≡ Menu

Un premiu, un spectacol și câțiva kilometri de dragoste şi prietenie

Paradox: "Am vrut să fiu un om întreg și m-am trezit un caz"

Șerban Foarță: "Iată cum stau lucrurile cu poezia lui Dorin Tudoran"

Cornel Ungureanu: "Mai sunt și alte lucruri de spus despre poezia lui Dorin Tudoran"

Petru Ștefea: "D-le profesor Ungureanu, dacă lucrurile stau așa cum le-ați prezentat dumneavoastră și laureatul de anul trecut, Șerban Foarță, îi dăm premiul lui Dorin Tudoran?" "Da."

Cornel Ungureanu: "Uniunea Sciitorilor din România, Filiala Timișoara și Fundația PAX Timișoara acordă Premiul de Poezie Petre Stoica domnului DORIN TUDORAN pentru întreaga sa creație"

 

Marcel Tolcea: "Să-l invităm pe Dorin să ne spună câteva cuvinte despre dragul nostru Don' Pedro - Petre Stoica... "

“Fără să fie cel mai strălucitor dintre poeții generației sale, Petre Stoica a fost cel mai strălucit dintre ei prin modernitatea organică a poeziei sale. Pentru cei mai mulți dintre noi, Petre a fost cel care a arhivat și ne-a pus la dispoziție valori ale Europei Centrale – un spațiu cultural la care mulți au tânjit, dar pe care puțini au reușit să și-l apropie cu adevărat.”
“Acum să mergem la teatru” – Șerban Foarță, Robert Șerban, Dorin Tudoran și Marcel Tolcea

X milimetri din Y kilometri

Un spectacol de Gianina Cărbunariu

Ciprian Mureșan: Video

 Alexandra Felseghi: Asistent de regie

 Attila Almassi: Regizor Technic

 Miki Branişte: Producător

Laura Panait: PR & Comunicare:

 Hilda Frum: Asistent de Producţie

Simina Corlat: Asistent PR & Comunicare

Distribuția: Toma Dănila, Paula Gherghe, Mădălina Ghițescu, Rolando Matsangos

Producție: Colectiv A

Proiect finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național

Teatrul Maghiar din Timisoara :

Attila Balázs: Director General

Zoltan Galovits: Director Artistic

Paul Sarvadi: Responsabil PR si Comunicare

Iulia Dobre: Secretar literar

Eva Kertesz: Regizor tehnică 

Mai întâi să tragem la loterie rolurile: eu sunt Nicolae Croitoru; eu sunt Dumitru Radu Popescu; eu sunt Dorin Tudoran eu sunt activistul Gheorghe Tudor; eu sunt Echipamentul de Tehnică Operativă (înregistratul discuției)

Să începem: "Tovarășe Tudoran, te-am invitat aici ca să..."

Încă o turnătorie nu strică , nu?

Şerban Foarţă: "Dorine, tu chiar ai citit toate notele alea din dosar, că-l văd pe Cornel Ungureanu aproape resemnat în faţa acestei ... literaturi?"

 

"Tovarăşe Croitoru, dumneavoastră chiar credeţi că, dacă în martie aveau loc alegeri libere, dumneavoastră aţi fi câştigat?...Hai să fim serioşi..."

"Tovarășe Tudoran, are cine să vorbească în numele poporului acestuia, are cine să se îngrijească de această națiune, are cine să se ocupe de treburile țării. Așa să știi..."

Să stăm de vorbă despre spectacol și documentele de la care a pornit...

Moderatoarea discuției - Miki Braniște

Gianina Cărbunariu: "Artiștii care fac parte din echipa artistică a proiectului aveau în 1989 între 8 și 11 ani. Analizînd împreună materialele adunate în timpul perioadei de documentare în arhiva CNSAS, primele întrebări au fost: sunt dosarele Securității documente ce ne-ar putea ajuta sa descifrăm trecutul? Sunt un adevăr parțial? o saga cu multe ramificații și cu un autor colectiv – poporul român? o maculatură? o bombă care ar putea exploda în fiecare moment? o moștenire ciudată pe care o ducem cu noi fără să știm ce să facem cu ea? jurnale ale vieții de zi cu zi ținute fără ca cei care au fost personaje să-și fi dorit aceste jurnale? Câtă ficțiune și câtă realitate? Ce e de făcut acum și de acum încolo? La acestea s-au adăugat alte întrebări în timpul repetițiilor: cum ne poziționăm față de temă, față de publicul căruia dorim să ne adresăm și care are vîrste și experiențe diferite, cum ne poziționăm față de “scenariu” și față de “personajele” lui care nu sunt de fapt personaje ci oameni reali, contemporani cu noi? Pentru noi, aceste întrebări au atît o miză estetică, cît și una etică.Cei X milimetri aleși din cei Y kilometri de dosare sunt 10 pagini din dosarul scriitorului Dorin Tudoran, publicat de acesta cu titlul Eu, fiul lor. Dosar de Securitate. “Scenariul” spectacolului este stenograma unei discuții ce a avut loc în 1985 la Comitetul Municipal de Partid București. Nu “reconstituirea” ne-a interesat, ci exercițiul de a înțelege felul în care a funcționat acest mecanism absurd al mixării realității cu ficțiunea, precum și felul în care trecutul recent, insuficient cunoscut, devine, luînd desigur alte forme, prezentul pe care îl trăim.Ca multe din documentele din dosare, “stenograma” și felul în care este redactată oglindește procesul de concepere a scenariilor de către Securitate. Documentul este însă, în egală măsură, o mărturie a unei atitudini exemplare. Atitudinea scriitorului Dorin Tudoran este o atitudine singulară în epocă (aşa cum au fost şi cele ale dizidenţilor Doina Cornea, Vasile Paraschiv, Radu Filipescu), într-un context în care norma era colaborarea, lipsa de solidaritate, schizofrenia cotidiană.Din păcate, replici din “scenariul” transcris în 1985 sună de parcă discuţia ar avea loc astăzi. Lipsa de solidaritate, de reacţie, aroganța puterii faţă de cetăţeni, oportunismul relaţiei intelectualilor cu această putere – sunt şi teme ale societăţii româneşti de astăzi.“Cît de prezent este trecutul recent?” este întrebarea cu care dorim să lansăm discuțiile cu publicul ce vor însoți fiecare spectacol."

Mădălina Ghițescu, Paula Gherghe, Rolando Matsangos, Toma Dănilă, Gianina Cărbunariu și o întrebare pentru Dorin Tudoran

Oops! Complicată întrebare...

"Vă mulțumesc, tuturor, pentru că ați petrecut această seară cu noi, aici la Teatrul Maghiar din Timișoara, unde am fost primiți cu o căldură extraordinară!"

Șerban Foarță: "Acesta este prietenul meu, Dorin Tudoran. Să-i mulțumim și să ne revedem în curând!"

        Ne mai întâlnim? Când? Pregătim ceva şi pentru anul viitor?
 (Fotografii & Copyright: CONSTANTIN DUMA-Agerpres şi COLECTIV A)

 • Dragă Dorin,
  minunat “reportaj”! Doar în parte îmi mai îndulceşte regretul că vrăşmăşia vremii m-a împiedicat să ajung la Timişoara. Dar văd că a fost multă lume frumoasă, lume de valoare, lume dragă…
  Cred că nu e prea mult dacă te mai felicit o dată din toată inima!

 • Gellu Dorian

  Felicitari. Se vede din prezente, din imagini, din cele spuse, ca a fost un regal. Poetul merita astfel de momente. Ii felicit si pe timisoreni, pe Serban Foarta, care, din fotografii, arata foarte bine! -- sunt cnvins ca si-n realitate arata la fel-, de asemenea, pe Marcel Tolcea, pe Robert Serban, pe cei din Jimbolia, pe toti ceilalti care au gasit un moment din vremea de restriste prin care sa arate ca poetii sunt buni si in astfel de ocazii. Memoria lui Petre Stoica a revenit astfel un timp printre noi. Nasc si-n Banat oameni!

 • Shadow

  @Dle Tudoran

  va felicit nu atat pt premiu cat mai ales pt primirea calduroasa de care ati avut parte din partea si “tinerilor” si mai putin tinerilor dvs prieteni. E mare lucru sa aveti atatia prieteni si sa fiti atat de apreciat in tara dvs natala.
  Sa va intoarceti si la anul si sa tineti vie legatura asta cu tara.

 • Daniel StPaul

  La obirsie, la izvor, apa (vie) se-ntoarna-n chip de dor…

  La cit mai dese prilejuri asemanatoare de caldura!

 • Dorin Tudoran

  @Vasile Gogea

  Multam, Vasile. Vremea era prea dur pentru un drum cu trenul de la Cluj la Timisoara.

 • Dorin Tudoran

  @Gellu Dorin

  Multam, Gellu. Casa lui Don’ Pedro dein Jimbolia mi-a placut foart6e mult. Sper sa ma intremez si sa postez cateva fotografii de acolo.

 • Dorin Tudoran

  @Shadow

  Multam.

 • Dorin Tudoran

  @Daniel StPaul
  Multumesc.

 • Pingback: A 40-a zi pentru România | Teologie pentru azi()

 • Radu Calin Cristea

  Ai motive sa fii onorat de premiu. In spatele unei opere remarcabile a stat un om minunat. Fata de Petrica am sufletul impacat: am scris despre cartile sale inca in perioada comunista, am turnat in comentul prieteniei noastre un numar onorabil de sticle de votca, am asistat la citeva seri magice la tanti Mitzi cu el contrindu-se cordial cu un alt enorm poet (Virgil Mazilescu), l-am sunat apoi de mai multe ori la Jimbolia, in fine, dupa ce s-a stins, am trimis un cercetator de la Muzeul literaturii la Jimbolia impreuna cu fiul lui si muzeul a achizitionat o mare parte din manuscrisele si scrisorile lui. Sunt la loc sigur. Mi-e dor de Petrica.

 • Daca_nu_nu

  Frumos! Felicitări tuturor!
  Mă bucură această reuşită, mă întristează că n-am fost acolo. Sincer.
  Dar:
  Cu sau fără mine, lucrurile şi oamenii îşi au deja locul lor. Cuvenit.
  Încă o dată, gânduri numai bune!

 • Dorin Tudoran

  @Daca_nu_nu

  Multumesc. Astept semne de la cel care ne-a speriat rau de tot…

 • Dorin Tudoran

  @Radu Calin Cristea

  E uluitor cu cata dragoste l-au primit oamenii acolo si cum incearca sa pastreze o memorie cu adevarat vie a celui pe care l-au adoptat… Mare lucru, mai ales intr-o lume atat de iesita de balamale…

 • mihai rogobete

  Splendid! Şi o coroniţă de şofran, de la mine.

 • Dorin Tudoran

  @mihai rogobte

  Ce vremuri -- sofran!

 • Zitta

  Felicitări pentru premiu, mulțumiri pentru că ne-ați amintit că încă mai există și o Românie … așa.
  Prea adesea n-o mai vedem.
  Vă stă foarte bine printre tinerii aceia frumoși!

 • Le Cajvanien

  @Gellu Dorian
  Daca Serban arata foarte bine — si arata foarte bine — are si Ildiko niscaiva merite, nu?

 • Luka Lukici Meletiev

  @Dorin Tudoran
  M-ar interesa, din Jimbolia, si o fotografia cu nevasta cea noua a primarelui de acolo, bun amic al regretatului Petre Stoica + pilot al sau in expeditia din Petrilater, cum ne-o arata diapozitivele realizate, atunci, de Ion Barbu…

 • napocitaniu

  dom’ tudoran,

  nici daca va decora cotroceniul in persoana n’ar fi aratat pozele alea atit de tonic!

  va invidiez pentru tineretzea dumneavoastra, precum si pentru copiii aia care va inconjurau, semn ca pentru ei nu e totul pierdut.

 • Felicitari, d-le Dorin Tudoran!

  Sunteti un om foarte frumos (nu doar foarte talentat!) si reusiti sa polarizati o multime de tineri plini de frumusete, naturalete si lumina, dupa cum se vede si din acest sugestiv fotoreportaj.
  Ce mai, o adevarata “lampadophoria”, cu flacara -- de la suflet la suflet.

  Si blogul dumneavoastra e ca painea calda!

 • Dorin Tudoran

  @Le Cajvanien

  Mari; meritele!

 • Dorin Tudoran

  @Luka Lukici Meletiev

  N-am facut asemenea pozulici, dar am altele. Nu grozave. In curand…

 • Dorin Tudoran

  @ No Name

  Multumesc!

 • Domnule Tudoran,

  Ii spuneam domnului Antonesei ca il “invidiam” pentru intalnire pe care dumnealui a avut-o cu Mircea Danieluc. Fac aceasi afirmatie si la adresa dumneavoastra cu aceeasi precizare pe care am avut-o la adresa Domnului Antonesei. Este o invidie pozitiva (nu de cea tipic romaneasca “capra vecinului”) si va felicit pentru acest premiu.

  Faptul ca sunt multi tineri care va inconjoara este o dovada ca alegerea pe care ati facut-o candva a fost cea buna si in acelasi timp par a mai fi sperante pentru Romania.

  Din pacate ranile lasate de comunism vor sangera mult timp de acum incolo si nu sunt nici acum sigur daca “sangerarea” va elimina “puroiul” sau va ascunde si mai mult infectia .

 • gellu dorian

  Pt Le Cajvanien,
  desigur, Ildiko de data aceasta are mare grija de Attila, il tine-n preajma ei cu dragoste, nu cu sila, cum spunea Magistrul de pe Bahlui despre cealalta Ildiko in Poemul de purpura, in memoria caruia (Magistrului) prietenii moldavi ii pregatesc un festival international care sa-i poarte numele, si care sa aiba loc la Strunga, acolo unde el s-a nascut, linga castelul de la Miclauseni -- Serile de Poezie de la Strunga, cum se gindeste a-l readuce in atentie pe Mihai Ursachi. De-ar fi avut si Magistrul o Ildiko de acest fel, insa a avut mai multe, de celalalt fel. Marii nostri poeti merita onorati si asa! Chiar si de iubitele lor!

 • Mara

  Felicitari domnule Dorin Tudoran! Se vede din fotografii ca a fost o experienta tonica, tinerii erau sincer interesati. Va doresc sanatate si energie atit dvs. cit si domnului Liviu Antonesei. Toate cele bune.

 • AVP

  Mi-a placut mai ales felul increzator in care te privea next generation. Pe Petre Stoica cred ca l-am intalnit de cateva ori la masa rotunda a Amfitrionului din Piata Amzei nr.7-9, recte pretinu nostru comun, Nichita. Un om si un poet din Mittel Europe, intr-adevar.

 • Nicolae Prelipceanu

  Felicitări, dom’ Dorin!

 • neamtu tiganu

  mie mi se pare toata atmosfera un pic neserioasa, toti zimbesc, se amuza, nu prea sunt patrunsi de eveniment. Nici decoru nu mi se pare protrivit, nici un tricolor cu gaura, nici macar o cruce mare in fundal, nu mai spun ca mesele sunt stingher de goale, nu tu o tuica, o maslina…
  P.S Nefasta zice ca nu se potriveste cravata neagra!

 • sierra

  Felicitari pentru premiu, dar mai ales pentru efortul imens pe care l-ati facut pentru a va duce sa-l primiti. O asemenea calatorie nu-i deloc un fleac, sper sa va intremati cat mai repede.

  Cat despre copiii aceia, dureros de frumosi, care va sorbeau cuvintele, ce sa zic, sunt un fel de mari sub pustiuri. Mi-e teama, insa, sa ma gandesc ce se va alege de ei.

 • Katrina

  Mai domnule Tudoran,
  Din perioada cand scriai la JN, am considerat ca faci parte din “minusculul” grup de intelectuali romani, chiar daca mi’ar fi greu sa’i citez pe ceilalti….
  Scuze daca m’am adresat cu apelativul ‘mai domnule”, dar am incercat doar sa ma trag de bracinar cu DSK-ul….dintr’un articol anterior….

 • Shadow

  @neamtu

  nefasta nu stie ce spune. Merge negrul cu restul culorilor cu toate ca am impresia ca nu este “neagra neagra”. Ce vrei sa spui ca matale nu te potrivesti, negru cum esti, cu tinutele mai “casual” asa?

  E pai vezi ca am dreptate?
  Asteptam si pozele de la “paranghelie” ca “trebuie” sa fi fost si vre-o “paranghelie” ceva.

  PS. Dle Tudoran inca nu v-a reprosat neamtu ca e prea mult “portocaliu” in poze si nici altii ca aveti fular “rosu”. Sa va tineti ce o sa urmeze acum ca tocmai “v-ati dat arama pe fata” :-). Nu o sa mai fiti nici macar la nivel de “bracinar” cu “patriotii natiei”. Ati decazut “ireversibil” :-p.

 • Felicitari, draga Dorin!

 • Adrian Alui Gheorghe

  Salut nemtzean pentru Dorin Tudoran! La Jimbolia exista o cafenea Apunake, intemeiata de primul om al orasului, dl Kaba si Petre Stoica. Apunake care sta in fatza sau in spatele lui Grigore Cugler este nascut linga Piatra Neamt, la Roznov. La Timisoara traieste in anonimat verisoara lui Apunake, Adelina Cugler-Fodorac care are o virsta frumoasa, de 97 de primaveri si o memorie (plus luciditate) extraordinara. Dupa o frumoasa complicitate cu dl. Cornel Ungureanu plus in buna si vechea prietenie cu dl Kaba (prin Ion Barbu, petrileanul), speram ca in aceasta primavara sa descindem in intimitatea cafenelei, aproape de granita la care toti am visat sa o trecem in vremurile celelalte … Daca ar fi fost Kaba primar si pe atunci, poate ne-ar fi ajutat.

 • Gheorghe Campeanu

  Cu adevarat tonice imaginile, atit cele de la decernarea premiului (felicitari), cit si cele de la spectacol si discutia cu acei tineri, evident interesati de o istorie care bantuie inca in prezent (din nou, felictari). Pare un dialog care realmente i-a stimulat. Mi-ar fi placut sa fiu prezent, chiar si numai pentru a vedea cit si ce anume inteleg ei din acest sinistru (inca) joc de “intuneric si umbre”.

 • Dorin Tudoran

  @Gheorghe Campeanu

  Unii chiar inteleg, au inceput sa inteleaga, se informeaza. Trebuie stimulati sa-si pastreze interesul, dar lasati in pace sa traga singur concluziile. Sunt satui de idei preambalate si asta ii poate salva.

 • Dorin Tudoran

  @vasgar

  Multumesc.

 • Dorin Tudoran

  @Adrian Alui Gheorghe

  Apunake va asteapta. Ion Barbu va redecora interiorul cafenelei acolo unde “lasa de dorit”…

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Da, cred ca ne intersectam in locul in care vedem cit de importanta este stimularea, decuplata de ideologie si precepte ‘imanente’, a interesului tinerilor fata de istoria romaneasca a represiunii regimurilor totalitare.

 • Voicu Radescu

  Ma bucur de reflectarea evenimentului de teatru, poezie, intilnire intre oameni vii si intilnire cu memoria, de premiul acordat lui Dorin Tudoran. Am vazut spectacolul mai demult; iar acum, desi n-am asistat la aceasta intilnire, m-am putut “infrupta” cu cite ceva din frumusetea ei, pe net. Jos ACTA:). Si felicitari.

 • Dorin Tudoran

  @Voicu Radescu

  Multumesc.

 • @) Dorin Tudoran

  Am asteptat sa ies din spital, ca sa te pot felicita din mediul meu natural de viata. Felicitari, Dorin, si un gind bun catre fratele Petre, de care tare dor mi se face citeodata. Imbratisari fratesti.

 • @) Dorin Tudoran

  M-am odihnit putin si am revazut puternicul aparat de poze. Am revazut mai multi timisorenui dragi decit la articolul urmator. Cred ca spectacolul a fost o experienta foarte interesanta -- din cite mi-am putut da seama din fotografii si, mai ales, din chipurile protagonstilor, inclusiv al tau!

 • Dorin Tudoran

  @Liviu Antonesei

  E week-end, odihna e recomandata “tutulor”. Descarc pozele si ti le trimit; candva…

 • Soni

  Traiasca ai nostri

  cu drag

 • Dorin Tudoran

  @Soni

  Sper ca esti bine. Traiasca, ca de murit, au murit destul…

 • &Dorin Tudoran

  Felicitäri, impresionat de frumusetea lumii în care te misti, aräti bine, esti în fortä nu numai o fortä. Sä rämâi asa! Cu drag, DG.

WP Admin