≡ Menu

Un coup de foUdre(a)

Potrivit   rezultatelor   unui  sondaj,  79%  dintre   români  nu-l mai vor  pe Traian Băsescu. Nu se înţelege însă prea bine pe cine-l vor cu orice preţ. Şi mai ales, de ce. Boală veche. În 1989, cei mai mulţi români păreau a şti foarte bine pe cine nu-l mai voiau – pe Nicolae Ceauşescu. Ce aveau să afle foarte repede era că nu ştiau pe cine-l voiau. Atunci li s-a spus că-l vor pe Ion Iliescu. Şi l-au vrut. Vreme de două mandate şi ceva.

Altă concluzie: peste 35% dintre români nu au votat niciodată cu PDL. Nu ştiu cât îi ajută acestă informaţie pe cei din opoziţie. O informaţie mai folositoare pentru ei este aceea că nu se află la guvernare. Dacă din asta vor să înţeleagă ceva este treaba lor. Cum tot treaba lor este dacă din ce spune sondajul vor să creadă că au şi câştigat alegerile viitoare.

Să faci o mega-alianţă în care să amesteci, ca într-un fel de tochitură, toate soluţiile (morale, oarecum-morale, imorale etc.) şi să începi prin a anunţa că prima şi cea mai sfântă datorie a conglomeratului electoral este să ceri imediat suspendarea lui Traian Băsescu mi se pare de Guinness Book, secţia Exclusiv românesc.

Bănuiesc că foarte curând vor fi date publicităţii rezultatele altui sondaj care vor spune că 98% dintre români nu o mai vor pe Elena Udrea. Ne va dumiri acelaşi sondaj şi în legătură cu cea pe care-o vor românii, cu orice preţ? Nu de alta, dar alegerile nu le câştigă cine anunţă că românii s-au săturat de Elena Udrea şi te lasă să te perpeleşti: vin ceilalţi cu trufandaua de Norica Nicolai ori cu inenarabila Rodica Stănoiu?

 

Ilustraţie & Copyright © 2011- ION BARBU

Mă întreb deseori dacă Elena Udrea este româncă:  ştie ce vrea şi de la cine. Ştie cât vrea să dea şi cui. Ştie la ce va fi supusă pentru opţiunea ei şi cât poate să tragă. Ştie ce minister vrea şi ce buget i-ar veni bine. Ştie cum să obţină bugetul şi cum vrea să cheltuiască banii. Ce spun alţii – treaba lor. Pune barba-n piept şi merge înainte. Poa’să ningă, poa’să plouă. Pare un produs de lux, un fel de Louis Vouitton, dar, de fapt, este un cal de povară. Trage vârtos la ce s-a înhămat.

Nu are insomnii doctrinare.  Nu-i face complimente nici lui Baconschi, nici lui Voinescu. Dă răspunsuri exacte până şi la întrebări extrem de dicifile: nu spune că-l citeşte nici pe Patapievici, nici pe Cartianu; nici pe Pavel Coruţ, nici pe Jorge Luis Borges. Mărturiseşte că citeşte “De ce iubim femeile”. Şi aici nimeni nu poate mişca în front. Căci mai tot omul iubeşte femeia.

Îmi veţi spune că Elena Udrea este din Pleşcoi. N-am să vă contrazic. Mă voi mulţumi doar să adaug că politică de Pleşcoi face tocmai cine crede că alegerile se pot câştiga în România cu Hannah Arendt, Hélène Carrère d’Encosse ori Roberta Wohlstetter. Nu se câştigă astfel nici în alte locuri.

Îmi veţi spune că sunt gaga şi am făcut un coup de foUdre(a).

Ei, nici chiar aşa. Mă voi mulţumi doar să adaug că alegerile se câştigă cu Lady Gaga, nu cu DAME  Kiri Te Kanawa. Nepotul meu, Toma, în vârstă de numai doi ani, este îndrăgostit lulea de cea dintâi. Nu-şi poate lua ochii de la televizor, când o vede, în vreme ce la cea de a doua nu a fost încă expus.

Puterea nu se câştigă cu “Păi, dacă mi-aş pune eu mintea…” Se câştigă cu mintea. Restul sunt sondaje. Şi wishful thinking.

 • neamtu tiganu

  La mine-n familie e exact pa dos, bunicu, adica eu, o place pe Lady Gaga, si mai ales pe Shakira, in schimb nepotica, de doi ani, il place pa Mowgli si pe Bagheera, e chestia de cultura.
  E de altfel inexplicabil cum una ca Merkel a noastra poa sa cistige alegeri!?
  Nea Dorine, lumea e tare nebuna, un intelectual nu e rau, da sa nu fie prea intelectual, si poa sa fie si muiere, da nu prea muiere.
  Desigur, ramine eterna intrebare “da noi cu cine votam?”.

 • @) Dorin Tudoran

  Foarte buna analiza, excelent diagnosticul. Dar spune drept, nazdravanule, n-ai facut coup-ul cu pricina, nu?

 • @) Dorin Tudoran

  Scuze, ma tot chinuiam sa nu uit si, normal, am uitat! Excelent si desenul mesterului din Petrila!

 • Dorin Tudoran

  @ neamtu tiganu

  Este, dar si noi suntem parte din lume, nu?
  Mi-e teama ca noi votam cu… Bagheera.

 • Dorin Tudoran

  @ Liviu Antonesei

  NUP! Dar nu stii niciodata cand te pocneste…

 • Daca_nu_nu

  Da, da, chiar aşa, nu ştii niciodată când te izgheşte amoriul, care, cum se ştie, e un lucru foarte mare…
  Eu, de egzemplu, mă gândesc zi şi noapte numai la domnul Funeriu. Şi azi i-am azvârlit vreo câteva gânduri gingaşe. Ba, mai mult, cred că n-oi durnyi tătă noapte de gândul lui, că, bag de samă, nici dumnealui nu poate durnyi de gândul meu.
  Daaa. Şi mă gândesc aşa că, de m-ar întreba careva -- slavă Domnului că nu mă-ntreabă nimeni! -- dacă s-ar afla pe faţa pământului un altul mai potrivit să poarte-aşa o pălărie mare, oare ce i-aş răspunde? Cred că i-aş spune: „Domle, nu mai căutaţi de-a-n proasta, că aşa ceva nu mai găsim noi oricât am căta! Fiindcă altul ca domnul ministru al nostru nu se mai află pe faţa pământului!!!”

 • Dorin Tudoran

  @ Daca_nu_nu

  Ma rog, daca pe fatza pamantului e greu de gasit unul ca dl. ministru, poate ca e timpul sa ne uitam sub pamant sau, Dumnezeu stie, spre Luna. O fi amoru’ lucru foarte mare, da’ un ministru e un ceva gigantic; cateodata chiar si mai mare decat… gigantic, nu?

 • Daca_nu_nu

  @) DT # 7
  Eu vorbesc foarte serios că nu vreau alt ministru la învăţământ! Eu îl vreau pe dl Funeriu şi numa pe dumnealui. (Doamne, cum poate suna, dar las aşa… 🙂 ).
  Domnule Tudoran, când am spus că, la învăţământ, ne trebuie un dascăl şi nu un savant, lumea a spus că-s depăşită/desuetă/de modă veche/că nu-s în trend etîcî. Bun. Am tăcut şi-am lăsat lumea să meargă cu trend-ul. Numai că, după mintea mea, jaba trendu’, dacă nu-i brandu’! Bun îi savantul, dar încă nu-i momentul.
  Când am spus acum vreo trei ani că suntem inconştienţi pensionând profii la 65 de ani -- vârsta la care, după mintea mea, omul se află la maturitate academică, iar noi îl dăm deoparte -- mi-au sărit în cap vreo câţiva care, amu ni, fac taman 65 de ani. Cu siguranţă există şi persoane care la vârsta aceasta nu mai pot ţine pasul, iar 30% din totalul cadrelor universitare e, totuşi, o cifră îngrijorătoare (dacă e corectă). Numai că oamenii aceia, mă tem, nu aveau ce căuta vreodată la catedră… Eu am spus atunci că oamenii sunt diferiţi şi că nu se poate aplica tuturor aceeaşi măsură. Fireşte, n-am fost trendy, că ţineam partea „bătrânilor”. Ei bine, acum vreau să mă uit în ochii a doi-trei care pe atunci erau trendy, dar astăzi -- vorba cui ştim -- au ajuns la vârsta la care alţii erau atunci prea bătrâni…
  Cât despre să ne căutăm ministru pe altă planetă, asta n-o voiesc, să ştiţi. Că fiecare planetă cu modul ei de viaţă. Iar de aerieni m-am cam săturat. Nu, domnule Todoran, eu îl vreau pe domnul Funeriu, să ne fie baci până la adânci bătrâneţe. Să ne taie salariile de tot, că eu mai am câteva iugăre de pământ şi voi face rezistenţă prin cultură, cum am mai spus: cultură de ceapă, de cartofi, de… te miri ce. Că, mă gândesc eu aşa, tot mai bine arată o clasicistă cu-o sapă, decât cu tocuri o ţoapă…

 • Dorin Tudoran

  @ Daca_nu_nu

  Doamna, cum vreti -- visul dumneavoastra!

 • Daca_nu_nu

  Da, da. Şi coşmaru-i tot un vis…

 • neamtu tiganu

  Marceloo, nu se poate face rezistenta prin cultura de ceapa si cartofi, astea ingrasa.. pune si tu acolo niste vie si niste pruni, vei vedea viata mult mai in roz si daca-l inviti si pa dom ministru..

 • lucid

  Crudul adevar este ca dupa 21 de ani de democratzie (dambovitzeana, dar totusi democratzie), nu avem decat doi oameni politici: Basescu si Iliescu. Iliescu reprezinta sistemul mafioto-securistic nascut intre 26 si 30 decembrie 1989 dupa lichidarea lui ceausescu prin pactul de salvare a nomenklaturii facut de aripa kaghebista a lui nea Nelu cu aripa natzional-securista ex ceausista reprezentata atunci de generalii Vlad si Gusa. Vlad s-a retras din “afaceri” dupa ce i s-a garantat imunitatea (Brucan, dusmanul sau personal, a trebuit sa se multzumeasca cu cateva saptamani de oarecare retentzie a ex-tov general-colonel sef al departamentului securitatzii statului), dar “baietzii” lui si-au vazut de bancorex, fni si celelalte sub pulpana saracului cinstit om al rusilor. Basescu e un caz special: insider-ul pe post de cal troian in sistemul ticaloshit creat de Iliescu si cei care au pus mana pe conturi. E un miracol ca inca rezista haitei, dar si un semnal incurajator ca a aparut o noua generatzie de “informaticieni” care au intzeles ca Romania se sinucide daca nu va fi demantelat sistemul. Apocalipsa vamesilor e opera tocmai acestei noi generatzii. Sa fie intr-un ceas bun!
  Cat despre doamna @Daca-nu-nu, cunoscandu-i de pe alte forumuri patimile de clasicista intr-o tzara in care port-drapelul breslei, coana zoe, progenitura lui “Victor” -- vezi cartea lui Ioan Opris sr “Securitatea si istoricii”, port-drapel pe care nimeni din lumea buna clasicista internatzionala nu l-a luat vreodata in serios -- vezi jalnicul sau palmares din ISI Web-of-knowledge, nu pot decat sa o compatimesc dpdv personal, dar trebuie sa intzeleaga ca globalizarea este si intelectuala si daca nu esti in stare sa concurezi cu cei din bresle similare occidentale te lasi de meserie. Cu pensionarea la 65 ani a prof-univ-ilor rrominichii are o minima dreptate -- ma refer la cei cca 15-20% din cei care sunt cu adevarat competitivi in sens european. In rest, sa acceseze site-ul ad-astra si sa vada incredibilele “performantze” ‘telectuale ale rectozaurilor gen Marga sau abramburica.

 • Radu Humor

  Nu mai inteleg nimic, deoarece ma asteptam la mai mult !
  Lasand deoparte aparentele care inseala (presupun ca n-ati stat in preajma ei ), de fapt la ea nu numai aparentele , ci intregul inseala, incepand de la sot si pana la naivii electorali sau sexuali .
  Si da, ea e romanca insa are proxenet politic strain, care-o baga in cele mai fine cearceafuri si-n cele mai banoase ministere .
  Tot el o va baga si-n cele mai mari scandaluri de profil din Romania, de la Lupeasca incoace.
  P.S. Exista un test de adolescenti care sa-i faca mai barbati in fata unei femei aparent de necucerit ( de fapt o consolare in fata unui viitor esec 😳 )
  Probabil furat de ansamblu n-ati remarcat nimic suspect in felul tuguiat si sacadat in care vorbeste, specific celor care vor sa spuna totul dintr-odata..
  Si uneori, chiar reuseste, deoarece nu are mai nimic de spus !
  Si daca nu si nu, pentru ce s-au inventat biletelele :roll: ??

 • lucian burjuiul

  Ieri a avut loc episodul 2 dintr-o mica rocada…
  Participanti indirecti: Basescu si Udrea pe de-o parte [pre(a)ocupati cum o spune si titlul], Blaga si Berceanu pe de alta (ocupati si ei cu un petit coup d’Etat sau de palat).
  Participanti directi: vamesi, fosti vamesi, politisti de frontiera, reporteri, mascati, elicoptere, figuratie si un popor avid de senzational, cu abonamentul la cablu platit la zi. Semn ca romanii inca asteapta o continuare la emisiunea in direct din decembrie ’89.
  Episodul 3 nu cred ca va avea loc curand.
  Blaga si Berceanu au invatat reflexul lui Pavlov si vor da frumos din coada pe viitor. Nuti a mai urcat o treapta, acum poate vorbi si fara tocuri. Poporul va ramane cu amintirea placuta a vamesilor arestati. In timpul asta, opozitia cum bine spuneti, face pasiente! Si cel mai des li se taie pe juveti!

 • Dorin Tudoran

  @ Radu Humor

  Daca ati renunta la informatiile gen “naivii sexuali”, “cele mai fine cearcefuri”, “proxenet politic strain” si altele, dialogul ar fi mai… cursiv.

 • Dorin Tudoran

  @ lucian burjuiul

  Cine are minte si o foloseste, chiar daca… minte, castiga. Cine are minte si nu o foloseste nu castiga nimic -- nici macar un premiu de consolare. Cine nu are minte deloc… Ei, aici lucrurile sunt mai complicate, fiindca prostii au un Dumnezeu al lor. Cateodata, fost general de Securitate, cateodata -- bancher, cateodata parlamentar…

 • otto waldmann

  Dat fiind ca etichetarea borcanelor politice romanesti a fost facuta in bezna pivnitei Teatrului Ctin. Tanase, soul de revista distractiva de pe scena parlamentara contine aceeasi consistenta ca salata de telemea de paispe cu miere de albine acvatice.
  Coalitia Melanj are numai darul ( de fapt pomana ) de a continua telenuvela ” O floare, trei gradinari si balega in dotare.”
  Este absolut normal sa visam viril la perfectiuni corporale si asta este dominanta electiva electorala romaneasca. Virtutea pasiunii libidoului orb este de a ierta toate transgresile pacatoaselor. Si nici nu mai conteaza cine o pune cui…Dimineata te trezesti in pat cu acelasi Vanghelie, Basescu, Vadim etcetc
  Cit despre intelectualitate, sa ne amintim cum pe vremea lui Ceusescu lumea de bine prefera sa se inghesuie la Ateneu in dorinta de a ingheta miocardic in sala pe muzica de Beethoven.
  Principiul care supravietuieste in cursa electorala romaneasca este ca -caruta competitiva trebuie condusa de birjar si astia chiar ca nu lipseste.

 • lucian burjuiul

  Acum la fara minte care te minte si fara minte care nu te minte, parca prima categorie e mai buna, totusi da dovada de imaginatie. De prosti saraci suntem satui, ne-a indestulat Iliescu! Si ce zambet hipercaloric avea… inca are.
  Prima optiune (minte care minte) tine de caracter sau mai bine spus de lipsa lui. Dureroasa e varianta contemplativa (intelectuala). Damn, cat pe ce sa ramanem iar fara optiuni… 😀 Ne lipsesc variantele de miljoc, avem din belsug extremele. Si poate intr-un tarziu il gasim si pe ala cu minte care nu minte.
  Cat despre Dumnezeu, am vazut ca are mai multa grija de betivi decat de prosti. Pe primii ii ocroteste, ceilalti au drept de vot …
  Pesemne ca e momentul sa invatam sa inotam si in apa si pe uscat si sa nu mai asteptam sa ne arunce altcineva in apa.

 • Victoria

  Domnule Tudoran
  Am aceeasi impresie buna despre doamna Udrea: tenace si activa, are substanta.
  Rog corectati numele distinsei soprane neo-zeelandeze Dame KIRI Te Kanawa! Este si o noblete de om!

 • Daca_nu_nu

  Neamţule dragă, de invitat pe dl Ministru, nu-l invit, dar de primit, îl primesc cu mare plăcere, oricând, ca dl Trandafir. Şi, da, ai dreptate cu prunii şi via: l-oi omeni cu dulceaţă de prune şi compot de struguri, tot ca dl Trandafir, că şcoala tot aşa se face…
  Cât despre cartofi şi ceapă vs. mâncare sănătoasă, o ştii pe aia cu Ion şi Mărie-n Rai… Acolo, oaze de miere, râuri de lapte cu maluri de cozonac etc. Ion, către Mărie: -- No, tu, place-ţi ce vezi acilea? -- Place, Ioane, cum să nu-mi placă… -- No, vezi, deşteapto? Puteam fi aici de zece ani, da tu nu, că „să mâncăm sănătos, să mâncăm sănătos!!!”…

 • Daca_nu_nu

  Cred că am pierdut un comentariu, dar nu-i nimic, îl rescriu, că omul pierde multe-n viaţă şi, vorba aia, nicio pierdere nu-i fără câştig, cum niciun câştig nu-i fără pierdere…

  Măi Lucid, acuma, noi ne cam ştim din comentarii de ceva vreme; uneori ne-am contrat, alteori am fost de acord, oricum ar fi fost, cred că ţi-ai dat seama că mie-mi place foarte mult de tine când eşti lucid şi mai puţin când faci paradă de luciditate. Sigur că domnia ta ai dreptate când spui că globalizarea este şi intelectuală, sau, cel puţin, ar trebui să fie. De ce-ţi închipui însă că eu n-am înţeles acest lucru, asta numai dumneata o poţi şti.
  Eu nu că n-am înţeles, Lucid dragă! Eu am înţeles foarte bine cum devine treaba asta cu globalizarea intelectuală. Ce vreau eu să spun este că am câteva rezerve, pe care, cu voia dumitale şi cu îngăduinţa dlui Tudoran, trecându-le prin filtrul propriu, le voi puncta în cele ce urmează:
  1. Fiecare disciplină de învăţământ -- mie nu-mi place să le zic „materii”, ci „discipline”, pentru că fiecare te disciplinează într-un fel -- , deci fiecare disciplină are specificul ei. Eu predau de 10 ani ROMÂNĂ, i.e. LIMBA ROMÂNĂ şi DIDACTICA LIMBII ŞI A LITERATURII ROMÂNE. Pentru mine, prioritar este STUDENTUL şi modul în care PRICEPE el ce scrie şi ce citeşte. De ce? Pentru că absolventul meu se duce la catedră şi-ţi trimite dumitale oameni pe care să-i formezi pentru cercetare. Domnia ta nu trebuie să mai stai să-i înveţi să scrie ori să le explici cerinţele unei probleme, să zicem, până-ţi ies peri albi, că nu-i treaba dumitale, ci e datoria absolvenţilor mei, implicit şi a mea.
  Întrebare:
  Ce-ai alege domnia ta între a scrie articole care să mă facă pe mine cunoscută în lume şi care să aducă un scor de nu ştiu cât la punctaj şi a trimite oameni de calitate în teritoriu?
  2. Eu n-am încă 40 de ani, deci, dacă nu mor cu zile, aş mai avea peste 25 de ani la catedră.
  Întrebare: Crezi că n-am vreme să mă „globalizez”?
  3. Ce aşteaptă cei deja „globalizaţi” de la noi? Articole în reviste cotate ISI ori BDI ori să ne punem odată la punct, să ne rezolvăm problemele interne, ca să ne putem apoi lansa în exterior cu mintea limpede şi… lucidă? Pe mine mă suprinde că dumneata, deşi priveşti cu un ochi critic destul de lucid situaţia de la noi, ai reuşit să parcurgi atât de repede nişte etape şi să te lansezi liniştit în cercetare. Mă întreb cu cine lucrezi şi cât pe performaţi sunt oamenii pe care-i ai în subordine. Te admir şi, într-un fel te invidiez, să ştii. Văd că dumneata mă compătimeşti. Mulţam. Numai că eu n-am nevoie de compătimirea dumitale, pentru că şi eu mi-am făcut şcoala ca şi dumneata, chiar dacă, probabil, ne despart nişte ani. Ce aştept eu de la dumneata este să mă trimiţi nu la Ad-Astra, ci la CV-ul dumitale, să văd ce-ai reuşit să faci şi, mai ales, să-mi explici cum ai făcut de-ai reuşit, pentru că, din felul în care vorbeşti, eu înţeleg că dumneata ai dat lovitura ştiinţifică şi academică.

 • Daca_nu_nu

  Natura non facit saltus, Lucid, iar domnia ta ştii foarte bine acest lucru. De ce-ţi place să mă necăjeşti, nu ştiu.
  Îmi dai exemplu negativ pe doamna Zoe, venind cu o afirmaţie -- să fie cu iertare -- puerilă: „…port-drapel pe care nimeni din lumea buna clasicista internatzionala nu l-a luat vreodata in serios…”. Ştii dumneata sigur acest lucru? Cum poţi face o astfel de afirmaţie? Ai discutat dumneata cu TOATĂ lumea bună clasicistă internaţională, aşa încât să ştii că NIMENI n-a luat-o în serios? Măi Lucid, hai să fim noi serioşi mai întâi, dup-aia să cerem seriozitate de la alţii, bine? Uite, mie chestia asta cu răspândacu şi zvoneurul nu-mi place deloc.

 • Dorin Tudoran

  @ Victoria

  Multumesc! Da, au fost anii in care o ascultam ore intregi…

 • Dorin Tudoran

  @ lucid

  Daca_nu_nu are perfecta dreptate in legatura cu dna Zoe Petre.

 • lucid

  @Daca_nu_nu: la prima intrebare raspunsul e both, vorba englezului, adicatelea si sa formatzi specialisti dar si sa publicatzi pentru a dovedi ca suntetzi voi insiva specialisti; la a doua raspunsul este: imi pare rau, cam tarziu. O stiu din experientza unor colegi care aveau in jur de 40 de ani la revolutzie, s-au repezit imediat sa se globalizeze “peste balta” dar, judecand la rece au facut calea intoarsa in 2-3 ani pentru ca pentru ei era prea tarziu sa se globalizeze performant. La a treia -- de ce nu putetzi rezolva problemele interne paralel cu cercetarea de varf? Cat despre CV-ul meu cheia a fost participarea in colaborari internatzionale de varf (iar globalizarea, dar si cu acordul celorlaltzi de “dincolo”).
  Cat despre coana zoe, e suficient sa-i amintesc “urmasii” la facultate: vlad nistor si cioroianu si nu mai trebuie cred alte argumente.

 • @lucid. aici imi permit sda te contrazic.

  In primul rand romania a avut (dupa 90) doar 3 politicieni de anvergura si Anume Iliescu, Ratiu si Coposu. Ceilalti sunt niste jalnice creaturi care nu pot fi nici macar politicieni de meserie. Pe ei ii mana in lupta ciolanul si nu doctrina iar pe Traian Basescu in afara de un discurs contondent uneori la limita marlaniei nu poti sa-i gasesti mari fapte de vitejie. Singurul proect pe care TB l-a dus la indeplinire si cu care am fost 80% de acord a fost “de-butic-uizarea” Bucurestiului dar si acolo nu a gasit o solutie de absortie a oamenilor care au ramas someri dupa daramarea acelor cocioabe. Toate celelalte actiuni (aici sunt banii dvs , flota , etc) au plecat de la premise gresite iar rezultatele se vad si azi. Chestia cu anticomunismul care a atras multi naivi (dar si o gramada de oportunisti) a fost un simplu exercitiu de marketing politic car raspuns la faptul ca Tariceanu “ii luase fata” ca sa folosesc un limbaj cu care tu esti familiar cu Institutul creat de Marius Oprea.

  La fel si chestia cu vamesii de la granita cu Serbia este doar un simplu exercitiu de imagine. Cand o sa vad nu numai “pioni” arestati dar si ceva nebuni , ture , regi sau regine plus ceva controale la granita din judetele timisoara , arad bihor atunci chiar o sa cred ca este cel putin intentionat.

  Pana atunci este un jog de glezne prin care da materie de mancat unor naivi.

  M-am “sfadit” de mult ori cu daca_nu_nu in materie de educatie si din pacate (pentru orgoliul meu 🙂 ) m-am nevoit sa-i dau de mult ori dreptate. Nu incerca sa faci din guvernarea Boc o guvernare performanta din punct de vedere a reformei invatamantului romanesc pentru ca este cel mai mare fiasco pe care l-am vazut in ultimi ani. Aceasta “reforma” contine mai multe greseli decat continea “reforma Marga” care a pacatuit prin neseprarea serviciului socieal numit invatamant superior de faptul ca o universitate tinde sa fie si un centru de cercetare si performanta pe un anumit domeniu. Introducere in discutie a doamnei Zoe Petre nu are justificare decat prin faptul ca nu esti in stare sa treci de stadiu de propagandist chiar daca lecturile private iti permit intelectual vorbind mai mult .

 • Daca_nu_nu

  @) Lucid # 25

  Şăzi blând. De-ăştia, ca domnia ta, am mai văzut, ba chiar pot spune că mi-i plin podul. Dacă ai atâtea publicaţii internaţionale, precum spui, arată şi ce-ai făcut cu ele; unde-s rezultatele, cu ce-ai contribuit domnia ta la bunăstarea societăţii, la evoluţia ştiinţei, la progresul omenirii… Ce nu ştii domnia ta -- dar îţi place să te dai ştiutor -- este că eu îmi cunosc foarte bine profesiunea şi, de 15 ani, de când am absolvit, eu am fost mereu la catedră. Dumneata, în schimb, am impresia că ai lucrat mereu în cercetare, prin urmare nu m-ar mira să descoperim că nu vorbim aceeaşi limbă. Eu n-am intrat la 40 de ani în învăţământ, Lucid, ci la 23, iar facultatea am făcut-o în perioada 90-95, aşa că pune mâna şi te culcă… De ce nu putem rezolva problemele interne concomitent cu cercetarea de vârf? Pentru că eu nu combin două substanţe într-un laborator, ci eu sunt nevoită să pun cap la cap idei, mentalităţi, prejudecăţi chiar, culese dintr-un mediu destul de afectat ideologic. Eu lucrez cu oameni, iar munca aceasta e foarte pretenţioasă şi, pe lângă efort, presupune şi o remorcă de răbdare şi o cisternă de tact. Că domnia ta eşti membru în nu ştiu câte Board-uri, pe mine mă încălzeşte mai puţin, câtă vreme ştim foarte bine că majoritatea acestor colective sunt formate din specialişti -- fără îndoială specialişti, desigur -- care NU se cunosc, care NU s-au văzut niciodată şi care, prin urmare, NU trag la aceeaşi căruţă, cum nu o dată am mai spus. Oricum, una peste alta, ce mai atâta vorbă, poate-i fi vreun specialist de marcă, dar mi-i de-a mirarea de ce oare, dacă eşti atât de valoros, nu laşi să vedem cu cine stăm de vorbă. Nu de alta, dar reuşita domniei tale ar putea fi un model şi pentru noi, ăştia, neînsemnaţii… Eu, dacă aş fi rea, ţi-aş putea întoarce primul răspuns, întrebându-te: „Dacă ai publicat, dovedind că eşti domnia ta însuţi specialist, unde sunt specialiştii pe care i-ai format?”. De ce nu-i vedem? De ce nu-i cunoaştem? Să facem şi noi ca ei… Că minte-avem, modele nu prea…
  Sănătoşi să fim, că belelele curg.
  P.S. Şi, ca să vezi că şi eu pot fi muierea dracului, uite, am şi eu o idee: Dacă -- prin absurd -- mâine s-ar da o lege în urma căreia să fie retrogradaţi toţi cei care au inventat citate în lucrările lor, te-ai mira câte capete ar cădea şi mai ales ale cui. Sau mai a dracului, să se aplice aceeaşi sancţiune asupra celor care nu respectă în studiile de specialitate gramatica limbii în care scriu: te-ai mira să vezi ce poate ieşi dintr-o traducere-ntr-alta, dar nu mă pun eu cu specialiştii… Eu nu mă pot mira cum oameni cu dificultăţi majore de exprimare în limba maternă pot deveni peste noapte specialişti când se exprimă într-o limbă străină… Măi Lucid, mie-mi place omul -- om şi porcu -- fript, vorba aia…

 • @Daca_nu_nu
  No, no, Marcela scumpa! Pina la “porcu fript”, ca ia’ ui’ ce mi s-o fo’ pregatita:
  http://sirb.net/2010/fun/operatiunea-porcu-sa-l-facem-carnati-pe-gogea/
  Sa ierte Boieru’ Dorin, da’ daca veni vorba… adica pe ardeleneste “wishful thinking”. Iti sta mintea in loc, nu alta!

 • neamtu tiganu

  Oi Marcelo, ca tare te-ai infierbintat.
  Sa-ti spun cum e treaba cu cercetarea:
  1. exista programe de cercetare “globalizate”, finantate de Eu sau nu stiu ce alta organizatie. De regula e un fel de firma de turism ce le da posibilitatea “cercetatorilor” sa colinde lumea si sa se dea specialisti. Eficienta acestora e un pic peste minus barat. Mai mult le place a-si vada numele pe niste hirtii numite rapoarte, si-n reviste.
  2. Adevarata cercetare se face-n concerne, ma rog industrie, cu sau fara participarea institutelor specializate. Cercetatorii din industrie nu prea pot scrie lucrari in reviste mai mult sau mai putin celebre, ar insemna sa divulge concurentei secretele intime. In concerne atunci cind vrei sa scrii intr-o publicatie, articolu respectiv e trimis intii la oficiu de presa, unde e cenzurat cu grija.

  Asa ca parerea unora ca publicarea unor chestii ici colo ar reprezenta recunoasterea valorii unui cercetator e la fel de aberanta ca si “mindria” si “aroganta” patriotica a cercetatorului respectiv.

 • Ioan Costea

  @ 8 Daca_nu_nu:
  Râdeți dumneavoastră, râdeți -- vorba vine -- (și e nimerită poanta „mai bine arată o clasicistă cu-o sapă, decât cu tocuri o ţoapă…”), dar mie chiar azi mi-a sugerat de m-a amuțit o colegă profesoară că doctoratul în filosofie tomnai ce se potrivește „culturii” cartofului pe teren arendat (na’, că era să scriu Arendtat!) dacă mai vreau și „Să trăiți bine”. La miniștri nu mă pricep, nu mă pronunț. Alții ar trebui să se priceapă…
  @ Dorin Tudoran
  Fără a sări din Pleșcoi în Heidelberg (și știți ce „Românie pitorească” este pe la Pleșcoi?!), am rezerve față de Elena Udrea. Este „decorativă” și descurcăreață, n-am ce zice. Mă gândesc însă la învățătura lui Karl Popper despre punerea întrebării corecte: nu cine ar trebui să ne conducă (recte Elena Udrea sau Norica Nicolai), ci cum facem să nu ajungă la putere conducători răi? Elena Udrea prea… știe ce vrea și prea vrea ea multe.

 • mihai rogobete

  Dacă topicul testează misoginia patriarhalităţii tribale, punct lovit.

 • Daca_nu_nu

  Virgil dragule, mulţam din suflet, dar, cum vezi, ne descurcăm; carevasăzicălly, suntem în parametri. Lucid ştie că am dreptate, dar, no, trebuia să găsească dumnealui un pretext să-mi spună-n faţă „una să mă usture”. Mie ca mie, dar mai ales doamnei Zoe Petre. Numai că n-a nimerit-o aici, fiindcă eu cunosc mai mulţi clasicişti decât el şi n-am auzit niciodată pe careva s-o vorbească de rău pe femeia asta. De unde aş putea deduce că nu soarta cercetării îl preocupă, ci alte sorţi, care -- bad luck! -- nu fac obiectul interesului meu în momentul de faţă.
  Eu am pornit discuţia asta de la un amuzament fonetic, să-i zic aşa. Dl Tudoran spunea „coup de foUdre(a)” şi-atunci eu am parat cu un „coup de Funeriu”. Şi cum nu voiam s-o deturnez pentru nimic în lume, cer scuze dlui Tudoran pentru întârziere şi aştept cu nerăbdare să citim şi alte comentarii, cu siguranţă mai interesante decât o dispută care nu-şi are locul aici.

 • lucid

  @Daca_nu_nu -- daca nu esti 100% apostolato-dependenta de studentzii prezentzi si viitori, itzi dau un sfat gratis: foloseste-tzi eventualele procente disponibile pentru latina medievala in combinatzie cu Vaticanul. Te asigur ca vei avea hic et nunc mult mai multe satisfactzii decat ca subordonata a lui marga, cu conditzia, desigur, sa tragi din greu si, mai ales, sa iesi pe “piatza” globalizata a domeniului.

 • lucid

  P S: tzi-am propus acest subiect in amintirea celui care a fost la sfarsitul anilor 70 colegul meu la IFA Magurele -- Ion Dumitriu-Snagov, a carui extraordinara -- pentru istoria poporului roman -- munca arhivistica la Vatican nu a mai fost continuata de nimeni. Iar pana la arhivele Sf. Scaun -- usile incaperilor carora intamplator le-am revazut vinerea trecuta -- sunt destule documente nestudiate si in frumoasa Transilvanie.

 • Dorin Tudoran

  @ mihai rogobete

  v-ati prins. si eu.

 • Radu Humor

  “… 79% dintre români nu-l mai vor pe Traian Băsescu. Nu se înţelege însă prea bine pe cine-l vor cu orice preţ. ”

  Nu credeti ca ati putea chiar dvs clarifica lucrurile oferind o posibila varianta de lucru ?
  Sau ii lasam din nou pe altii sa ne hotarasca soarta :roll:

  Pentru ca eu refuz sa cred ca prin coup-ul de foudre v-ati pronuntat deja si in calitate de cunoscator in ale politicii si nu doar in cel de cunoscator al
  ” femeii- eterna poveste !”

 • otto waldmann

  Din cite se pare, mai nimeni de pe acest blog nu a cunoscut-o pe Dna Zoe Petre … in afara de mine.
  Ca student la Istorie, intrat in 1965, acelasi an cu Andrei Pippidi, am avut-o pe Zoe Condurachi ca asistenta.
  Zoe Petre ( Condurachi ) a fost temelia celor mai fine calitati intelectuale si umane pe care oricine ar fi putut-o gasii la Facultatea de Istorie. Citiva asistenti si conferentiari erau pe puncte. Zoe Condurachi, ca si tatak ei, de altfel, au fost si este de fapt une din cele mai respectabile persoane pe care am cunoscut-o ( accent pe cunoscut ) in Romania. Si am facut cam cinci ani de facultate …
  Andrei Pippidi, ca si Mihnea Berindei, ca sa amintesc de nume cunoscute public in Romania, pe linga multi prieteni mai modesti public -- desi Tani Nemoianu, [pe care il cunosteam deja din Liceu, Caragiale] este destul de bine cunoscut in US cu care am fost prieten destul de apropuat, sint si ei oameni de valoare.
  Zoe Petre, insa este in plus, de o caldura si modestie rara.

 • aurora alamariu

  OK Domnule Tudoran! Tarziu, dar am inteles. Ati obtinut dosarul dvs. de la Secu, cu ajutorul faimoasei doamne care stie ce vrea, vrea sa stie totul despre si pentru noi toti, dar nu i-a cerut nimeni acest lucru, suntem ignoranti cu totii -- sau poate i-ati cerut dvs. si nu ne-ati spus. Sau nu ne-ati intrebat daca sa-i cereti favoarea sa ne urmareasca mai departe cu baietii cu ochi albastri. Poate v-a luat dosarul din mainile serviciilor din subordine si l-a scos la licitatie, iar dvs. ati castigat-o. Felicitari, este bine ca ne-ati spus si noua.

 • Radu Humor

  “Cand un tanar intelectual , culmea, si instruit teologic, ajunge sa fie azvarlit in aceasta lupta disperata a portocaliilor de a se mentine cu orice pret la putere , inseamna ca situatia lor este mai mult decat disperata , astepatandu-si meritatul verdict popular, care cu siguranta nu va fi bland !
  Dar cand acel tanar intelectual coboara cu nonsalanta in groapa lexicala a ultimilor mahalagii de cartier rau famat, lucrurile devin nu numai de neinteles , dar si tragice :roll:
  Mai cred ca fragmentul de mai jos nu-i poate apartine lui Mihail Neamtu :

  “Oricât am spune sau am demonstra că dl Crin Antonescu e o nulitate patentă, eventual o floare mortuară la catafalcul liberalismului ori un „Rică Venturiano tomnatic” (pentru a cita un mare clasic în viață) — poporul vrea acum altceva: să dea de pământ cu puterea și oamenii ei!”

  In caz contrar lucrurile sunt si mai clare si au nevoie de asistenta de specialitate … 😉

  P.S. Cineva spunea ca te poti vinde cu tot cu principii :roll: ?!

 • Radu Humor

  Din neatentie nu s-a postat si fraza de mai jos :

  Pentru ca altii se implica, de aproape nu se mai zaresc ( stiti bancul cu soricelul acoperit de …grija vacii, cu finalul acela ca nu toti care te scot din rahat iti vor binele si nu toti cei care te baga iti vor raul :roll: )

 • Radu Humor

  Surprinzatoare ultima stergere de comentariu !

 • Radu Humor

  De ce va este frica ?
  Ca nu scapati !

 • Dorin Tudoran

  @aurora alamariu

  Doamna, de obicei nu dau drumul la comentarii de acest fel. Cateodata insa imi spun ca o mostra de gandire aberanta nu strica. Dimpotriva, ne reaminteste pe ce lume traim

 • Dorin Tudoran

  @ Radu Humor

  Cui i se adreseaza intrebarea dumneavoastra?

 • Radu Humor

  Initial lui Mihail Neamtu…
  Dar se mai potriveste si altora.
  Din pacate persoanele de fata se exclud (uneori nu singure 😉 )

 • Dorin Tudoran

  @ Radu Humor

  Nu-i duceti grija lui Mihail Neamtu. Pleaca’i nostri, vin ai nostri.
  Daca pleaca PDL-ul se reintoarce transformat in Partid Crestin Democrat/Democrat Crestin (doar congresul poate stabili asta!), ca doar asta nu fusese pana acum.
  Teodor Baconschi -- Presedinte. Onorabilul Mihail Neamtu -- ceva mai sus decat Director Stiintific la IICCR.
  Inainte cu cateva luni de alegerile prezidentiale va apare la ICR volumul renascentist: “Baconschi -- Un presedinte pentru Eternitatea noastra“. Autor: Mihail Neamtu. Studiu introductiv… Ghici!

 • aurora alamariu

  Domnule Tudoran,

  Subtilitatile in spatiul romanesc lipsesc cu desavarsire. De prea multa vreme. Poate si in alte locuri, dar la noi lucrul este cert. Daca ne imbatam cu parfum de panselute si facem apologia existentei unor calitati plasatoare neaparat in afara spatiului romanesc, dece nu se expatriaza muza dvs. acolo unde-i este locul, sa ne lase pe noi neconsolati.

 • Radu Humor

  Liviu Ioan Stoiciu :
  ” În plus, m-am mirat să citesc azi că Asociaţia 21 Decembrie 1989 a dat comunicatul dispariţiei marelui disident – de unde până unde? A preluat această asociaţie a revoluţionarilor (am văzut că a făcut asta şi cu Cristian Paţurcă) prerogative ale instituţiilor statului, de genul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (mai era unul asemenea, condus de Marius Oprea pe lângă Guvernul României, dar a fost desfiinţat)? ”

  Mirtare cat se poate de fireasca , mai ales daca tinem cont de deprecierea vizibila, mai ales in plan combativ si abdicarea de la principiile unei asociatii de acest gen (numai revolutionara nu mai este de cand are purtator de cuvant pe un domn Iliesiu ce a suferit niste transformari demne de cei care-si confectioneaza alte biografii si fetze, pentru a-si face urma pierduta :roll: ).
  Ca sa nu mai vorbim de uluitoarea descoperire(demna de Guinnes- Boc 😆 ) a domnului Sorin Iliesiu, care ne anunta, fara sa-i tremure mana sau barbia, care-i cel mai mare analist politic al ultimilor 30 de ani 😉
  Nu-i dau numele pentru ca nu merita a fi amintit, in plus ca nu se face in nici un caz vinovat de asa ceva ;-).
  E destul ca pe mana uinor asemenea indivizi a ajuns o Asociatie Revolutionara care ciuguleste din palma puterii ce mai ramane dupa ce aceasta -si hraneste din greu restul laudatorilor :roll:

 • Dorin Tudoran

  @aurora alamariu

  Doamna, daca din textul meu asta ati inteles, ca Elena Udrea este muza mea, ba mai credeti ca toti cei care nu sunt pe placul dvs. ar trebui sa se expatrieze, zau ati gresit blogul.

 • mihai rogobete

  Să nu se creadă-n vamă -- hîc et hoc -- dna. aurora, taman la spartul schenghenului.

 • lucid

  D T: mi se pare ca blogul se transforma prin ultimele comentarii din polifonie in cacofonie. Poate lansatzi un nou subiect pe care sa ne focalizam limbarnitza hyperspatziala.

 • Dorin Tudoran

  @ lucid

  … si eu care tocmai ma gandeam sa ma reprofilez pe muzica… si nu glumesc…
  … un blog nu poate face cat fac mai multe bloguri/site-uri impreuna, nu? facand turul blog-urilor/site-urilor, v-am vazut foarte activ. si m-am bucurat. deci, picotim aici, dar altii ne tin treji…
  … limbaritza ne insoteste pretutindeni, indiferent de topic-ul/subiectul ce ni se propune.
  …cele bune…

 • i like it Un coup de foUdre(a) now im your rss reader

 • aurora alamariu

  Ce se poate intelege din descrierea facuta de dvs.? Nu vi se pare ca nu este romanca, pentru ca are asa multe calitati care lipsesc romanilor? Nu se sperie de nimic, nu se opreste, merge mai departe… Atunci de ce va mira concluzia?

 • Dorin Tudoran

  @ aurora alamariu

  nu ma mai mira nimic; de multa vreme…

WP Admin