii, asa ca, domnu’ carianopol dela 9, statzi linistitzi la locurilii voastre, “apreciem” si noi dupa posibilitatzi si, mai ales, dupa merite, fiecare la vremea lor vor “incasa” dupa impresia “artistica” lasata publicului, asa mi se pare unpic ciudat sa ai pretentzia de a dicta agenda critica-atac.
  Doar daca nu cumva…, e misie, mmm? Relax, am glumit.

  Iar dom’Neamtzu, parea a cauta demult o jucarie noua pentru afirmarea tezelor sale expuse indelung la dezbaterile generoase de pe canalele “user”-friendly. Vive la republique ! Vivat ai nostri, traiasca si coana Joitzica ca e dama buna, h^c ! Vas-y Michou pour la quatrieme Republique* ! [RPR, RSR, R’90].
  Par distractivi acesti baietzi acum, c^nd sar la g^tzii “st^ngii imaginare” (dada, avem si noi, nu numai Frantza) ca tot ma-ntreb unde erau ‘mnealor atunci c^nd, proaspat-venitzi la putere, legatarii de drept ai lui Corneliu Coposu aveau nevoie ca de aer de genul asta acerb de sustzinere?
  Aa, scuze…, da, erau, da’erau inca mici…

 • mihai rogobete

  @inimarea: Excelent pamflet!

 • Domnule Dorin Tudoran,

  Despre dl. Mihai Neamţu se pot spune multe, dar, din ceea ce am văzut până acum, mărunte. Dumnealui mă duce cu gândul la un puşti extaziat de prima lui ţigare fumată pe ascuns. Aşa şi cu a sa Nouă Republică. Un joc de-a conspiraţia ilegalistului în luptă permanentă cu “actualul establishment politico-clientelar”, care răzbate din mai toate textele sale. Un joc de-a “ăia buni şi ăia răi”, de-a “dreapta cea sfântă” împotriva “stângii apocaliptice”, în care el, Sf. George cel Nou, călare pe situaţie, aşteaptă strigătul “marii adunări populare” din săliţa de la clubul fost Grigore Preoteasa: Fii căpitanul nostru!

  Deşi nu aţi pomenit remarca Monicăi Macovei, cred că nu v-a scăpat: “Trebuie să facem până în toamnă o platformă de dreapta în care toţi cei care suntem curaţi si conştienţi să ne unim.” Mai e “dubiu de-ndoială” unde s-a aciuat curăţenia ăstei naţii? Pentru ei meritocraţia proclamată doctrinar (?!) se rezumă la “meritocrat e ăla care zic eu că sunt”.

  Apoi MRU, acest “era pe când nu s-a zărit, azi îl vedem, şi nu e” o propteşte în gardul dialogului onest, civilizat şi alte paranghelii moraliceşti: “Nu avem nevoie de (…) politicieni care folosesc invectiva în locul argumentului. Să dăm jos din politica românească omul de Neanderthal.” De la homo ungurensis nici nu putea veni altceva. Căci invectivă e numai ce zic ei că e.

  Cum să nu fac astfel recurs la înţelepciunea populară, încă nepolitizată: Greu la deal cu boii mici.

 • gellu dorian

  Parca ar fi mult mai la indemina a turna gaz pe focul ce arde rau de tot in cladirea din Piata Victoriei, unde sunt adunate doldora maculaturi de doctorat -- si ce foc frumos ar arde, iar din acea cenusa nu va mai reinvia niciun doctor phoenix! -- decit sa discutam despre niste mici scintei in sobite ascunse ca licuricii in cuiburile sefilor extremisti de alta data. Oare chiar nu se vede cit de inapoi ne-am intors in doar doua luni, intr-o lume pe care o credeam apusa, a fomistilor ajunsi sus (la Botosani, la instalarea presedintelui Consiliului Judetean, parca ar fi reinviat lumea lui Llosa din Sarbatoarea Tapului, ori cea a lui Marquez din Toamna patriarhului; noul presedinte, un uselist de sorginte liberala, sef de turme ca Jiji, si-a adus parintii, neamurile, amantele, intreaga liota, sa-l admire pe fotoliul pe care se crede a dainui o vesnicie). Si este doar un exemplu. Insa tara este plina de astfel de insi renascuti din propria lor ura gata sa-i intinda pielea pe vergele de alun. Pacat!

 • Florin Iaru

  MRNAM-CAP 🙂
  Poate era mai bine aşa: MRNAM-C.A.P.

 • Florin Iaru

  @InimăRea, genial! Jos cu pălăria.
  “Legea Caii Lactee (sa fie-ntotdeauna pe dreapta boltii celeste, altfel se brinzeste laptele).”

 • Craiaman

  Apropo de locomotivele care trebuie urmarite de cind sunt samovare mititele. La Bucuresti se pune de o capopdopera. Lucia Hossu Longin a anuntat ca va realiza un memorial al victimelor justitiei sub totalitarismul Traian Basescu. Primele victime: Adrian Nastase si cei cinci comparsi din Trofeul calitati. Nu e gluma: rel="nofollow">
  Traim vremuri mari si grele! Natiune, fii desteapta!

 • Claudiu Craciun

  Este aproape dureros sa vad persoane precum MRU si MD uzurpand sperantele unei generatii. Incearca sa captureze reprezentarea tinerilor si ”oamenilor de bun simt”. Pe langa faptul ca eforturile lor sunt de sus in jos, initiative venite din centre de putere in curs de re-legitimare ideile dansilor merita luate in serios. Reteta neo-conservatorilor americani a fost preluata integral. Amestec al fundamentalismul religios si al cel al pietei. Societatea civila pe care o vor mobiliza exista dar nu ne referim la Pro Democratia, Filia si altele ci la Pro-Vita.

 • @Dorin Tudoran Citind diverse reactii de pe forum se pare ca ati calcat pe un musuroi de furnici. Ca musuroiul e facut pe o gramada de balegar asta nu mai conteaza (cestiune de gust si de miros nu asa ). Pana acum baietii nu se mobilizau asa de mult si nu monitorizau tot (Alba ca zapada si au mai fost si alte parascovenii numai bune de sucit mintile naivilor) dar acum se pare ca beneficiaza de o logistica in oameni mai importanta.

 • Dorin Tudoran

  @Florin Iaru

  Numai Conmgresul General al noului partid poate decide schimbarea…. modificariiii…

 • mihai rogobete

  Mi-a căzut dicţia-n CAP, cu MRNAM-ul ăsta: care-i strigarea?

 • carianopol

  @Dorin Tudoran
  As fi vrut sa ma reped si sa va returnez mingea pe care incercati sa mi-o pasati. Din pacate lobul inalt trimis cu intarziere n-a reusit sa treaca de fileu cazand in terenul domniei voastre. Imi pare rau ca, astfel, nu am ce sa va raspund. Ar insemna sa sar peste fileu in terenul dumneavoastra si intr-un imaginar indepartat, acceptand un ping-pong suprarealist si replici de genul “Nu domnule Dorin Tudoran, nu este adevarat, nu sunt extraterestru mutant si nu vin de la partid”. Nu e genul meu. N-am ce sa va raspund, pe fond. Puteti asadar considera ca aveti dreptate. Ma astept sa vad o replica la fel de “justa” data si comentariului domnului Gellu Dorian, spre satisfactia deplina a canaliei de uliti. Apropo, in cazul meu V-ul nu vine de la Virgil ci de la Victor. E un prenume mai la moda. In lume. Mai notoriu. In lumea din ce in ce mai larga, in natura si chiar in Univers. Nu ca-n galeria dumneavoastra cu activisti, unde Virgil e chiar mai tare decat Victor. Ma bucur sa aflu ca l-ati cunoscut (si) pe Virgil Carianopol, o ruda a mea pe foarte, foarte departe. Poate ca un gest mai util si mai artistic ar fi evocarea interviului cu Virgil Carianopol, a scatoalcelor ulterioare si a tineretilor agitate ale poetului, in locul stradaniilor zadarnice de a fi nemarginal, neimportant, nepartizan, impartial si de trent politic nesimpatizant. Parerea mea. In opinia d-voastra care “fost” sau secret simpatizant al “măreției Legiunii Arhanghelul Mihail” este mai simpatic si care mai antipatic si de ce, intre amicul Gogea si inamicul Neamtu? Parerea dumneavoastra.

 • Guardian

  @virgil
  Sunteti foarte exigent domnule Virgil si foarte conspiracy theoretician! Stiam de domnul Tudoran, celebrul dizident inca de de cind eram student la Iasi pe vremea lui Ceasca. Am gasit intimplator blogul dumnealui, si pentru ca am o mare admiratie, pentru oamenii care au avut curajul sa-si strige disperarea, intr-un fel sau altul pe vremea dictaturii (foarte putini de altfel, iar eu am fost unul dintre ei,evident dupa puterile mele, la demonstratia studenteasca spontana de la Iasi din 87 printre altele…mult putin nu stiu, ceea ce stiu sigur e ca nu foarte multi au fost pe acolo, au preferat sa aplaude de la balcon sau sa teoretizeze in underground) ..am incercat sa intru si eu in discutie, pretuiesc opiniile acestor oameni, fie ca imi plac fie ca nu la momentul respectiv:daca nu fac parte dintre laudatori asta nu inseamna ca nu pretuiesc omul, il pretuiesc poate mai mult decit altii, iar diferenta de opinie, nu inseamna ca sunt spionul cuiva, va rog.
  PS. Imi cer scuze ca nu posed rafinamentul dumneavoastra intelectual fin pe deoparte, ca si altruismul dumneavoastra (naivi om fi, da nu in sensul pe care-l sugerati dumneavoastra cu superioritate: ci in sensul ca da, exista si oameni dintr’astia capabili sa care cu cu ei de-a lungul vietii inocenta originara, sau o buna parte din ea, daca-mi permiteti o definitie ad-hoc)…ma preocupa mai mult esentele, decit invelisul lor, desi apreciez un text bine scris, cu conditia sa aibe consistenta si nu doar de dragul cuvintelor si frazelor frumoase ( am aceiasi parere despre oratori pe care o avea si Platon ). Opinia mea are certain degree of reasoning, da-ti cu ea de pamanit, nu e nici o suparare, da’ nu ne faceti profilele morale pe-aici, numai pentru faptul ca, asa vi se pare dumneavoastra…

 • @Guardian Atata vreme cat folositi pseudonime nu am cum sa realizez ca cei din spatele acestore pseudonime sunt reali sau nu .
  1. Asa cum aveti dumneavoastra dreptul la opinie am si eu aceleasi drepturi.
  2. Cel mai mult dispretuiesc abordarea de tipul “cine nu e cu noi este impotriva noastra” abordare specifica stiiti dumneavoastra cui.
  3. Sunt multi cei care si-au strigat disperarea in vremurile de mult apuse insa asta nu inseamna apartenenta lor “by default” la anumite curente de opinie sau politice
  4. Prefer un dizident care continua sa fie dizident si acum decat cei incartiruiti unei doctrine politice. Rolul dizidentilor si mai ales a celor intelectuali este sa critice puterea oricare ar fi ea. In momentul in care se aliniaza la un anumit curent devine activist de partid .
  5. Pentru cei care nu au baut cerneala cand au fost in scoala generala abordarea de tipul alb/negru dovedeste faptul ca era mai sa o bea (pe cerneala) decat sa o scrie.

 • carianopol

  @Horia Pana
  Aveti dreptate domnule. Si nu asa orisicum ci cu cu argumente, cu probe. Neamtu-Macovei-MRU sunt niste ipocriti. Sunt in mod evident rai pentru simplul fapt ca zic ei ca sunt buni. Sunt sarlatani pentru ca se declara onesti si sunt prost-crescuti pentru ca se pretind eleganti. E cat se poate de logic. Aproape legic. Proverbele noastre intelepte ne spun ca lauda de sine nu miroase a bine. Apa trece, pietrele raman si cate si mai cate. Asadar inca o data da, aveti dreptate. Sa-i votam pe ceilalti, nu pe puslamalele astea obrazince auto-intitulate valori in ciuda adevaratelor valori. Desigur ca persoanle de fata se exclud. Sau se auto-exclud. In virtutea unor altor proverbe, zicatori, maxime si afonisme. O curiozitate: dumneavoastra va considerati onest? Daca o sa ziceti da o sa am toate motivele sa cred ca nu, iar daca ziceti nu, nu vad de ce v-as contrazice, dumneavoastra fiind acela care are dreptate. Nu ca ăia. Care zic si ei asa.

 • Guardian

  Numele nu are importanta, eu am crezut ca dezbatem idei…am subliniat doar suficienta dv. de trasa portrete morale oamenilor pe care nu-i cunoasteti. Am motivele mele sa raman anonim, motive care nu au absolut nici o legatura cu politica.
  1) Nici nu am zis ca nu aveti dreptul, ba dimpotriva, cu atacuri la idee si nu la persoana.
  2) Va inselati amarnic , abordarea mea e de “ma indoiesc deci cuget”, ori incerc:”sunt si eu doar un biet om care incearca sa inteleaga ce se petrece in jurul lui….” nimic mai mult…a dv. e de genul “argumentum ad verecundiam”..
  3)Am subliniat chestia, doar pentru ca un om care a avut curajul pe atunci sa-si strige disperarea ( evident ma refer , in mod public, asa pe la colturi si-au strigat-o multi…in soapta), are caracter si coloana verterbrala, de aceea , indiferent de opinia dumnealui curenta despre politica sau chestii adiacente, apreciez ca o face la modul corect visavi de propria constiinta, adicalea cu buna credinta cum zicea domnul Tudoran, si pentru ca ar avea nu stiu ce interese ori beneficii (ceea ce dv. sugereati).
  4)Dizedenta e un lucru palpabil si transant (e alb ori negru, nu exista semi-dizidenta, ori sfert-dizidenta), si va multumesc, aici vad ca suntem deacord: e tocmai ce sugeram, in ceea ce priveste critica adresata puterii, si nu fostei puteri…
  5) E cum ziceam, va rog sa ma scuzati ca nu ma ridic la nivelul dv. , e evident ca ca cel putin la sah nu va pricepti.

 • Guardian

  Comentariul de mai sus e pentru Virgil…

 • mihai rogobete

  Potere, iscoade, troyeni, viruşi, infecţii.

 • @Guardian Le cam amestecati domnule

  Il stimati pe om pentru curajul cu care a reactionat atunci dar de obicei blamati pozitia actuala pentru ca nu asa nu este in “regiment”
  Dizidenta este un lucru palpabil dar actiunile de dupa sunt cu nuante
  Pe asta cu sahul de unde ati dedus-o ? !!!!
  Critica adresata puterii si nu fostei puteri !!!! Aici deja gazda noastra v-a dat raspunsul foarte clar : va incepe sa-i critice si pe cei de la putere dupa ce vor face un numar suficient de mare de prostii . Din cate stiu eu de ex Dl. Tudoran nu l-a felicitat pe POnta pentru plagiat 🙂

 • InimaRea

  miahai rogobete: Ramin recunoscator pentru apreciere.
  Guardian: Daca nu punem laolalta contextele, nu cumva avem discutii paralele?
  Carianopol: Izbutit exercitiul dv sofistic de la 38. In vechime, atita maiestrie era pedepsita cu expulzarea din cetate.

 • Guardian

  @inimaRea-de acord, sunt si eu mai nou pe-aici, deci mai ezitant, iar in ceea ce priveste “grupul” , reactioneza cu mult prea multa suspiciune, de parca am intrat pe-aici prin frauda (poate firesc, din moment ce se pare ca pe forum exista o oareacare armonie, ce nu se vrea deranjata de intrusi or spioni or trojeni ori virusi) . Cu toate acestea, continui sa cred, ca avem in comun aceiasi platforma etica.

  @Virgil -- stiu, am citit raspunsul domnului Tudoran. Chestia cu sahul era o gluma mai seaca: e un alt mediu unde disputa se transeaza in alb si negru. Scuze daca am deranjat, am reactionat mai mult emotional decit rational: m-ati acuzat pe nedrept de exact ceea ce nu sunt capabil, respectiv duplicitate.

  @Mihai Rogobete : aveti fler domnule, chiar cu securitatea ma si ocup, da’ nu cu aia la care va ginditi dumneavoastra si nu in Romania in orice caz :))

  @All : Continui sa cred ca MRU era cu multe clase peste Ponta…desi la modul subiectiv nu ma da nici pe mine peste cap, cunsoc mult prea bine genul-carierist, primul pe clasa, pe judet,pe tara si pe univers….de Neamtu n-am aflat decit foarte recent, nu pot sa ma pronunt…am fost foarte mult timp deconectat de la “efervescenta” viata politica din Romania…de pe vremea cind doamna AMP era de dreapta, cind m-am re-conectat era de stinga..desi se pare ca i-a ajuns si dumneaei stingismul pina peste cap…

 • @ Carianopol

  Domnule, pentru mine este limpede că sunteţi fan al sofismelor. Şi nu doar pentru că vă jucaţi cu ce n-am spus despre Neamtu -- Macovei -- MRU. Adicătelea că ar fi şarlatani. N-am zis nici că ar fi ipocriţi, deşi aici am oareşce îndoieli. 🙂

  Am zis însă, chiar dacă implicit, despre trufia unora care se erijează în lideri providenţiali (Mitul Salvatorului, dacă vă este cunoscut Girardet) şi despre “lauda de sine care nu nmiroase bine”. Cum nu eu sunt cela căţărat pe soclul mântuitorilor de neam şi ţară, probabil că-mi dădeaţi dreptate pe bune, ori involuntar, ca o consecinţa a jocului parşiv al certitudinilor.

  Vă atrag respectuos atenţia că o critică la adresa cuiva nu implică cu necesitate admiraţia faţă de altcineva. “Puşlamalele obraznice” sunt unisex, fără culoare politică, atee dar bisericoase, într-un cuvânt, puşlamale obraznice.

  Mai ştiu o vorbă, din copilărie: Sâca, sâca de necaz, pică pielea de pe nas.” Aţi simţit cu tot dinadinsul să mă loviţi undeva unde să mă doară şi mă provocaţi să vă spun dacă mă consider onest. Spre deosebire de “Cel-Ce-Nu-Trebuie-Numit”, care este perfect, eu nu. Vă pot spune doar că odată cu înaintarea în vârstă devin mai atent, mai introspectiv, mai autocritic. Şi prin acestea mai onest. Sper că remarcaţi utilizarea gradului comparativ.
  Dar dumneavoastră?

 • InimaRea

  Guardian: Drept sa va spun, n-am deloc impresia c-as apartine unui grup. Despre suspiciuni, n-am a ma pronunta dar, daca sint, cred ca sint individuale, nu colective. Eu nu m-am lovit de ele si -- acum un an, cred -- tot nou-venit eram si eu pe-aici.
  Nu stiu daca-i concludent exemplul personal pentru dv, dar am simtit si eu ostilitatea unui grup -- pe mai multe bloguri -- si m-am minunat, inainte de a mi se face lehamite. E adevarat ca, de la un moment incolo -- n-as sti sa-l calculez -- apare o stare de coniventa intre combatanti, precum si o tendinta protectoare pentru bloggerul titular.
  Cit ma priveste, nu ma pot abtine sa contrazic ce-mi vine-a contrazice. Nici altora nu le-as recomanda abstinenta de acest tip. Am grija ca tonul face muzica, c’est tout. Iar daca nu-s deplin inteles, impart democratic raspunderea.
  Referitor la dialogul -- cit a fost -- dintre noi, eu am vrut sa spun ca nu cunosteam contextul la care va refereati. Adaug acum ca il cunosc, in schimb, pe Liviu Antonesei, iar de cind il cunosc personal, am avut ocazii destule de a-l vedea “judecat” in cite un context care nu avea legatura cu tema discutiei, nici cu ce este el acum, ci cu impresia pe care i-a facut-o cuiva, acum enspe ani, pe cind -- nu-i asa? -- toata lumea “astepta cu totul altceva de la el” (asta-i o chestie care-mi place de tot -- cit de mult astepta unii de la cite unul, si cit deloc de la ei inisisi).
  Nu-i de la sine inteles ca avem in comun aceeasi platforma etica dar e cit se poate de posibil. Insa si de n-am avea-o, tot am putea comunica pe alta platforma, poate mai ingusta -- a civilitatii. Pina acum, eu zic c-a functionat asta din urma. Ailalta e de definit, si stim ca tot greul de la definire porneste. Fara asta, ce armonie-ar domni pe Pamint! N-ar mai fi nevoie de un rai pentru oameni.

 • mihai rogobete

  Să zicem, că nu v-aţi găsit încă maniera, dle. Guardian: nema problema. Oricum, uşile date de perete nu mă intimidează. Aici e altfel de militănrie.

 • neamtu tiganu

  In principiu salut oamenii noi, tineri, cu ochelari de soare, laptop si mobil. Se spuen ca matura noua matura mai bine, cu completarea ca aia veche stie si colturile, “neue Besen kehren gut aber die alten kennen die ecken”.
  De aceea am urmarit cu sufletu la gura dezvoltarea miscarii “Noua Republica”. Coincidenta a facut ca o parte din cei mai entuziasti oameni de bine de dreapta sa adere din prima clipa la aceasta miscare. Marea majoritate dintre ei au fost tare dezamagiti de acesta si o mare parte din blogurile de dreapta si-au retras sustinerea fata de neamtu! Cel mai des e acuzat de aroganta, dictator…
  Cine vrea sa afle amanunte poa sa caute singur, nu dau nici un link deoarece nu vreau sa le fac reclama acestora.

 • neamtu tiganu

  Erata “Marea majoritate dintre ei a fost tare dezamagita de acesta si o mare parte din blogurile de dreapta si-a retras sustinerea fata de neamtu!”

 • Guardian

  @InimaRea : nu m-am referit la grup, in sens de ceva care are la baza o doctrina, daca as fi gindit asa ceva, fiti sigur ca nici nu as fi indraznit sa-mi dau cu parerea pe aici, desi inteleg reactia initiala la “virus”. Motivul desigur e opositul. Am zis grup in ghilimele, si m-am referit la faptul ca dumneavoastra intre voi, deja va cunoasteti intr-o oarecare masura, si cumva reusiti sa va tolerati si opiniile care sunt impotriva curentului, mai nuantate sau mai putin nuantate (nu cred ca exista unanimitate tot timpul, si nici nu ar fi normal sa fie) fara sa va suspectati unu pe altul de “spionaj” :))

  @ Mihai Rogobete: E posibil, oricum bine ca n-ati zis “manierele” :-)) Si bine faceti ca nu va lasati impresionat de usile trintite de perete, neither do I. Totusi nutresc speranta, ca nu va referiti la mine cind faceti afirmatia, n-am sarit la gitul nimanui, mi-am exprimat o simpla nedumerire…sunt interesat, si tin cont, de raspunsurile domnului Tudoran, n-am intrebat asa doar sa provoc (in sens de agitator)…poate asa am fost perceput, nu a fost cu intentie, va asigur..

  @neamtu tiganu : multumesc de informatii in a nut-shell, increderea pe o care am in domnul Tudoran la nivel etic si moral, se rasfringe firesc si asupra dumneavoastra, ca si asupra tuturor celor pe care dumnealui i-a agreat ca si interlocutori (pro sau contra), de aceea va cred pe cuvint. Oricum am sa mai fac si eu ceva research-uri…stiti cum e numai axiomele sa accepta fara demonstratie.

  @All O zi buna

 • carianopol

  @Inima rea #43
  Stimate domn riscurile sunt minimale pentru ca, sub aspect statistic, observatorii fenomenului se afla sub marja de eroare. In plus, in timpurile mai noi, zidurile cetatii sunt asa de rare si de spirale incat notiunea de expulzare este practic lipsita de orice substanta. Daca nu va e cu suparare v-as intreba cu ce va ocupati. Aici. Daca insa va e v-as intreba cu ce va ocupati. Acolo.

  @Horia Pana #45
  Renumt sa raspund explicit prozaicei replici pe care mi-o acordati intrucat este incarcata de o banala previzibilitate si de o asijderea cumintenie. Nu-mi ingadui sa incurajez astfel de replici. In ceea ce priveste raspunsul la intrebarea pe care mi-o adresati in final, in mod categoric acesta este NU. Poti sa-ti fi credincios tie insuti SAU poti fi credincios altora, dar niciodata simultan. Iar apropo de predispozitia pentru sofisme nu cred ca ar putea-o ceva intrece pe cea care se practica pe aci engros, aplicandu-se scatoalce meta-fizice unor entitati scoase din contextul lor natural. Contextul acela in care ele, entitatile, stau impreuna cu celelalte, cele care nu necesita admiratie, formand impreuna un ecosistem cu valoarea de spatiu Hilbert, adica un continuum spatio-temporal, tratabil insa exclusiv in maniera discreta, adica in termeni de 0 si 1, este global, neingaduind tratamente si interpretari partiale. Daca gasiti confuza replica mea asta n-ar trebui sa va induca nici neliniste, nici nervozitate. Este asa pentru ca de fapt n-am vrut sa spun nimic anume. Ziceam si eu asa, ca multi altii, ca sa mai treaca timpul pana s-o lamuri de la sine cine are. Si cine n-are. Recomand Gellu Dorian.

 • InimaRea

  Guardian: Cu cit ne explicam mai mult, cu-atit creste nevoia de explicatii. Cu sau fara ghilimele, eu inteleg ce-nseamna sa faci parte dintr-un grup. Aici, gasesc “o societate” in care ma simt bine de cele mai multe ori. Cind se-ntimpla sa nu ma simt confortabil, ma abtin de la comentarii.
  Nu e o reteta, nici o recomandare, e felul meu de a participa la niste discutii/dezbateri/polemici -- prin acceptarea ideii ca daca nu pot fi de acord cu toti, mereu, macar sa n-ajung a fi cu nimeni, mereu.
  carianopol: M-ati inteles gresit, cred ca si din vina mea. Aluzia la alungarea sofistului se voia atentionarea asupra pericolului de a rasuci lucrurile, din perspectiva “amorala” sa-i spunem.
  Cu ce ma ocup eu nu-i greu de spus si nici n-are cum fi cu suparare, doar putin dificil cita vreme nu mi-e clar ce-s “aici” si “acolo”. Oricum, Mama Google si Tata Yahoo si-au facut pomana sa ma retina de cind combat pe net, asa ca -- printr-o simpla cautare -- obtineti minumul arhisuficient de informatii despre ceea ce poate constitui “ocupatia mea”.

 • Costache

  Monica Macovei e curajoasa cu Nastase, verticala cu Neamtu, dar toarce in poala corporatiilor:
  http://focuriinnoapte.blogspot.com/2012/06/coruptia-locala-si-coruptia-globala.html

WP Admin