≡ Menu

Un fals cu picioare foarte scurte

În vreme ce unii încearcă să limpezească niște ape tulburi, alții continuă să le tulbure.

În numărul 553, din 3 decembrie, a.c., al revistei “Observator cultural”, sora lui Mihai Botez, dna Viorica Oancea, publică textul de mai jos:

 “Stimate domnule Şimonca,

Revista dumneavoastră a publicat  o „avanpremieră“ la volumul Eu, fiul lor de Dorin Tudoran. În avanpremieră, era prezentat un fragment din prefaţa dlui Radu Ioanid în care se preciza că Mihai Botez „pînă la proba contrarie, pare să fi fost o sursă a DSS, care nu a semnat un angajament, dar care, fiind ofiţer DSS, a dat informaţii în clar“. Întreaga argumentaţie a acuzelor împotriva lui Mihai Botez se bazează pe această aserţiune.

La vremea respectivă, mi-aţi oferit, cu corectitudinea jurnalistică pe care alte reviste nu au avut-o, un spaţiu pentru dreptul la replică şi-un spaţiu în rubrica „Opinii“ de pe site-ul revistei Observator cultural. Pornind de la adevărul simplu că o informaţie despre apartenenţa sau nu a lui Mihai Botez în structurile informative ale fostei Securităţi nu este secret de stat şi nu atinge siguranţa naţională, am făcut o cerere la SRI, în care am cerut să se caute în arhivele lor şi în alte documente dacă există vreo informaţie în acest sens.

Răspunsul de la SRI, Sectorul „Relaţii cu Cetăţenii“:

  „Doamnei Viorica Oancea

Municipiul Bucureşti, strada Tudor Arghezi nr. 52, sector 1

Nr. 70641 din 15.11.2010

Ca urmare la solicitarea dumneavoastră formulată în memoriul nr. 70641 din 04.11. 2010, vă comunicăm că, în urma verificărilor efectuate în documentele de evidenţă gestionate la nivelul instituţiei noastre, domnul Botez Mihai nu a fost identificat ca făcînd parte din fostele structuri de informaţii şi/ sau din Serviciul Român de Informaţii.

Cu stimă,

Şeful Sectorului

ss indescifrabil“

Vă trimit, aşadar, acest răspuns de la SRI şi anexez documentul în original, cu rugămintea de a-l publica, pentru dreapta informare a cititorilor revistei Observator cultural. 

Cu mulţumiri,

Viorica Oancea

*

 

Dna Viorica Oancea comite un fals.

Nici în studiul introductiv semnat în “Eu, fiul lor”, nici în fragmentele apărute în “Observator cultural” (nr. 539, 26 august, a.c.,http://bit.ly/i9aIcl), dl Radu Ioanid nu scrie despre Mihai Botez, cum afirmă calomnios  dna Oancea, „pînă la proba contrarie, pare să fi fost o sursă a DSS, care nu a semnat un angajament, dar care, fiind ofiţer DSS, a dat informaţii în clar“, ci “pînă la proba contrarie și bazîndu-se exclusive pe documentele din dosarul lui Dorin Tudoran, Mihai Botez pare să fi fost o <sursă> a DSS care nu a semnat un angajament cu Direcția I sau cu UM 0800 SMB și care a dat informații DSS <în clar>.”

Sintagma “fiind ofițer DSS” este o invenție frauduloasă a dnei Oancea.

Răspunsul SRI către cererea dnei Oancea lămurește o cu totul altă întrebare, pe care dl Ioanid nu a formulat-o.

Printre anexele publicate în “Eu, fiul meu” se află și un “Index de termeni și abrevieri cu utilizare frecventă în documentele Securității” preluat de pe site-ul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității – CNSAS:

http://www.cnsas.ro/documente/arhiva/Dictionar%20termeni.pdf

Cum a pretins în intervenții anterioare că a citit cartea la care face referiri — “Eu, fiul lor” -, dna Viorica Oancea nu are nici măcar scuza că nu ar fi luat notă de diferența între calitățile de “ofițer DSS” și “sursă”.

Orice discuție onestă presupune niște precondiții. Printre ele se numără buna-credință și capacitatea de a înțelege ce citești. Neîndeplinirea lor transformă discuția fie într-o pălăvrăgeală lipsită de orice noimă, fie într-o încercare de deturnare a atenției de la fondul problemei.

Un fals cu picioare foarte scurte și cu o viață pe măsură.

 • Nicolae Prelipceanu

  Imi aduc aminte că, o dată, in revista de tristă amintire “Săptămâna”, un critic aferent te acuza de un nu știu ce de-al lor, de pe la securitate, citând un text a cărui fotocopie era publicată alăturat. Numai că el cita una, iar în fotocopia alăturată se citea altceva. A, da, cred că nu era critic, era George Alboiu… Ei, vezi că istoriile se repetă? Istoria, poate, nu, dar istoriile da.

 • (varianata corectata)

  Domnule Tudoran,

  Cu grea si nefericita misie v-a mai insarcinat propria constiinta! Nereferindu-ma strict la articolul dvs. de fata, care insa isi are si el rostul lui in economia “intregului”, imi faceti impresia ca va luptati – cam singur! – cu toata mizeria din grajdurile dambovitene ale lui Augias, in care, de zeci de ani, s-a tot adunat (si inca se mai aduna!) mizeria produsa de mii de “conspirati” ori… de tot atatia mai deloc “deconspirati”. Cum nu puteti schimba cursul Dambovitei, pentru a matura dintr-o data tot gunoiul, prespun ca v-ati asumat un fel de maraton, echipat fiind dvs., minimalist, doar cu logosul, logica, talentul si simtul masurii.
  Imi doresc din suflet sa izbanditi, sa reusiti sa incheiati cursa victorios.

 • Dorin Tudoran

  @ Nicolae Prelipceanu:

  Da, imi amintesc… Salutari lui Mos Niculaie!

 • mariana

  @ D. Tudoran

  Daca-mi este permisa intrebarea, stiti cumva cate rude ( intre cele de sange si colaterali) avea Dl. Mihai Botez ?…
  Va doresc viata lunga, rabdare ingereasca si sanatate de fier !

 • Dorin Tudoran

  @ mariana:

  Nu, nu stiu cu exactitate. Oricum, nu doresc sa asociez memoria lui Mihai Botez cu asemenea actiuni lipsite de noima…

 • ceb

  Doamna Viorica Oancea insasi in raspunsul mai vechi (http://www.observatorcultural.ro/Un-raspuns-la-cazul-Mihai-Botez*articleID_24248-articles_details.html) din Observatorul cultural il citeaza corect pe dl Ioanid: “După ce a fost indignat de alăturarea lui Mihai Botez – dintr-un text publicat în România literară (Tudorel Urian) şi Lettre Internationale (N. Manolescu), compararea deci a lui Mihai Botez cu Adam Michnik –, Radu Ioanid va cita părerile, desigur mult mai autorizate în ochii domniei sale, ale lui Ioan T. Morar, observînd că Mihai Botez, „ca şi Silviu Brucan, pare să fi fost o sursă DSS, care nu a semnat un angajament, dar a dat informaţii «în clar»“ .

  Cum a ajuns acum sa citeze altceva e un mister. Or rea credinta.

 • Radu Humor

  Impresia mea e ca doamna Viorica Oancea a facut un mix intre ceea ce crede si sustine(?) Radu Ioanid si ceea ce a aparut in respectiva prefata.
  Nu este exclus ca forma initiala a prezentarii sa fi cuprins chiar acea formulare nefericita, inlaturata de autor sau de altcineva, iar doamnei in cauza sa-i fi fost prezentata varianta luata in discutie.
  Oricum , un subiect cel putin delicat( cam ca toate in care este implicata Securitatea sau actiunile ei ), cu atat mai mult pentru cei care au obligatia sa apere memoria si reputatia marelui disparut, la fel cum ar fi facut-o cu brio chiar el in conditiile in care cineva nu i-ar fi grabit plecarea .
  Iar tacerile celor cu raspunsuri cat de cat apropiate de adevarata si trista realitate a acelui act criminal au rolul de a adanci si mai mult misterul si de a provoca efecte precum cel la care asistam.

 • Dorin Tudoran

  @ Radu Humor:

  1. Ipoteza dvs. este absolut exclusa. Folositi link-ul din textul meu si mergeti la textul dlui Ioanid din “Observator cultural” si veti vedea ca sintagma “ofiter DSS” nu exista. Cum nu exista nici in studiul introductiv al cartii semnat de dl Ioanid. Alta varianta nu exista, deci nu putea fi prezentata dnei. Oancea. Este un fals ce-i apartine.

  2. Spre deosebire de dvs. nu-mi ingadui sa acuz pe nimeni de un asemenea act criminal. Caut doar puncte de vedere in legatura cu cele relatate de dna. Magda Botez, puncte de vedere venind de la persoane care prin functii/pozitii avute la momentul respectiv se presupune ca stiu suficient spre a prezenta un punct de vedere.

 • Radu Humor

  “Spre deosebire de dvs. nu-mi ingadui sa acuz pe nimeni de un asemenea act criminal. ”

  Eu acuz crima in sine , deoarece inca nu avem (si cred ca nici nu vom avea prea curand) numele criminalului, sau cui apartinea mana care a semnat actul de condamnare la moarte, sau gura ce a emis acel ordin :roll:
  P.S.
  Ipoteza mea merge mai departe de textele din “Observator Cultural” si de studiul introductiv la cartea dvs “Eu, fiul lor” :
  “Impresia mea e ca doamna Viorica Oancea a facut un mix intre ceea ce crede si sustine(?) Radu Ioanid si ceea ce a aparut in respectiva prefata.”
  Si uneori vorbele zboara …
  Si ajung pe la tot felul de urechi :roll:
  Iar efectele sunt imprevizibile !
  Dar cel mai bine ar clarifica lucrurile ce incep sa se incalceasca din ce in ce mai mult, chiar doamna in cauza, caci “tovul” in cauza n-are nici un interes.

  PPS
  Nu stiu de ce nu le-am putut spune niciodata unora “domni”, din moment ce era clar ca au ramas …tovarasi 😉

 • Dorin Tudoran

  @ Radu Humor:

  1. Sunteti sigur, aveti date ca este vorba de crima? Daca, da, dati-ne o mana de ajutor. Daca e doar o banuiala…
  2. Nu pot impartasi ipoteza dumneavoastra: daca ar fi existat o asemenea afirmatie, as fi auzit si eu de ea.
  3. Evident ca interpelari publice venite din partea doamnei Botez ar avea o greutate mult mai mare decat eforturile mele. Cu cat asemenea intrebari vor fi mai multe si facute in mod public, cu atat mai reale devin sansele unor clarificari.

 • mihai rogobete

  N-am intenşia să bat câmpii cu greaţă.(Mulţumesc, Florin Iaru.) Am fost martor foarte apropiat al unui caz, pare-mi-se, înrudit. O săptămână după ultima miuţă cu băieţii din faţa blocului, în toamna lui ’89, când abia împlinise 79 ani, acceptă ideea fiului său mai mare -- farmacist colonel şi şef al reţelei farmaciilor din sistemul de sănătate al armatei -- să se interneze la Spitalul Militar din Buc. pentru a se opera de prostată. Mi-a telefonat în ajun, anunţându-mă că trebuie să-şi facă o autopsie, nesurpinzându-mă, căci mă obişnuisem cu umorul în care-şi înveştmântase mândria despuiată de cei patru ani “la stuf”, prin Băndoiu, Periprava, Mărăşu, Aiud şi Gherla. Că era foarte inteligent, e puţin spus: a tot încercat să-mi explice cât de primejdioasă este trufia deşteptăciunii, nedumerire de care n-am scăpat nici acum. N-am insistat. Cât de cât -- fiecare ţinându-şi în dinţi trestia… mărturisitoare -- am aflat că le fusese brigadier: “Nu c-a fost om, ne-a scăpat de la moarte.” Desigur, pentru rasatul “dom’ amiral”, sucitul minţilor plăvăneşti ale supraveghetorilor şi gradaţilor cu origine sănătoasă n-a fost mare scofală; contactul a fost. În copilărie, nu mă certa că mă înhăitam cu “oricine”, dar mă punea să mă spăl grabnic pe mâini şi pe dinţi.
  La telefon mi-a mai spus că nu se teme de operaţie, cât i-e silă.
  Nu dau numele somităţii care l-a operat, ci-i pomenesc doar nedumerirea: Numai cine vrea, dă colţu’ la prostată.
  A murit la sfârşitul lui octombrie ’89.

 • mariana codrut

  @ Dorin Tudoran
  Sper ca aceasta corectie ai facut-o si public (in fine, si aici e public…), la “Observator cultural”.
  In rest, sint de acord cu cineva de pe acest blog care spune ca pari a te lupta singur cu o mie de mizerii. In plus, cred ca pe blogul tau se discuta cum nu se discuta in publicatiile romanesti la ora actuala, desi ar fi mare nevoie de o discutie deschisa, pe multe teme problematice.
  Iti doresc si eu sa fii sanatos si sa ramii la fel de combativ.

 • Dorin Tudoran

  @ marian codrut:

  Multumesc pentru urari.
  Da, am postat un comentariu si pe site-ul revistei “Observator cultural”.

 • mariana codrut

  @Dorin Tudoran
  Si vreau sa mai adaug un mesaj… omenesc: incearca sa nu pui la inima ce spun si scriu toate jegurile securiste din Ro despre tine! Ca asta vor, sa dispara cei ca tine! Sa ramina ei singuri, sa calareasca tara si cultura asta, nestinjeniti de nimeni!

 • mariana

  Am citit un articol extenuant de lung, de abia publicat si care are tangenta cu tema de fata.
  Ma intreb daca o asemenea desfasurare de forte (care nu aduce mai nimic nou) n-ar fi fost mai utila luptei pentru stabilirea fara echivoc a unor adevaruri ce framanta multi oameni de buna-credinta. Printre care si acela caruia i se dedica putine randuri. Randuri pline de venin, “samburele” in jurul caruia s-a scris intreg nesfarsitul articol.

 • Dorin Tudoran

  @ marian codrut:

  Oh, de disparut, cum stii, am disparut de mult. Daca si umbra mea — venita de la distanta — stanjeneste pre unii, inseamna ca jegul pe care calaresc nu li se pare suficient de rezistent. Mai scuipa, din cand in cand, ca sa fie siguri ca jegul nu se usuca si crapa sub ei…

 • Dorin Tudoran

  @ mariana:

  Iar ne aduceti vesti… proaste!
  Glumesc. Daca e articolul pe care-l banuiesc -- nimic neasteptat. De unde nu e, nici Dumnezeu nu asteapta mai multa minte.
  Vad ca ati speriat-o pe “Smaranda”. Ori nu?…

 • mariana codrut

  @Dorin Tudoran
  Pai daca ai plecat de aici nu inseamna ca ai si disparut, o, nu!!! Ba mai publici si carti, ai creat pe blogul tau un loc de discutii critice la adresa a tot felul de teme fierbinti, de care altii -- artisti, intelectuali, VIP-uri intr-un cuvint, ma-ntelegi? -- se feresc ca de dracul, ca nu cumva sa deranjeze pe cineva suspus si sa-si piarda subventia grasa, bursa ochioasa, postul dolofan etc.
  Insa ai dreptate, se pare ca nu se simt chiar in largul lor -- mai au nevoie sa-si moaie jegul pe care stau (dar nu ca Iov!) scuipind in stinga si-n dreapta!
  Asta nu inseamna ca tu trebuie sa pui la inima ce spun ei.

 • Daca_nu_nu

  Ioooi, Doamne… Mă doare capul.
  „Fruntea mea îmi arde / Tâmplele-mi se bat…”
  (Sau cum naiba o fi fiind…)
  Eu nu-s viitorolog. Eu sunt trecutolog. Se pune?
  În calitate de trecutolog, pot pune mâna pe inimă că nişte tineri entuziaşti au încercat să schimbe lumea. Neîndoielnic.
  În calitate de prezentolog, constat nişte compuneri libere, pentru care până şi o dăscăliţă (ca mine) îşi pierde răbdarea până la urmă. Văd că doamna Mariana e de aceeaşi părere…
  În calitate de viitorolog, dau cu profeţia prin hiperspaţ: bla-bla-bla-bla-bla-bla…
  Unde puşca lui Zebedeu se face şcoala asta de viitorologie, pentru Dumnezeu? Că şi eu am avut profesori mari, dar n-am auzit de nimeni, până acum, să fie specialist în aşa ceva!!!
  Poate vreun autor ratat de science-fiction…
  A, nu, pardon.
  Sunt câteva futuroloage recunoscute ca atare, da am auzit că le ia şi lor impozit pe venit (cât de curând), poate le-aduc cu picioarele-n prezentologie…

 • Dorin Tudoran

  Daca_nu_nu:

  Asta m-a dat gata: ” Sunt câteva futuroloage recunoscute ca atare, da am auzit că le ia şi lor impozit pe venit (cât de curând), poate le-aduc cu picioarele-n prezentologie…”

 • Daca_nu_nu

  Păi, să mă ierte Dumnezeu…
  Nu dau nume, că nu vreau să fac reclamă. Dar am auzit că sunt astfel de specialiste cari ghicesc în orice. În stele (când plouă), în litere (nescrise), în cuvinte (nerostite), în gânduri (negândite) etîcî.
  Păi, să nu te duci la popă să cetească?

 • Dorin Tudoran

  @ Daca_nu_nu:

  Ba da, dar nu se mai gasesc popi adevarati, cum erau… Arnotenii. Asa ca cetim si ne minunam de cele aflate din palniile megafoanelor… raspopite!

 • mariana

  @ Daca_nu_nu

  Nici un dubiu, cand nu treceti pe aici vi se simte lipsa!
  Da, chestia cu “ghiocul” mi-a venit si mie in cap… Totusi, sa stiti ca si pe alte meleaguri mai sunt unii care apar la TV si, in ciuda ironiilor, isi declara numita “profesie”.

  @ Dorin Tudoran

  Pe “Smaranda” o astept la cotitura pe altundeva. Nu spun unde nicidecum din “omertà”, ci pentruca nu vreau sa mai fac publicitate unui ziar care publica articole ce contin acuzatii grave fara ca acestea sa fie insotite de probe. In felul acesta, prilejuind conditii de multiplicare a “smarandelor” de tot felul…

 • mariana

  @ Dorin Tudoran

  Presupun ca aveti lucruri infinit mai serioase de facut, dar daca v-a ramas o urma de ingrijorare pentru disparitia “Smarandei”, stati linistit. S-a dat o data sau de mai multe ori peste cap si a devenit “altcineva”, pastrandu-si insa frica de mine dat fiind ca se fereste ca dracu de tamaie sa-mi raspunda. Astept noul exercitiu de gimnastica la sol, desi nu ma mai amuza fiind totul atat de previzibil…

 • mariana

  @ Dorin Tudoran

  Aveti dreptate, este un decembrie “senzational” ! Persoana de care ma lamentam ca nu-mi raspunde, a facut-o. Aruncand o bomba : documentele care probeaza activitatea dvs. de turnator-stahanovist se afla in posesia celor de la Revista 22 !! Nu se prea intelege cine le-a dus acolo, sigur nu fam. Botez, poate securitatea insasi, poate altcineva… Si culmea, eu as cam stii cine ?!?

 • Dorin Tudoran

  @ mariana:

  Daca asa stau lucrurile si cum sunteti prezenta deseori pe acest blog poate-mi spuneti cine sunteti si de unde stiti cine si ce documente compromitatoare duce despre mine la “22”.
  Serios vorbind -- daca au gasit asemenea documente, sa le publice.

Next post:

Previous post:

WP Admin