≡ Menu

Un imn național rasist?

Photo-blog-7-150x150[1]National Association for the Advancement of the Colored People (NAACP) a cerut înlocuirea imnului național. Alice Huffman, Președinta NAACP din California, a explicat de ce: “It’s racist. It doesn’t represent our community. It’s anti-black people.” (AICI)

Jason Nichols, invitat al lui Tucker Carlson, pledează și el pentru înlocuirea imnului din aceleași motive invocate de NAACP. Deși profesor la University of Maryland, s-ar părea că Nichols nu știe despre ce sclavi este vorba în imn. Încearcă să-l ajute Russel Alexander:

“The ‘professor’ is mistaken. The National Anthem is a song about Americans refusing to be slaves. The ‘hireling and slave’ of the third verse refers to the Hessians who were hired mercenaries and the British subjects who submitted to the tyrannous King in trying to deny Americans the freedoms inherent in humanity and recognized in British tradition.

If the ‘professor’ taught his ‘students’ properly, then this verse would be very unifying. It would show that the United States was founded on the refusal to be slaves, and so those who overthrew the institution of commercial slavery, both black and white, were in the same, essential, American tradition of opposing and refusing to submit to slavery. Neo-Marxists, like those who have clouded this ‘professors’ mind, hide this key to the American character, because slavery is the gist of their goal.”

Cine să aibă dreptate – Alice Huffman și Jason Nichols sau Russel Alexander și Tucker Carlson? 

În august, Jefferson Morley semna în ALTERNET un text care avea să reaprindă vechi controverse pe tema imnului național american pe care îl consideră “un simbol al neoconfederaților” (“In short, neo-Confederates elevated “The Star-Spangled Banner” from patriotic tune to national anthem as a way of honoring southern slaveowners’ rebellion.”), dar adauga: “We don’t need to junk the national anthem the way we need to junk the “justice” of Roger Taney. But as Governor Hogan said, we might start by “properly acknowledging our past.” (AICI)

Invitat și el de Tucker Carlson, Jefferson Morley schimbă oarecum macazul: nu cuvintele imnului ar constitui problema, recunoaște că nu există nimic rasist în ”The Star-Spangled Banner”, dar faptul că a devenit imnul național al Statelor Unite grație eforturilor confederaților și al urmașilor lor este un fapt care trebuie cunoscut. (AICI)

Numai că drumul de la cunoașterea unui fapt la eforturile de a renunța la imnul național pe motiv că e “rasist” a fost deja parcurs. Vom vedea cu ce folos pentru o țară sfâșiată și de lipsa de empatie a unora, și de corectitudinea politică a altora.

Poate că într-o zi — mai știi? –, Alice Huffman va găsi resurse financiare și “voință politică” la cele mai importante pârghii în stat și va alcătui un grup multietnic de rapperi care să dea Americii noul imn național, cel care să “reprezinte comunitatea noastră” în absoluta ei integralitate de mare creuzet, un imn care să transforme o metaforă (The American Melting Pot) într-o realitate mulțumitoare pentru toate părțile interesate.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 

 • Dezideriu Dudas

  Sunt impresionat. Recent mi-am reluat studiul asupra unui concept extrem de complex pe care trebuie să-l termin de diseminat, clarificat și definit, « să nu mă termine el pe mine »…. : Tehnica Consonanței Fractale – TCF. Nu mă așteptam ca tehnica moștenită în « context Curzio Malaparte » ( întâietatea tehnicii in fața contextului ….) să-mi ofere cel mai apropiat termen consonant cu TCF, via SUA : MELTING POL, care reprezintă, în traducere româneasca, atât CREUZET cât și MOZAIC, dar și o formă de « traducere mică », TOPIRE…..Nu ajungeam aici dacă nu treceam prin « vulcanul Brâncuși » : « Dilemele se rezolvă prin unificarea contrariilor ». În week-end voi cauta ingredientele “vulcanului american” prezentat de d-nul Tudoran în postare

 • Dezideriu Dudas

  MELTING POT ( în penultimul rând din materialul d-lui Tudoran )

 • AdiR

  Din fericire rasismul este functional peste tot, cu exceptia Chinei noastre dragi, pe care am neglijat-o constient. Sa intri in Orasul Interzis, sa intelegi lucruri interzise, sa ai bani care sa interzica majoritatea natiunilor civilizate barbar de la jocul puterii global, asta este ultima lectie care va dezangaja protectorii nostri de la stupida lor cruciada, imperialista evident, a statului de drept cvasi-divin.
  Dar asta nu va insemna decat ca banii chinezilor nu ne vor gasi deloc, noua ne plac gratificatiile morale, confucianist-securiste, fie si acelea cand ii vom fi substituit la Voda Cerna, cu firmele noastre organizae criminal, intru propasirea materiala si spirituala a unor radiati de pe harta lumii civilizate.

 • AdiR

  Domnul Tudoran nu acceptă că toți membrii lui Confucius Instiute sunt oameni de bază rejectați de ruși, din motive de inutilitate. Dar asta a servit organelor țărănești, românești.Patrioate, ca singur motiv factice de ascensiune socială. Mediatică.
  Dar a venit și timpul irelevanței. Fărăca americanii cei democrați să aibă habar.

 • AdiR

  Când eu cânt Deșteaptă-te române, sunt singur. Nu sunt la meci, oricare, nu mă asociez cu nevoiași ai ființei, nu agreez nelibertatea celor care care donează tot ce trebuie pentru viață.
  Acum nu se mai poate cânta așa ceva, nici urla, nici gânguri.
  Dacă o gândești, ai pățit ceva. ”Deșteaptă-te române” este cel mai autist imn care se îngână încăpeste tot.
  Până când niște bravi securiști nu vor fi arătați drept frumoșii nebuni ai altor tărâmuri, și eu știu vreo 5 vinovați pentru toate generațiile de popi care ridică slăvi întunericiților, soborniceasca noastră națiune teroristă, inocentă aparent, nu va scăpa de ”accidente”.

 • AdiR

  Nenumărați indivizi, că nu le pot spune oameni, au fost martori la ce am fost eu martor.Nimeni nu a făcut nimic, nu a zis nimic, nu a tras vreo concluzie. Niște gunoaie securiste locale s-au invrednicit să îmi ceară scuze, dar în batjocură.
  Dacă asta este în regula, este în regulă, ca națiune. Dacă nu, așteptați-vă la tot felul de ”accidente”.

 • Dezideriu Dudas

  Mercenarii germani ( Hessians ) , în acest context, sunt de aceași parte cu cei pentru care „sclavia este esența scopului lor” ? Sper să fie doar o lipsa tehnocrată a mea, adica un neajuns al meu în atingerea negreșismului în raport cu limba engleză, unde par a fi „psd-ist” sadea, adică „greșit”… Măcar pnl-ist ( alde-ismul si pmp-ismul par a se compensa reciproc….in greșeală, respectiv negreșeală…) sau alte-alea ar fi mai puțin greșit…, că usr-ismul pare a fi mai mult ca tehnocrația….
  PS : „MELTING POT-ul” status-quo-ului definit în mesajul postarii d-nului Tudoran pare a fi : « o țară sfâșiată și de lipsa de empatie a unora, și de corectitudinea politică a altora ». În acest context cred că se poate spune că hienele, oricâtă forță de sfâșiere ar deține, n-ar avea nicio șansă în fața « leilor sănătoși » sau a celor necuprinși de plictiseală și suficiență …. Până la urmă, în „democrația junglei”, o hienă = 1 vot, un leu = 1 vot, de unde, o mare dragoste a tuturor pentru…, iepuri. Nu tu forță de sfâșiere, nu tu plictiseală….

 • AdiR

  Iti trebuie multa imaginatie sa consideri imnul american drept rasist, plin de stele statale cum se prezinta cuceritor (in fond e treaba lor), dar si mai multa imaginatie, paradoxal, se necesita atunci cand vezi imnul revolutionar romanesc debarasat de stelele sale pernicioase, incompatibile cu originalul.
  Dar problema pare sa fie, la noi, si nu la americani, ca totul statal este construit in imaginar revolutionar, prin el, si nu pe baze medii, comunitarist-solidarist mijlocitoare, cumpanite.Daca este adevarat, atunci putem intelege altfel prezentul nostru revolutionar, asteptat de toti, si malformat de unii foarte militanti in autismul lor de gasca pretins umanista.
  Doar la noi un stat, dorit land de unii celebri si deloc populari, isi privatizeaza activele unor componente etatiste, si nu vede nimic contradictoriu in asta. Doar aici statul este mandru de imnul sau, in timp ce pune de-o pastisa de revolutie Che Guverista, inspirata ideologic char de ministrul propagandei guvernului care a privatizat altor state ce era viabi economic.Doar aici contnuam azi Revoltia, nu pentru libertate, nici eliberare, ci pentru detasarea finala de stat, si societate civila( cea sindicalista, nu orto-parelnica), si asta cu armele pretinsei teorii economice matematizabile la virgula nimicului ramas ca rest.Si, intamplator, l-am uitat pe Che, dar am dat peste tovarasii instelati ai acestuia din Sierra Maestra autohtona, prietenii necultivati ai unor sociologi fara de carte, dar crescuti in disciplina si onoarea demult pierduta a simbolurilor decaderii nationale. Atat de mult, mut si profitabil intretinute sarbatoresc-folcloric.
  Pai atunci sa renuntam la orice forma de agregare sociala, financiara, statala, si sigur vom reveni la imn ca la ultima salvare din autismul tineretii vesnice, devenita, auzii, conditie sociala (adio pensii, ce bine!), gratie militantismului casi-umanist al contactului plin cu oamenii muncii si nemuncii deopotriva.

 • AdiR

  Dragii nostri aliati americani nu au profesori universitari proletcultisti liberalizati brusc,dar se pare ca nici la ei cunoasterea dedicata acestor iubiti dascali deloc onorabili corespondenti (nu ai Academiei, oricare) nu face progrese.Asa bunaoara, indiferent ce inseamna la ei american, constitutional, la noi roman este inevitabil dotat cu o nuanta metafizica clara.Imnul nostru face revolutie cu aceasta trasatura a fiecarui cetatean viitor, nu cu neamurile, partidele, gastile, pilele si iobagii proprii.
  De aici incolo vedem ca statu nost se bazeaza, structural prioectat, pe universalismul rational-legal plus ceva metafizica vitala, in timp ce realitatea celor care l-au infestat este a particularismului traficului de influenta, nelegitim prin excelente.Impozite sa platim organe sa avem, si ne numim stat modern, curat constituional, parca asta ne spun cei care fac parte dintr-un grup bine si subtil organizat care sapa la temelia filosofiei nationale. Bani sa fie, publici, ca aproprierea lor se face prin diviziunea muncii. Unii omoara capitalul autohton, altii asociatiile veritabile, neinfiltrate, unii distrug legea din interior, din conceptie, altii o aplica dupa cum au invata in grupul lor secret de studiu, unii creeaza fantose, clone si lideri monumentali de prostie laudata constant, altiile fac partie, prin arestari ori chiar prin deforestari.
  Acelasi grup, aceiasi oameni, unii inca in activitate, aparand Constituia pe care nu o cunosc, nici nu au cum, doar nu au primit ordin in acest sens.
  Uite asa Revolutia machiata, de la 89 la cea guvevarista, a societatii civile, a preasfintilor, a fiscului, a cursului de schimb la vanzari de active simbolice si reale, Revolutia imnului nostru ramane mereu in fundal, ca rapirea din serei pe peretele mucegait.Si tot asa si speranta noastra de viata, comuna, banala, oricum ar fi putut fi ea.Si nu va mai fi deloc.
  Macar asa nu va mai fi nicio diferenta intre fizica meritorie la si pentru altii si metafizica traita, a noastra si pentru noi. Aleluia!

 • AdiR

  Acum, pentru că nebunia discreditărilor jucate, a resentimentelor și a neplacerii conviețuirii dintre escroci a căpătat dimensiuni de psihodramă de grădiniță, aș zice așa. Cum nu pot să-i fac pe acești actori de-o viață, de cea mai joasă speță actoricească, dar nu și statală, plătți deci ca pentru mai multe vieți evazionist-mafiote, să plătească impozitul și amenzile, dobânzile și tot calabalâcul financiar-bancar tolerat de organe, la ordin, atâta vreme, deci nu pot să le distrug visele de infractori de stat, pot să spun ceva despre mine.
  Eu am început să gândesc ca primitivii, prin analogii, asemănări, metafore și semne. Singurul meu amestec să fie ăsta; cel care apără Constituția, cu fața lui elegantă și plină de distinctii transmise ierarhic și binecuvântate de colegii sfințiți la vreme, acel erou neștiut, minunat, nu știe că are un geamăn. O clonă, creată de dușmani, și plasată la concurență, tot în aceeași pădure nefericită, plină de fantome dușmănoase,crește în grad și anvergură spiritual-statală.
  Dacă i-am înlocui, eventual cu o altă avansare la excepțional, înlocui unul cu altul, psihodrama națională ar continua cu aceeași vigoare patriotică, banii nemunciți și prestigiul celor care s-au dus la Sorbona să declare pactul dintre doi titani, de coabitare neștiută, drept un avans excepțional al dreptului constituțional după asumarea unui stat de drept total neconstițional, de un alt corifeu al universității recunoscute internațional drept model subversiv, deci astea plus emoțiile prostimii netrecute pe la organele metastazante vor trece în literatura, proza scurtă dar fatalmente înnobilantă a viitorului cosmopolit român.
  Iar psihodrama unei națiuni se va pierde în analele psihiatriei gradate a inițiaților abisurilor, nobelizate pe loc și fără dezbateri inutile.

 • Vasile Gogea

  Toate Imnurile -- nu numai „naționale”, ci chiar „internaționale” (extrema reprezentînd-o chiar „Internaționala”!) -- „includ” și „exclud” ceva.

  Chiar în Imnul Uniunii Europene -- muzica: Beethowen, textul: Schiller -- ultimele două versuri sună așa:
  „Cine n-a simțit iubirea
  Plece dintre noi plîngînd.”

  (Ca să nu mai „interpretez” și faptul că este în întregime… german!)

 • AdiR

  Este perfect adevarat ce spuneti dvs., foarte pe scurt. Nu vreau sa fiu nepoliticos, si nu sunt, dar as spune mai mult decat simplul fapt ca fiecare imn include ceva ireductibil la orice altceva. Cu excep’ia libertatii.
  Cat despre iubire, sa-mi fie permis sa remarc anume ca lumea s-a intors cu dosul in sus, de ceva timp, si deci cuvintele lui Schiller suna concomtent a invitatie la liberare si plangere fata de iubirea resimtita.Anume, cine a simtit iubirea stea cu noi plangand, cam asa de tare s-a schimbat mentalul umanist, pe cand celalat a devenit economist (in toate sensurile, inclusiv ±politic±).
  Adica iubirea ramane si azi singura non-imperialista, inclusiva, doar ca va incepe sa se excluda pe sine, incet-incet, din lumea oamenilor.

 • AdiR

  Ca tot mi-a revenit cinismul pierdut, daca arestam o duzina de indispensabili ai patriei unite cu Europa, doar o duzina, fie si doar pentru fals (in acte, intelectual, uz de fals, transmitere si difuzare de informatii false etc), desi dosarele lor striga la stele sa fie bagate pe rol, chiar si dupa prescrierea unor fapte de negociere ilicita, antinationala si idioata,
  putem plange linistiti impreuna cu Germania. Nu si cu Austria.

 • AdiR

  Ar trebui, poate, sa si argumentez cate ceva. Eu nu pot face asta, deoarece eu posed argumente partiale. Dar va asigur ca statul roman, vigilent, va da publicitatii, asa cum a promis un tovaras care nu stie exact in ce land se afla, dessourile evenimentelor din 15 noiembrie 1987.
  Va asigur, din start, ca sunt niste falsuri bine organizate, cu scop de a scoate agentura nemteasco-ruseasca drept vinovata pentru revolta pe care o stiti mai bine ca mine.Este doar un exemplu, care va oculta adevaratele responsabilitati, si privind trecutul, si viitorul.
  Intrebarea este de ce marea putere europeana accepta falsurile astea, plus implicarea sa in Hub-ul, portul cibernetic de interese mondiale, serpesti si fatale austriece (cu tot cu cele cultural-umaniste recunoscute, din pacate).Eu pariez ca vom plange. Si foarte singuri, din pacate.

WP Admin