≡ Menu

Tragerea de brăcinar

Pe când era Prim Secretar al Partidului Socialist Francez, François Mitterand a fost întrebat de către un vechi militant: “Je peux te tutoyer?” Răspunsul a venit prompt şi sec: “Si vous voulez”. Episodul este povestit de Claude Aubry, autoarea volumului  Dites-moi tu! (Horay, 1999) şi mă duce cu gândul la democratizarea în forţă a relaţiilor între internauţi.

Eu, unul, am rămas constant la o practică însuşită în tinereţe de la un om care, ca vârstă, îmi putea fi tată.

Înt-o bună zi, pe terasă la Lido, mi-a spus cam aşa: ”Domnule coleg, este privilegiul celui mai în vârstă să-i propună celui mai tânăr să se tutuiască. Sper să nu îmi luaţi în nume de rău oferta şi să o acceptaţi pe loc. De’acum încolo, pentru tine sunt Şuli. Era inenarabilul Taşcu Gheorghiu, printre multe altele, traducătorul lui Lautréamont.

O vreme m-am împleticit în formulele de adresare pe care le foloseam, când îl întâlneam sau când vorbeam la telefon. La un moment dat am eşuat într-o variantă care l-a înfuriat cumplit şi mi-a spus cam aşa: “Ascultă, Dorine. Mă scoţi din sărite. Hotărăşte-te. Ce sunt eu pentru tine – cal sau măgar? Ce e aia ‘Domnu’ Şuli’? Ai înnebunit? Vino-ţi în fire.” Mi-am venit.

Deseori, fac aceeaşi “ofertă” unor oameni cu mult mai tineri care-mi devin, brusc ori cu timpul, foarte dragi. Când îi văd ezitând, ca mine, pe vremuri, unora le povestesc episodul cu Şuli, pe alţii îi aştept să-şi “vină în fire”, când vor găsi ei de cuviinţă. Unii îşi vin, alţii nu. Continuu să-i îndrăgesc şi pe unii şi pe ceilalţi.

Desen & Copyright 2012 - DION

Am acceptat, din plecare, democratizarea adresărilor pe hyperspaţiu. Ce mă pune, câteodată, pe gânduri, nu este neapărat tutuiala la care sunt supus din senin, ci iluzia unora ori altora că în felul acesta ne tragem de brăcinar. Nu, nu ne tragem. Cel puţin, nu întoteauna şi, în nici un caz, nu toţi.

P.S. Pentru cei interesaţi să afle opiniile unor psihologi despre diverse forme de tutuială (mai ales despre ” ‘tu’-ul agresiv”) şi capcanele lor, iată aici o lectură interesantă.

 • Florin Iaru

  Al naibii “tu”, cîte bătăi de cap mi-a dat. Niciodată nu mi s-a părut suficient de neutru sau de calm. Sînt oameni cărora îţi vine din prima să le zici tu, alţii de care nu se lipeşte -- şi pace.

 • @) Dorin Tudoran

  Da, e foarte complicat procesul asta de trecere la tutuiala cu cu persoanele cu care erai la “vous-voiala”! Cu regretatul Mihai Ursachi, cu Cezar, cu Brumaru a fost mai usor. Cu Al Calinescu, foarte greu. Cu unii, imposibil!
  Cit priveste tragerea de bracinari e un semn de impolitete incalificabil, dar nu-ti fa probleme, asta spune multe despre ei, nu are legatura cu tine sau cu oricare altul. Vine din strafunduri, din complexe, unele chiar nemarturisibile!

 • mihai rogobete

  Cum îmi tutuiesc filgurantul meu eu credincios, cum dispare.

 • gellu dorian

  Si mie mi-a fost foarte greu sa-ti zic TU sau Dorine. Ne-am cunoscut realitiv tirziu, fata la fata, desi in 1978, la Iasi, la acel memorabil prim si ultim Colocviu National de Poezie, am dat chiar si mina, eu ca un timid printre poetii intrati cu greu in sala Bibliotecii Universitare din Iasi, tu ca un poet care a stirnit multe valuri atunci si pe care eu il citeam cu mare atentie, prin urmare il respectam. Ceea ce se intimpla si acum, cind, dupa intilnirile de la Botosani, mi-ai cerut sa ne tutuim. Mi-a venit destul de greu, pentru ca daca ma adresez prima data unui om cu Dumneavoastra, foarte greu pot sa-i spun apoi tu. Uneori si unora mai tineri decit mine le spun Dumneavoastra si asa ramine formula de adresare mult timp. Prin urmare, acest lucru este posibil, asa cum ai spus tu, numai daca cel mai in virsta te invita la o astfel de formula. Lectura indicata este foparte necesara in acest sens.

 • InimaRea

  Respectul e contextual, cumva -- e nevoie de un alt simt pentru a folosi corect formele pronominale. Unul deseori contrariat fiindca trebuie sa-nvinga deprinderi capatate in “cei 7 ani de-acasa”. Nu ca-n fiecare casa cei 7 ani trec la fel, demult nu mai. Oltenii mei pupau mina tatalui si-i ziceau “dumneata” -- ceva foarte diferit de “talica” -- forma mai curind zeflemitoare decit alintare diminutivala. Nu mai zic ca muierea ii spunea “dumneata” omului ei -- ba-i si pupa mina, vorba lui Sorescu, “daca nu era ambitioasa”. Dar asta, pe cind barbatul nu-si lua muiere pina sa faca armata, iar aia n-avea mai mult de 16 ani. Daca era el mai sentimental -- asa -- ii spunea “fata” toata viata. Acum, “fata” e din limbajul suburban.
  Pina sa ne zapaceasca de cap democratia relatiilor interpersonale de tip anglo-saxon, era demult instaurat familiarismul tiganesc -- in Bucuresti, in tot cazul. Acela care-i tutuia pe toti, de la fasa la barba alba. Unde injuratura era proba de prietenie -- cum era (tot la oltenii mei) dracuitul. Chiar asa se spunea cind faceai cunostinta cu un oltean, pe la Severin: Mie-mi spui “ba” si “fii’al dracu” -- “eram servus” adicatelea, cum spuneau ardelenii.
  Aici, in nordul Moldovei, mai functioneaza respectul fata de ai mai batrini -- nu-s tutuiti, nici injurati. Dar nu si la “italieni”, care pleaca boi la Roma -- unde-a fi si-aceea -- si se-ntorc vite cu copita crapata.
  Aveam un coleg, pe la Racari -- profesor de stiinte naturale si holtei batrin -- care-mi prezenta filozofia lui de viata: Din fiecare promotie, recrutez o junioara. Pina sa termine liceul, “Buna ziua, dom profesor” -- “Buna ziua, draga”. Dupa, “Buna ziua, dom profesor” -- “Saru’mina, domnisoara”. Asta mesaj subliminal!
  Formalismul corect tine de inefabil, ceva deloc la-ndemina oricui.

 • Singur SINGULUS

  In Tara de Sus, adicatelea — si aproximativ — in centrul + nord-vestul Moldovei Musatine, pe la tara fireste, avem o forma de tutuiala foarte politicoasa, reverentioasa chiar, numai ca, in loc de apelativul TU, folosim apelativul SINGUR. Da, SINGUR, uzitat la vocativ, cam asa: SINGUR, CE ETATE AI? Iar ETATE e intrebuintat in loc de VIRSTA, simtit ca prea familiar intr-o conversatie cu un interlocutor al carui bracinar nu ne ingaduie buna crestere sa-l tragem… unilateral.

 • Publius Ovidius Naso

  Persica BRACA tegit…

 • Nazim Hikmet

  Iarta-l, BRE, ca e ruda al tau si… i-au cazut pe vine LES BRAIES!

 • AVP

  Sper ca n-ai batut saua ca sa priceapa maalaua 🙂 In ce ma priveste, socotesc ca daca ma tutuiesc cu Domnu din sfintele chindii, la rugaciunea-mi de fiecare zi, am nu numai dreptu sa ma tutuiesc cu oricine-o fi (si mai ales cu prichindeii anonimi, goeceii, cateii, no namii sau purceii), ci am chiar obligatia nu doar de a-i tutui, ci de a-i baga in pitpalaca mamitii lor, cum ar veni.

  Cat despre premiul pentru care te deplasezi in tara noastra sinistrata tare, dar care te asteapta ca pe orice pasare draga & calatoare, o data cu primavara renescatoare, la mai mare, fratioare ! Evident ca resimt si invidia de rigoare, sincer marturisesc, caci hom si poesel sunt si nimic din ceea ce e rumanesc or pe pamant nu mi-e strain, cel putin cat traiesc, dar asta nu ne impiedica sa ne pretuim reciproc si chiar sa ne tutuiem, n-asa ? :roll:

  Hai ca mai vbim, chit ca pretinu-ti Iaru -- care ca si dom Foarta nu prea-l liubeste pe Marinalu, iar din cauza lui nici pe vechiu-i amic V.Abălaru -- ar cam vrea sa ma tratezi ca cenzoru si pamfletaru, nu ca tot rumânu impartialu, asa cum procedezi cu goe frânaru, mararu si chiar (cand o face pe “LaMinut”, la lis lumanararu… oops) curat penalu, aloo…

 • Goldmund

  Domnule Dorin Tudoran,
  de unde ati dedus ca ‘doar liberalii’ sunt de vina? Daca asta puteti dvs. interpreta dintr-o poveste adevarata, o las asa si nu insist. Eu de obicei ii critic pe prieteni si nu pe dusmani, par exemple. Iar acolo unde regele e haosul, iar idologia de pardid ramane doar mijlocul de a face PR pentru popularitate si a pastra privilegii, degeaba asteptam ca zapada nou cazuta noaptea sa acopere mizeria diurna.
  Dupa cum observ, (sper sa nu ma insel, cu toate ca o fac cu o oarecare placere cateodata, precum Gantenbein) dvs. aveti sperante ‘in mai bine’ de la ‘schimbare’. Sincer,
  va felicit!

 • In ce priveste “democratizarea în forţă a relaţiilor între internauţi”, cel mai tare ma descumpaneste asaltul de nestavilit al mesajelor de felul: “acum esti prieten cu…”, “X te-a trecut pe lista lui de prieteni…”, “vrei sa fii prieten cu…”. Nici tu ziua buna, nici ‘te-n cur, gata “Bruderschaft “!
  Ma vad mai mereu silit sa raspund ca Nenea Iancu: “a se slabi, monser!”

 • Dorin Tudoran

  @Goldmund
  Scuze, daca am inteles gresit.
  Speranta moare ultima…

 • neamtu tiganu

  Pa vremuri, tatal unui preten s-a ocupat de educatia lui sexuala din pubertate. Adica i-a gasit o “doamna” chiar ceva mai coapta. Ne povestea cum se petrecea actiunea, nu a tutuit-o niciodata.
  ******************
  Io sunt tare politicos, chiar daca ma enerveaza unu nu-l tutuiesc il injur “duceti-va in p*** mamei Dumneavoastra”.

  In cazurile in care sunt nesigur daca sa tutuiesc sau nu aleg o chestie de mijloc, nea Dorine, nea Liviu, maestre…

 • Goldmund

  Nu ati inteles gresit, domnule Tudoran: speranta moare ultima, de fapt nu prea moare de cateva mii de ani incoace, indiferent cat de puternic ne calcam reciproc pe picioare(si nu ne impiedicam din cauza unei virgule,…dar accept. -- mersi! -- in rest, dansez destul de bine. Ce mi-a ramas dupa magica cifra de ’55’? Si ati observat precis ce ‘ne canta’ Google azi!)
  Ce nu accept este calcatul i n picioare pe cel care gandeste altfel si nefiind complice la un jaf sau altul, la o minciuna(chiar si televizata)sau alta.
  Din fericire m-am detasat total de ce-i sub zapada.
  numai de bine!

 • Gheorghe Campeanu

  @ Dorin Tudoran

  Dorina Draghici & Nicu Stoenescu :”Ia-ma la brat si soune-mi TU”

  http://www.infinitmusic.info/audio/396435/nicu-stoenescu-si-dorina-draghici-ia-ma-la-brat-si-spune-mi-tu/

  Drum bun.

 • Dorin Tudoran

  @ALL

  Mostre ilustrand cum se ajunge de la tragerea de bracinar la razboi de gherila:

  Liviu Antonesei: “Dorine, roaga-l pe dl Costin X sa se adreseze politicos, eu nu-mi tutuiesc decit prietenii si nu-mi amintesc sa fi facut vreodata cunostinta cu d-sa!”
  Costin Andries: “Liviu, nu fi copil.”

  Costin Andries: “Dorin, spune-mi te rog ce crezi despre asta”; “of Doamne, Dorin, te antenizezi cu fiecare comentariu care trece.“
  Dorin Tudoran: “Nu inteleg, ce s-a intamplat asa dramatic de trebuie sa ne tutuim? Eu zic sa mai asteptam. “
  Costin Andries: “eu insist sa fiu tutuit. daca insistati, vorbesc cu ‘Dvs’.”

  Ma pune dracu si insist.

  Costin Andries “raspunde”: http://inliniedreapta.net/despre-sensibilitatile-felixiene-ale-lui-dorin-tudoran/”

  Iata si un excelent text al lui Marcel Tolcea din 2009:
  http://marceltolcea.blogspot.com/2009/08/cum-ma-imprietenesc-eu-la-catarama-in.html

 • Dorin Tudoran

  @neamtu tiganu

  sa fie primit, domn’ neamtu!

 • mihai rogobete

  V-aţi putea imagina, dle. Gogea, troznindu-şi politicoşi căpăţânile nişte războinici? Ultimele diforme fără fond importate par justificate în cultura de provenienţă, dacă insolenţa, tupeul, dezinhibarea, agresivitatea, cinismul şi cruzimea trebuie să fie inculcate, ca stare de spirit tot-omului, pentru ca supremaţia globală să fie materializată. Am zis “diforme”, într-u cât, cultivându-le, sigur vom ajunge, frustraţi de iliuzia dominaţiei universale, să ne zdrobim român pe român.
  Dacă rezistaţi, vizionaţi: http://filmefaine.net/carnage-2011/

 • Dorin Tudoran

  @Gheorghe Campeanu

  Multumesc.

  Imi scrie un prieten: “Limbajul altminteri neutru al publicitatii romanesti a transat rapid chestiunea, traducind orice “you” ca “tu” in reclamele pe care le plagiaza.”

 • Gheorghe Campeanu

  Exact! Era un subiect de suprem amuzament pentru mine la inceputul anilor 90’s cind vedeam primele reclame ale televiziunii(lor) libere (“Nu astepta, cumpara acum!”). “Creditele” de eticheta ale contextului socio-lingvistic american pe care le-a absorbit nefiltrat lumea post-moderna din Romania, fac ravagii la atitea nivele…..

 • Dorin Tudoran

  @Singur SINGULUS

  Foarte interesant!

 • Dorin Tudoran

  @Florin Iaru

  Vezi ca Viorel este “supalat” pe tine si, daca nu te “astampeli” iti va cere sa-i vorbesti cu ‘dumneavoastra’.

  Am o propunere spre impacarea Domniilor voastre: cum Viorel are o “sigla”, AVP, fa-ti si tu una, DVS.

  Cand ma intorc, abia astept sa vad “luptele” de gladiatori lingvistici: AVP vs DVS.

 • Gheorghe Campeanu

  In mediul nepropice al incetatenirii lui “tu” (ca forma de bastardizare a ubicuului “you”) peripetiile preluarii “necritice” a unor sintagme traduse si tel quel si mot à mot, merita atentie.

  Intr-o directie de continua hilaritate, nu incetam sa chicotesc (interior) de cite ori auzeam de la majoritatea nou-sositilor emigranti romani in US, comentariul imbufnat despre emblematica lipsa de politete americana (realitatea este exact inversa). Exemplul preferat era cel legat de dialogul tipic,in care un american intreba (dar nu literal) “ce mai faci”/”how are you” (fara semnul intrebarii, n.m.), si cind omul incepea sa insire cum merge viata, constata ca interlocutorul era complet neinteresat de framintarile sale exstentiale. “Marlani sant astia” rabufnea verdictul.

 • Da, cred si eu ca unele forme de tutuire sunt de-a dreptul psihanalizabile, mai ales cele “initiate gresit”, si anume NU de catre persoana careia varsta sau statutul i-ar conferi priviegiul, ci de cealalta. Intra in tipul asta de cazuri si tutuirea agresiva, menita sa-l coboare pe “privilegiatul de drept” la nivelul celui in mod evident lipsit de acest privilegiu, in scopul reducerii din statura a primului. Tipul asta de tutuire, daca nu e strategic, e de-a dreptul patologic. Dar, oricat de strategic ar fi, tot ascunde o patologie a bunului-simt.

  Pe de alta parte, tutuirea autoritara si unilaterala, “ierarhica”, tine de un model de leadership autocratic, altoit pe o mentalitate de tip mai oriental, care vaz insa ca se extinde si spre Vestul civilizat, de unde ne-a venit si numele sugestiv de patronizing.

  Dar, nowadays, ca sa zic asa, tineretul anglo-saxonizat, (cu sargul cu care era odinioara frantuzit), aproape ca nu concepe folosirea pronumelui de deferanta in relatiile orizontale, indiferent ce varsta, cultura, “statura morala si/sau profesionala” ar avea “adrisantul”. Asta ar fi, asadar, o tutuire pe baze educationale care, cu toate riscurile, are si o parte buna: unge relatiile de serviciu stabilite in stres si sub o presiune a timpului care aproape ca nu mai permite vechile formulari “de salon”.

  Totusi, cand iti revine privilegiul de a initia tutuirea, intr-un m mediu in care acest privilegiu continua sa conteze, iti asumi si niste riscuri (pe langa avantajul adancirii unei presupuse comuniuni emotionale). Dar, pana la urma, de soarta tutuirii e responsabil si cel ce primeste, nu numai cel ce investeste.

  Cat despre trecerea de la dumneavoastra la tu (fireasca in unele cazuri, aproape imposibila in altele, chiar in ciuda insistentelor), aici cred ca se ascunde un fel de mister… karmic. :-). Ca si in flux-refluxul tu -- dumneavoastra. 🙂

 • marianacodrut

  @ Eu am avut prostul obicei sa le propun celor mai tineri, din prima, sa ma tutuiasca. De multe ori am regretat si, totusi, abia acum m-am invatat minte. E mai bine sa vezi intii daca e cazul.

 • @mihai rogobete
  Tocmai ma pregatisem “sa rezist”, cind: ” Internet Explorer cannot display the webpage “. Si a mai intrat si “ESET smart security” !

 • Erata: deferenta, desigur.

 • napocitaniu

  dom’tudoran,

  d’asa “bruderschaft” (vorba lu’ dom’ gotziu), mai bine lipsa, motiv absolut intemeiat sa renuntz repede la “aratarea” numita facebook, miscare precipitata de aparitzia intempestiva a unui anuntz ca’i pot cere “prietenie” lui andrei plesu!

  pina la d-voastra n’am ajuns!

 • Dorin Tudoran

  @napocitaniu

  Ajungem si acolo.

 • Gheorghe Campeanu

  Cind am evadat dinspre copilarie inspre adolescenta (fiecare avem ‘pragul’ personal, care la mine cred ca era pe la 10-11 ani) am inceput (cu acordul lui) sa-i spun tatalui meu pe nume. Dar, educatia parintilor nu mi-a inculcat niciodata acelasi gen de convivialitate cu restul adultilor (exceptie facind 4-5 dintre prietenii foarte apropiati adulti ai familiei).
  Oare dezinvoltura noului cod de maniere ar permite junilor post-moderni sa tutuiasca astazi (hiperbolic, desigur) pe cineva ca (parigzamplu)Tolstoi (sau Rabindranath Tagore)?
  Cum ar suna: ba Lev! E naspa, ma Rabindranath!

 • mihai rogobete

  @ Vasile Gogea:
  Pe mozila l-am deschis aseară. Cred că şi pe Chrome merge.

 • AVP

  @napocitanu -- Ei, si ? :roll: Daca-i cerusesi tu “pretinie” insusi “regelui hyperspatziului” si nu patisesi, dupa cum se vede, nemic, decat c-ai ramas cu mumosu obicei de a-l maimutari din cand in cand, ce-ar fi fost daca-i cereai pretinie si unui rex din lumea de hartie…? :roll: Nici macar dupa ce regele cu pricina s-a burzuluit la “scriitorii de internet”, vrand sa spuna ca astia sunt nu doar niste caraghioaze persoane cam debile la ment si-n cel mai bun caz personagii de comedie, ce nu vor face nici doo parale in lieratura serioasa ce-o sa vie, ci fara baremi sa observe, olelie lie, ca subt dansul scaunul de rex pe vecie cam incepuse sa scoata fum, precum al conului loup dintre poveste de Creanga al carei titlu nu mi-l amintesc acum, asadar nici in situatia asta tu nu pricepi ca un mit nu e un capcaun decat strict pt croitorasul cel viteaz, si numai in varianta cu croitorasu cel bun, aloo, sau cum naiba sa-ti spun, ca sa-ntelegi ca azi, aici si acum, nu mai exista monstri sacri, dupa cum nu mai exista nici provincie si nici centru, in Hyperspatziul strabun, fie ca locuiesti la Gura Padinii, Corabia, Craiova, Brasov, Paris, Londra, Washington, D.C., Bucuresti si chiar si-n Steaua Canopus, te pomenesti… oops. Numai @goe in micutza-i troaca evident tolomaca e convins ca doar la Bucale sau la Londra Mare incepe si se termina lumeea din zonele centrale, pe cand io or mata locuim in provinciile hyperspatziale … oops. In concluzie, napocitane, iti recomand nu doar sa-ndraznesti sa te imprietenesti cu dom Plesu, în caz că-l mai întâlneşti prin pieţele virtuale rumâneşti, dar să-l şi tutuieşti ! 🙂

 • Dl.Goe

  @ALL

  Banat peste tot — chiar si pe blogul personal unde continua sa scrie pentru a da un frumos exemplu de personalitate multipla — Dl Goe trimite un mesaj spre a se alatura discutiei noastre despre tragerea de bracinar. Cum a depasit, cred, suta de mesaje trimise aici, de la 1 ianuarie 2012 pana azi, am hotarat sa-i fac hatarul si sa-l scot, pentru un moment, de la Posta Redactiei unde este inghiontit cu nemilosul “Incetati sa ne scrieti, textele dumneavoastra sunt lipsite de orice virtuti.”

  Are cuvantul Dl Goe:

  Stimate coane Dorin Gheorghievici, sper ca titulatura de “con” reflecta intr-o maniera rezonabla respectul maximal pe care vi-l port din umbra (ca blogger si moderator). In acest context de respect mutual (reciproc avantajos) si intrucat inlocuitorul lui Radu Humor pe care ati gasit de cuviinta sa-l intrduceti in teren, recte poetul Padina, a pastrat obiceiul aproape obsesiv al primului de a-l invoca pe dl.Goe, profitand in mod scandalos ca sunt bana-tu in Certocratia, ca si peste tot in blogosfera, inclusiv pe Arca lui Goe, adica fiindu-mi respins dreptul minimal la replica, in mod cu totul (ne)justificat de altfel dar si total lipsit de deontologie, aflandu-ma asadar in imposibilitatea de a-i explica gravele confuzii in care pluteste (si vizavi de dl.Goe cat si de nea Plesu) va rog cu respect pe domnia d-voastra, sa-l bagati in piz-da ma-si din partea mea. Va multumesc anticipat asigurandu-va ca de obicei de intreaga si neconditionata mea apreciere. Al dv. dl.Goe.

 • neamtu tiganu

  Io, o lunga perioada, nu am tutuit pe nimeni in Germania, motivu, nu, nu politetea mea innascuta da cind vorbesti cu SIE nu prea trebe sa conjugi verbele, le pui la infinit si gata.
  De la un timp exista tendinta, mai ales la concerne, sa se tutuiasca, da se vede ca nemtii se jeneaza, inca. Mai ales la sedinte de gradu trei e hilar ca desi te tutuiesti cu unu sau altu, in sedinta il “Domnesti” mai ales ca nimeni nu-i cunoaste pronumele.
  Ma rog, poti fi politios tutuind si invers.

  P.S Parerea mea despre In linie dreapta am mai spus-o, niste Rechtsradikali cum zice neamtu. Si despre Abalaru imi stiti parerea, nu repet, da nea Dorine da-i bre si lui in premiu, ceva, o diploma, lauda-l, pupa-l pa frunte, stii cit e de simtitor!

 • napocitaniu

  @AVP

  aiasta nu se (prea) poate, maria ta! nu de alta, da’ n’as vrea s’ajung sa’mi reproseze pina si dom’ plesu ca’l “maimutzaresc” (lucru’ destul de dificil, trebuie sa recunosti, desi niste romantze as putea incerca si eu…), ca n’am ajuns nici frumos pina la douazeci de ani, nici cuminte pina la treizeci si nici ecrivant pina la patruzeci, asa ca n’am simtzit nevoia sa posed un stil p’opriu si personal, ca mata, pai cum drea’!

  si nu’mi mai scoate atita ochii, stii, ca m’ambitzionezi si te pomeni c’o s’ajung sa scriu mai neologistic precum patapie!

 • napocitaniu

  @dom’ tudoran,

  confirm si semnez ca dom’ goe se autobaneaza, inclusiv “la mine”, intrind, nu stiu pe baza caror insusiri necunoscute mie, cu consecventza, in compartimentul acela denumit “spam”, fara ca eu sa fi facut cea mai mica procedura “administrativa” pentru a provoca asta (oare regele hyperspatz-ului sa aiva chiar o asa mare influentza?)!

 • napocitaniu

  am uitat: calatorie placuta!

 • AVP

  Mdea… Multumesc mumos, DT, pt mesaju dracutzului goe, m-ai scutit sa mai intru in beciu blogului meu si sa vad ce-mi zice -- rastit si ragusit, pai cum dreq -- goe cel smintit, printre parapetii custii unde zace spamuit si de catelusa Akismet pazit. In caz ca nt ista, care ca orice bazdaganie e si foodul, si mai nu stiu ce, dreaq sa-l ie, ca n-am chef sa-i dau acu o definitie, n-a priceput despre cine si mai ales ce-am vrut sa spun prin anterioarele rime et alii insemne mai mult or mai putin fine pt clilibii, iar nu pt tzighy alemanii, precizez ca goe al nost are obiceiu inca de la tas-o mboie mostenit ca atunci cand lasa un mesaj aci si cotcodaceste, ahoe!, coane, pai daca acilea n-am voie, ma duc si le strig dincolo, stii matale unde, si vitzavercea, aloo, pai cum drakkulo, iar de nu, ma duc in troaca-mi de la mamazoe si le vars acolo, normal, ca sa aiba ce rontai di bietu-mi animal traditional -- mai precis un trol ordinar -, ce grohaie si tropaie prin troaca lu goe, halal… Ei bine, nu-ti spui despre tzine-i vba, dom Dorine, caci daor stii ca nu se-exista poesel mai discret ca mine, dar tu poti sa-l intrebi pe crestinu (sa ma uit, sa nu fi scris dreak altcumva…oops) lis, fiindca ista a aclimatizat deja animalu cu pricina in personalu-i paradis, pe care Domnu cica i l-a promis in vis, si unde trolu ma porcaieste & afuriseste vesnic fara de plictis… Te-ai prins deci ca pe frontispiciu’ blogo-pardisului crestinului si democratului lis scrie cu litere mascate, desigur : “Lasciate ogni speranza voi ch’entrate”… oops. Ei bine, ce-o insemna asta te las pe tine sa traduci, care le ai cu italiana dantesca, -- si basta.

  Multumesc pt atentie, pretine. Si, pe bune, poti sa publici despre mine orice -- caci io nu sunt atat de supalacios ca tine… oops -, exceptis excipiendis, ei bine 💡

  ps. Sunt de acord cu tine ca una pe Luna ii ajunge lu goe 😎

 • AVP

  @ napocitanu, iti recomand inca o data sa fii curajos, dear voinik, caci stilu dlui cu pricina nu e absolut unic 🙂

 • Dorin Tudoran

  @AVP
  Am publicat mesajul Dl Goe in baza tratatului pe care amandoi — eu si matale — l-am semnat cu Anul Caragiale. Deci, nu aveai cum sa te “supeli” decat daca denuntai tratatul. Or, un poesel-mumushel nu face asa cevasshilea, nu?
  As fi de acord cu propunerea unui mesaj pe luna, dar cam asa: intr-o luna la matale pe blog, in cealalata -- aici.

 • F.I.R

  TUlaaaaaai… sters mey, don’Dorin?

 • mihai rogobete

  Am avut în elementară un coleg,Ţulai. Da, cotonogar.; în liceu, şi profesorii îi ziceau Ţurlai. Tu lai poreclit, mia şuierat tacsu, cu nu mai patru clase, ca trenu.

 • AVP

  My friend, ramane cum am stabilit 😎 Si n-am zis “pe lună”, ci pe Lună, aloo… Adicatelea, sa-si gaseasca nea goicica ista una, chiar si alumnă, pe Lună şi sa nu mai frece mangalu ca frecatoarea a mai matraguna, iar pe urma sa ne puta la cap pe noi cu mintea-i -- pe buna dreptate -- curat chiauna.

  Cat despre f.i.r., despre care nu ma mir s-aud ca vrea sa ma altoiasca cica subtil, zau c-as fi pleectisit sa-l vad cum ma umple si-acilea de shit, asa cum o face si pe alt fir, cica plin de humor crestin, provincial & calomfir. Daca nea firfiricel ista ma poate porcai nestingherit de nimerea pe-acolosa, de ce s-o mai faca si-aicea ? Oricum, n-am timp sa ma ocuppy de muste, bre, pretine. Tinem legatura.

 • Dorin Tudoran

  @AVP

  Nu vaz nici o altoirea efectuata aici-isha de f.r.r. Bag sama ca e vorba de o confuzie.

 • Demnitate

  @ Dorin Tudoran
  Pentru că veni vorba de internauți și noile tehnologii pe care vom sfârși prin a le adopta cu toții, oricât ne-am opune, în următorii ani (5, 10, 50, cine știe?), perimteți-mi să vă fac o observație tehnică: blogul dvs are tagline-ul default (adică un fel de subtitlu) care este “just another WordPress blog”. Dacă e lăsat intenționat așa, atunci e oarecum în regulă. Dacă nu, trollul internaut care nimerește în conversațiile de pe aici, pe care nu le înțelege, va avea singurul motiv să se creadă superior (el are deja, pe blogul personal, un subtitlu gen “Moarte evreilor/țiganilor/musulmanilor!” și e foarte mândru de asta). Nu încerc să vă dau sfaturi, se vede că sunteți scriitor cu stiloul sau cu mașina de scris, old-school (iar mie îmi place foarte mult asta) dar mitocănia se simte atrasă și de asta. Acuma nu aș zice că un subtitlu inteligent i-ar îndepărta, cine știe? poate chiar atrage și mai mult. Dar eu unul, mai tânăr și mai digital snob, mă simt dator să vă spun că-mi place customizarea, cu închirierea domeniului, ce mai! ca la carte!, un subtitlu ar rima perfect. Cred că am cam bătut câmpii prea mult 🙂 (se schimbă cred din Settings -> General -> Tagline)
  Cât despre democrația internetului… Cred că aici e chiar mare provocare 🙂 să aprobi sau nu comentariile aberante și aici recunosc deschis chiar mi-ați dat idei bune cu publicarea selectivă a comentariilor oribile comentate la rândul lor dar fără a fi aprobate. Sscris cu bună credință, azi, semnat și asumat 🙂

 • AVP

  Da? Scuze atunci. Pasamite, l-am confundat cu-o iarba rea de pe alt fir, ca drea.

  In rest, ramane cum am zis. Jos cu cinstitu ipocrit ce le-a promis saracilor cu duhu un virtual paradis, care nu e decat un mic biznis al sau, mai bine zis.

 • Dorin Tudoran

  @Demnitate

  M-am uitat repede: la tagline la mine in settings, general apare “aici postam si ne umplem de blogdaproste”

 • tagornottag

  pe pagina principala in codarea html:

  wordpress — Just another WordPress weblog

  dar probabil aveti vreo setare pe undeva unde sa mesteriti fara sa modificati direct codicele html

  iar ce ar fi tagline nu este title, este :

 • tagornottag

  nu au aparut cum trebuie (tag-urile html)

  title wordpress — Just another WordPress weblog / title

  meta name=”description” content=”aici postăm şi ne umplem de blogdaproste”

 • tagornottag

  trebuie sa fie nu tagline, ci … blog title pe undeva prin settings, asta vorbind de pagina principala.

  in rest ca titlu pe pagina postarii vad ca apare corect (e dinamic, ia titlul postarii de pe pagina)

 • Goldmund

  (in loc de )Concluzie
  imi pare rau ca nu pot reveni asupra randurilor de mai sus pentru a-mi corecta greselile, dar revenind asupra subiectului, imi pare nespus de bine ca nu ma ‘tutuiesc’ cu toata lumea. Pe mine ma atrag evenimentele exceptionale, dar si cele banale, pana la expresiile ‘batranesti’ …prin perspectiva lor istorica(de unde vine ceva, incotro se indreapta), iar daca in trecut politetea era obligatorie, formele de respect insemnau chiar o anume ‘educatie-gazon’, azi ne-am cam demilitarizat, iar Razboiul Rece mai palpaie doar intr-o lampa pierduta prin Orientul Apropiat. Respectul provine din limbajul folosit la ‘militarie’?
  Presupun ca prin anul 3000 vom fi cu totii la ‘per tu'(din germana, care ar fi ‘per du’ apropiat de ‘perdu’, fr., care de fapt e o pierdere…)indiferent daca vor mai exista regi, aristocrati si saracii oraselor, cu totii vom fi egali, verbal… Si asta ma sperie; egalitatile nu fac doar bine.
  “…cat am invatat din dicutia cu t i n e ” -- sinceritatea trebuie sa ramana si peste milenii. Sper

 • Dorin Tudoran

  @Hamburger helper

  THanks. I’ll find somebody who knows how to deal with it.

 • Cristian Grecu

  E poate momentul sa va fac o marturisire. Pe culoarele ‘sotzietatzii tzivile’ din Romanica (unele cu aer statut de cotlon, hruba sau vagauna) se intampla sa dau peste tot felul de magraoni si baragladine care tot timpul sunt cu “Dorin” in gura, falindu-se astfel in fata noastra, a puradeilor, cu cat de la per tu sunt cu Dvs. Boala e insa molipsitoare, caci de la o vreme, am descoperit si apetenta tot mai multor puradei sau boraci pentru acelasi gen de adresabilitate de tip ‘bracinar’. Din fericire, cand sunteti prin preajma, falosenia ni se mai estompeaza, ochii ne devin brusc langurosi iar limba se catifeleaza ca prin minune. Acesta e chiar un text binevenit. Sper sa ne vina cat mai multora dintre noi mintea la cap:)!

 • Dragä Dorin, Dragä Domnule Tudoran, Dragä Maestre,
  merg într-un fel dar, dragä TU nu prea!
  Apropos TU, la tarä câinii sunt izgoniti din odaie sau din curte cu TU-O javrä!
  As propune ca 100 de ani natiei române sä i se interzicä TU-ul si prin Constitutie sä fie considerat un apelativ ce submineazä/saboteazä educatia si demnitatea umanä, etc. Poate asa o sä ne redobândim respectul reciproc si vom deveni mai putin agresivi verbali, inclusiv tot ceea ce tine de maledicta! ce o dezvoltäm feroce (câineste).
  Dar nici asa nu putem fi siguri cu o natie “imprevizibilä” ce stä prost cu (aplecarea) aplicarea normelor.
  Nu-i asa bre Dorine?
  Ce mai faci bre?
  Bine Bre (Nichita Stänescu)!
  DG

 • Nelu

  @Goldmund: Sa nu ne pripim cu concluziile!
  cazon sau gazon- cum e corect?
  CAZÓN, -Ă, cazoni, -e, adj. De cazarmă, propriu cazărmii; milităresc. ♦ (Peior.) Aspru, rigid; milităros. – Din rus. kazionnîi „de stat, fiscal”.
  Sursa: DEX ’98 | Adăugată de valeriu | Semnalează o greșeală | Permalink

  CAZÓN ~ă (~i, ~e) 1) Care ține de cazarmă; propriu cazărmii; milităresc. 2) fig. depr. Care exclude abaterile de la normă; în deplină conformitate cu anumite prevederi; aspru; sever; dur. /<rus. kazënnyi
  Sursa: NODEX | Adăugată de siveco | Semnalează o greșeală | Permalink

  GAZÓN s. n. Iarbă care se udă și se cosește des pentru a fi menținută scurtă, deasă și mereu verde; suprafață de teren pe care se află asemenea iarbă (mai ales pentru unele competiții sportive). – Din fr. gazon.
  Sursa: DEX '98 | Adăugată de gall | Semnalează o greșeală | Permalink

 • Nelu

  @Dorin Tudoran:
  Am avut un mic comentariu argumentat si lipsit de orice injurie care nu apare.
  Sunt usor dezamagit,

  Nicolae Margarit

 • Dorin Tudoran

  @Nelu
  Sunt in vacanta si regret ca unele comentarii apar cu intarziere.

 • mihai rogobete

  “Câte bordeie atâtea obicee”, în spaţiu, zice românul reletivizant, subînţelegându-se Câte vremuri atâtea maniere, în timp. Cum, aparţinând unei caste inferioare, nu i te poţi adresa decât cu umilinţă unuia din casta superioară, ca-n spaţiul şi timpul hindusului -- una la mână, din cauze, ar fi stratificarea socială, per-tu-ul marcând trenduşl nivelator, în sus ori în jos. Şi “tovarăşe” era o vormă de tutuire, cum este şi “domnule”. Evident, primul apelativ este stânjenitor între bogătani, cum şi al doilea între sărăntoci. Dacă mă simt scriitor, cum m-a încurajat Mircea Ciobanu să-i spun “tu”, după ce mi-a acceptat manuscrisul spre publicare, (refuzaţii fiind trataţi cu politicosul “dv.”), pot să tutuiesc un co-debutant, nicidecum să beneficiez de îndemn, apartenent al altui strat de vârstă. Suverani al propriurilor universuri, nu numai creatorii trebuie să se supună politeţii regeşti.

 • E de fiecare dată neplăcut să fii tutuit de către cineva de aceeași vârstă cu tine. E ca și cum adeziunea la propria generație ar fi subînțeleasă și obligatorie. Este adesea neplăcut să fii tutuit de cineva mai bătrân; îți spui atunci că tinerețea este o vârstă fără statut. Cel mai puțin neplăcut este să fii tutuit de cineva mai tânăr: de ce n-am accepta să facem abstracție de anii care ne separă și care -- o știm doar noi- nu ne-a făcut în nici un caz mai buni?

 • Daca_nu_nu

  @) Arthur

  Cea mai neplăcută „tutuire” -- după mintiuca mea -- este aceea în care te tutuieşte cineva care SE CREDE superior. Fie că este vorba de vârstă, fie că este vorba de experienţe, „tutuirea ceea de se crede ea superioară” este mereu nedreaptă şi supărătoare. Din nefericire, am avut parte de tutuire de sus, de mi s-a umplut podul şi mi s-a acrit sufletul. În acelaşi timp, pentru că Dumnezeu lucrează întotdeauna ca un Sfânt, am avut fericirea unor tutuiri (după mine MULT MAI DE SUS) înzestrate cu puterea de-a şterge supărarea… Şi, dacă e să le pun în balanţă, ştiu sigur că unde a scuipat oarecine e nimic pe lângă unde a sărutat cineva de a spălat necazul…
  Cât despre exemplele de „tutuire” date mai sus de dl Tudoran, ardelenii au o vorbă: „De te-ar arde-o zamă bună… Dar te arde chisăliţa!!!”.

 • @Daca nu nu
  De acord.

 • Pingback: Portocaleza (in)formativă şi “jun(ă) sunt, de nimeni nu depand” | Vultureşti()

 • Dorin Ciobîcă

  Dacă veni vorba, am avut o discuţie amuzantă, despre conceptul lansat de partid în anii ’50: studii superioare = intelectual.
  Mă şi gândeam la unul care-a terminat facultatea de ciorbe, poale-n brâu şi tocăniţă (există şi de astea) făcând echipă cu o doctorandă de la chiloţi şi scame, ca să se tragă de brăcinari cu Pleşu şi Cărtărescu.

WP Admin