≡ Menu

UDREA versus PONTA

 

plagiat cu și fără voia lui ion barbu

 VERSUS

 
 

plagiat cu sau fără voia lui ion barbu

 

Nimeni – nici în România, nici în afara  ei – nu crede că, după decizia CCR de a invalida Referendumul din 29 iulie, măcelul dintre cele două tabere va înceta. Numai unii sunt convinși că judecătorii CCR au acționat ca oameni ai legii sau că lumea occidentală a jucat fair. Și asta sporește furia celorlalți.

Nimeni – nici în România, nici în afara ei – nu ar fi crezut, după o decizie a CCR de a valida Referendumul din 29 iulie, că măcelul dintre cele două tabere va înceta. Numai unii ar fi fost convinși că judecătorii CCR au acționat ca oameni ai legii sau că lumea occidentală ar fi jucat fair. Și asta ar fi sporit furia celorlalți.

Nimeni – nici în România, nici în afara ei – nu va mai avea motive să creadă în România, nici măcar cât crede în acest moment, dacă guvernarea își va pierde vremea cu o altă încercare de a-l demite pe șeful statului iar șeful statului va continua să saboteze guvernarea prin acțiunile unui guvern paralel.

Nimeni nu face bine uitând că victoria trebuie savurată cu decență, iar înfrângerea trebuie acceptată tot cu decență. Altfel, chiar nu există vreo șansă ca indecența amețitoare în care a fost târâtă România să nu fie acreditată drept singurul modus operandi de care sunt capabile clasa politică și aparatele ei de propagandă.

 • Daca_nu_nu

  Şăd cuminte pe piuneza mea Dacă_trăbă_trăbă şi nu shake, numa spier…

 • Nimeni în România nu mai vrea nici cea mai mică bătaie de vînt dinspre Est.
  Nimeni din România, în afară de doi indivizi, unul de-al lui Bombo, altul de-al lui Căcărău, nu mai vrea nici cea mai mică briză dinspre Kremlin.
  Nimeni din România, în afară de Felix, Fenechiu-Transformator şi o lista de 5-6 intelectuali români, nu mai vrea să se trezească dimineaţa fără curent electric şi apă caldă.
  Nimeni în România, în afară de vreo 7.400.000 de votanţi, din care 5.000.000 cei care au votat cu Geoană în 2009, consecvenţi în voinţa lo, iar 2.400.000 atraşi de un miraj nostalgic, evident, din care vreo 1.400.000 votînd de mai multe ori, deci penali, nu mai vrea să fie minţiţi fără nicio jenă de un plagiator şi un somnoros.
  Nimeni din România nu mai vrea să se întoarcă în urmă cu 22 de ani, să-şi piardă vremea prin pieţe strigînd la comandă, în fară de cîteva sute de inşi care cred că România este o jucărie pe care o pot folosi cum vor.
  Nimeni în România nu mai vrea tărăboi, în afară de cei care-l provoacă şi-l alimentează.
  Şi aşa mai departe.

 • z e r l e n d i

  Avind in vedere ca unul dintre “intelectualii publici” zicea ca zarva constitutionala de afara l-a obligat sa treaca de la Platon si Shakespeare -- nu s tiu daca am scris corect -- la … Ponta si Antonescu, ii solicit politicos dlui Barbu scoaterea din prima echipa a poetului respectiv. Sau introducerea lui Platon in echipa de jos -- pentru o buna echidistanta. Si sa-l aseze linga Neamtu sau MRU, linga “elita”, deci!

  Cit despre indecenta…

 • Cred ca nimeni din Romania nu mai vrea culturnici pupinbasisti! Din pacate, nu-i mai putem suspenda nici macar cu cvorumul depasit! De-ar fi fost numai Basescu, ar fi fost mai treaca-mearga, dar pletora de pupinbasisti e infinit mai greu de suportat. E cam ca pe vremea lui Ceasca, cand pana la el te mancau sfintii lui culturnici!

 • Dorin Tudoran

  @zerelendi

  Dl Barbu mi-a dat mandat sa transmit ca fiecare dintre cei interesati isi poate alcatui echipa cum doreste; fie folosind jucatorii ce par deja gata de joc, fie altii, gata si ei sa arate ce pot.

 • z e r l e n d i

  @) Dorin Tudoran

  Sa sugereze dl. Barbu ca nu sint doua “echipe” diferite care sint in competitie, ci, de fapt, doua variante ale aceleiasi echipe? Intreb si eu.

 • Pingback: UDREA versus PONTA « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET()

 • InimaRea

  După căderea Cortinei de Fier şi dezmembrarea URSS, s-a văzut repede că -- dintre ţările CAER, ale Tratatului dela Varşovia -- două puteau fi socotite ex-sovietice, afară de cele care făcuseră efectiv parte din Uniune: România şi Bulgaria. Ultima a trebuit să facă implozie spre a renaşte în afara ex-sovietismului. Acum, e-n zona gri dintre Europa şi Balcani. Dacă exiugoslavii ajung toţi în Europa, iese şi Bulgaria din zona aceea. De ajutor ar fi şi aderarea Turciei la UE.
  Numai că, deocamdată, extinderea e ultima dintre grijile UE. Deşi n-o recunoaşte nimeni dintre cei care contează, Europa se gîndeşte serios la geometria aceea variabilă, miracolul de a face omleta să ouă.
  Oricît de rusofobi am fi -- ori poate că tocmai de-aceea -- am face bine să recunoaştem că omul nou al lui Ceauşescu era tot pitic sovietic -- homo sovieticus. Şi că tot ce putem spera de la un as local, e să fie măcar cît unul sovietic -- un şeptar.
  Ilici a fost unul, Năstase promitea să fie al doilea dar i-a tras Băsescu preşul de sub picioare şi i-a luat locul. Cum i l-a tras şi altui aspirant la funcţia de şeptic -- singurul sincer fără să vrea. Neinstruit destul, adică -- Prostănac.
  Nici nu se putea altfel cîtă vreme însuşi Geniul din Carpaţi, Cel mai iubit fiu al poporului român, tot un pitic sovietic fusese. Istoricii comunismului au bătut monedă pe naţionalism-comunismul său -- “patriotism” îi zicea Ceauşescu -- tratînd cu uşurinţă realitatea că el se formase “revoluţionar” în vremea marilor conducători comunişti Stalin, Mao, Kim Ir Sen. Că a-mbrăcat doar două uniforma-n toată viaţa lui -- zeghea şi ţinuta de general de operetă. Prima i-a-ndreptăţit pe istoricii săi să-i caute originile revoluţionare în undergound, a doua l-a-ndreptăţit pe el însuşi să fie Comandant suprem. Mistificare şi automistificare tipic sovietice. Acceptate-n silă entuziastă de piticii săi sovietici, defilînd an de an cu tablourile de familie, trecînd zi de zi printre aceleaşi, atîrnate de toate zidurile.
  Sclavii n-au onoare nici după eliberare. De la liberţi, la oameni liberi nu e linie dreaptă, e ca-n preistorie -- Omul de Neanderthal şi Homo Sapiens au fost contemporani dar unul s-a pierdut în colbul vremii. Două variante umane dintre care doar uneia îi e dăruit Pămîntul.
  Uitaţi-vă la pitica sovietică numita Aspazia Cojocaru -- judecător la CCR, de 8 ani. Şi-a motivat votul în favoarea invalidării referendumului, cu teama de puşcărie. Era d-na judecător puşcăriabilă dacă vota altfel -- cum mai şi votase, de altfel? Nu, era din cu totul alte cauze, pe care i le-a pus pe farfurie învingătorul din acest tur de forţă politic numit referendum.
  Mai este d-na judecător puşcăriabilă? Sigur, tot peste un an -- cînd îi expiră mandatul la CCR.
  Am să fac din administraţie o a doua magistratură, se lăuda un om politic din alt secol. Şi iată cum i s-mplineşte visul -- s-a făcut din magistratură o a doua administraţie, “adevărata” -- o birocraţie şantajabilă.
  PS: Sigur că referendumul trebuia invalidat cîtă vreme a fost organizat aşa prost încît n-a reuşit acolo unde altele au reuşit cu jumătate din cîte voturi a primit ăsta din urmă. Dar socotesc declaraţia d-nei judecător un act manque. Dacă rămînea pe “linia Zegrean” (din motivaţia Curţii) tot ce miroase-a frică de sub roba vişinie a d-nei judecător putea părea simplă închipuire.

 • @InimaRea CCR nu a fost nici odata un model de referinta pentru mine Incepand cu Zagrean Presedintele CCR fara nici o ora de judecator terminand cu aceasta doamna Aspazia Cojocaru sunt toti numiti acolo sa ajute partidula si sau securitatea in momentele de criza

  http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Aspazia-Cojocaru-Curtea-Constitutionala-Securitatea_0_41997807.html

 • OvidiuB

  Lehamite mi-a fost de “consideratiunile” dlui Antonescu de dupa anuntul CCR (se vedea ca era “statut” si ca perioada interimatului n-a facut decat sa-l opreasca -- ce chin trebuie sa fi fost! -- de la diatribele catavenciene cu care ne obisnuise si pe care tocmai le-a reluat, incepand prin a-i da din nou o zmetie dnei Merkel)…

  …si mi-e o lehamite anticipata de ipocrizia cu care va iesi dl Basescu la declaratii, sa ne spuna ca el este totusi dornic sa coabiteze si ca pentru asta tot ce trebuie sa faca puterea actuala este sa asculte vointa adevarata a poporului (sau a “adevaratului popor”), incepand desigur cu parlamentul unicameral si 300 de parlamentari. Un fel de “coabitam, daca faceti cum vreau eu” -- care mi-aduce aminte de raposatul meu profesor de matematica din liceu -- Dumnezeu sa-l ierte! -- care ne-a spus din prima zi de clasa a 9-a “la mine in clasa e democratie! aveti dreptul sa faceti tot ce va spun eu!”.

  (si am descoperit cu mare placere, domnule Tudoran, ca ne-am odihnit coatele pe bancile aceluiasi liceu!)

 • OvidiuB

  @InimaRea

  Declaratia dnei Aspazia este, intr-adevar, graitoare: dupa ce acum 3 saptamani credea ca referendumul trebuie anulat, intre timp a realizat ca trebuie “sa respecte legea”, ca sa nu faca puscarie (un truism, desigur: cu totii trebuie sa respectam legea, ca sa nu facem puscarie). Pentru echidistanta, sa remarcam totusi ca dl. Predescu (flancat de corul larg al celor anti-Basescu) a acuzat-o de un singur lucru: nu ca a judecat nedrept (un moft!), ci ca a “tradat linia”.

  Prin urmare, CCR e politizata si e abominabila politizarea sa, dar mai rau e ca Aspazia nu s-a tinut de tabara politica din care -- de drept -- facea parte. Curat consecventa!

 • Dorin Tudoran

  @InimaRea

  Ma intreb de ce ambasadorul SUA la Bucuresti, Curtea de la Venetia (a carei opinie conteaza, cad convine; nu conteaza, cand nu convine), dna Merkesi dl Barosso etc. n-au nimic de spsu in legatura cu declaratiile de acest fel. ma intreb, vorba viine… Dna Cojocaru — din ce citesc — este un exemplu fara cusur pentru ce inseamna astazi justitie in Romania…

  Dl Zegrean este si el e-po-cal!

 • Dorin Tudoran

  @Ovidiu

  Bine ca am apucat macar sa mergem la liceu, fiindca de erama adolescenti astazi cine stie ce s-ar fi intamplat cu noi…

 • Dorin Tudoran

  @zerelendi

  Dl Barbu nu sugereaza nimic; toata vina imi apartine. Pe cale de consecinta, voi raspunde in fata CCR. Dna Aspasia Cojocaru sau dna Iulia Motoc va va comunica verdictul primit “in plic”.

 • z e r l e n d i

  Domnule Tudoran,

  Cum -- pacatele mele -- sa pot a fi “adrisantul” vreunui plic de la cele doua doamne ? E imposibil.

 • Dorin Tudoran

  @zerlendi

  Cu voia dvs., le dau adrea dvs. de e-mail, desi o pot primi, cat ai zice peste, de la Parchet, Procuratura etc. va contacteaza si va intelegeti…

 • InimaRea

  OvidiuB: “(un truism, desigur: cu totii trebuie sa respectam legea, ca sa nu facem puscarie)”
  Nţ, nu-i aşa truism cum ar trebui, e oximoron: cu totii trebuie să nerespectăm legea ca să nu facem puşcărie.
  Cu toţii aceia care contăm, desigur. Să n-ajungem în idioata situaţie de a face puşcărie fiindcă respectăm legea. Atunci, nu ne mai scapă nici ONU.

 • Ultor

  Final previzibil, judecatori previzibili, retorici previzibile…De ce dracu se plange Europa c-am fi imprevizibili? Sa revizuiesc primesc, dar sa nu se schimbe nimic!

 • maria

  Formal, toata discutia se refera la binomul d-lui Tudoran: clasa politica si aparatele ei de propaganda. Si clasa politica si aparatele de propaganda sunt subiecte colective, dar unde este boborul? E si el multi. Putem trece la trinom? Putem vedea cum este si boborul? Nici macar pe dl. Barbu nu-l preocupa al treilea termen al trinomului

 • Şerban Foarţă

  Dragă Dorin,
  care înfrângere?

 • Şerban Foarţă

  [Aceluiaşi]
  A, şi era să uit: care victorie?

 • Şerban Foarţă

  Stimate domnule Gellu Dorian,
  regret că am scris, cândva, un preambul la una din cărţile Dvs.
  Cât despre Bombo şi Căcărău, -- credeţi că, folosind aceste două porecle fără haz, sunteţi adiat de vânturi dinspre Vest?!

 • Dorin Tudoran

  @Șerban Foarță

  Înfrângerea poporului român de către poporul român.

 • Dorin Tudoran

  @Șerban Foarță

  Ca să nu uităm -- victoria poporului român asupra poporului român. Ceea ce, să fim drepți, este o realizare majoră. Asemănătoare victoriei comunismului asupra popoarelor ce l-au cunoscut…

 • Dorin Tudoran

  @Gellu Dorian

  Gellu, cred că te-ai aprins prea tare. Chiar crezi în povestea că dnii Antonescu și Ponta pun în practică instrucțiunile primite de la postul de radio Vocea Rusiei repetată, până la amețeală, tocmai de oameni veniți din sfera postului de radio Aici Radio Moscova? N-ar fi mai naturală explicația că dnii Ponta și Anbtonescu doar s-au dovedit nu prea pregătiți de guvernare?

  Chiar crezi că dl Vasile Blaga este mai interesat de valorile occidentale decât dnii Ponta și Antonescu? Prin ce a dovedit vreodată așa ceva?

  Sunt sigur însă că nu prea multă lume mai are chef de tărăboi, dar asta nu va împiedica tărăboiul să se producă, iar suresele de tărăboi nu sunt proprietatea exclusivă a uneia dintre părțile beligerante.

 • Domnule Tudoran, chiar trebuia resuscitată Udrea? fie şi ironic. Că parcă uitasem măcar de ea. Am impresia că dinafara ţării, nu întotdeauna se simte pulsul din ţară. Azi am fost câteva steaguri monarhiste (steagurile adevărate ale României, că doar nu ne putem revendica de la republică) la manifestaţia care a blocat din nou circulaţia maşinilor între TNB şi Universitate.

 • Şerban Foarţă

  Îţi mulţumesc pentru răspunsuri; dar, pentru mine, stilul lor e cam dodonic.

  *

  Ceea ce admir, în primul rând, la unii de pe blogul ăsta, e tonul excesiv de apodictic, lipsa oricărei îndoieli, fanaticul manicheism. Parcă-l aud pe unul Boureanu, cu gură mare, vorbă lată, -- de parcă limba lui ar fi o talpă.

  Apoi, nu înţeleg deloc de ce scuatează blogul tău adulatori fără umor şi absoluţi ai lui Băsescu. Presa română, scrisă sau vorbită, le stă, oricând, la dispoziţie.

  Cum se poate afirma, ore rotundo, că 1.400.000 de bieţi votanţi ar fi “penali”. Să fii poet şi, vai, să practici un soi de delaţiune-n masă.

  Noapte buna!

 • Dorin Tudoran

  @ Șerban Foarță

  Șerbane, pe acest blog chiar nu intră toată lumea care trimite comentarii. De pildă, reînviat din closetul vagonului de tren în care ne anunțase că s-a sinucis, @ Dl Goe a reînviat, de o bună bucată de vreme. Adicătelea, cam de după alegerile locale, în care nu a obținut niciun succes. Acum semneaza, pe lângă Dl Goe, și Maria-Magdalena și Critica Irațiunii Pure. Și tot nu trece, fiindcă e o javră. Mai trece, când și când, când semnează Iisus Christos sau folosește alte computere decât cele de “la sediu”. In Linie foarte Dreaptă, Inițiat Civic sau Republican Nou si nemtzesc, cam cât de nou este și Prea Fericitul Teodor Baconschi sau Servicii de Tip Nou etc., Dl Goe este viitorul României. Eu nu pot să țin în loc mai mult decât un eșantion etrem-extrem-extrem de mic din prezentul gândirii românești; viitorul acestui tip de gândire este — din păcate — strălucit. Pregătit, de mult și atent, încurajat de intelectuali cicătelea publici și pe gustul celor care spun că s-au săturat, dar se dovedesc nesătui de a fi luați drept idioți…

 • Şerban Foarţă

  Vrusesem să închei povestea, fiindcă eram, ca Antonescu, somnoros. Numai că fraza ce urmează e antologică de-a dreptul, având darul să mă ţină, încă,
  treaz.
  Iat-o:
  “Nimeni în România, în afară de vreo 7.400.000 de votanţi, din care 5.000.000 cei care au votat cu Geoană în 2009, consecvenţi în voinţa lo, iar 2.400.000 atraşi de un miraj nostalgic, evident, din care vreo 1.400.000 votînd de mai multe ori, deci penali, nu mai vrea să fie minţiţi fără nicio jenă de un plagiator şi un somnoros.”
  Ceea ce mă bucură din plin este că, dacă 7.400.000 sunt “vreo”, atunci dezideratul lui Cioran, anume “o Românie cu populaţia Chinei”, este pe cale să se realizeze.
  URSS şi SUA se tem de noi, parol!

 • mihai rogobete

  M-am interesat ce-i cu dispariţia puradeilor şi pirandelor, de nu mai poţi face nicio audiţie de ocări, opus coji de seminţe şi sictir minor în bătătura cafenelei: Tetea, cică, i-a îndepărtat proteguitor, pentru nebulire, de forumuri, bloguri, feisbuce şi alte maidane de mahalagioale, s-o milogească paideutic în Uie.

 • Pingback: UDREA versus PONTA()

 • InimaRea

  Nu ştiu de ce anul ăsta ziua de 23 august nu-mi trece neobservată. De mulţi ani, mă trezeam spunînd “Ia te uită, e 23 august!” Dar azi am văzut la tv imagini de la ultima sărbătorire, din 1989, şi mi-am amintit cum a fost. Eram la mare, la Cap Aurora. În ajunul zilei, observasem o lipsă -- nici un steag atîrnat deşi urma 23 August. Pe 23, pe la amiază, bîntuiam printre hoteluri, după o bere germană. La Hotel Diamant, pe terasă, un televizor deschis -- se transmitea parada de la Bucureşti. Cîţiva ospătari priveau în linişte. Mă uitam şi eu, dintr-o parte. Ceauşeştii erau la balconul clădirii ce urma să fie sediul RTV, pe Bd. Eroilor. Vizavi, fuseseră terenurile de tenis din Plevnei însă dispăruseră să facă loc unui cor militar care intona o litanie: Slavă, slavă, slavă. Atît. “Oamenii muncii” treceau alene, ca mulţimea după un meci “pe 23”, obosită -- parcă. Oamenii din balcon -- singuri cuc în loja aia imensă -- dădeau şi ei din mînă, salutînd cu mai multă-nsufleţire decît erau salutaţi ei înşişi. De peste drum, dintre copaci, se-auzea “Slava, slavă, slavă”. Mai aruncam cîte-o privire grupului de la televizor -- mă mai furau şi ei cu privirea, ne acomodaserăm, eram doar curioşi. Nu ştiu ce era în mintea lor dar eu, unul, am gîndit: Gata, Jupîne, atît ţi-a fost! De-aici mai departe nu e posibil. Ţi-ai atins limita ridicolului.”
  Nu era o premoniţie, o intuiţie -- cred că era. Aşa arăta ziua aceea festivă, ca obosit final de banchet prelungit peste poate.
  Am rămas singur -- oamenii de pe terasă au plecat să pregătească masa de prînz, pesemne. Ceauşeştii au coborît din lojă, şi le-a luat ceva timp să coboare treptele acelea -- multe, înalte, pustii. Ba a trebuit să şi aştepte maşina -- o singură maşină neagră, fără escorta obişnuită. Ceauşeştii tot fluturau mîinile către strada goală, poate că-i firitiseau pe băieţii ăia care-şi distruseseră coardele vocale, slăvind ore-n şir, neîntrerupt.
  Ce diferenţă faţă de sărbătorirea din alţi ani! Cînd toţi stîlpii erau încărcaţi de steaguri ca pomii de Crăciun, cînd era sărbătoare în aer. Era, chiar era, se-obişnuise lumea cu sărbătoarea asta. Eu, unul, încă din copilărie aşteptam finalul demonstraţiei din Bd Aviatorilor -- cînd închideau defilarea oamenii de ordine. Se opreau în faţa tribunei oficiale -- înţesate de conducerea partidului şi statului, de invitaţi străini -- şi intonau Internaţionala. Întotdeauna mi-a plăcut imnul ăsta, mă-nfiora partea “Sfîrşiţi odată cu trecutul negru/ Sculaţi popor de osîndiţi/ Azi nu sînteţi nimic în lume/ Luptaţi ca totul voi să fiţi”. Iar refrenul era măreţ, aşa-l simţeam: Hai la lupta cea mare, ror cu rob să ne unim…
  În 1989, n-a mai răsunat Internaţionala -- doar Slavă, slavă, slavă. Nu mai aveau loc pe Pămînt oamenii aia, îşi pregăteau ridicarea la cer. Cerul lor -- un cerc al Infernului.
  Spuneaţi de victoria poporului roman asupra lui însuşi, d-le Tudoran. E obosit rău poporul ăsta, nu mai poate lupta. N-are de ce, nu există un rost, un ţel, o simplă ideea comună -- măcar -- justificînd sensul cuvîntului “popor”. După adînca oboseală din 23 august 1989, asta de-acum -- oboseală de moarte. Oropsiţii vieţii s-au sculat şi au văzut că viaţa era în altă parte. “Rob cu rob să ne unim”? La ce bun, dacă tot robi?
  Poporul român e ca România pe hartă, d-le Tudoran -- o hieroglifă al cărei sens s-a pierdut demult, un semn că acolo era ceva, un înţeles care ne scapă azi. Tot ce se mai poate spera e să păstreze, într-un orizont de timp previzibil, un sens geografic suficient de interesant pentru a face măcar obiectul interesului ştiinţific de genul “civilizaţii dispărute”.

 • gellu dorian

  Stimate Domnule Şerban Foarţă,
  chiar regret că v-am stîrnit o astfel de repulsie. Nu văd de unde şi regretul că aţi scris un preambul la o carte de a mea. În micile mele rînduri de mai sus nu am adus nicio atingere, cred, aspiraţiilor Dumneavoastră opţionale şi politice. Nici nu am de unde şti care sunt acestea. Vă respect atitudinea şi nu de puţine ori am apreciat-o. Va citesc şi urmăresc cu interes. Am şi editat o carte a Dumneavoastră. În fine, dacă, amestecăm unele cu altele, încă o dată, regret că v-am mişcat încrederea în doi oameni “nepregătiţi” pentru a ne conduce, aşa cum a spus şi Dl Dorin Tudoran în răspunsul pe care mi l-a dat. Nu am inventat nimic în acele cifre. Sunt datele care vin dispre cei care analizează modul fraudulos în care a decurs Referendumul. Nu sunt nici pe departe un fan al Dlui Blaga, nici al Dlui Băsescu, dar nu sunt nici orb să merg pe o cale ce pare a fi de întoarcere la nărvaurile vechi. Oare să regretaţi absenţa de la putere a stîngii postdecembriste?! Mă îndoiesc! Nici prezenţa dreptei false de pînă mai ieri nu a fost ceea ce am fi dorit cu toţii cei care credem într-o democraţie adevărată. Şi oare să fi fost cumva şi Dumneavoastră printre cei 5-6 intelectuasli care i-au trimis scrisoarea Dlui Barosso? La fel, nu cred.
  Regret, sincer, încă o dată ca v-am stîrnit o astfel de reacţie. Şi vă încredinţez, în continuare, de tot respectul meu. Daca mi-l mai acceptaţi. Aş fi profund mîhnit, dacă nu mi l-aţi accepta.

 • Gheorghe Campeanu

  Pe mine ma mahneste teribil constatarea ca in Romania politicienii de toate speciile au reusit sa proiecteze vitriolul confruntarilor in toate segmentele societatii, si infectia pare sa fi patruns (practic osmotic) pina in blastulele si morulele tuturor. Oamenii cei mai admirabili si plini de har, onorabili si verticali, se sfadesc si destrama asocieri si afinitati, in focul si de dragul duelului politic tot mai toxic. Si observ ca flagelul a afectat ambele (sau cum mi se pare, toate trei) parti ale tabloului.

  Mi-as permite sa ofer o ofranda de pace si calm in spiritul unui scurt moment de armonie:

  http://www.monicamicu.com/2012/08/cum-sa-separi-galbenusul-de-albus.html

 • Daca_nu_nu

  Eu zic să n-o dăm pe depresie, că nu se moare-aşa uşor… N-or avut coaie, n-or avut, asta e, nu-ntotdeauna sunt. Dar oameni la vot au fost! Şi nu puţini! Că le-au tăiat piuitul şi le-au dat piuneze, asta-i altă mâncare de peşte. Dar lumea nu se sfârşeşte aci. Om trăi, om vedea…

  Iată, azi e ziua lu domnu Pleşu! La mulţi ani domnului Pleşu! (Numai că împlineşte, nu „îmlineşte” -- puteau şi ăştia de la Adevărul să scrie un titlu fără scăpări de tehnoredactare… În fine.) Iată ce spune dl Pleşu: „Se poate trăi. Se poate trăi bine. Se poate (încă) trăi frumos.” Deci, se poate. (Am ştiut noi de unde vine „Să trăiţi bine!”, că doară nu va fi venit dintr-o eternă lectură la Levant…)
  http://www.adevarul.ro/cultura/Andrei-Plesu-imlineste-Citeste-memorabile_0_760723998.html

  La polul opus, e ziua lui Fuego. Nu mă-ntrebaţi cine e, că nu-s capabilă de-a fi în stare să-l prezint… Cert e că băieţii de la Times New Roman (Doamne, ocoleşte-i pe români!) au pus ochii pe el şi nu-l slăbesc deloc. Cică e noul erou naţional!!! De află Băse, îl trimite în exil!!! 🙂 🙂 🙂
  http://www.timesnewroman.ro/monden/5470-muzica-lui-fuego-a-intors-din-drum-o-nava-extraterestra-care-vroia-sa-atace-terra

  Şi mă mai gândesc eu la ceva: de ce nu i-o fi băgat maestrul Ion Barbu şi pe Blaga, şi pe Berceanu, şi pe Videanu, şi pe Stolojanu? O fi lăsat să-i bage care cum vrea?!…

 • mihai rogobete

  ….şi eu m-am gândit la China cea de taină, maestre.

 • Şerban Foarţă

  Stimate domnule Câmpeanu,

  şi mie-mi pare rău, dar n-am ce face: fac parte dintre cei vreo7.400.000de- votanţidincare5.000.000ceicareauvotatcuGeoanăîn2009consecvenţiînvoinţaloriar2.400.000atraşideunmirajnostalgicevidentdincarevreo1.400.000votînddemaimulteoridecipenali.
  Pentru ca amintita cifră de 7.400.000 să fie “vreo”, ceea ce-nseamnă “câţiva”, ar trebui ca ţara noastră să numere, cel puţin, 90-100 de milioane.
  Unde e “vitriolul şi infecţia?”.
  În faptul, poate, că aş fi “penal”?
  Sau, cum spuneţi Dvs, “toxic”?
  Oricum, fanaticul nu sunt, nici n-am fost eu.
  Nu eu mistific rezultatul unui referendum oneros.
  Nu eu dau curs unei abjecte propagande.
  Agent de influenţă (involuntar sau nu), nu-s eu.
  Eu nu-s decât… contrabasist!
  Aştept cu maximă speranţă reinstaurarea Paradisului terestru, pe care-l propăvăduiţi, -- atunci când, vorba lui Dimov:
  “În bunătatea noastră nencăpută
  Sta tigrul adormit pe lângă ciută”.

  Cu bine,
  Şerban Foarţă

  P.S.

  La-nvinşi, ca şi la-nvingători,
  după război, la bal, pe seară,
  pe nemaidatele cu ceară
  podele desfundate, -- ori,

  afară, pe sub pomii ninşi
  de floare şi prin iarba-n rouă,
  dansează d o u ă c â t e d o u ă ,
  la-nvingători, ca şi la-nvinşi.

 • Şerban Foarţă

  Stimate domnule Câmpeanu,

  şi mie-mi pare rău, dar n-am ce face: fac parte dintre cei 7.400.000 de votanţi, din care 5.000.000 cei care au votat cu Geoană în 2009, consecvenţi în voinţa lor, iar 2.400.000 atraşi de un miraj nostalgic, evident, din care vreo 1.400.000 votînd de mai multe ori, deci penali.
  Pentru ca amintita cifră de 7.400.000 să fie “vreo”, ceea ce-nseamnă “câţiva”, ar trebui ca ţara noastră să numere, cel puţin, 90-100 de milioane.
  Unde e “vitriolul şi infecţia?”.
  În faptul, poate, că aş fi “penal”?
  Sau, cum spuneţi Dvs, “toxic”?
  Oricum, fanaticul nu sunt, nici n-am fost eu.
  Nu eu mistific rezultatul unui referendum oneros.
  Nu eu dau curs unei abjecte propagande.
  Agent de influenţă (involuntar sau nu), nu-s eu.
  Eu nu-s decât… contrabasist!
  Aştept cu maximă speranţă reinstaurarea Paradisului terestru, pe care-l propăvăduiţi, – atunci când, vorba lui Dimov:
  “În bunătatea noastră nencăpută
  Sta tigrul adormit pe lângă ciută”.

  Cu bine,
  Şerban Foarţă

  P.S.

  La-nvinşi, ca şi la-nvingători,
  după război, la bal, pe seară,
  pe nemaidatele cu ceară
  podele desfundate, – ori,

  afară, pe sub pomii ninşi
  de floare şi prin iarba-n rouă,
  dansează d o u ă c â t e d o u ă ,
  la-nvingători, ca şi la-nvinşi.

 • Dorin Tudoran

  @ Serban Foarta & Ceilalti

  Sunt blocat in urmatoarele 7-8 ore, asa ca, mai mult decat sa dau drumul la comentariile dvs. (cand am acces la internet) nu poci…
  Sper sa va regasesc intacti si gata de petrecere, caci se anunta carnaval si muzichie!

 • damn, mai avem!

  @ dom’ tudorane,

  nici nu stitzi cit de tare ma bucur (bucur2 -- dupa numele unui teribil radioreceptor semi-stereophonic produs de uzinele de masini grele -- si moravuri si mai grele -- “tehnoton” de la iassy), ca s’a produs, in sfirsit, jonctziunea intre aspiratziile lupen-proletarimii minate pe la spete de contzii si vicontzii locali din vechiu’ regat al romuniii si cele ale finii ‘telectualitatzii din regiunile celei de’a treia evrope, jonctziune ratata, “la musteatza”, de ‘telectualii pupino-dorsalisti, pe vremea cind preferatul lor era pe cai mari si la fel de multzi pe citzi incaleca acuma dom’ foartza cu talentu’i bine cunoscut.

  cind diktatoru’ esspirat s’apucase sa’l citeasca pe domnu’ poiet caldarescu, ceea ce’i cauzeaza pina’n ziua de azi, situatzie care cu totzii speram ca n’are sa se repete cu viitoru’ -- si foarte nervosu’ -- diktator, cin’ s’o apuca sa’l citeasca si ei pe d-l poiet foartza

 • li

  @Gellu Dorian?
  Mare e gradina Ta Doamne! …

 • li

  !

 • Dezideriu Dudas

  Stimate Domnule Foarta,

  Ma grabesc si eu sa va scriu acest mesaj deoarece in aceasta seara nu mai pot intra pe calculator.

  Am avut de multe ori aceleasi sentimente fata de d-nul Tudoran cand mi se parea ca balanta se prea inclina intr-o parte….Am realizat insa ca de fapt “ REALITATEA” este de asa natura, si intr-unul din talere intotdeauna greutatea e mai mare “ legal”, desi “real” lucrurile stau exact invers….La un moment dat, intr-o situatie asemanatoare, “ipochimenul” era cat pe ce sa fie “demascat”…Dar, a reactionat, alcineva, desi tot din aceasi tabara…Cum ar spune “Daca_nu_ nu “…, tinand cont ca “atacatorii” s-au retras…, “ n-or avut, n-or avut”….Faptul ca dvs. acum “ati avut”…, trebuie remarcat…Nu de alta, dar nu trebuie uitat sensul vietii.

  Nu merita sa ne batem capul, cine si ce….Si aici ii dau dreptate lui Dorin Tudoran care ne aminteste de d-nul Goe…Cand Dorin Tudoran “ o avut ”… cu Gabriel Liiceanu ( in materie de Rromania…, nu stiu de ce imi aduc aminte de zicerea : “ Dai in mine ? Dai in mine si uzine…” ), d-nul Goe comenta la el acasa ( aici, pe blogul acesta, d-nul Tudoran, nu-l mai lasa sa “ mai dea ture prin curte”…, probabil sa ne fereasca de inutilitati, fantezii bolnavicioase….) ca de fapt Cristoiu ( da, insusi “ Titanul din Gagesti” ) a venit alaturi de Liiceanu si nu invers, cum dezamagit, d-nul Dorin Tudoran scria…Eu o scriam altfel : in urma “Apelului catre lichele”, nu Tatulici s-a dus la “Nucsoara”, ci, chiar Liiceanu ( cu tot cu “Nucsoara” la pachet -- e drept, pachet “tinut in dinti” de Vladimir Tismaneanu, ca sa nu le scape… ) s-a dus la Tatulici ( la Realitatea TV )….Chiar si in imaginea prezentata de d-nul Goe ( ca povestitor…), Cristoiu, Liiceanu et. co, sunt intr-o situatie foarte grava. In afara cazului in care d-nul Liiceanu nu s-ar transforma peste noapte intr-un adevarat lider istoric al Romaniei care sa unifice odata “realul” cu “legalul” in aceasta tara….Deocamdata insa, se preocupa de BMW, Mercedes, sapunuri si saruri fine pentru baie…Cine stie insa, poate pe la vreo 80-90 de ani, o intoarce-o odata brusc si va umple de substanta toate vanturile actuale efemere despre umanismul capitalist ( sa incerc in 2 cuvinte sa adun toata “vorbaraia” aferenta )…In acest context, tot atunci, isi vor fi dovedit indreptatirea si “ipochimenul”, inclusiv d-l Goe…, asta in ipoteza in care Traian Basescu va mai citi inca o carte de-a lui Cartarescu ( acesta din urma, a revenit spasit la vechea dragoste si speranta politica, exact in curtea GDS, exact cand Traian Basescu, presedintele “lor”, avea nevoie…)….In context, tinand cont ca am facut si o propunere tehnica ( pe acest blog ) care ar fi modificat radical evaluarea cvorumului la referendumul recent…, propun ca G.D.S. sa se denumeasca G.D.E. – GRUPUL DEMOCRATIEI CU ERATA !

  D-nul Gheorghe Campeanu probabil se gandea ca, tinand cont de a 3-a tabara ( a noastra a “certocratilor”, care consideram ca e normal ca din cand in cand mai trebuie sa schimbam ciorapii, inclusiv in politica…, tocmai pentru ca unii put de-a binelea desi nici ceilalti nu par a se fi aerisit….), poate e mai bine de vizualizat un orizont si o atmosfera de PACE ( unde e de presupus ca aerul e mai respirabil, desi Orwell n-ar fi de acord…)….Un fel de “moarte a pasiunii” ( inclusiv a logicii ), atat timp cat actualele forte sociale ne tot duc in zone de conflict nesfarsit, si avem temerea ca exista forte “alese” care chiar asta fac in mod programatic…Ce rost ar avea in aceasta situatie sa ne inchidem si noi, mizand totul pe unul din talere, cand de “ n” ori pana acum am simtit ca de fapt cele 2 talere, inclusiv punctul de echilibru, sunt sub atenta supraveghere si coordonare “a unora” foarte “destepti”…De aceea tot revin la necesara autodemascare a noastra, ca fiind “prosti de-a binelea”…Altfel, tabara 1 ne va considera in tabara 2 si invers….

  Inca o data, si aici va dau dreptate, chiar si noi, “prostii”, chiar alaturi de “aia desteptii” ( desi noi doar ii simtim in timp ce ei ne vad ca la televizor…), ar trebuie sa incercam sa trimitem la odihna tabara care pute mai rau ( cea care a fost la butoane” ), sa se mai aeriseasca…E drept, in cazul actual al Romaniei, “fostii”, facusera odata sa nu mai conteze nici macar ideea de dreptate…Lucru extrem de grav. Dar nicio sa incerci sa schimbi totul doar din vorbe ( e drept, recurgand la “maestrii”…), nu e mai putin grav.

  Cu multa stima,
  Dezideriu Dudas

 • D’ale carnavalului:
  23 August! Sa ne-o imaginam pe Angela, investmantata ca o walkirie [nu uitati coiful cu coarne!], marsaluind pre sub poarta Brandenburg in sunetele muzicii wagneriene.
  Iata si un articol pe care l-am descoperit din intamplare:
  http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/23-august-1944-o-tradare-nationala
  Interesanta imi pare mai ales tradarea generalilor care a dus la spargerea frontului la Iasi. Ca sa il parafrazez pe conu’ Iancu: tradare, tradare, da’ in fine stim si noi!

 • Daca_nu_nu

  @) damn, mai avem!
  „…diktatoru’ esspirat s’apucase sa’l citeasca pe domnu’ poiet caldarescu (…) cu totzii speram ca n’are sa se repete cu viitoru’ – si foarte nervosu’ – diktator, cin’ s’o apuca sa’l citeasca si ei pe d-l poiet foartza…”

  Prietene, ai spus un lucru foarte mare, pre care eu m-am ferit să-l spui (decât numa cu jumăta de gură şi-ntre prieteni, fiindcă eu ştiu că lauda prea mare poate fi interpretată şi de insultă; de-aceea n-am vrut a leza pe nimini).
  Dacă-n privinţa dictatorilor nu poci eu şti ce şi cum devine treaba, în privinţa poeţilor am pretenţia că mă pricep cât de cât şi, când se va trage linia (poate noi n-om mai fi pe-acilea să vedem) îţi spun eu, cu mâna pe biblia procororilor, că Foarţă-l bate detaşat pre celălaltu cu tot icereu şi patapieviciu lui care l-au tradusără şi popularizatără de numa-numa… De-aceea am infinit mai mare încredere în judecata lui Foarţă (că unii moare şi-aşa n-are!!!) decât în judecata celui ce (mare şi el, n-am ce spune!) datu-ne-a Levantul…
  Nu că spun, da numa zic.

 • Şerban Foarţă

  Stimate domnule Dorian,
  nu retractez, în niciun caz, prefaţa la un volum al Dvs. Laudele mele le meritaţi din plin, şi când am scris-o, şi acum.
  Iritarea mea nu este una de ordin gratuit-estetic; şi nici politic, bineînţeles. Nu vă cere nimeni să-i iubiţi pe Ponta şi pe Antonescu (alias oamenii lui Căcărău & Bombo), dar să acceptaţi, din când în când, că şi pariul pe Băsescu nu-i unul foarte inspirat. Că împăratul e cam gol!
  Dar nu aceasta e problema. Ar trebui, însă, să ştiţi ca o prefaţă la o carte nu e o cronică sau o recenzie oarecare, ci un act de caldă simpatie. Prefaţa, mi-aţi cerut-o, eu v-am dat-o, -- convins că între noi există unele vagi afinităţi. Nu politice -- repet -, dar strict umane. Constat însă, într-un târziu, că nu avem, aşa-zicând, aceeaşi grupă sanguină. Că, între altele, sunteţi sau preanaiv, sau de o mare rea credinţă, debitând enormitatea absolută că Pontanescu (sună fain?) ne-ar lăsa, vai, fără curent electric şi apă caldă, tot curentă!!! Sau ne-ar tăia salariul -- asta-i culmea -- cu 25%…
  Cât despre cartea ce mi-aţi editat-o, cred că a fost, în cazul Dvs, o sarcină profesională: tuturor laureaţilor Premiului M. Eminescu li s-a editat câte-un volum.
  În rest, să auzim de bine; şi nu aveţi decât, poete Gellu, să vedeţi în mine un “penal”!

 • Şerban Foarţă

  Domnului Dezideriu Dudas,

  vă dau dreptate, -- în măsura în care, din nefericire, nu cred că politică (alegeri sau referendum inclusiv) se poate face cu “duhul blândeţii” sau al “imperturbabilei seninătăţi”. Nu pentru că mi-ar fi mai dragă polemica decât concordia, dar pentru că întâiul act după Căderea în istorie a fost un josnic fratricid. Oricât am fi-ncercat, apoi, să atenuăm funestele urmări ale acestui gest infam, rămas-am, vai, pecetluiţi, contaminaţi de duh polemic, -- un sol prielnic foarte seminţei de gâlceavă. La care a contribuit, pesemne, şi falocraţia, mentalitatea falocrată: amarnicul “care pe care!”. -- De aceea invocam, mai sus, distihul lui Dimov, milenarist; şi o făceam cu mare nostalgie. Căci, până nu ieşin din Timp, gâlceava n-are, din păcate, alternativă de durată (nici, în Băsescu, un duşman, ci, dimpotrivă, un amic). Pacea e, de fapt, un armistiţiu, -- ceea ce este un truism. Închei aici, de teamă să nu smiorcăi!

 • Şerban Foarţă

  Erată constituţională: în comentariul 44, rândul 13, -- “să ştiţi că” (în loc de “ca”).

  Altă erată constituţională: în comentariul 45, rândul 6 de jos, -- “pănâ nu ieşim” (în loc de “ieşin”).

 • Şerban Foarţă

  DOUĂ COMPLETĂRI

  1. Dlui Gellu Dorian. -- Am omis să adaug de ce aveţi tot dreptul să vedeţi în mine un penal: am votat de 7.403.836 de ori!

  2. În comentariul 45, -- cuvântul “smiorcăi” e total inadcuat. Mă grăbeam şi fiindu-mi jenă să scriu “de teamă să nu plâng”, am scris tâmpenia respectivă.

 • lucid

  Pentru maestrul Foartza:
  Ma surprinde sincer ca autorul acelei rimelari de esentza pascaliana “Argumentul criminologic”:
  Daca este Dumnezeu.
  nici o crima nu-i perfecta
  Dar nici una nu-i perfecta
  deci, exista Dumnezeu
  poate fi asa de “temperamental” in politichia dambovitzeana (ca si pe Bega a ajuns sa fie cam la fel, e alta poveste). Chiar nu nteleg cum putetzi “miza” la ruleta -- vrand-nevrand internatzionala -- la care se joaca soarta Romaniei (tragedia greaca vad ca nu prea spune ceva vremelnicilor de azi guvernantzi), pe un plagiator (si mincinos) tupeist in “duet” cu un bi-repetent exmatriculat chiar de prof.univ. Zoica P. nefiind in stare in anii 90 sa-si dea nici macar un examen de doctorat.
  Hai sa ne gasim putzin timp si sa CITIM, maestre, si poate incepem sa zarim macar REALITATEA tragica in care ne gasim.
  Apropos de CITIT si de splendidul d-vstra (sincer!) Ein Lied fuer Paul Celan, la acesta intr-adevar tragedii existentziale. Tocmai am citit in Memoriile lui Croh ca la reintalnirea lor in anii 60 la Paris l-a intrebat de ce scrie “Dichtung” in nemtzeste cand stapaneste la perfectzie franceza si romana. Celan i-a raspuns aparent seniorial: ca sa le dovedesc cum poate sa scrie in limba lor un UNTERMENSCH. Croh da apoi si “amanuntul” ca pe vremea deportarii in Transnistria -- vreme descrisa si in Lied-ul de mai sus, Celan s-a ascuns si nu si-a insotzit parintzii care nu s-au mai intors. Tragic a fost ca vecinul sau, de varsta apropiata, a plecat cu parintzii in deportare si s-au intors totzi trei. De unde si “razbunarea” lui Celan prin POEZIE in limba germana.
  In mijlocul pestilentzialei furtuni politice care pare ca nu va avea sfarsit ne ramane totusi POEZIA.

 • Gheorghe Campeanu

  Draga domnule Şerban Foarţă,

  Where do I begin (fara semnul intrebarii); cum nu mi-am gasit un punct de pornire, incep cu sfarsitul si parcurg (partial) traseul Dvs., dar in ordinea inversa.

  P.S.

  M-a fermecat (din nou) poema doamnelor dansante, (inspirata, nu, de o experienta cinematica ?).

  “Cu bine” -- in termenii dialogului din dictionarul meu personal de contacte urbane cu cativa din musafirii de pe acest blog (rain or shine), este o forma de amicala aminare a reluarii converastiilor. Imi asum in intregime responsabilitatea intrerpretarii.

  Lipsa mea de iscusinta in manuirea cuvintelor pare sa va fi creat impresia ca accesul meu de tristete si/sau dorinta de a oferi repere de contrast intre indarjirea interlocutorilor si loisir-ul ingenuitatilor chinezesti, va viza pe Dvs. Va asigur ca, nefacind parte din nici una dintre cele doua (sau trei) laturi ale bataliei, ar fi hilar insasi un atare gand, dar mite…. Deci, va rog sa acceptati posibilitatea ca v-ati inselat. Eu deplingeam destramarea afinitatilor si relatiilor intre oameni pecare-i admir (printre care va numarati), si care sint in mod indubitabil victimele tuturor politicienilor si ale intolerantei vitriolice (ca o arma chimica de mass destruction) pe care o practica in razboiul rece “civil” cu societatea din Romania.

  Dimov? Oricand! Pe la inceputul anilor 70’s am stat la o scara sau doua de dansul intr-un bloc de la Obor.

  Si un P.S. al meu -- voi fi in Octombrie la Dublin (dupa un hiatus prea indelungat), unde, dupa pelerinajul la Trinity College si The Book of Kells, ma voi lasa purtat de inclinatiile mele Joyce-iene. Orice Joyce bar crawl itinerary as adopta (incheiat, evident, la “Davy Byrne’s”), va fi iremediabil colorat si de prezenta talmacirilor Dvs.

  Pe curind.

  Gh. C.

 • mihai rogobete

  Dac-am accepta, că, primenind şi nu numai guvernând lumea, politica inovează şi morala, (nicidecum invers), ne-am mai certa, dar nu ne-am supăra.

 • MP

  Dlui Serban Foarta:

  In toamna lui 2009, cand am ajuns in Bucuresti, toata lumea era isterizata ca, daca nu s-alege Basescu, mogulii “ne vand sarea” si ca “ramanem fara sare”. Asa ca amenintarile legate de apa calda si de curentul electric sunt de-a dreptul banale. Miza e mult mai importanta, ca pe vremea dacilor: sarea, barza, branza, varza si viezurele. Mai ales viezurele.

 • Dezideriu Dudas

  @ Serban Foarta # 45
  Ref. la ideea dvs. : „ Căci, până nu ieşim din Timp, gâlceava n-are, din păcate, alternativă de durată ”

  Intr-adevar, „timpul” a fost facut, printre altii, de Alexandru Macedon, Cezar, Napoleon, Marx…din pacate, Hitler si Stalin….Acealasi „timp” ne-a determinat pe noi, romanii, ca acum cativa ani sa-l alegem pe „Stefan Cel Mare” ca „cel mai mare roman”, desi sintagma despre el care ne-a incantat, de „ultimul mare cruciat”, era infirmata categoric, tot in jurul anilor 1500, de opera si initiativele lui Ignatiu de Loyolla, a carui viziune reformatoare asupra lumii si societatii a insotit si insoteste Biserica catolica de atunci.

  Poate cea mai buna modalitate de a iesi din „timp” tine fix de ceea ce face Occidentul de sute de ani intru civilizatie, idee care ne-ar valida si optiunea noastra pentru NATO si UE. In „personalismul energetic” cred ca C.R. Motru a incercat o astfel de evadare, Stefan Odobleja consider ca a si reusit-o ( din pacate de unul singur… ),Lucian Blaga a batut puternic la portile ei, iar Constantin Noica nu a avut parte de urmasi pe masura pentru a-si desavarsi opera….Singurul care a reusit sa impleteasca major destinul Romaniei cu al sau a fost Mihai Eminescu. Din pacate imensa sa forta si vitalitate a impins destinul Romaniei mai mult pe un drum transcedental, cu potential urias de transformare, dar imaginat aproape in totalitate din trairi si experiente proprii, aproape exclusiv artistice. Asta in timp ce in tarile occidentului evolutiile tineau de eforturi elitare constiente, programate si sustinute consecvent.

  Ce-ar insemna aceasta acum ? De ce nu un institutionalism avangardist cu o puternica amprenta a motivatiei elitelor din Romania ( am putea sa ni-i alegem ca „nasi” pe Barroso si Merkel…, in acest context Traian Basescu fiind un „animator” util…), o fortare „ïn afara istoriei „ a unei a 2-a modernitati a Romaniei ( prof.dr. univ. Titus Filipas… ), in dauna unui „post-modernism” istoric….Sigur nu va fi perceputa ca o oferta de pace….Imi propusesem organizarea unui simpozion international cu participarea ca invitat special a lui Francis Fukuyama ( apropo de ne-sfarsitul istoriei, fortand un pic, putand demonstra astfel ca si notiunea de post-istorie,inclusiv post-modernism, sunt depasite….). Intre timp m-am gandit ca ar trebui sa mai avem ca invitat special si pe…Jeffrey Sachs, pentru a putea evalua de ce „terapia de soc”, o „galceava”nesfarsita in tarile post-totalitare…, ar trebui blocata, in Romania, macar dupa 22 de ani, printr-o „terapie a ratiunii”….S-a demonstrat ca „socul” produs societatii prin apropierea „tigrului„ de „ciuta”, a dus irationalitateala la cote neintalnite nici in evul mediu….

  De ce nu, “in bunătatea noastră nencăpută”, sa nu mai stea ” tigrul adormit pe lângă ciută” ? E drept, e vorba in primul rand de pericolul adus de „ei”( fortele externe ). Nu ca „ai nostri” ar fi „Alba ca zapada”…. dar, in mod cert, diferentialele de forta ale globalizarii, democratia, functionarea pietelor,concurenta si competitivatrea necesara, sunt atribute ale statelor dezvoltate ( si ale actorilor lor )…, in timp ce „ ai nostri” mai prind ce mai apuca….De ce tigrul s-ar transforma intr-un fel de tigru-ciuta si ciuta intr-un fel de ciuta-tigru ? E mai mult decat evident ca daca s-ar respecta teoria sistemelor si democratia, economia de piata, concurenta, competivitatea, ar fi fundamente ale societatii capitaliste. Daca nu se respecta si galceava va continua la nesfarsit, ar rezulta ca fundamentele sunt false iar ideea principala ar fi ca „ÏMPARATUL E GOL”…Si de data asta n-ar fi vorba doar de Traian Basescu, care s-ar putea imbraca ( dupa caz, si dezbraca , daca, in mod „abil””, ar fi nevoit sa se adapteze in alte situatii ) in fiecare port.

 • mihai rogobete

  Dacă nimic nu vă spune intuitiv “clipăşirea”, o limpezesc prin aceea că şi timpul şi spaţiul sunt străbătute cu acelaş pas. Străbatem un spaţiu pe care ni l-am reprezentat circular, într-un Eternel retour, timpul e ciclic. Deformăm, acceptând coliniaritatea cauzală a proceselor spaţiului fizic, decircularizăm timpul, îl co-liniarizăm. Consimţim particularitatea cauzalităţii faţă de probabilitate, despicăm -- altă curbare! -, în big-bang, şi spaţiul şi timpul. Între Moise, Platon şi Einstein, (prin suplimentarea cu dragostea a tridimensionalităţii valorice bine-adevăr-frumos, Iisus doar a intuit cvadridimensionalitatea continuumului spaţio-temporal), cei enumeraţi de dumneavoastră n-au fost creatori de timp, ci multiplicatori şi dezvoltatori ai unui fel de timp sau a altuia; nu oricine clipăşeşte.

 • mihai rogobete

  Evident, postarea de mai sus îi răspunde dlui. Dezideriu Dudaş. Cu scuze.

 • InimaRea

  Iesirea din Timp e intrarea in istorie -- ca alternativa la disparitie. E un pas riscant, de aici -- inertia, nehotarirea, frica de a parasi o stare de durata parca eterna, pentru una nepredictibila fiindca necunoscuta. Experienta celor deja intrati in istorie e netransmisibila, ca viata -- fiecare o traieste pe cont propriu, iar cursul e imprevizibil. Tot asa, finalul -- rareori happy end
  Ciocnirea civilizatiilor nu e fenomen cosmic ci agresiune a celei intrate in istorie, asupra celei ramase in Timp. E aproape materiala agresiunea -- sint atacate bazele vietii dintotdeauna: cutume, mentalitati, patriarhalul vietii ca scut in fata Chaosului.
  Modernizarea unei societati e invaziva, de aici -- rezistenta surda ori indirjita la “nou”, al carui benefic e o promisiune nu o certitudine; nici macar o speranta, in masura in care e impusa, nu dorita. Societatile umane -- comunitatile -- au ca model temporizarea, iesirea treptata din Timp, precautia de a intra intr-o istorie verificata in si de Timp.
  De prea multe ori iesirea din Tmp a fost tragica, a dus la disparitia unei lumi. Sa ne gindim doar la “intrarea in istorie” a amerindienilor. Ori la perpetua iesire din Timp a Africii, continent condamnat la anistoric. Fie c-au fost exteminati -- ca amerindienii, fie c-au fost extrasi din Timp si aruncati in istorie ca sclavi -- ca africanii, comunitatile originare ale celor doua continente au ilustrat potential-letalul iesirii din Timp.
  In cazul nostru -- al romanilor -- se dovedeste ca mentalul colectiv supravietuieste disparitiei legaturii care l-a generat, a celei cu Pamintul. Romanii traiesc intr-o lume demult disparuta, prizonieri ai unui mental colectiv proteguitor data fiind falsitatea istoriei care li se propune -- de, iata, peste 70 de ani deja; data fiind fireasca neincredere in misionarii istoriei, vicleni precupeti ai unei marfi otravite pentru “sufletul natiunii”.
  Cei care ne avertizeaza mereu asupra pericolului de a intra pe negindite in istorie sint poetii -- parca meritindu-si, azi mai mult ca-n vechime, reputatia de vates.

 • Şerban Foarţă

  Stimate domnule Dezideriu Dudas, vă mulţumesc pe fugă, pentru că, peste o oră, plec din Timişoara.
  Cu bine, tuturor şi Dvs!

  *

  Dragă Dacă_nu_nu, sper să mai stăm de vorbă apropo, între multe altele, de putinologie şi punitologie! Ba chiar şi despre disciplina care priveşte “oligoidismul”, zisă şi puţinologie… Până atunci, un august ceva mai răcoros!

 • Daca_nu_nu

  @) Şerban Foarţă
  Ne revedem sigur, dragă Maestre, numai să se dea drumul la comentarii…
  Deja se poate citi noul articol -- tare asta cu derivarea parasintetică la „puşcărie”; dar şi mai tare cealaltă, cu derivatul… „abjectivabil”!!!
  🙂 🙂 🙂

 • Daca_nu_nu

  @) Lucid

  Tiiiiiii, moare mâţa!!!
  Unde umbli, stimabile, că deja mă băgaşi la idei!
  Tulai, Doamne, am zis, pe unde l-o fi purtând vulturu pe lucidu nost, de nu mai dă deloc pe-acilea?!
  Deja-ncepusem să-mi face tot soiul de filmuleţe: te şi vedeam ba un soi de Van Damme prin cele Sirii, ba un soi de Indiana Jones prin cele Alexăndrii… Tulai, Doamne, zic, tulai, Doamne, l-or fi capturatără ăia pe-acolo, l-or fi sechestratără şi vai de mine, ce ne facem, că noi ni-s popor integru şi nu negociem cu teroriştii etîcî şîamîdî, bine că eşti bine, omul lui Dumnezo, ptiu, să nu te deochi, nu te-ai schimbat deloc-deloc!!!
  🙂 🙂 🙂

 • mihai rogobete

  În afara timpului, ieşit din timp n-au fost decât culegătorul de fructe, mâncătorul de rădăcini -- paleoliticii. Ucigându-l pe Abel, Cain îşi distruge alter-ego-ul, pentru a-şi nimici reprezentarea care i-ar nega identitatea singularităţii, deoarece, pentru el, “a fi” înseamnă “a fi pentru a fi”, tot aşa cum piatra este piatră şi nimic altceva. Apa e apă, focul e foc -- nici oglindire, nici lumină. Sora şi fratele sunt “altceva”-ul nimicitor de imanentitate: Cain îl ucide pe Abel, fiindcă i-e frate. Şi “frate” al spaţiului, timpul nici nu s-a născut.
  De la Adam şi Eva -- circulari spaţial şi ciclici temporal , (quelle doucement retour eternel !) -- fie în timp săgeată, fie havuz, orice ieşire din spaţio-temporalitate e de neconceput. Arierările temporale ale diferitelor culturi nu-s rateuri involutive, ci lateralităţi expansive de sporire a libertăţilor temporale: cum am putea fi liberi şi în timp, dacă toate culturile ar bate aceeaşi oră exactă?

 • Şerban Foarţă

  Dragă domnule Gheorghe Câmpeanu,

  am să vă scriu mai pe larg când voi avea laptopul pe masă, nu pe genunchi. ca acum, într-o maşină.
  Îmi pare rău că, ieri, m-am inflamat.
  Dar e greu să fii au dessus de la mellée (n-am, pentru primul “e”, tichie!), când grămada stă grămadă peste tine.
  Oricum, nu se prea cade să contempli (de aici, baremi, -- nu de prea departe), ca îngerii cei nici cu Domnul, nici cu tenebrosul Lucifer, teribilul război din slavă, cu braţele încrucişate.
  Pentru că “the time is out of joint”; şi-am mai plătit, de multe, multe ori, laşitatea de-a nu încerca să-l repunem în fireştile-i ţâţâni.

  *

  În blocu-n care locuia Dimov şi, văd acum, şi Dvs, prin anii, tot mai vitregi, ’70, din Colentina, am fost şi eu adesea…
  Şi iată-mă nostalgic.

 • Dorin Tudoran

  @ Șerban Foarță @ Gheorghe Câmpeanu

  Dacă unii pistolari, prin cele filme, trag de la șold, noi, ăștilalți, tragem, uneori, din poală. Noroc că ne știm și ne îndrăgim și d-aia nu ne omorâm. Oricum, e mai bine decât să tragi din genunchi și să-ți închipui că ești ditamai Everestul de intelectual public.
  Și eu sunt lovit de nostalgie -- după Dimov (stateam, cum cazaseram de acord, “la granița dintre Ștefan cel mare și Mihai Bravul”), după serile si zilele din apartamentul sau, dupa plimbarile pe Ana Ipatescu -- nu după blocurile acelea in care locuiam. De cate ori îmi amintesc când ne-a citit prima oară poemul “Baia”, mă apucă… nostalgia.

  Week-end liniștit, că are cine trage după ciori și oameni!

 • Şerban Foarţă

  Pentru MP

  V-aş dedica o poezie viezuristă (cu mici trimiteri la Urmuz), cu o condiţie: să eliminaţi din acest scurt pomelnic, şi anume “sarea, barza, branza, varza si viezurele”, -- sarea şi varza. Dacă_nu_nu ştie de ce…

  VIEZURELE (SAU BURSUCUL)

  Se înşeală cine speră
  a momi cu, numai, miezuri
  de lipie austeră
  doamnele şi domnii viezuri.

  Povesteau străvechii skalzi
  că,-ntr-o baie de urină,
  locuinţa de le-o scalzi,
  ies buluc din viezurină.

  Poţi urechile, apoi,
  să le rupi, după ce-i uzi
  cu lămâie, – ca, apoi,
  să-i înfuleci, vii şi cruzi.

  Poţi să-i şi cultivi chiar tu
  într-o groapă din Dobrogea,
  ca să-i necinsteşti, – dar nu-
  mai când li se schimbă vocea.

  Ci mai lesne, ei şi ele,-s
  de prins zilnic, noaptea, dacă
  tribul lor, zis “meles meles”,
  e-agrăit în limba dacă.

  Merge, când nu ştii destulă
  dacă, şi-ntr-o limba-n care
  viezurele e “vjedhullë”, –
  albaneză, mi se pare.

  P.-S.

  Poţi, când eşti incrèdul(ă),
  să pronunţi şi “vjèdhullë”!

 • Gheorghe Campeanu

  @ Domnilor Şerban Foarţă & Dorin Tudoran

  Nostalgiile domniilor voastre cu Dimov, plus ale mele cu Vaporul si Moara lui Assan (mai ales fiind cineva cu itinerariul meu turistic de scion nomenklaturist: din Bd. Jdanov/Primaverii, ca intr-un roman al lui H. G. Wells, direct in Colentina, si apoi in Str. N. Iorga, strategic vis-a- vis de Pasapoarte, dupa care “taci si inoata”).

  Ca in atitea momente de cumpana din ultimii ani (“time IS out of joint”, but I hope my nose is not!) ma refugiez in Auden:

  “If time were the wicked sheriff in a horse opera, I’d pay for riding lessons and take his gun away”.

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  P.S. -- Detaliu pt. un aficionado de soccer : in acelasi bloc, dar la alta scara, locuia in anii aceia si fotbalistul (de la Rapid?) Neagu.

 • Şerban Foarţă

  Dlui Lucid

  Vă mulţumesc frumos! Am înţeles…

 • Şerban Foarţă

  Dragă Dorin,

  sunt fericit să-mpărtăşim, întru Dimov, aceeaşi nostalgie!

 • Dorin Tudoran

  @Gheorghe Campeanu

  Stiu. Sandu Neagu a murit sarac. Acum cativa ani, un prieten mi-a trimis una din ultimele fotografii ale lui Neagu: o experienta traumatizanta.

 • Dezideriu Dudas

  @ mihai rogobete # 53 ; # 59

  Eram hotarat sa atac in forta „provocarea cvasistiintifica”din comentariul 53 ( la Lucian Blaga si Arnold Toynbee, „provocarea” are un rol decisiv in civilizatii…). Doream sa scriu ca sunt de acord cu ideea ca cei enumerati de mine in prima serie ( comentariul 52 ) pot fi considerati „multiplicatori si dezvoltatori „ si nu „creatori de timp ”…In schimb in seria a II-a, cea romaneasca, macar am intalnit la cei enumerati tendinte si focalizari consecvente pe integrari si dezentropii…, cea ce in diferite contexte, de timp si spatiu, poate genera si creare de timp….Totusi, din prima serie, Marx, teoreticianul in diferite domenii ( de ex. in economie ), in afara de cele sociale si politice, are destule elemente de creator de timp…Pacat de ce a facut Marx practicianul, ceea ce probabil i-a marcat opera sociala si politica. Probabil a fost primul mare teoretician din istorie caruia practica nu i-a priit ( practica, si in sensul de implicare, motivare…). In opinia mea cred ca a fost si singurul teoretician din istorie in aceasta situatie deoarece opera legata de Stanga politica nu a mai avut vreun teoretician multidisciplinar de talia lui, din pacate, si aceasta este mult mai grav, nici Dreapta politica….Si, pe undeva se poate explica. Dreapta fiind elitara, conservatoare, nu primeste pe nimeni asa, „ cu una cu doua”, in „practica” si motivatiile sale….Vorba d-lui Dorin Tudoran ( e drept, extinsa, reinterpretata si „ data la tot poporul „….) : cine ajunge acolo, e deja „mort”….Nici ajunsi aici, noi romanii, nu suntem lipsiti de „abilitate”….Expresia „mort- vivant” este legata de Dracula al nostru….N-as pune ca d-nul Dorin Tudoran nu-i abil….Nici „prostii”nu-si pot permite sa nu fie abili, altfel, urgent, toata omenirea s-ar „kakistocratii” mintenas….

  M-ati derutat insa complet cu comentariul 59, sa-i zicem „ provocarea umanista „. Folosind si alegoria d-lui Foarta pe care nu o putusem tusa, am intuit apoi ( cand mi-am dat seama ca de fapt nu doreati din nou sa-mi „furati calul”…), ca de fapt ati dus la extrem primul comentariu…Am traversat rapid mai multe etape logice ( inca neidentificate clar ) si am intuit ca a iesi din timp, ar insemna de fapt exact sfarsitul istoriei ( hiatusul de la paleolitici la noi a fost doar un timp crescut de istorii facute de „multiplicatori si dezvoltatori” )…Ceea ce incerca sa spuna sub o alta forma de fapt si d-nul Foarta ( cand in comentariul 45 se referea la fraticidul care a urmat „Caderii in istorie”…..) , dar era prea celest atunci pentru mintea mea de inginer…. Iar corolarul ar fi dat de faptul ca, a se ajunge din nou la dezentropia paleoliticilor, pentru a crea un nou timp istoric, ar trebui identificata fiecare celula sociala, „galceava” de acolo, ar trebui imaginate si sustinute solutii in acest sens ( prin proiecte pilot, incercare si eroare, implementare prin luarea in considerare a matricei culturale, folosirea mecanismelor participarii publice, etc…). Probabil tensiunea dintre extremele acestui comentariu, chiar si unele directii de forta ale lui, m-au determinat sa incep seria anilor comemorativi epistemici dupa integrarea noastra in UE, cu Arnold Toynbee ( 2007 ), sa continui cu „ai nostri” ( V.Conta – 2008, Lucian Blaga – 2009, CR Motru – 2010, Constantin Noica -- 2011, Mihail Manoilescu – va urma la sfarsitul lui 2012 ) si incheind aceasta serie cu Nicholas –Georgescu Roegen ( va urma, in 2013 ), unul dintre teoreticienii care a sustinut cel mai mult principiul dezentropiei necesare in societate, fenomen fara de care nu se poate concepe iesirea din istorie….Revazut si esentializat, sunt convins ca acest comentariu l-ar interesa si pe Francis Fukuyama, deoarece ar afla de la d-nul Rogobete, cvasistiintific si de la d-nul Foarta, artistic, ca totusi sfarsitul istoriei ar fi posibil si, de ce atunci ( caderea CAER ) nu a fost decat o „multiplicare si o dezvoltare „ de „timp istoric”, cum ar spune d-nul Rogobete….Jeffrey Sachs daca ar citi comentariul, ar afla ca mirarea sa legata de evolutia omenirii, posibil, spre regnul animal ( dpdv al solutiilor sociale, care spune d-nul J. Sachs, ar trebui sa fie inspirate de regulile din lumea animala, probabil din considerentul ca acelea sunt macar naturale, si nu „adunaturi de vorbe” ca cele omenesti…) trebuie sa fie cuprinsa intr-un spatiu de intelegere mai larg, ce tine si de motivatia sa personala sau sociala ( impusa de mediul academic, institutional international ) care l-au determinat sa sustina „terapia de soc” pentru tari ca Romania….

  Un week-end linistit tuturor ! Sau, dupa cum am structurat comentariul, urmatorii 7 ani ( dupa 2007 – 2013… ) sa va fie linistiti….

 • Dorin Tudoran

  @ Dezideriu Dudas

  Cred ca v-am mai spus ca “l-m vazut la lucru” pe Jeffrey Sachs. O data chiar la Moscova, prin anii ’90. In ciuda faimei de care se bucura -- pe merit -- am fost uluit sa vad ca felul in care “citea” fosta Uniune Sovietica (binenteles, mai ale Rusia) si recomandarile pe care le facea Occidentului (binenteles, mai ales Washingtonului) in legatura cu strategia pe care trebuia sa o adopte fata de Moscova erauaproape aberante. Cunosc oameni care-i sunt prieteni si care au lucrat cu el. Unii dintre ei au fost la fel de socati ca mine, la timpul respectiv, sa vada ce recomanda.

  Asta imi aminteste de ce mi-a spus J-F Revel la un moment dat: amuzat, sustinea ca, probabil, eminentul istoric Helene Carrere d’Encausse era specialistul cu cele mai multe diagnostice gresite date in legatura cu Uniunea Sovietica. Trebuie sa recitesc una dintre cartile ei ca sa vad cat dreptate avea (ori) nu Revel…

 • MP

  Dlui Serban Foarta:
  Va multumesc pentru bursuc -- mai ales ca nu e cel cu parul rar, din serviciul financiar, ci un bursuc neaos, hirsut! Scot varza si sarea, dar atunci introduc mierea de albina (sic!) si previn basist ca, daca nu s-alege Basescu, ne-alegem cu albinaritul. Mogulii rai urmaresc de multa vreme sa puna bir pe stupii mogulilor buni. Mogulii buni, in schimb, vor austeritate pentru eliminarea trantorilor. Care cersesc. Si voteaza. Ca nu sunt buni de nimic altceva.

 • Ecce Homo!

  rel="nofollow">

  Quod medicina aliis, aliis est acre venenum.

 • mihai rogobete

  @Ştefan Arteni: În cali-grafica ta, dragă Ştefan, dualitatea alb-negru surprinde dansul timp-spaţiului: negru pe alb şi totodată alb pe negru, spaţiotemporalitatea materiei-spirit, emoţia ideii şi ideea trăirii. Neînrămate, lucrările dualizează unitar contopindu-se în ambient, ca neviaţa în viaţă, ca aceasta în moarte. Tare dor trebuie să-ţi mai fie de pământul care te-a făcut !

 • Gellu Dorian

  Stimte Domnule Şerban Foarţă,
  văd tîrziu răspunsul Dumneavoastră la cele spuse de mine. Este mai mult decît evident că avem unele afinităţi. Am fost nespus de bucuros că aţi acceptat să scrieţi acel preambul la cartea mea, pentru care vă voi fi recunoscător mereu. La fel de evident este faptul că ştiu să fac diferenţa într-o cronică, recenzie şi o prefaţă la o carte. Prefaţa face parte din coprul cărţii, aşa cum spuneţi, şi denotă o apropiere de autor şi de carte. Faptul că, acum, dintr-o dorinţă de-a intra în jocul propus de Dl Dorin Tudoran, am scris pe forum, în acelaşi ton, dar cu altă ţintă, opiniile mele pasagere, v-a deranjat într-atît încît să lăsaţi deoparte înţelepciunea şi calmul pe care vi le apreciam pentru a îmbrăţişa patima şi impulsivitatea, m-a lăsat perplex. Imediat mi-am dat seama de unde vin acestea. Am înghiţit în sec şi v-am scris acea scrisoare de regret şi iertare. Însă preluarea cu obstinaţie a frazei care conţinea acea clasificare numerică (şi regretabila greşeală, lăsată din viteza cu care am dat drumul comentariului), decretată de Dumneavoastră ca drept antologică, m-a convins că, într-adevăr, nu avem aceeaşi grupă sanguină. Dar asta este în general valabil: sunt vreo patru grupe sangvine -- nu noi ni le alegem, ci ni le dă gena din care venim. Chestiunea este cum ştim să ne stăpînim sîngele în vene, atunci cînd ne sunt atinse orgoliile. Aici, bănuiesc că aţi vrut să scoateţi în evidenţă diferenţa. Chiar şi aşa, eu ştiu să-mi stăpînesc împulsurile primare, cînd am în faţă oameni de valoarea Dumneavostră, în a căror senectute, ca în înţelepciunea acelor tarabostes, se află tot echilibrul unei societăţi. Ce ne facem dacă pentru un fleac de genul acesta, care a stîrnit şi a scos pe forum preopinenţi la fel de impulsivi, ne sare atît de urît ţandăra?! Şi chiar nu sunt deloc naiv. Mă miră că aţi tras această concluzie dintr-o joacă metaforic-pamfeletară, tocmai Dumneavostră care simţiţi atît de bine aceste nuanţe. Iar faptul că vă consideraţi de atît de multe ori “penal”, iarăşi mă miră: cum să vă confundaţi, cu bunăştiinţă!, cu cei din localităţile care au votat cu 200%, de n ori, sau chiar o singură dată contra unei vodci sau a unei găleţi cu zahăr. Pare mai mult penibil decît penal.
  În rest, toate bune şi frumoase, preţuirea şi prietenia mea, necondiţionate!

 • Gellu Dorian

  Erata: “dinte o cronică,…”, în loc de “înrt-o cronică,…”

 • Gellu Dorian

  Erată 2: “dintre…”, nu “dinte…”

 • Dezideriu Dudas

  @ Dorin Tudoran # 69

  Am dat cautare pe google pe “Helene Carrere d’Encausse” , urmarind daca apare ceva pe wikipedia. Am dat direct pe versiunea romana si mi-a fost de-ajuns ( mai ales pentru poza, ce mi-a adus din nou aminte de maretia social -- democratilor germani prin Gerhard Schroder -- Gazprom…, daca ne vom fi saturat recent de Frau Merkel, “conservatoarea” din Germania de Est….).

  Parca mai elaborat “trancanel ” al nostru / ” al lor “….Sau mai elaborate strategiile “lor”….Ca strategia lui e clara, devoalata de dvs. recent : trage din genunchi ( adica nu are nevoie deloc sa-si ascunda cumva actiunea si are timp pentru orice pozitie si dinamica de tragere…) in tot ce prinde, atat timp cat e alimentat incontinuu cu cartuse si arme din ce in ce mai sofisticate, de catre toate taberele care au vreun interes sa “ramana ca-n tren”…Adica, aproape toate….

  Sau mai pe scurt, in context, J. Sachs a dat “soc” la intreg cartierul”, mai putin la statul sau major ( al cartierului )….Exact, in timp, ceea ce a facut diferenta dintre “putinologie” si ” “ puținologie” “cum ar zice d-nul Serban Foarta iar “Daca_nu_ nu” ar intelege sigur ( in buna traditie de-acum, “certocrata”, a acestui blog )…

  NOTA : Revin alaturi de d-nul Serban Foarta la provocarea lui “Daca_nu_nu” pe care ne-a facut-o prin comentariul 33 ( de aceea tot revin la ” mobilul” accelerarii comentariilor….). Mi-a duc aminte in context de cum a povestit Mircea Dinescu ca a fost la Constantin Noica acasa ca acesta sa semneze o scrisoare de protest contra lui Ceausescu…Noica, precum “certocratii”” acestui blog, o “cam dadea de gard”…A intervenit atunci sotia lui ( precum “padurarul” in acel banc vechi in care a oprit razboiul intre Lichtenstein si San Marino…), si ca o adevarata precursoare a “certocratelor”acestui blog i-a zis : “Ia draga si semneaza ! “. Si Noica a executat !

 • Dezideriu Dudas

  @ Gellu Dorian # 72 -- 74

  M-ati linistit ! Ma speriasem ca pot avea aceasi grupa sanguina cu un “‘penal” si autodemascat pe deasupra…Demascat de dvs. ca se asociaza unor realitati ce ” par mai mult penibile decat penale ” ( si cu erata pe de-asupra !), mi-ati luat o piatra de pe inima….P-astea cu penibilurile…, mi le asumasem de demult…Cine dracu’ a vazut “prost” care sa nu fie penibil ?

  Sper sa nu se infiinteze, ca in anii ’50, “Procuratura pentru prosti”…, ca voi ajunge din nou de unde am plecat in evaluarea d-lui Serban Foarta….

 • mihai rogobete
 • Radu Calin Cristea

  M-am intors din vacanta dupa vreo 12 ore de condus prin eterna Grecie si niciodata fascinanta Bulgarie. Poate din pricina zgiltielii neuronilor simt nevoia unei lamuriri, daca tot ai mandat de la dl Barbu sa-l reprezinti:jucatorul cu nr. 5 este d-soara Macovei sau Lewinski? Poate ca n-ar strica sa scrie pe tricou, altfel cine mai stie in ce confuziuni am putea sa cadem.
  USL ar trebui sa-si recalibreze strategia pe alegerile parlamentare unde chiar are nevoie de 50% + 1. Basescu nu va ezita sa dea guvernarea oricui, de pilda lui D.Diaconescu. PDL este pierdut daca face pasul spre Initiativa lui MRU, Neamtu, Baconschi etc. Asa ca USL va trebui sa se replieze, timpul va lucra impotriva lui Basescu et comp. Forta lui Basescu oricum va scadea, cu toti dulaii pe care i-a expus in ultima vreme. Va fi extrem de amuzant mandatul cu care si in numele cui va reprezenta Romania la viitoarele reuniuni ale Consiliului European. Si alte cite. S-ar putea ca lui Basescu sa i se subtieze si bugetul acela niciodata nedeclarat de nimeni in campaniile electorale. Ai vazut ce suma strasnica pentru Romania (peste 2 milioane de lei) a bagat la referendum in “publicitate media”. Sunt convins ca timpul va lucra impotriva lui Basescu. Timpul trebuie insa lasat sa aiba rabdare.

 • Dorin Tudoran

  @Radu Calin Cristea
  1. Bine-ai venit, eu tocmai ma pregatesc sa plec in vacanta.
  2. M. Lewinski nu mai joaca de mult, asa ca e vorba de dna Monica Macovei.
  3. A recalibra o strategie inseamna sa ai una. USL nu are nicio strategie. Singurul punct de pe agenda ei stratagica si tactica a fost: “Sa-l suspendam pe Basescu!”.
  4. Da, presedintele poate da guvernarea oricui, numai ca USL s-a repezit sa ia guvernarea cand lumea cu oarece pricepere la chestii de felul acesta a spus ca li se intinde o cursa. Hamesiti, s-au repezit, si-au rupt gatul si la toamna nu au sanse.
  5. PDL a si facut pasul si nu va pierde, va castiga. Au fost salvati de prostiile USL. ALianta care se coace (de multa vreme) este o dreapta su servicii secrete, biserica ortodoxa etc. Tot ce mai lipse Romaniei.
  6. Forta presedintelui s-ar putea sa scada, dar oricum va ramane mai mare in rap[ort cu forta adversarilor sai politici.
  7. NU duce grija unor asemenea bugete: cand par diminuate, cineva reinoieste conturile.
  8. Da, candva, timpul va lucra si impotriva dlui Traian Basescu; deocamdata insa timpul e cu el. ceilalti au pierdut inca un tren.
  9. Alceva este interesant de asteptat: dupa ce dl Patriciu a fost redus la tacere, ba, in ultima instanta, si-a pus ce mai are pe piata media in favoarea dlui Basescu, va intra la parnaie sau nu. Eu zic nu, fiindca a dat tot ce i s-a cerut. Tu ce zici?

 • neamtu tiganu

  @Radu Calin Cristea, surse de finantare!?!
  Sunt un pasionat jucator de bursa. M-a fascinat gabriel resources, pt. cine nu stie, e campania care vrea sa exploateze Rosia Montana. Pt. mine s-a dovedit o comoara, am cumparat si-n 2009 si vindut acum in concordanta cu suspendarea sau revenirea presedintelui si de fiecare data am cistigat destul de bine. Ex. la sf. iulie 2012, cursu era de ca. 1,2 Euroi, cind a inceput circu cu suspendarea, acum citeva zile cind nu s-a validat referendumu a crescut la 2,1. Asemanator a fost in 2009, am dovezi pe blogu meu. Desigur totu a fost doar o coincidenta.
  Alte surse de finantare http://www.adevarul.ro/actualitate/Infringement_pentru_Romania-pe_axa_Videanu-Udrea_0_762523886.html

 • Shadow

  Dl Foarţă a spus intr-un mod extrem de politicos ceea ce eu aveam pe limba dar deh nefiind poet eu nu pot sa ma exprim la fel. Eu sunt mai “brutal” in exprimare.

  Ma bucur ca fac si eu parte din lista lui “vreo”. Nu de alta dar de la “nu ne vindem tara” la actualitatea contemporana atat de bine prezentata de “majoritatea” dlui Gellu nu s-a schimbat mare lucru. Si atunci faceam parte din “lista scurta” a lui “vreo”. Cei “cumparati” de “agenturile” straine, cei care nu iubeau “ordinea”, cei care doreau sa puna “sule in coastele” puterii, etc. Totusi daca acest “majoritar nimeni” dorea sa-si spuna opinia trebuia sa se prezinte la vot si sa voteze NU la suspendare. Simplu, frumos, transparent(majoritar). Sa acuzi 7 milioane si jumatate de oameni pt ca au votat DA, sa acuzi 5 milioane si ceva ca au votat cu Geoana ca ar fi reprezentantii “estului”, ca ar dori sa nu aibe curent electric, etc reprezinta pt mine personal esecul “tranzitiei” romanesti. Asa cum un esec este si dezinteresul a jumatate din electorat de-si exercita dreptul de vot.
  Ma refer la “tranzitia mentala”. E pacat dar e dreptul fiecaruia la opinie. Cum insa isi construieste fiecare “argumentul” la propria sa opinie devine in cazul actual un fenomen ingrijorator.

  Un fost participant la “revolutie”(student atunci, teribilist si plin de idealuri) si fost golan al Pietii Universitatii care si-a cautat “decenta traiului” pe “meleaguri straine”. Ramaneti dvs dle Gellu sa “reformati” Romania. Astept cu interes sa vad “rezultate” dar care sa nu se mai axeze pe argumentatie “bolsevica” de tipul “dusmanilor poporului”. Ramaneti dvs dara draga dle cu “nimeni” oarecum “nemuritor si rece” mai ceva ca Luceafarul eminescian.

  Shadow

 • neamtu tiganu

  @umbro, acum pa bune, stii ca mie-mi place poiezia si gasesc ca poietii sunt haiosi, da nu-mi imaginez ca atunci cind ar fi vorba de o chestie concreta as cere sfatu unui poiet.
  Dupa cum vezi pe aici, sunt poieti si poieti, nea Foarta mi se pare teribil de simpatic, domnu Gellu e cumva … parca prea poiet, poietii vorbesc cu inima nu cu creieru…

 • Dezideriu Dudas

  @ Dorin Tudoran # 80
  @ neamtu tiganu # 81

  Ce mica e lumea ! Don’ Neamtu, pasionat jucator de bursa si d-nul Tudoran interesat de destinul lui Dinu Patriciu, unul din marii oameni de afaceri pentru care piata de capital nu ( mai) are multe secrete ( cu ajutorul lui Sorin Rosca Stanescu ), iar eu, “prostul” care am organizat Asociatia consultantilor de pe piata de capital tocmai ca “destepti” ca cei de la Rosia Montana sau Rompetrol -Ziua…, sa nu duca in derizoriu un instrument real de reformare a economiei in afara ideologiilor….Trebuie sa recunosc, desi e pentru prima data cand faca aceasta afirmatie, ca inainte de a ne lamenta ( iar eu ma numar printre campionii lamentarilor, care oricum sunt singulare in spatiul public general…, in cel financiar, fiind ca in raportul de “forte legale” dintre d-nii Gellu Dorian si Serban Foarta, atat timp cat raportul de “forte reale” nu conteaza, sau nu ne este validat de “Comisia de la Venetia”…) ca jucatorii straini nu au intrat pe piata noastra de capital, ar fi trebuit ca noi sa infiintam piata de capital romaneasca rupta de complexul fortelor stagnarii societatii romanesti, forte pentru care dezinformarea si manipularea sunt axele principale de structurare ale integrarii lor continue in societate, dupa “ïnghesuiala”din 1989…

  Patriciu a dat tot ceea ce i s-a cerut ? Poate este chiar el in situatie de a cere si altii ( la nivelul indicat de dvs. d-le Tudoran) de a da…Nu uitati ca a castigat un proces cu SRI….Rezultatul procesului din 28 august ? Daca in contextul CCR -- Referendum, in fata intregii lumi, s-au dat “n” amanari, la Patriciu, e posibil sa fie “fara numar”…Nu ca nu s-ar putea incheia definitv acum cu achitare, dar e “bine”sa mai ramana lumea “pe varfuri”, sau, mai plastic, “la locurilii lor”….…

  Cresterea actiunilor la Rosia Montana pe directia politica Traian Basescu ? Cand nu va mai fi Traian Basescu, va fi altul pe rol de paratrasnet pentru RM….Interesant este ca marii lobby-sti , din umbra, ai proiectului, azi, la Parlament, “plangeau pe umerii poporului” invocand slabiciunea USL ca au acceptat invalidarea referendumului…De ce ? Ar fi crescut ulterior si mai mult actiunile la RM daca USL-ul s-ar fi compromis si intr-adevar sansele sale la alegerile parlamentare s-ar fi diminuat radical…Nu este timpul pierdut si in mod sigur provocarile vor continua…Deocamdata s-a luat un “spritz-pause” cu taximetristul violat de o femeie…Au uitat sa scrie cei de la Ev Z ca incidentul s-a produs pe aceasi strada in care “ gaina a nascut pui vii “….

 • Dorin Tudoran

  @neamtu tiganu

  cu toata stima, ba chiar si adoratia & invidia, pentru constructorii de avioane & helicoptere, “poiet” or “pohet” fiind la “meseria de baza”, am a va zice un lucru: daca, dupa 1990 (ba chiar si inainte), Romania ar fi fost condusa de poeti, nu de “tehnocrati”, azi pana si matakle te-ai fi gandit sa te intorci in Romania. Asa insa…

 • Dorin Tudoran

  @Dezideriu Dudas

  Sunt multe de discutat, dle Dudas… Interesanj este ca dl Patriciu nu a raspuns niciodata la o intrebare simpla: a fost ori nu membru al unei delegatii care l-a insotit pe Nicolae Ceausescu intr-una dintre ultimele calatorii in Irak (si alte locuri cu mult, foarte mult petro), desi era… arhitect, nu?
  E o chestiunje simpla: “Da” sau “Nu”.

 • neamtu tiganu

  depinde de care poeti ne pricopseam ca vedem cu totii exista poieti si poeti, si-n definitiv tot romanu s-a nascut poet..

 • Daca_nu_nu

  NEAMŢU VERSUS UDREA

  No, iaca şi la domnu ăsta:

  http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Mihail_Neamtu-atac_la_adresa_Elenei_Udrea-_-Trebuie_sa_se_retraga_din_politica_0_763723627.html#

  Also sprach arhanghel Neamţu… Aolio! Te pomeneşti c-o fi şi misogin, mai ştii… De ce să plece, bre, musiu, madam Udrea? Că voieşti domnia ta? Dacă oamenii o aleg, ce te bagi domnia ta? N-ai loc de Udrea? Fă-ţi locul dumitale şi las-o-n pace pe Udrea! Vino domnia ta cu un proiect, cu un rost şi cu o rînduială, spune-ne ce voieşti de la noi, arată-ne ce ne poţi oferi, fă-ţi rostul şi rânduiala proprie şi las-o pe Udrea, că le are ea pe ale ei… Are deja experienţă politică, proastă nu-i, numa-o ţâr să se hodinească, să se gândească, să se socotească şi poate, dacă va avea minte să se desprindă de maestrul ei, cine ştie?, poate are şanse şi pe cont propriu. Că aşa-i în viaţă, vine o vreme când, şi de nu vrei să te desprinzi de maestru, te desprinde viaţa (nu iartă pe nimeni, toată lumea trece prin asta). Să-şi ia soarta în propriile mâini, să nu-şi mai bage mâna-n brânză, că are ce-i trăbă (e drept că nimeni nu poate lucra cu miere fără să-şi lingă degetele, numa că unii şi-au băgat mâinile până la coate şi mai sus), să nu-şi mai etaleze poşetele scumpe când recurge la tăieri bugetare, să-şi verifice un pic ţinuta, că, vorba aia, avem o vârstă şi, cu vârsta, mai vine şi-un dram de minte, să nu mai cheltuie aiurea pe perdele şi alţi bâzdâci etîcî şîamîdî. Udrea are pe ce clădi. Şi a fost destul fata babei cea rea; dacă-i vine mintea la cap, poate fi şi fata moşului cea bună, aşa că, domnu Neamţu, vezi-ţi de ograda proprie, nu ridica piatra la Udrea, că nu eşti uşă de biserică!
  Udrea, nu te lăsa la el!!!

 • Shadow

  @Neamtu

  Poti cere sfaturi si de la poeti. Nu asta e baiul. Chestia ta “concreta” e si ea “relativa” :-p.

  @Dle Tudoran
  Ba am avut un poet, nu ca imi face placere sa-mi amintesc de el si nu a vreau sa va contrazic. Poetul Mischie se numea daca nu ma insel. Totusi daca de uitam pe cv-urile celor care au fost in posturi inalte in Romania post ceausista parca cam multi erau cu ASE-ul la baza. O fi si asta o “masura” a gradului de competenta a Academiei de “inalte” stiinte economice. “hIngineri” mai putini deh.

 • Daca_nu_nu

  Hopa! Răspuns…
  Bravo, Udrea!
  Nici n-a apărut comentariul meu de mai sus şi deja ai devenit mai înţeleaptă!
  Bravo!

  http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Elena_Udrea-lui_Mihail_Neamtu-_Ma_tem_de_aroganta_celor_care_inca_nu_au_facut_nimic_0_763723770.html

 • Dorin Tudoran

  @Daca_nu_nu
  Desi am scris ceva mai inaintea dlui Neamtu despre aceste lucruri ba i-am recomandat dlui Basescu sa o trimita pe dna Udrea-Cocos la bai, in strainatate, in perioada “campaniei electorale, a.k.a. boicotul referendumului, nu-l voi acuza pe dl Neamtu de plagiat. Dimpotriva, il voi lauda. Sa vedem insa ce urmeaza, fiindca dl Neamtu i-a declarat pe dnii Boc si Basescu “expirati politic”, dar, cand fu cu suspendarea celui de-al doilea, i-a stat acestuia din urma si la dreapta, si la stanga, luptand ca un tigru bengalez pentru “viitorul politic al tari”i: Traian Basescu. Sincer, cred ca dna Monica Macovei i-a spus dlui Neamtu: “Mihai, draga, spune-i tu Elenei Udrea sa faca pasi, ca la mine nu asculta…Dupa ce ma trensfer oficial de la PD-L la Noua Republica, o iau eu la barbierit…”

 • Daca_nu_nu

  @) Dorin Tudoran

  Na, na, na…
  Ştiu eu când aţi scris dvs. despre retragerea dnei Udrea, doară aici am fost.
  Dar nu-i acelaşi lucru, dle Tudoran!
  Dvs. nu vă simţiţi nici concurat de dna Udrea, nici ameninţat de popularitatea dumneaei; dvs. aţi spus-o dintr-un calcul politic corect, elementar, de bun-simţ, fără a avea nevoie de capital (politic, public) în urma acelei afirmaţii.
  Dl Neamţu însă are nevoie de capital politic şi public şi, neputând clădi el însuşi ceva, şi-a găsit acum spre cine să arate cu degetul: spre cine ştie dumnealui că a devenit indezirabil în mentalul colectiv.
  Nu se compară, aşadar.
  Pe dvs. vă ştiu că sunteţi dezinteresat şi bine intenţionat, lucru pe care nu-l pot spune şi despre dl Neamţu care, venind cu o asemenea afirmaţie, ar putea fi beneficiarul unui procent de simpatie publică.
  No, nici vorbă.
  Nu-l laud!

  Udrea, sunt fan!
  Nu te lăsa!!!

  (Iacătă-mă-s şi fan Udrea… Doamne apără şi păzeşte, nu credeam că ajung să trăiesc aşa ceva!!!)

 • Dorin Tudoran

  @Daca_nu_nu

  1.Oops!
  2. Cred ca dna Udrea il nedreptateste profund pe dl Neamtu, cel putin din punct de vedere doctrinar. Dl Neamtu n-a declarat niciodata ca modelul sau de politician este tocmai “expiratul” Traian Basescu. In schimb, exista dovezi ca dl Neamtu vede in Corneliu Zelea Codreanu si Legiune modelele ce ne pot scapa de mediocritate, saracie si minciuna.
  3. In sfarsit, indiferent care dintre cei doi ideocrati ai dreptei romanesti — dna Elena Udrea sau dl Mihail George Neamtu — e mai indreptatit sa-si dea cu stangu-n dreptu’, important ramane caruia dintre ei -- dna Udrea sa dl neamtu — ii va spune dl Traian Basescu, la momentul potrivit, “Pasarica, muta-ti cuibu’ si te du…” Pana atunci, blocul politic Basescu & Traian ramane un monolit incasabil, chiar si cand bate grindina dinspre cine nu se-asteapta…

 • Daca_nu_nu

  @) Dorin Tudoran

  Adaos:
  Chiar dacă n-o fi făcut-o din proprie iniţiativă şi-o fi spus-o la îndemnul dnei Macovei, tot de nevoie de capital e vorba, deci…

  Udrea, nu te lăsa!!!

 • Daca_nu_nu

  @) Dorin Tudoran

  Păi, n-a spus că ar fi declarat Neamţu aşa ceva, anume că „modelul sau de politician este tocmai “expiratul” Traian Basescu”…
  E a spus: „Mulţi din zona de dreapta se imaginează a fi «noul Traian Băsescu».”
  Nu-i nevoie să declare; din moment ce i-a preluat stilul…
  Că el asta a făcut, a preluat retorica arţăgoasă a celui pe care-l consideră, altfel, „expirat”…
  Ce diferenţă există între „de ce le e frică nu scapă” şi „cum nu vii tu, Ţepeş, Doamne”?

  Udrea, nu te lăsa!!!

 • mihai rogobete

  Fiindc-o vrem logică, de aia-i lumea absurdă, dom’ Neamţu.

 • Daca_nu_nu

  Şi dă-i, şi luptă!!!

  http://www.gandul.info/politica/mihail-horia-neamtu-si-elena-udrea-se-cearta-pe-mostenirea-lui-traian-basescu-9988747

  Vai, Doamne, Doamne…
  CIRC cu acte-n regulă!
  Gata, vă las, că mi-am luat porţia de rîs pe ziua de azi…
  Rîsu-plînsu.
  Udrea, nu te lă-sa!!!

  P.S.
  Acuma, la modul foarte serios spus, dle Tudoran, nu vă mai comparaţi dvs. cu politicienii lui peşte prăjit, chiar dacă, în „zicerile” lor se inspiră din spusele dumneavoastră, fiindcă ăştia nu-s ca dumneavoastră… nici dacă se mai nasc o dată! Iertare dacă mi-am făcut de cap pe blogul dvs., dar nu puteam scăpa un moment atât de delicios…

 • Dorin Tudoran

  @ Daca_nu_nu

  Faptul ca ma tin departe de ei spune exct ce-mi cereti dumneavoastra: sa/ca nu ma compar cu ei. Cum intri in hora, cum compari si cum esti comparat. Daca evaluarile nu dau rezultatele sperate, de la “a compara” se trece la “a cumpara”. Oricat de multi bani as avea, nu i-as cheltui ca sa-mi cumpar politicieni romani, si, oricat de multi bani au ei, e greu sa te lasi cumparat de politicieni romani, daca vrei sa mai ai macar… umor.

 • Dorin Tudoran

  @Daca_nu_nu

  Cand am publict un text intitulat “Un coup de foUdre(a)” unii dintre prietenii mei de aici au cam strambat din nas, banuind ca o laud neconditionat pe dna Udrea. N-o laudam. Spuneam doar ca nu e suficient sa faci mishto de dna Udrea si ca opozitia ar fi facut mai bina sa produca si ea locomotive de partid de forta Elenei Udrea. A produs?

 • Daca_nu_nu

  @) Dorin Tudoran # 99

  Produs pe sărăcia!
  Acuma, dna Udrea a şi avut susţinere, nu glumă…
  Or, am impresia că, în USL, încă lipseşte sentimentul de solidaritate: fiecare se teme să acorde prea multă susţinere celuilalt, de teamă să nu i-o ia înainte…
  Sau, altfel cum să pot eu judeca? Aşa mă gândesc acum.

  Altfel, să nu-şi închipuie cineva că eu am căzut acuma în adoraţie pentru dna Udrea. Nu. Tot ce i-am reproşat în timp rămâne valabil, pentru că dna Udrea chiar a făcut nişte greşeli (pe care nu le reiau, că le-am tot spus).

  Ce m-a iritat pe mine este declaraţia dlui Neamţu: Elena Udrea să se retragă din politică. De tot? De ce? Să-i crească lui ratingul?

  Stai, domnule Neamţu, liniştit, că au mai fost şi alţii care-au spus că dna Udrea ar trebui să ia o pauză. Poate i-o veni mintea la cap şi va pleca în vacanţă pentru o bucată de vreme, în loc să-i ridice în continuare statuiţe lui Traian Băsescu. Nu cred că-şi face bine (sieşi) mergând impenitent pe aceeaşi idee deja răsuflată. Dar de-aici până la a se retrage definitiv e cale lungă. Şi-n plus nu-mi place că noua generaţie de politicieni vrea să se afirme prin a spune altora ce au de făcut. (Ce cred ei că au de făcut.) Că omul de rînd, cetăţeanul, are un mesaj pentru omul politic e una. Că un om politic dă directive unui alt om politic e alta. Dacă dna Udrea va decide că trebuie să plece din politică, la cererea/presiunea poporului votant, atunci să plece. Dar nu pentru că-i cere un alt politician care, probabil fascinat de „conflictul” Ponta-Udrea, vrea să se bage şi el în seamă (cum se zice pe la noi)…

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  La Udrea contro Il Tedesco, o tema de un magnetism irezistibil, dar, ce s-a intamplat cu vacanta Dvs? A fost superseeded de aceasta noua si mistuitoare criza intestina?

 • Dorin Tudoran

  @ Daca_nu_nu

  Fara declaratii shocante, obraznicii de adolescent prost-crescut si putzoisme luate drept “gesturi innoitoare”, dl Neamtu n-ar fi dl Neamtu…

 • Dorin Tudoran

  @Gheorghe Campeanu

  Am inceput vacanta mare dar, deocamdata, intr-un chip progresiv…

 • z e r l e n d i

  Domnule Tudoran,

  Daca aveti ragaz, ce spuneti de “conspiratia” devoalata aici:
  http://www.revista22.ro/articol.php?id=17384

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Ma hazardez in a avertiza orice posibili beneficiari, ca o vacanta (mare sau mica) se poate dezintegra rapid ca rezultat al activitatilor de subminare desfasurate de tot soiul de ‘agenti de influenta’ care semneaza in clar sau cu nume de cod pe aici. I must assume that you know where I am coming from.

  Je vous souhaite de bonnes vacances !

 • Gheorghe Campeanu

  @ Daca_Nu_ NU !

  M-ati pus putin in fata descumpanirii. L-ati numit pe dl. Neamtu “om politic” (folsesc ghilimele nu in sens sarcastic, ci pt. a nu da prilej sa fiu banuit de plagiere). Mie mi se pare ca juriul este inca in toiul dezbaterii in jurul ideii ca in ce-l priveste pe dansul, cele doua cuvinte pot fi alaturate in sensul sugerat de Dvs. Ca este om, cred ca nu poate fi pus in dubiu, dar “om politic”? Mai degraba doar “politic”.

 • InimaRea

  MG Neamţu “se delimitează”. E un fel de a-şi marca teritoriul. E şi ofertă pe piaţa investitorilor în politică, fiindcă ăsta-i clenciul -- să ai susţinători “bazaţi” (cu bani, în argou). Altfel, poţi fi alt Messia, că nu te bagă nimeni în seamă. N-ai sponsori, nu exişti.
  Ceva discuţii s’o fo’ purtat, de vreme ce platforma lor de Dreapta a cîrmit-o spre Centru. Li s-o fi spus că nu-i vreme de politică de nişă, c-ar mai fi “nişte forţe interesate” da’ nu-ncap pe platoforma aia de Dreapta.
  Orice-ar spune Marcela (Dacă-nu-nu) E Udrea nu există politic de una singură -- e foaie verde fără ta’su de la Cotroceni. E starletă politică nu stea a politicii -- dac-o dă şefu’ afară din platou, n-o mai latră nici maidanezii din suburbii. C-aşa-i lumea, uitătoare -- unu’ naşte şi-alta moare.

 • Dorin Tudoran

  @zerelendi
  Spun ce am mai spus: il pretuiesc foarte mult pe dl Aligica, dar nu-i pot lua in serios articolele de felul acesta. Ele sunt extrem de partizane si nu au decat o singura tinta: sa ne dovedeasca cat de buni sunt cei cu care simpatizeaza Domnia sa si cat de dracul-in carne-si-oase sunt ceilalti.

  Nu m-am omorat niciodata dupa dl Frunzaverde, m-am amuzat pe seama traseismului sau: cel de data recenta sau cel de altadata.

  In sfarsit, tin foarte mult la dl Mihai Razavn Ungureanu si am regretat cand a luat anumite deciziii, printre ele aceea de a prelua un serviciu secret. Ideea dlui Aligica — tocmai un om trecut printr-o asemenea institutie, servicii secrete, este vazut drept garantul stabilitatii si deschiderii catre Occident — este, cum sa zic, cel putin usurel restrictiva…

 • Daca_nu_nu

  @) Gheorghe Câmpeanu

  Ioooi, am greşit, aşa-i?
  Mea culpa! Mea culpaaaaaaaaaa!!!

 • Daca_nu_nu

  @) InimaRea
  „C-aşa-i lumea, uitătoare – unu’ naşte şi-alta moare.”
  🙂 🙂 🙂

  Acuma, eu ce să zic? Sigur că aşa e (n-am argumente să te contrazic…)
  Dar, din câte ştiu eu, oamenii nu-şi marchează teritoriul…
  Deci:
  U-DREA, NU-TE-LĂ-SA!!!!!!!!!

 • Dorin Tudoran

  @Radu Calin Cristea & Ceilalti

  Puneam o intrebare: dupa ce intai a invatat “arta tacerii” iar apoi si-a pus trustul media la dispozitia “dusmanului” de moarte, Traian Basescu, ce avea sa se intample cu dl Patriciu? va fi trimis ori nu la “mititica”.

  Rapunsul a venit prompt: nu, nu va fi -- http://www.evz.ro/index.html

  Banuiesc ca dna Macovei va explica celor de la Bruxelles si dlui Gitenstein cat de bine merge justitia de cand s-a reintors dl Basescu la Cotroceni.

 • Alina

  Citesem deunazi despre feelingul dimneavoastra cum ca Patriciu nu va fi condamnat … Ieri, justitia romaneasca a decis ca individul e curat sau , ma rog, aproape curat ca lacrima 🙂
  PS Dilema mea e urmatoarea : cum procurorii cer 20 de ani parnaie, iar judecatorii zic ca ‘nu-i cazul’ ? Cine-s ‘neprofesionisti’ ? 🙁

 • OvidiuB

  Cam multe vorbe frumoase la adresa dnei Udrea, care in afara de o ambitie incredibila in a parveni nu cred ca a impresionat cu ABSOLUT NIMIC niciodata. Nu stiu de ce, dintr-o data, simplul fapt ca unii calca cu foarte mare pricepere pe cadavre pentru a se plasa intr-o pozitie din care distribuie bani in mod discretionar se cheama ca au “anumite calitati”.

  @Alina
  Dincolo de verdictul din cazul Patriciu, dilema dvs. ar presupune, pe baza aceluiasi rationament, sa nu mai avem cai de atac in sistemul de justitie. In fond, daca un judecator te-a gasit deja (ne)vinovat, cum ar putea altii sa dea o decizie inversa?

 • Dorin Tudoran

  @Alina
  Grea intrebare; foarte grea. Tot ce pot spune despre diferenta dintre “curat ca lacrima” si bun de “20 de ani” de parnaie este ca ea poate fi chiar masura exacta a prapastiei in care a fost aruncata Romania.

 • mihai rogobete

  Daca-nu-nu se lasa Udrea, poate o-mpinge si la ONU pe Eba.

 • Ultor

  @ zerlendi
  Chiar insiruirea de fapte de la care pleaca Aligica e subreda rau; sa nu mai vorbim de interpretarile si speculatiile formulate pe seama lor. Fapt. Aura creata in jurul lui Frunzaverde tine la noi de o anumita debilitate intelectuala, de care nu-i strain nici Aligica, ce genereaza la nivel de reprezentare colectiva asa numita teorie a constipatiei. Plecarea lui Frunzaverde n-a fost atat de intempestiva pe cat se sugereaza. Fapt. Din 2010 acesta acuza ca statul roman este unul politienesc, lucru nespeculat(surprinzator) nici macar de opozitie. Apoi sa nu uitam ca Frunzaverde este considerat artizanul integrarii PDL in PPE. Se pune intrebarea fireasca; “Cand era Frunzaverde mai occidental, atunci sau acum? Sidaca nu mai e occidental acum de ce n-ar mai fi?”. Fapt. Cast despre dihotomia cultivata de Aligica e penibila chiar si in gura unui om politic pedelist, daramite a unui analist politic. O garnitura ca cea a PDL-ului, plina de securiusti si de fosti comunisti, numai de occidentalism nu da pe-afara.Ce sa mai vorbim de practicile de guvernare, compatibile cu orice dar numai cu cele occidentale nu. Si-apoi poporul…Fapt, nu. Poporul asta era bun cand il investea pe Basescu(de doua ori) ca presedinte si PDL-ul ca partid guvernamental?. Cine umbla cu poporul in gura toata ziua, nu oare Basescu?
  Jenibila analiza acestui Aligica…

 • Shadow

  @Ulthor

  Aligica nu este nici pe departe “penibil”. E un baiat foarte destept. Din pacate insa loby-st infocat dar “profesionist” in loby :-). Deh pnl-ei l-au pierdut de cand cu “schisma” stolojano-stoicana :-). lobyst de la mercato al fratilor “coke” e foarte greu sa discerni care sunt loby-urile(americane) pe care le acopera “ca schimb” de la trecerea cu “arme si bagaje” la basescu si sustinerea si implicarea sa publica “brusca”, amarnic de “brusca” alaturi de acesta. Pt mine este ingrijorator ca nu exista la opozitie o organizare si niste “cadre” de macar acelasi calibru. Pt ca daca manipularea profesionista face parte din pacate si din exercitiul democratic (peste tot in lume) lipsa unui echilibru pe “nisa asta de piata” nu ne va transforma deloc intr-o tara democrata ci ne va infunda si mai mult in “banane”.

 • Dar, poate, totusi

  @) Ultor, @) Shadow

  Pe-aici e si dl. Aligica:
  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/cifamerica/2010/oct/25/tea-party-koch-brothers

  Nu e nimic ilegal ce face. Foarte probabil, chiar si crede in ceea ce scrie. Portretul e mai complex: nu e doar un lobbyist profesionist. E un devot. Are chiar si orgolii de scriitor. Uneori, are umor, dar in ultimul timp mi s-a parut prea iritat. O “minte frumoasa”, din pacate deja stricata. Nu de bani, nu de dorinta de putere, nu de lichelism. Ci de ceva … mai faustic. Mai sint doar 2-3 ani pina isi va da seama chiar si lumea (academica) intirziata din ro ca DPA nu mai poate fi luat serios. Pacat!

 • Alina

  @OvidiuB -- Nici pe departe nu pun la indoiala existenta cailor de atac … Dar, citind acelasi material de urmarire penala, nu se poate sa nu-mi pun semne de intrebare atunci cand unii cer o pedeapsa de 20 de ani, iar altii spun ca nu-i cazul 🙁 . Sau verdictul cu ‘nu-i cazul’ are la baza niste vicii de procedura ( o virgula nepusa unde trebuie, o cratima folosita aiurea, o interceptare telefonica nu tocmai ortodoxa, etc ) …

 • mihai rogobete

  @Alina: Bibliografia, aiurea si lipsa ghilimelelor l-au dat peste cap pe Hopa-Patriciu.

 • mihai rogobete

  Iubitorilor de jazz, în primă audiţie, piesa compusă şi interpretată de regizorul muzical al TVR1, şi prietenul meu de o viaţă, Ilie Vorvoreanu, pentru mult aşteptata inaugurare a Castelului Artelor din Drobeta -- Turnu Severin:
  rel="nofollow">
  Imagini ale edificiului, pe Wall-ul meu FB.

 • Daca_nu_nu

  @) Mihai Rogobete # 115

  Acuma n-au vreme, că-s ocupate cu nunta…
  Dup-aia, poate.
  Dar iată ce spune dl Teodorescu (scriitor, jurnalist etc. deci mai în măsură decât mine să aprecieze):

  http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/alianta-dreptei-inocente-cu-dreapta-trecuta-prin-multe-neamtuudre-83653.html

  Vedeţi că am văzut eu la câtu-i ceasu?
  🙂

 • Ultor

  @ Shadow

  N-am spus ca Aligica ar fi penibil ca intelectual, dar analiza lui da; nu pot confunda omul si opera sa, atata cata este, cu prestatiile propagandistice pe care si-le asuma. Cu ce costuri pentru imaginea sa vom vedea… Lipsa unei contraponderi de cadre de acelasi calibru in tabara cealalta e evidenta. Dar cred ca nici nu e de dorit o falanga intelctuala talibanizata de tipul celei basesciene. Rationalismul invita intotdeauna la mai mult scepticism, la mai multa rezerva. Pe de alta parte USL-ul e greu digerabil pentru un intelectual care se respecta. Prezenta lui Voiculescu, hrebenciuc, s.a. fac indigesta aceasta oferta. Singurul sau avantaj, ca vehicol politic, il reprezinta opozitia la Basescu. De fapt tocmai asta a constituit si geneza acestei strutocamile politice; dupa disparitia motivatiei nu-i mai vad nicio utilitate. PSD ar trebui sa stea pe picioarele sale si fortat sa se reformeze real. Scadentele acestui partid sunt mari iar costurile si facturile se deconteaza si pe viitor.

 • mihai rogobete

  Dacă-nu-nu: Elena Udrea e ţapa ispăşitoare. (Ţeapa, ţoapa etc.)

 • Pete Puma

  Speedy Gonzalez la contributors: Leave EBA alone!…After all her father’s been through with the referendum! She’s an actress and a model and a Europarliamentarian…and she has read books!

  rel="nofollow">

 • Dorin Tudoran

  @Pete Puma

  De data aceasta ii dau deptate dlui Tismaneanu in sensul ca exista si momente in care trebuie sa despartim politica de altele…
  Sa-i uram Elenei Basescu sanatate, viata lunga, belsug si “casa de piatra”.
  Pentru dezacorduri, critici etc. e suficienta vreme.

 • Dezideriu Dudas

  Ar fi de dorit ca ” dl.Tismaneanu ” sa aiba ceva opinii si despre realitati ca cele descrise in articolul spre care trimit link-ul de mai jos…Altfel ramane doar un ” trancanel “:

  http://epochtimes-romania.com//news/si-statele-afectate-de-criza-pot-deveni-un-model—166141

  Nu scriu asta cu rautate. Scriu cu dezamagire crunta tinand cont ca la 28 de ani cat am avut in anul 1989, speram mult mai mult de la ” lumea libera”…Iar, ref. la aceasta asteptare a noastra ( nu doar a celor 7,4 milioane de votanti de la ultimul referendum ” ), nu doar “Trancanel” trancaneste…Si nici doar “securistii” si ” comunistii ” nu sunt de vina, dupa cum se ” trancaneste” , de cele mai multe ori, chiar de “ei”….Ca sa-i prosteasca in continuare pe occidentali ( ca si cum pe-aici ar fi ” lupta de la Verdun “…),pentru ca poporul nu a contat si nu conteaza inca. Pe el il controleaza perfect. Cum ? Uitati-va la emisiunile OTV-ului, unde Dan Diaconescu doar a creat un produs, preluat apoi cu bucurie de ” trancanei”….Cand rationalul este ocupat de toate taberele, cu cutitele in dinti, ramane irationalul…In loc sa ne focalizam pe rational, inca se incearca capturarea “irationalului” de taberele aflate in “joc”… Ar fi trebuit sa-i spun lupta, dar nu merita….De la referendum incoace, s-a mai ” demascat ” un mare jucator, care pana acum a cam fost respectat pe aici…Determinarea si influenta occidentala asupra Romaniei…Daca Blaga si Manoilescu s-au certat pentru intaietatea ideii ca Franta influenta modelator Romania iar Germania catalitic, eu m-as certa cu alt “no-name” ( ceilalti nu s-ar cobori….) pe nivelul de colonizare pe care ni-l impun UE si SUA…Poate inconstient, influentati sau determinati fiind de “trancaneii ” nostri.

 • Florin Iaru

  Dorine, te pomeneşte, cu dreaptă măsură, Alina Mungiu Pippidi.
  Sigur o să ţi-o iei…

  http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/sansele-unei-facaturi-de-dreapta-275866.html

WP Admin