≡ Menu

Un mesaj de la Claudiu Crăciun

Am primit un mesaj din partea dlui Claudiu Crăciun. Îmi îngădui (fără să mai aștept acordul Domniei sale) să postez mesajul și aici, în afara forumului de discuții de sub textul meu Am ascultat un român normal, fiindcă m-aș bucura să fie citit de cât mai multă lume.

Dl Vlad Stoicescu i-a adresat dlui Crăciun o Scrisoare deschisă pe recent-lansata platformă de comentarii și opinii România de la Zero. Iată aici link-ul spre textul dlui Stoicescu. Dincolo de o nuanță sau alta cu care sunt ori nu de acord, Scrisoarea aduce în discuție un subiect important. L-aș numi vecinătăți care ucid. Știu despre ce vorbesc, căci port eu însumi o cicatrice sau două…

Textul dlui Stoicescu ar trebui să reamintească fiecăruia dintre noi câte capcane se află în calea celor ce nu se mulțumesc cu un status quo și cât de adevărat este că, deseori, “percepția e mai puternică decât realitatea”.

În sfârșit, o întrebare legată de cele semnalate de dl Stoicescu: după întoarcerea de la Bruxelles, a fost invitat dl Crăciun și la vreo emisiune la TVR?

 

Stimate domnule Tudoran,

Va multumesc pentru articolul Dvs. Le multumesc si celor care au intervenit pe forum.In primul rand pentru ca au ales sa nu fie indiferenti si ca si-au articulat opinia si au facut-o publica.

Am citit articolul cu bucurie. Si nu pentru ca ati apreciat discursul meu si normalitatea gesturilor ci pentru ca am simtit ca ati avut o reactie la randul Dvs. sincera. Lucrurile importante se spun in cuvinte simple. Daca le spunem si cu sinceritate ne facem noua si celorlalti un imens serviciu.

Cititorii Dvs. au inteles mesajul chiar daca nu au fost de acord cu el. Aceasta intelegere descopera ceva mai profund insa. In zilele trecute am fost acuzat ca sunt “‘omul USL” sau al cuiva. Un fel de hate-speech previzibil. Cei care impart lumea in doua tabere, in buni sau rai sau prieteni sau dusmani, nu au capacitatea sa observe nuantele, masurile si poate chiar inconsistentele. Au aversiune la diferenta si pluralism. Se simt inconfortabil cand apar voci care nu se integreaza acestei lumi simplificate si conflictuale. In al doilea rand, cei care se indoiesc de capacitatea unui om implicat de a fi liber si autonom, au la randul lor o problema. Daca pentru dansii oamenii nu sunt autonomi ei insisi nu pot fi autonomi. Tradeaza faptul ca ved oamenii exclusiv ca agenti ai unei vointe si persoane superioare.

Piata este un exercitiu de solidaritate. Dar mai este si o imensa provocare pentru societatea romaneasca. Piata este o oglinda, chiar daca sunt 200 de oameni inghetati in ea. Reactia societatii romanesti este insa cea importanta.
Si am observat aceste doua reactii, una maniheista si alta care suspenda autonomia individuala. Atat de profunda este problema societatii romanesti. Am ajuns sa tratam cu frica si neincredere orice stimul, orice mesaj, orice gest. Observam un om daca este trimis, provocat sau controlat de cineva si daca se integreaza in grupul dusmanilor sau al prietenilor.

Dar a mai existat o reactie. Una relevanta si care este de natura sa ne dea speranta. Reactia oamenilor “normali”. A celor care vor nuante si mai presus de asta, sinceritate. Reactia celor care decid sa fie ei insisi sinceri. Nu e deajuns insa. Avem nevoie de asumare si de gesturi. Iesit in Piata sau format un ONG. Discutat cu prietenii sau o plangere administrativa. Reactiile la discurs mi-au aratat ca suntem mai multi decat credem. Am lasat insa spatiul public si media, triburilor partizane, entertainerilor vulgari si cetatenilor-consumisti.

Piata va da sau nu jos Guvernul. Nu stiu. Eu personal mi-as dori insa ca Piata sa distruga aceasta lume rece a neincrederii in ceilalti. Un prieten din Piata intervievat de un reporter a raspuns ca am trait 20 de ani in frig. “‘Frig social”‘
Are dreptate.

Desi in Piata sunt -15 grade acolo este de fapt cald.

Cu simpatie,
Claudiu Craciun

 • “…după întoarcerea de la Bruxelles, a fost invitat dl Crăciun și la vreo emisiune la TVR?”
  Cred ca aceasta e prima intrebare care trebuie pusa!

 • Florin Iaru

  Da şi nu, dar a fost invitat şi la alte televiziuni, cum e şi normal. Şi s-a dus. Dar nu asta e problema. Adică problema nu e că te invită la Antena 3 şi nu la TVR. (Hm, asta cam cum sună: eu nu te las în casă, da’ nu te duce la vecinul Costică!). Problema e ce spui. Ce dacă ai alături de tine pe X sau pe Y? Dacă era TRU, trebuia să se ridice şi să plece? Dacă era Nicoleta Savin sau Mihail Sadoveanu Neamţu, era grav? O luptă politică -- asta înseamnă susţinerea, promovarea sau critica unei societăţi, indiferent de pe ce poziţie -- presupune că ai partenerii pe care îi ai. Şi-a dat cineva demisia din Parlament cînd a fost ales Vadim? A roşit PE cînd a intrat Gigi Becali în el?
  Din păcate, nu pot fi de acord cu argumentaţia lui Vlad Stoicescu. Ea spune, printre rînduri, dacă nu eşti cu noi, măcar nu fi împotriva noastră! Jalnic. Adică, mai pe ocolite: cine nu-i cu noi e împotriva noastră. Ce a spus dl Crăciun la Antena 3? Asta dl Stoicescu se fereşte să spună. Apoi, în ceea ce priveşte toxicitatea, uită cît a servit Cornel Nistorescu Alianţa DA. Căci, în presa din România anului 2004, mai rămăseseră trei ziare necumpărate de Adrian Născase: EvZ, Academia Caţavencu şi Gazeta sporturilor! Nistorescu a fost, atunci, la fel de furibund împotriva hegemoniei PSD. Aşa cum a fost şi Ciuvică (altul care e umplut de scuipaţi, zi şi noapte), arestat în plină zi pentru dezvăluirile lui. E drept, Născase nu a avut intuiţia că ce nu poţi cumpăra poţi distruge!

 • Pingback: A 23-a zi pentru România | Teologie pentru azi()

 • AVP

  Dear DT, da-mi voie sa postez si-aci ceea ce tocmai ii spusei lu Stely pe my blog (press AVP), atunci cand fanitza mea imi batu apropouri cum ca ma pregatesc si io sa-mi bag picioru-n ghips ca Cărtărescu, dar mai la fix, si sa-l abandonez pe sireacu Pirat, aflat cam singur & prolix pe puntea-i de-acum, inamorat si io, iacata, de Craciun cel Bun… oops :

  “… In ce ma priveste, voi merge inainte pe linia mea, fie ca ea se va mai atinge cu-a altcuiva, fie ca ba. Si, crede-ma, e pur si simplu o necuviinta din partea ta sa spui ca-mi voi pune si io picioru-n ghips, desi nu ti-am dat nicio dovada pana acuma c-as putea proceda asa (si nici din Povestea lui Ave n-ai putut trage concluzia asta, n-asa?). Daca chiar te intereseaza, cred in continuare ca Base si-al sau haitic reprezinta “raul cel mic”, aloo, insa atunci cand apare pana si cel mai mic semn c-ar putea exista si altceva (politic vorbind, desigur) decat samanta buruienei ce emerge de 20 de anisori si ceva tot si numai din tovii si baietii astia de altcandva, transformati de voie-de nevoie in “salvatorii” capitalismului si democratiei postcomunismului de Romanica, ei bine, io nu voi pregeta sa incurajez cu draga inima samanta asta noua, cu conditia sa fie intr-adevar noua, aloo, si nu o doar o jmecherie sau intoxicare teleshoua ; in orice caz, voi refuza sa fac parte din chorul de laudatori sau aparatori ai unor politicieni care nu dau niciun semn nici c-ar avea nevoie de astfel de sustinatori, nici ca au inteligenta sau competenta minima de a-si face un PR de onesti invingatori, iar nu de becisnici manipulatori prin ordinare shopirle ori sperietori.

  Ca sa n-o mai lungim, nevoia imperioasa de altceva si speranta mea ca samanta asta noua se poate regasi, te pomenesti, in Craciun ista sau in alte novissime sfortze din Piata Universitatii ot Bucuresci (deci nu si-n Neamtu, helas, in ale Blogary, obraznicaturi sadea, in ale Linie dreapta, dar taare ineapta etc, care m-au sters din listele lor de friends sau m-au injurat ca si pegra de maala, asa cum au facut si fac cam toti baietii secretosi din tagma Manastirii Secu, de altcandva…), emerge si din grozavenia ca-n caz ca tot partida lu nen-tu Base va castiga, va fi nevoita sa se alieze, ca sa dureze si sa legifereze cat de cat, drea, cu CVT, cu DDD, cu Jjiji oieru, cu UNPR si cu alte fantose mai mult or mai putin oculte, ceea ce vei recunoaste si tu c-ar fi prea de tot, bre… 😳 . Da, asta inseamna sa faci politica prin manipulari si diversiuni, prin confruntari continue si scenarii de razboinici mai mult nebuni decat shoguni si sa vrei sa fii la putere cu orice pret, scontand pe faptu ca boboru de talibani natafletz & pizdetz te va suporta oricum, in loc sa fii onest si transparent ca un eon funciarmente bun.”

  Nu mai adaug decat doo vbulitze pt domnu Craciun personal : Stimate domn, daca-ti vei face iluzia ca Blogosfera, Feibucsfera si celelalte retele netocratice ce se nasc si la Romanica de-acum -- poa sa vie si SOPA, PIPA sau ACTA -- nu se vor prinde daca dta vei incerca sa ne duci mumos cu vorba, dar sa ne tragi in piept cu fapta, si oricat de istetz ai fi domnia ta or staffu ce te-ar invata la indiferent care jmecherii promotionale, tale quale, inseamna ca iar pierdem vremea degeaba, fratioare, ca si atunci cand am votat prospaturile “revolutionare” provenit din tovii si baietii de altadat, de care poate ca si dta -- din carti, pai cum drea -- ai aflat. Vom fi cu ochii pe dta nu ca pe butelie, ci ca pe gazu rusesc in vreme de ghetarie, olelie lie… 🙂

 • Florin Iaru

  Errata: cine nu-i cu părerile noastre despre muncă şi viaţă.

  P.S.: Şi eu cred că dl Crăciun n-a spus nimic deosebit. Mai mult, dacă afirmaţiile lui erau filmate în ţară, se pişa o ţară întregă pe părerile dlui Crăciun. În România actuală a urla, a înjura, a terfeli, a face spume la gură este ultimul excitant, drogul croco al mulţimilor epuizate -- şi este consecinţa unei lungi perioade de anormalitate. Dar, cum discursul său a fost şi în engleză, şi în PE, aplauzele celor prezenţi i-au făcut atenţi pe spectatorii români obosiţi de atîta drog. Aplauze meritate. Căci normalitatea trebuie (nu poate, ci trebuie) să fie unica măsură a unui discurs şi a unei atitudini politice.

 • Domnule Iaru, apreciez in general intuitia celor care citesc printre randuri. In cazul de fata as prefera insa ca randurile respective sa fie ale mele. In niciun moment textul meu nu spune ceea ce insinuati. Una din doua: fie am fost eu neclar, fie dvoastra vedeti ceea ce nu exista. Daca prima postura e oarecum scuzabila, a doua e, intr-adevar, jalnica. Ce a spus Claudiu Craciun la Antena 3 este accesibil oricui pe site-ul televiziunii respective, la rubrica “Inregistrari”. Eu nu am scris scriptul emisiunii, ci am semnalat o situatie mai veche, a carei aparitie e de nedorit cand vorbim de oamenii ce ar putea schimba Romania: distribuirea aberanta a criteriilor morale in spatiul public. Am scris ca nu poti livra un mesaj coerent despre statul captiv si retelele de interese care-l perforeaza, fara a le spune domnilor Nistorescu si Alistar ca sunt parte a problemei. Cand si Claudiu Craciun si Victor Alistar vorbesc frumos despre nevoia de reforma, riscam sa amestecam din ignoranta borcanele. In plus, nu stiu de unde trageti concluzia ca as “uita cat a servit Cornel Nistorescu Alianta DA”. Cateva clarificari. Exista lucruri care trebuie spuse, daca iti asumi ca vrei sa le spui. In 2004, pentru ca era convins de faptul ca dusmanul e in alta parte, Cornel Nistorescu a facut o mie si una de porcarii la Evz, dandu-i un ajutor decisiv lui Traian Basescu in batalia electorala. Astazi, sapte ani mai tarziu, a intors armele. Il priveste si nu ma refer la preferinte (ele se pot schimba si oricine are dreptul sa greseasca), ci la metodele pe care le convocam in sprijinul nostru, indiferent de cauza. Eu resping modelul in care vedem si tarele din tabara “noastra”, dar nu vorbim despre ele pentru ca treaba noastra e cu “ceilalti”. Cred altceva: treaba noastra este cu noi toti.

 • mihai rogobete

  Decât cu drobul de sare, dom. Iaru, să punem boxele cu Crăciun pe cutremur şi cod roşu, (incendiile de sondă cu dinamită se sting), şi să trăznim ca tzunamiul isteritatea.

 • Florin Cintic

  Unul dintre motivele pentru care urmaresc acest blog (singurul loc, din toata blogosfera nationala, unde citesc comentariile) este marele dumneavoastra talent de editor: stiti, cu abilitate, sa identificati temele adevarate si sa creati spatiul dezbaterii civilizate, polemice, dar in limite decente, oxfordiene citeodata ( ehei, ubi sunt “Care Oxford, tovarase Comintern?”). Pe scurt, desi Alina Mungiu si-l apropriase deja pe domnul Craciun (vezi http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/cum-sa-ti-speli-rufele-la-parlamentul-european-252152.html) abia gratie dezbaterii gazduite aici mesajul domniei sale a capatat continut, prin analiza comparativa si lectura critica astfel incit cred ca toata lumea ar trebui sa va multumeasca pentru asta.
  Ce e cu adevarat important in acest caz e doar functia pe care dl. Craciun o indeplineste, anume aceea de a coagula o incercare timida de constructie a unei Agore autentice pentru democratia noastra tinara, zguduita de dese accese de pubertate. Nu cred ca mesajul sau (decent, dar tern) sau persoana sa (perfect stimabila, de altfel, in ciuda megafonului) au cu adevarat vreo importanta. Dar functia de ” trezitor” si intorcerea la forta expresiva a adevarurilor simple ar putea, sper, sa contribuie la constructie acelor structuri impersonale care constituie osatura de rezistenta din democratiile stabile. Nu mai cred si nu mai vreau personaje providentiale care sa asume, titanic, rolul de salvator, insa salut prestatia umila, dar spornica a oamenilor civilizati care vor, fara iluzii desarte, o schimbare lenta, in doze mici, cu pasi ireversibili. Domnul Craciun pare, gratie si eclerajului inteligent construit de Dvs., a face parte din acest contingent care incearca, la “kilometrul 0 al democratiei romanesti” sa imagineze un Hyde Park. Fie, mai contabilizam un alt inceput. Din supersititie, nu ma bucur inca, poate asa are mai multi sorti de izbinda decit celelalte.
  P.S. Nistorescu, Cristoiu sau Rosca Stanescu sunt, in egala masura, meprizabili din motive pe care Florin Iaru le stie foarte bine, iar micul lor balet fata de diversii potentati ai zilei a fost intotdeauna legat de agenda personala si de santaj. Nu e nimic de aparat aici.

 • Florin Iaru

  Dle Stoicescu, articolul dvs. marşează pe un reproş de “înrudire” televizoristică, aşa e? Sau nu?
  Nistorescu nu a “întors armele” acum, ci de vreo 4 ani. E adevărat? Şi eu “am întors armele” cam tot de atunci. Alţii, mai devreme sau mai tîrziu -- şi au fost demonizaţi de le-au mers fulgii, intrînd, pe nedrept, zic eu, în dispreţul public. Să mă simt vinovat? Cred că trebuie să facem o distincţie între “odioşenia” unui personaj ca percepţie publică şi cuvintele pe care le produce. Mi s-a părut scîrbos Nistorescu -- atunci, cînd cu pamfletul împotriva Elenei Udrea. Asta nu înseamnă că alte luări de poziţie nu sînt corecte. Mi se pare de necitit Cotidianul. Dar asta nu înseamnă că n-ar fi fost un ziar demn de luat în seamă, atunci cînd a fost în print.
  Problema e pusă greşit. Oamenii se pătează dacă se ating de alţi oameni, pătaţi? O fi adevărat? Eu mă aştept la un mod normal de a judeca lucrurile. Adică la unul Oamenii sînt ceea ce sînt, ceea ce fac şi ceea ce zic. OK?

 • Dorin Tudoran

  @Florin Cintic

  Multumiri pentru cuvintele de bine despre acest blog.
  Banuiesc cate ceva despre “agenda personala”, dar chestiunea unui “santaj” ma depaseste. Credeti-ma, nu fac pe orbul, dar chiar nu sunt la curent…
  Cele bune.

 • Florin Iaru

  Dle Cîntic, eu, cînd acuz pe cineva de malpraxis informaţional şi de corupţie sau de corupere, mă refer, întotdeauna, la punctul nevralgic. Aş dori, atunci cînd spuneţi că ştiu, să vă referiţi cu exactitate la ceea ce ştiu. Nu de alta, dar, Dorin Tudoran, gazda noastră, e martor. L-am întrebat chestii la care nici cu gîndul nu gîndea că aş fi putut să le ignor.
  Cînd dispreţuiesc sau acuz pe cineva, atunci am o bază la subsol. Pînă atunci, nu acuz pe nimeni, oricît de antipatic mi-ar fi acel nimeni.

 • AVP

  Mdea… L-am urmarit adineorea pe B1 pe Claudiu Crăciun… Hai sa zicem ca e un baiat intelighent, mumusel si bun, dar ce dreaq i-o fi venit sa pomeneasca de Odiosu Shogun, cand trendu discutiei era parca pe alt drum…? :roll: Aşa cum îi spusei şi lu Stely -- unde ? ia ghici ! -- încă nu m-am convins dacă avem de a face c-un drăguţel păcălici, c-un adorabil gargarici sau c-un tănăr de viitor brici… Să-l mai vedem, să-l mai auzim.

  Pe maine.

 • Dorin Tudoran

  @AVP
  Sunt si momente, ba chiar si subiecte, in care glumitzele trebuie folosite cu mare parcimonie.

  Te rugasem sa ma scutesti cu @Stely. Sincer, asa, ca tot ne relaxam: pe cine Dumnezeu crezi ca intereseaza ce crede @Stely despre Claudiu Craciun?

  Daca vom continua sa glumim cu lucruri serioase in momente serioase s-ar putea sa ne intrebe cineva si pe noi “Bai, eroiiiii lu’ peshte prajit, pe cine credeti voi ca intereseaza ce credetzi despre Claudiu Craciun?” si, zau, nu va fi usor sa raspundem…

  Nu ma fac avocatul nimanui, emisiunea de pe B1 n-am vazut-o, sunt de acord cu precautia in a fi entuziasmati de un gest ori altul, dar parca prea scoate capul cunoscutul apetit pentru persiflare “Cine mai e, bre, si asta? Mare scula pe bascula…”

  Cred ca dl Craciun anunta o sansa. Ca sansa o va implini Domnia sau ori numele acelei sanse se va dovedi altul, ramane, intr-adevar, de vazut. Si-apoi, nu e vorba de o persoana sau de alta, este vorba de un spirit care se poate consolida si de care, parca, mai tot omul “de bine” spune ca e mare nevoie. Si atunci?

  Seara buna!

 • Florin Iaru

  Lasă, Viorele, mamă, că o avem pe EBA. E ea stîlpu’ ioropenismului. Băieţeii ăştia care, vorba domniei tale,-s numa’ mumuşei, să mai stea la acrit. Acritu’ prinde bine la români. Ce curios cum prinseşi domnia ta exact esprimarea generaţiei de care ne lovirăm acu’ triizăci de ani. Exact aşa ne tratară. Trebe, dragă Viorele, că-ţi va fi plăcut. Nu ştiu ca Nichita, fie-i vodca uşoară, să ne fi vorbit astfel, chiar dacă nu credea în noi…
  Din fericire, eu cam ştiu cum se comportă-n piaţă Claudiu şi cum a reuşit să îmblînzească un ultras cu portavoce. Nu contează că e un viitor Coriolan Drăg… sau e un om normal. Mie de normalitate mi-e poftă. Sau sete. Şi cred, fără a mă închina sau a risipi ditirambi, că e un tip OK.

 • Florin Iaru

  @Dorin, să nu mor prost, dacă nu ţi-e cu supărare. Cine e, domne, Stely? Stelică? Care Stelică? Steluş? Care Steluş? Stelian? Stelaru? Măcar de-ar fi…

 • Dorin Tudoran

  @Florin iaru

  Nu dau referinte de felul acesta. Intra pe blogul lui AVP si vei vedea.

 • AVP

  Dorine, io n-am glumit niciodata de 30 de anisori incoa’, tata, chiar daca am vbit intr-o limba ce-a putut sa li se para non-poetilor mai glumeatza (cand ea nu era decat anton-panneatza & isteatza ca trompeta cocosului de dimineatza). Io spun ce spun cu sufletu deschis ca o gura rotunda de tun, indiferent ca e vba de Craciun, de Base cel Capcaun, de Papa de la Roma sau chiar de Zeul cel mai Shogun. Io sunt un om liber si nu chiar de oarecare soi, chit ca locuiesc intr-un butoi ca Diogene 2 si n-am in pozanar niciun euroi.

  A nu se supala. Parerea mea. Paa

 • Buna ziua, domnule Tudoran! Am fost in Piata. Cu alti prieteni, bloggeri, membri PNL sau doar simpatizanti liberali. Pe noi, cel putin pe noi, acest Claudiu Craciun nu ne reprezinta. Si chiar suntem mirati de promovarea agresiva şi excesiva a “eroului” fabricat de Cristian Parvulescu şi jurnalistii de la Antena 3. Iata cateva opinii: http://bloggeriliberali.blogspot.com/2012/02/parerea-unor-bloggeri-liberali-pe.html

 • InimaRea

  Cred ca-ntr-adevar conteaza unde iti duci discursul. Afara de cazul cind esti misionar. Astfel ca, nu doar pentru acuratetea mesajului dar si pentru propria igiena, e sanatos a nu te amesteca in laturi -- e verificata urmarea actiunii.
  In cazul -- particular, in mintea mea -- al lui CC, aparitia la televizii era de tot nerecomandabila. Pacat ca n-a fost cineva linga el sa-i spuna ca nu el era de aratat la televizii -- ca o captura rara -- ci telviziile trebuia sa vina la el, in piata.
  Maitre Florine, cre’ca are dreptate Stoicescu -- macar in partea cu pericolul de a cinta frumos printre hipopotami transpirati, care-si rod covrigul de ani buni, pe la toate televiziile, ca niste pensionari ai circului care n-are inima/interes economic sa-i eutanasieze, respirind ei de pomana dar zgomotos si poluant.
  Il auzeam pe Boda, aseara, cum isi dorea si el un alt partid decit astea care, toate, se trag din PCR. Pai, sa nu-i zici ceva de a batrina? Si de ce te-ai fotografia linga asa pachiderm cind inca mai sufla? Si de ce te-ai mai duce pina acolo daca-l lasi in viata?
  Cit despre Nistorescu, a se slabi! De frumuselu’ ala de Alistar, vorbeste mai aplicat Alina Mungiu. Tot ce pot adauga este ca el e genul Coriolan Drag…
  Dar nu turneul tv al lui CC mi se pare, la rigoare, adevarata eroare ci aceea de a tot explica si a se tot explica. Nu-l aranjeaza deloc, nici mesajului sau nu-i ajuta decit la a-si pregati o-nmormintare cu cai mascati.
  Este eroare logica, draga Caludiule. De la tv, le vorbesti celor care nu sint in piata -- ca si celor care n-au ce cauta acolo dar au ce cauta in studioul unde te-au luat prizonier. Tocmai de aceea trebuia sa spui -- cind ai primit propunerea de a colinda televiziile -- ca mesajul e al Pietei, ca acolo trebuie sa vina oricine are ceva de aflat despre ce e protestatarul roman si ce vrea el. Doar tu asta te-ai dus a spune la PE -- ce este si ce vrea Piata, care nu-i toata Romania, asa ca nu-i pentru consum de massa. Care poate fi partea aceea destinata a dezarticula inertia locuitorilor din Ro, pina la a le provoca dorinta de a fi cetateni.
  PS: Nici mie nu-mi place sa fiu asa prepuelnic dar cred ca-i musai sa precizezi -- de la bun inceput -- ca tu nu esti platit sa apari la emisiunile alea. Nu cumva sa-i lasi pe “ei” sa arunce tiribomba asta, ca s-a dus credibilitatea -- si-a ta, si-a Pietei.

 • AM

  Românii nu-s mai invidioși ca alte națiuni, pe cei care răsar din ”Piețe” și încearcă să schimbe ceva în țara lor, după priceperea, educația sau visul lor.
  Românii nu-s lipsiți de umor în fața schimbărilor pe care încearcă să le aducă în discuție o nouă generație.
  Românii nu-s mai needucați și nici mai lipsiți de maniere în public, nu-s mai ignoranți ca ”alții”, când vine vorba de cultura dialogului, a neagresivității și a argumentelor inteligente.
  Românii sunt doar mai lipsiți de speranță.
  Dați-le o șansă acestor tineri, poate vor reuși mai bine ca noi. Poate ne vor reînvăța să iubim România.

 • Shadow

  @Dle Tudoran

  Incep sa cred ca dl Claudiu Craciun chiar deranjeaza in toata “masa politica” romaneasca. Nu ajungea ca era acuzat de sustinatorii prezidentiali sau mai stiu eu ce “sustinatori” de la zero incolo de alianta televizionistica, etc mai e acuzat si de “opozitie” pt ca nu e reprezentant pt ei. Incepe sa semene prea mult a “inamic public” nr unul. Eu unul cred ca in politica romaneasca exista o frica acerba de aparitia unei “diversitati” care sa anuleze radicalismul actual pro sau contra putere.
  Si daca exista frica pt “diversitate” inseamna ca trebuie accelerata aceasta “diversitate”. Nu ma refer aici la pseudo diversitati ce deriva din trunchiurile de baza ale partidelor ci chiar la posibila aparitie a unor alte “optiuni”.
  Cetateanul este in acest moment “prizonier” al existentilor oameni politici. Simplu fapt ca ar apare noi “jucatori” care sa nu fie fosti “clienti” de partid, usor manipulabili prin santaje poate elibera “cetateanul”.
  Sa vedem numai daca “cetateanul” vrea sa devina “liber”. Daca e suficient de “copt”.

 • Florin Iaru

  InimăRea, maître, cu drag ţi-oi răspunde. Să ştii domnia ta că, dintre cei cu nume rău sau îndoielnic, dintre cei odioşi, tocmiţi, irespirabili, mulţi n-au nici o treabă cu epitetele şi comparaţiile ce li s-au pus în cîrcă. Este, fără-ndoială, o victorie strălucită a propagandei, o urmare firească a unei insistenţe fără istov. Eu cred, în continuare, că poţi sta alături de aproape oricine, dacă vorbeşti clar şi în numele tău şi dacă, chiar călcîndu-ţi pe inimă, spui ceea ce crezi că-i adevărul, ba chiar cînd nu-ţi convine.
  Aşa a ajuns odios Cristian Pîrvulescu (!). Aşa a păţit-o Ciuvică. Aşa a ajuns stîngist şi bolşevic Liviu Antonesei. Aşa a ajuns la hidrantul lu’ Vîntu redacţia defunctei “Avademii Caţavencu”, sireaca. Aşa şi subsemnatul încasez bani cu nemiluita de la mogulul rău, Vîntu, şi nu mai prididesc cu apariţiile la Antena3. Cum să te aperi? Dacă-ţi zic zece că eşti beat, te duci să te culci, nu? Astfel încît oamenii cu frică de Dumnezeu fac un pas înapoi şi ezită sau se dezvinovăţesc. Nu iese fum fără foc. Numai că fumul ăsta e unul produs pe cale chimică, în laboratoarele puterii.
  Şi mai e ceva. Parcă prea cerem perfecţiune, tactică, strategie, în loc de normalitate. Nu vreau un CC genial şi providenţial. Să facă, domne, greşeli, dacă poate, că e om.

 • AM

  Aș vrea să înțeleg de ce atâta încrâncenare, mai toți dintre noi parcă ar fi gata să omoare pe cineva în următoarea secundă…Cine sădește în noi atâta ură ?

  Ne orientăm greșit furiile și frustrările, nu între noi ar trebui să ne batem. Și nu cu pumni atotștiutori sau scuipându-ne cu dășteptăciuni. Și nu cu copiii ăștia.
  Speram că reușim să ne ținem în frâu astfel de impulsuri bune de nimic, suntem în secolul 21.
  Ajutați-i cu un sfat, cu o pățanie de evitat -- dar fără vorbărie multă, cu orice, cu o ironie mai apăsată, cu ce vă lipsea vouă când erați ca ei. Cu ce ne lipsește acum.

 • Dorin Tudoran

  @InimaRea

  Nu e rea ideea conditionarii: doriti sa particip la o emisiune a dvs., veniti in Piata. Numai ca este o solutie ideala, cum ideal ar fi fost ca Mohamed sa se duca la munte, dar, cum nu se duce, mai vine si muntele la Mohamed…
  Cred ca dl Craciun chiar a spus ca mesajul este al PU si nu al sau, personal…

 • Dorin Tudoran

  @Lilick

  Buna ziua, Lilick -- ziua vine aici mai tarziu cu niste ore decat la Bucuresti.

  1. Evident, fiecare dintre dvs. este indreptatit sa se recunoasca sau nu in mesajul dlui Claudiu Craciun.

  2. Am citit comentariile. Cateva ganduri: televiziunile, mai ales cele particulare, invita pe cine vor, nu le poate impune nimeni pe cine sa invite.//Dl Craciun nu poate impune vreunei televiziuni pe cine sa invite.// Intr-un fenomen de felul acesta — PU si alte locuri — coerenta nu este intotdeauna punctul forte. Atomizarea este un pericol imens: nimeni nu se recunoaste in mesajul sau in discursul celuilalt. Dezbini si conduci, cum spuneau “stramosii” nostri, romanii.

  3. O ciudatenie: a) Cristian Parvulescu este atacat/acuzat, de ani buni, pentru “crima” de a fi liberal sau “omul liberalilor”; b) Claudiu Craciun este pus la stalpul infamiei pentru ca a lucrat ca expert pentru un guvern condus de un premier liberal -- Tariceanu; c) Acum aflu ca dl Claudiu Craciun este “fabricat” de Cristian Parvulescu.

  O intrebare: si vreti sa castigati alegerile, Lilick? S-ar putea ca, daca alegerile s-ar tine maine, sa aveti o sansa de a le castiga , dar daca nu vor avea loc alegeri anticipate si va veti nega unii pe ceilalti (cei care in chip natural ati putea fi impreuna), sa si piarda Puterea de azi alegerile, dumneavoastra s-ar putea sa nu le castigati. Nu, nu e un paradox -- ganditi-va mai bine.

  Numai bine!

 • Dorin Tudoran

  @Shadow

  Daca locuitorul nu vrea sa devina cetatean sau daca cetateanul nu este destul de copt, lucrurile vor ramane exact cum arata astazi — indiferent cine va conduce Romania maine.

  Evident, Claudiu Craciun deranjeaza din ce in ce mai multa lume. Ce ar fi de asteptat, macar de la o parte a acestei lumi, ar fi sa vina cu o alternativa vizibil mai buna, cu numele altor oameni in care se recunosc 50% + 1 dintre cei care vor schimbarea imediata. Altfel, acel “jumatate plus unu” va ramane in posesia celor care nu au nici un motiv sa plece de la putere doar pentru ca le-o cer cei…49%…

 • Mihai

  Buna seara, Subiectul mi s-a parut interesant si am incercat sa urmaresc postarile tuturor. Sincer, cred ca nu se mai poate purta nici o discutie normala in tara asta. Daca unii zic de Gadea sau Nistorescu, ceilalti o invoca pe EBA, ca si cum prostia si nesimtirea ei ar putea justifica gaunosenia si mizeria morala a unora ca Gadea sau Nistorescu. Daca unii zic de Udrea, ceilalti contra-ataca cu Nastase si tot asa. Orice dezbatere devine un fel de polemica filozofica intre Marcel Hoara si Robert Negoita. Simtiti neaparat nevoia sa alegeti intre unul din astia 2? Credeti sincer ca e vreunul mai bun decat celalat?
  Pot intelege ca televiziunile si politicienii vor sa ne aduca in stadiul de a avea de ales intre astia doi dar ce se intampla cu restul lumii? De ce trebuie toti sa ne regasim in una din gastile astea?

 • Dorin Tudoran

  @Mihai

  Excelenta intrebare!

  Toata lumea declara ca dispretuieste televiziunile (unii dispretuiesc o televiziune, altii -- alta) si imediat, aceeasi “toata lumea” se zideste in fata televizorului. In vremea aceasta, altii isi fac treaba. Cine castiga si de ce, nu mai trebuie spus…

 • Mihai

  Referitor la subiectul postarii, Claudiu Craciun, mentionez ca m-a miscat discursul lui de la PE, chiar am crezut atunci ca s-a nascut un nou om politic. Am citit apoi anuntul demisiei sale din partidul pe care incerca sa-l faca cu Remus Cernea si i-am admirat verticalitatea.
  Nu cred ca e cineva in spatele lui, nu cred ca e creatia lui Parvulescu sau a PDL-lui. Totusi, Antenele l-au prins repede intr-o imbratisare mortala pentru el. Au sufocat noul politician din fasa. Probabil ca el crede ca se foloseste platourile antenelor ca sa-si transmita mesajul si ca e nobil ceea ce face. Tineretea este singura lui scuza in situatia asta. Discursul ala a fost momentul lui de glorie.
  Deci da, sunt de aceeasi parere cu Vlad, nu te poti alatura unor astfel de oameni fara sa te murdaresti. Iar prezenta lui Vadim si a EB-ei in PE nu schimba nici cu un mm acest fapt. Acolo sunt oameni alesi de populatie care reprezinta un numar de voturi. Acolo nu exista alegere de genul “refuz sa fiu coleg cu Vadim sau Severin”. Vadim si Severin reprezinta niste alegatori. A fi coleg de platou cu Nistorescu si Alistar la invitatia lui Gadea e din cu totul alta categorie.
  In general, viata noastra ar fi mult mai simpla si mai frumoasa daca oamenii care se respecta ar refuza sa faca genul asta de compromisuri. Indiferent de ce parere politica au.

 • Sunt suprinsa (si nu prea!) de atatea reactii (unele de-a dreptul pasionale) starnite de “rasarirea” in spatiul public a dlui Claudiu Craciun, purtator al unui mesaj direct si firesc de revenire la normalitate.

  De ce nu evoluam istoric las in seama altora sa explice. Dar nu pot sa nu observ ca pentru a nu se fi expus celor mai diverse intrebari retorice (cei care pun intrebarile sugerandu-ne ca au si raspunsurile corespunzatoare), dl Craciun ar fi trebuit sa procedeze dupa “Reteta” oferita de Constantin Negruzzi acum peste un secol si jumatate.

  Trebuia, probabil, ca dl Claudiu Craciun sa fi dat dumnealui insusi raspunsuri la intrebarile pe care si le pune intelectualul in 2012, exact cum o facuse inaintasul lui de la 1848: “- Ce cauta? ce vrea? la ce-a venit? -- Stie frantozeste? -- Cum il cheama? -- Ce familie? -- A sa seada aici? ”
  Negruzzi ne sugereaza si raspunsurile a tot lamuritoare -- atunci ca si acum: “Sunt holtei si n-am de gand sa ma-nsor. Dupa slujba nu imblu. Nu-mi bat capul de politica etc. etc…”

  In fine, sa zicem ca depasim faza intrebarilor legate de persoana d-lui Claudiu Craciun si ne concentram pe mesajul dumnealui -- un mesaj semnificativ, pentru foarte multi, inclusiv pentru mine. Fatalitatea, insa, nu de da pace. Ne izbim de alt prag, de-a dreptul insurmontabil. De unde sa-si transmita dl Craciun mesajul? Cumva, de la televiziunea publica, compromisa de pedelizarea agresiva practicata de doamna Culcer si compania? Posibil, dar numai daca cenzorul PDL Ada Mesesan i-ar aviza aparitia pe post! Sa zicem ca da, si ca dl Craciun ar fi aparut in acelasi cadru cu Rodica Culcer si cu TRU. Ar fi ridicat cineva vreo obiectie? Presupun va nu, fiindca, nu-i asa? compromisii nostri sunt, indiscutabil, muuuult mai prizabili decat compromisii vostri. Ma rog, ori viceversa, scuzati ca ma incurc in parti-pris-uri de o asemnea… finete.

  Sigur, dl Claudiu Craciun ar fi putut, bunaoara, sa apara la televiziunea mogulului bun, care e atat de bun incat nici CNSAS-ul nu ii publica dosarul de Secu. Acolo, la mogulul bun, ar fi putut, eventual, sa apara intr-o companie selecta, cum ar fi cea a reevaluatului Miki Spaga, fiindca -- nu-i asa? -- spagile noastre sunt, indiscutabil, mai morale decat spagile voastre (oximoron sugerat de cei care vad exclusivi paiele din ochii Opozitie). Or, dl Craciun ar fi putut sa apara langa dl. Cartianu, -- “mare jurnalist, mare intelectual, mare caracter”, nu ca dl Nistorescu, care a intors armele imediat ce Traian Basescu a intors foaia cu care a castigat alegerile!

  Pe firul astei logici, concluzia pare a fi numai una: dl Craciun trebuie sa apara numai la “echidistantul” OTV, in compania nobila a lui “DD, in direct contra ciocoilor vechi si noi, impartial ca tot romanu’!”.

  Ei bine, am recurs la acest excurs pentru a-mi pregati saltul istoric de la C-tin Negruzzi la Caragiale: ” O sotietate fara printipuri, vasazica ca nu le are”. (Si, de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere, imi permit sa adaug.) Ba, mai mult, o “sotietate fara printipuri” nu va deveni niciodata o societate civila pentru simplul motiv ca intr-o “sotietate fara printipuri” Platon ne va fi vesnic mai prieten decat adevarul Si cand intre Platon si adevar pui miza pe Platon, dezbaterile publice esueaza de fiecare data in idiosincrazii si in argumentari falacioase, care mai de care mai chinuite si mai hazoase -- ad hominem fiind un fel de primus inter pares.

  Intrenb , totusi: nu am putea, pur si simplu, sa ne adunam in jurul unor principii la care sa ne raportam si cand privim spre “ai nostri”, si cand ii cantarim pe “ai lor”?

  Revenon a notre question principale: Are dl Claudiu Craciun dreptate? Are, si cu asta parem a fi foarte multi de acord. Atunci, “sa facem totu'” pentru a-i inchide gura pana ce ii gasim o tribuna adecvata? (Eventual, una pe o gura de rai, intr-o companie de ingeri…).

 • Sunt surprinsa (si nu prea!) de atatea reactii (unele de-a dreptul pasionale) starnite de “rasarirea” in spatiul public a dlui Claudiu Craciun, purtator al unui mesaj direct si firesc de revenire la normalitate.

  De ce nu evoluam istoric las in seama altora sa explice. Dar nu pot sa nu observ ca pentru a nu se fi expus celor mai diverse intrebari retorice (cei care pun intrebarile sugerandu-ne ca au si raspunsurile corespunzatoare), dl Craciun ar fi trebuit sa procedeze dupa “Reteta” oferita de Constantin Negruzzi acum peste un secol si jumatate.

  Trebuia, probabil, ca dl Claudiu Craciun sa fi dat dumnealui insusi raspunsuri la intrebarile pe care si le pune intelectualul in 2012, exact cum o facuse inaintasul lui de la 1848: “- Ce cauta? ce vrea? la ce-a venit? -- Stie frantozeste? -- Cum il cheama? -- Ce familie? -- A sa seada aici? ”
  Negruzzi ne sugereaza si raspunsurile a tot lamuritoare -- atunci ca si acum: “Sunt holtei si n-am de gand sa ma-nsor. Dupa slujba nu imblu. Nu-mi bat capul de politica etc. etc…”

  In fine, sa zicem ca depasim faza intrebarilor legate de persoana d-lui Claudiu Craciun si ne concentram pe mesajul dumnealui -- un mesaj semnificativ, pentru foarte multi, inclusiv pentru mine. Fatalitatea, insa, nu de da pace. Ne izbim de alt prag, de-a dreptul insurmontabil. De unde sa-si transmita dl Craciun mesajul? Cumva, de la televiziunea publica, compromisa de pedelizarea agresiva practicata de doamna Culcer si compania? Posibil, dar numai daca cenzorul PDL Ada Mesesan i-ar aviza aparitia pe post! Sa zicem ca da, si ca dl Craciun ar fi aparut in acelasi cadru cu Rodica Culcer si cu TRU. Ar fi ridicat cineva vreo obiectie? Presupun va nu, fiindca, nu-i asa? compromisii nostri sunt, indiscutabil, muuuult mai prizabili decat compromisii vostri. Ma rog, ori viceversa, scuzati ca ma incurc in parti-pris-uri de o asemnea… finete.

  Sigur, dl Claudiu Craciun ar fi putut, bunaoara, sa apara la televiziunea mogulului bun, care e atat de bun incat nici CNSAS-ul nu ii publica dosarul de Secu. Acolo, la mogulul bun, ar fi putut, eventual, sa apara intr-o companie selecta, cum ar fi cea a reevaluatului Miki Spaga, fiindca -- nu-i asa? -- spagile noastre sunt, indiscutabil, mai morale decat spagile voastre (oximoron sugerat de cei care vad exclusivi paiele din ochii Opozitie). Or, dl Craciun ar fi putut sa apara langa dl. Cartianu, -- “mare jurnalist, mare intelectual, mare caracter”, nu ca dl Nistorescu, care a intors armele imediat ce Traian Basescu a intors foaia cu care a castigat alegerile!

  Pe firul astei logici, concluzia pare a fi numai una: dl Craciun trebuie sa apara numai la “echidistantul” OTV, in compania nobila a lui “DD, in direct contra ciocoilor vechi si noi, impartial ca tot romanu’!”.

  Ei bine, am recurs la acest excurs pentru a-mi pregati saltul istoric de la C-tin Negruzzi la Caragiale: ” O sotietate fara printipuri, vasazica ca nu le are”. (Si, de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere, imi permit sa adaug.) Ba, mai mult, o “sotietate fara printipuri” nu va deveni niciodata o societate civila pentru simplul motiv ca intr-o “sotietate fara printipuri” Platon ne va fi vesnic mai prieten decat adevarul Si cand intre Platon si adevar pui miza pe Platon, dezbaterile publice esueaza de fiecare data in idiosincrazii si in argumentari falacioase, care mai de care mai chinuite si mai hazoase -- ad hominem fiind un fel de primus inter pares.

  Intrenb , totusi: nu am putea, pur si simplu, sa ne adunam in jurul unor principii la care sa ne raportam si cand privim spre “ai nostri”, si cand ii cantarim pe “ai lor”?

  Revenon a notre question principale: Are dl Claudiu Craciun dreptate? Are, si cu asta parem a fi foarte multi de acord. Atunci, “sa facem totu'” pentru a-i inchide gura pana ce ii gasim o tribuna adecvata? (Eventual, una pe o gura de rai, intr-o companie de ingeri…).

 • Shadow

  @No Name

  Se pare ca nu putem sa ne adunam in “jurul” unor principii din frica de “apartenenta” la unii sau la altii. Dublul standard este “sport national” in Romania.
  Sa renuntam la el? Peste poate. “Ad hominem” este intradevar principiu de baza. De la “baza de partid” ante 89.

 • Multumesc mult, domnule Tudoran.

  Vreau sa castigam, dar nu cu orice pret si cu oricine. In cazul de fata e vorba de un presedinte de partid care se da apolitic si tuna si fulgera impotriva partidelor, pe post de lider al manifestantilor. Un fel de Dan Diaconescu pe alt palier. Cu astfel de oameni nu. Ni se pare o impostura. Cum nu vrem nici cu Sorin Rosca Stanescu. Claudiu Craciun ne cere sa fim solidari. Sa fim solidari cu ce? Cu “Jos Capitalismul”? O ineptie periculoasa. Cu “Jos Inflatia”? Imi pare rau, dar nu pentru asta mergem in Piata. Imi povestea un coleg ca intr-o zi, in care nu am fost, Claudiu Craciun cerea solidaritate cu grupul nostru monarhist, el fiind republican. Dar sa il citez pe prieten: “Cea mai amuzanta aiureala a fost cand Craciun mai cerea “sa strigam “Monarhia salveaza Romania” pentru prietenii nostri monarhisti -- ca asa e frumos”. Daca era Adrian Copilu Minune, il intelegeam :)). Dar pe Craciun nu l-am inteles. Nu poti fi monarhist si republican in acelasi timp decat daca ai o problema cu capul. Sau o agenda mult mai perversa care sa te determine sa faci toti ce iti sta in putinta sa pacalesti cat mai multi oameni.”

  Si ar mai fi multe de povestit din Piata.

  Cu ganduri bune!

 • AVP

  Sigur, dl Claudiu Craciun ar fi putut, bunaoara, sa apara la televiziunea mogulului bun, care e atat de bun incat nici CNSAS-ul nu ii publica dosarul de Secu. Acolo, la mogulul bun, ar fi putut, eventual, sa apara intr-o companie selecta, cum ar fi cea a reevaluatului Miki Spaga, fiindca – nu-i asa? – spagile noastre sunt, indiscutabil, mai morale decat spagile voastre (oximoron sugerat de cei care vad exclusivi paiele din ochii Opozitie).

  No Name, tre sa recunosti ca de retorica-ti moralista si patetica se va alege puradicu dupa ce vei afla inomabilu amanunt ca heroul nost a aparut -- da -- si la mogulu cel bun, B1, ba inca in compania unui mastondont al regimului Iliescu : Boda, helas… Iar tu ai fi putut evita aceasta jenibila situatie daca -- intr-adevar -- ai fi citit toate comentariile, cum te lauzi. Insa se vede ca le-ai citit de te-ai spetit 🙂

 • Dorin Tudoran

  @Lilick

  Povestile PU-tii sunt fara de numar, dar, din punctul meu de vedere, important ramane, cum am mai marturist aici, ce alternativa propunem spre a inlocui ce consideram ca nu ne reprezinta.

  In privinta mesajelor -- cand exista o masa foarte eclectica de oameni, consolidarea unui mesaj cheie (mesaj asupra caruia toti cei implicati sa cada de acord) se realizeaza foarte greu. Unii inceraca sa rezolve aceasta situatie prin excluderea a tot ce nu-i reprezinta, altii incearca sa multumeasca pe toata lumea. Obtinerea unei solidaritati cere efort, rabdare, flexibilitate si directie…

  In esenta, este vorba de o stiinta a compromisului. Politica se face (si) cu compromisuri — mai dai tu, mai las eu; mai lasi tu, mai dau eu. Ce mi se pare alarmant este ca, deseori, se evita compromisurile acceptabile si se sfarseste prin compromisuri inacceptabile. Cred ca trebuie sa ne facem cu toti — indiferent de situatia in discutie — socoteala: ce este acceptabil si ce nu este. Scriam candva ca ne-am obisnuit sa declaram drept inacceptabil ce este inca acceptabil si sa acceptam prea multe lucruri ce sunt, cu adevarat, inacceptabile.

  Cele bune!

 • InimaRea

  Iaru: Domnule, cit ma priveste -- sint de o asemenea curozitate incit pot sta la masa si cu Mussolini. Ba chiar ma bucur de ocazia de a vedea de aproape ceva despre care nu-ti vine a crede c-ar exista. Astfel ca, pentru mine, nu-i vreo problema sa coabitez, convivez si conjuriez (punem cazul) cu Nistorescu, SR Stanescu, Chiriac scl asociabili ideii de (onorabilitate cu circuit inchis, sa-i zicem).
  Cu-atit mai putin as fi potrivit a reactiona la prietenii, tovarasii si experiente comune creind daca nu o solidaritate, macar o relatie de amicala civilitate -- ceva respingind de plano infierarile, generalizarile, exagerarile; invitind en meme temps, la toleranta si-ntelegere pentru ce e curva asta de viata si cum ne joaca ea pe degete, cum vrea, cind vrea, cit vrea.
  Dar ceea ce-mi permit eu -- si ceea ce le permit, normal, celor de-un leat cu mine -- nu vad cum ar functiona in contextul in care-mi dau si eu cu parerea despre prestatia televizoristica a sus-numitului. Nu c-am veni din directii diferite -- as vrea eu! -- dar CC poarta un mesaj de speranta pentru un viitor mai indepartat pentru mine decit Egiptul in care Iosif ajunse mina dreapta a faraonului. Dar din chiar acea istorie pe-ndelete povestita de Thomas Mann, reiese ca trebuie sa ramii curat macar pina ajungi la dregatorii, ca sa poti agonisi fie si numai ce-ti dau cei 7 ani de belsug; ca sa poti apoi administra saracia fara a fi banuit c-ai confiscat-o si pe-asta (quelle idee!)
  Or, mie nu mi-a scapat faptul ca e politica in ceea ce-a-nceput CC a face. Inceputa inteligent, trebuie continuata inteligent -- c’est tout (dupa cum vezi, maitre, nici nu sint pretentios; si de-as fi, cui i-ar pasa?)

 • Daca_nu_nu

  Dacă se află, într-adevăr, cineva în spatele domnului Claudiu Crăciun, apoi vinovat este acel cineva că nu l-a sfătuit cum se cuvine. Să presupunem că dl Crăciun s-a dus la Antene fără să-şi consulte sfătuitorul… Să zicem că ar fi aşa. Nu pot uita însă o scenă care pe mine m-a pus pe gânduri, dar a trecut neobservată în genere. După extraordinarul examen de bacalaureat de anul acesta -- da, vestitul bacalaureat vegheat de celebrele camere de luat vederi -- au fost invitaţi la acelaşi post de televiziune câţiva absolvenţi zecişti de la liceele din capitală, într-o emisiune la care participa şi d-na ex-ministru Andronescu. N-am auzit atunci să se fi scandalizat cineva că au confiscat Antenele reuşitele unor copii. De ce e acum atâta vâlvă, nu înţeleg.
  Probabil sunt eu foarte naivă. Se poate. Dar eu cred că omul acesta, Claudiu Crăciun, e sincer în ceea ce face. A fost în piaţă, a avut rezultate. A fost la PE unde şi-a propus să ţină un discurs de sensibilizare şi a fost aplaudat. Omul a văzut că eforturile lui nu sunt în van şi, invitat la o televiziune, s-a dus. Iertaţi-mă, dar mi se pare exagerat să pui cuiva etichetă pe viaţă pentru că, într-un moment neinspirat, a ales prost. Nu de alta, dar dacă am trăi măcar într-o lume în care toată lumea alege bine… Or…
  Să ridice piatra acela care n-a fost vreodată tras pe sfoară. Eu spun s-o lase jos acela care-şi închipuie că n-a fost. Nu încă. Părerea mea.
  Şi-n plus, mai e o dublă-problemă: Dacă eşti omul cuiva, apare problema că eşti omul lui cutare. Dacă nu eşti omul nimănui, apare problema că nu eşti nimeni. Apoi, nici în car, nici în căruţă. Dă-o-ncolo de treabă…

 • Daca_nu_nu

  Mi-am adus aminte un banc.
  (Orice asemănare cu realitatea este întâmplătoare).

  Zice că unul şi-a uns o felie de pâine cu dulceaţă. Şi, cum era de aşteptat, a scăpat-o din mână. În mod neaşteptat însă, felia a căzut cu partea unsă în sus. Omul, surprins, pune mâna pe telefon şi-l sună pe Murphy:
  -- Maestre, zice, mi-a picat felia cu partea unsă în sus!!!
  -- Tinere, înseamnă că n-ai uns-o pe partea pe care trebuia!…

 • Gabriel

  Stimate d-le Tudoran,
  Sint de obirsie din Botosani si am 35 de ani. Prima oara am auzit de dvs. de la parintii mei pentru ca mama a fost colega de facultate cu dvs. dar in seria 2 sau B, in grupa cu d-na Tia Serbanescu si pramatia de George Marinescu, cel de la TVR-ul lui Ceausescu. Acum doi ani v-am vazut la Botossani cind ati luat Premiul National Mihai Eminescu si mi-a placut extraordinar cum ati vorbit si cum v-ati comportat cu oamenii. Am vazut si interviul acela in care erati cu d-l prof. univ. Ion Pop de la Cluj. Prietena mea urmarea foarte atent ce spuneati si la sfirsit mi-a zis “Gabi, uite ca exista si oameni normali”.

  Va scriu fiindca am incercat sa pun un scurt comentariu la In linie dreapta si nu am reusit. Am pus adresa de e-mail, user name, am pus cuvintele cheie in casuta de acolo, trebuia sa primesc o parola dar nu s-a intimplat nimic. Ei vorbesc de “libertatea de expresie”? Pina ajungi sa pui un comentariu la ei renunti.

  Mesajul meu este in legatura cu cel ce-si zice John Galt. E din Botosani si e rasul tirgului. Porecla lui aici este Old Fart si va rog sa ma scuzati pentru ca stiti ce inseamna asta. Sare din cafenea in cafenea si se da mare. Cind il vad unii oameni trec pe trotuarul celalalt de sila. Numai gura e de el. Cind ati fost la Botosani pentru premiu a fost suparat ca nu i-ati dat un autograf sau ca n-a apucat sa cumpere o carte a dvs, nu mai stiu exact. Pe urma va injura pe la restaurant ca a dat telefon Emil Boc sa-i ceara primarului Catalin Flutur sa va faca cetatean de onoare pentru ca Flutur nu vroia. Mai spunea ca ati cerut 10 mii de euro ca sa veniti la Botosani. Un prieten al dvs. i-a spus ca in realitate ati donat banii de premiu numai ca el o tinea langa ca ati luat banii de la gura populatiei sarace. Eu sint sigur ca el e John Galt pentru ca doi oameni atit de aiuriti e greu sa gasesti. Va rog sa-mi publicati si mesajul pus la In linie dreapta pentru ca n-as vrea sa creada cititorii dv.s ca am folosit vreo expresie injurioasa.

  Acum ma aflu in State si mai stau aici inca 4 luni. O sa va scriu pe adresa de e-mail a blogului. Va rog sa-mi raspundeti pentru ca o sa trec prin Washington si as vrea sa va intalnesc. Am doua carti ale dvs si mama s-ar bucura sa-i scrieti citeva cuvinte pe ele. Nu am nevoie de nimic doar de un sfat. Cit e de greu acasa dar eu tot vreau sa ma intorc. Parintii mei sint la Botosani, eu si logodnica mea ne-am mutat la Bucuresti dar parca nu ne place prea mult.

  @John Galt
  Domnule,
  Ce tot indrugi? D-l Tudoran ti-a publicat mesajele si te-a trimis la truda cu cartea. Asculta-l ca omul iti vrea binele. Stii bine ca esti rasul targului in Botosani. Si nu mai scrie “o sa ma ripostez” ca ne prapadim de ras. Uite aici:

  „ – adverbul odată „cândva (în trecut sau în viitor), imediat, în sfârşit”: A fost odată ca niciodată, O să-ţi spun eu odată ce s-a întâmplat, Termină odată, Odată terminat lucrul, am plecat.
  Dar se scriu în două cuvinte o dată numeral adverbial (Aşa ceva ţi se întâmplă numai o dată în viaţă, Te mai rog o dată, O dată la două luni) şi o dată subst. „zi, dată calendaristică” sau „informaţie”.
  DOOM 2, Editia a II-a”

  si aici

  http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_24764/Sa-scriem-corect-Odata-sau-o-data.html

 • Pingback: Lucidule, ia vino mai aproape, bey… « Viorel Padina()

 • Dorin Tudoran

  @Gabriel

  Multumesc pentru mesaj. Sigur, scrie-mi pe adresa de e-mail a blogului si-ti raspund. Iti dau atunci si un numar de telefon la care ma poti suna. Acum despre restul mesajului tau pentru mine:

  1. Nu cred ca echipa de la In linie dreapta are acel sistem de autentificare pentru a indeparta… comentatorii. Banuiesc ca e putin mai complicat ca altele si, pur si simplu, una sau alta din informatiile pe care le-ai introdus in sistemul de autentificare este incorecta.

  2. Ca “John Galt” este botosaneanul de care povestesti, nu-mi dau seama. Oricum, iata cateva precizari:

  -- Nu-l cunosc pe dl Boc si e ridicol ce sustinea concetateanul tau. Toti poetii ce au primit Premiul National de Poezie “Mihai Eminescu” -- Opera Omnia au fost propusi pentru a primi si titlul de Cetatean de Onoare al Municipiului Botosani si, daca nu ma insel, toti au primit titlul respectiv. Cu cate voturi pro, contra si cate abtineri, nu stiu, dar sedintele Comitetului Municipal au fost publice, iar in cazul meu toti membrii Comitetului, reprezentand varii partide politice, au votat pro. L-am reintalnit in anul urmator pe dl Flutur si a fost aceeasi gazda admirabila. Ideea ca ar fi avut ceva impotriva mea este aberanta.
  -- Evident ca este o calomnie faptul ca as fi cerut 10 mii de euro pentru a veni la Botosani. Colegul Gellu Dorian — coleg cu noi si pe acest forum — cunoaste toate amanuntele, caci administreaza intreg procesul de decernare a Premiului National Eminescu. Si-apoi, chiar sa-mi fi trecut prin cap neghiobia de a cere 10 mii de euro doar spre a veni la Botosani, cine si de ce m-ar fi luat in serios?
  -- Despre decizia de a dona banii in care a constat premiul nu doresc sa dau detalii aici, dar, da, este adevarat, am donat suma respectiva la o saptamana dupa decernarea premiului.

  Despre mesajul tau pentru “John Galt” n-am nimic de adaugat fata de ce am scris in comentariul meu, dar m-a distrat ca i-ai sugerat sa nu mai scrie “o sa ma ripostez”; daca mesajul tau ar fi intrat la cei de la In linie dreapta in mod sigur “John Galt” “s-ar fi ripostat” rau de tot…

  Succes si astept sa ma contactezi.

  P.S. Fireste, salutari mamei tale. Daca tatal tau este inginer agronom, cred ca stiu cine sunt parintii tai.

 • Dorin Tudoran

  @viorelpadina.wordpress.com

  Tare!
  In Claudiu Craciun sa avem incredere. Daca ne pacalim, ne pacalim.

 • Nu am deschis atunci acest e-mail, nu stiu din ce motive, cred tehnice, si apoi s-a pierdut. Nu m-am dus in arhiva decit acum si am vazut aberatia asa-pseudo-numitului John Galt. M-as adresa direct lui, daca ar intra pe acest forum. Sau, mai exact, pentru clarificarea calomniei la adresa ta, Dorine, l-as ruga sa mai contacteze, eu locuind tot timpul la Botosani. Cunosc bine si cafenelele din oras. Nu mi-ar fi greu sa-l intilnesc. Este o mare prostie ceea ce afirma. Ori nu cunoaste calitatea si demnitatea omului Dorin Tudoran, or doreste sa atraga atentia, prin orice mijloace, dar numai mizerabile, acum, dupa atita timp. Nici nu merita sa-i dau vreo explicatie, decit poate el sa-mi dea aceasta explicatie in fata instantei, pentru calominie si detractare, colportare de minciuni in medii ce au urechile deschise pentru asa ceva. Este inca o mizerie pe linga multele altele pe care acest ins le face prin oras de fiecare data cand are loc acest eveniment, care aduce onoare Botosanilor. Daca Gabriel il cunoaste, vad ca-i stie si porecla -- eu nu am auzit de o asa porecla prin mediile prin care umblu -- sa-mi spuna cine este, sa-l pot aduce in instanta pentru calomnie. Te rog, Dorin, daca te contacteaza Gabriel, care ar fi trebuit si el sa-şi dea numele intreg, spune-i sa ma contacteze sau sa-ti dea numele adevarat al iopochimenului.

 • Dorin Tudoran

  @Gellu Dorian

  1. Cum aberatiile relatate de Gabriel nu apar nicaieri in scris si semnate “John Galt”, tot ce i se poate face personajului ce se ascunde in numele acestui pseudonim (daca e adevarat ce spune Gabriel) este sa i se ia… boii de la bicicleta.
  2. Evident, daca ma contacteaza, ii recomand lui Gabriel sa ia legatura cu tine.
  3. Singurul lucru interesant ar fi sa ne dumirim daca exista botosaneanul de care vorbeste Gabriel si daca nu e alt artist-intelectual refuzat pe la Posta Redactiei sau cum se mai numeste mecanismul respectiv astazi. In rest, amuzament…

 • Gabriel,
  “Va scriu fiindca am incercat sa pun un scurt comentariu la In linie dreapta si nu am reusit. Am pus adresa de e-mail, user name, am pus cuvintele cheie in casuta de acolo, trebuia sa primesc o parola dar nu s-a intimplat nimic”

  cauta te rog in spam. s-ar putea ca email-ul cu parola sa fi ajuns acolo. daca nu reusesti, trimite-mi un email (patrupedbun@gmail.com).

 • Dorin Tudoran, poate imi spuneti si mie cine e inginerul agronom care isi da cu presupusul in legatura cu persona mea, pentru ca vad ca sunteti absolut siguri cine sunt, ce fac, pe unde merg samd. Si nu doar dumneavoastra cat si cititorii dumneavoastra fideli. Iar asta spune multe..

 • Dorin Tudoran

  @John Galt

  Stimate Domnule Galt,

  1. Nu exista pe acest blog nici o referire la un inginer agronom care isi da cu presupusul in legatura cu persoana dvs.
  2. Nu, nu sunt deloc sigur cine sunteti, ce faceti, pe unde mergeti etc. Si, sincer, nici nu ma intereseaza.
  3. In momentul in care ma voi intalni cu Gabriel, daca imi da informatii suplimentare vi le aduc la cunostinta.
  4. Gabriel s-ar putea sa va confunde, pentru ca aflu de la un prieten din Galati ca persoana pe care o descrie Gabriel nu seamana in nici un chip cu dumneavoastra; mai degraba seamana cu un personaj al carui nume de familie ar incepe cu “A” si s-ar termina cu “e” si al carui nume mic ar incepe cu “D” si s-ar termina cu “n”. Asa cum se poate observa -- o diferenta ca de la cer la pamant intre numele dvs., John Galt, si al presupusului personaj care ar trancani verzi si uscate.
  5. Daca aflu ceva, va tin la curent. Daca nu, nu. Oricum, asa cum v-am spus, eu, unul, nu sunt interesat sa aflu cine sunteti; nici macar nu sunt interesat sa aflu care sunt literele dintre “A” si “e” si dintre “D” si “n”. Cum nu sunt interesat nici ce credeti despre mine.

  Cele bune.

 • EU MUSTRINEL

  ASCULTATI AICI ADEVARU
  rel="nofollow">

 • Pingback: Un mesaj de la Claudiu Crăciun | Indignatii.ro()

WP Admin