≡ Menu

Un pretext numit România

Convinși că tot ce zboară se mănâncă, unii ajung să mănânce și ce nu se cuvine – cu lingura, cu polonicul, ba chiar cu gamela. Înregimentați unei certitudini ori alteia, ei resping orice idee alternativă, denunță drept nepatriotică orice sugestie venită de la alții, își trag peste substanțialele conturi în valută armura interesului național. Într-un cuvânt, toate porcăriile pe care le fac sunt făptuite din dragoste pentru România. Unică. Dragostea, nu țara.

Sunt puține situațiile ce pot juca mai bine rolul hârtiei de turnesol decât ideea unei reforme teritorial-administrative. De la accesul mai ușor la fonduri europene, prin raționalizarea birocrației, la modernizarea unei infrastructuri rămasă cam cu un secol în urma nevoilor zilei, ideile demne de discutat nu lipsesc. Numai că sunt asfixiate de pretexte generate de ciocoismele de partid și individuale.

Dacă pretextul este binele României, substanța este măcelul pentru control.

În anii `90, am lucrat pentru o vreme într-o fostă republică unională. Bătălia cea mai crâncenă între actorii politici locali nu a fost cea strict politică; a fost exact cea a reformei teritorial-administrative. Fără a participa direct la ea, am văzut bătălia dinăuntrul ei, căci instituția pe care o reprezentam juca rolul  unui mediator între puncte de vedere foarte diferite.

 

Ilustrație & Copyright 2011 - DION

Timp de câțiva ani, am auzit explicații dintre cele mai diferite în legătură cu o soluție sau alta.  La miezul nopții eram de față la încheierea unui acord de principiu, pentru ca primul lucru aflat dimineața să fie denunțarea acordului respectiv. Am adus specialiști occidentali și din țări aflate  “în tranziție” care să lucreze împreună cu specialiști locali.

Adevărul despre tot acel război nu l-am auzit rostit decât de un singur om politic: ”Domnule Tudoran, până nu suntem siguri că nu ne facem singuri rău și ne trezim că pierdem orice șansă de a controla un loc sau altul, în teritoriu, nici un partid nu va sprijini cu adevărat o asemenea reformă.”

Am disprețuit cinismul, dar am apreciat sinceritatea.

”Slăbirea” controlului la centru și întărirea lui în teritoriu. Baronii ”de la centru” își mai construiesc câte o vilă-două și ”în teritoriu”. Cam pe aici se joacă deocamdată comedia reformei teritorial-administrative. Un fel de ”defenestrare” cu ferestrele bătute în cuie și ușile bine zăvorâte. Nu țara este prea mică pentru 41 de  județe, pofta e prea mare pentru doar 8 regiuni. Și cum se știe, pofta vine mâncând. Și la cei de dreapta și la cei de stânga.

Ideea că baronii locali ai unora sunt mai rezonabili decât baronii locali ai altora nu este nici măcar amuzantă. În plus, o baroniadă ori alta ține foarte mult de mega-baronii și über-baronii de la centru. Și despre “pohta ce-o pohtesc” aceștia din urmă ne-am cam edificat.

Regionalizarea României sau o mai sofisticată centralizare a controlului? Baronii centrali pleacă în teritoriu spre a li se pupa mâna sau baronii locali pupă o mână și fură cu amândouă, ca să dea și la centru, unde lăcomia e din ce în ce mai mare?

Se va scrie mult  — bine, prost, aiurea, cu bună-credință, cu patimă, documentat etc –- despre aceste scenarii. S-a și scris deja. Iată aici cel mai succint și poate, împotriva aparențelor, cel mai trist text despre o mentalitate nenorocită.

 

 • @) Dorin Tudoran

  Master, nu chestiunea ca atare e problema de data asta, ci contextul complet nefericit in care este ridicata pe masa. Ca si in cazul revizuirii Constitutiei, de altfel. Am abordat si eu chestiunea in felul meu, aici

  http://www.adevarul.ro/liviu_antonesei/Regionalizare_si_multa-multa_pasiune_7_498620136.html#comment

  Scuze de abuzul de spatiu!

 • Dorin Tudoran

  @Liviu Antonesei

  Multam! Imi scapase in toiul pregatirilor pentru una si alta…

 • Radu Calin Cristea

  Povestea cu regionalizarea e doar inca o petarda de fum aruncata de Presedintele Basescu in speranta ca se vor gasi macar citiva creduli care sa fie motivati de noua misiune istorica in care s-a angajat seful statului. Lucrurile stau foarte simplu si tin de regimul autoritarist instalat adinc in Romania: dl. Basescu face absolut orice vrea dinsul si dinsul vrea de multa vreme ceea ce ii cer agenda personala si aceea a PDL. Trebuie sa fii complet idiot sa-ti imaginezi ca seful statului, secondat imediat de trompeta sa personala Emil Boc, este chiar atit de naiv incit sa creada in izbinda unui asemenea proiect fara consultarea UDMR. Dl. Basescu avea de fapt alte tinte, toate nemarturisite. Prima dintre ele era luarea caimacului celor din USL care anuntasera cu mare pompa ca a simbata (deci a doua zi dupa anuntul prezidential) vor propune proiectul lor de regionalizare in fata a 5000 de suporteri, ceea ce s-a si intimplat. A doua tinta: testarea diverselor reactii stirnite de proiectul sau despre care nu se stie cind, cum, unde si cu ce resurse umane si financiare a fost realizat. A treia tinta: provocarea UDMR cu care ar putea incepe negocieri legate probabil de legea minoritatilor. Asadar -- nimic nou sub soare. Presedintele face experimente pe pielea multimilor mai prostatece si vizind obiective strict politice. Joaca poker pe sub masa, acolo unde poate maslui cum vrea dinsul cartile.

 • victor L

  Sincer, cum tara nu mai e a mea deloc dau a lehamite din mina.
  Totusi, chiar nu ar fi necesara o revizuire a Constitutiei? ori o impartire teritoriala a tarii?
  Nu e obligatoriu in felul propus, dar se poate discuta.
  Dece felul asta de Gica-contra?

 • mihai rogobete

  Am citit : http://reteaualiterara.ro/profiles/blogs/daca-nu-mai-am-voie-sa-fiu?xg_source=msg_mes_network
  Ideea care mi se pare interesantă este cea a globalismului prin patriotism local, nu prin desnaţionalizare.

 • InimaRea

  UDMR depusese o lege în parlament, privind reorganizarea administrativă. “La pachet” cu Legea minorităţilor, acum apare parte a unei strategii de enclavizare, dacă socotim şi deschiderea Biroului secuiesc la Bruxelles, şi mişcările prevestind proclamarea independenţei Ţinutului Secuiesc. Unul care promite a cuprinde şi Mureş, pe lîngă HARCOV. Mai rămîne de făcut legătura cu noua constituţie ungară, şi parcă vedem deja un pod aerian între Budapesta şi Regiunea Mureş Autonomă Maghiară. Başca podul plin de proteste ale naţiunii umilite în România -- cum l-am auzit pe popa Tokes.
  Altă noutate -- de ultimă oră: PD-L -- zice Ion Olteanu, secretar general pe-acolo -- nu ştie nimic concret despre planul cu 8 judeţe/regiuni/voievodate. Este integral treaba preşedintelui, zice el.
  Tot din news, Frunda zice că PDL şantajează UDMR, propunînd votarea -- prin asumarea răspunderii -- a două-trei legi, cea/cele “a/le lui Băsescu” şi Legea minorităţilor. Una-i una, alta-i alta -- probabil, adîncă vorbă ardelenească.
  Astea ar fi dinspre Judeţul Portocaliu -- “Al Nostru”, cum se zice în “cel mai trist text despre o mentalitate nenorocită”.
  Sugestie: N-ar merge “capracitate” -- în loc de “mentalitate”, fie şi nenorocită, dacă tot descrie o rapacitate?
  În “Celălalt Judeţ”, fierbe mămăliga explozivă: GC Antonescu cheamă lumea în stradă; Antenele dau în clocot de indignare patriotică; pe bloguri partizane, se anunţă deja destrămarea României.
  În “România profundă”, se doarme-n cizme -- vă spun eu. Oamenii îşi văd de-ale lor, se iau cu treaba ori cu cinzeaca şi tablele. Singura problemă e meteorologică: Mai plouă mult? Cîn’ vine vara, că ne-am săturat de frig! Vara asta, unde mergi la mare, tot la turci?
  Dacă mă-ntrebaţi pe mine -- şi dacă nu mă-ntrebaţi, tot vă spun -- începe să se cunoască al dracu’ c-au ajuns cocălarii la butoane, în ţara asta. Las la o parte faptul că, pe un cocălar, nici în pulbere nu-l doare de soarta ţării. Da’ e curios, domnule, apasă pe butoane să vază el ce fac alea -- ce mişcă, ce opresc? N-au nici o treabă cu butoanele roşii, mai ales că scrie englezeşte sub ele -- Danger, Exit, Off. Adică, nu fac nimic, vă daţi seama. Dacă nu le place culoarea, cocălarii le schimbă cu alta, fără avertizări -- cine mai are timp de citit bazaconii, azi?
  Fără nici o legătură -- dar absolut fără nici una, mă jur! -- îmi amintesc de o relatare de la uzina românească de asamblat ROMBAC, dinainte de. Venea englezu’ să verifice pe-acolo, şi-i ieşeau aburi dn gură în hala unde trebuia să fie fix 22 (ori 23, 24 -- nu importă) de grade Celsius. Se ducea la termometrele cu termostat şi le vedea înţepenite la temperatura optimă. Mă, cum faceţi, întreba. Vezi că nici pe el nu-l mai preocupa faptul că tabla aia de avion ieşea gata ondulată din hală, pe el îl rodea curiozitatea ştiinţifică de a afla cum se fentează tehnica avansată. Şi a aflat că tehnica era proptită cu scobitori, să stea dracu’ la locu’ ei, să nu tulbure capracitatea lui “Merge şi aşa”.
  Ei, ne cam întorserăm pe-acolo: Ţara nu mai e nici măcar în pioneze, stă-n scobitori, ca rulada umplută, la cuptor. Ce, ar ieşi mai gustoasă prinsă-n cuie de argint? Etete, bă!

 • @) Dorin Tudoran

  Nu-i vreo problema. Master, daca toiul pregatirilor se refera la ce discutam noi zilele trecute, iti tin pumnii! cd, l

 • lucid

  Aha, deci funestul “acum nu e momentul” a devenit “acum nu e contextul”. Numai ca e vorba de contextul UNORA: nunta mafiei buzoiene cu vanghele sosind cu halicopteru’ pe cand gionelu -- al doilea om in stat!!!! -- doar cu limuzina&sepepistii platitzi de “saracimea” rrrominichii, plus dezvaluirea lobistei cacandidate la prima cetatzeanca (ca a-i spune doamna ar fi o insulta pentru cele adevarate) degrab mulgatorie de una suta mii euroi anual de la o firma of-course off-shore a marelui borfash petrolisto-arhitect, cica devenit “inamic” ideologic al porumbacului. Nefericit “context” intr-adevar pentru mafia uslasha.

 • Dorin Tudoran

  @victor L

  Gica-contra zice si dvs. nu cititi: “De la accesul mai ușor la fonduri europene, prin raționalizarea birocrației, la modernizarea unei infrastructuri rămasă cam cu un secol în urma nevoilor zilei, ideile demne de discutat nu lipsesc. ” Doar ca isi permite, al dracu’ Gica sa zica “Numai că sunt asfixiate de pretexte generate de ciocoismele de partid și individuale. “

  Asta e, gandim diferit…

  Constitutia? De ce n-ar putea fi revizuita, ca doar nu ma putei banui ca sunt un admirator al unui document elaborat de Iorgovan-Dumitrascu si altii? Dar, ca si in cazul altor legi, si cu Legea Mama, inainte de a hotara daca trebuie revizuita, mai intai trebuie sa fii sigur ca este respectata. Fiidca, daca vii cu alte lege, alta Constitutie si desteptii trec pestea ea, shecherii pe sub ea si numai “prostii” se “lovesc” de ea, adica o respecta, fabrica de produs legi, Constitutii si reforme poate lucra 25 de ore din 24 dar nim ic nu se schimba nici macar in ceasul al 13-lea. O parere, asa, ca de la “Gica-contra”…

 • victor L

  dle Tudoran,
  eu formulam tare niste intrebari pe care le am in minte, iar dvoastra o luati ca pe un atac la postare/persoana.
  Habar nu am ce vreti sa spuneti prin raspunsul dat; inteleg doar ca va deranjeaza atunci cind cineva nu sare in sus: aveti dreptate, dle Tudoran.

 • @) Dorin Tudoran

  Master, cind ai vreme, ca nu e graba mare, sa-mi spui si mie unde l-ai gasit pe Viorel al II-lea (daca n-o fi tot primul, ca e greu de crezut ca pot aparea doi propagandisti chiar la fel in acelasi timp si acelasi loc!), ca poate-mi iau si eu unul. N-o fi scump. O galeata portocalie azi, un fular rosu miine, o specuta galbea poimiine…

 • Dorin Tudoran

  @ victor L

  Nu, domn Victor, nu sar in sus: raman pe loc si dau un citat care dovedeste ca eu nu sun neaparat Gica-contra. E citatul corect ori ba? Cred, ca si dvs. ca sunt motive pentru modificari de toate felurile; imi permit sa adaug insa (si asta chiar sa fie… motiv de suparare?) ca mofificarile trebuie facute cu cat si cu buna-credinta. Altfel se iese din incremenire si se intra in “s-a modicat schimbarea”. Salutari!

 • victor L

  dle Tudoran,
  stiti ce? chiar “fusei” pe Voxpublica si vazui un dobitoc ce va injura; asa m-ati suparat cu raspunsurile dvoastra din care reiese ca sint un prost, incit parca m-a uns la inima.
  Zau, cu limba scoasa.
  Pai chiar va credeti infailibil? dar ii criticati pe altii care se cred si ei la fel.
  Resalutari.

 • Dorin Tudoran

  @ victor L

  Daca considerait ca injuraturile rezolva ceva, “vizitati-le”. Inca o data: cu ce as fi Gica-contra in acest text in care recunosc dreptul/nevoia de a gandi/infaptui schimbari dar nu cred ca asa cum a inceput si aceasta “schimbare” e cea mai potrivita? Nu m-am pretins niciodata infailibil, ma astept doar ca oamenii de buna-credinta sa citeasca atent ce comenteaza. Poate a devenit prea mult. In chestiunea schimbarii, nu prea vad in ce m-as deosebi de opinia dvs., in afara de felul cum este, din nou, prost “croita” (punerea intereselor personale, de partid, de formatie etnic si de gashka) inaintea interesului public/national. Nu va mai salut, ca nu va place nici asta. Salutari!

 • InimaRea

  Lictore, depun mărturie că eşti persecutat: Te-ai trezit vorbind şi ai fost băgat în seamă. Acu’, ce drac să facem, să nu mai gîndim cu voce tare pe bloguri? Nu-i corect,
  Eu te susţin, să ştii. Dar ştii de ce? Fiindcă văd că lucid e favorizat, lui nu-i bagă nimeni în seamă aiurelile. Afară de-un amic al nostru care-a şi făcut o ofertă de transfer.
  Nu-i corect.

 • InimaRea

  Lictore, mă răzgîndii -- nu mai depun mărturie pentru tine. Fusei pe vox şi văzui “înjurăturile” care te unseră pe inimă. Da’ ruginită tre’ să mai fie de-are nevoie de-aşa rîncezeală.

 • Radu Humor

  @ Liviu Antonesi -- 11
  Cred ca va gandeati la Victorel, dar …
  Vad ca si proprietarul blogului nu pierde ocazia de a-l trata ca pe un oaspete de seama de fiecare data cand isi face aparitia ronduita in functie de eventuale atacuri la puterea din care-si trage nu numai seva….

  Pana la urma propunerea domnului Mazilu, la care ne trimite domnul DTudoran, aceea cu doar doua judete :
  -- AL LOR si
  -- al nostru,
  poate fi la fel de fezabila, pentru ca nici la baza asteia cu 8 n-a stat decat capriciul unui presedinte, fara nici un fel de dezbateri, analize sau calcule economico-sociale !

 • li

  @victor L#4
  VictoreLe, nu crezi ca intai de toate ar fi bine sa respectam constitutia pe care o avem si pe urma sa ne gandim sa o revizuim? Revizuita sau nu, mitocanu’ o poate maslui ca la popa prostu si sunt unii care se reped sa argumenteze smecheria jmecherului suprem.

 • Radu Humor

  Apropos de Vox publika mi se pare ca Mihai Gotiu reuseste sa surprinda inca din titlu, o realitate mai mult decat ingrijoratoare si jignitoare :
  ” UDMR face ordine !”
  Si s-ar putea ca admitandu-le pretentiile, Basescu sa-si semneze sentinta de tradare de tara !
  Cred ca Piratul a cazut in propria-i cursa, intinsa ca de obicei romanilor.
  Numai ca de data asta oricum , fie ca o tine matzu-gaia cu 8, sau merge la blaint cu UDMR , soarta lui e hotarata !
  Spunea cineva ca pana la urma se va indura Dumnezeu de noi si-i va lua si lui mintile.
  Iata ca momentul a sosit si Opozitia n-are decat sa joace inteligent si pana la capat aceasta carte !

 • li

  @Dorin Tudoran, imi cer scuze ca m-am repezit in papusoi sa-i raspund lui victorL fara sa citesc comentariul dumneavoastra de la 9 si a sunat comentariul meu ca un ecou, ecooouuuu…cooouuuu…oouuuu…Uf.

 • Dorin Tudoran

  @Radu Humor

  Indiferent de cine si cu ce proiect de reorganizare administrativ-teritoriala va reusi sa mearga mai departe, UDMR-ul va incerca sa-si apere interesele. Cum nu este un partid politic ci o formatiune creata pe baza etnice, in cazuri precum cel de fata UDMR va reactiona mult mai organizat si mai unitar.
  Atat vreme cat ceea ce cere UDMR-ul este acceptabil in orice joc democratic, nu vad care ar fi “tradarea” infaptuita de cei care gasesc de cuviinta ca doleantele UDMR-ului sunt justificate. Daca revendicarile pe care le vor avea vor fi cumva nejustificate, inacceptabile pentru un joc democratic, pot fi refuzati. Fundamental este sa fim onesti si sa cantarim cu dreapta masura ce revendica fiecare din actorii politici — fie ca o fac pe criterii politice, fie ca o fac pe criterii etnice.

 • Dorin Tudoran

  @li

  Da, se stie ca lucram “la patru maini”… Acum ne-am dat de gol, rau de tot… Numai bine!

 • @) Radu Humor

  Nu, atunci ma refeream la altcineva, dar intre timp a aparut emulatia!

 • Ancelin Roseti

  “Să se revizuiască, primesc!, dar să nu se schimbe nimic; ori să nu se revizuiască, primesc!, dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele esentiale!”
  Românul, de când e el, s-a aflat în această farfuridiadă.
  Binele general va fi săvârşit atunci şi numai atunci când el se va identifica/suprapune cu binele strict personal-egoist. Altminteri, caţavencilor noştri adeneici le vom da voie, fraţilor, doar să se gândească la ţărişoara lor, la Româniiiiiiiiiia…!
  Aşadar, şi din stânga, şi din dreapta, ne lovim numai de lacrimogene, ipocrite şi patetice petarde patriotice, nu însă şi de dreptate, de cinste, de justiţie şi de alte asemenea concepte ajunse deja în pragul demonetizării.
  Dacă eşti cinstit, corect, autentic, competent, etc. societatea românească te va respinge, luându-te de prost. Referenţialul axiologic naţional este ŞMECHERIA. Paradoxal e că realitatea ne contrazice: nici măcar şmecheri nu suntem. Suntem exact ceea ce constatase UE, în urma acelui sondaj atât de mediatizat, făcut în urmă cu doi-trei ani, din care reieşea că românii sunt pe locul întâi la analfabetism şi pe ultimul la coeficientul de inteligenţă.
  Cine nu crede, n-are decât să scoată capul pe fereastră şi realitatea îl va năpădi cu asupra de măsură.

 • Şerban Foarţă

  Dragă Dorin,

  părerea mea este că t o a t ă România ar trebui redusă la u n s i n g u r judeţ (şi n u m a i u n u l), numele căruia urmând să fie, vorba cutărui clasic al literelor noastre, “Judeţul sărmanilor”! -- Nu crezi?…

  P.S.
  Ceea ce s-ar mai cădea să ştie guvernantele şi guvernanţii României, este că termenul judeţ semnifica,-n mai vechea română, “judecată”, -- J u d e ţ u l î n f r i c o ş ă t o r, de pildă, fiind “Judecata de apoi”!

 • Niels Schmecker

  Deasupra tevaturii asteia de El Insusi creata mult prea… profesionist, sta Unul relaxat si incaseaza sumele din pariuri… Ce explodeaza mai intii: mamaliga sau gulasul?! In functie de rezultat, isi poate repozitiona rapid propria strategie de… succesuri… 😀

 • Propunerea cu 2 judete este foarte buna numai daca ei promit ca stau in judetul lor si noi in al nostru. Era bancul ala cu ” de ce nu isi iau directorii toti concediu in acelasi timp ? Raspunsul era sa nu se prinda lumea ca merg lucrurile bine si fara ei” Mai exista un risc potential ca ei vazand ca in judetul lor lucrurile merg prost sa se “auto propuna” de tip ” ultimul pe lista cu voia dumneavoastra” sa vina sa conduca judetul nostru. Si cum sunt multi naivi (asta ca sa nu zic prosti) proipunerea lor va fi acceptata cu unanimitate.

 • lavanda

  ma intreb daca justitia unei tari se aplica in functie de dimensiunea judetului?????????????????????????????????????????????????????ca tot se vorbeste despre directproportionalitatea dintre justitie si marimea judetului…

  sa facem comparatie Bucuresti(2,5 mil. pers si judetul Dolj , unde se intampla fenomene ciudate, sau judetul mititel Giurgiu).e mai multa justitie in vreuna sau alta dintre ele?ca asa spune Boc, ca vor disparea coruptii…

 • lavanda

  ma bucur ca am gasit la d-voastra un blog civilizat…
  hmmm, cum il ascultam pe vremuri si pe d-l Tismaneanu la micutul aparat de radio cu transistori la VoA,prin anii 84-85(?) lipiti de teava de calorifer(si eu si aparatul) …de vreo cativa ani nu-l mai ascult… e pe alte frecvente…nefrecventabile pt. mine…

 • Dorin Tudoran

  @ lavanda

  Bine ati venit printre noi!

 • Florin Iaru

  Baronii noştri sînt mai flămînzi decît ai lor şi scoală-te tu ca să şed eu şi muieţi-s posmagii şi ne-am ales pîn-am cules.
  Dacă sînt de acord cu simplificarea raională şi regională a României nu înseamnă că, automat, sînt de acord să fiu luat de prost sau masă de manevră.

WP Admin