≡ Menu

Un linșat pentru eternitate: belicosul Rollerică

LINȘÁJ, linșaje, s. n. Ucidere fără judecată a cuiva de către o mulțime agitată, ațâțată; linșare. – Din fr. lynchage.

Ilustrație & Copyright 2012 - DION

Ilustrație & Copyright 2012 – DION

În vreme ce toți ceilalți muritori își dau sufletul la primul linșaj care le este administrat, Vladimir Tismăneanu rezistă la trei linșaje pe săptămână. Și asta de când se știe. Semn că avem de-a face cu un nemuritor.

Nemuritor a devenit și spiritul rollerian în care Vladimir Tismăneanu prezintă istorii și istorioare, doar-doar adevărul va lua forma călimării sale calibrate și recalibrate, în funcție de un nou linșaj.

Uzurpator de tragedii pare a fi devenit un hobby spectaculos.

Pentru a ne reaminti în ce “pericol” de moarte se află, Vladimir Tismăneanu comite o imensă impietate, tupilându-se în tragedia uciderii lui Ioan Petru Culianu, care, în ziua de 5 ianuarie, ar fi împlinit 65 de ani. (AICI)

Incapabil să-și impună întotdeauna, prin argumente, punctul de vedere în dezbaterile în care se angajează, Vladimir Tismăneanu recurge, din ce în ce mai des, la procedee care îl descalifică pentru eternitate.

Dacă în 2007 se adresa unei instituții federale americane spre a reclama un angajat al instituției pentru ”vina” de a fi criticat slăbiciunile Raportului Final al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comunismului în România, azi amenință cu buzduganul antisemitismului.

De data aceasta, ograda în care aterizează buzduganul este cea a revistei Observator cultural. Belicosul Rollerică ține să mă amestece în somația adresată dnei Carmen Mușat, Redactor-șef al revistei:

“Vă simțiți bine în compania lui Victor Roncea, Mircea Platon, Ovidiu Hurduzeu, Alexandru Racu, Dorin Tudoran (fostul disident și fostul sfetnic plătit al lui Felix), a lui Florin Dobrescu si a partidului “Totul pentru Țară”?

Recunosc, am fost disident, huzureală care nu l-a tentat, nicio secundă, pe Vladimir Tismăneanu pe vremea când locuia în România și era măcinat de întrebarea hamletiană “De ce unii în nomenclatură și alții doar în nomenclaturică?”

Recunosc, părăsind România, am încetat să mă consider un disident, căci mă feresc de contradicții în termeni. Că alții, care au tăcut pe brânci în România, cum au ajuns în Occident au început să se simtă/considere disidenți prin corespondență e un umor involuntar care-i privește.

Nu am fost niciodată “sfetnic” – nici plătit, nici pro bono – al lui “Felix”, pentru că, în anul 2004 “Felix”, nu exista.

Exista doar Dan Voiculescu, proprietarul Jurnalului Național unde semnau, la invitația lui Marius Tucă, și Cărtărescu, și Dinescu, și Hurezeanu, și Pleșu, și Tismăneanu, și Tudoran, dar nu osanale aduse proprietarului publicației sau partidului său.

Am sosit în București în ziua de 18 august, 2004. Contractul meu de consultanță electorală cu PUR a început la 20 august. În momentul semnării contractului, Dan Voiculescu se afla în posesia unui document (din anul 2003) prin care C.N.S.A.S. atesta calitatea de necolaborator al Securității ca poliție politică.

Am stat în România până în ziua de 29 august.

La 5 septembrie, PUR a hotărât să reintre în alianța cu PSD.

Am anunțat conducerea PUR că, deși respectam decizia partidului (din care nu făceam parte), după decizia din 5 septembrie, nu mai doream să continui contractul de consultanță electorală.

În perioada contractului, nu am semnat nici în Jurnalul Național, nici în altă publicație românească comentarii “la zi”, texte despre scena politică românească.

La 25 septembrie, a fost anunțată public încetarea contractului. Fără scandal, fără incriminări, fără circul obișnuit care apare în asemenea situații. Și lipsa circului — acest strălucit înlocuitor al pâinii — este inadmisibilă.

Peste câteva luni, “prietenul pe viață” al lui Vladimir Tismăneanu – președintele Traian Băsescu – îl convingea pe Dan Voiculescu să intre la guvernare. După o vreme, același președinte (ca și sfetnicii săi) vorbea despre ”soluția imorală”.

În lipsa dosarului de rețea, chiar și în 2005, C.N.S.A.S. îl considera, încă o dată, pe Dan Voiculescu necolaborator al Securității ca poliție politică.

“Felix” a devenit ”persoană publică” abia  în 2006 (adică la doi ani după încetarea contractului meu cu PUR), când a apărut dosarul de rețea care a putut fi coroborat cu notele aflate în dosarul de urmărire a lui Dan Voiculescu de către aceeași Securitate. (AICI)

La apariția primelor informații care indicau o colaborare a lui Dan Voiculescu cu Securitatea, am publicat, chiar în Jurnalul Național, pamfletul ”Felix, Mircea și Dorin” și am comunicat conducerii ziarului că îmi încetez colaborarea. Se știe ce a urmat.

A fi acuzat că am fost “sfetnicul lui Felix” este ca și cum l-ai acuza pe Vladimir Tismăneanu că, pe vremea când colabora la un Dicționar coordonat de Virgil Măgureanu, știa că Măgureanu era rezident al Securității ori, mai știi, era și el rezident.

Dincolo de alte detalii care marchează felul diferit în care Vladimir Tismăneanu și eu trecem prin viață, există și acela că, de peste 10 ani se caută, în zadar, rânduri elogiase semnate de ”sfetnicul lui Felix”.

În schimb, pe lângă volumul ”Marele șoc” – scris împreună cu Ion Iliescu –, din publicistica lui Vladimir Tismăneanu se pot alcătui câteva volume de servilism (aka “pupinism”) practicat în “deceniul Băsescu”. Despre era Ceaușescu nu pomenesc, fiindcă nu se face, nu-i așa?

În publicistica mea, Dan Voiculescu s-a regăsit, nu de puține ori, la fel de dotat moral ca Richard al III-lea. Vladimir Tismăneanu ne-a vorbit de Traian Băsescu ca de un Henric al V-lea.

Ilustrație @ Copyright 2011 - Alex. DIMITROV

Ilustrație @ Copyright 2011 – Alex. DIMITROV

În sfârșit, pentru că Vladimir Tismăneanu cere tuturor să-și clarifice pozițiile, iat-o pe a mea:

Volodea, pentru niciun om serios, evreitatea ta nu poate constitui o problemă. Lichelismul – da. Pe mine chiar mă scârbește. Ca și nemărginita obrăznicie a prelegerilor tale antitupeu. (AICI)

Chutzpah mai mică, fiindcă tupeul tău a devenit de dicționar!

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Peter Manu

  Draga Domnule Tudoran
  Va multumesc mult pentru un text in care, in sfarsit, aproape toate cartile sunt etalate.
  Trebuie insa sa va cer sa clarificati doua detalii.
  Am, ca si dumneavoastra, aproape 70 de ani. In experienta mea, dimensiune pe care i-o reprosati profesorului Tismaneanu, “lichelismul” este un “trait”, nu un “state”. Cu tot respectul, va rog sa imi ermiteti sa sugerez ca ea ar fi trebuit sa fi fost detectabila, pentru un om cu inteligenta sociala atat de dezvoltata ca a dumneavoastra, de la inceptulul relatiilor cu VT. Stim insa, din ce ati scris, ca v-a legat o prietenie adanca, bazata pe respect, admiratie si incredere reciproca.
  Apoi, scrieti ca pentru nici un om serios nu poate conta evreitatea profesorului Tismaneanu. Aici, cred ca ar trebui sa clarificati ce inseamna “serios”, si care ar fi antonimul la care va ganditi. Lumea, cumstiti la fe l de bine ca si mine, nu este majoritar altcatuita din oameni seriosi.
  Cu apreciere,
  Peter Manu

 • Balaceanca

  Impresionanta solemnitatea cu care tac amicii de drum (Liiceanu, Plesu, Kierkegaard, M. Cartarescu-Nobel s.c.l.) ai acestui Trotsky cu nume rusesc fata cu tot mai alarmantele crize de isterie, delir de grandoare si manie a persecutiei din ultima vreme ale titanului de la Maryland, ilustrul istoric, sociolog, analist politic, filosof al ideilor, geniu al Carpatilor si comoara nationala,cunoscut si in indepartata America de Sud.

  Sa te mai miri ca au tacut in fata lui Ceausescu!?

 • Pingback: Un linșat pentru eternitate: belicosul Rollerică « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET()

 • neamtu tiganu

  bre nea Manu, ti s-a-ntimplat sa cazi in limba dupa o muiere si mai tirziu sa aflii ca fu o curva care se-ntindea cu altii, cu sau fara preput?
  Pai vezi?
  P.S Mata esti om serios?

 • Ghita Bizonu’

  Nu am inteles ce legatura are Culianu cu antisemitismul …..

  Si mi se pare ca se trag niste “concluzii” cam eronate in ce priveste pe Culianu … Plecand de la arma utilizata (un Beretta de 6,35 sau de vreti 25 ACP) as zice ca este vorba despre o afacere “personala” O persoana care cara o jucarea mai mult de pamplezir mai grijuliu sa nu isi sifoneze hainele sau sa nu ingreuneze prea mult poseta decat de eficacitatea jucarelei. O persoana care ar avea ceva bani (Beretta de 6,35 este relativ scumpa) …. Insa nici o persoana “serioasa” care chiar are de gand sa se foloseasca de jucarea nu prea cara un 6,35 (minus decat daca nu vrea sa se sinucida…) Si a da Un profesionist ar mai fi bagat un glont in Culianu ….

 • nea caisa

  Mi-e clar, daca Ion Adrian este printre comentatorii sai dl Tismaneanu va muri nebun!

 • Dezideriu Dudas

  Fiti atenti ! Sa rezolvam problema, sa nu mai murim draku’ degeaba la revolutii…:

  REF. la arhanghelul tismanian :
  cand fu tare nu fu tică,
  cand fu tică nu fu tare.
  ( tică ticăitul moale, din “ o tragedie Romano-Americana, ante si post decembrista )

  REF. la noi, era sa pierd din vedere. M-a ajutat un prieten mai ante-decembrist ca mine :
  cand fu tare si fu tică
  nu fu T.U.I. ca nu pu( fostul PMP, fara MP, da’ U-o-moristic) T.U.I.
  ( nu va grabiti…., am semnat un contract cu T.U.I. in timp ce am fost bolnav cand eram mic … )

  @ Ghita Bizo’i
  Scuze, n-am pe ramura asta…F’le-a’r… activitatile….si a-haosul coincidentelor… Nea’Dan spunea recent ca “ e bine sa fii ordonat”…A’drak’ a-haosul asta, nu vrea si pace ( ca doar nu razboi… )….Tare mi-e ca tre’ sa-l ducem la duba si pe- a’ista…Ca_cultura n-a fost suficienta.

  P.S. Azi mi-am indeplinit etapa de MCV propusa. Am luat 9 carti ale lui Mihai Ralea de la Biblioteca judeteana. Printre ele si “Psihologia succesului” ( Editura stiintifica, Bucuresti -- 1962 ), unde am gasit “Teoria sanctiunilor premiale”. In timp ce asteptam cartile, rasfoiesc 5 “Buletine de Europa” si dau in 3 dintre ele de problematici foarte arzatoare despre pescuit. Nu e chiar ca la “Nici-o masa fara peste congelat”, totusi lupta e stransa…Calatoria continua, desi “pescarii islandezi” sunt pe cale de a ramane fara “buletine”…Da, da’ stau bine cu pestele oceanic…iar de congelat pare sa nu mai fie o problema, daca “scapa” de “incalzirea globala”…

 • nea caisa

  Bizoane, asa e, cred ca utilizarea unui 6,35 pune in mare dificutate un anchetator. Foarte populara (aproape 10 “editii” intre 1919 si 1953, in 3 modele), utilizabil si de barbati si de femei, teava de 6 cm si ramane scurta si cu amortizor, nu prea scump (oferta la italieni, second hand, Eur 150). Deci usor de ascuns, usor de folosit, letal la distante de ordinul metrilor. Tata (Dzeu sa-l ierte), a avut, ca militar, Beretta, de 9mm si,imi povestea, era absolut incantat de el.

 • 1. V-am mai raspuns, in cateva randuri, la intrebari legate de relatia mea cu dl VT. Nu doresc sa transform acest forum (de discutii) in oferirea de detalii de acest fel. Speram ca este de ajuns explicatia care se afla in text: “felul diferit în care Vladimir Tismăneanu și eu trecem prin viață”. Candv-am raspuns in urma cu ceva timp, am spus foarte limpede ca nu confund calitatea activitatii stiintifice a dlui VT cu foiletonistica de propaganda a aceluiasi domn VT. Nici textul de fata nu contesta meritele intelectuale ale dlui VT. Textul de fata are un subiect foarte simplu -- dl VT spune niste enormitati despre mine. Am oferit o cronologie a faptelor spre a se intelege in ce consta matrapazlacul cu care se distreaza dl VT.

  2. Ca motivul pentru care face asemenea lucrururi tine de un “trait” sau de un “state”, ma intereseaza mai putin. Spre deosebire de dumneavoastra, dle Manu, eu nu sunt medic. Eu vad “suferinta” care l-a atins pe dl VT, dar nu stiu din ce i se trage. Sunteti medic, ii sunteti prieten, ajutati-l. Are fi o mai buna investire a timpului si o mai buna administrare a admiratiei pe care o nutriti pentru VT decat sa-mi cereti sa dau explicatii pe care nu le pot formula.

  3. Ce anume sa clarific in legatura cu “un om serios”? E simplu -- pentru niciun om serios, evreitatea cuiva nu poate constitui o problema. Si eu sunt un om serios, dle Manu. Ca pentru altii, evreitatea dlui VT constituie un pacat este o stare de care nu sunt vinovat. Oamenii seriosi nu sunt responsabili pentru actele oamenilor neseriosi, iar oamenii neseriosi nu sunt responsabili pentru actele oamenilor neseriosi. Deci, dle Manu, antonimul pentru om serios este om neserios.

  4. Sa va pun si eu o intrebare: cand deschideti un dialog cu mine, va adresati unui om serios sau unui om neserios?

 • Peter Manu

  Nu. Da.

 • Textul dlui VT nu are nimic de-a face cu conditiile in care a murit Ioan Petru Culianu. Am scris, in cateva randuri, despre acele conditii; in urma cu cativa ani am participat, la Oxford, la o conferinta in memoria lui IPC organizata de Sorin Antohi. Am inca minicaseta cu mesajul lui Nene Culianu lasat pe telefonul meu cu putin inainte de a fi ucis. Dupa moartea lui, m-am aflat timp de doua luni sub protectia unei agentii federale, pana au fost arestati doi dintre cei care telefonau spre a-mi spune “Cu Culianu am terminat. Avem un glont pe care e scris numele tau” etc. Dar nu gasesc potrivit sa dau asemenea amanunte in fiecare an, pentru ca ar fi un soi de impietate: Nene Culianu a fost ucis; eu -- nu. Iar VT nu a fost si nu este in pericol de a fi ucis decat de ridicol.

 • nea caisa

  Ghita, tu ce crezi, dl Tismaneanu o fi antisemit?

 • Gheorghe Campeanu

  Intretimp, pe forumul din subsolul notei lui Ovidiu Simonca din Observator Cultural, o serie de oameni “seriosi” (adica, bine echipati la capitolul capacitatii de a detecta antisemitismul) isi exprima stupefactia si dezaprobarea (unii in fraze foarte directe si lipsite de menajamente) fata de alegatiile dlui profesor Tismaneanu.

  La rindul meu, fara a pretinde aceeasi capacitate de ‘acribie’ pe care o demonstreaza prof. Tismaneanu, ma vad silit sa constat ca domnia sa este (pentru a folosi acelasi stil de hyperbolizare isterizanta a limbajului in spatiul public pe care il favorizeaza dasul) un necrofag in serie. Ca si in cazul situatiei cu greva foamei facute de Andrei Ursu, cind de pe piatra de mormint (figurativ vorbind) a lui Babu Ursu, dl. Tismaneanu si-a lansat atacul impotriva lui Andrei Muraru (un om pentru care nu nutresc o mare simpatie) si a candidatului Iohannis inaintea primului tur, acum, tot din cimitir, de data asta de la mormintul profesorului I.P. Culianu, ataca si acuza la gramada pe toti cei care l-au mahnit in ultimii cativa ani.

  Cind scriitorul Norman Manea, nu neaparat cel mai popular personaj in lumea celor care au ezitari in discutarea complexitatilor antisemitismului, poate scrie despre acuzele lui Vladimir Tismaneanu “Infamia este o noua manevra narcisista si deplorabila a semnatarului de a intra cu orice pret in atentia opiniei publice.”, as spune ca profesorul de la University of Maryland are un deficit total de capital politic si public in grupul la care spera sa gaseasca sprijin. Unele dintre listele si alaturarile pe care le alcatuieste/comite sint de un inedit plin de neprevazut. Poate isi gaseste adapost printre praetorienii de la In Linie Dreapta.

  Cireasa de pe tort (din punctul meu de vedere) a fost intorsatura de fraza “…. doamna profesoara universitara Carmen Musat (era sa scriu Artur Silvestri)”. Nu o cunosc pe doamna Carmen Musat, si o citesc rar. Nu-i impartasesc simpatiile politice. Dar asta nu ma impiedica sa constat, a cita ora, ca ceeace ce prof. Tismaneanu pare sa creada ca este o floreta stilistica, este de fapt o ranga retorica (recurg din nou la recuzita semantica pe care o popularizeaza quasi-zilnic domnia sa).

 • “Ce am eu in comun cu Brucan si Roller? Evreitatea.”, se intreaba si isi raspunde Vladimir Tismaneanu, in lupta sa cu antisemitii si, mai nou, cu criptoantisemitii, caci antisemit -- ieri, dl Ovidiu Simonca a devenit criptoantisemit -- azi.

  Fiindca iar ma amesteca in poliloghia asta imbecila, repet: din punctul meu de vedere, ce au in comun Vladimir Tismaneanu (Rollerica, cum il numeam in textul de mai sus) si Mihail Roller nu este evreitatea ci “talentul” de a rescrie istorii si istorioare dupa cum ii poarta interesul. Ca sunt amandoi de origine evreiasca este o intamplare care nu joaca niciun rol in evaluarea scrisului lor.

  Pentru VT cronologia adevarata a intamplarilor nu conteaza; conteaza cronologia pe care o impune el intamplarilor, asa cum am dat un exemplu in textul de mai sus.

  Din 1947, anul aparitiei celebrei “Istorii a Romaniei; manual unic pentru clasa a VIII-a secundara” pana azi au trecut 67 de ani. Printre lucrurile care s-au schimbat in Romania — si asta pare a-l incomoda pe Vladimir Tismaneanu — este ca nu mai exista teroarea “manualului unic”, ca scrierea istoriei comunismului sau anticomunismului nu mai este proprietatea unei persoane sau unui grup de interese. Dreptul la interpretarea Istoriei s-a liberalizat.

  Anticomunismul de azi, atat de ostentativ, al lui Vladimir Tismaneanu, si dorinta de a monopoliza (da, de a monopoliza) si impune perspectiva din care TREBUIE scrisa o istorie ori alta numai de o structura democratica nu vorbesc.

 • Gheorghe Campeanu

  As indrazni sa spun (si am, nu?, o oarece familiaritate cu subiectul, atit al evreitatii, cit cu si cel legat de Silviu Brucan) ca ce deranjaeaza din ce are in comun profesorul universitar Vladimir Tismaneanu cu Silviu Brucan nu poate fi evreitatea (ma refer la omenii “seriosi”) ci stilul retoric incalificabil, continua incitare la isterizarea spatiului public, stilul inacceptabil de punere la zid, publicarea listelor de inamici publici ai democratiei in care asociaza “liber” nume de oameni care nu-i impartasesc ideile cu personajele cele mai imunde din trecut si prezent.
  Iar acum, poate inspirat de muscularitatea discursului dl-ui Aligica, ajunge sa “sictireasca” un numar tot mai crescind de adversari reali si inchipuiti. Realitatea este ca dl. Aligica suduie mult mai neaos si mai “natural” in postura de mardeias din cyberspace, in timp ce distinsul profesor Tismaneanu nu poate screme decit enormitati doctrinare si insulte din recuzita anilor copilariei noastre comune din cartierul nomenclaturii.

 • Peter Manu

  Draga Domnule Tudoran
  Pentru mine cineva nu este serios sau neserios, ci, potrivit traditiei familiei mele, un Mensch sau un Schmuck. Cum ati trait atatia ani in North-East, cunoasteti desigur intelesul acestor cuvinte. Un Mensch este un om serios, dar este in primul rand onorabil. Un Schmuck poate fi serios, dar este detestabil.
  Unui Schmuck ii raspund doar din politete. Cu un Mensch, (incerc) sa am un dialog.
  Cu respect,
  Peter Manu

 • Peter Manu

  De exemplu, Adolf Eichmann era foarte serios. Hermann Goering era neserios.

 • neamtu tiganu

  Potrivit traditiei familiei mele, un Mensch e un om, a nu se confunda cu o femeie, iar Schmuck e bijuterie.
  Deoarece noi astia, chibitii, nu prea am trait in North-East ar fi politicos sa lasam deoparte traditiile familiilor noastre si sa folosim termeni cit de cit cunoscuti de vorbitorii de lb. romana, ca altfel vorba noastra a nemtilor “andere Sitten andere Titten”.

 • Peter Manu

  Un Mensch neserios (si adorabil), pe care probabil l-ati cunoscut: Foldes Laszlo. Alti oameni seriosi din categoria Schmucks: Richard Wagner, Nae Ionescu, Mircea Eliade. Un exemplu literar de transformare a unui Mensch, din neserios in serios: Hans Castorp. Invers, tot in cazul unui Mensch, G.v. Aschenbach.

 • neamtu tiganu

  tare le mai place unora sa faca liste, clasificari, etichetari, un medic ar trebui sa stie ca nu exista boli ci pacienti.

 • Peter Manu

  Am definit termenii. Mensch=onorabil, Schmuck=detestabil.
  Un exemplu pe care cred ca il veti aprecia pentru claritate: Adrian Paunescu, un Schmuck. Corneliu Vadim Tudor: un alt Schmuck.

 • Peter Manu

  Chestiune de eficienta. Nu vreau sa pierd vremea cu orice Schmuck.

 • Herr Senny

  Cum bine stiti, unele din cartile lui Ralea, dintre cele postbelice, nu-s chiar ale lui. Le-a semnat numai, ca Traian Herseni, cu trecut legionar, era, dupa iesirea din pirnaie, interzis de semnatura. Cam pina in Anii Saizeci, cind l-au recuperat. (Sa nu ma spuneti lui Volo, ma beleste daca afla ce debitez).

 • Nu cred ca e “prudent” sa va referiti la copilaria din cartierul nomenclaturii, fiindca va puteti trezi denuntat ca apartamentul familiei dumneavoastra era cu 2 metri patrati mai mare decat al altora…

 • Domn’ Neamtule, în Bavaria mea natală se zice “viele Leute amărâtă”, adică, hai să nu ne încruntăm nici la cei din North-East, nici la alții. Numai bine!

 • Dle Manu,
  Uneori, cu cât încercăm să nuanțăm lucrurile, cu atât mai mult le… zăpăcim. În cazul de față, ne putem trezi cu un politolog că mă acuză că sunt și Eichmann, și Goering…

  cele bune,
  DT

 • Ghita Bizonu’

  Si in regimentu in care am indeplinit stagiul militar se zicea “imi place omu-om si porcu’ fript!”

 • Peter Manu

  That’s it.

 • Dana (Mara)

  Gheorghe Campeanu, stimate domn, va supun atentiei comentariul dlui Tismaneanu care poate v-a scapat si este de o violenta si un cinism greu de imaginat intre fosti prieteni, este expresia unei razbunari dupa ce probabil a fost printre cei care au contribuit la o “nemurire” diabolica si nedreapta.

  Am copiat textul de pe Contributor pentru ca nu ar fi exclus sa “dispara” dupa o reconsiderare a atacului furibund. Este la art.” Cum s-a ajuns aici si ce urmeaza? Consilierul prezidential Andrei Muraru ar trebui sa-si dea demisia de onoare” (Actualizat) este vorba de comentariul dl Tismaneanu din 28.12.2014 orele 3;28. Redau textul la urma dupa citeva observatii personale pline de tristete.

  Observ ca multe voci respectabile printre care si dl.Norman Manea se solidarizeaza cu dnul Simonca, dar de ce nu si cu dl. Tudoran sau cu dna Monica Lovinescu (care nu se mai poate apara) si care au fost “nemuriti” cum cinic se lauda dnul Tismaneanu fara voia dinsilor si fara o explicatie prealabila a acestor notiuni si ramificatii. Pina si in drept opereaza niste principii -- legea opereaza pentru viitor, nu este retroactiva. Ca jurist cred ca inainte sa ne grabim cu exemplificarile trebuiau explicate notiunile pe intelesul tuturor, mai ales la capitolele mai sensibile si noi, nu ma refer la cele evidente pe care nu le contesta nimeni. Deci se ameninta direct cu asul imbatabil al “nemuririi” din mineca ! Oare pina acolo se poate ajunge? Este vorba de o mina de oameni umanisti demni de tot respectul care dispun de un simt critic sanatos si onestitate. Care este interesul sa fie stirbita autoritatea lor morala? Se cauta antisemiti acolo unde nu sint. Dimpotriva, sint umanisti de cea mai nobila valoare. Cui foloseste? Ma incearca o enorma tristete.

  iata si comentariul dl Tismaneanu:

  28/12/2014 la 3:28

  Poate ca e si obsoeala de a repeta la infinit lucruri arhi-stiute. In ce va priveste, nu cred ca va puteti plange ca am refuzat sa va raspund, in masura timpului si a competentei. Inclusiv prin e-mailuri private. Ganduri bune!

  Oricum va ofer spre meditatie acest panseu de mare adancime morala si istoriografica datorat fostului disident anticomunist si consilier ale lui Dan Voiculescu, Dorin Tudoran: “A-i spune (mie–VT) că prea multe din faptele sale de azi arată la fel de urât ca faptele altora de acum câteva decenii constituie atac la persoană; e chiar un puseu antisemit.” Deci, “la fel de urât ” ca Pitestiul, Canalul, camerele de tortura ale Securitatii, sedintele de infierare conduse Rautu si Danalache. Deci “faptele” mele sunt incriminabile asemeni acelor orori. Mai avem proprietatea minima a termenilor sau ne-am smintit complet? Nu e un puseu antisemit, este o convingere antisemita. Cristalizata in teoria dublului monopol, aportul nepieritor al domnului Tudoran la cosmologia antisemita post-comunista.

  O teorie propagata de unii din apropiatii lui Viktor Orban (“convingerile de stanga se transmit genetic”) si mai ales de Jobbik. Cine si-ar fi putut imagina, acum 25 de ani, ca disidenti onorabili vor prelua aceste dejectii din arsenalul antisemit si le vor propaga spre deliciul derbedeilor cu sau fara patalama doctorala din Statele Unite, Canada, Romania etc? Cine si-ar fi putut imagina ca oameni normali la cap vor asista in tacere la asemenea exhibitionisme ale urii dezlantuite? Chiar suntem cu totii orbiti de atasamente conjuncurale spre a u vedea continuitatea dintre discurul despre “monopolul suferintei” si cel actual despre cele “doua monopoluri”? Se indoieste cineva ce fobie motiveaza acest gen de discurs exclusivist? E nevoie sa reamintesc despre cine se vorbea in trecut si despre cine, most likely, se va vorbi in viitor. Obsesiile nu dispar…

 • gigi borangic

  Eu unul as scrie ”Rolerica” doar cu un singur L. Cu doi de-l scrii, poti fi lesne acuzat de xenofobie (antigermanism ori antiiudaism) sau referire rautacioasa la alteritatea unui, totusi, semen de-al nostru, macar ca pus pe sotii anticomuniste selective.

 • Profesorul Choron Oberon

  O fi Volodea belicos, dar belicoiois de-a binelea nu mi se pare. Poate ca ma insel.

 • Gheorghe Campeanu

  Hahaha! Ca fost Presedinte de comisie cu acces la arhive si pastrator din fire, a retinut fotocopii de sute/mii de documente de arhive. N-ar fi surprinzator ca domnia sa fi pastrat si catatstifele de la ‘spatiul locativ’, si “….La un caz iar… pac! La “Rasboiul” (coboara )” -- nu m-am putut abtine sa citez si indicatia de scena din paranteza. Unde esti, nene Iancule?!

  Da, exista totdeauna riscul ca un suflet delicat, cum este domnul profesor, cu suavul sau condei, m-ar putea acuza si de “geograficid”, caci nu?, pe linga supranumerarul de metri patrati (desi ma indoiesc ca era cazul, comparativ vorbind), familia in care m-am nascut locuia chiar pe bulevardul ce avea sa se numeasca Primaverii, iar familia domniei sale era in exil in acelasi cartier. Eu in cladire cu gen. Serghei Nicolau, el foarte aproape de resedinta lui Pantiusa Bodnarenko. Ne mai impiedicam de 2 m, fie ei si patrati? Vinovatia este clara!

 • Gheorghe Campeanu

  Nu este locul meu sa fac sugestii ortografice gazdei noastre. Va rog sa-i adresati dansului direct observatia Dvs.

 • Gheorghe Campeanu

  Stimata/stimate Dana (Mara),

  Nu, nu citisem blajinul comentariu al dl-ui. Tismaneanu. Nu am nici timpul si nici dispozitia sa urmaresc constant chiar toate eruptiile sale elocutive. Va inteleg mahnirea, dar totusi nu vad nimic surprinzator in formularile colerice si … decontextualizate ale socilogului, politologului si istoricului Vladimir Tismaneanu. Nu este nici primul, nici cel mai siderant comentariu pe care il face, si nu numai relativ la “fostul disident anticomunist Dorin Tudoran”. Domnul profesor este un recidivist indefatigabil. Cred ca dl. Tudoran se poate apara singur si fara asistenta noastra. Cit despre cei care au intervenit pe forumul de la Observator Cultural, mi se pare ca au facut-o cu scopul precis de a raspunde acuzatiilor specifice adresate de Vladimir Tismaneanu domnului Ovidiu Simonca, doamnei Carmen Musat si revistei.

 • Dezideriu Dudas

  Nu-i spui ( nici macar d-lui Tudoran ). Ca ce scrieti acolo ma sparie….

  Azi am cautat Mihai Ralea…. Cand va scriu acum, vad ca nu trebuia sa-l neglijez nici pe Traian Herseni. Calatoria continua….Deocamdata pe “ Stie cineva, cumva, care ? “, deoarece am gasit ceva post – Max Weber interesant despre capitalism ( ideile antonimice ale lui Mihai Ralea si Felix Aderca despre “ evrei si capitalism” )

 • niels bohr

  Unele sunt ”eruptii”, altele simple ”eructatii”, inconfundabile si unele si altele (usor insa de pus sub kierkegaard si acoperit cu frunze de brusturi).

 • Gib Mihailescu-Goanga

  Prenumele lui Volodea = slavo-roman, numele de familie usor adaptat la specificul national. A nu se uita ca sfantul Vladimir, crestinatorul Rusiei Kievene, e cinstit de toate natiile ortodoacse, inclusv la sarbi, bulgari, ucraneni si alti valahi. Lenin, chiar ateu si materialist-dialectic pisdos, nu a renuntat la el cind se afla pe cai mari. In mintea lui, se credea, poate, conform spiralei istorice, dublul marxist-engelist al principelui kievean, in calitatea sa de convertitor cu forta al poporului rus la comunism atotbiruitor. Sigur, in Cartierul Primaverii, prenumele sovietice date copiilor , nu numai de basarabeni, erau de bonton dupa WWII: Serghei Mizil, Zoia Kosmodemianskaia-Ceausescu, Pantiusa, Donka, Olga, Nadejda, Ninocika s.a.m.d.

 • gabi reafi

  Pai, la mine in sat, chiar si babele nedusa la scoala, dar uteciste cat Geta D in inima lor si lipte cu scoci de Antena 3, stiu spune, aproape corect: ANDERE LAENDER, ANDERE SITTEN; ANDERE WEIBER, ANDERE TITTEN. Lumea intelege repede.

 • Numele istoricului de trista amintire era Roller.

 • Clara. Cristal!

 • Petru Canaliu

  Da, dar, in germana si idis, un MENSCH (cu, mai ales, sens de MANN) are si SCHMUCK, also known as SCHWANZ, in dotare, primit drept dar de la MUTTER NATUR. Nu este exclus ca Petru Dumitriu, cu studii filosofice in Tara Nemtilor, sa fi facut aluzie la acest fapt, stiintific dovedibil, in BIJUTERII DE FAMILIE, pe care, ca si mine, le-ati rasfoit macar… in adolescenta. Mare pisicher a fost acest ”schmuck” daca intr-adevar a facut-o intentionat.

 • nae lungu

  Deja-s antonimice ideile la Werner Sombart (preferatul lui Tutea) si Max Weber. Originile capitalismului: in Venetia, talasocratie mercantila inca dinaintea cruciadelor, cu mult inainte de avantul florentin sau de ivirea eticii protestante.in Elvetia, Tarile de Jos, Liga Hanseatica, Scandinavia, Scotia, USA, Canada.PHILOSOPHI CERTANT.

 • Cateva categorii de lucruri:
  1. Lucruri la care VT nu raspunde:

  Cand e pus, cum se spune, pe 2 coloane, nu raspunde. Ex: e adevarat sau nu ca, dupa ce un analist american a criticat slabiciunile Raportului Final, VT l-a reclamat pe analist agentiei la care lucreaza? Este adevarat sau nu ca a fost implicat in inlaturarea lui Marius Opre din fruntea institutului creat chiar de MO si s-a aparat (si a fost aparat) ca asta-i situatia, cand vine un nou premier, are dreptul sa faca asemenea schimbari, iar cand un alt nou premier (Ponta) l-a schimbat pe VT acesta din urma a faca si face inca spectacolul delirant pe care-l stim? Este adevarat ca Adrei Muraru i-a devenit “dusman” doar pentru ca la inlocuirea lui VT , AM a fost numit director al Institului? Etc.

  2. Lucruri la care raspunde aiurea:

  Cand ma refeream la faptele sale urate care amintesc de faptele urate ale altora, de acum cateva decenii, nu puneam pe acelasi plan Pitestiul, Canalul, anchetele Securitatii etc. cu porcariile de azi ale lui VT. Ma refeream la dorinta, la persuasiunea etc. cu care, asemeni unora (si ii stie bine) de “acum cateva decenii” incearca sa toarne in capul oamenilor ideile sale, care, daca nu sunt acceptate, e prapad! Procedeaza exact ca propadandistii din acele decenii -- unii -- etnici romani, unii -- etnici evrei, unii -- etnici maghiari, unii -- etnici bulgari etc., dar cu toti de aceeasi “etnie politica” smintita.

  3. Dublul monopol — al comunismului si al anticomunismului? Evident ca exista. Cum unii credeau ca,,, comunismul trebuie “pus in practica” numai dupa retetele lor (staliniste, dejiste, paukeriste, ceausiste etc.), altii cred ca anticomunismul poate fi practicat numai asa cum il traseaza si “implementeaza” ei. In materie de comunism, nici nu-mi trece prin cap sa compar cunostintele mele cu cele ale lui VT. Nu stiu cum au crescut altii, stiu doar ca in casa in care am crescut eu nu se recita din Stalin -- la micul dejun; din Lenin -- la pranz; si din Marx&Engels -- la cina; daca aveam cina. In materie de anticomunism, indraznesc sa spun ca am o activitate ceva mai veche decat cea a lui VT; inceputa din Romania, nu din SUA. Ca nu tin sa practic un anticomunsim atat de ostentativ (adica, prea batator la ochi) precum ce-l afisat de VT este adevarat. Lectii de comunism/socialislm stiintific pot lua de la VT (fiindca tot am avut norocul sa nu le iau de la tatal sau, care nu mi-a fost profesor); lectii de anticomunism -- nu, multumesc. Ma descurc de unul singur.

  4. “Atasamente conjuncturale”? Fata de ce si de cine anume? De peste un deceniu atasamentul necritic la un proiect politic si fata de un om politic — cu bune si rele — constituie activitatea propagandistica a lui VT. Nu poate produce o singura proba ca in acesti ani a criticat vreodata ce era criticabil la “conjunctura” de care era atasat. Cand i se amintesc atasmente la fel de “conjuncturale” sau chiar conjuncturale de dinaintea celui in care s-a zidit de 10 ani, se plange ca e atacat miseleste… Cu ce? Cu citate din ce a gandit si a pus pe hartie? I-am scris eu cartea cu Ion Iliescu? I-a scris Radu Calin Cristea cele citate?

  5. Povestea comparatiei cu Roller sau Brucan care indica antisemitism e de tot rasul.

  Cum am mai spus, nu evreitatea unui Roller si VT ma intereseaza, ci metoda similara de a se juca, cum le place, cu evidente.

  Un simpatizant infocat al lui VT scrie despre mine ca sunt “un Brucan mai intelectual”. Eu ce ar trebui sa raspund: “Sariti, sunt victima unui antisemit?”

  Si daca se intampla sa nu fiu evreu, nu am dreptul sa spun ca autorul ce imi pune eticheta respectiva e un idiot? E mai bine sa urlu: “Sariti, ma ataca un antiroman!”?

  In sfarsit, ma bucur ca pe acest forum nu s-a creat un curent de “aparare a lui Dorin Tudoran”, fiindca, zau, nu am de ce sa fiu aparat. Nu ca dl Simonca ar avea de ce sa fie aparat in chestiunea jalnic-inventata a unui antisemitism.

  In cazul lui OS, VT a inceput cu “antisemitismul”. Speriat de intentia victimei de a-idi in mana, te folosesti de el, nu de mersul prin tribunale), VT a schimbat placa de la “antisemitism” la “criptoantisemitism”. De tot rasul -- un fel de Riga Crypto si lapona Enigel devenita Riga Cryptocomunista si lingaul mititel…

  “Mult — îndărătnic menestrel,
  Un cântec larg tot mai încearcă,
  Zi-mi de lapona Enigel
  Si Crypto, regele ciupearcă !”

 • Dezideriu Dudas

  N-a ca fu-i ’… ! Nu puteam crede ca voi fi vreodata in situatia de a cauta pe internet cine a folosit pana acum cuvantul CRIPTOPROSTIE
  ( ca despre “desteptaciunea” deschisa n-am nevoie de explicatii…). Dau de un om
  real ( or fi mai multi, dar sper sa nu fie un “site de cultura”, de ala “pentru
  duba”…, ca-i grav…) si de unu’ suspendat
  ( astia sigur tre’ sa fie mai multi…)….Calatoria continua…

  Supus de R-e/a-ge in Laponia

 • Geambaccian

  Inteleg ca tiribombul ne marturiseste ca banuieste ca gasca sa l-a ucis pe Culianu, la fel cum a recunoscut indirect si multi-pacepa. Marturiseste, caci altfel de ce ar plange patetic?

WP Admin