≡ Menu

Triptic românesc de secolul 21

dimitrov-6

I. Maior(ul) se vrea generalism

Pregătindu-se să-și prezinte promisa demisie, Directorul SRI, dl George Maior, lansează o propunere: spre binele României secolului XXI, cele două servicii de informații – SRI (intern) și SIE (extern) – ar trebui să fuzioneze:

“Pentru a avea un sistem de informaţii eficient în secolul 21 este nevoie pe de o parte de o organizare mai bună şi cred că cele două Servicii de informaţii, SIE şi SRI, trebuie să coopereze mai mult în acest sens. Eu am îndrăznit o părere personală, invalidată nicidecum politic, că într-o ţară ca România o fuziune, o unificare ar fi cel mai bun model prin care am putea fi mai eficienţi decât suntem în acest sens, dar acest lucru nu ţine de mine, ţine de o opinie profesională şi de voinţa politică. Nu este nimic controversat în acest lucru şi a discuta despre aceste probleme în viitor.”

Nu știu cât de “validată” politic este recomandarea dlui Maior, dar știu ce ar dezlănțui la nivel politic și în media americană propunerea directorului FBI, James Comey, ca biroul pe care îl conduce să fuzioneze cu CIA, sau propunerea directorului CIA, John O. Brennan, ca agenția pe care o conduce să fuzioneze cu FBI. În capul noii structuri – ”un țar al tuturor secretelor”, pe lângă a cărui statură Casa Albă ar arăta ca o bojdeucă din turtă dulce, iar Congresul ca o plăcintă cu brânză (cheesecake).

Așadar, România secolului 21 ar avea nevoie de un mamut care să primească dreptul de a acționa nestânjenit și înăuntru, și în afară. Călare pe noua structură – nu un maior, ci un generalism.

Haida-de! Mă trece un fior democratic cu ecou de gârbaci.

Două întrebări pentru dl Maior.

Prima – în ce alte țări democratice există un asemenea model?

A doua – are ori nu dreptate dna Mocnica Macovei, când vorbește despre existența unor ”servicii secrete paralele și ilegale în România?” Dacă are, atunci urmașul dlui Maior la SRI nu se va putea plânge de plictiseală. Forget about fuziune!

II. Gigi Becali avocat al Elenei Udrea

Unii dintre noi tot nu înțeleg cum ar fi putut conduce dna Elena Udrea o țară, când pretinde că, timp de un deceniu, habar n-a avut cum erau încărcate conturile familiei cu zeci (alti spun, sute) de milioane de euro sau cu înlesnirile făcute de generoasa prietenă Alina Bică dlui Dorin Cocoș și camarazilor săi de borfășeală.

Știa toată lumea, doar dna Udrea nu știa. Știa și Gigi Becali, dar dna Udrea nu știa, O spune chiar Becali. Atunci, dacă nu știa nici măcar ce știa Gigi, de ce credea dna Udrea că știa suficient pentru a conduce o țară? De ce să nu fi condus Gigi – care știa mai multe ca dna Udrea – România?

E greu de crezut că un om ca dna Udrea, credidată cu inocență chiar de Gigi Becali, ar putea fi atinsă penal de scandalurile în derulare. Dar, dacă prin absurd va fi, Gigi Becali ar fi avocatul ideal, mai ales că relațiile diplomatice cu fostul avocat al familiei Cocoș, Victor Ponta, au intrat în hibernare.

III.  Rareș Bodgan dovedește că nu el este ofițer acoperit, ci Daciana Sârbu

Photo @ Copyright @ Alexandru-Dan Mitache

După pierderea alegerilor prezidențiale, premierul Victor Ponta nu mai e luat în serios aproape de nimeni.

Acuzația (“ofițer acoperit”) adusă jurnalistului Rareș Bogdan s-a întors împotriva dlui Ponta sub forma unui necruțător bumernag de familie.

Documentul de mai sus dovedește că, zău așa!, acoperită este urechea dnei Daciana Sârbu.

Dl Rareș Bogdan pare doar că inaugurează o nouă poziție în rugby-ul politic românesc: acoperitor la grămadă. Postul clasic — deschizător la grămadă — pare perimat.

Și aici, dl George Maior are perfectă dreptate: secolul XXI va fi fuziunea dintre SRI și SIE sau nu va fi deloc.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 • Petrica Maior

  Rares Bogdan, expert in sarutul frantuzesc buco-urechial? Aoleu, maica, eu il credeam expert in cel buco-anal. M-am trompat! M-am prompat de-a binelea. maica!

 • neamtu tiganu

  off topic, sa nu fie cu suparare da bag ceva cu Kumpelu nostru Santa Klaus, m-am convins, e romanas de-al nostru, l-am auzit vorbind nemteste, cind il auzi juri ca-i roman, are accentul specific romanesc, asa vorbim mai toti, ca cum spunea Mircea Crisan, care si el vorbea germana cu acelasi accent, auslaender e acela care a pierdut totul cu exceptia accentului.

 • socru-i mic, nevoia mare

  Sa n-o pateasca Rares Bogdan ca Tata Socru la vanatoarea cu Bombonel, raminind si el monogonadic dupa frenci (di)chisul implementat Daciadei (Doamne-fereste si-o bucat’ de usa!)

 • InimaRea

  Din ce an e-nregistrarea cu Becali? Ca sa vedem cit i-a trebuit DNA sa-si afle independenta.

 • parca 2012

 • OvidiuB

  Cele mai credibile planuri de reorganizare “institutionala” sunt cele propuse de sefi la finalul mandatului (preferabil, dupa un mandat lung). Acolo se vad altruismul si bunele intentii.

 • InimaRea

  A3 vine cu date despre cadoul facut Udrei, de Basescu -- Agentia Nationala de Cadastru si Imobiliara, de unde se sustrageau acte de proprietate de pe la 1900, si se-nlocuiau cu falsuri pe hirtie invechita artificial. Tre’ sa fie o coincidenta ca tocmai Udrea avea Agentia, cind Cocos era bagat pina-n git in “retrocedari”.
  Asa deci, Becali striga-n gura mare ca Cocos si Oltean ii cereau 30% din despagubire -- in 2012 -- iar DNA tacea-n papusoi pina-n 2014.
  Doamne, ce banditii dracu’ au pus mina pe ce-i mai banos in tara asta!

 • Desca Batrina

  Maior, Generalisim sau Mos Teaca?

 • Ce bun e Becali! 😛

 • No Name / DP

  Fusion-ul visat de Maior (la ideea cui?) e, trebuie sa recunoastem, un cuvant la moda, cum era la un moment dat si frantuzescul chouette. Mai mult, fusion e un proces la moda: avem fusion rock -- jazz, avem si fusion culinar, si unul mai italiano-balcanic, fusion-ul mafiot-politician, ba si un fusion pur politic, tot asa cum, in politca, avem si fission (par egzamplu, dreapta basista). Cat despre fusion-ul invalidat si invalidabil politic al domnului maior, imi pare mai degraba un mare FÎSSS! -- un fel de-a incerca marea cu degetul (cui?). Cat despre Elena Udrea, eu am impresia ca se strange cercul in jurul ei: Cocos, Bica etc. Si inteleg mai bine acum si penibila disperare cu care a incercat T.B. sa-si protejeze in continuare favorita, sperand in mod absurd ca i-ar putea obtine chiar si imunitatea prezidentiala.

 • No Name / DP

  Oare il va intelege dna Merkel fara traducator? Daca da, n-ar fi bai! 🙂

 • Dana (Mara)

  Fondul Proprietatea in mod normal trebuia controlat foarte riguros de Curtea de Conturi si orice neregula sa fie solutionata in justitie. Mai ales ca era un domeniu spinos pe care toata lumea era cu ochii dupa ce ne-am falit ca sintem singura tara fost comunista din est care implementam varianta restitutio in integrum (nu a facut-o nici Polonia, nici Ungaria). Si cind colo ce vedem? Un mecanism parazitat de alti “baieti destepti” si “fete destepte” care fara alte complicitati (din partea unor importante institutii ale statului care ar trebui sa vegheze la buna functionare a statului de drept) nu ar fi putut sa functioneze la un nivel atit de “performant”.
  Si atunci ce mai ramine din reforma justitiei atit de clamata ca singurul punct luminos in ultimul deceniu?

 • Pingback: Triptic românesc de secolul 21 | România curată()

 • neamtu tiganu

  io propun sa se uneasca SRI cu SRE si cu politia calare si cu DNA, ANI, DIIPM, comisia Tismaneanu cu crimele comuniste si chiar cu TVR.
  In acest fel la anchetele secrete, care se vor transmite in direct, 24 din 24, va putea participa tot poporu cu informatii si turnatorii, vor fi cercetari transparente, democratice, americanii si nemtii ar putea lua exemplu.

  Chiar si diaspora adica fetite dulci ca-n bucuresti doar la St. Pauli, in Hamburg mai gasesti, sau echipa de artisti de circ alba-neagra din Madrid, sau “toti Doamne si toti trei” de la Moabit, din Berlin, ar putea lua o parte din obligatiile spionilor si acoperitilor. Se vor putea organiza concursuri cu masca si fara masca si se va acorda premiul mascatul saptaminii.
  Totul pt. front, totul pt. victorie, iata un model al serviciilor de informatii total, al intregului popor.

 • neamtu tiganu

  cred ca se vor intelege, imi fac insa griji de ce se va intimpla cu Axa budapesta, washington, london, axa construita cu atita migala de presu?

 • Dezideriu Dudas

  Presu’ pe orizontala. Pe verticala e carpeta “Rapirea din Serai”

 • Dezideriu Dudas

  In sfarsit ! IATĂ STATUL !

 • Brad

  Ce surpriză frumoasă să vă regăsesc aici, domnule cu IAR-95.

 • LeChampion du jeu du bonneteau

  Il est chouette, notre Becali, et voici pourquoi: Il dit tout haut -- et d’une voix fort claire (presqu’aussi limpide et franche que celle de Le Pen) -- ce que nous autres. nous pensons tout bas: EST MODUS IN REBUS OECONOMICIS, FRATRES AMICIQUE! Quand on touche une comission de dix a quinze pour cent sur la valeur totale de la chose a adjuger, on navigue encore dans les eaux tranquilles, ou nagent des colombes, de l’illegalite raisonnable; trente pour cent, c’est de l’arnaque, c’est de l’illegalite scandaleuse, c’est du pendable.

 • No Name / DP

  Io cred ca aceasta diferentiere subtila si precisa, pe care o face filosoful “nascut, si nu facut”, tine de peratologie. Adica, pe de-o parte exista o limita (care ar putea limita, daca nu s-ar deschide) si, pe de alta parte, o limitatie, care nu limiteaza, (daca enteresu’ o cere). E adanc! Parerea mea. Desigur, in calitate de parerolog.

 • No Name / DP

  Pai, axa de aia-i axa ca sa se orienteze si reorienteze. Sau ramane aceeasi (Chisinau -- London -- Washington) si-si alipeste o creaca spre Berlin. Cred ca nici o axa nu mai poate ocoli Berlinul, cu atat mai putin aia care pleaca de la Washington.

 • Natus, non factus

  Da, Becali = un peratolog ce se ignora si, la rindul sau, e ignorat cu superbie de Grupnicii Monologului Societal.
  PS. Atentie! In ”Ramaienii”, pieseta lui Dan Alexe-Bruxelles (publicata de Dorin Tudoran in revista prelovilutionara ”Agora”), o disputa dintre doi tarani dacizanti si national-comunisti ai Epocii de Aur se incheie in momentul cand unul dintre ei ii trinteste preopinentului sau injuria suprema, injuria urmatoare: ”Peratologule!”, lesne traductibila prin ”Espece de peratologue!” sau ”Peratologue de mes deux!” In cazul nostru, ar fi fost injuria cu care i-ar fi putut inchide gura Dorin Cocos, valeat 2012, OIerului Gigi de aleasa amintire.

 • Dezideriu Dudas

  Suntem nevoiti sa actionam pe multe planuri si riscam sa ne pierdem tintele. Nu cred ca pentru un stat mic organizarea institutiilor trebuie sa fie aidoma cu cea din statele mari. Fortele tehnologiei, cunoasterii, chiar si cele militare in cazul statelor foarte mari, determina necesitatea structurarii fortelor speciale in
  sensul pe care-l sugerati. Din pacate, in statele mici o intreaga organizare statala poate fi doar un mic derivat al unei excrescente nedemocratice a unui tip/tipuri de forta al unui stat sau al un grup de state. Mult timp SIE a reprezentat “autostrada” prin care interesele economice romanesti au fost estropiate ( un termen drag lui Vladimir Tismaneanu identificat de el la
  Lucretiu Patrascanu ). E drept, nici SRI nu s-a simtit prea bine pana in 2012…Mai simplu… mi s-ar parea acea Comunitate Unita a Serviciilor de Informatii , o
  suprastructura care am inteles ca in SUA este subordonata direct presedintelui,
  care controleaza CIA, FBI…Stiu ca in timpul guvernului Tariceanu s-a incercat
  asa ceva si in Romania ( cred ca atunci a aparut si in SUA ideea si materializarea ei ). Intr-un fel CSAT chiar asta cred ca este.

  E drept, degeaba ai monopolul pe “foarfecii de table” cand altii au monopolul pe “drujbe”…Aici este insa un paradox : nu ambele sunt subordonate intereselor nationale ? Iar e drept, de pe “autostrada” mentionata mai sus, mult timp acestea au fost “interzise”…

 • Dezideriu Dudas

  Cand am scris de “Lumanarile
  Moulin Rouge” am facut o eroare regretabila. Nu e suficient. Importanta e si “Tecquila
  cu aghiazma”. Calatoria continua…

 • Dana (Mara)

  Sa ne amuzam la Frizerie cu -- Petre Roman, liberal vopsit in Cotidianul. Nu pun link ca pina il “proceseaza” Disqus dureaza doua zile. Ca mai bine il procesa pe incrincenatul nou comentator Eu S. Oare de ce am eu impresia ca genul acesta de comentatori sint de fapt o facatura? Poate tine si de anumite patologii, dar este exact genul care este exemplificat pentru a oripila si a le da apa la moara celor “in linie dreapta” care vazind un astfel de comentariu pe blogul domnului Tudoran sa ofteze “resemnato-indignat” ca in astfel de proximitati ne complacem etc.

 • Dezideriu Dudas

  Pe vremea noilor basme adeveritoare …nu mai e cu “daca n-ar fi nu s-ar mai povesti” ci taman invers, “daca nu s-ar povesti, n-ar mai fi” ! Tre’ sa tin pasul…

 • Nenea Nenea

  Afla, nene, ca advaratul crestin ortodox e Victor Viorel Ponta, care s-a dus cu prietena sa Ghita in pelerinaj prin localurile pentru mucenifitze din Dubai, unde s-a inchinat foarte evlavios la Sfantul Dirham. Base, un dictator si un pagan si un patriot si un spritangiu, merge, cu pelerina de ploaie, in pelerinaj doar la Hanul Ancutei si la maicutele de la Varatec sau Agapia. Un tradator, a tradat-o pe Elena din Udroia cu Maica Filofteia de la Nana si cu Nana lui Emile Zola, ce rusine!

 • NOI

  Noi, in locul lui Base, am fi vindut poporul la talcioc, pe mai nimica, iar lui Maior i-am fi dat un comision de zece la suta, asa cum a propus oierul Gigi Becali in interventia sa televizata din 2012. Cum sa te inhaitezi cu americanii, care, in timpul intaiului razboi mondial au adus in Europa gandacii de Colorado, iar mai apoi, dupa victoria asupra AustroUngariei, ne-au procopsit si cu povara Ardealului din care descinde, iata, Iohannis, varul Angelei Merkel??? Nu ne vindem tara! Moarte intelectualilor basisti + antibasisti! Noi muncim (uitandu-ne mereu la Antena 3), mancam seminte, cantam manele la petreceri, nu gandim!

 • Ioan Circumbotezatorul

  Lasa ca nici secventa cu Alina Mungiu nu e de lepadat… la FRIZERIA POLITICA. Actorul cu pricina are geniu, dar si textierul sau (care poate fi el insusi). Iutubati, fratilor, FROZERIA POLITICA. fiindca nu stim ce aduce ziua de poimaine!

 • Prezint scuze tuturor acelora care au au dat nas in nas pe acest blog cu cateva comentarii mai mult decat nepotrivite. Timp de cateva zile, n-am avut vreme sa citesc comentariile dumneavoaste. Ramas pe “pilot automat”, blogul s-a trezit maltratat de “turbulente” foarte violente. Intocmirea de liste negre nu-mi surade, nici macar pentru comentarii pe blog, dar iata-ma nevoit sa apelez la ea.

 • ion de la raion

  Presupun ca unul din voi doi, poate chiar amindoi, v-ati frecventat cu Doru Brana, excelentul cunoscator si traducator de SF, Dolmetscher und Uebersetzer la IAR-Brasov. Daca da, un semn, rogu-va respectuos, catre mandea.

 • AT

  Strict la chestiune: SIE “trateaza” fenomene si mai ales situatii (zic unii), SRI asigura stabilitatea (si o face prea bine).Eu zic asa: unul asigura dinamica (unor persoane) nestiuta de nimeni, altul se ia prea in serios (in materie de oameni). Reificarea, sau alienarea, sau demodata libertate burgheza, ori post, nici n-a existat. Nici eu.

 • Renegatul Kautsky-Kotzkar

  Astea cu ”reificarea” si ”alienarea” le-ati putea canta la alta masa, a lui Vasile Ernu de pilda, ”nascut in URSS, din tata marxist-staleninist’,.. In acompaniament de balalaica, nu de scripca.

 • AT

  Domnule, eu nu cant la mese. Niciuna. Altfel, reificarea ori alienarea sunt notiuni (ori practici) perfect integrate capitalismului legitim. Nu ii sunt contradictorii, nici macar contrare. Dar ma bucur ca nu ati remrcat mentiunea referitoare la ‘ demodata libertate burgheza, ori post’. Iar balalaica este uimitoare. Ma bucur ca ati mentionat-o, face minuni.Cu respect integral.

 • AT

  Balalaica ma poate determina sa invat rusa. Pe dumneavoastra nu, chiar daca o stiti deja.

WP Admin