≡ Menu

Un comisar pentru liniștea tuturor: paneuropeanul

 

Copertă & Copyright 2012 - ION BARBU

Comisarul paneuropean comunică românilor de pretutindeni că, în seara de 17 iulie, s-a întors la Washington (bănuim foarte obosit după ce, din București, a cerut Bruxelles-ului sancționarea României după modelul pedepsirii altei țări membre a Uniunii Europene, Iranul…) și că, în dimineața zilei de 18 iulie, a fost trezit de fiul său, pentru a citi în “The Guardian” raportul UE pe Justiție. Foarte urât. Nu scoli omul obosit ca să citească pagini pe care deja le știe. Ce ți-e și cu copiii din ziua de azi!

Aș spune că fapta atinge cruzimea celei relatate cu ceva vreme în urmă, când aflam de la comisarul paneuropean că, în adolescența sa (de disident, anticomunist și viitor ideolog de dreapta), fusese împușcat de vecinul de cartier, derbedeul de stânga Nicu Ceaușescu, în picior, cu un glonț tras dintr-un pistol cu alice – ( “Umbla mult pe bicicletă, bântuia pe strazile din Cartierul Primăverii, uneori avea cu el un pistol cu alice. Odată/…/, m-a somat să ma opresc, eram și eu pe bicicletă, n-am făcut-o, a tras și m-a lovit în picior cu glontele, am sângerat după aceea…” )!?! Ciudățenia unui glonț tras cu un pistol cu alice nu ne poate fi explicată decât de dibaciul vânător Adrian Năstase.

După cafea. Am deschis stirile Hotnews si-am dat de reactia premierului, șocant de asemanatoare cu aceea lui Petru Groza, politicianul-marionetă, după furtul alegerilor parlamentare din noiembrie 1946.” Așa va fi fiind, dar, că tot veni vorba, a cui marionetă era Petru Groza? Cine și cu ajutorul căror cozi de topor trimise în România transformase oameni ca Petru Groza în marionete?

Comisarul paneuropean  mai află că (“pe surse”, fiindcă tot se ascultă telefoanele în draci? ), profitând de plecarea sa din București, un grup de “intelectuali din zona USL” pregătesc o scrisoare pentru Parlamentul European. Așa ceva este, cu adevărat, inacceptabil. Deci: “Abia aștept să văd cine sunt noii tovarăși de drum ai regimului autoritar de la București, cine sunt cei care, mințind cu bună, de fapt rea, știință, încearcă să oculteze originile și miza actualei bătălii.“

Și dacă vede, care-i problema?

Oricât de straniu i s-ar părea comisarului paneuropean, România de azi nu mai este România lui 1946, când agenții Cominternului și acoperiții NKGB-lui erau parașutați la București nu doar spre a-l transforma pe dr Petru Groza într-o marionetă, ci să bage groaza în toți locuitorii României. Dacă “idealiștii” Cominternului tot nu reușiseră să se folosească de tragedia războiului civil din Spania, spre a întoarce locul cu fața spre comunismul pe care-l serveau în calitate de slugi internaționale, măcar să reușească în România. Și au reușit.

Gesturile comisarului agitat și paneuropean se înmulțesc. Ameninițările se intensifică. Hodoronc-tronc, se dă interdicție și la echidistanță. Ori ești cu noi, ori ești dușmanul României. Adică, ne întoarcem la tovarășii de drum ai agenților Moscovei, la tovarășul Traian Șelmaru și al său amenințător: “Tovarășe, dumneata iubești poporul?”

Știindu-l om discret, îi pot mărturisi, fără teamă, comisarului paneuropean,  că, pe cinstea mea, iubesc poporul, chiar dacă vreau să mă țin la distanță egală de disprețul oricăreia dintre tabere pentru statul de drept.

Neutralitatea este o probă de imensă ipocrizie.”

Așa o fi. Dar înregimentarea, tip 1946, și propagandismul ordinar la care se pretează unii astăzi sunt, cumva,  eșantioane de probitate? Comisarul paneuropean  ne ține dintr-un șoc într-altul. Unul mai mare decât celălalt. Ce mai – un comisar pentru eternitate!

Dar, la urma-urmelor, despre ce vorbește comisarul paneuropean? Ascult:

”Nu este vorba acum doar de sustinerea lui Traian Basescu, ci de opozitia în raport cu cezarismul tiranic întruchipat de forțele obscurantiste care vor să scoată România din Europa.”

Of, of, of! Din nou fascinația pentru o veche retorică panrevoluționară:

“Un răspuns de principiu, menit să ne asigure înţelegerea limpede a semnificaţiei autentice a apariţiei în prezent a unor forţe anticapitaliste din ce în ce mai diverse, îl aflăm în definirea de către tovarăşul Nicolae Ceauşescu, secretarul general al Partidului Comunist Român, de pe poziţiile marxismului creator, a actualei faze a crizei sistemului mondial capitalist: «Situaţia lumii contemporane se caracterizează printr-o profundă ascuţire a contradicţiilor economice, sociale, naţionale şi politice la scară mondială. Se poate spune că ne aflăm la începutul unei noi faze a crizei sistemului capitalist, care cuprinde toate sferele vieţii societăţii şi afectează – într-o măsură mai mare sau mai mică – toate continentele. Această situaţie, deosebit de complexă, grăbeşte procesul revoluţionar de schimbare a raportului de forţe pe plan internaţional în favoarea progresului social, a forţelor ce se pronunţă pentru o lume mai bună şi mai dreaptă».”/…/“Capitalismul nu poate fi nimicit prin reverii evazioniste, nici prin revolte sectare, nici prin salturi sau rupturi metafizice. Singura cale de depăşire a satu-quoului o reprezintă revoluţia socialistă, în care clasa muncitoare, condusă de partidul ei politic revoluţionar, are de îndeplinit rolul principal.”/…/“Astfel se impune concluzia că, până când Noua Stângă nu va întinde mâna partidelor proletariatului, până când nu va renunţa să închidă ochii în faţa realităţii atât de complexe şi de diverse a confruntării claselor din societatea contemporană nesocialistă, până când nu va depăşi situaţia actuală de autoclaustrare dogmatică în universul fantasmelor pogorâte din idealuri pe cât de nobile, pe atât de abstracte, ea va fi sortită să penduleze, eroică, dar neputincioasă – reîncarnare donquijotescă – între polul utopiei, anacroniei şi cel al disperării.”

Învolburarea propagandistică, aruncarea etichetelor cu tulumba și încrâncenarea partizan-politică dau cuvintelor șansa nefericită de a-și pierde sensul pe drum.

Cezarsim tiranic? Există și cezarism netiranic? Să înțelegem că, până acum două luni, cei care-l acuzau aiurea pe dl Traian Băsescu că e dictator se gândeau la un cezarism netiranic, și, de două luni încoace, avem de-a face cu un cezarism tiranic?

Hai să deschidem DEX-ul și să ne lămurim ce este cezarismul și ce mama dracului vrea el de la noi:

CEZARÍSM s. n. Guvernare dictatorială militară instituită de Gaius Iulius Cezar în Roma antică. ♦ Guvernământ despotic, sprijinit de armată. – Din fr. césarisme.
Sursa: DEX ’98 (1998) | Adăugată de valeriu | Semnalează o greșeală | Permalink

CEZARÍSM s.n. Guvernare dictatorială militară, instituită de Gaius Iulius Caesar în vechea Romă. ♦ Guvernământ despotic sprijinit pe armată. [< fr. césarisme].
Sursa: DN (1986) | Adăugată de LauraGellner | Semnalează o greșeală | Permalink

CEZARÍSM s. n. sistem de guvernare dictatorială militară asemănător celui instituit de Caesar în vechea Romă. (< fr. césarisme)
Sursa: MDN (2000) | Adăugată de raduborza | Semnalează o greșeală | Permalink

cezarísm s. n.
Sursa: Ortografic (2002) | Adăugată de siveco | Semnalează o greșeală | Permalink

*cezarízm n., pl. urĭ (d. Cezar). Guvernare democratică devenită despotică (ca a luĭ Napoleon I).
Sursa: Scriban (1939) | Adăugată de LauraGellner | Semnalează o greșeală | Permalink

Întrebare pentru comisarul paneuropean: unde este armata pe care se sprijină cezăreii Antonescu și Ponta, că înaintarea civililor în grad militar și fabrica de generali activi aparțin fostei guvernări PD-L și președintelui Băsescu?

Adevărat, cezărelul Iulius Ponta nu are acces la conceptul de plagiat. Adevărat, cezărelului Gaius Antonescu îi plac, periculos de mult, desenele animate cu “Felix nu știe cine e Otilia”. Adevărat, amândoi cezăreii au forțat litera și spiritul legii, doar spre a-l vedea pe Gaius Iulius Băsescu detronat, hotărând ei (în numele poporului consultat post-hotărâre) că nici acest Caesar nu a dat vreodată prea mulți bani pe o lege ori pe alta și că s-a dovedit un Brutus sângeros, care a înjunghiat toate alianțele și coabitările politice. Totuși, unde este armata pe care se sprijină această guvernare dictatorială de tip cezarism tiranic a celor doi cezărei Ponta et Antonescu?

Într-o altă liturghie, deși avea răspunsurile chiar în paginile revistei “Observator cultural”, la care se răstește încă o dată, comisarul paneuropean acuză acțiunile îndreptate împotriva opiniilor heterodoxe: Prin insinuarea ideii că gândirea neînregimentată este una culpabilă și incriminabilă, un asemenea grupaj reprezintă de fapt un manifest al intoleranței. Ori, mai grav, unul al vendetei. Demonizarea opiniilor heterodoxe, stigmatizarea non-conformismului, sunt atitudini non-liberale și anti-liberale.

În principiu, așa stau lucrurile, dar în practică arată altfel. De ce? Să ne întoarcem la DEX pentru a ne lămuri ce se înțelege prin “heterodox”, “opinii heterodoxe”:

ETERODÓX, -Ă, eterodocşi, -xe, adj. Care se abate de la doctrina oficială a bisericii ortodoxe. [Var.: heterodóx, -ă adj.] – Din fr. hétérodoxe.

ETERODÓX/HETERODÓX, -Ă adj., s. m. f. (om) de altă credinţă decât cea oficială. (< fr. hétérodoxe)

eterodóx/heterodóx adj. m., pl. eterodócşi/heterodócşi; f. sg. eterodóxă/heterodóxă, pl. eterodóxe/heterodóxe

ETERODÓ//X ~xă (~cşi, ~xe) Care este de altă credinţă decât cea creştină ortodoxă. [Var. heterodox] /<fr. hétérodoxe

ETERODÓX, -Ă adj. (Bis.) De altă credinţă decât cea creştină ortodoxă; neortodox. [Var. heterodox, -ă adj. / < fr. hétérodoxe, cf. gr. heteros – altul, doxa – părere].

Desen & Copyright 2012 - Alex DIMITROV

Deci, prin extindere de la sensul legat de doctrina bisericii ortodoxe, heterodox înseamnă a nu fi pe linie, a exprima opinii diferite de linia oficială, a gândi independent, neînregimentat la linia oficială.

Știți cine este, în opinia comisarului paneuropean,  neînregimentatul politic model, care a mers, opt ani, împotriva liniei oficiale de gândire (Băsescu-PDL)?  Traian Radu Ungureanu. Așa e: zici TRUbadurul prezidențial, zici neînregimentare. Pe lângă el, ceilalți – chiar și dl Mihail Neamțu – sunt niște dulci copii.

Cum s-a ajuns aici?, se întreabă nu tocmai inocentul comisar european. Simplu: prin stahanovismul pupinilor din ambele tabere în munca de a isteriza opinia publică, prin oferirea de nume de persoane binelui absolut și răului absolut, prin polarizarea societății până la iraționalitate. Mostrele oferite de “Observator cultural” puteau fi mai numeroase și alese din gândirea ambelor tabere.

Întrebări pentru comisarul paneuropean: exită la Bruxelles sau la Strasbourg o comisie, un comitet,  ceva acolo, unde se pot trimite plângeri și împotriva celor care iau România drept o țară de idioți? Ar putea fi interesată prestigioasa revista “Nature” și de natura propagandei imbecile care poate modifica genetic un popor, transformându-l  într-o ciupercă otrăvitoare care se  devoră de una singură?

Vocea comisarului paneuropean poate să ia chiar note și mai înalte: Acțiunile guvernării Ponta-Antonescu se încadrează exact în patternul distrugerii democrației inaugurat de Benito Mussolini în Italia anilor 20 și perfecționat în chip diabolic de către Adolf Hitler în 1933-1934.

Interesant. Dar, în momentul de față, cine sunt noii Molotov & Ribbentrop? Dar noile Eva Braun și Clara Petacci? Dacă, pentru că ai fost legal destituit din fruntea unui institut, poziție din care îți anunțaseși hotărârea fermă de a demisiona (căci aici este, de fapt,  bubița dureroasă), ajungi să-l bănuiești pe cel care te-a destituit că e un fel de Felix Edmundovici Dzjerjinski, ridicolul îți este deja frate de cruce.

Toată această diversiune, în care cele două tabere aflate în război își aduc, peste capul oamenilor speriați, acuzații imbecile de fascism, hitlerism, lovituri de stat, trădare națională, comunism și altele riscă să arunce în derizoriu cele două maladii surori și devastatoare – fascismul și comunismul.

Dacă cele două cete de războinici o țin tot așa, mâine-pomaine ne putem trezi dând ori primind telefoane pentru a întreba sau a răspunde întrebării unui amic: “Bătrâne, te fac  o bere  și-un mic sau un fascism și-un comunism – depinde de ce ai chef — așa, mai pe seară, la Triumf?“ “De ce nu, Pontissime? Sper că vine și El Crin?” “Raison…” “Traiane, fiindcă tot tragi cu urechea, află că te-am ciuruit!” “Hă! Hă! Hă! Ete p…”

 • “Aici, mult stimate și iubite tovarășe Barroso, înregistrarea se întrerupe, fiindcă obiectivele vorbeau pe linii nesecurizate de noi, cei de la STS, și s-au produs interferențe foarte puternice. Cred că ne-a lovit o undă venită tocmai de la Deveselu, pentru că tovarășii de acolo o țin într-o veselie neîntreruptă, deși nimeni, nici măcar Guvernul, nu a dat o OUGea care să impună dictatorial un asemenea chiolhan. Cu toate că ne aflăm în plin cezarism tiranic, disciplina nu mai e ce era pe timpul dictaturii heterodoxe. La nivelul cadrelor mai vechi, se exprimă îngrijorarea că pontocrația în crinolină de azi este mai a dracu’ decât dictatura originală de ieri. Alții spun că e invers. Noi, cei care vă raportăm cum stă situația, nu avem nicio părere, fiindcă noi nu  gândim, noi înregistrăm convorbirile poporului, spre a descoperi  pentru dumneavoastră trădătorii de țară și neiubitorii de Europă. Semnat: General de brigadă și ziarist mai mult decât independent, Ștefan-Fane Apăvăloaie.”

 • Indraznesc un scurt comentariu. In ultima vreme, cuvantul “fascism” este vanturat mereu. Sa mergem un pic la faptele istorice. In 1872, Giuseppe Garibaldi a creat la Bologna un Fascio Operaio [muncitoresc]. Cam 20 de ani mai tarziu, Rosario Garibaldi Bosco era activ in grupurile numite Fasci Siciliani. Ideea plutea in aer si pe la 1919 Benito Mussolini, un ex-socialist, a creat grupurile numite Fasci di Combattimento [de lupta]. Faimoasa Margherita Sarfatti, asociata si amanta sa, tot ex-socialista, era propagandista miscarii si autoarea unui best-seller international intitulat Duce. Un articol interesant despre Sarfatti, scris de Saviona Mane, a fost publicat nu de mult, iata referinta:The Jewish Mother of Fascism, August 7, 2006,http://www.haaretz.com/hasen/spages/735492.html
  Detaliile de mai sus pot sa para seci, insa imi par necesare atunci cand se arunca vorbe in vant.

 • Costache

  Yet, Volodius is an honorable man!

 • Radu Calin Cristea

  Aud si vad multi oameni inteligenti folosind cuvinte de o duritate (lasa ca total inadecvata la real) care nu ne trimite, curios, in primii doi ani de dupa evenimentele din decembrie ’89 cind lovitura de stat chiar fusese o lovitura de stat. Se pare ca e prea putin, iar Vladimir Tismaneanu a epuizat, in compararea lui Ponta & Antonescu, tot ce a insemnat dictatura pe glob in ultimii 60 de ani. Sa nu gresesc, totusi, cred ca l-a sarit pe Pol Pot. Nu pot decit sa regret ca un politolog remarcabil ca V.T. isi asuma comparatii care il descalifica si ma intreb cum vor arata studiile sale viitoare despre instalarea fascisto-comunismului in Romania in 2012. Discursul public a sarit de pe fix si bine ca esti departe si nu vezi fete congestionate, guri salivind, urlete etc. E un spectacol rau de tot. Irationalitatea comanda Romania. V.T. nu e singur. Nu mai e mult insa. In curind, vorba unui poet atit de drag amindurora, va fi liniste, va fi seara. Mai vorbim peste o saptamina. Din fericire, nu mai candideaza Geoana, iar Vintu e la puscarie. N-am nicio ezitare cind iti scriu aceste rinduri. Cum te asteptai sa iasa din scena un regim autoritarist? In poantelele lebedelor mici?

 • Dorin Tudoran

  @ Costache

  “He is indeed an honourable man, one who considers his commitments sacrosanct.”

 • Dorin Tudoran

  @Radu Calin Cristea

  Yogi Berra, Hall of Fame baseball player and manager: ” “It’s not over till it’s over”

  P.S. Nu, nu l-a sarit pe Pol Pot. L-a numit mai la inceputuri si acum accentul este pe fascism/nazism, caci sperie mai mult decat altele…

 • Gheorghe Campeanu

  “Friends, Romans, countrymen, lend me your ears”……
  … “Now let it work. Mischief, thou art afoot. Take thou what course thou wilt.”

 • “Speak, hands, for me”… and cast my vote!…

 • Daniel StPaul

  Desi stirea am primit-o ceva mai inainte, (pe un blog intrucitva infratit) am zis sa las sa treaca duminica (chiar daca nimic nu mai e sfint, macar sa ne-amintim sa redescoperim Dies Domini, dupa cum ne indemna un Pontifex cam protocronist anticomunist). Se nimereste ca ea, stirea, sa fie chiar on topic cu postarea de mai sus. Acum doi ani si ceva, pe la inceputul lui 2010, si pe acest blog se manifesta/petitiona –pe buna dreptate- impotriva unei masuri guvernamentale care-l punea pe linie moarta pe omul ultrapotrivit la locul potrivit, pe cel care isi daduse ca misie regasirea ramasitelor pamintesti ale victimelor Securitatii, reinscrierea numelor lor in Memorie si asezarea de cruci peste mormintele lor. Cum fascinanta patrie nu pare a avea limite in a surprinde cu ceea ce se intimpla intru insa (pentru ca nu se intimpla niciodata ce trebuie) iata ca ni se serveste de neconceputul. Caius Antonescu sta cum sta in ce priveste bibliografia felixiana, insa fostul om potrivit, care nu pare a fi avut indoieli –cel putin conform propriilor scrieri- ca Otilia il cunoaste pe Felix, ne face astazi proba ca aurora viscerala ce subintinde spatiul moral al patriei este cit se poate de propice unui climat mutagen: Caius Marius O a devenit un Genetically Modified O. Nu am vazut nici un fel de reactii din partea celor care l-au sustinut moral ( eu insumi am fost, helas, imi vine sa zic acum, dintre acestia), desi nu e nevoie de aparate optice pentru a discerne consistenta flegma pe care alianta sa cu nenumibilul jurnalist national o ploua generos si pe trecutul sau si pe cite cruci va fi pus la capatiiele victimelor Securitatii . (Pentru acuratete, am remarcat, totusi, la postarea precedenta de pe acest blog, o incercare de semnal/de balon? si cam atit din partea unui intervenient.)

 • Florin Iaru

  Ce bine că lipsesc din ţară! E urgie mare, văz… Din păcate, eu nu cred că se va face cvorumul, deşi bunul simţ ne spune că nu e nevoie de cvorum. Cei care NU votează îşi depun voinţa şi putirinţa în mîinile celor care votează. Asta-i tot. Ori nu ştiu, ori nu pot. Dar să vedeţi mină minune, cînd ne bătea vîntu-n pupă:
  rel="nofollow">
  În ceea ce priveşte decizia a jumătate plus unu din jumătate plus unu din numărul total de votanţi, asta spune că un rezultat e valabil dacă întruneşte un sfert plus unu voturi (nu electori) din totalul votanţilor, indiferent de numărul participanţilor. Şi rezolvă şi paradoxul Comisiei de la Veneţia. 🙂

 • neamtu tiganu

  Cezar: „Eatur quo deorum ostenta et inimicorum iniquitas vocat. Iacta alea est.“ adica zarurile au fost aruncate..

  Si poporu, “Ce zar, ce zar!”

 • gabriel

  Vladimir Tismaneanu este departe de a fi singurul din aceasta specie. Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu, acesti stalpi ai culturii romane, au acelasi mesaj: daca pleaca Basescu, ne ia si democratia cuel. Stilistica lor fiind una mai moderata, mai invaluitoare, este si mai eficieta, mai ales pentru nehotarati. Tismaneanu, fiind militant de-a dreptul, are un impact mai mic, doar talibanii oranj il mai gusta. Cateva citate, spre exemplificare:

  GABRIEL LIICEANU

  Pericolul e ca nu cumva ce am trăit noi ca democraţie să nu vireze către coşmarul unei majorităţi dictatoriale, ca in locul unui joc de fair play să ne pomenim cu un joc in care o majoritate obtinuta prin trecerea unor jucători de la o echipă la alta, sa ne pomenim cu o dictatură a majorităţii sau o majoritate dictatorială. Nu inseamnă că orice majoritate reprimă automat, dar când intr-o democratie lucrurile se joacă pe 2 tabere, una ajunge la 20%, cealaltă la 80% iar majoritatea joacă pe procedee tehnice infernale de impunere a vointei, lucrurile pot vira către ceva groaznic şi atunci viaţa, liniştea tuturor va fi în pericol.

  Activate instituţiile care trebuie să pună capăt corupţiei, când incep să functioneze, creează şocurile pe care le-ati văzut. 20 de insi vizati de justite fac tot ce se poate, arunca in aer istoria ca sa-si facă dreptate.

  A trebuit inăbuşită cu orice preţ funcţionarea justiţiei, ce vedem e declanşat de această spaimă teribilă.

  Dvs vreti cu orice preţ să echivalati pe cel suspendat cu cei care l-au suspendat? Ce mă ghidează nu e in numele lui Băsescu, Antonescu sau Ponta ci ceea ce fac aceşti oameni. Dacă unul a incercat să dea garantii pentru functionarea justiţiei …

  Dacă românii vor vota impotriva lor inşişi, vor plăti cu propria lor calitate a vietii, dacă vor alege prost, vor cădea intr-o prăpastie economică, vor ieşi din Europa.

  O societate responsabilă e una care, cand constată gesturile dictatorile petrecute in cascadă intr-o lună jumate, curmările in plan economic, se trezeste si spune : s-a petrecut un rău, dar nu vine unul de 10 ori mai mare peste mine? Nu cumva, eu Scufita Rosie, cand vin in casuta bunicii, bunica e de fapt lupul imbrăcat? Nu cumva bunicuta care a incercat sa ma ajute, cu un talent sau altul, cu o lipsa de comunicare sau alta, nu cumva mă trezesc in loc cu altcineva care mă trage intr-o prăpastie?

  ANDREI PLESU

  Nu idealizez guvernele de dinaintea celui de azi. Au asumat, vrând-nevrând, măsuri de austeritate care au reuşit să ferească ţara de dezordinile acute ale Greciei. Dar au devenit impopulari, au tolerat, în propriile rânduri, destule devieri comportamentale şi juridice. Au acordat prea puţină atenţie educaţiei şi sănătăţii, şi-au servit propria clientelă, au ratat reconstrucţia infrastructurii ruinate a ţării. Am lucrat personal, vreme de cinci luni, cu preşedintele Băsescu şi ştiu cât poate fi de iritant, de brutal în gesturi şi declaraţii. Dar noul guvern, o corcitură implauzibilă de socialişti ai partidului fondat de Ion Iliescu şi de liberali care se socotesc de dreapta, a reuşit, în nici două luni, să evacueze aproape total Europa din stilistica guvernării.

  Nu mai e vorba de greşeli, excese şi incompetenţă sectorială. E vorba de un atac radical şi sângeros împotriva instituţiilor statului, împotriva regulilor democratice, împotriva unei justiţii independente şi riguroase.

  Unul dintre liderii alianţei guvernamentale nominalizează un ministru din propriul partid la Agricultură, deşi (de fapt tocmai pentru că) e în proces cu Ministerul Agriculturii pentru fraudă. Ministrul de Interne scuză plagiatul şefului său, declarând că, de la Aristotel şi Platon încoace, toată lumea plagiază. Ministrul de Externe afirmă că liderii europeni trebuie să şi-l ia ca model de inteligenţă şi eficacitate politică pe Vladimir Putin. Noul preşedinte al Senatului şi viitorul preşedinte interimar al ţării (după suspendarea deja demarată a actualului preşedinte) a ajuns în această funcţie după ce a lipsit la circa 98,5% din şedinţele forului pe care acum îl conduce. La 53 de ani, CV-ul lui e, profesionalmente, nul, singura idee politică a agendei sale fiind debarcarea lui Traian Băsescu.
  ……………………………………………………………………………..

  Uluitoare, pentru mine, toate amanuntele, toate detaliile pe care le livreaza, cu minutie, dl Plesu, ziarului Der Spiegel. Pare ca cineva l-a sarutat pe frunte si l-a trezit dintr-un somn lung. Pentru ca inainte de a veni la putere nulul Antonescu si dictatorul Pon5a, dl Plesu nu era interesat de amanuntele guvernarii. Iar “big picture” era: domnule, n-or fi ei Feti-Frumosi si Ilene Cosanzene, dar ne-au trecut prin criza. Fara ei intram 8n papucii Greciei. Cu alte cuvinte, nu va e rusine sa luati la puricat salvatorii neamului? Or aea si ei mici defecte, da oameni suntem, nu ingeri. 🙂

  Rad, dar, de fapt, mi-e sila.

 • InimaRea

  Si Cartarescu s-a trezit. Cine dracu-i pupa-n somn pe-astia?
  Simt eu ca-i nitel mai complicat de-atit. Ca “Elita” nu noua ni se adreseaza, nu in fata noastra se scuza, nu pe noi vrea sa ne convinga de bunele sale intentii.
  Domnia Sa e somata a renunta la confortul neutralitatii in care se cuibarise, sastisita de absurdul lumii careia renuntase a-i mai sugera calea dreapta. Cumva, isi facuse datoria -- iar daca nu iesise cum trebuia, de vina era lumea, nu Elita. Asta e, corifeii ramin in istorie ca-ntr-o caruta astrala, iar soarta Elitei e sa calatoreasca spre eternitate cu Caru’ Mic. E deseori invitata in Caru’ Mare -- si-i de-ajuns rasplata pentru deceniile in care-a deprins eruditia ca forma a rezistentei prin cultura.
  Numai ca lucurile-au luta-o razna, teleportarea e conditionata: la dus, e musai a-si preciza pozitia fata de ravaseala din Caru’ Mic. La-ntors, trebuie sa spuna ce trebuie daca mai vor invitatii in Caru’ Mare. Unde lumea nu mai are rabdare, vrea sa stie de-acum daca decupleaza ori ba carul de clasa a II-a. Se simte deranjata de ideea ca acolo, jos, nimic nu e batut in cuie, totul trebuie luat de la capat. Si nu sisific, asta-i problema. Jenant…
  Cine se-astepta ca Elita sa spuna Acolo ca nu se schimba rotile din mers, doar vizitiu’ -- si nu c-un muscal -- vede ca nu ideea de schimbare e la putere, ci ideea de roata. Ba chiar c-ar fi pericol sa se fure rotile, nu sa se schimbe.
  Sigur ca sintem perplecsi: De unde pina unde?

 • OvidiuB

  Corect, propun infierarea si retragerea cetateniei tuturor “intelectualilor” care sunt vadit de partea lui Basescu. Celor care (in mod pervers si perfid) se prefac ca au si nuante, pedeapsa trebuie sa fie mult mai grea -- inchisoarea si scoaterea din manuale.

 • ovidiu

  @InimaRea: “Si Cartarescu s-a trezit. Cine dracu-i pupa-n somn pe-astia?”
  Au ramas fara dar, nu sunt lasati in pace.

 • Gheorghe Campeanu

  Paradox constitutional? Sau poison pill? Un parlament ales pe liste, nu direct, reprezentind structurile de partid politic, nu vox populi, invoca prevederile care pun in mainile ignoratului vox populi (redefinit tot de cei de pe listele cu pricina drept 50% + 1 din cei inregistrati ,”wherever they may be” ) instrumentul solutiei finale. Nu mai ramine decit recurgerea la aritmetica fostei presedinte a camerei deputatilor, sau la indemnul electoral al anilor 20-30 din Chicago “vote early and vote often” . Noroc ca onorabilul “free agent” Wesley Clark este din Arkansas si deci nu este prea familiar cu Ipingescu sau Pristanda.

 • Dorin Tudoran

  @Gabriel

  Am vazut, in acesti opt ani, diferente semnificative intre dnii Vlatimir Tismaneanu si T.R Ungureanu si dnii Gabrielk Liiceanu si Andrei Plesu, pe de alta parte.
  Cei dintai nu au schitat NICIODATA nici el mai mic gest de jena de :asta e cam aiurea”, “asta nu se face” etc. Ultimii doi au facut-o; si nu o singura data,. Ca in acest moment chiar si dnii Liiceanu si Plesu considera ca varianta Traian Basescu (si tot ce indseamna ea) este mai potrivita decat varianta Ponta-Antonescu (si tot ce implica ea) este o optiune care nu poate fi decat respectata; asa cum poate fi respectata orice alta optiune.

  Ca privirea lor este mai atenta si mai proaspata atunci cand numara pericolele prezentate de noua guvernare si atenueaza pericolele pe care le-a prezentata vechea guvernare tine iarasi de o optiune.

 • Dorin Tudoran

  @ Daniel StPaul

  Migrarea optiunilor dlui Marius Oprea spre cartierul general al dlui Dan Voiculescu imi pare (si mie) deconcertanta. Sa fii ata de dur cu dl Voiculescu, cu ani in urma, cand probele irefutabile referitoare la colaborarea sa cu Securitatea nu aparusera si sa te simti bine cu el in aceeasi echipa dupa aparitia unor asemenea probe mi se pare oenormitate.

  Sper ca dl Oprea e “blindat” cu probe in toate cele pe care le dezvaluie in cartea despre dl Traian Basescu, volum ce acapere astazi, daca nu ma insel. Alftel ii va fi greu sa faca fata raspunsului celui portrtizat.

  Nu stiu despre reprosurtile altora. Eu, unul, i-am transmis ce cred printr-un prieten comun. Procedez mereu in acest fel — cand este vorba de un om pe care-l pretuiesc — inainte de a-mi marturisi nedumeririle public.

  In sfarist, cred ca este vorba si de o eroare cu mult mai mare, electoral vorbind: o asemenea carte impotriva dlui Basescu scoasa si difuzata cu banii dlui Voiculescu ar putea sa castige mai multi sprijinitori pentru presedintele suspendat decat pentru cei care vor sa-l suspende.

 • InimaRea

  Am vazut asta:http://www.contributors.ro/cultura/imperiul-minciunii-intactul-felix-decomunizarea-si-adevarul-istoric/
  Acum, vad ca si d-l Tudoran crede ca Oprea trebuia s-astepte pina-i publica altcineva cartea, numai Intact -- nu.
  Chiar nu-nteleg cum poate fi viciat adevarul unei carti de editura care-o publica. O astfel de premisa imi aminteste de scriitori condamnati -- la propriu ori doar la uitare -- fiindca, in interbelic -- aparusera in publicatii “fasciste”.
  Stiu, “Spune-mi cu cine te-nsotesti etc” dar noi putem nuanta verdictul locului comun. De pilda, e de imaginat ca Publirom ar fi refuzat publicarea unei carti despre “adevarata fata a lui Iliescu”? Dar e de neimaginat ca n-a publicat cartea lui Oprea fiindca era vorba de Basescu? Caz in care politica editoriala devine politica pur si simplu.
  Pe de alta parte, dati-mi voie sa ma dezinteresez total de greata asta de Dan Voiculescu, cita vreme nu e una de orice escroc politic. Pe blogul lui Liviu Antonesei, am postat o-ntreaga polologhie pe tema Voiculescu=Basescu. Ma rog, aproape egal, cita vreme doar unul e condamnat -- de CNSAS.
  Dupa mine, Oprea face dreptate. Ca o face prin INTACT, nu-i mai putin dreapta, parerea mea…
  Sigur, acum Oprea “se afiseaza” cu Voiculescu, vine la Antene, inghite broaste pe inima goala. Va suna cunoscut?
  Din cite-mi dau seama, Oprea avea varianta publicarii pe spezele sale, a cartii despre Basescu. Din proprie experienta, stiu ca-n felul asta cartea nu exista.
  In fine, si o veste buna -- nu gasesti un exemplar din JN de azi, sa dai cu tunul. Eu zic s-asteptam sa vedem impactul cartii, inainte de a anticipa ca ar ajunge a-l servi chiar pe Basescu. Eu, unul, ma-ndoiesc tare de-asta.

 • Dezideriu Dudas

  @ Dorin Tudoran # 17

  Ma gandeam in ultimele saptamani, ce “caseta” ( precum cea gasita de Patriciu cu acel copil lovit sau nu de TB ) vor ma gasi ( “ ei “…) prin care, desi par a veni…, de fapt pleaca….Adica, desi par ca dau lovituri necrutatoare, de fapt, in mod constient, “sevesc patria”….Aia, “a lor” ( imi plac in asfel de situatii Ciutacu, Badea sau Gadea, cum se fac ca nu inteleg…)….Asta cu Marius Oprea la curtea lui Dan Voiculescu, e “piua-intaia”…Va scrisesem si eu odata ceva de Marius Oprea….USL-ul trebuia sa faca un singur lucru dupa ce au primit Guvernul. Sa nu cedeze provocarilor venite de la Cotroceni. Dar “ei” au fost mai consecventi si USL-ul a cedat…Dan Voiculescu deschisese partia…Dar el nu putea face atunci mai mult. Acum insa, tinand cont de imaginea sa, va fi numai bine….Si vom ramane in continuare, dupa cum scriati, O TARA DE IDIOTI ! Condusi de niste “ baieti tare DESTEPTI “….

  Ref. la intelectuali si la post-rezistenta prin cultura ( Marius Oprea e mic copil pe langa ei, macar el cauta efectiv printre cadavre…), citind in aceste zile “Psihologia consonantista” a lui Odobleja ( proiectia pe “loviturilii di stat “, extensia la “agenturilii”….), redau , de la capitolul “ Arta de a mari vointa “ , ideea : “ SA SE COMBATA ESTETISMUL, CARE SE IMPLETESTE CU DICTATURA CAPRICIILOR “. Totusi, in timp, ideea a mai scazut din intensitate…, tinand cont ca Andrei Plesu nu a rezistat prea mult….Pe vremea lui Carol al II-lea, se putea mai mult ( nu aparusera inca atatea Elene )….Nae Ionescu “a ramas” drept ca bradul…

  Mai caut una-alta….Poate totusi…Mai reiau odata evenimentul anti-sistem Adrian Nastase…

  Pe de alta parte, nici o tara “ prea proasta” ( vorba lui Fane Spoitoru : “ Romania -- cea mai tara proasta”…), nu merge…Dar poate vom pune noi “casete” in viitor, d-alea cu fonduri europene, solidaritate civica, etc.., idei si proiecte pe care “ei “ le-au adus in stare de deradere…”Contra-caseta noastra” cu Liiceanu – Nucsoara si Tatulici pare a fi in varful piramidei care poate sugera, intr-adevar, o “tara proasta”, plina de “idioti” …La nivelul acesta nu prea se pot deosebi “antenele” de “realitati”…

 • Dorin Tudoran

  @InimaRea

  Cred ca sunt printre cei care nu pot fi banuiti ca-i vor raul lui Marius Oprea. Cred insa ca-si face rau cu prezenta foarte pregnanta in mijloacele de informare in masa ale dlui Dan Voiculescu. Cand, pe vremea cand dl DV nu era in a dovedit drept colaborator al Securitatii, tunai si nfulgeria impotriva “securistului” Voiculescu, iar acum, dupa ce colaborarea respectiva a fost dovedita in chip irefutabil, te pozitionezi pe aceeasi reduat cu el si tragi asupra dlui Traian Basescu din turela tancului dlui Voiculescu lucrurile sunt cel putincam stranii; pentru mine.

  Si eu sunt de acord sa asteptam pana apare cartea, sa o cititm -- MAI ALES SA O CITIM -- si apoi sa ne dam cu parerea despre dreptatea pe care o face.

  Asadar: adevarul cartii lui Marius Oprea (sa-l vedem, sa-l cantarim sa cerem ajutorul celor ce ne pot ajuta sa cantarim acest adevar etc.) nu ar trebui sa fie viciat pentru ca volumul apare la un trust de presa al dlui Voiculescu. Dar, aparand in saptamana de dinaintea unui referendum atat de special, poate provoca efectul invers: nu un sprijin pentru USL, ci unul pentru Traian Basescu. Dl Basescu are si asa foarte multe sanse (cum am spus de la inceputul acestui taraboi) sa se intoarca la Cotroceni. O asemenea carte, publicat la Intact in acest moment il poate transforma pe dl Basescu intr-o victima in ochii multora. Ca scriitor ar trebui sa nu uitati un lucru simplu: cei care citesc carti sunt putin; cei care pretind ca stiu ce cuprind cartile sunt multi, extrem de multi si cu dreptul de a merge ori nu la vot.

 • Domnule Tudoran,

  Cred ca sunteti prea subtil astazi ori o usoara stare de malaise pe care o acuz de azi dimineata ma face incapabila sa inteleg nuantele (infinitezimale, pentru mine) prin care dvs. diferentiati doi politicnei la care va referiti in raspunsurile la unele comentarii.

  Pe de o parte, sustineti (cum a ti facut-o si cu alte ocazii) ca optinuea pentru Basescu a dnilor Liiceanu si Plesu e una cat se poate de respectabila, care -- inteleg eu din subtext -- nu vi se pare catusi de putin deconcertanta.
  Pe de alta parte, migrarea dlui Marius Oprea spre Dan Voiculescu va produce mari nelisnisti iar schimbarea de macaz facuta de MO va pare o enormitate, fapt pe care am inteles ca i l-ati si adus, prieteneste, la cunostinta. (Oare la fel ati procedaTt si tot in virtutea prieteniei, si cu Mircea Mihaies, care a sarit si mai spectaculos de la incriminarea “nesimtirii tropicale” a lui Traian Basescu la omagierea aceluiasi… “tropical”? ).

  Pentru mine, Traian Basescu si Dan Voiculescu sunt doua fete ale aceleasi monede -- care ar fi trebuit scoasa de mult din uz (adica din viata politica, daca am fi facut lustratia). Trecutul neguros ii uneste pe TB si DV ca pe doua boabe de fasole in aceeasi pastaie : ambii au fost si sunt banuiti si, mai mult sau mai putin, chiar dovediti drept colaboratori ai fostei Securitati; ambii si-au constituit averea si si-au intarit puterea pe cai oculte, desi, in cazul lui DV, ocultata a ramas doar provenineta capitalului initial. Mai departe insa, DV si-a construit o afacere care l-a propulsat in topul contribuabilor majori la bugetul de stat (unul corect, se pare, ceea ce nu-i de ici, de colea), in timp ce TB si-a construit o retea de politicieni si afaceristi (mai exact o combinatie intre cele doua genuri). Reteaua l-a plasat in varful unei mafii de partid si de stat care a saracit bugetul national prin malversatiuni si fraude ( vezi Blejnar, Ridzi, Botis etc. etc. si, cu putin noroc, lista va fi probabil completata).
  Oricata indignare voi starni si oricate sensibilitati voi atinge, nu pot sa nu spun si ca trustul media al mogulului Voiculescu -- desi canalizat aproape exclusiv si, oricum ai lua-o, obsesiv si la limita profesionalismului pe dezvaluirea matrapazlacurilor si incoerentelor Puterii coagulate in jurul lui TB, nu a uzat de minciuni in campaniile lui si a mai avut si decenta minima de-a invita intotdeuana si PDL-isti la dezbaterile din platourile Antenelor, chiar daca pentru o lunga perioada de vreme pedelistii au declint invitatiile, boicotand indeosebi emisiunile Antenei 3. In schimb, TVR-ul in care isi plasase TB oamenii prin care isi exercita direct controlul (Lazescu, Culcer), instituise niste reguli “ideologice” draconice, cu o LISTA INCHISA de invitati la talk show-uri, o lista pe care aveau loc doar basistii fara rest si fara prihana. Cat despre minciunile politice de la TVR, cine nu-si aminteste ca pe 24 ianuarie, cand Basescu a fost huiduit la ceremoniile Unirii organizate la Iasi, Culcer a ordonat ca huiduiele inregistrate de cameramanii TVR sa fie “redistribuite” la montaj, astfel incat de ele sa aiba parte, “democratic” (?!) nu doar Basescu, ci si liderii Opozitiei de atunci (desi cei din urma fusesera primiti de asistenta mai degraba cu simpatie). Ca sa nu mai vorbim si de “mogulul bun” al lui Basescu, de la B1, cu ridicolul emisiunilor care pun in circulatie ideea pericolul rusesc reprezentat de “misteriosul Kondiakov”, cel care s-ar afla in spatele suspendarii lui TB si alte aiureli, sustinute de invitati pe masura, care-si propun sa zbarleasca pielea romanului naiv.

  In brief, pentru mine diferentele dintre TB si DV tin doar de latura temperamentala, mult mai nabadaioasa la primul, si de o inclinatie spre filotimie, prezenta doar la ultimul. In rest, ejusdem farinae…

 • Dorin Tudoran

  @ No Name / DP

  1. Am sustinut intotdeauna ca optiunea unor intelectuali de a sustine, la inceput, un proiect politic numit “Traian Basescu”na din diversiunile dlui Vladimir Tismaneanu este de a-si inseria numele printre cele ale victimelor. Or, inca on data, dnii Plesu si Liiceanu au avut si momente in care s-au delimitat limpede de o eroare (un gest o decizie etc.) aiurea comisa de presedinte. Dl Tismaneanu -- niciodata. Incerc sa vad si sa cantaresc aceste deosebire.

  2. Daca pentru dvs, TB si DV sunt ejusdem farinae (o ipoteza pe care nu tin neaparat sa o combat; mai ales acum), inseamna ca, totusi, am dreptatea: Marius Oprea trebuie sa ramana Marius Oprea si sa nu fi perceput ca “asimilabil”. “la remorca” uneia dintre parti.

  3. Cred ca aveti dreptate: afirmatia dvs potrivit careia trustul media al dlui DV nu ar fi uzat de minciuni ar putea starni nedumerirea si alte reactii ale altora…

  4. Cat despre dna Rodica Culcer… Am scris la timpul potrivit…

 • Da, aveti dreptatea, Marius Oprea ar fi trebuit sa ramana Marius Oprea, sa nu-si fi asociat numele cu al lui DV. Si Gabriel liiceanu ar fi trebuit sa se abtina mai ales acum de a-si mai lega numele de TB. Si dnul Plesu, la fel! Si multe ar fi trebuit sa fie altfel dar, vorba dumneavoastra, atunci in Romania nu s-ar mai intampla lucruri interesante, ori doar lucruri normale? Si apoi, credeti ca daca “Marius Oprea ar fi ramas Marius Oprea”, i-ar fi publicat dl Patapievici cartea prin ICR? Ori, poate, dnul Liiceanu, la Humanitas? Cred ca nu e tocmai fair sa-i cerem unei echipe sa boxeze cu manusi lungi si albe, de bal, in timp ce echipa cealata nu ezita sa-si puna si potcoave in manusile de box.

 • scuze, o erata: (…) dar, ca sa va parafrazez, atunci in Romania nu s-ar mai intampla lucruri interesante, ci doar lucruri normale.

 • InimaRea

  Dorin Tudoran: Da, momentul publicarii cartii lui Oprea pare anume ales de cineva care vrea sa-i puna cruce lui Basescu. Ar mai fi vreo doua probleme.
  Una, ca-n ce parte te-ai intoarce, tot de-un securist dai. Cum nu exista unul bun si-altul rau, nici solutie nu exista.
  Alta, ca nu doar Voiculesc si USL sint interesati de aparitia cartii lui Oprea; ca multa alta lume e de “adevarata fata a lui Basescu”. Ceea ce nu poate fi decit de bine in ajunul referendumului decisiv pentru soarta lui si-a cam tutoror de pe-aici.
  Ramine problema insotirii lui Oprea tocmai cu unii dintre cei pe care i-ar fi mincat cu fulgi cu tot, cu nu multa vreme in urma. S-o fi saturat si el, ce sa zic? Ori o fi-nteles ca e-nconjurat si ca trebuie sa faca o bresa undeva, sa scape. Poate ca-i destul de inteligent sa stie ca te faci frate si cu dracu’ daca na-i incotro. Ori ca-i atit de inteligent incit sa nu se chiar infrateasca cu el, sa-l foloseasca drept tovaras de drum daca-i drumu-nchis altminteri. Atitea sapaturi in istoria recenta or fi lasat urme -- de pragmatism, ma gindesc mai intii de toate.

 • Dorin Tudoran

  @ Dezideriu Duda

  Da, o tara cu prea multi producatori video si prea putin producatori de valaore economica…

 • gabriel

  @Dorin Tudoran

  Sa ne intelegem, eu nu am o problema cu faptul ca domnii despre care vorbim au ales sa-i bata pe unii cu flori si pe altii cu parul. E optiunea lor, care trebuie respectata, cum spuneti. Ceea ce nu pot, in ruptul capului, respecta este faptul ca ei vor sa treaca drept ceea ce nu sunt, niste intelectuali critici si impartiali cu orice putere, un fel de constiinte ale neamului, de instanta suprema care emite doar adevaruri. Din acest punct de vedere, Tismaneanu este mai cinstit, el s-a mutat cu arme si bagaje intr-o tabara (care de obicei este a puterii), intr-un fel asumandu-si pozitia penibila de “hopa-mitica”.
  Apropos de “asta nu se face”, dvs va mai amintiti reactia m9narhistului Gabriel Liiceanu la jignirilr aduse regelui Mihai de catre TB? Eu nu. Pentru ca n-a existat.

  Scuzati-ma, dar nu inteleg de ce-l judecati pe Marius Oprea atat de aspru pentru ca a aparut in emisiunile A3. In cartea lui, aparuta azi, din nefericire, se pare, impreuna cu Jurnalul National sunt unele fragmente introductive, care, poate raspund nedumeririlor dvs:

  “Nu am crezut ca asemenea lucruri, precum cele traite sub mandatele presedintelui Basescu, se vor mai petrece. Imaginile pe care le-am vazut cu cei carora le-a fost refuzat dreptul la viata doar pentru ca si-au trait-o si trebuiesa faca loc altora, dupa o mentalitate tribala, imagini vazute in zilele in care batranii isi plangeau pensiile taiate, mi-au facut un rau aproape fizic. Raman tulburatoare. Nu pot pune mana pe piatra, nu mai pot striga. …..
  Ceea ce s-a intamplat in anii mandatelor luiTraian Basescu ese cel mai greu pret platit -- al disperarii pe de-o parte, al dezbinarii pe de alta. Brutto, netto plus TVA acesta este pretul complicitatii, lasitatii sau al lipsei noastre de atentie si umanitate, a noastra spun, pentru ca, in cel mai mic grad de vinovatie, am lasat ca asa ceva sa se intample. Noua si celor alaturi de care traim si langa care vom mai trai. ……..

  Nu Basescu e de vina. Vina e aici. In camera mea. Traiesc cu ea in fiecare zi. Vina e a mea, pentru ca am tolerat atata vreme ca Imparatul sa se plimbe gol printre noi si sa fie lasat in pace, in aplauzele sicofantilor sai. Vina e a mea, pentru ca am intarziat sa public atata vreme aceste pagini in care schitez biografia acestui personaj halucinant, care i-a facut atata rau Romaniei. O fac acum, pentru ca nu mai pot da inapoi.
  Imi asum toate riscurile -- sa fiu acuzat ca sunt platit de soguni, partide, agenturi sau multe alte asemenea. Am incercat multa vreme sa-mi pastrez cumpatul, gandind asa: de ce sa fiu acuzat ca amestec politicul cu istoria? M-am supus comoditatii de a nu fi criticat ca sunt “obiectiv”. Dar obiectivitatea este doar in capul marxistilor. Nu exista istorie obiectiva; pe aceasta o scrie poate doar moartea, un zeu sau un inger; iar aceste istorii nu se pot citi. Eu doar descriu, in aceste pagini, ce cred despre un personaj care mi-a inraurit destinul, alaturi cu destinele a milioane de oameni; din pacate, nu in bine. As fi fost primul fericit sa pot dedica o oda faptelor sale; nu am cui si nu am pentru ce. Am intarziat si dintr-o lasa comoditate intelectuala, avand pricina in avantul criticilor care mi-au fost adresate, atunci cand am publicat pasaje largi din carte in Observator cultural….. De fapt, ceea ce m-a determinat sa public acum aceasta carte este chiar avantul critic la care ma refeream mai sus -- mai ales cand am vazut ca aceia care ma criticau au devenit fie colonei, fie au fost medaliati, fie au primit lefuri, bani, sinecuri si diurne doar pentru a apara o efigie -- cea a imparatului gol. …. Acum sunt furios. Nu numai pe Imparatul cel gol, ale carui efigii vor fi martelate candva, mai devreme sau mai tarziu, chiar si de fiii sustinatorilor lui de astazi (nu e o judecata a mea, asa s-a 8ntamplat de-a lungul istoriei). Cat mai ales pentru ca nu mai vreau sa tac si sa il las sa defil3ze. ……

  Eu nu il pot privi cu detasare si nu il pot ierta. Macar pentru timpul pe care l-a inghitit ceas de ceas in acesti ani, irosind intre galgaituri de ras istoria recenta a poporului sau. Dar mi-e mila de el. De aceea i-am dedicat aceasta carte. ….

  Asa se face ca traim intr-un vesnic “paradox roman”, dupa expresia coneacrata a lui Sorin Alexandrescu. Intr-o tara in care, pe langa grava criza economica, accentuata de incompetenta Guvernului si coruptia cu care presedintele s-a luptat aproape doua mandate, pana ce a reusit s-o aduca la putere, ne aflam in fata unei disolutii morale fara egal in trecut. Nu e de mirare; cum se spune in popor, “pestele de la cap se impute”. Am avut un presedinte, fost colaborator al Securitatii, fost nomenclaturist de partid, care a condamnat comunismul, regimul in timpul caruia “a dus-o bine si avea peste 300 de casete fideo”, drept un regim “ilegitim si criminal”. Ca urmare, si-a atras simpatia unei multimi de naivi, in schimb, nici o crima, nici un abuz din timpul fostului regim nu a fost pedepsit, iar pensiile securistilor au ramas neatinse. Doar fostii detinuti politici nu-si mai primesc demult medicamentele gratuite la care aveau dreptul prin lege, iar pensia lor medie este echivalentul a mai putin de 150 euro. In timp ce a unui general de Securitate a ramas, cu toata criza, la aproape 1000.
  Si din aceste motive nu imi place Traian Basescu.
  Din toate aceste motive si multe altelr am scris aceasta carte: sa aiba si domnia sa o istorie.”

  MARIUS OPREA

 • Cinic

  ”Si Cartarescu s-a trezit. Cine dracu-i pupa-n somn pe-astia” !
  Nu-i pupa nimeni,ii stringe de …oo.. interesu personal,daca nu cumva,greselile tineretii ii aduce cu picioarele pe pamint!
  Nu cumva ,papusarul de la Cotroceni,prin voia sortii,a ajuns ,Mare Maestru!?
  Intreb si eu,ca prea -i fac toti loc ca la comanda,vezi draga stolo,care trase pe dreapta, si dl Stoica,ba si ce mai ramase din PNT !?se sparie gindu ,nu alta!

 • Dorin Tudoran

  @ InimaRea

  M-as bucura daca previziunile dvs. in legatura cu pragmatismul castigat de MO se vor adeveri!

 • Dorin Tudoran

  @ Gabriel

  Nu-l judec pe MO. Tin foarte mult la el si ma tem sa nu intre intr-o fundatura…

 • gabriel

  No Name/DP

  Stimata doamna, eu nu stiu la ce TVR v-ati uitat dvs, de-ati ramas cu asemenea impresie gresita. Uitati, ne explica Gabriel Liiceanu, ne spune el adevarul gol-golut 7n privinta TVR: “Televiziunea publică: până acum o lună -- două, era una în care oamenii nu simţeau, deschizând ecranul, unde anume e aşezată puterea, in mâna cui. În aceste săptămâni, jucătorul care trebuie să-şi apere şansele, preşedintele Traian Băsescu, care suspendat fiind are să-şi apere cauza, nu are pătrundere in acest post. Ce spun acum nu ma transformă nicidecum in partizanul unei persoane. Dacă ar fi Iliescu in locul lui Băsescu, aş pleda pentru aceeaşi cauză.”

  Cat priveste A3, eu am pus mereu o intrebare celor care se declara ingretosati de aceasta tv: te uiti la A3? Raspunsul a fost, fara exceptie, acelasi: NUUUUU!
  😀 Ca tot vorbeati dvs d3spre importanta unei propagande bine hranite…

 • InimaRea

  DT#26: Adevarul e ca-ntr-o tara cu 20 de mil. de locuitori -- reali, nu imaginari -- nu e posibil sa nu se produca valoare economica, si de-ar fi aceea doar din comert. Dar nu e vizibila in statistici decit sub forme caricaturale, rizibile. Sigur, evaziunea, economia neagra, criza…
  Totusi, ceva nu se leaga. De exemplu, in 7 ani de la aderarea la UE, “au fost absorbite” pe la 2% din fondurile destinate Ro, si “s-a acumulat” o datorie externa de 20 de md de euro.
  In aceiasi 7 ani, Basescu a fost presedinte, iar din 2009 -- si prim-ministru, dupa ce -- in 2008 -- hotarise de unul singur Acordul cu FMI (“centura de siguranta” i-a zis el).
  Cit a fost si seful necontestat al guvernelor BOC/MRU, Basescu n-a reusit nici sa micsoreze evaziunea, nici sa mareasca “absorbtia”. Intr-un fel, a dovedit ca avea putere doar asupra celor aflati la mina guvernului -- nenorocitii de bugetari si asistati. In aia a si dat cu copita daca in altii n-avea cum.
  Tragem linie: Imprumutul de la FMI&co n-a contat pentru relansarea economica. Mai mult, s-a spus c-ar fi fost folosite sume de-acolo pentru plata bugetarilor, fiind PIB tot mai prapadit. Dar daca ne uitam doar la cifra de afaceri a benzinarilor -- si socotim cit ar insemna accize si TVA -- vedem ca doar de-acolo se acopereau sumele pentru amaritii care nu produc nimic dar care consuma benzina/motorina pe paine. (Te-ntrebi si cu ce bani dar ce rost are?)
  Am mai spus asta (la Liviu Antonesei, pe blog): Daca guvernarea -- oricare -- da drumul la bani in economie (pentru plati, sa poata circula banul -- care-i singele economiei, nu?); si daca reuseste sa micoreze evaziunea cu doar 5 procente, Ro devine tigrisor al UE.
  Daca nici macar asta “nu se reuseste” e clar ca “nu se vrea”, ca guvernarea practica o politica criminala. Atunci, e de-nteles de ce marea ei grija -- ca si a celei care i-a luat locul -- e in cu totul alta parte, potrivit vorbei “In oala acoperita nu dau muste”. In oala aia e tot secretul -- nu in prostiile despre comunisti, securisti, scl.

 • Dorin Tudoran

  @ Gabriel

  Spre deosebire de dl Liiceanu, altii simteau foarte bine “unde anume e asexzata puterea” uitandu-se la unele dintre emisiunile TVR-ului. S-ar puitea insa ca dl Liiceanu sa nu fi auzit niciodata de dna Rodica Culcer sau chiar sa nu fi vazut vreo emisiune a sa…

 • Dorin Tudoran

  @InimaRea

  Poate da, totusi, cineva peste oala si ia presul de pe gura ei, ca sa vedem ce este in ea. O fi cineva interesat de asta si pe la varful UE care se plange ca Romania nu a absorbit fonduri suficiente?

 • gabriel

  @Dorin Tudoran

  Acu inteleg eu d3 ce crede dl Liiceanu d3spre domnia-sa ca-i impartialu natiei si nu intelege ce are poporu suverancu el. Are probleme cu orientarea in spatiu si nu dibuieste pe unde-i asezata puterea. Si-o fi luat GPS intre timp, c-acu nu mai da gres, stie sigur unde-i puterea. 🙂

 • gabriel #31
  Dl Gabriel Liiceanu are dreptul sa creada si sa spuna ce vrea despre TVR-ul din vremea tandemului Lazescu -- Culcer, cum are dreptul sa spuna -- chiar si astazi! -- absolut ce vrea despre TB, nu doar despre TVR, pentru ca, asa cum considera si dl Tudoran, optiunle lui Gabriel Liiceanu sunt unele care nu pot fi decat respectate (ceea ce se pare ca nu mai e cazul cand vine vorba despre optiunile altora privind Antena 3).

  Mai mult, eu ii dau drepate lui Gabriel Liiceanu in privinta televiziunii publice, fiind de acord ca “până acum o lună – două, (televiziune publica -nota mea) era una în care oamenii nu simţeau, deschizând ecranul, unde anume e aşezată puterea, in mâna cui? Dar eu, spre deosebire dl Liiceanu, stiu si de ce lucrurile stateau chiar asa: fiindca, imediat cum deschideau ecranul, in secunda a doua oamenii comutau de pe TVR pe Antena 3 sau pe oricare alt post generalist ori de nisa. De unde stiu asta? Din graficele de audienta furnizate de Kantar Media!

 • Daca_nu_nu
 • InimaRea

  Dorin Tudoran: Bine-ar fi! Numai ca, la virful UE, problema noastra-i democratia, nu coruptia. Ca un dentist pe care l-ar interesa daca ai toti dintii, asa cariati cum a’ fi -- nu-i treaba lui sa-i trateze, e treaba ta daca te dor. Sigur ca stie ca asa ramii fara dinti da’ vezi ca el s-a specializat in proteze dentare, asa ca abia asteapta sa te-ajute.

 • Daca_nu_nu

  Şi eu cred că dl Marius Oprea se află pe teren mlăştinos, unde fie a alunecat din exces de zel / la nervi, fie a fost momit. Datele problemei sunt altele astăzi, prin comparaţie cu cele de acum 10 ani, să zicem; deci putea fi mai prudent. Este posibil să fi fost victima unei maşinaţiuni puse la cale prin intermediari, adică este posibil să fi fost o manevră a unui „prieten” comun (al lui şi -- mai ales -- al dlui DV) şi să nu-l cunoască personal pe dl Voiculescu. Oricum, faptul că a decis să publice cartea acum şi acolo mie îmi pare un pas necugetat pe nisipuri mişcătoare. Păcat.
  Cât despre dl Tismăneanu… ce se mai poate spune? Când te dai de ceasul morţii să nu-ţi superi vecinii (i.e. Europa), dar nu dai doi bani pe-ai tăi din casă (i.e. familia, românii), apoi aiasta trădează legături de familie foarte şubrede. Când sângele se face apă, nu poţi să nu te-ntrebi de va fi fost vreodată sânge… Şi mai păcat.
  Diferenţa dintre ei doi este că dl Marius Oprea a mers pe opţiune personală şi, la urma urmei, el o face, el plăteşte, pe când dl Tismăneanu are un grad ridicat de influenţă asupra factorilor de decizie de la noi, cu alte cuvinte, el o face, noi plătim…

 • Dorin Tudoran

  @Daca_nu_nu

  Noroc ca nu ma intreaba nimeni “Cine este maestrul de necontestat al diversiunilor post-comunist, cu trecut de aceeasi natura inainte de ’90?”, fiidnca as raspunde fara nici cea mai mica ezitare: Ion Cristoiu. Ah!, cum il mai injura el pe Traian Basescu din tanchetele lui Dan Voiculescu. S-a plictisit (sau i-a aratat cineva pisica…), a schimbat tancheta si trage in directia ailalta…

 • Dorin Tudoran

  @ all

  Iata o postare de pe VoxPublica. Din pacate, dl Tismaneanu nu citeste decat Contributors:

  ” Search google Godwin’s law, reductio ad Hitlerum.

  ˝Godwin’s law (also known as Godwin’s Rule of Nazi Analogies or Godwin’s Law of Nazi Analogies is an observation made by Mike Godwin in 1990[2] that has become an Internet adage. It states: “As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches.˝

  ˝Reductio ad Hitlerum, also argumentum ad Hitlerum, is an ad hominem or ad misericordiam argument whereby an opponent’s view is compared to a view that would be held by Adolf Hitler or the Nazi Party. It is a fallacy of irrelevance, in which a conclusion is suggested based solely on something’s or someone’s origin rather than its current meaning. The suggested logic is one of guilt by association.˝

  Argumentum ad Hitlerum
  2012-07-23 18:47:21 | Raporteaza
  Răspunde “

 • Dorin Tudoran

  @ Daca_nu_nu

  Daca m-as lua dupa dna Olguta Vasilescu (dar nu mai iau, ca a stat multisor prin gradina lui Vadim), ma trezii (si eu) influent. I-am recomandat ceva dlui Basescu si fui ascultat de PD-L:

  http://www.cotidianul.ro/pdl-i-a-interzis-elenei-udrea-sa-apara-la-televizor-189378/

 • Gellu Dorian

  De unde ştim că op-ul lui Marius Oprea este net în defavoarea lui Traian Basescu? Şi mai ales în favoarea celui care i-a făcut invitaţia să-şi publice cartea despre adeversarul politic de temut la trustul lui?…Nu ştim nimic deocamdată. Evident este faptul că MO a sărit într-o mlaştină plină de raci fierţi de carbidul aruncat de pescarul hărţuit Băsescu, care, oricum, nu bracona, ci se afla în poziţie legală la pescuit. Orbirea celor mai mulţi, din păcate, pare a fi de la ceaţa groasă aşezată desupra bălţii în care fojgăiala aduce avanzaje celor mai laşi şi perverşi dintre pretendenţi. Să vă amintiţi un pic dorinţa lui MO de-a accede, poate pe merit, spre o carieră politică, pronind de la cea de consilier de premier la asta de acum care vine de la o promisiune făcută de cei înnăduşiţi de noxele emanate de carbidul aruncat în baltă. Trec şi pentru el anii şi chiar să nu se aleagă cu nimic! Chiar şi disputa surdă dintre Steşărel Olaru şi MO poate trezi o părere despre tenacitatea celui din urmă. Dar vorba ta, să aşteptăm, mai aels, să citim cartea. S-ar putea să avem surprize!

 • Daniel StPaul

  Fiecare-si administreaza raportul cu zeii inefabili si godacii ultrapalpabili dupa convingeri, putirinta (si desigur, mai ales nu in cele din urma, dupa convenienta); nu prea mundana dorinta de a publica un op si “adevarul “ acestuia ori meschinaria atit de omeneasca a reglarii de conturi sint in discutie ci incalificabilul gest (al lui MO) de a pupa poala Necuratului odiat ieri (si penal dupa chiar legile Parlamentului ale carui banci le mai onoreaza exCrescentii-i fesieri multilateral dezvoltati). Sa-ti faci un (re)nume de campion justitiar si-apoi sa-ti faci din justitiabilul superlativ aliat e, in absenta Alzheimer-ului, demisie morala. La noi nu e nevoie de o editie a Nausee-ei, revazuta cu erotism si retete de combatere a gretii, straja statornica la portile Orientului, geamana a endemicei relativizari (si in comparatii schioape se tine cont ca le coco a de l’eau et l’abricot un noyau) ne-a imunizat la decenta . Cu cit creste pestilenta peisajului moral la care ne dam obolul spectatorului avizat –daca nu si concursul- cu atit ne ravasesc mai crincen extazele psihopompe.

 • Daca_nu_nu

  @) Dorin Tudoran # 42
  Da, e o premieră, dacă pot să mă exprim aşa. Dacă e şi adevărat ce spune d-na OV, atunci avem o dovadă în plus că PDL este partidul extremelor. D-na Udrea putea, cu de la sine voinţă, coborî un ton pentru a fi în ton cu aşteptările cetăţenilor şi nu s-ar fi ajuns aici. Dacă e adevărat că PDL i-a „interzis” dnei Udrea să mai apară la televizor, cred că ar fi fost mai bine s-o spună cineva din PDL. Aşa… poate părea o răfuială-ntre femei (să fie cu iertare)… Bine-ar fi fost ca dna Udrea să fi fost un pic mai cumpătată până acum. C-aşa e ca-n bancul ăla cu Ion şi Mărie, când Mărie tot băga e moară şi Ion îi tot zicea: „Taci, tu…” Şi-n fine, când se enervează Ion, se ridică el de pe scaun şi se dă la Mărie. Şi Mărie: „Tac, Ioane, tac!!!” Da Ion: „Amu-i târzîu!!!”…

 • Poetul Portofelelor Dodoloate

  @ALL
  Pe mine m-ati ocolit,//Dar cu Marius ce-ati avut?

 • neamtu tiganu

  io sunt satul de propaganda, comisiei europene, am vazut acum vro doua zile, pa un post de TV serios, rezultatele unui studiu privind lungimea penisului. Ei bine, aflati sa elementele dusmanoase poporului, cred ca europarlamentarii, banuiesc ca mai ales TRU, poate si Monica, au lasat sa se creada ca romanii au cel mai scurt penis din Europa! Studiu spune ca pina si nemtii, chiar si suedezii o au mai mare decit romanii. Pai, ma-ntreb, oare au auzit astia de Stefan cel Mare, pai cind auzi asemenea aberatii te mai miri de Barollo, pardon, Barollo e un vin f. bun, vroiam sa spun Barosso, zice ce zice despre romani?
  Si de ce nu iau atitudine romancele, femeile noastre, va spun toate sunt cumparate, toate vor genti vuiton si pantofi, uite ca am uitat marca..

  Nu cred ca-n isteria, pardon, istoria lumii au fost cazuri mai flagrante in care un popor s-a autodistrus, s-a autojignit, ca uneori imi vine sa spun haideti domnilor europeni s-o punem pe masa.

 • Dorin Tudoran

  @neamtu tiganu

  Cam frusta interpretarea situatiei!..
  Daca va continuati documentarea, va rugam sa nu ne transmiteti rezultatele ei ca Dumnezeu stie ce mai aflati si ne faceti sa rosim pana dincolo de poate: romani si romance, deopotriva…

 • gabriel

  O reverenta pentru intelectualii care au semnat “Scrisoare catre Uniunea Europeana”.

 • Dorin Tudoran

  @ No Name / DP

  Iata ca stia dl Tismaneanu ce stia. Acum sa vedem cum si cui ii va demasca pe acesti intelectuali care — ce obraznicie! — au alte opinii decat ale Domniei sale…

 • @Dorin Tudoran # 51

  Cum, cui si, mai ales, in ce termeni? :-))

 • OvidiuB

  Slab textul scrisorii. Prin urmare, in Romania statul de drept nu e in pericol (inteleg ca, dincolo de a proba ca exista si intelectuali anti-Basescu, asta era scopul scrisorii) pentru ca:

  -- CCR e numita politic (deci deciziile ei pot fi incalcate de acea tabara care nu i-a numit)

  -- TB da declaratii neconforme (deci e de propus ca va incalca statul de drept, daca ne luam dupa declaratii)

  -- in fine, curat tema “sensibil europeana”, tabara de dreapta e rasista si promoveaza o discriminare pe motive etnice.

  “Boierii mintii” au fost pusi la colt.

  P.S. In tot timpul asta, TB insusi apara statul de drept indemnand la boicot…don’t you just love it?!?

 • @) DT

  Frumoasa sinteza a zilei, basca retrospectiva continuta. Dar problema este: dupa referendum, dl comisar se mai intoarce aici sau ne lasa, naibii, in durerea noastra?

 • Dorin Tudoran

  @ Liviu Antonesei

  Cum dl Basescu ramane la Cotroceni (in acest moment ordinele de neparticipare la vot s-au dat etc.), comisarul european si cei ca el raman pe pozitii. Vor urma alti cativa ani de “Invatamant politic” reshapat. Asta e!

 • Daca_da_da
 • Gy Gell

  @Gabriel
  Printre semnatarii apelului cu iz voiculescian din magazinul OBSERVATOR, uau, cel putin un penal, ca sa nu-l numesc, basesceste, puscariabil: rectorul Vasile Astarastoaie de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, cu multe dosare pe rol -- fonduri europene deturnate in interes famigliot, alegeri universitare dubioase, promovari cumetriale (client permanent al presei locale si nationale). Cit despre doamna pensionara Zoe Petre, fosta consiliereasa a lui Emil Constantinescu la Cotroceni si partizanitza, pe vremea ceea, a unei legi de aministiere pentru responsabilii cu mortii de la Timisoara si Bucale, in conflict personal cu Base si fiica a unui inalt demnitar ceausist, academicul Condurache, nimic de zis. Un Razvan Teodorescu in fusta, pe undeva. Destui par a fi semnat lista pentru a se afla in treaba, asa cum indemnau,unii dintre ei, valeat 2000, la votarea lui Ilici in turul doi, ca sa-i taie avintul TriBUNELULUI Vadim, numai bun de REDUCTIO AD HITLERUM. Mai lipseste ”Nu ne vindem tara!” din mirobolantul apel si l-am putea considera o capodopera de civism valah. Glumesc, desigur.

 • Dorin Tudoran

  @Gy Gell

  1. Am fost un critic constant (SI) al Administratiei Contsantinescu. Uneori, nedrept de dur. Neimplinirile acelei administratii — singura cu adevarat apropiata de ce si cine suntem unii de pe acest forum — au fost si neimplinirile noastre. Am asteptat minuni de la un om doar pentru ca era “de-al nostru”. E un subiect complicat..

  2. Este calitatea de pensionar ceva de… rusine? Ai cui copii suntem nu e vina noastra; vina noastra incepe de unde incepem sa calcam pe urmele (gresite) ale parintilor nostri. A comis ceva de acest fel dn Zoe Petre?

  3. Se prea poate ca unii sa fi semnat lista doar “spre a se afla in treaba”. Sunt sigur insa ca sotii Foarta si Liviu Antonesei (ma opresc doar la ei) nu de asta au semnata.

  S-auzim si de bine!

 • gabriel

  @GyGell

  Lista este consistenta, ar fi pacat sa va opriti doar la doua-trei nume. Daca va dati silinta si-i cautati la mape (profesionala, penala si genealogica) sigur o sa-i demascati pe toti, pana la unul. Va urez succes!
  Din pacate, stimate domn, in tara asta nefericita nu exista decat un roman perfect, acela pentru care, probabil, nu va veti duce sa votati duminica, la referendum.

 • Scuze, dar ati vazut intervertirea asta?

  http://www.cotidianul.ro/americanii-spun-ca-basescu-a-fost-securist-si-ca-ponta-apara-democratia-189550/

  Se pare ca am reusit sa externalizam tzontzoroiul, sa producem rasturnari spectaculoase de perceptie, incriminarile si inocentarile au devenit perfect intersanjabile -- un fel de quiproquo ori which is which de anvergura homerica, adica euroatlantica. Doar “zeii” n-au intervenit inca, dar parca asteapta si ei ziua de 29 ca sa se pronunte prin vox populi. (Ori trebuia sscris box populi?)

 • REF. postarea cu nr. 60

  Si, pentru a nu se pune continutul sau tonul analizei americanilor John Podesta & Matt Browne pe seama “tradarii” originalului de catre traducatorul in romana, ori, mai stii?, pe faptul ca a textul respectiv a fost preluat de un ziar care, aha-ha-ha!, ar avea vreun “iz voiculescian” (in loc de “parfum basescian”), iata si varianta originala, la mama ei (mai exact la tatii ei), direct de pe pagina de web pe care a aparut:

  http://www.americanprogress.org/issues/2012/07/romanian_primeminister.html

 • mihai rogobete

  DP: Trăzneşte a contramânărie, nu punem botu.

 • ovidiu

  @gabriel: sa nu exageram, concurenta e mai strinsa pentru locul omului perfect. Chiar si dl Tanase candideaza.

  “Unii suntem veterani ai mișcării democratice din România”
  STELIAN TĂNASE: Am şi eu o întrebare la tine, delicată.
  SORIN OVIDIU VÎNTU: Te rog.
  STELIAN TĂNASE : M-a invitat Televiziunea Română să mă duc duminică, la ora 09.00, la ei, la anunţarea rezultatelor.
  SORIN OVIDIU VÎNTU: mi se pare normal.
  STELIAN TĂNASE: TVR1. Nu, problema este să nu te superi tu sau Realitatea să-mi zică…, pentru că Realitatea nu ne-a făcut nicio invitaţie, să ştii.
  SORIN OVIDIU VÎNTU: Nu, dar chiar dacă ţi-ar fi făcut şi probabil că urma să-ţi facă, televiziunea publică e o chestie de prestigiu.
  STELIAN TĂNASE: OK. Deci, tu eşti în temă şi nu eşti în dezacord cu ideea asta.
  SORIN OVIDIU VÎNTU: Mi se pare o chestie de mare prestigiu, tot pentru Realitatea lucrezi şi acolo.
  STELIAN TĂNASE: Bine. Păi am să spun să scrie acolo Realizator Realitatea.
  SORIN OVIDIU VÎNTU: Tot pentru Realitatea lucrezi şi acolo, că noi ne distribuim.

 • Daca_da_da

  Gy Gelle!!!!! Ăsta eşti, tată?
  http://dilemaveche.ro/sectiune/editoriale-opinii/articol/gigele-hai-sa-ne-impacam#
  Că, dacă nu eşti, poate-oi fi fiind frate de cruce cu @Lucid…
  De nu-i fi nici @Lucid cumva, spune-i, de-l vezi, că tare mi-i dor de domnia lui, care sănătate vi-o doresc şi vouă.
  Aşa să-i spui, ţucu-te, când te-a-ntreba @Lucid: „Serios?”, domnia ta să-i spui aşa: „DA!”, şi DACA_DA_DA!
  Ştii cum e, GY Gelle?
  E ca-n aceea cu:
  „De bună voie şi nesilit(ă) de nimeni îl iei în căsătorie pe dl (urmează titlurile)…”
  Şi tu: DAAAAAAAAAAAAAA!!!!
  Dup-aia:
  „Întreb Pârâtul/-a dacă este de acord cu cererea de divorţ a Reclamantului…”
  Şi tu (ÎN SFÂRŞIT -- LIBER!!!): DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • @mihai rogobete #62

  Acuma, vorba lui Tristan Tzara, care-mi este mie foarte draga: “Depinde doar din ce parte privesti.” Dinspre the bad guy, ori dinspre the good guy? But which is which, cand ambele parti au, intr-un fel sau altul, dreptate? Dinspre partea-mi insa, nu pun nici moarta botu’ la alarma cu “lovitura de stat”, dar sunt de acord ca USL-ul a intrat intr-o uluitoare stare de iutire, devenind brusc si hiperactiv si hiperexact in actiuni, timing, coordonare…

 • @Ovidiu # 63
  Ce ati intentionat sa demonstrati cu fragmentul de stenograma din dosarul SOV? Ca relatia dintre patron si angajat a fost una absolut fair -- cel putin in masura in care reiese ceva din natura acelei relatii in dialogul citat?

 • Dorin Tudoran

  @ No Name / DP

  De la constatarea de bun-simt ca au fost fortate litera si spiritului unor legi la intoxicarea cu “lovitura de stat”, de la constatarea de bun-simt ca faimoasele capete de acuzare prin care se cerea suspendarea npresedintelui erau subrede nu doar in ochii CCR, calea a fost parcursa, de cei interesati sa induca “starea de urgenta”, cu viteza luminii. De aici si bezna in care se va orbecai multa vreme pana la reveneirea unui punct de normalitate, fie el si precar… Una este spiritul civic, alta e diversiunea ca meserie…

 • @Dorin Tudoran # 67

  Principial, va dau dreptate suta la suta, dar numai principial, fiindca teoria e una, iar practica -- alta. Despre ce fel de spirit civic poate fi vorba intr-o tara in care invatamantul e sistematic subfinantat si, pe deasupra, si “reformat” din doi in doi ani, ignorandu-i-se exact “piatra unghiulara’, adica profesorul, a carui salarizare (jenanta!) duce, in mod clar, la o perpetua contraselectie. (Exceptiile sunt de-a dreptul impresionante si, ca intotdeuana, confirma regula.). Despre ce spirit civic vorbim cand “boierii mintii” se baga slugi la boierii zilei cu o abnegatie stupefianta si, din acea pozitie, debiteaza tot felul de trasnai, abandonandu-si cu totul rolul esential, si anume acela de-a inarma “prostimea” cu un minimum de cultura civica? Despre ce spirit civic vorbim cand, iata, pana si cainele de paza al societatii (a patra putere in stat!) se gudura ca ultima potaie pentru cate o ciozvarta de la masa Mariei Sale?

  http://www.ghimpele.ro/2012/07/traian-basescu-tatal-evazionistilor-traseul-banilor-catre-presa-aservita-regimului-basescu/

  Despre celelalte puteri in stat cred ca suntem la fel de lamuriti. Spiritul civic, aveti dreptate, e un element de baza al democratiei, dar el nu creste ca orice buruiana, el trebuie cultivat cu grija. Or, cu totul alta-i grija cultivatorilor asyazi. Si asta nu doar de azi, de ieri… Noroc ca, vorba iubitului poet, timpul nu se rezuma la ieri, si nici la azi, si nici macar la maine. Sa scapam noi de democratura si de statul de drepti, si-or veni, poate, si cele necesare dezvoltarii spiritului civic.

 • ovidiu

  @No Name / DP: daca dumneavoastra nu gasiti nimic anormal in acel dialog (pe care eu il gasesc naucitor), atunci evident ca ne miscam in sisteme de referinta total diferite.

 • mihai rogobete

  DP: Zicea Moncher, prin ’80, de pe treptele intrării în editură, că, dac-arunci un rătăvei la grămadă, un prost nu nimeri; lumea e plină de deştepţi, numai că ai foarte deştepţi intră la socoteală.
  Cum nominalizezi un ministru, cum iese, ori securistul, ori comunistul la iveală. Dacă reţinem, rezistenţii, foştii deţinuţi politici şi disidenţii erau fie reacţionari, fie trădători, numai români nu. Scăzându-i -- cum şi “după” AFDP-ului nu i s-a acceptat dimensiuhnea partidică -- rezultă că românul a intrat unanim comunist în democratizare. Ce să legitimeze, (prin Legea electorală a democraţiei majoritare) o populaţie majoritar comunistă, decât, cum se slogănea: Pentru noi, unul dintre noi ? Comuniştii luptaseră pentru democraţie, sau “trădătorii”, care nici “după” nu au fost “noi”? Ci tot ne-noi -- vechi, fiinţe şi partide istorice.
  Deşi indirect, legitimăm înainte de toate, prin vot, Legea electorală. Cea, din cele de mai sus, mai decât majoritaristă: bolşevică.
  Nu-l votez pe Băsescu, dar nici la Legea care oxigenează comunismul nu pun botu’.

 • @ovidiu #69
  De ce nu va ganditi ca poate contractul pe care-l avea dl Tanase cu Realitatea TV continea -- mai mult sau mai putin explicit -- un fel de clauza de fidelitate, situatie in care ar fi fost nu doar firesc, ci si necesar, ca angajatul sa-i ceara angajatorului un acord pentru a putea presta si pentru concurenta, (dat fiind ca TVR-ul si Realitatea TV isi disputa publicitatea de pe piata media). Daca SOV i-ar fi pretins dnului Tanase sa transmita anumite mesaje la TVR si dl Stelian Tanase ar fi acceptat, asta ar fi fost, intr-adevar, inacceptabil! Asa ceva nu reiese insa din stenograma respectiva. A, ca SOV nu e Alba ca Zapada, asa e, dar ce patron de media este? Sau credeti in povestea indusa de Traian Basescu cu mogulii buni, (care promoveaza interesele familiei presedintelui suspendat si ale PDL-ului) si moguli rai, (care -- dimpotriva)?
  Daca aveti curiozitatea si rabdarea de-a citi articolul despre subventionarea presei portocalii ( al caru link l-am postat mai sus) veti incepe poate si dvs. sa va miscati intr-un sistem de referinta ceva mai realist.

 • Domnule Mihai Rogobete, daca nu facuram si noi lustratia aia cand am tot strigat, dar, spre deosebire de unii vecini mai hotarati, doar am strigat: “Timisoara, Punctul 8!”, ce altceva sa mai facem acum decat sa asteptam disparitia comunistilor pe cale naturala? Din pacate, ne trecem si noi odata cu ei…

 • neamtu tiganu

  Informare:
  Stiati ca penultimii doi presedinti nemti nu si-au terminat mandatul? e drept ca nu au fost suspendati de parlament, au fost insa impinsi sa-si dea demisia pt. niste maruntisuri, maruntisuri care in Ro nici nu ar fi fost luate in seama.

  de ce nu a protestat Basescu? E drept Merkel a mea a incercat sa-i salveze… n-a avut noroc.

 • InimaRea

  Uneori, simt nevoia sa ma iau cu miinile de toartele cerului si sa zbier de sa se zgiltiie galaxia. Asta, cind vad mereu aceleasi clisee, litanii -- de-acum. Cum ar fi “subfinantarea invatamintului”.
  Asta-i soarta invatamintului, sa fie subfinantat -- fata de pretentii, de alte standarde, de nevoi din cele mai felurite. Cine intra-n invatamint stie ca nu se-mbogateste de-acolo, cel putin -- nu se intr-o societate normala, unde invatamintul e cheltuiala publica, nu investitie economica. “Investitie in inteligenta” e o metafora in invatamintul general, si e realitate doar in domenii de virf ale inteligentei si doar intr-o societate suficient de matura pentru a-si planifica viitorul.
  Prin reducerea salariilor profesorilor -- si-asa mici, neindestulatoare -- “s-a operat” o reducere bugetara. Regimul Basescu a avut de ales -- la presiunea FMI/BM, de a reduce cheltuielile publice (marota liberalismului cu fata umana) -- de unde sa reduca, si a ales invatamintul si sanatatea, nu Serviciile si Armata. Si nu fiindca era stat politist ci fiindca din alta parte nu era rost, acolo erau angajamente externe intangibile. In schimb, nu exista nici un acord cu NATO/UE privind nivelul cheltuielii in invatamint, cultura, sanatate -- asta trecea la alti indicatori, de nivel de trai, care -- nu-i asa -- pe vreme de criza sint condamnati la “crestere negativa”.
  Daca-si inchipuie cineva ca, din cauza asta, scolile sint pustii, ca sint vinati profesori cu arcanu’, ca nu se prezinta nimeni la examenele de grad ori la concursurile pe post, atunci cineva traieste din auzite, n-a fost vreodata la un concurs din astea, nici la o repartitie de posturi, la un Inspectorat Judetean.
  Dimpotriva, e concurenta masiva, pina si posturi de la mama supararii se ocupa de cei cu note mari la examene, concursuri. Stiu ca se popularizeaza in draci rezultatele cele mai slabe la astfel de examene dar nu cred ca fac cuiva o surpriza spunind ca exista si cele mai bune rezultate, nu doar acelea care fac deliciul birfei de presa.
  Legatura dintre spiritul civic si finantarea invatamintului e ca aceea dintre fluierat si calitatea aerului. Oare ce va-nchipuiti ca fac profesorii subfinantati la clasa, combat spiritul civic?
  La urma urmei, ce mama supararii e spiritul asta civic, ceva legic-obiectiv, de genul saltului calitativ garantat de acumularea cantitativa?

 • @) Dorin Tudoran, All

  Prietenul nostru Radu Calin Cristea si-a mutat rubrica din Adevarul in Observatorul Cultural. Debuteaza, ca sa sa spun asa, cu un text despre biografia halucinanta a actualului presedinte al CC R. Poate e bine sa anuntam acest transfer si aici

  http://www.observatorcultural.ro/LUNTRE-%C4%B9%C2%9EI-

 • InimaRea

  DP: Doamna, “bateti cimpii cu gratie” -- expresie veche la noi, comunista incapatinata care nu vrea sa dispara pe cale naturala.
  Poate stiti ca, dupa instaurarea “regimului democrat-popular”, PRM a-nceput nemiloasa vinatoare de legionari -- dusmanii istorici ai comunistilor din Ro.
  Din lagarele mortii, legionarii au transmis mesajul optimist “Camarade, nu fi trist/ Garda merge inainte/ Cu partidul comunist”.
  Senina, dv credeti ca Punctul 8 de la Timisoara ar fi rezolvat problema, ca am fi fost azi macar la nivelul Tarilor Visegrad (Cehoslovacia, Polonia, Ungaria, primele tari fost-socialiste, acceptate de NATO si UE).
  Supun gratioasei dv atentii urmatoarea imprejurare: In decembrie 1989, PCR avea cam 3,5 mil. de membri, din care, peste 60% provenind din “clasa muncitoare”, vreo 20-25% din “taranimea muncitoare”, si doar vreo 6% (indice strict controlat de “conducerea superioara a partidului”) din “patura intelectuala”. (Sa nu uitam ca, la presiunea “tovarasei Elena Ceausescu”, numarul femeilor din PCR tindea energic spre 50% din totalul membrilor PCR).
  Odata cu Decretul prin care Iliescu interzicea PCR, comunistii romani au disparut de parca n-ar fi fost. 3,5 milioane de oameni nu mai erau comunisti, le trecuse comunismul ca tusea magareasca.
  Daca tot raul societatii noastre de la comunisti ni se trage -- in principal, fiindca nu mai mor (dracului!) odata -- inseamna ca nu cele 6% ale intelectualitatii de atunci pot fi responsabile, ci cele 60% ale muncitorimii (eventual, + cele 25% ale taranimii). Cam 85% din membrii fostului PCR ar fi, asadar, responsabile de dezastrul national de azi.
  Raportate la populatia activa de azi -- de cam 3,5-4 milioane, potrivit statisticilor oficiale -- si operind reducerile necesare (asa, nesatisafacatoare cum va apar, datorate extinctiei naturale) -- ar reiesi ca acolo-i buba noastra, la cei care muncesc, fie si prin Europa si-n lumea-ntreaga.
  Atunci, oamenilor subtiri si neindoctrinati de comunism le-ar cam trebui alt popor, ori macar alta clasa productiva fiindca asta-i tarata istoric.
  Aplicind un eugenism sui generis -- zicem ca ne-am putea dispensa de taratii astia istorici -- ar mai ramine vreo 15 mil de suflete pe-aici, majoritar -- pensionari, bugetari, asistati social (inclusiv copiii).
  Pai, cum facem? Vorba a lui Creanga, “… atunci, cine ne-o mai trage ciubotele?”.

 • ovidiu

  @No Name / DP: Asa da fidelitate rasfirata: “Tot pentru Realitatea lucrezi şi acolo, că noi ne distribuim.” Intr-adevar, am de lucrat la lipsa mea de realism, inca mi se pare naucitoare slugarnicia personajului.

  @Liviu Antonesei: Interesant articol, informatii diverse, mai mult sau mai putin medicale. Continuind asa, intr-o buna zi vom afla si despre viata si faptele de arme ale dlui Radu Calin Cristea, despre luptele domniei sale impotriva enclavizarii din TVR. Isi asteapta biograful pe care il merita, va avea, sper, norocul pe care l-a avut dl A.Z.

 • @) Ovidiu

  Informatie depasita -- Radu a asigurat un interimat de citeva saptamini la TVR, pina cind bravele partide au pus omul potrivit! Ce poate fi mai potrivit decit un fost sef al spionilor pentru care palaria functiei fusese prea mare?! Deci, in acest moment, Radu este o persoana particulara ca mine sau ca d-voastra. Ma rog, de mine sint sigur, despre d-voastra numai banuiesc, prenumele Ovidiu fiind destul de raspindit. Articolul are un singur detaliu medical, care este relevant, toate celelalte sint de natura academica si profesionala. De buna seama insa ca. atunci cind un om cu o asemenea mapa profesionala ajunge presedinte al CCR, detaliile pot deveni medicale, chiar psihiatrice -- nu neaparat in ce-l priveste, dar cu siguranta pentru cel care l-a promovat! Sanatate!

 • mihai rogobete

  Ne facem că nu pricepem, InimăRea. Ce-avea punctul 8, cu eugenia ? Era vorba ca foştii să se abţină. Cam cum i-a abţinut Iliescu şi ai lui pe Rege, pe Coposu, pe Raţiu… şi cum e abţinut acum Goma.
  Când, chiar dacă nu era membru de partid, te dădea-n gât ruda apropiată, numărătoarea cu 3,5 milioane nu ţine. Dac-o psiholăbărim cu liberul arbitru, discernământul şi libertatea interioară, o luăm în freză, materialist, de la Dumitru Drăghicescu: Tipologia instituţională face structura sufletului omenesc. Cu Securitatea, Partidul, Sindicatul, Administraţia, Economia, Finanţele şi Industria centralizate, toţi inspiram şi respiram comunistm.

 • @ovidiu
  Eram sigura ca va veti lega si de exprimarea bolavanoasa, uneori, si mai mereu eliptica a lui SOV. De ce nu interpretati fraza respectiva in cheia urmatoare: Tu, Stelian Tanase, esti un reprezentant de marca al Realitati TV si imaginea ta aminteste de Realitatea chiar si atunci cand vorbesti la TVR. Si la TVR esti tot puratorul de imagine a postului Realitatea Tv si, uite asa, prin tine, “ne distribuim”. Daca aveti sa-i reprosati ceva d-lui ST, poate gasiti lucruri mai serioase.

  @Inima Rea
  Ma bucur cand cineva reuseste sa-mi spulbere pesimismul legat de soarta invatamantului. Dar oricat de neagra mi-ar fi uneori deznadejdea, tot nu resping faptul ca exista si profesori vocationali, apostoli care-si lasa sufletul pe catedra pentru un salariu lunar de 800 -- 1000 de lei. (Eu, personal, nu inteleg cum poate un tanar salariat trai cu doar 800 de lei pe luna, si nici cum reuseste un cadru didactic cu o vechime de peste 15 ani si, probabil, cu familie si copii in intretinere, eventual si cu parinti pensionari, sa se descurce cu doar 1000 de lei!) Din pacate, copiii mei, pe traseele lor scolare, au intalnit multi profesori care le-au vorbit despre “les terminations (sic!) des verbes” ( gogomations!) ori despre cum “Caesar leaded (sic!) his army…” s.a.m.d. Poate si din cauza asta, poate si din cauza reformelor -- care nici n-apuca sa fie digerate ca si sunt modificate -- la testarile OECD -- PISA, Romania e, de cativa ani, tot pe la coada plutonului tarilor cuprinse-n proiect.
  Cat despre spiritul civic, vorba dvs., toate lumea il invoca, dar nimeni nu pune mana pe el, desi s-a scris despre subiect aproape cat si despre Duhul Sfant. Ba unii au tiparit si manuale scolare “on topic”… Eu cred ca logica, morala si alfabetizarea reala (suntem campioni la cea nefunctionala!)ar crea o baza pentru dezvoltarea unui tip de comportament care sa ne faca treptat, pe din ce in mai multi dintre noi, sa ne simtim confortabil in propria tara si, daca nu mandri, macar impacati cu propriul popor. Cred ca un asemenea efort ar putea fi numit spirit civic.

 • Va propun recitirea Punctului 8 si un exercitiu de imaginatie: cum ar fost daca istoria de dupa ’89 chiar ar fi fost contrafactuala si s-ar fi supus Proclamatiei? Dupa cum veti vedea, Punctul 8 nu s-a referit catusi de putin la membrii fostului PCR, fie ei, cum spuneti, 6 la suta intelectuali, peste 60 la suta muncitori si 25 la suta agricultori? Ce legatura a existat veodata intre ei si Pct. 8 ori intre ei si postarea mea anterioara?

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Proclama%C8%9Bia_de_la_Timi%C8%99oara

  Punctul 8

  ” Ca o consecinta a punctului anterior, propunem ca legea electorala sa interzica pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatura, pe orice lista, al fostilor activisti comunisti si al fostilor ofiteri de Securitate. Prezenta lor in viata politica a tarii este principala sursa a tensiunilor si suspiciunilor care framanta astazi societatea romaneasca. Pana la stabilizarea situatiei si reconcilierea nationala, absenta lor din viata publica este absolut necesara. Cerem, de asemenea, ca in legea electorala sa se treaca un paragraf special care sa interzica fostilor activisti comunisti candidatura la functia de presedinte al tarii. Presedintele Romaniei trebuie sa fie unul dintre simbolurile despartirii noastre de comunism. A fi fost membru de partid nu este o vina. Stim cu totii in ce masura era conditionata viata individului, de la realizarea profesionala pana la primirea unei locuinte, de carnetul rosu si ce consecinte grave atragea predarea lui. Activistii au fost insa acei oameni care si-au abandonat profesiile pentru a sluji partidul comunist si a beneficia de privilegiile materiale deosebite oferite de acesta. Un om care a facut o asemenea alegere nu prezinta garantiile morale pe care trebuie sa le ofere un Presedinte (…)”.

  Asadar, era vorba de FOSTI ACTIVISTI COMUNISTI si FOSTI OFITERI DE SECURITATE, si nu de 60 la suta muncitori, 6 la suta intelectuali s.am.d.

 • Postarea anterioara, cu citarea integrala a Punctului 8 ii era, desigur, adresata lui @InimaRea # la 76.

 • ovidiu

  @Liviu Antonesei: Va multumesc de urare, dupa cum se vede, sanatatea e buna totdeauna la casa omului. Eram (si sunt in continuare) curios daca l-ati intrebat, fiindu-va, dumnealui, prieten, cam ce a vrut sa spuna cu acel comunicat: „Am constatat o tentaţie de enclavizare la site-ul tvrinfo.ro, cu consecinţa unor inacceptabile deficienţe de comunicare. În urma discuţiilor cu Mona Dîrţu, directorul Departamentului TVR Interactiv, s-au degajat soluţii pentru evitarea pe viitor a unor asemenea nedorite situaţii.” (Radu Călin Cristea)

 • InimaRea

  DP: Doamnă, de orice mă puteţi suspecta, dar nu de atîta subtilitate încît să înţeleg de aici -- “ce altceva sa mai facem acum decat sa asteptam disparitia comunistilor pe cale naturala?” -- ca dv vă refereaţi în cunoştinţă de cauză la Pct 8, şi ca nu-l foloseaţi ca pretext pentru sugestia unei exterminari totale.
  În ce priveşte învăţămîntul, vă rog să credeţi că m-am ocupat doar de legătura pe care dv o faceţi cu civismul, nu şi c-aş fi optimist. Chiar îmi reproşez c-am uitat să menţionez faptul că exista materia Educaţie civică, în şcoala românească.
  Cauzele pentru care învăţămîntul nu duce încă lipsă de cadre didactice ţin de o altă discuţie, pe care-o vom avea ori nu -- cum s-o nimeri.
  +
  Mihai Rogobete: Simt nevoia să vă fac o confesiune: Ăsta nu-i un fel de a vorbi cu mine. Puteţi ori nu ţine cont de asta dar aflaţi că eu nu ştiu să desenez.

 • @) Ovidiu

  Nu, nu l-am intrebat, ca nu l-am vazut de ani, dar il pot intreba in scris…

 • @) Ovidiu, Radu Calin Cristea

  Cum intra adesea pe acest blog, poate ne raspunde chiar el! Acesta e deci si un apel catre Radu.

 • gabriel

  O veste buna:

  “Astăzi, 25 iulie, Guvernul a modificat cadrul legal de funcţionare a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Principala modificare vizează dreptul IICCMER de a sesiza organele de cercetare penală când sunt identificate crime şi abuzuri politice comise în intervalul 1945-1990. În cadrul Institutului vor putea lucra procurori şi personal specializat din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor”, se arată într-un comunicat al IICCMER transmis, miercuri, AGERPRES.

  ”Prin această decizie a Executivului, Institutul îşi recapătă unul dintre scopurile esenţiale pentru care a fost creat, anume acela de a demara investigaţii specifice şi de a se adresa organelor în drept când sunt identificate infracţiuni grave comise în timpul regimului comunist. Alături de lucrători din Ministerul Public şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, vom putea, sper, identifica făptaşii pentru a-i aduce în faţa justiţiei”, a declarat preşedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru, potrivit comunicatului citat.

  IICCMER subliniază faptul că modificările aduse de Executiv vin după ce Institutul a pierdut în februarie 2010, odată cu modificarea Hotărârii de Guvern (HG nr. 134/2010), dreptul de a sesiza organele de cercetare penală în cazul în care ar fi fost identificate crime şi abuzuri politice din perioada comunistă.

 • Dorin Tudoran

  @ gabriel

  Deci, se poate.

 • mihai rogobete

  Sorry, m-am aplecat în registrul minor, n-am ridicat piatra, InimăRea.

 • gabriel

  Da, se poate. Pot repara “comunistii” ce-au stricat “anticomunistii”. 🙂

 • InimaRea

  Mihai Rogobete: Ok. Rămînem în aceleaşi bune relaţii.

 • mihai rogobete

  Ar putea convinge momeala, dac-ar prinde şi mineriadele.

 • @InimaRea,

  Fie, chiar si cu topica aleasa de dvs., dar citand toata fraza, reiese clar ceea ce am vrut sa exprim si am si scris: “Ce altceva sa mai facem acum decat sa asteptam disparitia comunistilor pe cale naturala, daca nu facuram si noi lustratia aia cand am tot strigat, dar, spre deosebire de unii vecini mai hotarati, doar am strigat: “Timisoara, Punctul 8!”?

  Iar Timisoara -- pct. 8, inseamna nimic altceva decat Timisoara -- pct. 8, adica lustrarea activistilor de partid si securistilor, timp de trei legislaturi, nicidecum exterminarea celor 3,5 milioane de membri ai partidului comunist, (dintre care 60 la suta muncitori, 25 la suta tarani s.a.m.d.)

  Acum sper ca nu vreti sa produc si dovezi, aici, ca am fost aproape in fiecare dintre cele 53 de zile ale PU acolo, strigand “Timisoara -- pct. 8” si nici sa va dau cine stie ce asigurari ca si atunci, ca si acum, stiam exact despre ce e vorba in punctul 8. :-)))

 • Da’ eu cu cine votez? Sau mai bine zis, pot sa votez?
  Referinta la conu’ Iancu este doar o coincidenta.
  Fapt: in vremea cuplului Iliescu-don Pedro a aparut expresia “romanii straini” care era aplicata celor inafara hotarelor, fie ei urmasi ai deportatilor in Asia Centrala sau exilati. Sunt inca cetatean roman? Nu stiu. Am dreptul la un pasaport romanesc? Nu stiu. Chestia cu cetatenia si pasaportul lui Paul Goma pare sa nu se fi rezolvat pana azi. Oricum, sunt sigur ca dosarele noastre sunt inca controlate de “secu-boys” si “secu-girls”. Ce ma pot astepta dela ei?

 • Carianopol

  Deci domnule Dorin noi ce face duminica? Mergem sau nu mergem la vot? Dv. cum veti proceda?

 • Dorin Tudoran

  @Carianopol

  Ma numar printre cei care considera ca e bine sa fie discreti in legatura cu felul in care voteaza; nu-mi plac prea mult nici cei care vorbesc prea mult si prea tare despre credinta lor religioasa.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran #96

  Rezon! (Scuze?)

 • InimaRea

  DP: Doamnă, mă simt vinovat faţă de dv prin atitudinea din ultima perioadă. Am fost pornit pînă acolo unde am creat impresia c-aş fi fost contra dv. Regret că s-a-ntîmplat aşa, credeţi-mă! Mai ales că nu duce la nimic dialogul paralel, una-nţeleg eu din ce scrieţi, alta -- dv. Ar trebui să vă dau credit -- ceea ce şi fac: Sînt de acord că aţi vrut să spuneţi că doar activiştii şi securiştii trebuia sa fie lustraţi. Înţeleg că şi dv credeţi că, fără ei în politică, noi toţi am fi trăit într-o lume normală, iar nu într-una de care să ne jenăm. Chiar aş putea coabita cu ideea asta dacă nu mi-ar veni imediat în minte atîtea exemple în care nu activiştii şi securiştii au ajuns în fruntea guvernelor, de atunci încoace, nici au constituit o imuabila majoritate parlamentară. Cum îmi vine şi ideea că lejeritatea cu care e tratată ideea de respectare a legii, la noi, e singura cu-adevărat democratică, răspunzînd unei larg populare bucurii de a fenta legea.
  Pînă la urmă, are şi non factualul farmecul lui, mai ales cînd e cu graţie invocat ca fost posibil remediu la o reală maladie naţională actuală. Fiindcă mi se-ntîmplă des să mă legăn cu “Ce-ar fi fost dacă” (e somniferul meu, căruia-i datorez uneori încîntătoare dar aproape mereu adormitoare scenarii) chiar îmi apare ridicol a-i nega valoara terapeutică atunci cînd cineva îl foloseşte pentru cu totul alte scopuri, şi la lumina zilei.
  Sper să nu-mi purtaţi ranchiună pentru excesele retorice la care v-am supus textele, şi să credeţi că dv, ca persoană, îmi apăreţi de o răbdare îngerească, pentru care vă rămîn recunoscător.

 • gabriel

  Scuze, dar nu ma pot abtine. 🙂 Un text savuros al lui Alin Ionescu (Catavencii):

  Traian Băsescu îşi dă lovitura de stat cu mîna lui

  Nu cred că s-a inventat un om politic mai consecvent şi mai coerent în declaraţii decît Traian Băsescu din ultima săptămînă. Cinstit şi onest ca un sfînt al anticorupţiei ortodoxe din România, Traian Băsescu a început în forţă ultima săptămînă de dinainte de referendum, declarînd că trebuie să mergem la vot, că e musai să apărăm democraţia de lovitura de stat, iar el, oricum, e un bărbat adevărat şi nu ar accepta sub nici o formă să cîştige la masa verde.

  Bon, a mai trecut o zi, au mai apărut nişte sondaje, intenţia de vot urca şi urca spre 50% aşa că marele onest a schimbat foaia şi a strigat curajos către oşti: Înnaaaapoiiiii, soldaţii mei! Să fugim cu curaj din faţa poporului ca să apărăm democraţia!

  Pe cîmpul de luptă al democraţiei contra loviturii de stat era deja hărmălaie şi se puteau vedea mici şedinţe care se năşteau ad-hoc, pe măsură ce vitejii mai puneau mîna pe cîte-un sondaj. Pe iarba plină de sîngele portocaliu al democraţiei, PDL-iştii, leşii lui Mihai şi Răzvan Ungureanu, teutonii lui Neamţu, cruciaţii democraţi ai lui Baconschi şi Papahagi se călcau pe picioare, pe burţi, pe guşi, care neştiind dacă să se retragă din calea loviturii de stat şi să stea în cetăţile lor confortabile şi fortificate, care crezînd că trebuie să atace din flanc lovitura de stat şi să meargă la urne.

  Însuşi, conducătorul suprem al forţelor democratice ale binelui, cinstei şi corectitudinii, domnul Traian Băsescuuuuuuuuuu, nu mai ştia încotro s-o ia: dacă ordona mersul la vot, punea umărul la cvorum şi îşi tăia singur jugulara prin care curgea sîngele democraţiei; dacă ordona retragerea, se făcea de cacao în faţa Europei şi a tuturor care încă au încă toţi neuronii bunului simţ la locul lor şi care ar fi zis “Păi, bine, mă nene, faci ca toţi dracii că nu e democraţie şi pe urmă, cînd vezi că democraţia o să te cam muşte de cur, îţi goneşti turma de conştiinţe libere înapoi la coteţ? Nu e frumos, dom’le!”.

  Prins, aşadar, ca eroul din Neamul Soimăreştilor, între raţiunea de a fi din nou şef peste tot ce mişcă şi pasiunea nestinsă pentru democraţie şi anticorupţia la nivel înalt, Traian Băsescu a dat o luptă interioară cu sinele său. A fost o luptă pe viaţă şi pe moarte şi, în final, a decis să împace, într-o sinteză logică de proporţii hegeliene şi universaliste, binele şi răul, opţiunea politică a soţiei cu destinul partidului, pasiunea pentru filosofie a lui Vasile Blaga cu curiozitatea lui Gabriel Liiceanu pentru tot ce înseamnă operaţiuni vamale de succes, mersul la vot cu statul acasă, pe scurt, lupta contra loviturii de stat cu lupta contra votului democratic al poporului manipulat de duşmanii democraţiei.

  Şi, într-o străfulgerare de geniu carpatin, a decis aşa: Voi merge la vot, deşi nici Maria, nici partidul nu merg, şi voi legitima prin votul meu democratic o lovitură de stat nedemocratică contra celei mai înalte instituţii democratice a statului, care sînt eu. Da, oameni buni, pasionaţi de bricolaj filosofic şi tinichigerie fenomenologică, marele lider al democraţiei va reuşi ce n-a reuşit nici Hegel: să meargă la vot, să voteze împotriva demiterii sale, legitimînd astfel o lovitură de stat contra sa. Ce vreţi mai mult de-atît, domnule Liiceanu? Ce teolog ar fi reuşit asta vreodată, dle Baconschi? Şi, mă rog, şi dle Neamţu?

 • Mieux vaut tard que jamais:

  http://www.cotidianul.ro/scrisoarea-lui-emil-constantinescu-catre-jose-manuel-barroso-presedintele-ce-189763/

  Desigur, mai sunt inca persoane (absolut respectabile) care considera -- si dupa atatea evidente -- ca “proiectul Basescu” nu e un esec absolut, fiindca EL e baiat bun, “de la natura” , -- vorba lui Jean Jacques Rousseau -- , adica e OK in privinta temperamentului, exceselor volitive, dezinteresului cras pentru o minima cultura democratica, caracterului grobian, DAR, dar… “c’est la société qui l’a corrompu”, adica: anturajul, (care i-a facut din trecut “o stamba inflorata'” -- bufuri, Rouen, Anvers, “bibliotecile” in care se pierdea prin porturi), familia (care i-a stimulat pohtele imobiliare), fiintele dragi, ca EBA, Udrea si alte sufletele pofticioase s.a.m.d.

 • mihai rogobete

  …şi tot atât de “logic” ar fi fost, ca, replică la antidemocratica samavolnicie a cvorumului, USL să boicoteze referendumul.
  Ori cvorumul este majoritarist, ori USL-ul bolşevic, ori democraţia e oligocraţia clasei politice.

 • Carianopol

  @Dorin Tudoran #96
  Inteleg din raspunsul dv. ca ati decis sa mergeti la vot dar sa pastrati cu sfintenie secretul acestuia pentru ca este la fel de sfint ca si credinta religioasa. Dar poate n-am inteles eu bine.

 • @InimaRea # 98
  Niciun bai, domnule. De mult m-am imunizat la toate jerbele si artificiile Polymniei, pastrandu-mi vulnerabilitatea doar in fata argumentelor inlantuite coerent.
  Sunt de acord cu dvs. in privinta lejeritaii (funciare ori doar determinate istoric) cu care ne repezim, (de cand ne stim ca neam, cred) sa incalcam legea, dar asta, pentru mine, e doar o agravanta (in plus) la marasmul in care ne-a adus pacatul de-a nu fi aplicat pct. 8.

  Va multumesc pentru sinceritatea cu care, in cele din urma, ati admis ca am proprietatea cuvintelor folosite.

  Va doresc un week-end linistit si, daca s-ar putea, Doamne, un pic mai racoros! 🙂

 • @mihai rogobete # 101

  LOL, ar fi demential ca USL sa boicoteze referendumul, ca protest LEGITIM fata de samavolnicia cvorumului. Si ca Traian Basescu sa fie singurul roman care sa se prezinte la vot, pentru a dovedi ca e inca plin de curaj!

  Nici Urmuz, nici Beckett si nici Ionesco nu si-au putut imagina asa ceva! Ni s-ar aplica perfect butada celui din mijloc: “No matter. Try Again. Fail again. Fail better.” :-)))

 • Daca_da_da

  Haolio, Aliodoare, mânca-ţi-aş ochii lu matale, vezi ce spui deseară-n cea emisiune, că nu te văz bine. Da de nu-i da din casă.
  Dacă ai fost plătit pentru oareşice „servici”, ţi-ai luat premânda; iar dacă-i grăi prea-n amănunt, rămâi fără „cleenţi”, băiatule, că n-a mai vrea nimeni flacără violetă când a vedea că-i mai mult mov!!! Din mai multe „punturi” de vedere…
  Dacă n-adorm pe Tacit, poate nu uit de oemisiune.
  Dacă da, da.
  http://www.jurnalul.ro/observator/referendum-basescu-aliodor-manolea-flacara-violet-619372.htm

 • Scuze pentru revenire. Butada completa e: “Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.”

 • Dorin Tudoran

  Daca_da_da

  Mi-e o scarba infinita de oameni care nu pastreaza confidentialitatea. Azi consilierul cuiva, maine versi tot ce stii pe piata. Ai dreptate. E imprudent. Cativa oameni care au fost in preajma dlui basescu s-au apucat saq vorbeasca. Fostul sef “le-a aratat pisica” ( dosare, peici-pe colo etc), oamenii au tacut, ba unii s-au intors cu fata, din nou, spre sef cu sentimente dintre cele mai alese…
  Intr-o lume normala, consilierii de tipul asta nu orind mai mult decat un job, doua. Cine sa te mai angajeze cand vede ce dai pe gura dupa ce nu mai lucreze pentru cineva?..

 • mihai rogobete

  @No Name/DP: Dac-ar fi avut simţul umorului, cu protestul la cvorum şi-ar fi justificat, Băse, boicotul. De unde, cum a zis cine-a zis, nici Ionesco n-a fost prea român.

 • Daca_da_da

  @) Dorin Tudoran
  A fost prudent, nu s-a lansat în adânc: ceva reclamă („noi suntem profesionişti” -- de câteva ori), ceva bârfuliţă („din cauza dnei Udrea” -- suficient cât să stârnească interesul), ceva „dezvăluire” (greu l-au făcut să spună „vă iubesc” -- suficient cât să motiveze de ce va vota într-un anume fel şi nu într-altul). Profesionist. Deloc naiv. Zice că n-a fost plătit de preşedinte. A lucrat prin contract cu dl Geoană, dar cu preşedintele nu. A lucrat cu ei în campanii, pe chestii de comunicare (non)verbală. Lucruri obişnuite peste tot în lume. Nimic spectaculos, după mintea mea.

 • Dorin Tudoran

  @Daca_da_da

  N-am vazut emisiunea, dar felul in care i se facea reclama… Daca diferenta intre cum era nuntata discutia in JN si ce a spus in emisune este atat de mare, inseamna ca JN a manipulat si acest subiect…

 • nc

  @Daca_da_da:
  V-a scăpat chestia cu roata din spate-stînga rămasă într-un prezon, lucrul prin care îşi justifică de fapt libertatea de a rupe parţial obligaţiile de confidenţialitate. Deja omul e pus în situaţia să-şi cam apere viaţa.

 • Dorin Tudoran

  @ Carianopol

  Ca sa va fac un cadou pentru acest week-end. Nimic nu piere, totul se transforma:
  rel="nofollow">

 • Ptii, ce mai “Cenaclu Flacara” -- si popular, si european, si itinerant! -- ar putea face, daca s-ar intoarce dl Basescu la Cotroceni! Daca nu, poate l-ar putea compensa psiho-emotional dl Aliodor Manolea, care am inteles ca, deocamdata, e liber de contract si, din fericire, si cu toate prezoanele la locul lor.

 • Carianopol

  @Tudoran #112
  Va inteleg si pe dv. Dar n-am ce va face. 🙂
  Multumesc pentru cadou. De unde ati stiut ca e ziua mea? Asa este, nimic nu se pierde. Ati uitat insa din formula partea cu ponderea cea mai grea: nimic nu se castiga. Oare ce-o fi fost “no name” pe vremea in care dv. erati prietenul lui Adrian? Acum pare un bun castigat. Si apropo (apropo?) faptul ca va considerati membru simpatizant al PDPR (Partidului Discretiei Politice si Religioase) sa aiba oare vreo legtrura cu faptul ca ati fi adept al ezoterismului si al co-rectitudinii politice? Daca da, o sa va fac si eu un cadou. Daca nu, nu.

 • Daca_da_da

  @) nc # 111
  Probabil.

 • D-le Tudoran, mă scuzaţi că poate nu sunt pe subiect, vin cu un text greoi, ingineresc, prozaic, detectivist, cronică personală. Cuprinde relatări despre unele ong-uri (pe bună dreptate, dvs. făceaţi referire la o jignire în masă a acestora, cum că ar fi aservite grupării -- “din prima” era să zic găştii -- d-lui Băsescu)
  http://bursaneagraagandirii.blogspot.ro/2012/07/iarnavara.html

 • andrei i

  neprihanitul domn Marius Oprea, idolul unora de pe aici, se tine de niste mahalagisme la care dl Tismaneanu -orice s-ar spune- nu s-a dedat niciodata
  http://www.contributors.ro/fara-categorie/contra-falselor-afirmatii-ale-lui-marius-oprea-si-dinu-zamfirescu/
  Pina pe 25 iulie (cand Guvernul a luat acea decizie laudabila de a permite iiccmer initiative penale) chiar ma intrebam ce fac oamenii astia (ca macar vechea conducere organiza conferinte internationale-aici vor aparea puristii care sa spuna ca asta era pierdere de vreme; ma rog, nu erau dezvaluiri senzationale despre casa lui Traian, nici lansari de carte in fata casei lui Traian); acuma stiu, au o activitate sustinuta…

  ps. il respect pe dl Oprea, a facut multe lucruri bune, dar dl Tismaneanu (aprig injurat pe aici si prin multe locuri pt ca a acceptat numirea din 2010; intre timp si dl Oprea a fost numit in acelasi mod)) macar nu era membru de partid si nu folosea institutia pe care o conducea pe post de tribuna (sigur ca scria editoriale “angajate”, dar n-o fi asta mai putin grav decat sa fii -ca dl Oprea- membru in partidul care te-a numit; eu zic ca nici dl VT, nici dl MO nu pot fi condamnati pt partizanatul politic, dar am vazut ca pe aici se crede altceva; ma rog, se crede despre dl VT, ca pe dl MO n-am vazut sa-l critice cineva din “zona”…Impartiali nevoie mare, domnilor Tudoran, Antonesei, Iaru, Foarta…)

 • Dorin Tudoran

  @andrei i

  1. Ati putea preciza cine cintre cei numiti de dvs (liviu Antonesei, Florin Iaru, Serban Foarta si eu) a afirmat pe acest blog ca Marius Oprea este neprihanit?
  2. Daca doreati sa aflati ce face institutul respectiv, ati fi putut intra pe site-ul institutului si ati fi aflat.
  3. Verificati-va sursele: Marius Oprea nu a fost numit recent “in acelasi mod”, cum sustineti dvs. Nu premierul l-a numit (caci nu ocupa nici functia de Presedinte Executiv, nici functia de Presedinte al Consiliului Stiintific), ci noua conducere executiva a institutului.
  4. Da, pe aici, unii dintre forumisti au alte pareri decat parerile dvs. Care-i problema?
  5. Multumesc pentru link. Exista in textul respectiv, cel putin in doua randuri, “ecumenic”. Activitatea institutului ar fi fost ghidata de un spirit ecumenic. Imi place! E vorba cumva de un institutu al Patriarhiei?
  6. Nu am datele necesare spre a interveni in aceasta disputa, dar parca nu va nicio precizare in textul la care ne trimiteti in legatura cu locuitul in fosta vila a lui Ceausescu de la Snagov. Poate mi-a scapat.

 • andrei i

  @D. Tudoran:
  1. era o ironie (si o hiperbola, evident); sigur ca nimeni n-a afirmat ca ar fi “neprihanit”, dar cam asta reiese din comentatiile celor numiti (si e dreptul lor sa creada asta);
  2. intrasem pe site si vazusem ca se organizeaza…conferinte (dar astea se stabilesc cu 6 luni inainte, deci fusesera stabilite de vechea conducere; ok, o sa aflu peste 6 luni ce conferinte organizeaza noua conducere; intre timp am vazut ca demareaza si o investigatie arheologica -aici: mea culpa)
  3.”in acelasi mod”= din motive politice (ca doar noua conducere executiva cine a numit-o ?). S-o iau altfel: dl Oprea e un profesionist excelent in domeniul sau dar se intampla sa aiba si un anumit partizanat politic; aceleasi lucruri sint valabile pt dl Tismaneanu; cred ca ar trebui judecati dupa aceleasi criterii;
  4.n-am absolut nici o problema cu faptul ca alti oameni au alte opinii decat mine (daca s-a inteles altceva, regret); cei care sint anti-basescu ii ironizeaza frecvent pe cei care sint pro-; presupun ca si celor care sint pro- (se vede ca eu sint dintre ei, cred) li se permite acelasi lucru;
  5. “ecumenic”, adica adunand la un loc mai multe orientari ideologic-politice;
  6.intra-adevar, v-a scapat; uitati ce scrie in text: ” Vladimir Tismăneanu nu a locuit niciodată în perioada desfășurării activității în cadrul IICCMER la „vila lui Ceaușescu de la Snagov”, cum au declarat domnii Zamfirescu și Oprea”

 • Dorin Tudoran

  @ andrei i

  1. “Ecumenic” in cazul acesta mi se pare usurel fortat. Probabil ca vine din educatia teologica a dlui Mihail Neamtu.
  2. Ma bucur ca dl Tismaneanu a clarificat aceasta chestiune. Nu dadea bine sa condamni comunismul din dormitorul lui Ceausescu.
  3. Recunosc: in asemenea cazuri, afirmatiile trebuie insotite de probe: artile cutare au fost publicate la editurile cutare cu banii institutului etc. Sau, institutul a platit pentru cazarea dlui cutare in locul cutare, sumele cutare etc. Altfel, toboganul e fara sfarsit…

WP Admin