≡ Menu

Trăncănel Paragina

A venit primăvara. În vreme ce unii sunt asaltați de astenie, alții sunt loviți de vorbărie. Deși am fost asigurați că recentele explozii solare nu au afectat planeta noastră se pare că printre lunateci au produs tulburări semnificative. Duduie pământul sub ei și colțul ierbii se întreabă în ce mileniu a nimerit.

După o perioadă de oarecare calm, un vulcan noroios, care peste iarnă s-a manifestat cu gingășia unui cucui, a început să erupă zilnic, cu faconda unui întemeietor de sisteme planetare. Cică să-i facem loc, fiindcă acum totul a rămas doar între el și Heraclit, deși “grecul e ca și terminat”.

 

Desen & Copyright 2012 - DION

 

Dă din coate. Aplică ghionturi doctrinare. Măsoară circumferința planetei cu brăcinarul propriu. Se dă ba regele materiei cenușii, ba prințul bunelor vestiri. Neinteresat de competiții imaginare, mă lipesc de litera alfabetului și las cale liberă acestui nechezat rămas fără armăsar.

Îi dăruiești, zice că l-ai furat. Îl iei sub aripa ta, zice că vrei să-l faci târâtoare. Îl rogi să nu se mai târască, zice că altfel de zbor nu știe. Flutură ce i-ai dăruit, spre a dovedi că-l pizmuiești. Îl protejezi de ochii lumii, iese la soare și urlă: “Eu sunt Bibicu, nene Iancule!”

Mă crucesc. Scot batista. Îmi șterg ochelarii. Am sentimentul că a trecut în mare viteză pe lângă noi un căcat cu dinți de lapte.

Doamne, fie-Ți milă de robul tău Trăncănel, pârțul cucului care se ia drept gura leului!

 • Domnule Dorin Tudoran,

  Eu v-am mai spus-o: reclamagiul (de ambe sensuri) s-a intrecut cu joaca si a uitat sa-si ia stabilizatorii de timie belalie… lie!

 • Florin Iaru

  Nino Stratan a transformat proza lui Caragiale (citez):

  Mărturisesc. Am scris totul
  În beții, lupanare. Sînt Mațe-Fripte.
  Privesc la comèdie, plîng.
  Curat murdar. Căldură mare.

 • Gellu Dorian

  Sigur Caragiale a greşit. În loc să-l arunce pe fereastră pe Goe, l-a aruncat pe Bubico! Asta e! A rămas în viaţă şi trăncăneşte!

 • Nelu Trancota

  Apoi… nici cu al de va fi ouat MAREA TRANCANEALA nu mi-i rusine. Dumnezeu sa-l ierte ( vorba Gomii)… daca mai poate. Si sa-l binecuvinteze pe Alexandru George, care avea curajul sa refuze, antiiorgulesceste de buna seama, reducerea lumii lui Caragiale, compusa principalmente din oraseni spalatei + conversationali, la simple soviete de trancanei.

 • Radu Calin Cristea

  Trăncănitorii în formă maniacală au uneori și nume. Îi poate chema, spre o pildă (nu la pilda Reginei Maria ma refer, desigur) Murg sau Nicolicea. Primul e mahăr PDL la Primăria Bucureștiului, al doilea e un fesenist întunecos, actualmente în UNPR. Cei doi adoptă o tehnică imbatabilă în dezbaterile televizate. Vorbesc fără întrerupere cît vor mușchii lor -- 2, 3,4 minute, de cîteva ori au fost amputați vocal de reclamă sau de terminarea emisiunii. Sunt vidul sonor. Sunt calmi, emană siguranță, coboară degajați în abjecții (Nicolicea i-a spus unei doamne din PSD că ”nu mă bag eu în țățismele dumitale”) și nu dialogheaza de fapt. Apar uneori în discuții cînd li se pare că au de transmis un mesaj: câteva minute, pînă termină, poți face plimbări prin curte. A se evita acelea de cinci minute. Mitocanul Nicolicea a făcut diverse persoane să părăsească platoul. E invitat iar, că e rău de gură și face rating la românul mancurtizat. N-are nimic din Caragiale, nici haz, nici umor (in)voluntar, poate doar, cu mare îngăduință și doar uneori, o scînteie de comic de situație. Maiorescu ar fi fericit: ar reîntâlni oratorii, retorii și limbuții ”latrans” de acum 150 de ani. Bună temă de discuție, bravo Dorine, se vede că gîlgâie inspirațiunile primăvăratice prin tine. Ia și cu urzici.

 • “Cică să-i facem loc, fiindcă acum totul a rămas doar între el și Heraclit…”

  Pai, eu cred ca, pentru el, totul a ramas ca-n Efes, dar nu-ntre el si Heraclit, ci, din pacate, doar intre el si Herostrat.

 • Shadow

  @Dle Tudoran

  nu credeti ca doar naivitatea l-a facut pe AVP sa creada ca CC este “amicul” si prietenul sau? Nu de alta dar am cautat si eu la Paris Collection Constans si zau de am gasit ceva in afara de niscaiva mobilier, nicidecum “carte”. Dar sigur s-ar putea sa ma insel eu :-). Tare imi e teama ca cineva s-a jucat si se joaca cu AVP.

 • unicornu

  @shadow, nu fi naiv. Il stim doar pe avp de multisor, de pe defunctul ziar ZIUA. Stii ca nu l-a interesat niciodata altceva decat propria persoana. De-asta a ajuns acum sa se inconjoare exact de mediocritati agresive. De ce ? Sunt singurii la care are priza, fata de care va parea un urias. Daca misca in front ii balacareste si pe ei. L-a ucis definitiv pe cel de acum 30 de ani prin obsedanta-i reintoarcere mereu si mereu in timp. avp de acum este doar cioclul propriei vieti, inrait si resentimentar. Il distruge nebagarea in seama. Sa-l injuri e carburant pe focu-i ramas in trista-i “raţiune”.

 • napocitaniu

  dom’ tudorane,

  ma simt ultimu’ om pentru ca n’am avut curaj sa’i scriu, cum aveam de fapt intentzia, respectivului ca ar fi cazu’ sa arunce in focu’ gheenei hyperspatziale toate referirile laudative la adresa sa, indiferent din partea cui ar fi venit.

  nu sint tocmai eu cel care poate masura anvergura orgoliilor la domnia sa, da’ macar sa’i spun ca incepe sa ma oboseasca atunci cind repeta exasperant lucruri pe care totzi le stim d’a fir a par?

  nu cred ca poate sa se schimbe la virsta asta, da’ sa incerce, poate?

  cu toata prietenia i’o spun, desi, observ cu durere (fara misto!) ca nu v’a ascultat el pe domnia voastra, dindu’va ocazia sa ve exersatzi stilistic stralucitor, ca d’obicei (periutzaaaa!)

 • Dorin Tudoran

  @ napocitaniu & @ unicorn @ shadow etc…

  Ma vad obligat sa fiu pentru prima oara de acord cu @ Stely, caci i-o zice de la obraz. Chestiunea cu bumerangul este… irefutabila:

  “stely03/04/2012 at 01:18

  AVP,
  (…) Dar cu raspunsul de azi ,care a fost ca un bumerang , ai dovedit ca tu ai ramas acelasi mult laudat de ei in textele ,prefetele ,interviurile ,cronicile ,antologiile lor ,iar ei ,da, niste biete birfitoare si poate mai rau siluitori de suflete.”

 • Florin Iaru

  Viaţa e complicată şi prezintă umflături.

 • Daca_nu_nu

  Dragă @Stely, nu te pot învăţa o înjurătură, că eu, când îmi vine să-njur, înjur şi basta! Nu stau să-ntorc înjurătura pe toate părţile, s-o analizez / studiez / nuanţez şi alea-alea. Şi viceversa, când mă bucur, atât pentru mine, cât şi pentru alţii, apoi mă bucur din toată inima şi la fel de nepremeditat. Eu m-am bucurat sincer pentru dl Padină, iar dacă nu vrei să vezi aceasta, cred că e un pic de rea-intenţie în atitudinea d-tale. Acuma, sper să mă înţelegi dacă mă bucur şi pentru alţi scriitori, mai mari şi mai importanţi decât dl Padină (ale cărui merite, repet, niciodată nu le-am contestat). Nu te pot înfrunta „bărbăteşte” pe alt blog din consuetudine: nu joc în deplasare, că am rău de înălţime.
  În rest, Sănătate şi Sărbători Fericite!
  Pe bune.

 • Eu cred ca asupra poetului se poate face un studiu de caz psiho-politic. Vizibilitatea si agresivitatea lui pixeliceasca au crescut odata cu basismul -- venit ca o manusa (de box) pe educatia de “ingeniu” naturel si pe cverulenta unui anumit tip de personalitate. Fenomenul nu e singular, observandu-l eu si in alte medii de egolatrii rosi de ambitii “grandioase”, prin care m-au puratat, in ultimii ani, si ocupatiile, si obligatiile. Multora dintre ei, “pleasca” (Paleologu jr. sa traiasca!) s-a dovedit insa, in cele din urma, a le fi fost nu doar “palat de nunta”, ci si “cavou”, pe principiul bumerangului (si aici sunt si eu de acord cu oficianta de serviciu din subsolurile mausoleului avepist!). Depinde, vorba “apelantilor” de pomina, dinspre ce “coordonate istorice” privesti efectul basismului asupra intelectualului roman (mare amator de pleasca istorica!). Astazi, acest efect, -- de inzestrare a unor intelectuali (socototi a fi fost publici) cu megafon si lampa stroboscopica cu flashuri oranj -, ni se infatiseaza cu totul diferit de felul in care o percepuseram cu vreo 6 -- 7 -- 8 ani in urma.
  De la sublim la ridicol nu e decat un pas… si, din pacate, si ala-i ireversibil!

 • Erata (far’ de care nu se poa’!) -- egolatri

 • InimaRea

  Cica sa nu crezi in horoscop! Cum sa nu crezi cind iti prezice c-ai sa fii in adunare aleasa, si ca ti se vor recunoaste meritele? Cum care merite -- ale stiute si nestiute nici de tine insuti macar.
  Asa ma pomenii eu ridicat in rang de interes public, mai intii de d-l Goe, apoi de Oleliu. Ba conjuvetele meu ma facu categorie, unde-l incluse pe Dorin Tudoran ca pe-un alofon. Unde -- vezi-Doamne -- eu as fi fonemul.
  Pai, sa nu crape rinza-n mine de mindrie?
  Va spun ceva da’ sa nu va suparati: Prea-i dati importanta unuia care se baga singur in seama (argou nou ca folklor nou, pentru cine nu stia). Mai ales ca persista in confuzia inima rea = inima ciinoasa. Ai zice ca nu-si poate depasi conditia de elev chiulangiu care, din tot ce-a auzit el la Limba si literatura romana, cu asta ramase -- Titirca Inima-Rea. Ceea ce se chema ca “le are cu” Carageale.
  Sa nu zic vorba mare, dar mi se arata ca-l paste o zacere de inima rea -- sa afle si el ce si cum, prin expereinta directa daca altfel nu-i chip.
  Din parte-mi, insa, poate fi perfect sanatos -- ceea ce-i si urez. Din inima, normal!
  PS: Dom Tudorane, toate ca toate dar fain text va iese la suparare! Ii aproape un merit si-al alui de l-a prilejuit, parerea mea…

 • Shadow

  @unicornu

  era altceva pe forumul ziua. Nu il interesa atat propria persoana cat avea un stil inegalabil de a se lua si singur singurel peste picior ceea ce facea sa turbeze de furie pe cei care ii contestau apriori meritele initiale. Atunci era un stil. Azi a devenit o “gogoasa” din ce in ce mai greu de “vulcanizat”.

  A uitat argumentul si a lasat doar “verbul” sa se exprime. Si e un mare pacat dpdv al meu.

 • sierra

  Fiindca-n asa minunatii de pamflete fiecare vede ce vrea, eu imi iau ghinda (precum Scrat din Ice Age 🙂 ) si zic: memorabile portrete i-ati facut, domnule Tudoran, celui intrat prin efractie la Cotroceni. Prea mult talent si tais al mintii risipite pe un om atat de mic… dar care face un rau atat de mare.

 • napocitaniu

  in seria, si in “stilu”, celor scrise mai sus, pot sa’i adresez inca un “biletzel roz” impricinatului?draga avp”daca ai ocazia sa umbli la potentziometru’ cu autoironie putzin mai mult?”

WP Admin