≡ Menu

Tragedia, politica și biserica

Photo-blog-71-150x1501Tragedia de la Colectiv nu are nimic din tragedia greacă. Victimele nu sunt ale vreunui hybris, hamartia ori ale unei tragic flaw.

Niciunul din cei căzuți la Colectiv nu a fost pedepsit pentru că a sfidat zeii.

Niciunul nu a fost pedepsit de zei, asemeni lui Oedip, pentru că ar fi vrut să-și refuze destinul.

Hamartia niciunuia dintre ei nu a fost, ca în cazul lui Hamlet, indecizia.

Niciunul dintre ei nu și-a vândut, asemeni lui Faust, sufletul diavolului, pentru a atinge o performanță dincolo de puterile unui muritor.

Niciunul dintre ei nu a fost, asemeni lui Victor, atât de arogant, încât să sfârșească prin a crea un Frenkenstein și propriul dezastru.

Patriarhul Daniel îndeamnă “Să vină lumea la biserică, nu la club. Acolo au murit, dar noi ne rugam în biserică.”

Preotul Filotheu Bălan toarnă gaz pe foc: „Faptul că au murit mulţi tineri ascultînd muzică macabră (ca să nu spun satanică) poate fi văzut ca o pedeapsă de la Dumnezeu, deşi rareori Dumnezeu pedepseşte în felul acesta. Din păcate, împrejurările în care au murit, în acest holocaust, sînt dubioase şi după învăţătura Bisericii e greu de spus dacă pot fi pomeniţi sau nu la slujbe.”? 

Unul dintre motivele pentru care numărul tinerilor care se duc la cluburi ar fi mai mare decât cel al tinerilor care se duc la biserică nu este nici cel de care se teme Patriarhul Daniel, nici cel de care pare a fie sigur preotul Bălan. Și-apoi a compara mere cu portocale nu e o treabă ecumenic-înțeleaptă.

Motivul ar putea fi acela că părinții acestor tineri au fost abandonați de biserică exact când aveau mai multă nevoie de ea: când erau ei înșiși adolescenți iar părinții lor tremurau, zi și noapte, de spaima terorii comuniste.

În vreme ce liderul Bisericii Ortodoxe Române își dictează mesajele către cele nici 20 de milioane de credincioși dintr-un Mercedes de mărimea Titanicului, capul bisericii catolice (peste un miliard de credincioși) călătorește întru Fiat cât un degetar pentru a lansa un album de rock progresiv.

Spectacolul de la Colectiv nu a fost mâna diavolului și nu a sfârșit printr-o tragedie pentru că Dumnezeu a hotărât să-i pedepsească pe cei care s-au dus acolo. A-i amesteca pe Dumnezeu și pe Diavol în așa ceva este, în cel mai bun caz, o prostie. Diavolul nu este incendiator; Dumnezeu nu e pompier.

Victimele de la Colectiv nu sunt doar ale serii respective. Sunt victimele a trei decenii de corupție devenită endemică. O crimă prin cumul de iresponsabilitate.

Desen & Copyright @ DION

Desen & Copyright @ DION

De la o vreme, Traian Băsescu ne spune nu doar ce ar face azi, dacă ar fi președinte. Ne lasă să înțelegem și ce ar face, dacă ar fi primar în București.

Un răspuns la vorbăria celui care a fost și Primar General al Capitalei ar fi niște întrebări: cum au funcționat asemenea cluburi pe vremea când era el Gospodarul # 1 al Capitalei? Există documente care să probeze că, pe vremea sa, toate aprobările de funcționare ale unor asemenea locuri arătau altfel decât arată cea dată patronilor de la Colectiv?

Cine știe, poate că ar fi instructiv să aflăm cum arătau aprobările de funcționare ale faimosului Golden Blitz, cunoscut (oare de ce?) și sub numele de Golden Șliț.

Ni se dă de înțeles că președintele Iohannis poate să formeze un guvern așa cum găsește de cuviință. Atunci, de ce a înghițit președintele Traian Băsescu “broasca” Ponta @ Comp? S-a schimbat ceva în regulile care guvernează formarea unui guvern?

Câți dintre intelectualii care l-au sprijinit necritic pe Traian Băsescu timp de zece ani i-au adresat acestuia din urmă (cum o face azi cel mai impenitent dintre ei cu președintele Iohannis) apeluri-somație? Erau aprobările de funcționare pentru cluburi precum Colectiv în regulă? Era corupția mai mică între 2004 și 2014?

Ca întotdeauna, atunci când oameni de bună-credință ies în stradă, fiindcă nu mai pot suporta o criză sistemică, se găsesc politicieni care, deși au contribuit la instaurarea crizei, vor să facă puncte politice pe seama încă unei tragedii. E vorba de un instinct de hienă pe care nu și-l pot reprima.

Victimele de la Colectiv sunt ale unui sistem care nu mai știe să funcționeze în absența corupției, șantajului, șpăgii, indiferenței, prăduirii  cu program și a lăcomiei ajunse la un nivel paroxistic.

Așa cum România suferă încă de o “democrație originală”, clasa politică românescă este măcinată de un soi “original” de hybris, hamartia ori tragic flaw.

Politicienii români nu sfidează zeii, căci ei sunt dumnezeii zilei.

Clasa politică românească sfidează omul. Și un asemenea hybris nu poate fi pedepsit nici de Dumnezeu, nici de Diavol.

Doar omul o poate face.

dt_signature2-e1270748737227[1]

 • Liviu Antonesei

  Pe FB am spus asa si nu are rost sa schimb ceva sau sa o lungesc -- Devastator. Cea mai realista analiza a starii de fapt. Cititi si luati aminte. Nu exista politruci, popi si alte lifte in care sa poti avea incredere!

 • li

  da, aveti dreptate, nu mai poti avea incredere in nimeni, nici macar in voi si nu din lipsa de onestitate ci din surplus de naivitate. puneti umarul cu mult sarg la revenirea prietenilor vostri volodisti. succesuri.

 • Vasile Gogea

  Foarte bună, decentă, exactă “developare” a “imaginii României” în acest moment!

 • Petru Jipa

  Excelent!

 • InimaRea

  Biserica e arogantă și vicleană ca orice instituție încăpută pe mîna neamului-prost. Ca statul, ministerele, consiliile, primăriile -- funcționînd numai și numai cu neam-prost. Singura lui vocație -- pricopseala. Arma lui -- lăcomia disimulată sub formule cîștigătoare: ”voința lui Dumnezeu”, ”interesul național”, ”în slujba cetățeanului”, ”binele public”, ”servirea cetății”.

  În cazul Bisericii, sălbăticia funciară ”a slujitorilor Domnului” e cu-atît mai pregnantă cu cît ”serviciul divin” e inutil -- social. În fond, de ce nevoie de preoți, biserici, în sec. XXI? Pentru respectarea unor tradiții milenare -- sfințirea principalelor momente al existenței -- nașterea, căsătoria, moartea. Act de cult care n-adaugă valoare momentului respectiv -- și care așa și este privit, ca un obicei de-ndeplinit, nu ca un comandament vital indispensabil omului.

  Dar e parazitar economic. Pe lîngă scutirile de tot felul, acordate activităților lucrative al Bisericii, ”slujitorii Domnului” participă din plin la evaziune fiscală și furt din banii publici -- în principal, prin construcția de noi și noi biserici, de catedrale care de care mai impunătoare.

  Da, Biserica e coruptă cum și enoriașii săi sînt. Și impostoare, tot ca ei: în predici duminicale, veștejește lăcomia, viclenia, hoția, minciuna, sperjurul, tălmăcind drept-credinicoșilor Cuvîntul. În viața de fiecare zi, le practică la fel de senin, agonisind avuții mobile și imobile; supunîndu-și ”turma” la taxe, condiționînd serviciul religios de plata lor, amenințînd cu afurisenia (excomunicarea) pe cei de i se-mpotrivesc ori vor să scape de dările bisericești.

  Și n-ajunge profitul din comerțul cu Credința. Biserica e angajată -- de la Marele Sinod, la popa de țară -- în activități lucrative de tot felul, de la firme de turism ecumenic cu hoteluri și mijloace auto proprii -- la firme de maxi-taxi, ba chiar și la baruri și discoteci. Da, locurile acelea bîntuite de Satana se țin și cu banii Bisericii. Nemaivorbind de faptul că, oricînd, patronul unui loc al pierzaniei poate chema un popă la sfeștanie -- să-i sfințească clubul, barul, cîrciuma. Dacă se legalizează prostituția, și bordelul își capătă dreptul de a fi sfințit și curățat de păcate.

  Datorită autonomiei cîștigate prin democrație, învățămîntul teologal iese de sub controlul statului. Și -- culmea! -- ajunge la fel ca-nvățămîntul în genere: corupt. Absolvenții de seminare și facultăți, dornici de-a căpăta parohii, trebuie să dea mită pentru asta, la fel ca notarii. avocații care vor în barou, profesorii care vor catedre, medicii care trebuie să fac bani în spitale. Se creează un sistem care se autoalimentează pe spezele statului: tot mai mulți absolvenți de-nvățămînt teologal, tot mai multe parohii, tot mai multe biserici, tot mai mare mita pentru.

  Iar construcția de biserici -- care-i îngrozește pe unii prin amploare și ritm de creștere -- e tot act de economie neagră -- hai, gri uneori! Cu-atîtea scutiri și înlesniri, clienții înalților ierarhi fac bani frumoși din antreprenoriat și zidire efectivă -- mare parte din bani, de la buget, desigur. E de-ajuns încă o OG sau chiar lege, pentru a da un nou avînd afacerii cu lăcașuri de cult. Iar Biserica își are lobby în parlament, ca orice multinațională care se respectă.

  Și-atunci, în ce constă ”curățirea spirituală” practicată de Biserică, atît de zelos încît aduce binișor a exorcizare? Care-i rezultatul a 25 de ani de libertate religioasă deplină?

  Corupția atotcuprinzătoare, Drept pentru care, se poate spune că Biserica îl face pe Dumnezeu complice la corupție fiindcă în numele Lui acționează. Cum complici devin Sfînta Treime, Maica Domnului, toți sfinții și mucenicii din calendar.

  Unde zice Biserica să vedem staniștii?

  PS: Și n-am spus despre mănăstirile care au tot mai mare nevoie de forță de muncă fiindcă se ascute lupta cu diavolul pe Pămînt.

 • 🙁
  Atît pot spune. Am un prieten în spital, în stare critică.

 • Multa prostie cere și mult tupeu.

 • Dana (Mara)

  Cutremurator! Dumnezeu sa-i odihneasca si putere sufleteasca celor care au ramas sa-i plinga pe cei dragi disparuti in conditii cumplite si celor care se zbat pentru supravietuire!
  Coruptia, ticalosia, lasitatea, lacomia, smechereala ala Dorel cu lasa ca merge si asa -- ucid. Iar Romania dupa aceasta tragedie se va schimba si coruptia sper ca va fi descurajata de jos in sus, pornind de la fiecare om care nu va mai tolera spaga si impostura si va pretinde sa fie respectat.

 • li

  da, ai dreptate, am si eu doua repere morale, Antonesei si Tudoran.

 • Greg (alex)

  Păcatul originar, recurent în viață publică deloc freudiană, este acela al fondării.O falsă fondare, numită constituantă pentru necunoscători, apropriere nonșalantă pentru creatori de puteri.Seculare.
  Corupția este o forma de ontogeneză, dovadă stă și utilizarea ei distantă ca argument per a contrario, de oameni care au trăit-o sub semnul legalității (și moralității)socialiste.
  Totul demonstrează azi că România nu are putere politică, nici socială. Influență, practici, organizare pozitivistă a autorității, dar nu și putere politică. Nici societate, ci agregare de sociabilități ambulante, lăsate pradă vecinătății hazardului. Anomie care profită cui?
  Cine este actorul perfect, evanescent când trebuie, efectiv când nu se așrteaptă nimeni, creator și chiar genitor de acoperiți în orb? Numit sistem, dar care încalcă toate imperativele sistemice?
  Corupția este răspunsul local, micro-social, cognitiv, chiar moral. Ba chiar de moralitate publică, prin coruperea, fără opoziție, a mass-mediei.
  De aceea apelul la societatea civilă dezorganizată numită cu dispreț &stradă&, ca și la cea organizată transparent de fundația neguvernamentala de la Bănoasa (proprietar de drept al registrului personalităților indispensabile, toate cu majuscule) demonstrează doar un lucru, bine făcut.Și bine zis, &dacă vă pasă&.
  O masivă recrutare de succes.Care deocamdată vorbește o engleză acceptabilă birocraților, dar poate translata rapid la o altă limbă, nu de alta, dar să nu moară din cauza unei limbi. Bine sau prost plasate.

 • Grig

  Noi suntem certificați democrați. Dar corupți.
  Corect. Adică…. corupți.
  Dar și aliații noștri americani sunt la fel. Și în Irak, și în România. Gittenstein nu este un exemplu de lobby, ci de corupție internațională. Ca și asistentul asistentului secretarului american, nomina odiosa, din 2012. Acesta fără bani.
  Deci există o filieră de corupție în însuși sistemul american de democratizare, ceea ce este mai mult, mult mai mult decât ipocrizia amintită de Hungtington.
  Larry Watts a pornit ca șef la IREX. Nasoală acoperire.
  Noul ambasador, Klemm, care știe tot, mai nou, ar fi bine să se gândească daca dubla filieră, una kaghebistă, alta dezorganizată face bine nu Romaniei, ci Statelor Unite.
  Democratizarea nu mai este o miză, în România. Miză oficială. Oare de ce?

  PS. eu aș fi interesat de sistemul de schimburi/vânzări de informații .Ca standard de democratizare. Ha!

 • Grig

  Huntigton. Aliații noștri au pregătit terenul, dușmanii tocmai l-au exploatat, strategic.Nici nu-i rău. Important eeste să iasă bani, pentru mercenarii tuturor deserviciilor aliate.

WP Admin