≡ Menu

Tigresa Mihaela vine (și) la New York!

Gianina Cărbunariu

Gianina Cărbunariu

“Gianina Cărbunariu (n. 1977) este unul dintre cei mai cunoscuți regizori și dramaturgi români și unul dintre fondatorii dramAcum, platformă pentru dezvoltarea şi punerea în scenă a noii dramaturgii românești. Textele și montările sale urmăresc îndeaproape schimbările și simptomele societății contemporane. Dintre spectacole sale recente amintim proiectul Vînzare/For Sale, co-producție a Teatrului Odeon din București și a Teatrului de Stat din Hamburg, distins în acest an cu Premiul Uniter pentru cel mai bun spectacol;  Solitaritate, co-producție a Teatrului Național “Radu Stanca” din Sibiu, a Teatrului Național din Bruxelles și a Festivalului de la Avignon, prezentat în 2014 în selecția oficială a Festivalului Avignon; Majuscul, Tipografic Majuscul, co-producție a Asociației dramAcum și Festivalul Divadelna Nitra în cadrul proiectului Parallel Lives – 20th Century Through the Eyes of Secret Police, 2013.” (Hotnews)

paula-gheorghe-toma-danila

“După zece ani de la lansarea cu “Stop the Tempo” la Teatrul Luni, până la “X mm din Y km”  și “20/20”, Gianina Cărbunariu continuă acum, ca dramaturg și regizor, intenția de teatru social, printr-un subtil pamflet teatral. Consolidează astfel, impunerea unui altfel de stil teatral, novator ca ținută scenică, definitoriu pentru  teatrul social. S-a inspirat și documentat, în acest caz dintr-un fapt divers real, relatat de presă. În 2011, un tigru a evadat de la grădina zoologică din Sibiu și a fost împușcat. Povestea tigresei Mihaela devine un pretext pentru Gianina Cărbunariu care reușește prin situații și replică, inteligent concepute, să atenționeze asupra stării actuale a societății noastre.”

(Ileana Lucaciu.http://ileanalucaciu.blogspot.com/2012/12/tigrul-sibian-teatrul-independent-gazda.html)

images-1

“An evening of excerpted readings from internationally renowned playwright/director and enfant terrible Gianina Carbunariu’s (Bucharest) play Mihaela,the Tiger of Our Town. In this fictional play inspired by a real event, a tiger escapes from a zoo and is shot after 3 hours of freedom in a neighboring forest. With an introduction by Cristina Modreanu, a curator, theater critic, and expert in performing arts (based in Bucharest and New York), we reflect on how our fears are used against the most vulnerable.”

(See more at: http://thesegalcenter.org/events-list/category/international-theatre/#sthash.NlPI0Kdt.xs3uj29r.dpuf)

"Gianina Cărbunariu este unul dintre cei mai prolifici oameni de teatru din România." (Adevărtil. Foto -David Muntean)

“Gianina Cărbunariu este unul dintre cei mai prolifici oameni de teatru.” (Adevărul. Foto și © – David Muntean)

Vineri, 4 septembrie, Teatrul Dramatic Regal din Stockholm a gazduit premiera in limba suedeza a spectacolului Tigrul regia Sofia Jupither, o montare a textului dramaturgului roman Gianina Carbunariu, in traducerea suedeza a lui Inger Johansson.

Este pentru prima dată când textul unui dramaturg român contemporan este montat la Teatrul Dramatic Regal, spectacolul fiind rezultatul colaborării unei companii independente, Jupither Josephsson, cu multiplii şi reputaţi parteneri instituţionali suedezi precum Agenţia Naţională Suedeză de Spectacole Riksteatern, Teatrul Municipal din Malmö, Teatrul Popular din Göteborg (Folkteatern) şi Teatrul Municipal din Örebro.

În stagiunea 2015-2016 montarea în limba suedeză are programate un număr de peste 60 de reprezentaţii, atât în Suedia, cât şi pe plan internaţional, spectacolul fiind până în prezent invitat în turneu la Teatrul Naţional din Oslo, Norvegia, Teatrul Municipal din Esbo, Finlanda, şi Centrul de Artă BOZAR din Bruxelles, Belgia.” (Hotnews)

Gianina Cărbunariu la Nocturnele Marinei Constantinescu

 • Vasile Gogea

  Nu pot decît să-l citez (avîndu-l proaspăt în memorie) pe magistrul din Cajvana:
  “Bravo, Gianina! Te îndrăgim tot mai mult. De-am avea cît mai mulţi oameni de tatru ca tine!”

 • Dezideriu Dudas

  De esti tu acela, nu-ti sunt “Miha’” eu….

  Suedejii, spre desosebire de olandeji ( probabil de la “modelul suedej”…), cred ca ar fi inteles mai bine simbolul de mai sus daca Geanina ar fi majorat mesajul… Cand tot se-ntoarce dom’Tigru acasa, tot cu “cioara vopsita” ( Bre’, da nu-i in stare de nimic omu’ ista ! ), cum sa nu-ti “iei campii” ? Mai ales ca muntii ( padurile de fapt )…, au fost luati de şacali….

  STEFAN TIGRUL MĂLĂIÉȚILOR

  P.S. Vorbisem cu directorul general al televiziunii locale, Sorin Lucian Ionescu, despre Geanina Carbunariu acum cca. 1 an….Mi-a marturisit ca o cunoaste si ca poate o vom invita vreodata si la Constanta…Poater ca macar acum luam “modelul suedej”…

 • N-avem cum, fiindca imensa majoritate e constituita din “oameni de circ”.

 • Ontelus DG

  De Ziua Drepturilor Omului, se cuvine a
  marca dreptul la demnitate, prin elogierea activității dătătoare de
  plus-valoare spirituală a Doamnei Gianina Cărbunariu. Artista reușește să facă
  din simbolizarea teatrală o experiență plurivalentă, în care expresivitatea și
  căutarea sensului se împletesc fericit.

 • Asa este. Si a inceput in “teatrul soccial” inca de can avea 35 de ani. La varsta aceea, alti tineri nu au niciun fel de interes pentru ce s-a intamplat cu vietile altor tineri de 25 de ani din “generatiile de sacrificiu”. In plus, dna Carbunariu face un “teatru socila” cu un talent absolut remarcabil, care nu lasa nicio sansa unor asemenea spectacole sa iasa din domeniul artei spre a esua in domeniul activismului inecacios…

 • Dezideriu Dudas

  Fumul innecacios care a obturat spatiul public romanesc, treptat este indepartat ….O informatie absolut fascinanta pentru mine este legatura Remus Truica – Benny Steinmetz. Pur si simplu imi schimba perspectivele la 180 grade in privinta unor “certitudini” ale mele….

  Stimate Domnule Tudoran,
  Imi scriati acum ceva timp ca in ritmul in care se misca Romania ( dupa ce am citit, “pe diagonala”, ultimele doua carti ale d-lui Liviu Tofan ), ne vor trebui sute de ani….Eu va intreb acum , cine e asa sensibil cu capacitatea noastra de a intelege ? Sau e vorba de vreo alta capacitate de-a noastra ? Daca innecaciunea e prea mare, cine stie…

  P.S. Dom’Neamtule, cre’ ca deja te-ai prins. Inginerii nu dau drumu’ la tulumbe daca “norma tehnica” nu o impune ! Nu puteam sa scriu ce am scris mai sus, daca nu puteam sa fac legatura. Iat-o : Fiul lui Nell Cobar ( e de la poeti, nu de la noi…), l-a introdus pe Remus Truica la primul ministru de atunci….Si acum, DOVADA : Nell Cobar e “tatal MIHAELEI “…. O alta tema pentru “teatru social”….

 • Dezideriu Dudas

  Stimate Domnule Tudoran,

  Cand eu faceam un activism social cu pusee de aer de munte, in spatii in care prostii aproape ca “o luau pe campii” datorita fumului innecacios al ipocriziei,schizofreniei si indiferentei ( azi am cumparat si a 3-a carte a dvs. din ultimele 3 aparute, “Luxul indiferentei” ) , circul si teatrul de comedie/bascalie functionau precum combinatele comuniste….Atunci. Acum, “s-au” desfiintat. Au mai ramas tragediile.

  Va anunt ca si acum fac activism social ( CENTRAS Constanta va poate confirma ) . Fumul insa nu-l generez eu. E acolo. De 25 de ani. Cel putin.

  P.S. PUBLIC / A nu se miza pe faptul ca la cat de prost am putut fi pana acum, pot deveni deodata destept, definitiv si irevocabil. Cum spunea Andrei Plesu, la Conferinta “despre prostie” ( in matricea mea, al doilea “tom” dupa “Despre ingeri” ) de la Constanta, ca nu se poate sa nu fim si prosti, oricat de destepti am fi, si reciproca e valabila ! Angelo Mitchievici nu s-a innecat si a reusit sa-l aduca pe Andrei Plesu la Constanta la un eveniment , dupa ce reusise si cu Vladimir Tismaneanu ( aici, reusita a fost mai mult in sens invers…), eu m-am innecat si n-am reusit cu….A nu se uita insa ca TOMIS vine de la grecesul TOMI -- taiere….Am si tradus, pentru ca nu toti am putut invata greaca veche, cum isi obliga odata, neliberal, discipolii, Noica ( buna intuitie a avut Noica, pentru urmasii lui, intelectualii, cu neliberalismul lui fondator in “noua Romanie”….) . Depinde insa de ce vrei sa tai : venele, ceata, lanturile…..E drept, daca nu e buna vizibilitatea, e posibil ca taierea venelor sa determine intarirea lanturilor, iar taierea lanturilor, embolie.

WP Admin