≡ Menu

Un candidat cu imunitate mai robustă la febra sângelui – Klaus Iohannis

IMG_1561

Toamnă la Catoctin Mountain Orchard

Dl Klaus Iohannis nu este candidatul “ideal”. În schimb, România este un teren potrivit pentru o “defrișare” majoră și cultivarea normalității.

Candidați ideali nu există – asta și înseamnă “ideal”. E nevoie de candidați reali/potriviți. Aș spune că dl Iohannis îndeplinește această condiție.

Îmi pare dotat cu o imunitate mai robustă decât a altora la febra sângelui – Ebola politică, cu exploziile ei de hemoragii devastatoare.

Pare un om ocolit de isterie – această țiitoare a politicienilor români. Se bucură de libertate, fără să tune că locul celorlalți candidați ar fi după gratii.

Că este etnic german, mă lasă rece, dar respect omul care trăiește cu folos unde s-a născut, nu unde ar fi avut dreptul să plece fără bătăi de cap.

În mai, 2011, am zbârcit (împreună cu dl Nicolae Manolescu) o discuție/conferință la Ateneul Român: Un ideal pierdut – normalitatea.

Dl Iohannis poate urca acest subiect pe o scenă mult mai mare decât cea a unei instituții de cultură, oferind șanșe unei culturi politice responsabile.

Oricât de anevoios câștigată, normalitatea este singura șansă a statului de drept. Fără ea, acesta din urmă este doar un artefact Photoshop.

Dl Iohannis promite că va continua ce a fost bun în proiectul politic al dlui Băsescu, dar va deconecta funcția supremă în stat de la un stil inacceptabil.

Cred că este atât o dovadă de bun simț, cât și o speranță de bun simț în fața istoriei. Dacă nu suntem drepți, nu suntem nimic.

Îi doresc dlui Iohannis să devină președinte. Dar unul drept: cu propriile promisiuni și foarte atent la oamenii care nu mai cred doar în promisiuni.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Liviu Antonesei

  Vad ca ni s-a potrivit alegerea! O sa dac cumva sa ajunga articolul si la Dl KI. Foarte frumos textul si pare sa te fi atras acelasi lucru ca si pe mine -- senzaria de normalitate… pai, sa ne dorim succes in alegeri!

 • Am fost bucuros sa vad un candidat la prezidentiale aruncand in joc nevoia de normalitate. Am obosit vorbind despre acest deziderat, asa ca ma mai odihnesc si-i sprijin pe cei care sunt gata sa se bata pentru pentru normalitate cu tot ce ne-a facut ata de anormali…

 • Liviu Antonesei

  Pai, te inteleg prea bine! As vrea sa ajung sa ma plictisesc de normalitate! Nebunia este ca omul si de-aproape, ca sa spun asa, e foarte normal!

 • Ma duc sa ud iarba din fata casei, ca prea imi dai numai vesti bune si nu sunt obisnuit cu acest regim de rasfat…

 • No Name / DP

  Un articol binevenit, pe care, marturisesc, l-am asteptat. Si eu nu-mi doresc nimic mai mult decat normalitate. Dupa atatea manifestari excesivo-cacofonico-isteroide, temperanta dlui Iohannis pare exact calmantul de care are nevoie acum politica Romaniei.

 • No Name / DP

  in Sibiu a dovedit ca normalitatea e civilizatoare. Sper ca i se va oferi posibilitatea de a dovedi ca in toata tara se poate intampla “minunea” sibiana.

 • Liviu Antonesei

  Ha, ha, ha! Spor la udat florile, tot o ocuaptie normala!

 • Return to “Normalcy”

  Dave Barry despre “normalitate”!: Thus it came as no surprise when, in 1920, American voters
  overwhelmingly voted to elect a president named Warren G. Harding (Also
  known as G. Harding Warren.), who called for a return to “normalcy,”
  which as far as we know is not even a real word.

  Dave Barry Slept Here http://www.litmir.net/br/?b=125678&p=16

 • Știu, dar dacă nu încercăm, chiar nimeni nu va avea motiv să inventeze cuvântul normalcy/normalitate…

 • St.+James

  De cuviinta ar fi sa-i recunoastem doamnei DP, cel putin pentru o oarecare rigurozitate in analele certocratiei, descoperirea votului senzorial, care sper sa dovedeasca mai de folos decat votul rational sau emotional. Eventual in comun cu domnul Antonesei.

  P.S. Eu am avut aseara parte de un alt rasfat auditiv. Sau poate mi se pare numai mie o cu totul alta muzica (sau din nou muzica). http://adevarul.ro/news/politica/unde-traimm-1_5444b4b70d133766a814ce71/index.html

 • InimaRea

  Normalitate și predictibilitate, iată ce s-a descoperit la KI. Adică, pînă la descoperire, părea anormal și impredictibil? Sau doar se temeau unii/alții că putea fi astfel, neavînd de unde-l ști?
  I. Normal n-are cum nu fi. De altfel, care președinte democratic ales, de la noi, n-a fost normal la început? Cum zice psihologia (de la Liviu, știu) normalitatea e stabilită statistic. Astfel că procentele cu care a cîștigat fiecare îi demonstrează, fiecăruia dintre ei, normalitatea. Potrivit acestui aspect, KI nu este încă normal. Altminteri, psihologic vorbind, omul e normal. Te poți și entuziasma de asta dar te poți și aștepta la așa ceva. În fond, e propus de alți normali, pentru o lume normală. Ori nu-i așa? Dacă nu-i așa, nu prea e normal.
  II. Predictibil n-are cum fi. Ce era predictibil în fulminanta sa ascensiune politică? Mă rog, accept că vreun inspirat putea produce ipoteza despre necesitatea unui altfel de candidat -- atipic pentru noi, românii. Dar să se întruchipeze, și-ncă într-un ritm amețitor?
  Gîndiți-vă că uitase complet lumea de el, după ce-l respinsese Băsescu, ca idee de premier, în locul lui Boc.
  Amintiți-vă cît de inspirată (pentru unii) și neinspirată (pentru restul) a părut ideea -- atît de originală -- de a veni cu un personaj practic necunoscut, pentru a-l propune într-un post rezervat șefilor de partide cîștigătoare ale alegerilor generale.
  Iar apoi, pe fondul crizei USL (originala, nu plagiata de urgență) reapare KI: ca vice al PNL-Antonescu, apoi ca pretendent la șefia PNL-Antonescu și la candidatura PNL-Antonescu; în fine, ca beneficiar testimonial al paradoxalei -- poate chiar paroxisticei -- alianțe dintre PNL și PDL. În fine, candidat unic al ACL -- adică și-al unei părți care-i dăduse flit, la prima sa apariție în gross plan.
  Ce anume era predictibil în această excepționalitate? Mai ales, cum se potrivește portretul de neamț așezat, măsurat, scump la vorbă și la pungă, cu ipostaza condottierului care vine, vede, vince?
  Nu zic că nu s-ar -- Doamne ferește, doar am studii filo! Dar țin de predictibilitate cam ca isprăvile lui Don Gyl de Ciorap Verde -- Santillana, pour les connaisseurs (su orice alt roman picaresc). Tot ce-i previzibil în picaresc este că eroul va să iasă teafăr din orice încercare. În acest sens, da -- pot înțelege faptul că-ncet-încet, ”apele marelui fluviu se adună”.

 • loneranger

  A-nceput sa ploua cu votati Iohannis! Sacalul Plesu se pregateste a servi pe-al patrulea presedinte, tov. Volodea n-are sanse la Crimele Comunismului si-l ponegreste. Domnul Antonesei n-are ceva la tura asta ca doar ne spunea acu ceva vreme ca Antonescu invata engleza si-a facut progrese, da’ nu se stie.

  Domnule Tudoran, stiti cum a aici la recomandari, spuneti si daca aveti detineti actiuni sau nutriti ceva sperante, va arunca vreo sinecura?

  Daca nu va arunca nimica cam pe ce va bazati cind vorbiti de normalitate? O fi posibil sau sint promisiuni uitate la colt? Cum credeti ca va functiona normalitatea cind DNAul -- conform lui Tolontan are 100 de dosare majore gata? Si restitutio in integrum sau aia de-au pierdut, e bun pierdut? Si lustratia? Sau ramine doar reforma lui Dumnezeu?

 • Alina Cîrstoiu

  S-ar putea, domnule Tudoran, ca odata cu castigarea presedintiei de catre KI, sa trebuiasca sa va schimbati motto-ul blogului.

 • Vasile Gogea

  Da, frumos gîndit şi scris! Dar, de ce îmi vine în minte scandalul iscat cînd fostul cancelar german Gerhard
  Schröder a
  acceptat un post de director în Consiliul de administraţie al Nord Stream, adică în “umbra” Gazprom?

 • Dana (Mara)

  Normalitatea va veni cind stinga romaneasca va fi credibila. Este de preferat un echilibru intre stinga si dreapta si alternanta la putere. Semnele bune sint ca PSD -ul, (acest urmas al fsn-ismului iliescian care a cocolosit fosta nomenclatura, securitatea si fortele opresive care au pe constiinta victimele de la revolutie si mineriade) partid al parvenitilor prin definitie, se dezintegreaza pas cu pas. Capii mafiei psd-iste sint acuzati penal si sa speram sa nu fie o miscare a celor din spate, gen alunecosul Dragnea care este un monument de oportunism si perfidie.
  Problema este saracia si lipsa culturii politice, dar un mandat al domnului Iohannis poate aduce un aer de normalitate care sa civilizeze, oamenii obisnuiti sa se deprinda si cu altceva decit circ si piine, propaganda si isterie.
  Dreapta are cit de cit o identitate, dar cu stinga ce facem? Nu este sanatos sa o demonizam la nesfirsit, agatindu-ne cu disperare numai de guvernari de dreapta cu mult trimbitate pretentii neoliberale dar care nu misca economia si nu se regaseste in bunastarea cetatenilor. Eu sper ca psd-ul sa coboare pina la 10% si sa ajunga in cele din urma o amintire de cosmar. Dar cum se poate dezvolta totusi o stinga credibila? Poate pun umarul oameni gen Vasile Dancu sau cei care scriu pe Criticatac. Ar fi un inceput, dar vad ca deontologii le dau sistematic in cap cind mai se itesc cu cite o idee.
  Numai bine si succes domnului Iohannis.

 • Cum zic și eu, domnilor, mi-e dor de normalitate ca de mama, odihnească în pace. Așa am și scris, pe unde am apucat.
  Iar pentru cei care spun că normalitatea nu există ca entitate definibilă, eu spun că e o senzație palpabilă. Un pic de bine, un pic de răbdare, un pic de încredere, un pic de compasiune, o țîr de politețe și un soi gîdilicios de plictiseală.
  P.S.: Aici fu ghinionul dlui Antonescu, după ce propuse “România bunului simț”. Am înțeles-o ca o invitație la politețe, la reciprocitate, la atenție, la răsucirea limbii în gură de 100 de ori. N-avu noroc, că uită de unde plecă! 😛

 • PaduchelePlesuv

  Draga Dana Mara, esti amabila sa dezvolti un pic ideea ta legata de identitatea dreptei? Si care ar fi pretentiile neoliberale?

 • Pingback: Un candidat cu imunitate mai robustă la febra sângelui – Klaus Iohannis | România curată()

 • PaduchelePlesuv

  Mai toti cei de origine germana pe care i-am intalnit aveau obiceiul de a gandi in germana si de a-si traduce gandurile in romana, pentru a vorbi, de aici o anumita intarziere in vorbire, dar si o senzatie de calm si lipsa de graba. De aceea nu ii voi cauta lui Johannis nod in papura pentru asta.
  Ein Mann ein Wort. Dar care o fi acel Wort? Politruc? Meditatii? Sasecase? Chifu? Traficdecopii? Vreausafiupresedinte? Ghinion?
  Doriti sa primiti formularul tipizat de cerere pentru finantarea unei actiuni culturale pentru Sibiu capitala culturala europeana, finantare de la Ministerul culturii si nu de la primaria Sibiu? Va pot oferi link-ul, daca mai dau de el. Peste 2500 de actiuni culturale in Sibiu au avut o finantare de aceasta maniera. De la primarie nu stiu cate.
  Am descoperit ca am ceva in comun cu Klaus Johannis: si eu vreau sa fiu presedinte al Romaniei, nu numai el.
  De aceea, il voi vota ca presedinte al Romaniei. Doar cu o conditionare temporala, voi face asta atunci cand si el ma va vota pe mina ca presedinte al Romaniei. Mi se pare un schimb echitabil. De abia astept ca Johannis, iesind de la vot, sa declare televiziunilor, in direct: am votat pentru Paduchele Plesuv, deoarece numai el poate garanta normalitatea in Romania! Ceea ce, in reciprocitate, as face si eu.
  Pana una-alta, cea mai castigata pare draga de Herta Moraru, deoarece pluteste in aer un nou titlu de poezie nobeliara: “este sau nu este interceptare”.

 • No Name / DP

  Cand te uiti la ce s-a facut in Sibiu, nu te intrebi de unde au venit banii, ci te miri cat de judicios au fost folositi. Ca de bani de la Centru au beneficiat toate primariile, unele mai abitir decat altele, dupa “vremi” si culoare politica…

  Cat despre “politruc”, nu cred c-a fost un porumbel de tipul Freudian slip, ci o festa pe care i-a jucat-o sibianului efortul de-a-si traduce in romana, in ritmul vorbirii, gandurile formulate in limba materna. In rest, Dumnezeu cu mila! Si eu m-am invatat sa suflu-n iaurt, ca multe sperante ale politicii de dupa ’89 s-au transformat in deceptii.

 • No Name / DP

  Acum, votul emotional e cel mai rau dintre toate. E cel ce poate instala, democratic, dictatori carismatici. Votul rational poate fi socotit rational doar pana la proba contrarie, or, uramarind evolutia presedintilor Romaniei, de la intrarea pana la iesirea lor din Palat, proba contrarie s-a tinut de ratiunea alegerii lor ca scaiul de oaie. In ce priveste votul senzorial, simturile, in comparatie cu emotiile si ratiunea, sunt mai putin spre deloc distorsionate de contexte si furor electoral. Or, fara simturi, nici tu ratiune si nici tu… emotiune parca.

 • neamtu tiganu

  “PaduchelePlesuv • 2 hours ago
  Mai toti cei de origine germana pe care i-am intalnit aveau obiceiul de a gandi in germana si de a-si traduce gandurile in romana”
  ***********************************
  Iti voi raspunde cu-n hotarit “Jein”, e adevarat, sintaxa lb. germane e complet diferita de cea a lb. romane, mai ales cind trebe sa bagi verbu la coada, dar asta nu e in nici un caz o scuza. Mie-mi trebuie fro doua-trei zile cind merg in Ro sa ma reobisnuiesc cu lb. romana si din nou fro doua la intoarcere.
  Copiii nostrii trec de la o limba la alta fara nici o ezitare.
  P.S Sasii, respectiv schwabii, ca nu stiu de care-i Jonica, vorbesc o lb. care seamana cumva cu germana, da nu e.

 • DerBuchenlaender ausKaschwana

  Nu strica un neamt, fie el si sas din Hermannstadt, la Casa Omului Valah. Sau, altfel spus, dracia (masinaria) rrromaneasca aflindu-se iarasi in stare de acuta deteriorare, doar sheitanul, tatal ei vitreg, ar mai putea sa o repuna in functiune, dar cum recursul la Nichipercea nu-i prea crestinesc, bun si Klaus Iohannis.
  Aferim dara !

 • Dezideriu Dudas

  Normal ar fi ca cei ce au gresit sa plateasca. Dar cine mai stie cine (n-)a gresit sau cine mai poate plati in afara de “prosti” ?….

  Daca va castiga, probabil PSD-ul va face implozie. Se va ajunge mai repede la capat decat la schimbare…
  Daca va castiga “Dreapta”, probabil vom avea parte de normalul cu care ne-am obisnuit dupa 1989, e drept, cu staiff nemtesc si ardelenesc ( daca staiff-ul nu va fi dambovitean, prin retragerea lui Ponta si mizarea pe Tariceanu …)…

  Ambele ( chiar 3 ? ) variante se vor inmlastina daca societatea romaneasca nu va reusi sa-si creeze proprii DETERMINANTI consonanti cu apartenentele la NATO si UE … Stimate Domnule Gogea, n-am inteles : ce e bun pentru “delfin” – Schroder, nu e bun si pentru “fii ploii”, respectiv romanii ? Poate ca un “delfin” mai mic trece mai usor ? Bineinteles ca intrebarile sunt retorice. Am inteles ca “Dreapta” din Romania “nu poate” cu Gazprom, Rusia, China…, cel putin pe fata ( pe dos e brici…)…, dar chiar nu stiu daca NATO si UE ne dau voie sa actionam liberi in economia globala. Lasand la o parte legislatia interna, tratatele, etc…, de ce “fac gat”, “ai nostri” iar “ai lor” sunt primii la aliante cu Rusia si China ? Doar asa, ca “sunt vazuti” cu detenta mare ?

  De aceea mai scriu “public”. Eu cred ca acesti DETERMINANTI pot exista ! Cu toate interconditionarile si angajamentele avute deja.

  “Ucraina” a gripat pana si acest tip de realitate Est-Vest ( “descoperita” de d-nul Gogea ) , mai ingaduitoare cu “indisciplinatii”….O tara ca Romania, cu atat mai mult ar trebui sa-si aleaga propria cale, intre ipocrizia celor care-si pot permite si fundamentalismul celor care n-au incotro….Un astfel de ADEVAR SCHIZOFRENIC nu ar trebui sa creeze istorie ( isterie si mai putin ) in natiunile independente politic.

 • Shadow

  @nonamedp:disqus
  banii au venit de la buget si au fost foarte multi. Cat despre cat de “judicios au fost folositi” eu zic sa mai astepti ca s-au aruncat si acolo cu “ghiotura” si fara discernamant.
  Dar macar pt o “capitala culturala” a Romaniei atat guvernarile cat si opozitia si-au dat mana. Unii ca sa il “ademeneasca” pe neamt la ei altii sa nu-l piarda.

 • Dati-mi o sugestie, ca sa fiu pregatit.

 • Multe ne vin in minte, dar mintea noastra trebuie sa ccepte ca alegerile trebuie sa se desfasoare. Focul iscat de scurgerile de documente, stenograme, informatii secrete etc. tinde sa devina o pacaleala uriasa, tinde sa se prezinte drept “o a doua revolutie”, “revolutia morala” etc. Imi spun ca e nevoie de cineva mai asezat, de o infuzie de temperanta care sa faca oamenii sa judece mai tent ce si de ce anume se intampla si sa cantareasca intre real si imaginar.

 • Alegerile trebuie sa se desfasoare, altfel se intra in al treilea mandat Basescu, nu? Un fel de monarhie prezidentiala.

  KI nu e candidatul ideal -- cu asta am inceput. Care, dintre cei 14 candidati, ar constituie o solutie mai buna si de ce?

  In fond asta caitam — chiar si doar pe hartie/in hyperspatiu: o solutie.

 • Primul ghinion al dlui Antonescu a fost alianta cu PSD si, mai ales, cu Dan Voiculescu.
  Al doilea ghinion al dlui Antonescu a fost iesire din USL: mult prea tarziu.
  Al treilea ghinion al dlui Antonescu a fost ca, de la un anumit monet, nu a mai inteles nici Domnia Sa ce vre, ce poate si ce joaca.
  Ce s-a intamnplat cu si in jurul dlui Antonescu a resetat cadrul acestor alegeri. Un rezultat foarte prost al acestor alegeri va fi legat, pentru multa vrme, de numele dlui Antonescu.
  Pacat.

 • Vasile Gogea

  @disqus_t7lwNdBiAf:disqus
  Pozitiv! Mai bine trei rînduri de alegeri anticipate decît “încă o revoluţie”, ori de care ar fi ea!

 • Vrajitorul din Orz

  Herr Deutschigeuner, sasii se exprima fluent si in dialectele lor, toate gemanice, asemanatoare oarecum cu luxemburgheza ori neerlandeza, caci din valea Rinului or venitara in Siebenburgen, pohtiti de regii maghiari, si in germana literara, invatata la scoala cu limba de predare musai nemteasca, pe cind svabii, suabii, adusi de imparateasa Maria Maria Theresia, cu plutele pe Dunare, in Banatul mlastinos al veacului 18, doar germana, o germana mai populara, mai arhaizanta, dar inteligibila celor ce sprehuiesc doiceste normalerweise. Prin urmare, asadar si de aceea, Culai Ion/Klaus Iohannis gavareste impecabil dialectul sasesc din zona sibiana, germana + romana literara si, ca tot omul. cu studii superioare, o tira de engleza, Globish mai degraba decit English oxfordian. E putin? E mult? Skajite, pajalusta!

 • neamtu tiganu

  panimaite, spasiva, aber…
  marite prajitor, asa zice nepoata-mea, juma nemtoaica, la vrajitor, cred ca sasii sunt mai degraba sachsoni, din Sachsen si deci nu puteau sa vina cu pluta pa tata Rhein, mai degraba pa mama Elba.

  Da nu asta-i baiu, baiu-i ca badita paduche plesuv zise ca Herr Ion se cam bilbiie ca-i trec der, die, das prin cap si io spun ca nu-i asa.

  Asa ca ma bucur nespus sa aflu ca se poate discuta cu el, in atitea limbi!

 • Capsunarul din gand

  Pina si Gadea, adoratul Antenelor Varane, a comis-o cu ”hambarul”luat drept ”hangar”, dar poate ca nici nu gresea prea mult, find hangarul un fel de hambar in care aeroportul isi tine avioanele ne-inca-zburatoare. La fel si Iohannis cu rusescul ”politruk”, provenit din POLITICESKII RUKAVADITELI, ”ofiter politic in Armia Rosie”, iar prin extinderea sensului, ”activist peceriu”, ”propagandist in genere”. E posibil sa se fi gandit la diversele cuvinte-valiza create in limbile europene pornindu-se de la acest mirific vocabul, precum: polytruc, poli-truc, politrick, politrickster, polytrickster, politrickcian, desemnindu-l toate pe politicar, adicatelea politicianul versat in siretlicuri de tot felul -- oratorice, combinatorice, electorale, tuiteriste, feibuciste s.a.m.d. Fara trucuri, fara siretlicuri, nema electii, insucces garantat. Pina si sloganul de campanie al unui candidat face parte din aceasta recuzita de viclenii, ”Romania bunui simt”, de inspiratie alecu-paleologica, deci liberala, sau ”Romania lucrului bine facut”, de inspiratie blago-vulcanesciano-ardeleneasca, deci conservatoare. Asta e.

 • Dezideriu Dudas

  Nu cred ca n-ar fi binevenita o revolutie capitalista…Care nu s-a atins de Romania dupa 1989….Dupa 2008, din pacate, nici de Occident….

  A incercat ceva Valeriu Stoica cu Legea 99 / 1999 a accelerarii privatizariii, dar este monstrous sa iei de la toti si sa dai doar la cine vrei tu, indiferent de indreptatire….Ulterior Adrian Nastase a crezut ca va continua cu cine vrea el…dar a observat apoi ca era de fapt cu cine doreau “ei”….

  Pana si acele actiuni ( parti ) sociale ale lui Ceausescu aratau mai capitalist intr-o economie centralizata care totusi exista, functiona si sustinea Romania, decat actuala forma de imprumutare continua si sustinere a unor cheltuieli publice pe care nu ar trebui sa ni le permitem, in conditiile in care am pierdut controlul economiei.

  Post-comunismul romanesc ne-a indepartat mai mult de capitalism decat comunismul lui Ceausescu. Dupa acel comunism tara a devenit instantaneu “ capitalista”…Acum, totul e doar nostalgie….

  E drept, o revolutie capitalista nu poate fi facuta decat “pas cu pas” si nu printr-o evolutie “instantanee”…

 • St.+James

  Al saselea meu simt a citit printre randurile dumneavoastra cu cateva comentarii mai sus intrebarea “Macar sa speram avem voie ?”. Iertati-l daca greseste, nu mai e nici el la tinereti. Cred sperantele sunt justifcate si alesele simtiri impartasite in aceeasi masura in care un politician, nu neaparat Iohannis, s-ar gandi la randu’-i ca poate si dl. Paduche vrea sa devina presedinte. 🙂 Si daca va birui o normalitate, atunci a lor.
  P.S. Probabil ca si Temesan a ajuns sa regrete ca nu l-au tinut ceva mai mult la Zu(cht)haus. Inca trei luni si avea si un Aston Martin cu toate optionalele posibile in fata casei. 🙂

 • Matracucul din Tg.Frumos

  Un argument ”cinic” pentru Iohannis. Faptul ca nu are copii, cum i-a reprosat o matracuca din Voluntari, departe de a fi un handicap electoral, mi se pare un avantaj considerabil pentru el, comparat cu Base, tatinele celor doua fete cucuiete, propulsate de prezidentul jucator unde or vrut muschii lui, la Nana sau la Bruxelles. Fara odrasle personale, nu are ce propulsa omul, iar nepotizant, ca Mos Calorifer la Institutul Cultural Roman, nu da impresia sa hie, ca e, dupa cite se pare, neamt ardelean si chibzuit, nu cumetrist de-al nostru.

 • Don Gil de las Calzas Verdes

  Da, da, cam asa.

 • Vrejul din Oz

  Sas, saxon = termen generic, sinonim cu german, Dar n-au venit nici cu pluta sasii, nici, in marea lor majoritate, din Sachsen-Anhalt. Articolul lor hotarat, unul pentru toate genurile, DAT, seamna mai mult cu DE-ul din olandeza zburatoare si cu THE-ul din engleza. La fel si cu svabii, care, ei, au venit cu plutele, nu pe Rin, ci pe Donau, pina in sudul Banatului. I-au asimilat, in timp, si pe lorenii francofonfi si pe moselanii germanofonfi, veniti, si ei, la chemarea sotului Mariei Tereziene, duce de Lorena, gratie caruia dinastia devine de Habsburg-Lothringen. SCHWABE e chiar un termen pejorativ in sud-vestul RFG, chestie de aversiune intre landuri.De unde canticul deocheat : MEINE LEZTE HABE/IST NUR EINE SCHWABE. Deh, povesti ardelenesti de adormit adulti.Morala, provizorie si ea: Hertha Mueller, nobelista, e svaboaica la baza, Iohannis, sas, din Sibiu, nu din Sascut/Fantina sasului.

 • No Name / DP

  Bine au facut ca si-au dat mana! Sibiul a fost, la nivel european cel putin, revelatia anului 2007. Manifestarile lui culturale le-au surclasat pe cele ale Luxemburgului, oras cu care a impartit atunci statutul de capitala europeana. “Faust”-ul dlui Silviu Purcarete, montat genial in hala unei fabrici dezafectate, i-a dat pe spate pe francezi, scotieni, belgieni…

 • E olecuță exagerat sa credem că “Post-comunismul romanesc ne-a indepartat mai mult de capitalism decat comunismul lui Ceausescu”

 • Nu sunt avocatul nimanui, dar exista dovezi, spre exemplu pentru acuzatia de “trafic de copii”?

 • ma(r)x planck

  dom tudorane,

  lerui_ler, lerui_ler, o fi tzer, n’o fi tzer, in cap cu un levier, compatimesc, fara mare entuziasm, cu optziunea d-voastra, care nu stiu dac’o sa fie chiar pentru primas data aceeasi cu cea a d’lui plesu, da’, aproape sigur, e pentru primas data in care optziunea d’lui plesu e diferita de aia a d’lui liiceanu.

  nu stiu daca optziunile diferite ale domnilor plesu&liiceanu au degenerat spre argumentatzii contondente, macar la figurat, daca nu si la propriu, cum incercau niste zvoneri profesionisti s’acrediteze, in schimb sint aproape sigur ca, dac’o sa ne iasa, neamtzu nostru n’o sa incerce sa caute ceva in bulgaria, sau polonia, ca lider regional, sau legionar, nu mai tziu bine minte, cum or tot incercatara, cam penibilutz, predecesorii (ultimul dintre ei chiar suparindu’se, invidios si caraghios, pe succesurile polivalente ale polacilor), cum sper ca fizicianul cel mut din sibiu n’o sa fie nevoit sa fie chiar atit de mut precum lebada chimista din curtea cotroceniului, un alt savant de renume mondial esuat si el, fune(b)riu,a citat de denea in caze sau cauze (nu stiiu cum se scrie corect) penale.

 • InimaRea

  Despre candidatul ideal, vorbire
  Nu există, de acord. Dar de ce nu? Fiindcă nu-i stabilit idealul pentru țara asta -- chiar ideea de ideal e nașpa, într-o lume mercantilizată de-ai zice că toți funcționează cu fise/bancnote -- ca automatele de cafea.
  Despre candidatul potrivit, vorbire. Folosind cuvinte potrivite, vorbire: nu contează ce-a făcut la Primăria Sibiului fiindcă președinția nu-i primărie. E judecătorie de pace, mai curînd: independentă politic, aplică legile, respectă constituția, doar că nu dă sentințe. Ce-i lipsește să fie chiar judecătorie e partea procuroare -- ce-ncearcă Băsescu, de 10 ani, să suplinească folosind ”actele premergătoare” acuzării -- aka interceptări într-o veselie. Și pîrghiile de control ale actului judecătoresc -- de unde și înalta apreciere a independenței Justiției românești.
  Față cu furia justițiară de-acum, avantajul unuia neimplicat în jocurile de putere din România postdecembristă este că n-are mamă, n-are tată, e făcut cu o mătușă -- și-aia, o frau ce-și cunoaște locul în lume. Dar tot față cu ce ziceam mai sus, prin candidatura susținută de puterea dominantă-n ultimul deceniu, ne-așteptăm ca Inchiziția justițiară (DNA+Parchetele de toate rangurile) să vîneze vrăjitoare tot din partea stîngă -- dat fiind faptul că-i dreptace, prin vocație.
  Acum, pe bune, vă așteptați să-l vedeți pe Blaga-n boxă? Deși fuse vameș. Ori pe foștii grei ai PD -- Videanu, Berceanu, care numai îngeri n-or fost la viața lor?
  Continuitate e și dacă se-alege Ponta -- a statului mafiotizat; și dacă se Iohannis -- a Justiției pe sprînceană. Legea conservării energiei ne-nvață că nimic nu se pierde, nu se cîștigă, că totul se transferă-n partea care conduce trebile energetice -- y compris toxicitatea politică, niciodată prea de-ajuns.
  Nu zic așa că-mi doresc un al treilea mandat Băsescu, ci că nu mă entuziasmez dejaba: oricare-ajunge la Cotroceni, mare lucru nu se schimbă. Și-atunci, e doar chestiune de preferință personală, pe care n-avem de ce ne sfădi.
  Ca preferință personală, merg pe varianta unuia uns cu toate alifiile, care cunoaște Jocul, știe limba lumii politice -- interne și externe; știe cîte parale fac analizele, informările și sintezele venind droaie de la ”analiștii militari”. Mai ales, știe cît din alea-i de proveniență indigenă, și cît -- din surse externe, gen Friedman. Și-asta, pentru că urmează o perioadă de tragere a sufletului și de grijă maximă pentru relațiile cu toți vecinii -- și toate marile puteri, astfel încît să n-ajungem a repeta momentele 1916, 1940, 1945-47.
  Situația e de așa natură, că numai de experimente n-avem nevoie, nici timp. Că nu-i deloc momentul pentru calificarea la locul de muncă. Altminteri, vom avea din nou un cosmonaut care se-ntoarce cu degetele vinete din spațiu -- știți cum se zicea, că-i dădeau tavarișcii peste dește: Nu pune mîna!
  Un președinte nou-nouț -- fără experiență politică, imagine-n Europa și-n lumea transatlantică, și-n ailaltă, transpacifică -- ne garantează mersul pe doar liniile secundare, dacă nu de-a dreptul statutul sub way. TGV -- de-acord dar cu legături simbolice cu traficul de suprafață, singurul care contează dacă-ți dorești ca țara ta să fie-n concertul global.

 • Alina Cîrstoiu

  Hmmm, sunt absolut sigura ca sunteti mult, mult mai inspirat decat mine … Pot doar sa va marturisesc ca, de cand va citesc blogul si am vazut motto-ul, va parafrazez de foarte multe ori 🙂 Concluzia: mi-as dori sa sune cam asa: In Romania se intampla mereu lucruri foarte interesante, pentru ca se intampla intotdeauna ceea ce trebuie …

 • PaduchelePlesuv

  Nu o consider acuzatie, insa a existat o informatie mediatica. Nu e cazul sa interpretati scrisele mele ca o critica a optiunii dvs, nu-mi permit asa ceva; dar parca nici prea multe acorduri nu dau bine, mai ales ca valoarea lor e relativa, votul fiind secret, ceea ce ne permita sa declaram ca vom vota (sau ca am votat) cu X si sa votam cu Y.

 • Adrian Niță

  Normalitatea primarului de Sibiu este absolut lăudabilă! Sunt sigur că va fi un pas important întru însănătoșirea vieții politice și deci a societății românești.

 • OvidiuB

  Sa intelegem ca inclinati asa, oarecum, spre dl. Melescanu 🙂 (ca doar nu spre dl. Tariceanu…)

 • Cred ca portretul robot pe care-l faceti seamana, care-cumva, cu dl Melescanu. Legaturile sale chiar pune Romania pe o linite de metrou, foarte, foarte, foarte subteran. Dupa o perioada de nebunie interna si grandomanie internationala (“fara noi America si Europa nu-s nimica”), cativa ani de revenire pe oline fie ea si secundara n-ar strica. Apoi, mai vedem daca se poate intra pe toate liniile majore si, mai ales, CUM.

 • N-am auzit de argumentatii contondente intre dnii Plesu si Liiceanu si mi-e greu sa cred ca ar putea apare asa ceva intre cei doi buni prieteni. Ca, azi, au optiuni diferite, dovedeste ca traiesc independent,ca dincolo de numitorul comun isi respecta diferentele specifice.

  Nu e pentru prima oara cand dl Plesu si eu avem o optiune comuna, asta nu inseamna ca “ne-am vorbita” ce si cum sa dregem. Se intampla, banuiesc, ca vedem amandoi in dl Iohannis o varianta onorabila; poate chiar mai mult.

  Daca ma enerveaza ceva, este truda profesorului VT de a vitupera, de trei ori pe zi, ca doar optiunile sale si ale dlui Liiceanu sunt cele potrivite.

  Dupa ce a tot intrebat “Cine este, totusi, KI?”, acum VT intreaba “De ce vrea KI sa fie presedinte?” Simplu — din aceleasi motive ca si Monica Macovei.

  Am declarat, parca, in urma cu vreo luna, ca — dintre toti candidatii care conteaza (din punctul meu de vedere) — va trebui sa decid intre Monica Macovei si Klaus Iohannis. Am decis. Atat. restul e vorbarie.

  Sanatate!

 • Candidati si ne gandim daca va votam ori ba.
  N-am spus ca doar KI poate garanta revenirea la normalitate -- am observat ca mi se pare a avea cele mai multe date pentru a reusi sa o faca.
  Umblati cu fofarlica, si asta nu se face.

 • Informatii mediatice sunt multe. Am citit candva despre mine ca mi-am omorat mama.

  Fereasca Dumnezeu, nu am luat-o ca pe o critica a optiunii mele, dar atunci cand este vorba de acuzatii/informatii mediatice de acest calibru, e bine sa cerem dovezi. Altfel, toata lumea trimte toata lume in puscaria si Romania devine o tara cu 21 de milioane de puscariasi.

 • Lasati domn Tudoran ca nu tine. Ce va promis Iohannis asta ca va da? Va si multumitb pe Facebook cum ia multumit si lui Plesu. Alte sinecuri. Halala sa va fie.

 • No Name / DP

  Am incercat si iar am incercat sa postez un reply. Acesta e doar un test. Daca functioneaza, incerc din nou. 🙂

 • v(l)adimir ilici πscopesco

  dom tudorane,

  nu stiu altzii cum sint, dar eu marturisesc faptul ca’i citesc din ce in ce mai greu titlurile articolelor (care, ca tot veni vorba, au ajuns sa fie scrise “la patru miini”, nu intzeleg cum, dar nu conteaza, jean boxeaza) domnului profesor tismaneanu, ca articolele nu mai poci, fiziologic, de multa vreme s’o fac.

  mie, ca absolvent magna cum laudae’te gura a nici eu nu mai stiu cite classe, s classe, mi’ar fi rusine cu astfel de titluri si n’as mai scoate in veci pururi nasul la purtare

 • No Name / DP

  Am postat din nou si iar mi s-a dus in “antecamera” poatarea. 🙁

 • Nu inteleg ce se intampla. Nu vad nicio postare a dvs. refuzata!?

 • Dezideriu Dudas

  E un subiect la care am lucrat prea mult ca sa raman suspendat vreodata….

  Daca, “fraieri” fiind, nu am fi donat acele parti sociale/actiuni, la “Fondul Libertatea”, cum-necum, toti salariatii Romaniei din anul 1989 am fi fost actionari la propriile intreprinderi…Am intrat atunci
  in logica lui Lenin care imediat ce a preluat puterea “ populara” in Rusia, “popular”, a desfiintat Comitetele de intreprindere ( din cartea de la Humanitas, “ Constitutia de la 1923” )….Noi am fost pacaliti mult mai usor. N-a fost nevoie de violenta….: Fondam Libertatea…Sunt convins ca “profesorul de capitalism de la Snagov”, acad. Tudorel Postolache, nici nu s-a prins…. ”Academicienii arau in culmea fericirii ca scapasera de “titanca Elena”….
  Va reamintesc ca sunt singurul membru din Romania al Federatiei Europene a Actionariatului Salarial – FEAS. Primesc comunicari periodice de la ei, desi nu mi-am platit cotizatia la FEAS decat in primii doi ani, 2005 si 2006, dupa ce am locuit intre 2004 si 2005 sase luni in Franta.

  Bineanteles ca formularea mea e exagerata atat timp cat “capitalistii” capitalismului romanesc nu pot decat sa mearga disciplinat si in ordine la DNA iar restul, scapa cine poate….

 • Dezideriu Dudas

  Iata un cetatean roman ( nu doar lider politic ) care nu va
  confunda cu Tudoran “Toate panzele sus”.
  La dvs. ar fi chiar invers, daca e sa-l bagam in seama pe “Revista presei “ (
  Mi-aduc aminte ca odata il apelam aici, “Bre’ nea Revista presei, lasa-ne-n
  durerea noastra”…). Dvs. stati bine cu” panzele” : nici sus, nici jos ! De retinut.

 • PaduchelePlesuv

  Nu umblu cu nici o fofarlica. Faptul ca ati avut deschiderea de a publica numele candidatului pe care il veti vota este de apreciat. Am adus in discutie o serie de elemente publicate impotriva lui Johannis. Totusi nu din acele motive nu il voi vota, ci, daca doriti sa o zic deschis, din cauza ca este sustinut de un partid care isi zice liberal si nu e liberal, care isi zice democrat si nu e democrat si care isi zice crestin si nu e crestin in sensul in care noi ne-am astepta sa fie. Nu doresc sa am ca presedinte un om propulsat de un partid avand ca ideologie o combinatie intre chitantele vamale ale dlui Blaga si epigramele dlui Quintus. Deasemeni, dl Johannis nu imi place, ca figura. Asta nu inseamna ca eu contest dreptul dvs de a-l vota pe dl Johannis. Insa, cum nu sunt nici un ‘acoperit’ pontist, puteti fi sigur ca votul meu nu se va duce nici la dl Ponta. Sa stiti ca am avut rabdarea de a urmari cuvantarea dlui Johannis de la Targoviste, este pe internet, cu care si-a deschis campania electorala. In cele cateva minute ale cuvantarii sale nu a reusit sa zica nimic.Haideti sa luam acele cuvinte, in detaliu; sunt informatii mediatice, gresesc in masura in care greseste media:politruc, el a zis-o; meditatii, dar a refuzat sa raspunda la intrebarea cat lua pe meditatie, in plus si-o fi platit impozitele pe acest venit, care, vedem, a insemnat un total impresionant?; sasecase, le are; chifu, media a semnalat ca o parte a programului sau economic a fost copiat de la dl Chifu, consilier prezidential, acelasi fragment ca si Elena Udrea; programul econimic Johannis este, deci, partial suprapus cu programul economic Udrea; Vreausafiupresedinte, tot ce a zis Johannis neconfuz in cuvantarea de la Targoviste; ghinion, raspunsul dlui Johannis la intrebarea unui profesor ca de ce nu au si alti profesori sase case?
  Altfel, sigur ca mi-ar fi fost mult mai usor sa scriu si eu cunoscuta fraza “esti tare, tine-o tot asa!”. Va repet, poate cu mai mult folos ceea ce am avut ocazia sa ii zic unui fruntas politic al vremii sale si anume ca prietenii cei mai sinceri nu iti sunt cei care te lauda cel mai tare. Tot respectul.

 • Profesorul Girueta îl vede pe dl Klaus Iohannis după gratii!

  “A fost ministru in guvernul uselist. Acum e dupa gratii. Avea raspunsuri bine confectionate, era unul din baronii penelisti. Am vazut un clip care m-a lasat cu gura cascata. Este in el dl Klaus Iohannis. Raspunde de o maniera care m-a facut sa scriu unui prieten: ‘Un Relu Fenechiu cu nume german’ ”

  Profesorului Giruetă i se recomandă să nu mai umble cu gura căscată; altfel ne trezim cu un stol de porumbei ieșind din ea, la fiecare jumătate de oră.

 • Aveti dreptate in privinta prietenilor.

 • iosip broz titulescu

  sanatate maxima, dom tudorane,

  dumnavoastra, dar si cadrelor de nadejde (si foarte talentate) care tzin aproape, chiar la penzie fiind

 • Nu cred ca dl Iohannis are timp sa citeasca toate blogurile de limba romana, asa ca, as zice, ar fi fost mai potrivit sa-i adresati intrebarea pe pagina sa de facebook.

  Sau intrebarea dvs. este asa, bate calul, sa priceapa iapa? Adica imi este adresata. Fiindca daca imi este adresata, eu va pot raspunde. Si n-ar fi o surpriza daca v-as raspunde cu o intrebare, fiindca nu doar dvs. stiti sa puneti intrebari.

 • InimaRea

  Da, recunosc, ordinea preferințelor mele este Meleșcanu, Tăriceanu. Îmi apar promițînd echilibru-ntr-o funcție care și-a pierdut nu doar credibilitatea -- în ultimul deceniu -- dar și respectabilitatea. Și nu-i orice funcție, este ”cea mai înaltă funcție în stat”. Și n-a pierdut ce-a pierdut doar pe plan intern ci și pe cel extern -- de-am ajuns exotici, cu răfuielile noastre purtate pînă-n inima Europei.
  Nu știu despre ce ”legături” vorbește dl Tudoran. Dacă se referă la bănuiala că Meleșcanu ar fi fost al DIE/CIE, înainte de 1990, mă gîndesc că nici aliatul stratejic, nici Europa n-ar avea ceva de zis, după Deceniul Băsescu. Am încredere în pragmatismul vestic, care păstrează înțelegerea: am fost inamici, acum sîntem aliați și funcționăm ca atare.
  De altminteri, dacă era vreo problemă cu istoria lui Meleșcanu, cum de-a fost ministru de Externe, unde-a fost vigilența Vestului? Oricum, el n-are ”prestigiul” unui Caraman -- unul din ”Cei 7 români care au zguduit NATO”.
  Criteriile preferințelor mele le-am expus. Adaug raționamentul: prima problemă a viitorului președinte este echipa cu care se instalează la Cotroceni. Poate nu știu toți ce problemă a fost asta pentru Iliescu, în primul său mandat (neasumat, de altfel). Și nu că n-ar fi cunoscut oameni specializați în protocol diplomatic -- de pildă. Dar avea restricția de a folosi oameni ai vechii administrații prezidențiale -- și pe bună dreptate.
  Dar ce problemă a fost pentru Constantinescu! De-a ajuns a-și face principal colaborator dintr-un neica-nimeni -- Dorin Marian -- care, la un moment dat (și nu spre sfîrșitul mandatului, ci pînă-n jumătatea sa) avea un singur gînd: să dispară cum n-ar fi fost. Iar președintele l-a asigurat că vor rămîne împreună pînă la sfîrșit.
  Bineînțeles că și Constantinescu s-a lovit de problema protocolului diplomatic, neputîndu-se baza pe echipa lui Iliescu. De ajunsese SIE să-i furnizeze date despre -- umbla Harnagea de năuc după, noroc că-ncepuse a funcționa Internetul.
  Mă-ntreb cum își va face Iohannis echipa. Pe cine se bazează? Singurul răspuns la-ndemînă este că-i va fi livrată o echipă prezidențială, cel puțin pentru primul an de mandat -- deși eu aș miza pe măcar doi ani. Timp pierdut pentru funcționarea instituției prezidențiale.
  Și cine i-o poate livra? Ori cine l-a scos din urbea transilvană pentru a-l instala la Cotroceni, ori valoroșii săi aliați politici din PDL (căci, se știe, PNL nu are oameni de anvergura necesară a guverna ori prezidenția, fie și-n plan secund). Sigur, nu vor fi niște nemți trimiși de Frau Merkel să ajute România să facă față onorabil. Și-atunci, n-avem continuitate Băsescu, la Cotroceni? Cît mă privește, am chiar mai puțină prețuire pentru PDL decît pentru Băsescu -- asta-i urmarea relației subordonat orbește -- șef absolut. Cu toată revolta-n genunchi a ”Buldogului”, eu cred că tot Băsescu-l ține-n lesă.
  Sigur, în cazul lui Meleșcanu rămîne problema ”fostei Securități”: tot un fost securist la Cotroceni, tot Securitatea -- la putere? Asta-i o problemă ce merită tratată separat -- mă pregătesc pentru asta, și multora am să le dau doar vești rele -- foarte rele, chiar! Pîn-atunci, însă, rămîne doar problema legalității: dacă i-a fost acceptată candidatura, ce mai kikirez gîlceava? Oricum, nu-i amenințat de incompatibilitate, imediat ce-ar cîștiga alegerile. Iar acest scenariu e oribil, nu-nțeleg cum de nu se vede cu ochiul liber.
  Dar dacă ”legăturile” lui Meleșcanu cîntăresc atît de greu, rămîne Tăriceanu -- nu la fel de calificat dar la fel de normal și echilibrat ca Iohannis, cu avantajul că are o istorie politică de succes în spate.
  Evident, sînt minime șansele ca unul din aceștia doi să cîștige alegerile. Așa că asta-i doar o discuție de dragul discuției. După mine, PSD va cîștiga de data asta dar liniște tot nu va fi -- cu toată amenințarea indusă de ”partidul-stat”. Deja s-au scos cuțitele, deja sînt probleme cu succesiunea lui Ponta. Pentru antipesediști, e o veste bună -- PSD se poate scinda peste noapte, și poate pierde guvernarea, caz în care un Ponta la Cotroceni devine o glumă proastă.
  Eu așa văd: cu cei doi candidați surclasîndu-i de departe pe toți ceilalți, sîntem în idilica ipostază lose-lose. Dar lumea va vota benerele atîrnînd de-a curmezișul străzilor, nu interesul național.

 • Cu istoria lui TM sunt mai multe probleme. Nu vreau si nu e bine sa intrun in amanunte. Si-apoi, partidutul ala de buzunar pe care a incercat sa-l faca mare si tare a cam dovedit ce fel de lider este. Interviul de ieri in care se lauda de unul singur mai abitir decat o face cu propria-i persoana Profesorul Girueta e jenant.

  Nu stiu cat de performanta a fost guvernarea CPT. Bani multi, prea multi irositi, o falsa prosperitate, plus “talentul” de a pierde atatia oameni din partid care s-au dus (scosi de Valeriu Stoica si Stolojan) sa se alature fostilor FSN-isti, PD-isti sa faca PD-L =ul lui Traian Basescu.

  Sa te dai pe mana lui TB cu “biletelul roz” a fost semn de minte.

  Daca PSD-ul castiga si Cotroceniul, partidul-stat e ca si refacut.

  Da, si eu incerc sa inteleg ce echipa si cum o va alcatui KI, in cazul in care ajunge la Cotroceni. Greu de ghicit. Se joaca — vorba “Englezei” — cu cartile foarte aproape de piept/ de vesta.

  Mai vedem.

 • PaduchelePlesuv

  Oamenii din media fac parte dintre profesionistii informatiilor. Daca la noi sunt mai rau ca amatorii…
  Si dumneavoastra aveti (mare!) dreptate, Romania devine o tara cu 20 (21) de milioane de puscariasi.

 • PaduchelePlesuv

  Juhannis este departe de a fi un Relu Fenechiu cu nume german. Relu Fenechiu, din cate mi-am dat seama, chiar a facut porcarii economice. Adevarat ca, dar nu am mai dorit sa mai scriu si asta, am alte dubii de natura economica referitoare la dl Johannis, insa electoratul va alege, votul meu e un vot si atat. Nu cred ca il vom vedea pe Johannis dupa gratii (cine va fi in libertate, noi sau el?) desi plasarea infatisarii la tribunal la doua zile dupa alegeri mi se pare semnificativa. Daca va castiga scrutinul din 16, atunci pana in 18, data tribunalului, va urma probabil un dialog ( ma feresc de vorba santaj), in urma caruia, daca nu va fi trasa concluzia corespunzatoare, dl Johannis va fi gasit incompatibil ( daca nu cumva judecatorii vor dori sa faca o ghidusie proprie), ori vor apare peste noapte, din vreo ambasada, niste voturi pentru contracandidat, cunoastem un precedent. Poanta este ca, daca dl Johannis invinge in alegeri si tribunalul il declara incompatibil pe 18, interzicandu-i si functiile publice timp de trei ani, functia de presedinte devine vacanta si se organizeaza din nou alegeri. Sa reiau pe scurt: daca Johannis este declarat incompatibil mai inainte de 2 noiembrie, ori de 16 noiembrie, al doilea loc in turul doi e ocupat de cel de pe locul trei in primul scrutin, iar al treilea (in sondaje) este Tariceanu. Daca acelasi lucru se intampla le 18, atunci toti candidatii reiau cursa (iinclusiv dna Udrea) prezidentiala si, in plus, prin reorganizarea alegerilor, prezentul mandat se prelungeste cu cateva luni. Interesant, este? Va fi, oare, sacrificat Johannis pentru prelungirea prezentului mandat si pentru un “mai trage odata” pentru Elena Udrea?

 • PaduchelePlesuv

  Am speranta ca si in aceasta zona de perfecti cunoscatori ai limbii romane, micile erori de dactilo sau provocate de intrecerea cu timpul sunt tolerate si iertate.

 • ion din washington

  Pasarea malai viseaza, Pidocchio Calvo!

Next post:

Previous post:

WP Admin