≡ Menu

Un interviu – Update

http://www.evz.ro/detalii/stiri/dorin-tudoran-mesaj-catre-lichele-liniste-usoara-domnilor-905378.html

Voi încerca să obţin permisiunea Evenimentului zilei şi a domnului Vlad Stoicescu (cărora le mulţumesc foarte mult pentru interesul şi atenţia acordate acestei cărţi de documente) de a posta aici conţinutul integral al interviului. Din motive de spaţiu, el nu a putut fi postat integral în ediţia on line a ziarului

 • Gheorghe Campeanu

  @ Fiului “lor”

  Daca nu o recenzie a cartii scrisa de col. Victor Achim, de ce nu una a maestrului Cristoiu? Oricum ar decide cei doi potentiali recenzanti, impresionante si aiuritoare memorie a acelei epoci, dar mai ales a acelor oameni.

 • maria

  Declaratia D.stra : ” Detest profund aceasta carte”
  -raspunsul meu : Va inteleg motivatiile

  Declaratia mea : Sunt foarte fericita ca aceasta carte exista
  -raspunsul mi-l dau singura : ” Res est magna tacere” dar totul are o limita…

 • E un interviu foarte… adevărat. Felicitări ambilor.

  Aş fi bucuros dacă Păunescu ar realiza cîte victime necunoscute a produs prin codoşenia de metafore. Nu numai cu pompa-i lirică, dar chiar prin găzduirea, promovarea şi încasarea taxei de protecţie de la muţi vraci hipocraci şi mudave pelendave. Dacă e să ne oripilăm de obscurantismul de azi, poate ar merita să ne aplecăm mai atent asupra agenţilor lui laici din istoria recentă. Aş putea paria că Păunescu nu se simte vinovat pentru escrocarea coanei Safta de la ap.12 de către “înflăcăratu-i” protejat Mudava. Pariez că, are pregătit un mecanism de anestezie a conştiinţei, ce îi repetă pe bandă magnetică circulară că damigenele de vin şi bancnotele primite în schimbul comerţului cu vorbe întru tembelizare durabilă a poporului intră la fapte bune.

 • elena

  Maestre,
  nu disperati…
  desigur, ca ramai crispat, mut, mutilat cand te tradeaza cei mai apropiati-e prea putin spus…
  “La fortuna non esiste…”
  “nu osteniti sa faceti bine, caci va veni timpul secerisului, daca nu veti cadea de oboseala”-unul dintre cele mai remarcabile citate biblice, pe care le cunosc

 • Nea Dorine, nu fi trist, mi s-a.ntimplat chiar si mie.

  Doamne cit de tare o iubeam, da, a draq era frumoasa, tare frumoasa, Domne ma-nebunea cit de frumoasa era, si avea un miros, Doamne ce miros avea.

  Să mă-nşele o lălâie!
  Da’ şi eu fusei tămâie!
  Că puteam şi eu încai
  Să fiu craiul ăl mai crai
  Şi să huzuresc ca-n rai.

 • divanuriletomitane

  Am prins si varianta lunga a articolului pe site-ul evz…Atat timp cat afirmati ca v-ati « inhaita » din nou cu Mihai Botez, consider ca mi-ati raspuns la toate intrebarile puse in singurul comentariu de la materialul dvs. precedent. Chiar daca unele raspunsuri nu se deduc direct, ci tin de o interfata in care omul este in fata unor optiuni legate de Bine, Frumos , Libertate si Adevar…Atat timp cat si acestea s-au separat ( atat in stat cat si in cap, ca sa preiau sintagma consacrata recent…) dvs. ati ales ADEVARUL. Si eu cred ca ar trebuie sa fie valoarea suprema. Odata, umanitatea « califica » cele 4 valori la acelasi nivel…Din pacate, comunismul a marsat atat de mult pe bine si frumos in lipsa libertatii, iar acum capitalismul pare a cadea in aceasi greseala, marsand doar pe libertate in dauna binelui si frumosului, incat cred ca doar ADEVARUL ne mai poate salva…Nici macar daca ne va face liberi…., nu vom rezolva mare lucru…E nevoie de mai mult..

  Alta perspectiva. Imi revine periodic in minte, in contexte favorizante, precum actualul, votul de la excluderea lui Paul Goma din facultate :
  « Ai nostrii » : excludere , evreii : abtinere , « comisarul sovietic » : “Goma aista e reactionar, dar e reactionar cinstit ! », avand deci optiunea impotriva excluderii.
  Dvs. aduceti alte 3 personaje intr-o postura asemanatoare, ref. la pozitia « sistemului » fata de dvs :
  -Andrei Brezianu , ar fi din « strafundul sistemului », pana peste mari …. : Fiindu-i subaltern, nu mai era nevoie de excludere, ci doar de continuarea ei , ceea ce, tinanad cont de conjunctura ( sunt curios ce raspuns v-ar putea da Guvernul SUA ref. la faptul ca stiau sau nu de legaturile sale cu Securitatea ), tocmai functiona…. Deci, optiunea EXCLUDERE, nu contondenta, ci sine die…..Mi-e ca si acum tot pe acolo suntem….
  -- Adrian Paunescu, desi mai « de-al nostru » d.p.d.v. al sistemului ( daca o luam cu dacii si cu tracii…., cel mai « de-al nostru »….), a fost doar la nivel national, un fel de « evreu » de nivel national ( in echilibru fata de toti si toate, fara a sugera vreun sens peiorativ aici ). Avand fata de dvs atitudinea cunoscuta, daca retin bine ( nu m-a interesat ca la Mihai Botez… ), chiar sugera « organelor » o integrare a dvs., poate fi trecut cu optiunea ABTINERE.
  -- Mihai Botez, care, in perceptia mea, a facut parte dintre aceia care a hartuit sistemul continuu ( « calea-i drumul », asa ca nu e indiferent pe unde mergi, domeniu in care, sunt convins, Mihai Botez a fost extrem de eficient in cadrul sistemului, dinspre nivelul national spre cel global, directie de jos in sus, sens aproape inexistent in structurile de putere contemporane ). Mihai Botez, un fel de comisar transcedental deci, v-a fost cel mai aproape, deoarece nu prea mai existau « reactionari cinstiti ». Deci, optiunea, IMPOTRIVA EXCLUDERII.

  Ref. la viziunea mea din fotbal din comentariul trecut, cel cu sutul la poarta « unde-i greu voinicului », voi reveni. Dvs. ati dat raspunsul. E randul meu sa raspund, atat timp cat si dvs. veniti cu o viziune la fel de adevarata :
  « Din interviuri, cărţi, declaraţii, comentarii părem un popor de
  Avram Iancu. Din felul cum trăim şi acţionăm părem un popor de Gore Pirgu ori Dinu Păturică. »

 • Draga Dorin,
  felicitari pentru carte si pentru interviu.

 • Shadow

  @Dle Tudoran

  Am citit cu un adevarat soc “cazul lui Mihai Botez” si imi este foarte greu sa cred ceea ce am citit. Intamplator tatal meu era si el un prieten al dlui Botez pe care l-am “cunoscut” si eu odata “copilandru” fiind. A aparut la Obervatorul Cultural un articol http://www.observatorcultural.ro/Un-raspuns-la-cazul-Mihai-Botez*articleID_24248-articles_details.html

  As dori (nu este o obligatie pt dvs) sa detaliati poate ceva mai mult decat in interviu ceea ce credeti despre acest caz. Este o realitate sau o manipulare ordinara a securitatii.

  Multumesc

 • maria

  @ Daca_nu_nu

  De ce, de ne ce… si deoarece imi ramasese o neliniste careia nu stiam sa-i dau un nume, m-am apucat sa recitesc comentarile privind rolul femeii in politica. Va marturisesc ca, in parte, gasesc raspunsurile D.stra ( 39 si 40 pt. Victor L ) condivizibile.
  Acum, de ce, de ne ce… a reaparut framantarea : cum se explica ca procentul lichelelor (de meserie sau voluntari) este atat de mare la barbati? “Deoarece”-ul vi-l las D.stra si tuturor celor care vor dori sa-mi raspunda.

 • Daca_nu_nu

  @) Maria # 9
  Mărturisesc şi eu, cu toată sinceritatea, că aşteptam un semn din partea Dvs., iar faptul că el a apărut îmi dovedeşte că nu m-am înşelat, iar aşteptarea mea n-a fost degeaba.
  Contrar aparenţelor -- anume, în ciuda faptului că-mi plac lucrurile clare -- nu sunt atât de convinsă că absolut toate lucrurile trebuie să poarte un nume: admit că există lucruri de nenumit pe lumea aceasta. Dacă lucrurile au un nume, atunci să li se spună pe nume. Dacă nu, nu. Tot se iveşte, până la urmă, o cale de-a ni le explica…
  Încerc, aşadar, să vă răspund, atâta cât mă ajută mintea mea de… femeie!

 • Daca_nu_nu

  Stimată Doamnă,
  (dacă în spatele acestui nick-name se află într-adevăr o femeie; dacă nu, nu)

  Deosebit de ceea ce se întâmplă în zona spumans a societăţii -- în genere -- , în România de jos (aş fi zis „profundă”, dacă nu m-aş fi temut de alunecare spre un şablon), în România de jos, aşadar, a zilelor noastre, domneşte o prejudecată conform căreia femeia este cea care îngrijeşte altarele Manilor şi ale Penaţilor, iar bărbatul trage foloasele. Până aici, consider că D-Voastră aveaţi dreptate.
  În acest context, în care femeia este asociată de mentalul colectiv unor preocupări destul de restrînse, puţine sunt femeile care se avântă în daravelile vieţii publice, pentru vâltorile căreia nu orice femeie este pregătită / în stare (să le înfrunte).
  Dacă există femei de calitate, care şi-au pus viaţa şi familia în folosul binelui obştesc, lucru pe care-l înţeleg o datorie de onoare -- şi ele există! -- , la fel de bine există şi femei convinse că un eventual avânt social, politic etc. li se cuvine. Cu alte cuvinte: unele oferă -- minte, suflet, competenţe -- , altele nu oferă mare lucru. Pe cele dintâi le văd în postura strategului, pe celelalte, în postura executantului.
  Las altora, mai în măsură decât mine, să facă, de exemplu o comparaţie, între femei ca D-na Doina Cornea şi D-na Zoe Petre (spre exemplu) şi nesfârşitul şir de Elene care vine din adâncurile istoriei şi pare să aspire la nemărginire…

 • Daca_nu_nu

  Acesta este răspunsul meu pentru Dvs., rânduit după cum m-au ajutat etatea şi priceperea:
  Bărbaţii sunt „lichelele”, spuneţi Dvs. Posibil. Iar eu nu vă contrazic.
  Pentru că -- azi! -- nu prea văd o femeie în stare să fi trecut din postura executantului în postura strategului…
  Nu spun că n-au existat femei capabile s-o facă. Doar că eu nu le-am văzut…

 • maria

  @ Daca_nu_nu

  Sperand ca am inteles bine semnificatia, as imprumuta de la un simpatic “coleg” de Blog expresia “problema este cotoioasa”, din multe puncte de vedere.
  Unul este ca, prin forta majora, parerile mele sunt de principiu. Pentru mine, blonda-bruna si roscata sunt trei cucoane care merg la coiffeur. Daca am inteles bine (si-mi doresc, nu), ele ar mai merge si printre niste asternuturi, dar ca sa faca asta presupun ca nu sunt specializate in deschidere fortata de usi. Dupa aceea, sa nu le condamnam ca sunt femei convinse ca “li se cuvine”…
  Elena din adancurile istoriei era, in opinia mea, o frumoasa gasculita, cat despre barbatii epocii, cu respect vorbind, erau minim niste caraghiosi daca este sa credem ca s-au macelarit intre ei avand-o pe ea ca motiv initial.
  Elena, de trista amintire, a ajuns sa aiba un rol atat de important in nenorocirea noastra lasata de cine, de maica-sa ?!
  N-am spus ca “barbatii sunt lichelele”, am spus ca procentul lor este foarte mare si al femeilor neglijabil.
  Am afirmat ca femeile de prestigiu nu pot trece de bariera inaltata in calea lor si adaug, este o “specialitate pur romaneasca”. Nimeni nu ma va convinge ca ele sunt pe cale de disparitie, daca nu chiar specie disparuta, iar ” drepturile” de care vorbeati au iesit de pe hartie si s-au impotmolit in noroiul pe care a fost construita bariera.
  Recitind ce am scris, imi dau seama ca acuzatiei de misoginism ar trebui sa i se alature alta dar si curajul meu are o limita…

 • Daca_nu_nu

  @) Maria
  Sigur că e cotoioasă. Dac-ar fi fost mai simplă, am fi rezolvat-o într-o singură frază. Dacă n-ar fi, nu s-ar povesti. De-aceea-i bine să se povestească, anume să se (mai) limpezească, deşi…
  Acuma, ce ţine unul sau altul în aşternut, asta nu m-a preocupat niciodată. E treaba fiecăruie. De aceea nici nu m-am dus cu gândul atât de departe.
  Eu m-am oprit asupra a ceea ce am văzut cu ochii mei: femei incompetente ţinute pe funcţie pe considerentul că „trebuie să fie şi femei” ori că „nu poate fi înlocuită pentru că are numire”. Mi se pare aiurea (ca să nu spun un abuz).
  Sigur că există femei capabile. Sigur că iniţiativa lor este mai des blocată decât aprobată. Sigur că şi eu cred în ele. Dacă vor avea puterea să treacă de cele care le cheamă la ordine din te miri ce motive şi răspund la proteste prin te miri ce motivaţii legate de natură…
  Eu cam atât am avut de spus. Am spus mai multe la faţa locului.

 • maria

  @ Daca_nu_nu

  Nici eu nu stiu cine se afla in spatele nick name-lui pe care vi l-ati ales. O idee imi venise dar s-ar putea sa fie gresita, cum gresita pare sa fie si prima impresie pe care mi-ati facut-o. Cat despre mine, intr-o viata anterioara (pana acum vreo doua saptamani !!…), eram barbat si m-am certat rau cu D.stra.
  Revin, prozaic, la # 14 :
  Chestia cu “procentul roz” este cum sigur stiti dictata de U.E. Nu exista scurtaturi si cum Romania sta rau in capitol, vor urma surprize de toate felurile, putine sau deloc pe gustul nostru. De altfel, in zapaceala punerii tempestive la punct, s-au creat si pe la altii situatii de necomentat…
  Aia cu “numirea” nu este o aiureala, mi se pare a nu stiu cata lipsa de consideratie si respect fata de inteligenta celor opriti la bariera.
  Cu bine, ne mai auzim…

WP Admin