≡ Menu

Un “Valentin” care n-a fost să fie: Bobby

Walden Robert Perciville Cassato  a  știut încă de la vârsta de 8 ani că viața lui va fi foarte scurtă. Trăsese cu urechea când doctorul o avertizase pe maică-sa că, dacă puștiul apucă vârsta de 16 ani, înseamnă că a avut noroc. Atacuri repetate de febră reumatică (boală cardiacă reumatică) îi prăpădiseră inima. A murit la 37 de ani, după ce devenise cunoscut în lumea artistică sub numele de Bobby Darin.

A fost un artist genial. Cânta la șase instrumente, avea simț al ritmului de care Sammy Davis Jr. era uluit, lucru pentru care nu-i plăcea să intre pe scenă după Bobby, știind că așa ceva nu l-ar fi avantajat. Bun prieten cu Robert Kennedy, în 1968 a intrat în echipa de campanie a  acestuia. La 4 iunie, este de față când Kennedy este asasinat la Ambassador Hotel, în Los Angeles. Răvășit, își vinde aproape toate bunurile și, pentru aproape, un an trăiește izolat de nebunia lumii.

Generos și cu un simț extroardinar în găsirea oamenilor de talent, Darin a sprijinit debuturile unor artiști ca Richard Pryor, Flip Wilson, Wayne Newton, George Kirby sau Roger McGuinn, cel ce avea să devină legendarul ghitarist și solist vocal de la The Byrds.

Marea sa dragoste este ea însăși o legendă, Connie Francis, dar părinții ei nici n-au vrut să audă de o asemenea legătură. Tatăl fetei chiar i-a pus în vedere lui Bobby, sub amenințarea armei, să nu o mai caute vreodată, dacă nu vrea să aibă de-a face cu el. Asta nu a împiedicat-o pe Connie Francis să recunoască peste ani: ”Ei bine, el a fost prima mea dragoste adevărată și n-am încetat niciodată să-l iubesc.” Nici unul, nici celălalt n-a avut o viață de familie fericită.

De acest Sf. Valentin vă propun să ascultăm împreună mai multe piese interpretate de cel ce a fost râvnit de milioane de femei, dar n-a putul fi Valentinul marii sale iubiri.

Help Me Make It Through The Night.  Știu Kris Kristofferson pe dinafară. Nu cred să fi scăpat vreuna din variantele notabile ale acestei piese. Multe dintre ele sunt excepționale, dar nu sunt sigur că există mai mult de câteva în liga unde a adus Bobby Darin piesa lui Kristofferson.

Midnight Special.  Iată ce poate face un artist de geniu dintr-o piesă despre care un critic cam pretențios spunea că e făcută doar din trei note.

Sweet Caroline. Nici această piesă n-a dus lipsă de interpreți celebri. Eu, unul, când vreau să o reascult, mă duc mai degrabă la varianta lui Darin, decât la originalul lui Neil Diamond.

Lonsome Whistle. Bobby cântă Hank Williams.

Got My Mojo Working. Adevărat.

Mack The Knife. Unul din cântecele ce l-au făcut cunoscut.

Beatles Medley. Cei de la The Beatles au avut în Darin un mare admirator. Iată aici un omagiu adus muzicii băieților din Liverpool. Ce spuneți despre acest Hey Jude? “Take a sad song and make it better…” Ușor de zis, dar nu imposibil de realizat pentru Bobby.

If I Were A Carpenter. Încă un clasic. Nu cu mult înainte de dispariție.

The Last MedleyDin ce în ce mai bolnav. În pauze are nevoie de tubul cu oxigen. Termină concertul aproape sufocat. Fiul său nu a fost lăsat să intre în sală. După concert, Bobby este găsit de un prieten în subsolul clădirii NBC. Plânge ca un copil, cu sughițuri. Nu poate accepta că fiul său nu a fost de față la ceea ce Darin știa că va fi ultimul său concert.

După moartea lui Darin, Francis avea să declare despre cel care nu a fost să fie Valentinul ei: “…just an exceptional human being.”

 • mihai rogobete

  Ştim, oare, să le ascultăm, precum îşi visează compozitorii, muzica? Asemeni poeţilor, o smulg din ne-note. Sau pictorilor, care nu petele de roşu sau galben vor să vedem, ci oranjul pe care -- imaterială ne-culoare -- fiecare tinde să-l imagineze. Dincolo. Deasupra frumosului contemplativ planează ne-frumosul creatic inspirator; Boby Darin a cântat foarte-frumos.

 • Stimate Domnule Tudoran,

  Sa stiti ca si eu cred in iubire si in capacitatea artei de a transfigura lumea, insorind-o. Multumesc pentru eminentele daruri, fie ca poetul care sunteti sa se bucure si el de insorire interioara. Adevarul istoric? Lamurirea mizeriei dictaturii? De acord. Dar ma bucur sa ne putem reaminti impreuna ca sunteti si ramineti poet. La multi ani de Sf. Valentin!

 • Gheorghe Campeanu

  @ D Tudoran

  Portretul muzicianului extraordinar care a fost Bobby Darin mi separe o ‘deraiere’ foarte reusita de la seria de texte cu teme arzatoare.
  “De gustibus….” insa isi vira coada. Pentru mine, nu exista o renditie a cintecului lui Kris Kristofferson ‘Help me make it through the night’ care sa se apropie de cea originala (ma refer la banda sonora a filmului “Fat City”). Frumusetea sfasietoare a vocii si ritmului narativ sint unice. Aceeasi disputa exista si in legatura cu cele dou a interpretari ale altui cintec celebru al lui Kristofferson, “Me and Bobby McGee”: versiunea uluitoare a lui Janis Joplin sau cea originala a autorului? Din nou, eu ma inclin in fata lui Kristofferson.

 • Dorin Tudoran

  @ Georghe Campeanu

  Me and Bby MgGee nu are o versiune aorigianala a autorul. Vreau sa spun una publica. Vel care a avut curaju sa cante publi aceasta “simpla baladutza…” cum spunea cineva a fost omul in cea mai mare voga in acel moment in California: Roger Miller. AAbia apoi au prins si alti curaj sa cante aceasta balada uluitoare prin simplitate si celelalte. Da, Janis ramane etalonul, dar efortul de a asculta piesa cantata si de altii, altel, poate produce mari si foarte placute surprize…

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Ma grabesc pina nu se aglomereaza spatiul cu ganduri despre Basescu, VT, M Oprea, sa va raspund la comentariul Dvs. despre….. muzica.
  Absolut de acord ca efortul de a asculta acelasi cintec poate procura placeri neasteptate. Janis Joplin ma fascineaza in continuare, dar ‘corzile’ noastre sint atit de diferite, incat locul in a atins K Kristofferson la mine cu cele doua melodii mentionate a ramas intangibil.
  La fel, as intreba, cind ascultam “House of the Rising Sun” , a cui versiune este cea mai buna? Eric Burdon and The Animals, Janis Joplin sau Van Morrison? Numai nostalgiile fiecaruia dintre noi pot raspunde.

 • Dorin Tudoran

  @ Gheorghe Campeanu
  Inteleg. Stiu cum este…

 • lucid

  Ce romantic! Sf. Valentin, Al Capone, masacrul din garaj -- parca in deliciosul film “hot” al lui Billy Wilder cu Jack Lemon, Tony Curtis si, of course, MM, era paradoxal mai “viu” decat in filmul lui Brian de Palma.

 • Dorin Tudoran

  @ lucid

  Masacru, nu gluma.

 • @) Dorin Tudoran

  Thank you, Master!

 • Dorin Tudoran

  @ Liviu Antonesei

  You’re welcome, Maitre!

 • Radu Humor

  Un adevarat regal muzical !
  Pentru mine a insemnat mult s-o re/vad,ascult pe Connie Francis !
  Multumesc !

WP Admin