≡ Menu

Un interviu cu Roger Pilon – foarte lung, dar foarte bun

Roger Pilon este unul din constituționaliștii americani de marcă – Vice President For Legal Affairs la CATO Institute, director fondator al Centrului pentru Studii Constituționale al prestigiosul think tank libertarian și editorul fondator al publicației Cato Supreme Court Review. Mai multe informații AICI.

Sunt mândru că Roger și soția sa, Juliana, mă consideră unul din prietenii lor. În acest lung interviu apare o viață cu multele ei “ingrediente”. O viață a gândirii și o viață a trăirii. Și mai presus de orice, o viață foarte americană.

Poți fi în dezacord cu o idee sau alta a libertarianului Roger Pilon, dar nu poți să treci cu indiferență pe lângă ideile sale.

O minte strălucită care face lumină în jur.

Roger Pilon Photo and © CATO Institute

Roger Pilon
Photo and © CATO Institute

 

Interviul AICI

 • Dezideriu Dudas

  La revolutiile trecute ne puteam plange dupa ce muream. Ca altfel ce mai chichirez revolutia ? Acum trebuie sa ne plangem inainte ca altfel pierdem ritmul….Aici, ref. la timpul afectat de spatiu….

  Prima reactie la acest “lung spatiu”, dedicat lui dom’Roger : O pierdere pentru inginerie si un castig pentru muzica.
  ARGUMENT : “Sway , Ritmuri demonice” ( povestea lui Rolling Stones ) de Lazar Zachary
  Partea I, Motto : “Energia este desfatare eterna” -- William Blake, din “Cununia Raiului cu Iadul”
  Partea IV ( integral ):
  Intrebare : Crezi in Dumnezeu ?
  John Lennon : Da, cred ca Dumnezeu este ca un rezervor de curent electric, ca o centrala electrica, un rezervor de electricitate. Cred ca e puterea suprema, ca nu este nici bun nici rau, stang, drept, alb sau negru. El doar exista. Iar noi captam aceasta sursa de putere si facem ce vrem cu ea. Asa cum electricitatea poate omori oameni in scaunul electric sau poate lumina o camera ( dintr-o conferinta de presa care a avut loc la Montreal, in decembrie 1969 – N.M., ACTUALIZATA 2017 : CONFERINTA DE PRESA S-A TINUT DIN NOU, “DUPA 20 DE ANI”, LA HOTEL INTERCONTINENTAL, LA BUCURESTI, DIN TARA CARE “ARE CAPITALA LA B….”, CAND E DE BINE, SAU TARA CORUPTA, CAND E DE RAU…. )
  CRONICA : “ Lazar descrie stralucit fragilitatea unei epoci in care fiecare individ sub treizeci de ani credea ca este o exceptie, un muzician, un fugar, un artist, un star ( Publishers Weekly )

 • Vasile Gogea

  Mulțumesc, Dorin!
  A trebuit să fac un mic efort (apel și la dicționar), dar a meritat!

 • neamtu tiganu

  Sure, the ’40s and ’50s had their politics—but not the “politicization” of almost everything, like today. Just look at tapes of TV shows from that time, especially of comedians. And songs were mostly about love—imagine that! I could write a whole book about the differences, so let me just say this.
  *************
  Let’s talk about women.. Ce credeti ca va face Frau Merkel?

 • Dezideriu Dudas

  Dom’Vasile, la noi, cei „zvelți” de la „spirele harete” ( de la „solenoid”, da’ nici ’Leana nu mai e ce-a fost…), da’ nu uomu’ ci universitatea ( nu scriu pentru cine, că mi-e că-mi scapă o literă-n plus și, și-n paranteză, și nu merge greamatical, paranteză-n paranteză…), efortul a fost minim. Dom’Google a luat ( Umberto Eco ), da’ și a dat ( fie-i numele lăudat ! )…DOVEZI :
  1. In anii ’50-’60 politizarea era mai mică -- de infanterie…
  2. Scrisoarea de recomandare a lui Milton Friedman, pasiv si nu activ !!! -- Începuse artileria….
  3. Când a început lupta pentru drepturile omului, libertatea economica a fost mai puțin importantă decât libertatea politică si civilă…- Primele încercări ale războiului nuclear…
  4. Conferința “Libertatea economică și sistemul judiciar”…- Incepuse “pacea post-război nuclear”….Ne dați, ne dați, “Pace”, da-i cam fierbinte..…Ca să ne mai hodinim nițel, nu mai băgați putin “război rece” ? Merge la fix cu caviaru’….

  Totuși, tot cu Banu’ e mai tare….Fiind vorba de un Ban mic ( 2 Lei, ne-urmăriți de leoaice…), am cumpărat cartea de care scriu mai jos, pentru a fructifica odata “cronica”despre “fragilitatea acelei epoci”….Când am văzut că dom’Roger a renunțat la inginerie și “s-a dedat” la mozică, in “spiritul fragil” al iepocii, chiar daca pasager, mi-am zis că e momentu’ ( daca ieșea inginer, rata libertarianismul . Aista “se dă” doar la municitori, cel mult la maiștrii, da’ numai la cei vigilenți …)….M-au șocat citatele extrase dimineață. Mai dau unu’ acum :
  PARTEA A TREIA -- Motto : “ Nu știi niciodata ce e de-ajuns decât atunci când știi ce e mai mult decât deajuns “ – William Blake, in “Cununia Raiului cu Iadul”
  COROLAR I – Vasile Gogea : Remember Teodor Rusu….
  COROLAR II – Dorin Tudoran : Remember Imre Nagy – Albert Camus

 • DG Ontelus

  ei da lasă// ce-o să se-ntâmple n-o să mai putem separa viața de tehnică/ nicio problemă bro când te vei îmbolnăvi ca să scapi de durere/ bagi morfină grup care va fi cum îs zahărul și sarea acum și gata/ o să trăim două sute de ani pe puțin cu creierul cipat/ matrixat cu suflețelul zombificat ce mai perspective mesmerizante/ trăibile în buclă bro hai ia cu muștar și-o să-ți treacă lasă caterinca/ nu mai ține la panțuru zi mersi că te lasă aștia în viață/ ce mai faci și scheme tu nu vezi cum e mersu cu universu și progresu/ n-ai privit la camil ressu interesul poartă fesu/ ăia au spus-o la congresu protejând și faciesu/ mais je suis déçu moi non plus avec michel calabru jusq’à tartu/ ok ciocu mic și joc de glezne

 • D.Alex.

  Nu știu prea multe, dar măcar atât știu și eu. Constituționalismul este american. Nu că n-ar mai fi existat niște juriști remarcabili și pe mult prea Bătrânul Continent, dar azi nu prea mai au relevanță, nicăieri, poate cu notabila excepție a Germaniei, din motive de ordine proiectată pe jumătăți de secol.
  Dar poate greșesc. Să vezi în România specialiști în materie, se spărie gândul neînfricat, nu alta. De par ex, acest domn Pilon nici măcar nu și-ar putea imagina că un stat (în Burkina Faso un căpitan care lupta pentru auto-suficiența alimentară a camarazilor-cetățeni a sfârșit-o prost, deși începuse cu ceva rezultate demne de România, fie și doar prin aceea că dorea neapărat să trimită, pe lângă Gagarin și Prunariu, și vreo 2 burkinofasieni în Cosmos), prin lumpenii săi de la vârf, poate confunda sistematic aspectul procedural, al luării deciziei, cu principiile constituționale din care derivă tot, anume că Securitatea ia decizia și poporul devine suveran prin obediența exemplară.
  Adicătelea CCR face ce n-a făcut nici CSAT, în inteligența lui alb-bolșevică. Ultimii recunosc anume că sunt infractori, lumpen-internaționali, deci acuză fără glas caducitatea ordinii legale și apoi o ocolesc fără fasonuri. Primii susțin, prin ultima decizie, că ordinea legală este obsoletă, din moment ce nimeni nu poate chestiona aspectul obiectiv al luării deciziei politice, prin fentarea birjărească a oricărui proceduralism. Care nu este simplu contencios. Chestii de universitari cu grade.
  Așa deci, marile spirite se întâlnesc, totuși! Niciodată cu americanii, cam prea discutidori, cum s-ar zice. Până la bani.

 • D. Alex

  Pluralismul informat si activ,care pare ireductibil de multe ori,este imbatabil la cele 13 foste colonii.Dar tinde si spre paralizarea, apoi simplificarea excesiva a deciziei. Interesant, si sigur complicata de prea multe nuante, aceasta pozitie.
  Imigratia(plus azilul) si indecizia judiciala (si pasarea chestiunii spre celelalte ramuri constituionale, deci extinderea competentei si teritoriului executivo-legislativului, a guvernamantului, fara acoperirea Constitutiei), doua chestiuni esen’iale pentru aceasta ramura de libertarianism, deja de acum sunt hotaratoare pentru intreg mecanismul newtoniano-planetar al siguratecii Americi.Adaugirile la Constitutie, neconstitutionale, cel putin in spiritul federalistilor, asta imi aminteste de planeta pe care CSAT si CCR rescriu legile fizicii in scopul pur si dur al lui Abetissez-vous securist-inept.
  Foarte frumos, dincolo de parcursul de viata fantast-pragmatist al acestui domn. Acum are sansa sa isi verifice a plein feu convingerile de decenii.
  Eu unul sunt convins ca transarea indeciziei remanente, intre nativi si straini, va duce la implozia mitului american. Si explozia celorlalte planete pitice,mai colectivist-unitare inconstient, prin ricoseu.Important este sa nu mai ramana si-n final vreo coada imbarligata pe acolo, sa se inceapa cu explozia si nu cu implozia magico-mitica…

 • Raoul

  Faptul ca Dl. Pilon stie bine, inteleg eu, problematica atat de intortocheata, desi simpla a fostului spatiu sovietic este semnificativ. In privinta laturii sale rationale, sau rezonabile, cum ar fi cointeresarea asspectelor economice la problematica drepturilor omului. Dar si in privinta statutului, sa-mi fie cu iertare, cam de nisa al acestui tip de libertarianism.
  Acum cativa ani am cunoscut un individ, colorat de ochii verzi ai colegilor sai care-si cauta acum un aliat in lumea larga, si un director Puppets de Ciorogarla, care (trecem peste faptul imund ca pretindea ca reprezinta o firma de medicamente oncologice), nitam-nesam, imi delara ca el este libertarian.
  Provocator, in stilul inteligentei de radio-sant, zic eu. Dar ulterior m-am gandit ca stia el ce stia, desi nu parea. Pai cine sunt cei mai mari libertarieni din tarile romanesti, daca nu ochii verzi (cei albastri vaneaza harnic anarhisti, si sindicalisto-consevatori, libertarienii le depasesc puterile prea limitate, si oricum posterioare primilor),in sensul restrangerii exemplare a portantei guvernamantului (daca nu pana la substituirea sa ssimpatetica), dar mai ales al Statului de Drept non-divin?
  Atunci am inteles ca ei aveau dreptate, si eu greseam. Sigur, nu vreau sa jignesc convingerile Dlui Pilon, dar ma gandesc ca totusi aliatii americani trebuie sa conteze mereu pe puterea clonarii a una sau doua gene verzi-pure/dusmani naturalizati in discutiile oficale si mai ales oficioase. Universitarii sinceri nu conteaza in discutie, ca tocmai se mutasera prin State.

 • Raoul

  De fapt, acum realizez mecanismul para-constitutional care ne invata cetatenia romana. Securistii romani zisi interni ii protejeaza pe cei externi, care lucreaza doar in scopuri de distrugere a puterii de stat care nu este a lor- si deci centrati pe cetatenii pe viata romani (le-ar lua si cetatenia, dar asta este unicul lucru pe care Cosa Nostra securista nu il poate face)-, si asta nu se poate face fara parazitarea lor. Inclusiv, si mai ales financiar-economica.
  Doar asa se explica circulatia turnatorilor cu tot cu dosare si familii spre zone intangibile, auto-secretizate, amenintarile directe si indirecte pe care javrele interne le profereaza si le aduc la indeplinire, uneori, celor care au atins punctul nevralgic al singurei puteri de stat valabile, desi ilegitime, intern si extern, doar asa putem intelege de ce banii negri trec prin banci straine, dar cu personal romanesc, incepand cu cea Centrala, fraudele cu asigurari, fonduri mutuale, retrocedari, pana la retrocedari de TVA si dracu’ singur mai stie pana la ce nivel de abjectie pot cadea psihopatii care folosesc puterea de stat romana in scopuri pur mafiote.
  In fine, doar asa putem intelege de ce nu avem crima organizata reala, Mafia si cea de tip ex-sovietic, desi foarte multi oameni mor cu zile, si multi inseamna enorm de multi: pentru ca statul indeplineste functiile acesteia.
  Amenintarea a devenit un sport, care inseamna ca spiritul securist s-a extins la nivelul intregii societati romanesti, indiferent de resedinta indivizilor-oameni-cetateni. De aceea nu mai avem nevoie de dusmani, indiferent de pozitia prezumata sau reala a acestor dusmani.
  In fine, cutremurele reale sunt cele care sunt ascunse. Neanuntate prin aplicatii bune doar pentru mobilizarea inteligentilor contra Ciumei Rosii. Reale, doar ca puricii ei stau domneste pe sobolani din CSAT.
  Prin prezenta va anuntam ca un asemenea cutremur a avut deja loc. Si Statul Securist si-a pierdut definitv fata.

 • DG Ontelus

  interviul// luat acelei persoane a impus noi standarde profesiei de jurnalist/ toate manualele îl citau era un must read pentru oricine ar fi fost interesat/ de acest domeniu vulcanic imprevizibil dar dătător de cunoaștere incomparabilă/ altfel a lumii și meșteșugul exemplar al întrebărilor dublat de răspunsuri/ năucitoare mirobolante euclid-empedoclean formulate/ au asigurat o glorie nemaiauzită acelui interviu ecoul jocului sublim de/ întrebări și răspunsuri răsună și astăzi în conștiințele oamenilor

 • DG Ontelus

  povestire// întâmplare/ ignoranță/ frenezie

WP Admin