≡ Menu

TRAIAN BĂSESCU

Desen & Copyright @ 2013 - DION

Desen & Copyright @ 2013 – DION

Peste o zi, pleacă de la Cotroceni cel mai dinamic politician român postdecembrist de până acum.

Viteza lui de reacție, instinctul extraordinarului “animal politic” care este și alte calități au făcut ca imaginea predecesorilor săi să pară a unor cicliști de velodrom, încremeniți încă în sur place la multă vreme după terminarea cursei.

Fermitatea, vocația blitzkrieg-ului dublată de capacitatea de a face față unor lungi, extenuante și nemiloase lupte de gherilă l-au transformat într-un simbol al omului politic gata să facă, oricând, orice spre a-și impune punctul de vedere.

Până la el, s-a spus că scopul scuză mijloacele.

În cazul său, se poate spune că omul scuză mijloacele. O schimbare de paradigmă cu efecte imprevizibile pe termen lung.

De aici la portretul nemeritat al unui dictator impenitent nu a mai fost decât un pas. Și unii l-au făcut cu voluptate.

Decizia de a fi un președinte-jucător l-a făcut să faulteze și să fie faultat; deseori, într-o manieră de o grosolănie surprinzătoare chiar pentru o lume care nu a putut fi niciodată confundată cu o Academie de Dans și Bune Maniere.

A forțat limitele Constituției, câștigându-și simpatia mulțimilor fascinate de un mai bine și mai drept pentru care se făcuse prea puțin până la el.

Simpatizanții săi au închis ochii în fața unor asemenea asalturi, vrăjiți de iluzia periculoasă că, pentru consolidarea unui stat de drept, totul e justificat.

Și-a acuzat adversarii de forțarea limitelor Constituției și subminarea statului de drept, deși, în multe cazuri, aceștia puneau la încercare fibra statului de drept prin acțiuni și procedee nu  întotdeauna mai neortodoxe decât cele folosite de el, dar mai puțin populare.

Inițial, părea că are mai degrabă datele unui președinte de politică internă decât al unuia de politică externă.

După un deceniu prezidențial, rezultatele sale în politica externă sunt – sau cel puțin par – mai bune decât cele din politica internă.

A lansat numeroase proiecte.

Unele au sfârșit prin a deveni realizări de netăgăduit. Altele și-au dat obștescul sfârșit, înainte de a prinde o formă bine definită. A părut că face și atunci când doar vorbea. A vorbit, deseori spre a nu fi acuzat că nu face.

S-a spus că și-a luat sfătuitori, mai mult spre a avea cine să-l asculte, decât să asculte la ce era sfătuit.

În jurul său s-a instaurat o camarilă sofisticată, grație unei proximități mai eficiente decât tradiționala “birourilor noastre vizavi de biroul său”. O camarilă mediatică, cu multe butoane remote.

Oameni care, fără a fi jurnaliști per se, au avut —  tocmai pentru că nu sunt cu toți simpli jurnaliști – o pondere mediatică importantă. Fără ei, războaiele mediatice pe care le-a declanșat sau cărora doar le-a răspuns ar fi putut sfârși altfel.

L-am admirat. L-am disprețuit. I-am fost recunoscător – chiar în prefața unei cărți. La nivel personal, nu am avut niciodată ce să-i reproșez – față de mine s-a purtat admirabil, chiar dacă l-am criticat cu mult mai mult decât l-am lăudat.

Felul în care și-a terminat al doilea mandat a fost deprimant.

Până și câțiva din admiratorii săi necondiționați s-au dezis de el pe ultimele sute de metri. Mă întreb dacă lucrurile nu ar fi stat altfel, în cazul în care, vreme de un deceniu, astfel de oameni n-ar fi uitat cu desăvârșire de existența spiritului critic.

Dacă în literatura dramatică există scena unui rege încolțit care strigă “A horse! A horse! My kingdom for a horse”, reportajul crud al acestui sfârșit de mandat ne confruntă cu episodul unui  ”Elena! Elena! Elena, în schimbul unei moșteniri politice!”

Este o scenă tragică, în pofida aparenței de dramoletă. Un politician de mare talent iese din scenă pe ușa din spate, chiar dacă unii vor să mascheze acest lucru, invitându-l să facă o ultimă baie de mulțime în mijlocul Bucureștiului.

Să-i recunoaștem meritele președintelui care pleacă. Să fim drepți cu el. Mai drepți decât a putut fi el cu el însuși.

Peste ani, va înțelege că nimeni nu l-a putut apăra pe Traian Băsescu de Traian Băsescu.

În acel moment, el și istoria acestor zece ani, pe care a marcat-o definitiv, vor trece de la armistițiu la pace.

Abia atunci ne vom câștiga și noi liniștea necesară pentru a înțelege că am avut suficiente motive să-i spunem azi: ”Vă mulțumim, domnule Președinte!”

dt_signature2-e1270748737227[1]

 

 

 • nc

  Cred că Andrei Pleşu o să moară de invidie citind articolul ăsta…

  Cred că titlul complet era: „TRAIAN BĂSESCU, acest preşedinte pe care ni l-a dat Dumnezeu!”
  A fost totuşi norocos -- a scăpat doar cu un scuipat în faţă…

 • vivi dobrin

  … si nu a sarit la gatul scuipatorului strigandu-i, iliesceste, ”Mai animalule! Nici, precum Sarkozy, unui injurios masinal de teapa lui Badea, nu i-a susurat: ”Casse-toi, pauvre con!”

 • Dezideriu Dudas

  La ora asta, esentialul : a demonstrat Mai Mult Decat Putin ca nu e o bestie….Asta-i recenta…

  Si Mai Mult, nu si-ar permite sa-i zica unui ziarist ca parca-r fi beat…. Asta-i clasica…

 • OvidiuB

  A facut si multe greseli domnul presedinte, unele chiar foarte insidioase pe care le vezi in felul in care interactioneaza romanii in societate, dar in mod cert a dus Romania intr-o directie, intr-o vreme in care Romania avea neaparata nevoie sa mearga intr-o directie si nu sa stea pe loc.

  Cred ca vom ramane (cel putin) cu justitia -- din aceste mandate, mai ales ca acum, ca orice creatie, ea incepe sa-si devoreze usor-usor creatorul.

 • InimaRea

  Sub conducerea lui, lupta pentru apărarea statului de drept a obținut o victorie a la Pyrrus. Încă una ca asta, și lupta-și pierde rostul.
  Ceea ce s-a văzut în acești 10 ani, a fost o ambiție bonavă de a fi neapărat după voia sa. Care i-a-mbolnăvit și opozanții de ambiția de a i se-mpotrivi, indiferent de rațiune, costuri, alte consecințe.
  Totuși, două lucruri am apreciat la el: cum a-ncălecat Elita și-a purtat-o-n trap și în buiestru; cum a deconspirat Rețeta Răului, din dorința de a-și zdrobi inamicii politici. De plăcut, însă, cu-adevărat -- mi-a cum și-a cultivat relația cu Udrea: imperială indiferență față de gura lumii.
  Dar recunosc c-a fost -- ca ultim împărat roman -- mai curînd Caligula decît Nero.
  Poate că viața sa politică a frizat genialitatea, pe alocuri -- dar cîtă a fost, a unui geniu pustiu a. Oricum, cel puțin primul său succesor are de ținut cont de faptul că ”clasa politică” numai de frică știe. Sînt semne că s-a-nțeles taina…

 • Adrian

  Felicitari, d-le Tudoran, pentru obiectivitate! Omul asta ne-a enervat si pe cei mai ferventi sustinatori, dar nu am putut sa nu apreciem consecventa si spiritul de luptator, fara exagerare, unic in peisajul contemporan. Cat despre excese, nu cred ca era posibil sa fie in acelasi timp si animal (politic) si domn. A devenit un cliseu asta cu “victima a lui insusi”, dar care dintre noi nu suntem?

 • No Name / DP

  Eu, una, care n-am avut o relatie directa, personalizata, cu el, n-am motive sa-i multumesc. A polarizat presa ca nimeni altul, a ocultat sursele ei de finantare, (negogiata pe sub tejghea), a inregimentat-o intr-o falanga PRO care, prin efect, a generat o falanga Contra, pentru ambele nicio enormitate nefiind indeajuns pentru sustinerea unui punct de vedere ori a celui contrar. A contribuit din plin la isterizarea discursul public la distrugerea si unei minime solidaritati sociale. A distrus cu alte cuvinte aurita cale de mijloc.

  A inlocuit oligarhii rosii cu oligarhii oranj, de multe ori printr-un simplu transfer ori prin recrutari mestesugite, a dus traseismul politic pe culmi nebanuite -- vezi monstruzoitatea politica numita UNPR, a umflat si furajat serviciile secrete peste orice masura decenta, a frectionat invatamantul (avem mai multi analfabeti azi!) si sanatatea (mai multi bolnavi si mai mare mortalitate) cu false reforme, l-a durut in regii asfaltul de infrastructura. Sub Carol I, Ro si-a dezvoltat peste 3500 de km de cale ferata, sub el, IOC! E adevar ca, in politica externa, a tinut transant si consecvent linia VEST, dara asta a fost sina pe care ne-au pus predecesorii sai -- Constantinescu, Nastase si Tariceanu, ultimul chiar in ciuda lui Basescu, care, cand intraseram in ultima suta de metri pentru integrarea europeana isi facea planuri de alegeri anticipate pentru a inghiti PNL, pentru a copnduce singur dreapta. I ronia sortii, va ajunge probabil sa conduca ridicolul PMP. Eliberarea Justitiei este intr-adevar meritul lui, si sper din tot sufletul ca Justitia, daca e cu adevarat independenta, ii va devora si anturajul de imbogatiti cu nerusinare nemaivazuta si, de ce nu, chiar pe eliberatorul ei. Nu ca n-ar avea motive suficiente…

 • Nimeni nu poate fi incalecat daca nu are vocatia de a fi incalecat.

 • Dezideriu Dudas

  Cred ca e mai mult… “Incalecatii” isi continua astfel exercitarea puterii discretionare prin care impiedica circulatia elitelor… “Neincalecati”, le-ar fi frica ca nu cumva, “Caligula”, vorba lui InimaRea, sa-l desemneze pe “Incitatus” din alta tabara,,,,,, tabara celor care n-au loc la mese….Cum credeti ca ar mai putea functiona in Romania, “fapta” ( fara “faptasi”…), ” La vremuri noi, tot noi”…

 • Dezideriu Dudas

  O sa incerc sa fiu cat mai scurt.

  Fortele interne, prin ….“Prin noi insine” in 1990-1996 sau fortele externe prin “Porti deschise” in 1996-2000, poate ca e cam mult spus, dar pentru aceasta idee cred ca putem considera ca acestea sunt datele problemei.

  Traian Basescu pur si simplu a vrut sa construiasca el. Ceea ce i-a dat o forta extraordinara, cu pierderi mult mai marI generate in ambele tabere in urma actiunilor sale, decat daca acestea s-ar fi batut “ doar” intre ele…Pana la urma a reprezentat un fractal de realitate, ceea ce celor 2 tabere nu prea le mai iese, abia reusind sa alerge dupa realitati sa nu se zica cumva de popor ca nu sunt ei sefii….Ma refer la realitatile economice ca la celelalte, “cine misca nu mai misca”…

  Ca a iesit ceea ce a iesit, e altceva.

 • Ultor

  S-au spus multe ( am spus si eu ) si se vor mai spune despre ‘omul politic” Traian Basescu…Tebuie sa recunosc ca a reusit sa polarizeze dezbaterea despre domnia sa, la fel de mult poate ca cea despre Iliescu in primii ani de dupa revolutie. Unii pot sa nu fie de accord cu acest lucru, dar memoria isi are propriile sale volute…Personal nu-l regret deloc pe acest ultim presedinte, pe care-l consider un cabotin de geniu. Nu-l admir fiindca nu-I recunosc acestuia nici urma de curaj civic, de curaj in sensul generos al termenului. Curajul sau a imbracat cel mai adesea forma tupeului baiatului de cartier. A fost o fire care s-a acomodat cu orice sistem de putere, regasindu-se intotdeauna in tabara invingatorilor: Ceausescu, Iliescu, Constantinescu… A fost in cel mai bun caz, campionul cauzelor adjudecate; la legile reconstituirii dreptului de proprietate s-a opus cat a putut, votand alaturi de PDSR,lucru cu care s-a chiar mandrit. La legile privind deconspirarea acelasi comportament. Despre lustratie nici nu mai vorbesc… CE poate invoca cu un anumit temei e lupta impotriva coruptiei, dar numai dintr-o anumita parte a esicherului politic. Cat de credibil poate sa fie si in acest domeniu cand toata lumea stia cat de corupta ii este camarilla, dar el nu stia? El, cel mai informat om din Romania…si-apoi traficul de influenta in obtinerea creditului pentru mosia de la Nana il arata in postura lui adevarata, de politician de tip Vanghelie.. Cu timpul o parte din malversatiunile sale politice, unele doar intuite astazi, vor completa tabloul unui presedinte structural nedemocratic.

 • No Name / DP

  Domnul l-a dat, Domnul l-a luat, fie numele Domnului laudat! Acum, la bilant, isi numara succesele ca Pristanda steagurile, dar pentru esecuri sunt de vina ceilalti, ca doar el nu s-a putut substitui ministrilor, si parlamentarilor (asta ne-at fi lipsit -- o armata de clone Basescu!) . Bine macar ca si-a asumat cacealmaua uninominalului, pentru care, la vremea respectiva, a zbarnait cu clabuci toata presa basista. Dar si-a adjudecat marirea salariilor si-a pensiilor, facute in ciuda sa de niste premieri carora le-a tras la gioale cat l-au tinut puterile constitutionale si alea neconstituionale.

 • No Name / DP

  Ei, da, alta liga : “gaozarulue”, “pui de comunist”, “tonomat cu euro, cu ochi de vitel”, “tiganca imputita”… Alta clasa, alt stil, fiindca, -- nu-i asa?- ” le style est l’homme même”.

 • PaduchelePlesuv

  Consider ca Traian Basescu mi-a rapit zece ani din viata. Doresc sa imi inapoieze acesti zece ani sau sa ii iau zece ani din viata lui Basescu. Imi vreau viata inapoi!

 • Radu Călin Cristea

  Un comentariu in care recunosc parca atmosfera de sfiosenie, de iertare a pacatelor, de seninatate stranie din acele rituri de trecere despre care am invatat, in primul an de facultate, la Folclor. Cred ca la fel ca autorul. Text memorabil, in felul sau. Il voi arhiva cu grija

 • Peter Manu

  Trebuie sa va marturisesc ca am fost surprins si dezamagit de felul ln care v-ati luat ramas bun de la Traian Basescu. Nu citesc de foarte multa vreme, dar esenta mesajului si felul in care l-ati articulat mi s-au parut in intregime contradictorii, in stil si substanta, celor din textele dumneavoastra de pana acum.
  Nu-l cunosc pe Traian Basescu (si pe nici un alt politician din Romania) si traiesc de aproape 40 de ani in Statele Unite. Am fost insa in Romania ca Fulbright Specialist in 2012, am trait intr-un oras de provincie si am predat la universitatea locala. Prin aceasta prisma, va pot spune perceptia mea asupra Roamniei dupa cei 10 ani ai epocii Basescu: o tara saraca, pe care au parasit-o o proportie insemnata a oamenilor inteligenti si curajosi; o tara in care se moare din cauza prostiei, nepriceperii si furtului; o populatie in agravat declin demographic; o tara care nu conteaza, de fapt, pentru nici o alta tara (cu exceptia, posibila, a neinsemnatei Republici Moldova).

 • Draga dle Manu,
  1. Fiecare dintre noi are dreptul sa-si ia ramas bun de la un om asa cum gaseste de cuviinta.
  2. Acest text nu este un “ramas bun”, nu este nici macar o trecere in revista, exhaustiva, a unui deceniu. Este doar un crochiu.
  3. Nu este nici o incercare de a concura la “Cantarea lui Traian”, competitie castigata de mult de dnii Liiceanu si Tismaneanu.
  5. Este doar un text in care am preferat sa fiu mai degraba generos, decat carcotas.
  6. Nu cred ca am cautat circumstante atentuante pentru erorile dlui Basescu, dar am considerat ca trebuie sa mentionez si cateva din calitatile sale. Ce a facut cu ele este alta istorie.
  7. Cineva imi spune, “in particular”, ca pana si dl Andrei Cornea (al carui texct l-am recomandat si eu), fost sustinator de nadejde al dlui Basescu, spune azi ca presedintele e un “mahalagiu”; adevarat -- unul “cu viziune”. Nu-mi plac autocitarile, dar, asa, spre informarea dvs., cu mai bine de 10 ani inaintea dlui Cornea (6 august 2004) am publicat un text intitulat “Marlanul general al Capitalei: care incepea astfel: ” Dl Traian Basescu a castigat cateva alegeri fara sa stie macar la ce functie candideaza. In acest an, pentru Domnia Sa a fost o imensa surpriza sa afle ca fusese reales in functia de primar general al capitalei. Practic, dfl Basescu refuza rezultatul alegerilor, continuand sa se comporte ca si cum ar fi fost (re)investit in functia de Marlan general al capitalei”.
  8. Un an mai tarziu ( 16 septembrie 2005) publicam un alt text, intitulat “Vraiste Voda” care incepea astfel: “Daca unii au rau de mare, dl Traian Basescu pare sa aiba rau de uscat”. Finalul textului era acesta: “Vremea lui Vraiste e abia la inceput. Paharnicul Ulea nu poate lipsi din scena. Se pregateste șpagatul Udrea.” N-as spune ca m-am inselat prea mult… Gasiti aceste texte — si multe altele pe aceeasi nota — in volumul “Absurdistan -- o tragedie cu iesire la mare”, aparut la Polirom in anul 2006.
  9. Da, Romania este o tara saraca, dar, spre deosebire de altii — si in pofida criticilor permanente pe pe care i le-am adus dlui Basescu — ma intreb cum ar fi aratat Romania avandu-l ca presedinte pe kleptocratul Adrian Nastase si apoi pe amuzantul Mircea Geoana.
  10. E drept ca, pe de-o parte, avem o certitudine (cum arata Romania dupa un deceniu de basism), iar pe de alta parte o supozitie (cum ar fi aratat Romania dupa 5 ani cu AN si alti 5 ani cu MG). Faceti acest efort de imaginatie si poate veti ajunge la concluzia ca Romania nu ar fi fost mai bogata decat acum, ci poate mult mai saraca si mai deprimata.
  11. Dupa inca 24 de ore, va fi timp suficient de a da in Traian Basescu ca intr-un sac de box si sunt sigur ca nu putini dintre cei care i-au cantat in struna timp de un deceniu se vor dovedi necrutatori cu fostul presedinte. Eu, unul, ma multumesc cu ce i-am spus timp de zece ani, ca sa am puterea azi sa-i multumesc si pentru cele bune…

 • Cateva erori:
  1. Nu va poate inapoia cei 10 ani rapiti…
  2. 10 ani din viata sa — asa, la schimb — nu v-ar ajuta prea mult, fiindca veti lua 10 ani din viata unui om care imbatraneste, nu 10 ani din viata unui om care intinereste…
  3. Nu-mi aduc aminte de miracolul unui om care si-a recapatat viata pierduta. E ca un tren -- l-ai pierdut, astepti urmatorul. Fugind dupa trenul care a plecat din gara, risti sa nimeresti sub rotile lui.

 • Peter Manu

  Va multumesc mult pentru raspunsul amanuntit si amabil. Eu nu cant in struna nimanui, dar va pot spune ca imi voi procura cartea mentionata fara intarziere.

 • Pentru o utila comparatie, va recomand aceasta capodopera a servilismului asumat pana la capat in care apar personaje istorice ca marele om politic TB, printul Hal de falstaff & Henric al V-lea:

  http://www.evz.ro/cine-este-traian-basescu.html

 • Peter Manu

  Draga Domnule Tudoran
  “Fiecare dintre noi are dreptul sa-si ia ramas bun de la un om asa cum gaseste de cuviinta.”
  Cu respect,
  Peter Manu

 • InimaRea

  N-am avut somn din cauza chestiei ăsteia -- vocația de a fi încălecat. Mi-am amintit de Costi Stan și de amara-i filozofie după ce la trăsese Nistorescu preșu’ de sub picioare, la Revista Expres: Asta e! Unii se nasc stăpîni, ceilalți -- sclavi. Unii pun mîna pe putere îndată ce au ocazia, ceilalți își caută un stăpîn căruia să i-o dea pe farfurie.
  Adică, Băsescu să se fi nascut stăpîn? Ori avea și el vocația de a fi încălecat, de pildă -- cînd se entuziasma lăcrămînd fericit: Petre, ești cel mai bun!
  Poate că era beat atunci. Dar asta-nseamnă că trebuia să fie beat și cînd cu DragăStolo. En connaisseur, vă pot spune că nu era nici-nici -- dar l-am găbjit cînd era (nu vă spun secretul, e de familie).
  Și mai greu e-n partea celaltă -- să aibă Elita vocația? Cine, domn’e -- că-mi vine tot sîngele-n cap -- Pleșu, Pata, Liiceanu, Tismăneanu, Baconschi, Mihăieș? Atunci, ce mama dracului mai înseamnă intelectual autentic, boier al minții?
  ‘Ai că-mi trecu paraponu’ și-mi veni dezlegarea șaradei lu’ don Dorin: Băsescu i-a-ncălecat pe toți ăștia în avionul de Neptun, că la Kogălniceanu au coborît gata înșeuați.
  Așa mai merge, este? Vocație pegasiană, eheheee…

 • Dezideriu Dudas

  Este ! Sangele ‘cela face toti banii….Sau, la subiect, de la “Incitatus” la ….Pegas, nu e decat un pas ? Si mai la subiect…, la “Forumul de la Neptun” organizat de mine in 2000 ( n-a venit nimeni cu avionul…, erau insa in capul nostru, stoluri…La Kogalniceanu s-o fi intors cineva, dar nu la aeroport, ci la comuna….Si nu va grabiti sa fiti “destepti”…, nu cred ca era baza NATO deja acolo -- nu mai verific pen’ca la ora asta tre’ sa dau de mancare la cai….) leitmotivul invitatiei era : ” de la….la…., nu a fost / nu e decat un pas “….Cred insa ca am cam multi “pasi la cap”, asa ca sunt de-acord cu ” neamtu’ pas cu pas”….ca neamtu’ nostru pare ca nu a mai iesit din gradina ( e de inteles, cum se poate simti ….cand “se spune” ca Basismul e Macoveismul fara Udrea ? -- sau invers Macoveismul-Basismul, ca oricum e de “sanchi”…)…. iar neamtu’lor, de la poza ceea cu Monica la “fereastra Cerului”…, pare ca si-a ajuns limita….

 • Dezideriu Dudas

  La pct. 9 ( era si numarul meu de pe tricou, ca fotbalist…” :

  La felul in care s-a furat in Romania, cu vocatie, cu profesionalism, cu metoda, cu statu’ de dreptu’ nostru,…se poate spune ca “l-ati iertat” pe AN, degradandu-l la nivelul de “kleptocrat” ( un fel de naiv intre profesionisti – in domeniul exercitarii autoritatii deontice, la propriu )….Asa e, la “kakistocrati” e de fapt problema…Iar in aceasta chestiune, Institutul Roman de Istorie Recenta infiintat de-un olandej…, ar fi necesar sa-si infiinteze un departament economic care la inceput ar trebui sa-si calculeze precum Dan Voiculescu distanta pana la WC-ul din fundu’ curtii, inca de cand au infiintat Bursa cea….capitalista, sugatoare de sange de popor….

  Din pacate AN, spre deosebire de “amuzantul Geoana” ( din pacate, la amuzament, nu exista varianta kaki, ‘ceia sunt cu totii seriosi, disciuplinati…), n-a putut s-o invite pe Papesa sa conduca intruniri la OSCE precum Geoana…Putea cel mult s-o ajute sa conduca sedinte cu Cozmanca si, pe nou, cu Vanghelie…Dar si astia par a fi tot din amuzantocratie…

  Cea mai tare e insa ca Papesa spune ca s-a calificat pentru OSCE dupa ce l-a infrant pe Ion Iliescu la TV ( atunci cand, dupa, ati nemurit-o dvs. ). N-a fost pe faza, ca nea’Nelu se dadea infrant oricum… , daca (si) Papesa s-ar fi desprins mai abitir de “Socola”…Ce-as vrea sa-l vad pe Vanghelie la ONU sa-i zica olandej-ului ca-i rupe laleaua si-l bate apoi cu ea ( el a folosit “recent” expresia in original, cea cu mana, fioros pe Ponta sau Dragnea cred…)…Bre’ “destepti” care mai intrati pe-aici, nu ma luati in serios si s-o faceti…. dand apoi vina pe mine, ca “ asa ati inteles”…, ca asa “s-ar fi dispus”. Nu bre’ , ma rad si eu, cum e pe la noi pe-aici, pe la banditi….

  P.S. Ati auzit ca Primaru’ lu’ Monaco a venit la Balc ? Asta stire, asta globalizare ! Bre’ bloggeri, la Balc, la nea’ Ion ( nu Iliescu, ci Tiriac ) nu la balci, nu gresi-i…, mama lor de diacritice, “zbanghii” si astea, ca si noi….Bre’, da’ ala de la Monte Carlo ?

 • U

  Nu-I nevoie de o padure de tepe…El insusi, Basescu, face cat taoata padurea secualara de tepe la un loc. Oda la Voda Basescu…

 • PaduchelePlesuv

  Un proverb (cred ca arab) zice: “sa nu iei ceea ce nu poti da!”

 • Gheorghe Campeanu

  De acord cu sensul frazei citate mai sus, mais…. “vive la petite difference”, cum scandau pe vremuri clientii industriei de moravuri usoare la Paris! Eu vad doua texte diametral opuse. Unul, un evident efort de a fi echilibrat si care incearca sa fie obiectiv, asumindu-si riscul de a provoca (dupa cum se vede) dezaprobarea multor amici si comizeri ai amfitrionului nostru. Altul, in care autorul arunca pe fereastra inca din preambul, in mod declarativ, orice pretentie de obiectivitate, si unde gasim inalte memorabile contorsiuni retorice pentru toate gusturile (admiratia pentru inalta calitate a discursului public si maiestria utilizarii limbii romane va ramine antologica -- scuze eminentului jurist Valeriu Stoica). Este drept ca unul dintre autori a si-a exprimat in ultimii 10 ani opiniile despre dl. Presedinte Basescu neretribuit, in timp ce celalalt a facut-o “neretribuit”. Utilizarea ghilimelelor de mai sus, este, spre deosebire de cazul prof. Ianosi (vezi “Volodea”) efectul unor adanci rezervoare personale de invidie obsesiva si resentimente, semnalate adesea de cel nedreptatit si de catre amicii sai.

 • Pingback: TRAIAN BĂSESCU | România curată()

 • nc

  @Dorin Tudoran:

  M-a pufnit rîsul cînd am citit textul ăsta prima dată. Bine, după o ușoară greață în timpul lecturii… Mi s-a părut ridicol să vă văd înamorat atîta de Băsescu. „L-am admirat. L-am disprețuit.” -- un fel de: „Ah, Traiane, ce mi-ai făcut tu mie!” 😀

  Greața a venit din insensibilitatea pe care o conține textul.
  Imaginați-vă că aș trăi eu în State, adică n-aș fi dependent de sistemul din România, iar dvs. ați trăi în România și eu v-aș spune că-l admir pe Băsescu pentru vitalitatea nesimțirii cu care v-a tratat timp de zece ani. Cum vi s-ar părea discursul meu? Păi, da… La fel cu „La nivel personal, nu am avut niciodată ce să-i reproșez – față de mine s-a purtat admirabil […]” Nu mi-a venit să cred, cînd am citit asta… WTF!! Cineva iar i-a hăckuit blogul lui Dorin Tudoran și scrie texte în locul lui! 🙂

  Apropo de comentariul dvs. de mai sus: „Nimeni nu poate fi incalecat daca nu are vocatia de a fi incalecat.”, v-aș aminti că mai există un fenomen mai perfid de încălecare, pentru că este insesizabil, pe care îl numim generic: te fură viața. Tot cu efect de deturnare. Îți dai seama de el atunci cînd îți amintești ce visai să faci în viață și-ți dai seama cu ce ai ajuns să-ți ocupi capul…

 • Dezideriu Dudas

  Cititi va rog mai jos comentariul meu cu fortele interne / fortele externe. Cel in care scriam ca o sa incerc sa fiu foarte scurt. Stiam ca va fi doar inceputul…

  Ambele tabere au ajuns sa aibe scopuri ce devanseaza cu mult mijloacele care s-au imputinat periculos…Al 4-lea val, post-tofflerian, a innecat primele 3…

  Nu stiu pe ce argumente s-a bazat d-nul Tudoran, dar nici eu nu sunt departe de felul in care a sfarsit el, cu multumiri….Repet, TB a creat prejudicii imense si a generat intrebari uriase celor doua state majore….Ele intre ele ( fortele….), nu s-ar fi deranjat atat….

  Legatura intre tipul de argumentatie a d-lui Tudoran si concluzia mea legata de “sturm-ul” generat de TB, necesar atat globalului cat si nationalului, cred ca tine de acel “drang” inca inexistent….Macar TB nu a mai creat entropie negativa in sisteme ci, atacandu-le atat de vehement, a oferit adversarilor argumente pe care nu le-ar fi avut niciodata…Unde ar fi totusi legatura ? TB a facut totul in interes propriu si/sau de grup, ceea ce, “capitalistic”, este natural….Era nenatural daca devenea mai nationalist decat permitea globalismul ( oarecum Ion Iliescu ) si mai globalist decat permitea nationalismul ( oarecum Emil Constantinescu )….

  Sau, in alta cheie, poate grobianismul sau era necesar spilcuitului academism degeaba….Iar nationalistii ‘ceia fiorosi, asa de tare latra, ca nici macar pe iubitul lor Tudor Gheorghe nu-l lasa necenzurat…Incepuse seria cu ” 2o de ani degeaba”…, dar i-au transformat-o in “Degeaba”….de pana nici “globalistii” pur-sange nu se prind ca tre’ sa se bucure…

  Pana la urma au si ei dreptate : nu DEGEABA au murit “ei” la revolutie…

 • Pingback: Nasul TV » Dorin Tudoran | TRAIAN BĂSESCU()

 • CĂLĂTORUL

  EROAREA fundamentală a dlui. Tudoran ESTE

  De a pune alături două nume care nu au NIMIC
  de-a face NICI în Comun

  „iliescu ion” şi EMIL CIORAN !

  Dl. Dorin Tudoran dovedeşte încă o dată că nu
  a priceput

  şi nici NU pricepe,

  MARE Lucru
  !

 • reader

  Plătești din banii tăi chiria unei felii de cyberspace ca sa le oferi posibilitatea sa se exprime liber, fără nici o cenzură, și ei vin -- fuduli nevoie mare, bine protejați de cîte o poreclă și cu aerul că ar enunța un adevăr atît de evident încît orice demonstrație ar fi inutilă -- să-ți spună că ești prost. Ori să își facă nevoile în spațiul tău proprietate personală, de parcă am fi în vreun C.A.P. comunist.

  Măcar dacă și-ar da numele adevărat să poată fi confruntați “în viu” la o adică.

  Astea sînt momente cînd îi înțelegi pe dictatori, pe cenzori, pe cei care tot vorbesc de IQ și pe cei care insistă că nu sîntem chiar toți egali, ci că, dimpotrivă, sînt mulți care ar trebui ținuți, cu forța dacă e nevoie, acolo unde le e locul: la coada vacii (daca nu sînt violenți), sau într-un loc unde să beneficieze de îngrijiri de specialitate (in caz contrar). Și fără internet.

  Un pic de segregare pe criterii intelectuale, culturale și profesionale pe site-ul personal -- asa cum facem atunci cînd acceptăm să ieșim la o bere -- n-ar omorî pe nimeni și nici n-ar încălca vreo lege.

 • Nu eu am pus cele doua nume in aceeasi pagina. Stiti, dar faceti pe protul. Si cine face pe prostul pe lunga durata chiar devine prost.

 • Luati ceva impotriva starii de greata si incercati sa nu va mai uitati in oglinda cand sunteti singur in apropierea ei.

 • nc

  🙂 Of, d-le Tudoran… Aș fi putut să vă șterg din bookmarks, pur și simplu; dar ce să vedeți, am preferat să spun ce simt.
  Ce să fac, chiar nu pot să-l privesc pe Băsescu (și pe oricare alt politician nenorocit de teapa lui) cu detașarea dvs., pentru că trăiesc aici. Și nu cred că sînt vreo excepție. Dacă prietenii dvs. din țară vă spun altfel, ori o duc foarte bine (bravo lor), ori sînt pur și simplu complezenți.

  Am văzut pe facebook că nici dl. Antonescu nu a „gustat” articolul dvs., dar l-a menționat pentru că vă respectă. Tot pentru că vă găsesc un om interesant am ținut totuși să-mi dau cu părerea pe-aici. Și am făcut-o fără perdea tocmai pentru că m-am gîndit că dacă v-aș întreba dacă aveți nevoie să fiți menajat, ați răspunde sigur: nu. Sau cel puțin așa mi-aș fi dorit. Am greșit?

 • PaduchelePlesuv

  Ma gandesc sa candidez la presedintia Germaniei cu programul lui Johannis.

 • PaduchelePlesuv

  Domnule Tudoran, nu va impartasesc opinia despre Traian Basescu. Insa v-o pot intelege.

 • PaduchelePlesuv

  Calatorule, dl Tudoran pricepe mai mai bine si mai multe decat iti convine tie. Chiar si faptul ca ti-a publicat comentariul este o dovada de pricepere, pentru ca ti-a utilizat comentariul drept prilej pentru a scrie textul care trece drept raspuns la comentariu. Dar poate ne dai numele blogului tau, ca sa vedem si priceperea ta.

 • joenegut

  Ce a fost cu adevărat extraordinar la Traian Băsescu este că a făcut din PD un partid de cam 5% şi-n pragul extincţiei un monstru PDL de 33% din poziţia de preşedinte. Nu cred că alt lider politic va face dintr-un şoricel un elefant politic. Dra a fost ca în fabula lui La Fontaine cu broasca care s-a umflat şi până la urmă a crăpat în noul PNL!
  Cea mai josnică realizare a lui Traian Băsescu este murdărirea Regelui Mihai!
  Cu salarii tăiate te mai descurci, dar istoria nu iartă!

 • nc

  D-le Dudaș… Nu pot să admir pe nimeni care s-a dus la putere ca să fure. Punct.
  E o persoană vivantă? O.K. Pentru mine e doar un borfaș vivant. Și ce s-a mai întâmplat pozitiv, sub orice putere de după ’89, pe sistemul: tre’ să mai dăm ceva nutreț și vacii pe care o mulgem, NU MĂ INTERESEAZĂ.
  Nu știu de dvs., dar mie nivelul de trai de după revoluție mi-a influențat major viața. Nu toți au baftă de o evoluție lină, nu tuturor le dau mă-sa și ta-su casă, iar să plătești o chirie pentru că nu mai vrei să stai ca idiotul cu părinții, chiar se simte în România, unde cu un salariu obișnuit nu poți fi pe picioarele tale. Uitați-vă ce se întîmplă și cu cei care iau startul în viață acum. În nici o țară normală nu există să lucrezi (orice) full-time și să nu poți fi o persoană independentă (la cap!). Așa cum nu e nici normal să vezi pensionari care-și plătesc facturile, mănîncă și ATÎT. În rest nu-și permit nici un fel de ieșire pe la o terasă, un film, un teatru etc. Sînt oameni carer mor de vii din lipsă de interacțiune -- se plimbă prin parc sau o ard la TV și cam atît. Și nu vorbesc din povești, sînt oameni pe care îi cunosc, persoane apropiate unele, față de care trebuie să-mi înghit frustrarea că nu pot să fac mai nimic.

  Păi, cînd văd toate astea, cam cît de mult să-mi pese mie că nu știu ce reacții „nedrepte” o să aibă parte Băsescu după ieșirea din scenă sau că bă, uite cum a determinat el nu știu ce mișcare între diverse tabere care joacă bambilici cu Româna de 25 de ani?

 • Intelegerea e totul…

 • Fiecare gusta ce-i este pe plac.
  Sa fiu menajat? Nu, nu am nevoie. Nici eu nu menajez. Dar nici nu ma omor dupa menajere care cred ca scuipand in cafeaua cuiva deschid un dialog.
  Simt, deseori, ca traind la distanta de “locul crimei” ma uit la el cu “detasare”. Desi nu despre detasare este vorba, ci despre incercarea de a nu vedea lumea (chiar 24 de ore din 24) in chip maniheic: doar alb orbitor si negru cutremurator.
  Si-apoi, mi-am zis ca tot l-am bumbacit pe dl Basescu timp de mai bine de zece ani, asa ca pot fi mai relaxat in acest moment.

  Nu stiu de ce v-a surprins acel „La nivel personal, nu am avut niciodată ce să-i reproșez – față de mine s-a purtat admirabil […]”. Am mentionat un adevar. Daca as fi intrat in detalii (lucru pe care nu doresc sa-l fac) ati fost tot atat de mirat?
  Inca o data: decat sa fiti zguduit de atacuri de creata, stergeti-ma din bookmarks, nu de alta dar e bine sa avem cu toti “Sarbatori fericite!”

 • nc

  🙂 Tocmai v-am șters. În fond, mesajul dvs. principal -- atitudinea din anii ’80 -, l-am recepționat deja.
  Cele bune.

 • No Name / DP

  In fond, fiecare judeca mandatele presedintilor in functie, mai ales, de asteptarile pe care le-a avut de la ei. Eu, una, azi i-as multumi lui Emil Constaninescu, pentru ca pus tara pe directia NATO si UE cand paream mai de parte de ele chiar decat la inceputul anilor ’90. Culmea, i-as multumi si lui Iliescu (pe care l-am detestat din rarunchi in primele mandate) pentru mandatul ultim, 2000 -2004, pentru ca l-a impiedicat pe Adrian Nastase sa declanseze alegeri anticipate atunci cand el si Cabinetul lui erau pe culmea valului si, probabil, le-ar fi castigat fara probleme. Ba i-as multumi si pentru faptul ca, spre deosebire de primele mandate, nu s-a mai amestecat in problemele Executivului ( nici nu i-a lasat loc Nastase de-asemenea manevre) si c-a dovedit ca s-a adaptat cat de cat la regulile jocului democratic. Poate i-as fi multumit si lui Basescu pentru consecventa mentinerii axelor spre Vest, daca nu ar fi operat exact cu maniheismul care-i repugna dlui Tudoran, cum imi repugna si mie. Poate i-as fi multumit daca as fi vazut ca macar in ultimul an de mandat a inteles regulile jocului democratic si nu s-ar mai fi amestecat in viata partidelor ( mai ales in viata PDL, pe principiul eu v-am facut, eu va distrug) si ca n-ar fi dus pana-n panzele albe inregimentare presei in doua coloane care-ti prezentau doua Romanii complet diferite, incat, daca se intalneau, captivii uneia dintre Romanii comunicau cu ai celeilalte mai greu decat un roman din Silistea Gumesti cu un chinez care cultiva usturoi in “Paradisul” lui Mo Yan. Si cum sa se inteleaga intre ei doi romani care au referentiale nu numai diferite, ci de semne contrare, cand discutiile se blocau in acuza pe care unul i-o arunca celuilalt ca habar n-are in ce lume traieste, ca si-a lasat creierii la spalat, ba pe la o televiziune de dreapta ba pe la una de stanga si stanga-mprejur. I-as fi multumit poate si daca n-ar fi fractionat societatea civila in stipendiati, pe de-o parte, si demonizati, pe de alta. Cu alte cuvinte, cine nu era in solda lui, era musai in solda Raului, fie ca raul era reprezentat de “petrodolarii” lui Patriciu ori de “euroii” lui Felix. Nu mai existau convingeri ingenue, nu mai existau prestatii pro bono, se inducea ideea ca toate sentimentele si convingerile sunt “pe bani”. Iar banii de la NIRO et comp erau buni, dati de mogulii buni, ceilalti erau ochiul dracului, dati de mogulii rai. Oribil tot acest maniheism, mai greu de suportat si decat austeritatea aplicata saracilor pentru a se imbogati mai vartos camarila presedintelui. Bine ca s-a terminat! Poate, peste ani, ii voi multumi si lui Basescu pentru independenta Justitiei, dar deocamdata, raman in expectativa, pana ma conving ca justitia e atat de independenta incat imbraca in zeghe Armani si camarila fostului (deja!) presedinte. Nu m-as mira prea tare ca toti anchetatii penal din jurul presedintelui, incepand cu fratele acestuia, vor fi gasiti nevinovat si ca, exact ca la Radio Erevan, se va stabili ca nu si-au insusit necuvenit bani (cu lopata) de la stat si/ sau de la Mondiali, ci ca au dat bani pentru saraci , ridicat biserici si restaurat manastiri

 • Bogdan Cojocaru

  As zice ca antena3 va e mama si Ponta va e tata. Sa ai disponibilitatea sa gasesti merite lui Iliescu, Constantinescu, antenei3 si sa le negi constant unui basescu mai putin controversat decat ar vrea unii sa se creada tine ori de o intortochere a mintii/caracterului greu de inteles ori de interese mai concrete. Maniheismul dvs il depaseste cu mult pe cel al lui basescu si este mai dezolant.

 • Dezideriu Dudas

  Pana la urma sunt de acord cu d-nul Tudoran : Sarbatori fericite !

  “Borfasii vivanti” ( “gara” terminus : DNA ) cred ca sunt mai putin periculosi decat “ayatollahii morti” ( “garile” continue, de la Malaparte incoace : politicile, strategiile, alea-alea……), cei care fac “mizanplasul” DNA…, pentru a demonstra ca ‘cele nobile idealuri sunt nemuritoare….Partial le si dau dreptate, sau in “noua cheie” a blogului, “ii inteleg”…., asa “morti” cum sunt, nu se pot insela intotdeauna…

  Acum insa, aveti dreptate ! “Piata” vrea sange ! “Statul” il ofera…

  Nu cred ca putem sa ne intelegem vreodata disecand un trecut si un prezent inmlastinat tocmai de cei de la “vidanjari” ( apropo’ de “masina” salvarii lui Mircea Dinescu -- tocmai am relationat cu Liviu Antonesei imaginea acestei “salvari” ). Si nu ma refer la un mobil anume ci doar la faptul ca pur si simplu lumea nu mai are nici-un Dumnezeu, in numele caruia vidanjarile sa aiba legitimitate…Pana in 2008, “Dumnezeu” a fost in mod abuziv exclusiv “Piata”, dupa, a disparut si ea, un fel de Papesa… daca Papa ar fi “Statul”, cel pe care noi romanii il adoptasem exclusiv pana in 1989 ( propagandistic, pt. ca in comertul exterior de ex., piata chiar functiona si la noi )… Cred ca doar in viitor ne putem increde. In viitor ca “fapta”, iar noi ca “faptasi”, ne vom intelege la randul nostru, daca o definim bine….

  In comentariul urmator va redau in integralitate ( fara atasamente ) adresa mea catre 14 canale media locale. Sper sa ne intalnim la Constanta, cel putin odata pe an, daca nu de doua ori.

  Calatoria a continuat si deja am ajuns la formula inspirata de economistul nealiniat ( el spune “renegat” ), Sorin Muncaciu ( “ Germania poate mai mult decat capitalismul” )…
  Poate ca noi ne vom reuni sub sintagma : “ ROMANIA POATE MAI MULT….”
  Cele 2 intalniri anuale poate se vor numi :
  1. DACA E PRIMAVARA E STANGA….- la Casa de Cultura Constanta , 29 mai 2015
  2. DACA E TOAMNA E DREAPTA… -- la Universitatea Ovidius Constanta, 29 noiembrie 2015

 • Dezideriu Dudas

  Nr. 2.12 / 1.12.2014

  CATRE :

  MASS MEDIA CONSTANTEANA

  Ref. la : Promovarea celor doua “Intalniri publice” anuale la Constanta din ultima sambata din lunile mai si noiembrie a fiecarui an, organizate pentru sustinerea eforturilor societatii si a politicilor publice determinate de aceasta, cu accent pe componenta actiunilor concrete si implicarea corpurilor profesionale pentru memorarea si atingerea tintelor drumului de parcurs.

  Buna ziua,

  Pe blogul d-lui Dorin Tudoran, pe care-l voi intreba prin intermediul dvs. ce a vrut sa spuna prin titlul cartii sale, “ Absurdistan – o tragedie cu iesire la mare”…, am anuntat de mai multa vreme ca editia de la 29 noiembrie a intalnirilor publice organizate de noi in acest an va fi dedicata exclusiv sistemului de promovare al intalnirilor susrubricate. Am translatat comunicarea pana la 1 decembrie pentru a puncta odata in plus spiritul intalnirii publice organizate de noi in 28 mai 2014 – fisierul atasat 2, dedicata nationalismului economic. Intalnirea publica de sambata 29 mai 2015 se va desfasura sub genericul, “ FORUMUL DEZVOLTARII “, la Universitatea Ovidius din Constanta. Alaturi de d-nul prof. Ion Bararu, sef departament educatie in cadrul asociatiei noastre, vom transmite o adresa Ministerului Educatiei pentru a se asigura locatiile necesare organizarii unor intalniri similare si in Iasi, Brasov, Cluj, Timisoara, Craiova si Bucuresti, date care apar in fisierul atasat 1, “Draga Andrei”, adresat d-lor Andrei Paunescu si Andrei Ursu, doi posibili lideri ai proiectului la nivel national. In acelasi fisier veti gasi si explicarea unor coordonate mai ample, de ex. relevanta celorlalte fisiere atasate.

  Am introdus aceasta temporizare ( editia din 29 noiembrie 2014, doar de promovare ) datorita necesitatii organizarii activitatii noastre intre intalniri. Concret, vom organiza intre cele 2 intaniri publice anuale din 2015, cea din 29 mai 2015 ( FORUMUL DEZVOLTARII ) si cea din 28 noiembrie 2015 ( tema inca nefocalizata ), urmatoarele intalniri dedicate diseminarii informatiilor si planificarii activitatii ( cu participanti pre-selectati din organizatii ale societatii si / sau din institutiile publice ) , dupa cum urmeaza :
  1. Sambata 27 iunie = Institutii publice in profil local-regional-central
  2. Sambata 25 iulie = Corpuri profesionale
  3. Sambata 29 august = Sector afaceri si patronate
  4. Sambata 26 septembrie = ONG-uri si sindicate
  5. Sambata 31 octombrie = Trei teme concrete : 1. Investitiile 2. Sistemul asigurarilor medicale private de
  sanatate 3. Integrarea bazelor de date in sectorul public si profesional

  Actuala comunicare va fi transmisa si catre participantii si invitatii la intalnirea publica organizata de noi in mai 2014 si catre aceia de la “Divanurile dobrogene” organizate de noi in decembrie 2009 ( 1. Institutii 2, Cultura 3. Economie ), ocazie cu care am adus “ la mare”, cel mai mare promotor al globalismului la acea vreme, Niels Schnecker si cel mai sceptic pe subiect profesionist in economie, Ilie Serbanescu…

 • No Name / DP

  “As zice ca antena3 va e mama si Ponta va e tata.”
  Ati zice gresit, cum ati mai spus si-n alte dati. Ati zice ceva interesant intr-adevar daca mi-ati spune cu ce anume, punctual, nu sunteti de acord din postarea mea. Am spus ca voi simti probabil nevoia sa-i multumesc si lui Basescu atunci cand Justitia careia i-a conferit mai multa independenta se va dovedi suficient de independenta incat sa curete de penali si dreapta apropiata ex-presedintelui T.B. Deocamdata, economic, social, politic, ca nivel de coruptie si jaf din avutul public, in privinta invatamantului, PRESEI, sanatatii, culturii democratice etc. etc. nu ne-a lasat mai departe decat ne-a gasit in 2004. Dupa 10 ani de dreapta trebuia sa avem o clasa de mijloc puternica in plina inflorire, o societate civila bine coagulata s.a.m.d. Din pacate, e dimpotriva! Atuul lui T.B. e justitia, care insa mai are de trecut proba echidistantei. Cand o va trece, ii voi multumi si lui T.B. Cu ce anume din cele scrise mai sus nu sunteti de acord. Enumerati-le, va rog: 1, 2,3, Daca puteti, daca nu macar nu va mai incadrati in paradigma evocata de mine in postarea precedenta, de genul “habar n-aveti in ce lume traiti, fiindca nu v-ati uitat, ca mine, numai la mogulii buni.” E contraproductiv si, mai rau de-atat, ridicol!

 • Bogdan Cojocaru

  10 ani de dreapta? Pai ultimii 2 juma cine a guvernat? Da guvernarea PNLminoritar+PSD in “opozitie”? Tot basescu? Deci mai scadeti ceva din aia 10 pomposi! Plus ca sobolanimea din administratiile locale are stantat pe ceafa PSD(majoritar de la facerea lumii noastre libere), PNL si mult mai putin PDL si basescu. Basescu nu poate impiedica jurnalistii sa manace rahat pe bani si nici nu-i poate impiedica sa vada anapoda.

 • Shadow

  @Bogdan Cojocaru
  Imi puteti detalia “niscaiva” merite ale luio traian basescu? Nu de alta dar vreau sa va masor maiheismul.

 • Shadow

  @Bogdan Cojocaru
  nu intradevar nu poate in schimb nici pe dumneavoastra nu va poate impiedica basescu sa spuneti prostii.

 • Bogdan Cojocaru

  daca va scoateti dopurile din ochi le puteti vedea si singur!

 • Ultor

  Mostra de corectitudine basista…In 2008 a facut campanie fara perdea PDL-ului cu motivatia ce singurul partid pentru care baga mana in foc ( “Romania pe maini bune’). Ce s-a intamplat stim, PDL-ul fiind cel mai corrupt partid din Romania( v. ANRP, etc.).

 • Ionut

  Mai ai obsesii cu Traian?:))))

WP Admin